Antikoncepce

  1. Co to je a k čemu slouží
  2. Typy antikoncepce
  3. Od kdy je možné antikoncepci předepsat?
  4. Kontraindikace, kdy ji nemohu brát?
  5. Kdy je antikoncepce doporučená?
  6. Preventivní účinky hormonální antikoncepce
  7. Vedlejší účinky
  8. Vysazení antikoncepce
  9. Dotazy

1. Co to je antikoncepce a k čemu slouží

Antikoncepce (také někdy též kontracepce) obecně nazýváme metody a prostředky, které se používají k zabránění těhotenství. Plánování, poskytování a používání antikoncepce se označuje jako plánování rodičovství. Bezpečný sex, například používání mužského nebo ženského kondomu, může rovněž sloužit jako prevence sexuálně přenosných infekcí. Každá antikoncepce však jako prevence sexuálních chorob neslouží!

 

 

 

2. Typy antikoncepce

a) Nehormonální antikoncepce:

  • Sterilizace
  • Nehormonální nitroděložní tělísko (IUD)
  • Bariérová antikoncepce
  • Chemická antikoncepce

b) Hormonální antikoncepce:

  • Perorální hormonální antikoncepce
  • Depotní injekční antikoncepce (medroxyprogesteron acetát (DMPA)
  • Depotní implantát
  • Gestagenní perorální antikoncepce
  • Hormonální náplasti
  • Vaginální kroužky
  • Hormonální nitroděložní tělísko (IUD)
  • Plodné a neplodné dny
  • Přerušovaná soulož
  • Nouzová antikoncepce 

3. Od kdy je možné antikoncepci předepsat?

Z lékařského hlediska není žádná dolní věková hranice pro užívání antikoncepce. Je zde však problém právní. Pohlavní styk s osobou mladší 15 let je trestným činem a trestného činu se dopustí i ten, kdo se o jeho přípravě doví a nezbrání mu - to staví gynekologa při předpisu antikoncepce dívce mladší 15 let do velmi složité situace. U dívky starší 15 let by neměly být problémy. Souhlas rodičů se nepožaduje.  Je možné dívce mladší 15 let předepsat antikoncepci z terapeutických důvodů (akné, nepravidelný cyklus, bolestivá menstruace). Nicméně všeobecně platí, že by antikoncepci měla užívat dívka, která již nějakou dobu pravidelně menstruuje (hormonální hypotalamo-hypofyzární osa je u ní dozrálá a plně funkční). V opačném případě by pak pacientka mohla mít problémy s ovulací a pravidelností cyklu po vysazení antikoncepce.

4. Kontraindikace, kdy antikoncepci nemohu brát?

Kontraindikace budou vypsány u jednotlivých typů antikoncepce v podkapitolách tohoto článku.

5. Kdy je antikoncepce doporučená?

  • u žen se silným menstruačním krvácením
  • u žen s bolestivou menstruací a premenstruačním syndromem
  • u žen, které mají potíže s akné a nadměrným ochlupením
  • snižuje riziko vzniku endometriózy

6. Preventivní účinky hormonální antikoncepce

  • snižuje riziko rakoviny děložní sliznice až o 50 %
  • snižuje riziko rakoviny vaječníků až o 65 %
  • má kladné účinky na nezhoubná onemocnění prsu
  • snižuje výskyt zánětlivých onemocnění v malé pánvi
  • snižuje výskyt některých typů cyst na vaječnících
  • snižuje výskyt mimoděložního těhotenství

7. Vedlejší účinky antikoncepce

Mezi ty nejčastější patří pocit napětí v prsou, bolesti hlavy, přechodný přírůstek váhy a mírné zvýšení rizika vzniku trombózy. A právě riziko tromboembolických potíží by gynekologové měli u svých pacientek pečlivě sledovat! Mezi nepříjemné vedlejší účinky patří i snížení ženského libida – alespoň některé ženy připisují oslabení svého sexuálního apetitu právě hormonální antikoncepci.

8. Vysazení antikoncepce 

Mohu spontánně vysadit? Antikoncepci je možno kdykoliv spontánně vysadit. Plodnost se navrací v závislosti na druhu užívané antikoncepce. U perorální antikoncepce, vaginálních kroužků či náplastí se navrací plodnost téměř okamžitě.

Přečtěte si také:

9. Dotazy

Mohu po potratu užívat antikoncepci?

Dobrý den, slyšela jsem, že po spontánním potratu by se minimálně půl roku až jeden rok neměla užívat antikoncepce. Tělo prý prodělává hormonální bouři a antikoncepce prý může škodit jak ženě, tak i dítěti při následném těhotenství. Je to pravda? Je možné dotaz případně předat gynekologovi? Předem děkuji.

Odpověď MUDr. Romany Gerychové: Po předčasném ukončení těhotenství neúspěchem (potrat, zamlknuté těhotenství, předčasný porod) se doporučuje s dalším otěhotněním počkat 3-6 měsíců. Jestli bude po tu dobu antikoncepce, nebo ne, není nijak důležité, žádné riziko pro následující těhotenství to neznamená.

Jakou antikoncepci zvolit, když nechci brát pilulky a kondom mi nevyhovuje?

