Recepty pro těhotné ženy aneb příprava výživy pro těhotné pod taktovkou muže

  1. Listový špenát s lososem a pečenými bramborami
  2. Pečená treska se štouchanými bramborami
  3. Rajská omáčka s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem
  4. Zapečené mleté maso s lilkem
  5. Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Milé Babyonline,

k našim rukám se dostala kniha z tvého nakladatelství – Zdravé těhotenství. Oslovila nás jako skvělý průvodce těhotenstvím a obdobím po porodu. Nás, jako studenty 2. ročníku oboru Diplomovaný nutriční terapeut na Vyšší odborné škole zdravotnické na ulici Merhautově v Brně, zaujala zvláště výživa a vaření. V rámci naší výuky, která se věnovala tématu výživy těhotných a kojících žen, jsme se rozhodli vyzkoušet několik vybraných pokrmů.

Fotky vypadaly opravdu lákavě, proto na oplátku posíláme naši verzi – našich pár fotek. Publikované recepty jsme se do puntíku snažili respektovat. A dařilo se. Konečná podoba pokrmů vznikala sílou a duchem okamžiku. :-)

Co jsme si studenti vybrali a připravili? A na konec i snědli..

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami, pečenou tresku se šťouchanými bramborami. Ryby jsou dobrou volbou a v jídelníčku těhotné nesmí chybět. Co dál? Poctivý hovězí vývar, lahodnou rajskou omáčku z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem, hrnkovým celozrnným knedlíkem. Právě knedlík připravovaný v hrnku nám ukázal, že i při vaření si můžeme užít spoustu zábavy.

1. Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

Listový špenát s lososem a pečenými bramborami

2. Pečená treska se štouchanými bramborami

 Pečená treska se štouchanými bramborami

3. Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Víte, kolik je potřeba studentů k vyndání celozrnného knedlíku z hrnku?

Pět! Nevěříte? Tak čtěte: Jeden student drží hrneček, druhý student zkouší metodu „Když to nejde silou, jde to ještě větší silou,“ a zkouší knedlík z hrnečku vytlouct, třetí knedlík jen vyklepává, čtvrtý jej obkrajuje a pátý se umíněnému knedlíku snaží promluvit do duše, aby si dal říct. A to vše za všeobecného smíchu. No, nebudeme vás napínat, knedlík si opravdu říct dal a my si na něm pochutnali stejně jako na rajské omáčce s hovězím masem.

Dalším receptem, který jsme vyzkoušeli, bylo zapečené mleté maso s lilkem. Sladkou tečkou na závěr naší vydařené lekce byl letní pudink s omáčkou z lesního ovoce.

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

 

Rajská omáčka z čerstvých rajčat s vařeným hovězím masem a hrnkovým celozrnným knedlíkem

4. Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

Zapečené mleté maso s lilkem

5. Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

 

Letní pudink s omáčkou z lesního ovoce

Vaření nás baví! 

Příprava pokrmů inspirovaná Zdravým těhotenstvím byla skvělým nápadem. Recepty fungovaly, nenastal jediný zádrhel a pochutnali jsme si opravdu na všech. 

Budoucím i stávajícím maminkám přejeme mimo jiné dobrou chuť, spoustu úsměvných zážitků při vaření a radost z něj.

Martina Smejkalová, Nikol Stoupalová, Zdeňka Štumfolová, Matěj Stanislav, Monika Miškaninová, Lucie Smolková, Alena Parolková

Připravil super tým ve složení: Martina Smejkalová, Nikol Stoupalová, Zdeňka Štumfolová, Matěj Stanislav, Monika Miškaninová, Lucie Smolková, Alena Parolková

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Recepty pro těhotné ženy - diskuze

Poradna

Dobrý den, dnes ráno jsem si na snídani dala tresčí játru ve vlastním oleji ( celou konzervu) podle toho co jsem se dočetla o působení retinolu na embryo v 5té týdnu jsem asi neudělala nejlépe. - Mohu poprosit o nějaké odborné posouzení jak moc velký problém to je. Již jsem objednaná na pátek na první těhotenskou prohlídku ale než tam půjdu tak bych o tomto ráda věděla něco dříve.
Předem velice děkuji za odpověd.

Dobrý den, jednorázová konzumace tresčích jater v 5. týdnu určitě vývoj plodu neovlivní, nemusíte mít obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.01.2019, 13:29
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce