Papilomavirová infekce (HPV- Human papilloma virus) - genitální bradavice

  1. Příznaky HPV
  2. Léčba a prevence HPV
  3. Riziko pro plod u HPV
  4. Vaše dotazy

Původce: Papilomavirus

Příznaky HPV

Projevuje se vznikem genitálních bradavic na stydkých pyscích, v pochvě, na děložním čípku či kolem konečníku. Ošetřují se místním podáním léčivých mastí či roztoků, případně chirurgicky. 

Dalšími následky infekce HPV viry jsou přednádorové až nádorové změny na děložním čípku. Tyto je možné zjistit při pravidelných gynekologických prohlídkách a stěrech z děložního čípku (onkologická cytologie), které se provádí jednou ročně. K infekci HPV jsou náchylnější buňky ve stádiu zánětu, hojení.

Léčba a prevence HPV

Dosud není k dispozici účinný antivirový lék. Léčba závisí na věku pacientky a stupni přednádorových změn. U těžkých přednádorových změn a v jiných indikovaných případech se chirurgicky odstraňuje povrchová část děložního čípku (konizace). V současné době je možnost očkování proti rakovině děložního čípku.

Existuje očkování, které chrání před typy HPV, které vyvolávají nádory. 

Riziko pro plod u HPV

Není žádné.

Více o genitálních bradavicích.

Vaše dotazy

Jak zjistit přítomnost HPV u muže?

Dobrý den, paní doktorko. Když jsem chodila s bývalým partnerem vyšly mi při cytologii pokaždé výsledky ASCUS způsobené HPV virem. Se současným přítelem jsem měla výsledky ASC-H a  HPV HR pozitivní. Musela jsem jít na operační zákrok. Znamená to, že oba partneři byli nakažení HPV virem? Jak se dá zjistit přítomnost HPV u muže? Bojím se s nynějším přítelem znovu začít pohlavně žít, nevím, jak by se to dalo řešit. Děkuji moc za odpověď. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, je možné, že oba muži jsou HPV pozitivní, ale stejně tak nemusí. Nevím, kdy jste na zákroku byla, ale pokud až nyní, je možné, že změny byly dosud způsobeny HPV virem, který jste získala od 1. partnera nezávisle od různých výsledků. Každopádně HPV testaci si může muž pravděpodobně nechat vyšetřit a to zřejmě na urologii. Poradit by měl jeho obvodní lékař.

Kondylomata v těhotenství

Dobrý den, prosím, chtěla bych se poradit. Jsem ve 33 týdnu těhotenství a objevily se mi v oblasti konečníku kondylomata. Asi jen 4 nebo 5 malých bradaviček a jedna u hráze. Byla jsem u lékaře, který mi to potřel patrně Podofylinem. Byla jsem u něj 3x. Na internetu jsem se ale dočetla, že to může vést i k úmrtí plodu. Asi mi nezbývá než čekat, jak vše dopadne. Je to opravdu tak závažné? Děkuji vám.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, kondylomata určitě k poškození ani úmrtí plodu nevedou. Nemusíte mít strach. Ani nejsou překážkou normálního porodu.

Mohu se virem HPV nakazit při orálním styku? Od kdy je očkování účinné? 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se můžu nakazit HPV virem při orálním styku. A můj druhý dotaz se týká očkování proti viru HPV. Před měsícem jsem dostala první očkovací dávku. Účinkuje už nyní nebo až po další dávce? Bojím se, že znovu dostanu HPV virus, protože kvůli němu jsem již po konizaci děložního čípku a bojím se, že bych to musela absolvovat znovu. Děkuji. 

Odpověď MUDr. Doubkové: Dobrý den, HPV viry se kromě pohlavního styku přenášejí i orálním stykem, zanesením na kůži a  sliznice kontaminovanými prsty i prádlem. Při nákaze po orálním styku  může dojít ke vzniku výrůstků (bradaviček) v oblasti  ústní dutiny, nosu, nosohltanu a hrtanu. Očkování vakcínami proti HPV nevylučuje možnost nákazy HPviry, ale snižuje její pravděpodobnost. Vakcinace má adekvátní účinnost až po aplikaci všech  tří dávek.

 
Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Papilomavirová infekce (HPV- Human papilloma virus) - diskuze

Poradna

HPV 6

| konvalinka11 | 10.08.2018, 15:23

Hezký den..obracím se na vás s prosbou o pomoc. Mám přítele, který mi ale oznámil, že má virus HPV 6..na internetu jsem četla pouze základni informace..Prosím poraďte mi..Mám dvě malé holčičky a pohlavní styk jsme neměli..pouze jsme se líbali. Má to prosím nějaký dopad na dcery? Nebo na mě? 
Můj gynekolog má bohužel dovolenou..nemám se kde zeptat..prosím poraďte mi..

Dobrý den, pokud jste neměla s partnerem pohlavní styk, pak nemusíte mít strach. Nicméně při orálním či pohlavním styku může k nákaze dojít.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.09.2018, 11:57
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce