Inzerce
Inzerce
Inzerce

Chlamydiová infekce

  1. Projevy chlamydiové infekce
  2. Léčba chlamydiové infekce a režimová opatření
  3. Trvalé následky léčené a neléčené chlamydiové infekce
  4. Riziko pro plod při onemocnění v těhotenství
  5. Vaše dotazy

Chlamydie jsou nejčastější sexuálně přenosní původci ve vyspělých zemích.

Původce: nitrobuněčně rostoucí bakterie Chlamydia trachomatis 

Projevy chlamydiové infekce

Chlamydiová infekce se projevuje zánětem močové trubice, děložního čípku s následným zánětem dělohy a vejcovodů. 2/3 nemocí probíhá bezpříznakově. Příznaky se můžou projevit za dlouho po pohlavním styku. Nejčastěji bývá přítomný výtok. Při zjizvení vejcovodů může dojít ke sterilitě (nemožnost otěhotnění). 

Diagnóza je stanovena stěrem z děložního hrdla, případně průkazem protilátek z krve. 

Léčba chlamydiové infekce a režimová opatření

Lékem volby jsou antibiotika. Potřebné je přeléčit i partnera.

Trvalé následky léčené a neléčené chlamydiové infekce

U nedostatečně léčené či neléčené chlamydiové infekce může proniknout zánět z oblasti hrdla děložního  do děložní dutiny, na vejcovody a vaječníky a následně do malé pánve. To z dlouhodobého pohledu může vést ke sterilitě a chronickým bolestem v podbřišku a v oblasti jater, v důsledku vzniku srůstů. Chlamydiové infekce probíhají nejčastěji chronicky, původce můžeme prokázat i několik měsíců.

Riziko pro plod při onemocnění v těhotenství

Během porodu může dojít k nákaze novorozence, což vede k jeho zánětu spojivek, k osídlení nosohltanu s následným zápalem plic.

Při osídlení děložního hrdla chlamydiemi může dojít po potratu, umělém přerušení těhotenství či v šestinedělí ke vzniku zánětu v malé pánvi, spojeném s horečkou. 

Vaše dotazy

Je možné se chlamydiemi nakazazit od kolegyně v práci?

Dobrý den, kolegyně v práci mi oznámila, že má pravděpodobně několik měsíců chlamydie. A to nejen v pochvě, ale i v krku. Myslím, že za tu dobu se například během obědů několikrát napila z mé sklenice nebo ochutnala mé jídlo stejným příborem jako já. Je možné, že na mě chlamydie tímto způsobem přenesla? Tedy také do krku, přičemž já bych je prostřednictvím orálního sexu mohla přenést na partnera a on pak mně do pochvy. Příznaky žádné nemám, ale nerada bych něco zanedbala a riskovala neplodnost. Myslíte, že si mám zajít na testy? Případně alespoň na výtěry z krku. Udělají mi je na gynekologii? Nebo například na hygienické stanici či na nějakém speciálním pracovišti pro testování pohlavních chorob? Děkuji.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, záleží na tom, jaký druh chlamydií vaše kolegyně má. Onemocnění kolegyně infekavního systému způsobuje převážně chlamydia trachomatis, Pokud by vás vaše kolegyně ohrožovala, měl by to jistě řešit její praktický lékař spolu s hygienickou stanicí. Pokud se jedná o Chlamydia trachomatis, pak přenos jinak než pohlavní cestou možný je a vaše gynekoložka by Vám na vaši žádost mohla testy provést.

Inzerce
 
Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Denisa Doubková
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Chlamydiová infekce - diskuze

Poradna

Bakterie

| Adella99 | 28.01.2021, 22:41

Dobrý den, léčila sem se na chlamydie (léčba úspěšná, kontrolní testy v pořádku) ale projistotu byl na testy i můj nový přítel kterému sem “poskytovala” orální sex aby jsme měli jistotu ze sem ho nenakazila. Testy na chlamydie byly v pořádku ale našli mu nějaké jiné bakterie (bohužel si nepamatuje název, doktor mu řekl ze jde o bakterie které má asi velké procento populace a dostal antb.) když jsem si byla na ty kontrolní testy, sdělila sem to svému gynekologovi. Zajímá mě tedy jestli by se z testu na chlamydie poznali i jiné bakterie . Doktor se totiž vůbec nevyjádřil.
Žádné vaginální potíže nemám ale trochu se strachuji.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, k testu na chlamydie se používá samostatné odběrové sady. Pokud se vyšetřují další bakterie (tzv. kultivace z pochvy) - odebírá se pomocí další odběrové sady, čili zvlášť. Nejsem schopna posoudit, co všechno bylo u Vás došetřováno, ale pokud je Váš gynekolog informován a Vy nemáte potíže, není důvod k obavám. Hezký den

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 01.02.2021, 10:24
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce