Nehormonální antikoncepce

  1. Sterilizace
  2. Nehormonální nitroděložní tělísko
  3. Bariérová antikoncepce
  4. Chemická antikoncepce
  5. Vaše dotazy

1. Sterilizace

Sterilizace (podvázání chámovodů u mužů nebo přerušení či odstranění vejcovodů u žen) jedna z nejspolehlivějších metod antikoncepce. U žen je však tato metoda spojena s operačními riziky (provádí se nejčastěji laparoskopicky) a není vhodná pro ženy, které ještě nerodily a v budoucnu děti plánují, protože zákrok na vejcovodech je nevratný. Četnost selhání je pod 1 %.

2. Nehormonální nitroděložní tělísko

Nehormonální nitroděložní tělísko (IUD) - moderní typ antikoncepce. Nitroděložní tělíska jsou zpravidla ve tvaru T a obsahují měď, stříbro či jiný kov. Působí na bázi lokálního zánětu. Zavádějí se do dělohy a to většinou bez nutnosti anestezie ambulantně. Četnost selhání během prvního roku je u nehormonálních nitroděložních tělísek kolem 0,8 %. Těší se velké spokojenosti u pacientek. Nitroděložní tělíska nemají nežádoucí vliv na kojení a je možné je zavádět hned po šestinedělí. Dají se též zavést bezprostředně po potratu. Po odstranění se plodnost okamžitě vrací na normální úroveň, a to i po dlouhodobém používání. Měděná nitroděložní tělíska mohou zvyšovat menstruační krvácení a způsobovat křeče v podbřišku. K vzácným komplikacím patří vypuzení a vzácně i perforace (proděravění) dělohy. Standardní doba, kdy by se tělísko mělo odstranit či vyměnit za nové je 5 let. Nehormonální nitroděložní tělíska jsou vhodnou formou antikoncepce i pro ženy, které mají poruchu srážlivosti krve či pro ty, které v minulosti prodělaly trombózu (ucpání žíly).

3. Bariérová antikoncepce

Bariérová antikoncepce: jedná se o metody, které mechanicky zabraňují splynutí vajíčka a spermie. Spermiím je do cesty kladena určitá bariéra - v podobě cervikálního pesaru, vaginální diafragmy (membrány) či ženského kondomu. Mužskou bariérovou antikoncepcí je kondom. Jde o metody staré, jednoduché a poměrně často užívané. Četnost selhání je v závislosti na užité metodě 10–20 %. Výhodou je fakt, že do jisté míry chrání i před pohlavně přenosnými chorobami.

Obrázek ženského kondomu: jedná se o bariérovou metodu, stejně jako mužský kondom, nasazuje si jej žena. Jeho použití je velmi nekomfortní, v dnešní době téměř nepoužívaná metoda. Moderní žena si může vybrat z mnoha jiných modernějších metod.

4. Chemická antikoncepce

Chemická antikoncepce: jedná se o pěny, krémy, želé, čípky, vaginální tablety, které obsahují látky hubící spermie (spermicidy) a před pohlavním stykem se zavádějí do pochvy. Po styku se pochva nesmí nejméně 6 hodin vyplachovat. Hlavní předností je, že nevyžadují lékařský předpis a že prakticky postrádají zdravotní kontraindikace (s výjimkou alergie) – může je použít kterákoli žena. Výhodou je i snížení výskytu některých vaginálních infekcí. Chemické metody nemají zdravotní rizika. Hlavní nevýhodou je menší spolehlivost. Četnost selhání je cca 12 %.

5. Vaše dotazy

Nehormonální nitroděložní tělísko

Dobrý den, od října mám zavedené nitroděložní tělísko a poslední dobou mi přijde, že se mi tělísko uvolnilo a posunulo se dolů. Když si šáhnu dovnitř, tak cítím víc drátek než dříve, navíc cítím divný pocit v podbřišku. Nepsala bych Vám, kdybych teď nestudovala v cizině a nevěděla, jestli si mám někam zajít nebo za 2 měsíce přijedu domů a zajdu si k doktorce. Je možné, že se tělísko uvolnilo a sklouzlo níže? Mělo by to nějaké důsledky? Nevíte, jak funguje návštěva gynekologie v cizině (zda to spadá do pojišťovny)? Chápu, že mi nebudete moc podat jasnou odpověď, když nejsem na reálné návštěvě. Ale byla bych ráda za jakoukoliv pomoc. Moc děkuji.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, tělísko se mohlo kousek posunout, ale pokud je stále v děloze, pak by mělo plnit svoji funkci. Nevidím ultrazvuk, tudíž nemůžu podat informaci, zda tomu opravdu tak je, možná máte jen ten pocit. To, zda se gynekolog v zemi, kde nyní jste, hradí z pojištění, to Vám nejsem schopná odpovědět. Záleží na zemi a také na druhu pojištění, toto už je nad rámec naší online poradny.

Narušení menstruačního cyklu při užívání spermicidní antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může Pharmatex globule (druh spermicidní antikoncepce) porušit menstruační cyklus. Asi tři týdny jsme tyto globule používali jako jedinou antikoncepční metodu bez přerušované soulože. A asi 5 dní před očekávanou menstruací se objevilo jen špinění, které trvá už 4 dny s občasným pobolíváním břicha. Žádné těhotenské příznaky nepozoruji, tak jsem se chtěla zeptat, jestli tuto poruchu mohlo způsobit užívání Pharmatex - globulí?

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, tak vliv by tyto globule na menstruační cyklus mít neměly. To, že menstruace je jen ve formě špinění může být jen náhoda, ale raději si udělejte s odstupem těhotenský test. Vzhledem ke spolehlivost tohoto přípravku se nedá těhotenství vyloučit.

 

Autor: MUDr. Veronika Ťápalová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Veronika Ťápalová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Nehormonální antikoncepce - diskuze

Poradna

Dobrý den paní doktorko obracím se na vás s prosbou o radu ohledně užívání antikoncepce a ochrany před otěhotněním dnes jsem uzila svoji první antikoncepční pilulku a nejsem si jistá zda ve správný den jedna se o moji první hormonální antikoncepci takže nemám zkušenosti a zrovna tento měsíc se mi to zkomplikovalo. MS normálně mívám pravidelně po 26/27 jen hodně výjimečně se mi stalo že po kratsím intervalu.MS trvá 3-4 dny z toho ten poslední už jen spineni. MS mám v posledních letech slabou a jen výjimečně snad jen párkrát došlo před jejím zahájením k tzv spineni které trvalo max 1-2 dny takže s MS jsem nikdy problém neměla a co se mi stalo tento měsíc se mi ještě snad nestalo a zrovna jak naschvál když jsem chtěla začít brát antikoncepci. Poslední MS byla 20.3 proběhla bez problémů další měla přijít 15.4 v neděli a ten den jsem chtěla užít první tabletu jak se má jenže dne 10.4 v úterý odpoledne jsem začala krvacet nešlo o hnědou krev ani naruzovely výtok ale o velmi opravdu velmi slabounke krvácení vždy jen trochu na povrchu tamponu které trvá dodnes 13.4 pátek v prvních 2-3 hodinach onen první den jsem cítila velmi malý tlak v podbřišku ale pokladala jsem to za tzv spineni ale až dnes 13.4 když už to trvá čtvrtým dnem trochu nabývám podezření jestli se nejedná o opravdu velmi slabounkou menstruaci která se dostavila dříve místo 15.4 už 10.4 je to možné? A protože jsem četla v příbalovém letáku že je možné užít první tabletu také mezi 2 a 5 dnem MS tak jsem si ji dnes raději vzala protože nechci čekat celý měsíc na další MS jenže problém je v tom že já si opravdu nejsem jistá o co jde tudíž nevím zda jsem si první tabletu vzala 4 den MS nebo v době spineni dva dny před MS a tak se vás chci zeptat co se stane pokud jsem začala užívat tablety v době spineni před MS? Nebo zda si myslíte že opravdu může jít o velmi slabou MS která přišla dříve? Když jsem byla 5.4 u lékaře tak na základě ultrazvuku mi řekl že MS přijde brzy ale já myslela že až toho 15.4 A hlavně mě tedy zajímá odkdy jsem chráněna před otěhotněním první tabletu jsem užila 13.4 v 17.30 užívám Belara chci se zeptat zda v noci z 20.4 na 21.4 už budu chranena? Za vaše odpovědi vám moc děkuji

Dobrý den, zpětně těžko hodnotit, o jaký typ nepravidelnosti cyklu se jednalo. Mohlo se jednat o povulační slabé krvácení či krvácení po prasknutí drobné cysty či hormonální dysbalanci. Každopádně se tím již netrapte. Pokud jste užila první tabletku mezi 2. - 5. dnem cyklu, ještě 7 dní byste se měla chránit jinou antikoncepční metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.04.2018, 12:37
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce