Inzerce
Inzerce
Inzerce

Raný spontánní potrat, samovolný potrat na začátku těhotenství

Ve zkratce pro tatínky

  1. Příčiny potratu
  2. Příznaky potratu
  3. Co dělat při potratu?
  4. Léčba potratu
  5. Dotazy

Samovolný potrat na začátku těhotenství poměrně častý, předpokládá se, že jím končí každé 8. těhotenství, a rozumíme jím samovolné ukončení těhotenství do 12. týdne vývoje.

 

Inzerce

 

 

 

1. Příčiny samovolného potratu jsou rozmanité, a to:

  • chromozomální vady plodu
  • imunologická příčina
  • hormonální příčina (nedostatečná funkce žlutého tělíska, porucha funkce štítné žlázy)
  • infekce matky (horečnatý stav v kombinaci s infekcí)
  • chronické onemocnění matky (cukrovka, porucha srážlivosti, vysoký krevní tlak atd.)
  • zevní vlivy (kouření, drogy, alkohol, trauma)

2. Potrat - příznaky

  • krvácení z rodidel a/nebo bolesti v podbřišku

3. Co dělat při potratu?

Určitě konzultovat s vaším ošetřujícím gynekologem, neboť je většinou při těchto příznacích nutné lékařské vyšetření.

4. Léčba potratu:

  • Jeden samovolný potrat do 12. týdne těhotenství je poměrně častý u řady žen a většinou to neznamená nemožnost mít další normální těhotenství a porodit zdravé dítě. V těchto případech není na místě nějaké podrobné vyšetření a léčebné opatření.
  • V případě opakovaného potratu (3 a více ) je naopak snaha najít a odstranit příčinu již před otěhotněním a tím zlepšit ženě šanci donosit a porodit zdravé dítě.
  • Ženám s předchozí zkušeností se samovolným potratem doporučujeme přípravu vitaminovými doplňky, zvýšený přívod kyseliny listové (Acidum folicum) a před otěhotněním a zejména po otěhotnění do ukončeného 12. týdne podporu funkce žlutého tělíska dodáváním přirozených gestagenů v podobě tablet (k polykání, event. zavádění do pochvy), případně ve formě injekční.
  • V okamžiku, kdy hrozí samovolný potrat (krvácení, bolesti v podbřišku) je na místě klid na lůžku (v domácím prostředí, případně hospitalizace - dle individuální situace). Léčba je individuální - podle příčiny (gestageny, léky proti krvácení, léky tišící bolest).
  • V některých případech již nelze potratu zabránit a je nutné, zejména při probíhajícím potratu, event. zjištěném odumřelém, nevyvíjejícím se těhotenství, provést revizi dutiny děložní. Jedná se o výkon prováděný v nemocničním zařízení, v celkové anestezii.

5. Vaše dotazy

Menstruace po samovolném potratu

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně menstruace a injekce na vyvolání menstruace. Minulý měsíc jsem potratila v 6. týdnu těhotenství, začala jsem krvácet 14 dní po opožděné menstruaci, ale vcelku málo. Doktorovi se to nezdálo, tak mi píchl během menstruace (třetí den MS) injekci na vyvolání, i když jsem krvácela. Moje otázka zní, zda mi nemohla injekce během MS nějak uškodit do budoucna nebo zablokovat další menstruace? Už je to totiž 30 dní a stále jsem to nedostala, i když mám běžně pravidelný cyklus 26-27 dní. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký večer. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, injekce by neměla menstruaci nijak zablokovat do budoucna, to nemusíte mít strach. Menstruace může být mírně nepravidelná po zákroku. Akorát moc nechápu, proč vám injekci píchal. Nemělo to asi příliš smysl, když už jste krvácela - a je jedno, jakou intenzitou.

Inzerce

Mohly léky zapříčinit potrat?

Vážený pane doktore, v šestém týdnu těhotenství jsem prodělala zamlklý potrat. Začátkem těhotenství jsem brala Flagentyl 500 a antibiotika Ciprofloxacin. Je možné, že tato antibiotika zapříčinila potrat?

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, že by tyto léky způsobily potrat v 1. trimestru, je velmi málo pravděpodobné, i když vyloučit se to samozřejmě nedá. Spíše je více pravděpodobné, že by potrat byl v souvislosti s onemocněním, na které jste léky užívala. Většinou jsou ale spontánní potraty spojené s genetickou abnormalitou embrya.

Inzerce

Dotaz ohledně těhotenství a potratu

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že v 11. týdnu těhotenství není plod vůbec vidět na ultrazvuku? Mám takový problém. Těhotenské testy ukázaly pozitivní výsledek a na prvním ultrazvukovém vyšetření jsem byla až v 10. týdnu těhotenství. Žiji v zahraničí a říkali mi, že není nutné ultrazvuk dělat dříve. Šla jsem kvůli špinění, slabé bolesti v podbřišku a mírnému krvácení po užití toalety. V nemocnici mi řekli, že je vidět prázdný gestační vak a že mám přijít na kontrolu za deset dní. Tam zjistili, že vak je stále bez plodu, ale je tam nějaká tekutina a že v blízké době potratím. Hned v noci jsem začala krvácet a měla jsem silné bolesti. Byla jsem v nemocnici. HCG hormon začal klesat, prý začal potrat. Zajímalo by mě, kde se plod nacházel respektive nachází? Bojím se mimoděložního těhotenství. Děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud byl v děloze vidět gestační váček, pak se o mimoděložní těhotenství pravděpodobně nejedná. Pokud jste začala krvácet a klesá hCG, pak se gestační váček pravděpodobně potratil spolu s krvácením - vyšel z dělohy ven.

 

Ve zkratce pro tatínky

Raný spontánní potrat je samovolné ukončení těhotenství do 12. týdne. Bývá poměrně častý, asi u 12 těhotenství ze 100. Příčina může být různá od chromozomálních vad, přes hormonální nedostatečnost až po onemocnění matky nebo zevní vlivy – kouření, alkohol apod. Nejvýraznějšími příznaky jsou krvácení z rodidel a bolest v podbřišku. Je nutné vždy vyhledat lékaře. Někdy je nutné po potratu vyčistit dutinu děložní kyretáží. Žena po raném potratu může bez problémů podruhé otěhotnět a dítě zdárně donosit. Pokud se však tyto potraty opakují, je nutné s lékařem hledat příčinu a pokusit se ji odstranit nebo nepříznivé podmínky zmírnit. Je vhodné těhotenství podpořit vitamínovými přípravky s doplňkem minerálů minimálně 3 měsíce před otěhotněním. JM

Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Raný spontánní potrat - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
  • Duphaston pred a počas tehotenstva
    Dobrý den, duphaston užívam uz viac rokov od 14.-21.DC. Bez neho by mi menstruacia ani nechodila pravdepodobne. Mam diagnostikovane polycysticke vaječníky a som po operácii krčka maternice-skracovani. Som v 4tt a duphaston užívam každý den. Chcem sa opýtať či ho mam brat aj naďalej. Oblievať ma brucho a pred 3 mesiacmi mi vyšiel test pozitívny a po 5 dnoch meškania som začala viac krvácať ako pri obvyklej menstruacii. Takze asi to zmizlo. Vtedy som neužívala vobec duphaston ked som sa dozvedela ze mam pozitívny test. Poraďte mi prosim čo s duphastonom teraz. Dakujem
    Macyk3   | 31.10.2016 15:56:37
    Reagovat | URL příspěvku
  • A femibion pomáhá s čím? Abych nepotratila?
    Marika8833   | 23.03.2016 20:11:01 | Reakcí: 1, poslední: 26.03.2016 18:13:18
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Přikládáme odpověď dr. Ťápalové, gynekoložky: Femibion je několikasložkový preparát obsahující kyselinu listovou a jiné vitamíny. Rozhodne to ale není nic, co by zabránilo potratu.
      Baby on line   | 26.03.2016 18:13:18
      Reagovat | URL příspěvku
  • Přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů pro dg matky prvorodičky pro diagnosu paranoidní schizofrenie
    Dobrý den,

    mám dotaz má sestra je zatím dle zjištění těhotenského testu těhotná(dle jeho výsledku). Léčí se s dg paranoidní schizofrenie bere léky i v injekční formě (Zypadhera 405 mg á 3 týdny. Má přítele, který ji nutí vysadit svévolně stanovenou psychiatrickou léčbu, je za to obžalován pro přečin vydírání (opatrovnice) a dále pro přečin násilí proti úřední osobě. Sestra je omezena svéprávnosti na přijímání, konzumaci a odmítání zdravotních služeb v souvislosti s jejím zdravotním stavem. Opatrovníkem je ustanovena její matka. Ambulantní psychiatr nedoporučuje vysazení stanovené medikace, jak se řeší případné ukončení těhotenství z tohoto zdravotního důvodu(pokud k tomuto názoru dojde i ambulantní gynekolog), je tam nutný souhlas matky prvorodičky nebo se to dá nahradit soudním rozhodnutím (pokud to zákon přípouští? Děkuji za odpověď. Daniel Pour
    cakisek   | 26.02.2016 23:53:38 | Reakcí: 1, poslední: 28.03.2016 20:25:52
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů pro dg matky prvorodičky pro diagnosu paranoidní schizofrenie
      Dobrý den, zdravotní indikaci k přerušení těhotenství musí stanovit daný specialista. V tomto případě tedy psychiatr, který vše sepíše a gynekolog by měl jeho rozhodnutí respektovat. Pokud je sestra částečně zbavena svéprávnosti, pak souhlas s výkonem by měl podepsat určený opatrovník, tedy matka.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 28.03.2016 20:25:52
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Potrat 22tt

| Mihalka87 | 24.09.2020, 15:33

Dobrý den paní doktorko,ráda bych Vás porosila o názor a vysvětlení k mému těhotenství a následnému potratu ve 22tt. Tehotenství po IVF- KET (jen s utrogestanem). Od 8tt těhotenství špinění, po-té velké krvácení v 10-12tt - hematomy. Po prvním screeningu nižší PAPP-A 0,34MOM, podstopen test NIPT - negativní. Další UTZ v 16TT - málo plodové vody AFI 50mm - oligohadramnion, stále hematom a velmi vysoké hodnoty AFP - to stále opakovali každý UTZ - podstoupen test na infekční markery - negativní. Další UTZ stále málo plodové vody, plod o týden menší a stále vysoké hodnoty AFP. U své dr. jsem byla kontrolována každý týden, hematom zmizel, ale krvácení se stále vracelo. Byla jsem tedy hospitalizována v nemocnici na perinatologii pro opakované krvácení, zjištěno urychlení v ACM,plod stále o 10 dní menší a masivní nápadná placenta. Podávány léky injekčně na zastavení krvácení a tvrdnutí bříška. Po 14 dnech večer nastaly bolesti, krvácení takové hlenovité a na UTZ již nenašli srdeční akci miminka. Porod/potrat se rozjel, potom následovala revize. Po třech měsících jsem konečně obdržela pitevní zprávu: zkráceně, plod jen 244g na 22tt. Orgány s váraznější autolýzou, plod bez VVV. Placenta o průměru 9 cm, potrhaná, tloušťky 1,8cm, úpon pupečníku 21 cm, v choriu volných plodových blan je zastiženo ložisko granulocytární infiltrace, pupečník bez zánětu. Placenta s četnými intervilózním fibrinovými tromby, v centrální části s vícečetnými infarkty o průměru 1cm - závěr infarkty na placeně a nemělo by se to opakovat... Mám strach z budoucího těhotenství, že by se toto mohlo opakovat a nikdo mi neuměl vysvětlit ty vysoké hodnoty AFP, z čeho to bylo a zda by se to mohlo opakovat. Nyní budu podstupovat vyšetření na hematologii. Na reprodukční imunologii mi dr. Ulčová Gállová doporučila příště užívat Medrol. Děkuji za Vaši odpověď Michaela V.

Dobrý den, v případě krvácení v těhotenství dochází často ke zvýšení hodnoty AFP (jako vedlejší efekt, bez klinického významu, což bylo navíc potvrzeno na pitvě plodu). Možnou příčinou srdeční zástavy u plodu mohly být vzniklé uzávěry cév (tromby, infarkty), čímž došlo k přerušení přítoku Vaší krve k plodu. Tento stav mohl být způsoben např. zvýšenou krevní srážlivostí ve Vašem organismu, danou vrozeným/získaným hematologickým onemocněním (které je provázeno zvýšenou krevní srážlivostí). Těhotenství samo o sobě je stav s fyziologicky vyšší krevní srážlivostí (= přirozený stav nijak neohrožující plod ani těhotnou), ale když se k tomu připočítá nějaký druh srážlivostního onemocnění, krevní srážlivost se mnohonásobně zvýší. Je proto vhodné provést došetření na hematologii, kam se chystáte a v případě potvrzení nějakého hematologického onemocnění s vyšší krevní srážlivostí, se preventivně nasazuje v příštím těhotenství tzv. protisrážlivá léčba (ve formě tablet a/nebo injekcí), aby se předešlo vzniku krevních sraženin v placentě, pupečníku, ... Neznám Vaši celou anamnézu, avšak čekají Vás další zpřesňující vyšetření (je možné např. genetické vyšetření obou partnerů, pokud již neproběhlo), která věřím, že pomohou odhalit více informací. 

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 28.09.2020, 19:37
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce