Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jak lépe dostat spermie k vajíčku? Ležet? Zvedat nohy? Nevyplachovat?

Jak z principu chování spermií po pohlavním styku vyplývá, při dostatečném zasunutí penisu v běžných polohách se sperma dostává do zadní klenby pochvy.

Jsou nějaké výjimky, kdy se tam nedostane a je pak u nich možné „přesun“ nějak podpořit? Jak?

Jak už jsem říkal, záleží na tom, aby k ejakulaci došlo v hloubce pochvy, jen tak mají spermie možnost dostat se do zadní klenby. Z anatomického hlediska je optimální poloha na zádech (misionářská), kdy pochva směřuje šikmo dolů (viz obrázek). Pravděpodobnost oplození může zvýšit, když žena hned nevstane, zůstane chvíli ležet, aby spermie mohly vycestovat do cervikálního kanálu. Zvedat nohy nemá smysl, protože se tím úhel pochvy změní jen nepodstatně.

Může spermie odstranit výplach?

Spermie, které jsou v zadní poševní klenbě nebo dokonce pronikly do cervikálního kanálu běžné mytí neodstraní. Spermie by ze zadní poševní klenby mohl odstranit jen vysoký výplach pochvy.

Mohou je zabít dezinfekční prostředky?

Spermie jsou velmi citlivé na různé chemické látky, dezinfekční prostředky, kyseliny a podobně. Pokud jsou přítomny v pochvě při ejakulaci nebo se dostanou do pochvy brzo po ní, mohou tyto látky spermie zničit.

 
Autor: prof. MUDr. Pavel Trávník, DrSc.
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: prof. MUDr. Pavel Trávník, DrSc.
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Jak lépe dostat spermie k vajíčku? Ležet? Zvedat nohy? Nevyplachovat? - diskuze

Poradna

Nevolnosti

| lenicka.greg | 06.07.2019, 21:26

Dobrý den,
Je mi 16 let a asi poslední týden mám celodenní nevolnosti, hlavně pocity na zvracení.
Užívám antikoncepci a přítel se do mě takzvaně nikdy neudělal.
Nedávno jsem si oddalovala menstruaci z osobních důvodů.
Je možné, že jsem v jiném stavu?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud pravidelně užíváte antikoncepci, je riziko otěhotnění minimální, nicméně žádná antikoncepce není 100%. Proveďte si tedy pro jistotu těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.07.2019, 13:21
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce