Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mola

Je formou tzv. gestační trofoblastické nemoci, která má 4 stádia:

  • První stádium vzniká patologickým oplozením vajíčka. Nejčastěji oplozením prázdného vajíčka nebo normálního vajíčka 2 spermiemi. V dalším vývoji takto oplodněného vajíčka pozorujeme zánik embrya kolem 7.-10. týdne. Klinickým obrazem je většinou nepravidelné krvácení a tento stav je nutné řešit revizí dutiny děložní.
  • Druhé stádium moly vzniká opět patologickým oplozením vajíčka, kde jsou všechny chromozomy otcovského původu. Tento stav má riziko zhoubného zvratu (ve 4-8 % případů), klinický obraz je obdobný jako v předchozím případě - v krvi ženy jsou vysoké hladiny hCG (lidského choriogonadotropinu), ultrazvuk má typický obraz "sněhové bouře". Léčba je stejná, jen je nutné další sledování ženy (rok) s pravidelnou kontrolou hladin hCG 1x měsíčně. Další těhotenství je ženě doporučováno po roce negativních hladin hCG. Je vyšší riziko opakování (1:80).
  • Třetí stádium lze již považovat za nádorové onemocnění a stejně jako stádium čtvrté, kdy jde již o zhoubný nádor, je jako takové léčeno. Suverénní metodou léčby je chemoterapie a prognóza je velmi dobrá, úspěšnost léčby je až 90%. Jedná se o velmi vzácné stavy (1:25 000 těhotenství), ale i na ně je nutné myslet. Léčba těchto stavů se v České republice koncentruje v Praze, v Centru pro trofoblastickou nemoc.
Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Mola - diskuze

Poradna

Dobrý den, paní doktorko,

mám za sebou těhotenství po IVF a nyní jsem sledována jako rizikovější, jelikož mi tvrdně často břicho i po podávání magnézia, mívám ho ztuhlé i několik hodin.

Za své dosavadní těhotenství jsem podstoupila už celkem cca 15 ultrazvukových vyšetření (včetně dvou velkých UTZ). Jsem v 25. týdnu těhotenství a nyní bych měla chodit na UTZ každý týden, jelikož hrozí zkracování čípku. Minulý týden jsem byla na pohotovosti večer a pozvali si mě znovu i ráno, jelikož potíže přes noc vůbec neustávaly, takže dva další UTZ přes břicho i vaginálně během 12 hodin. Nechodím na žádné UTZ "pro zábavu", jen asi musím být častěji sledovaná. Nicméně miminko je teď již delší dobu hlavičkou dolů a vím, že se vyvíjí mozek a mám obavy, aby na něj častý vaginální ultrazvuk na přeměření čípku neměl vliv, když se svítí hned v její blízkosti.

Dále se chci zeptat, vzhledem k mému týdnu, ještě určitě minimálně na několik ultrazvuků půjdu, takže celkový počet na konci těhotenství bude opravdu vysoký. Nemůže se toto nějak podepsat na zdraví miminka? Ano, četla jsem, že vliv to nemá, ale toto mi přijde už opravdu hodně. Jaké jsou vaše zkušenosti z praxe prosím? Jsou i nějaké další takovéto maminky?

Velice Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, metoda ultrazvuku se řadí mezi ty neinvazivní, především z důvodu, že nezatěžuje maminku i dítě zářením, u kterého jsou prokázána rizika z hlediska vývoje. Je to základní kámen diagnostiky v gynekologii a porodnictví, především proto, že u něj nebyly prokázány vedlejší škodlivé účinky. Přínos ve vašem případě jistě převyšuje rizika. Vzhledem k tomu, že máte rizikové těhotenství, je důležité pečlivě sledovat průběh. Věřím, že pokud by to nebylo dle názoru vašeho ošetřujícího lékaře nutné, zbytečně by vám ho nedělal. Držím palce, hezký den

MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 21.07.2021, 15:35
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce
×