Papilomavirová infekce (HPV- Human papilloma virus)

  1. Příznaky HPV
  2. Léčba a prevence HPV
  3. Riziko pro plod u HPV

Původce: Papilomavirus

Příznaky HPV

Projevuje se vznikem genitálních bradavic na stydkých pyscích, v pochvě, na děložním čípku či kolem konečníku. Ošetřují se místním podáním léčivých mastí či roztoků, případně chirurgicky. 

Dalšími následky infekce HPV viry jsou přednádorové až nádorové změny na děložním čípku. Tyto je možné zjistit při pravidelných gynekologických prohlídkách a stěrech z děložního čípku (onkologická cytologie), které se provádí jednou ročně. K infekci HPV jsou náchylnější buňky ve stádiu zánětu, hojení.

Léčba a prevence HPV

Dosud není k dispozici účinný antivirový lék. Léčba závisí na věku pacientky a stupni přednádorových změn. U těžkých přednádorových změn a v jiných indikovaných případech se chirurgicky odstraňuje povrchová část děložního čípku (konizace). V současné době je možnost očkování proti rakovině děložního čípku.

Existuje očkování, které chrání před typy HPV, které vyvolávají nádory. 

Riziko pro plod u HPV

Není žádné.

Více o genitálních bradavicích.

Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Komerční sdělení

Související články

Papilomavirová infekce (HPV- Human papilloma virus) - diskuze

Poradna

Virus ZIKA

| Misha7 | 22.06.2017, 22:54

Dobrý den,
chtěla bych se dotázat, zda je nutné a za jak dlouhou dobu od návratu z cesty bych měla podstoupit testy na visrus ZIKA. Vrátila jsem se s manželem z USA, kde jsme byli oba bohužel poštípáni od komára. Doporučení na vyšetření předepíše gynekolog? Jelikož se snažíme o početí dítěte, mám teď obavy z nákazy. Předem děkuji za odpověď. M.

Dobrý den, myslím, že gynekolog toto velmi specializované vyšetření doporučit a napsat žádanku nemůže. Pravděpodobnost, že byste se nakazila virem ZIKA (obzvlášť pokud jste byla v USA a ne v Jižní Americe) je tak mizivá a přenos na plod (pokud byste vůbec otěhotěla v blízké době) také velmi nepravděpodobný, že se vám nikdo v České republice toto vyšetření neudělá. Rozhodně ne na pojišťovnu a z vlastního rozhodnutí. Pokud byste jej chtěla, maximálně se můžete zkusit obrátit na Infekční kliniku v Praze či Brně, kde by na oddělení cestovní medicíny mohli toto vyšetření provádět - pokud byste si jej zaplatitla, ale myslím, že je to zcela zbytečné. 

Odpověď epidemiologa Doc. MUDr. Rastislava Maďara, Ph.D., FRCPS:

Dobrý den, pokud jste byli v oblastech s výskytem horečky Zika, zejména v Miami, pravděpodobnost nákazy sice není vysoká, ale absolutně jí vyloučit nelze. Až 80 % případů horečky Zika je totiž bez příznaků a proto o všech oblastech jejího výskytu nevíme. Doporučuji počkat s otěhotněním 8 týdnů a testovat partnera na případnou předchozí infekci virus neutralizačním testem z krve – viz stránky Zdravotního ústavu v Ostravě, kde se tento test realizuje http://www.zuova.cz. Virus je totiž schopný vydržet ve spermatu až několik měsíců, mnohem déle než v krvi. Pokud pacient nemá příznaky nemoci, je test za samo-úhradu žadatele. Levnější ale delší variantou, která nevyžaduje platbu za test, je počkat s otěhotněním 6 měsíců po návratu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 06:06
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi