Inzerce
Inzerce
Inzerce

Hepatitida B, C

  1. Příznaky hepatitidy B, C
  2. Prevence hepatitidy B, C
  3. Léčba hepatitidy B, C
  4. Riziko pro plod u hepatitidy B, C

Původce: Virus hepatitidy B, virus hepatitidy C

Příznaky hepatitidy B, C

Je to infekční zánětlivé onemocnění jater. Přenáší se pohlavním stykem a krví. Typickým projevem je žloutenka. Později nemoc může přecházet do chronického stadia s rizikem vzniku jaterní cirhózy či rakoviny jater. 

Prevence hepatitidy B, C

V současnosti je možné očkování proti hepatitidě B.

Léčba hepatitidy B, C

Virostatika, interferon alfa.

Riziko pro plod u hepatitidy B, C

U hepatitidy B je v závislosti na aktivitě onemocnění u matky riziko přenosu onemocnění na plod či novorozence s následným chronickým průběhem (přenos možný transplacentárně nebo průchodem porodními cestami při porodu). Těmto novorozencům se po narození podávají specifické protilátky proti viru hepatitidy B. U hepatitidy C je riziko přenosu na plod rovněž závislé na akutním průběhu nemoci u matky. Infekci je v těhotenství nutno monitorovat, ale v naprosté většině případů nepředstavuje tato infekce větší riziko ani pro matku ani pro plod. Zvláštní opatření jsou nutná pouze při závažném jaterním postižení.

Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Hepatitida B, C - diskuze

Poradna

Dobry den,

jsem po 2 zamlklych tehotenstvi (6tt a 7 tt) plus mam zdrave 4 lete dite (bezproblemove tehotenstvi). Provedli mi nyni stery (Vyšetření: Průkaz DNA/RNA metodou PCR výtěr neupřesněný) s vysledkem Ureaplasma parvum POZITIVNÍ. Gynekolozka mi zaslala erecept na Doxyhexal 200mg na 20 dnu a pro partnera na 10 dnu. Dale pak Macmiror complex 500 mg 12 tobolek.

Chtela bych se zeptat:
- zda tento test vychazi pozitivne jen pokud je to opravdu spatne nebo zda se muze jednat o prirozenou soucast vag. mikroflory, kterou ma az 80 % sexualne zijich zen a neni nutno lecit (nemam zadne obtize, jen slaby bily vytok bez zapachu ci svedeni).
- pokud je to pouze prirozena soucast mikroflory a neni ji treba lecit muze komplikovat tehotenstvi ci zpusobovat potraty?
- pokud lecba nutna je, musim opravdu brat atb 20 dnu? Nepostacila by jina davka, napr. Jakou ma partner?
- Musim brat i MacMiror nepostacila by jemnejsi varianta jako je treba Gynimum Rapid?

Predem dekuji za odpoved,
Petra

Dobrý den,

ureaplasma je skutečně přirozenou součástí vaginálního prostředí. Pokud ženě potíže nečiní, není nutné ji léčit. Nicméně nemohu a nechci zpochybňovat postup Vaší ošetřující lékařka, má možnost Vás i vyšetřit a posoudit stav komplexně. Poraďte se o postupu s ní, zeptejte se na důvod, proč Vám léčbu nasadila a uvidíte, že se vše vyjasní.

Hezký den

MUDr. Pavla Kolíková | Babyonline | 20.01.2022, 08:43
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce
×