Dobrý den, před půl rokem jsem vysadila hormonální antikoncepci. Nicméně jsem si před časem našla nového přítele a nevyhovuje mi používání kondomu. Ráda bych se tedy zeptala, co si myslíte o nitroděložním nehormonálním tělísku a vaginálním kroužku. Ráda bych se totiž vyhnula hormonální antikoncepci jako takové, proto mi přijde lepší nehormonální tělísko. Nicméně je mi 24 let a nevím, jestli není potřeba být po porodu k jeho zavedení. Také jsem se dozvěděla o tom, že by vaginální kroužek měl působit pouze lokálně. Je to vůbec možné - pokud obsahuje hormony, které se postupně uvolňují do těla, aby hormony zůstaly pouze lokálně? A je vůbec vhodné začít znovu používat hormonální antikoncepci (kroužek) po tak krátké době, co jsem ji vysadila? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, můžete využít obě možnosti. Dnes existují i tělíska pro ženy, které dosud nerodily - ale ta jsou hormonální (Jaydess).  Nehormonální obyčejné tělísko bych ženě, která nerodila, nedoporučila. Co se týče vaginálního kroužku, hormony se vylučují lokálně, ale do těla samozřejmě v určité míře přecházejí, jen obcházejí gastrointestinální trakt a játra, což je jeho výhodou. Jinak co se týče pauzy od užívání jedné antikoncepce k druhé - toto žádnou roli nehraje.

Snižují antibiotika účinek antikoncepce?

Dobrý den, prosím o radu. Užívám pravidelně antikoncepci Jeanine už deset let. Nyní se léčím se zánětem průdušek a mám předepsána antibiotika Klacid 500 na tři týdny. Mnohokrát jsem se dočetla, že tento typ antibiotik, konkrétně Klacid se s hormonální antikoncepcí nijak neovlivňuje. V lékárně mi řekli, že se neovlivňuje - pouze v případě kdybych měla průjem, že by bylo omezené vstřebávání. Přesto se chci zeptat, při takhle dlouhé době užívání antibiotik, jestli to může mít nějaký vliv. Děkuji.

 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, platí to, co jste se dočetla v příbalovém letáku i to, co Vám řekli vystudovaní farmaceuti v lékárně. Ani dlouhodobé užívání antibiotik v případě, že berete hormonální antikoncepci pravidelně, nesnižuje nijak účinek.

 
Autor: MUDr. Veronika Ťápalová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Veronika Ťápalová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Antikoncepce - diskuze

  • ANtikoncepce
    Dobrý den, trápí mě těžší forma akné po kterém mám už mnoho jizviček, před půl rokem mi byla předepsána antikoncepce minerva (všechny krevní testy byly v pořádku) po 2 měsících mě však začalo pobolívat v levé části břicha a byla zjištěna vyšší hodnota jaterních testů AST 0,7 ALT 1,2. Po přestání užívání testy opět v normě. Jsem však bezradná, protože mi antikoncepce s pletí jediná pomohla. Chci se zeptat, zda je možné, že jiný druh mi toto neudělá ? Děkuji
    Wherebeautybeats   | 20.10.2017 16:42:26
    Reagovat | URL příspěvku
  • Antikoncepce
    Dobrý den , začala jsem užívat první den menstruace antikoncepci, dnes je 10. Den a stále trochu krvácím, je to normální? A mohu mít nechráněn ý pohlavní styk? Děkuji
    Anetty   | 10.08.2017 08:31:30
    Reagovat | URL příspěvku
  • Co dělat když zapomenu na antikoncepci?
    Dobrý den,
    nevím jestli se to někomu stalo, ale přijela jsem k rodičům na návštěvu a zapomněla jsem si pilulky doma. Byla jsem i u lékařce tady, ta mi je odmítla předepsat. Měla jsem teď 7-denní pauzu. Dneska si mám dát zase pilulku. Beru už 2. Rokem antikoncepci. Chci se zeptat, co se stane když si pilulku vezmu až za 3dny. Bojím se, že si tělo bude myslet, že jsem vysadila prášky. Předem děkuji za odpoveď
    Anicka1515   | 10.03.2017 14:48:30
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den,
mykozou jsem začala trpět zhruba v 7. měsíci těhotenství téměř nepřetržitě až do porodu. V červnu 2015 jsem rodila, od té doby vždy po 5.-6.měsících jsem měla mykozu zpátky. Naposledy v květnu 3 dny po gynekologické prohlídce jsem opět zjistila mykozu, přeléčila jsem ji opět globulemi i mastí, manžel přeléčen mastičkou. Zároveň jsem vysadila antikoncepci, kterou jsem brala rok (bonissa). Od té doby mě trápí krvácení po styku přesně 6 dní před očekávanou menstruací. Úplně na den přesně. V srpnu na další gynekologické prohlídce vše v pořádku. Je to opravdu hodně nepříjemné, krvácení je docela velké, ale do 10 minut je vše v pořádku, další dny velice slabě špiním,s manželem už radši nespím, 6. den dostávám měsíčky. Má otázka zní, je to hormonální nerovnováhou? Způsobilo to vysazení antikoncepce a kdy se to zase vrátí do normálu? Protože takhle čekat, až se to zlepší mě přijde minimálně divné. Je možné to nějak "léčit"? Moc by mi to pomohlo, trochu se obávám, abych neměla problémy s otěhotněním, s manželem bysme tak za půl roku rádi zkusili další miminko. Nejdříve se chci ale zbavit této nepříjemnosti. Za gynekoložkou nejspíš zajdu znovu, ale tváří se na mě zvláštně, jakoby ani nevěřila, že opravdu takový problém mám. Děkuji Vám moc za Váš čas a budu čekat na odpověď. Hezký den, Krajčová

Dobrý den, krvácení po pohlavním styku, by nemělo být spojeno s hormonální nerovnováhou - to by se krvácení neobjevovalo po pohlavním styku. Může to být koincidence, ale spíše bude důvodem chronický zánět děložního čípku nebo buněčné změny na děložním čípku. Navštivte tedy gynekologa, aby čípek zkontroloval a event. udělal kultivace z pochvy a děl. čípku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 08:52
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce