HIV (AIDS)

  1. Přenos HIV (AIDS)
  2. Příznaky HIV
  3. Diagnóza HIV

Původce: Tuto infekci způsobuje virus HIV, který napadá buňky imunitního systému a způsobuje těžkou poruchu imunity. 

Přenos HIV

Přenáší se krví a při pohlavním styku. Promiskuita (časté střídání sexuálních partnerů) a anální styk zvyšují možnost přenosu. 

Příznaky HIV

Nemoc probíhá v několika stadiích: 1. krátce po infekci projevy chřipky, 2. bezpříznakové období, 3. mnohočetné zduření mízních uzlin, 4. vlastní onemocnění AIDS - poškození nervového systému, závažné infekce, nádorová onemocnění. Nemoc není v současnosti léčitelná. Je však možné pomocí antiretrovirové chemoterapie (kombinace antiretrovirotik) pacienta udržet v bezpříznakovém období. Rovněž se podávají antibiotika či antimykotika jako prevence i léčba nemocí doprovázejících AIDS.

Diagnóza HIV

Stanovení protilátek proti HIV z krve, virová nálož v krvi (RNA viru).

Více o těhotenství s HIV.

Autor: MUDr. Denisa Doubková

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Komerční sdělení

Související články

HIV (AIDS) - diskuze

Poradna

Vážený pane doktore,
moje situace je následující. Asi před 3 měsíci jsem trpěla několika gynekologickými záněty včetně kvasinek, ale také se u mě potvrdili testy na chlamydie, které jsem léčila antibiotiky 3 týdny. Poté jsem šla opět na testy, ale tentokrát mi už vyšly všechny negativní.
Nyní jsem brala antibiotika na zánět dutin a opět se u mě objevili potíže, jakožto hrudkovitý výtok, pálení, vnější podráždění, svědění, bolest při pohlavním styku apod.
Když se u mě objevily chlamýdie, měla jsem také obrovské problémy s pletí. Pleť se mi nyní také zhoršila, ale nevím, zda toto mohou způsobit i kvasinky, či nikoliv
V lékárně jsem si koupila Candibene 100mg a partnerovi obdobnou mastičku. Dnes dobírám poslední prášek a potíže mám nepatrné, ale přítelovi mastička skoro nezabírá, a to už ji užívá 5 dní. Kvasinkami už jednou trpěl a potíže se mu lepšilyrychleji.
Chci se tedy zeptat, zda je možné, že se nejedná o kvasinkovou infekci, ale opět o chlamýdie.
S tímto partnerem jsem začala poprvé udržovat sexuální vztah až po celkovém prvotním uzdravení. Je tedy možné, aby se chlamýdie samovolně vrátily?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, spíše se jedná dle Vašeho popisu o kandidovou infekci. Tím spíše, že jste užívala předtím antibiotika. Co se týče Vašeho partnera, to už je otázka na urologa, kterého by měl v případě přetrvávajících potíží navštívit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:12
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce