Psychika v těhotenství

  • Začátek těhotenství, první tři měsíce, jsou obvykle spojeny s obdobím psychické rozladěnosti, s postupným zvykáním si na novou roli, roli matky, někdy i s konflikty a nedostatečným pochopením ze strany partnera. Řada potíží jako nevolnost nebo větší únava situaci ještě zhoršuje.
  • Postupně nastává období psychické vyrovnanosti a těšení se na dítě, budování hnízda. Je nutné dbát na dostatek spánku - doporučované je spát 8-9 hodin denně, ideální je možnost odpočinku v případě potřeby i během dne.
  • Večer je vhodný odpočinek nohou, ve vyvýšené poloze, koupel chladnou vodou a masáž od konečků prstů k tříslům na podporu krevního oběhu a žilního návratu jako prevence křečových žil.
  • Doporučuje se poslech relaxační a odpočinkové hudby, četba a film, které přispívají k dobré pohodě těhotné, a tím i k dobré pohodě jejího plodu.
  • Koncem těhotenství může opět nastoupit období psychické nepohody, obava z blížícího se porodu, větší únava, zhoršované nastupujícími tělesnými obtížemi. Tady znovu hrají významnou pozitivní roli těhotenské kurzy, jejichž cílem je odstranit strach z porodu, zlepšit pozitivní vztah k očekávanému dítěti a prakticky nacvičit základy péče o něj.
Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Psychika v těhotenství - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
  • U prvního jsem byla v pohodě,až v posledním trimestru jsem brečela ve dne v noci.Teď jsem v 6.týdnu druhého a jsem šíleně nervozní,agresivní.Když je malý ve školce,tak mi hrozně chybí a naopak přítel mi je na obtíž.Mám nutkání být pořád sama nebo se synem.Zvířátka mi taky nevadí a ženské mi nevadí.Ale chlap...hotovo  
    evasarlot   | 14.05.2014 14:10:20 | Reakcí: 1, poslední: 18.01.2015 01:50:14
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      tohle já jsem měla v prvním a čekala jsem holku... nebude to holka?   ted v druhém je to úplně o něčem jiném, a jsem přesvědčená, že to bude kluk, prostě to vím, doktoři to ještě nepotvrdili.
      vaness.   | 18.01.2015 01:50:14
      Reagovat | URL příspěvku
  • :-D
    Kluši   | 04.09.2013 08:02:44
    Reagovat | URL příspěvku
  • No nevim,jestli je teda moje psychika v pohode,protoze ja sem zacala brecet,ze mi pritel nechtel podat tresne ze stromu. Sam si par vzal a me nedal:-( :-D
    sobvik   | 15.07.2013 14:25:30
    Reagovat | URL příspěvku
  • Taky bych si přála, aby moje psychika byla v poho, ale není. Furt jen bulím, říkala jsem si, že to po prvním trimestru přejde, ale je to spíš ještě horší. Nejdřív to bylo jen u filmů a pak když jsem se s někým pohádala ... teď je to skoro furt. Jsem strašnej melancholik normálně a teď ještě todle. Mno, doufám, že prcek nebude po mě ... a že se to rychle srovná .-)
    Buik   | 08.10.2011 08:57:31
    Reagovat | URL příspěvku
  • Kdyz clovek ceka prvni mimi,snazi se dodrzovat vse vyse popsane,ale pri druhem mimi uz to urcite tak nejde
    miminkomalina   | 18.09.2011 22:51:13
    Reagovat | URL příspěvku
  • po psychicke strance jsme vzdy v pohode,kdyz vim,ze je vse tak jak ma a hlavne jsem zdrava nejen ja,ale i miminko a starsi syn.
    Andrea81   | 18.09.2011 09:48:13
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den, paní doktorko, nevím, kam se z dotazem obrátit, tak zkouším i Vaši poradnu. Bohužel jsem zjistila, že jsem v prvním trimestru špatně zvolila vitaminy a brala navíc omega 3 (konkrétně Dr. Max Omega 3 Premium), které jsou jinak doporučovány až od 2. trimestru. Navíc je tam dost vysoká dávka (EPA 225 mg, DHA 170 mg). Až nyní jsem zjistila, že se nedoporučují dřív, nejspíšprotože obsahují hodně vitamínu A a D, které v přebytečném množství škodí plodu. Od té doby mám obrovské obavy, protože jsem tyto vitamíny společně s Femibionem 1 brala skoro celý 1. trimestr. Mohla jsem nějak miminku uškodit? Měla bych si zaplatit nějaké nadstandardní podrobné vyšetření (a které)? Moc děkuji

Dobrý den, pravděpodobnost, že byste nějak výrazně uškodila plodu, je minimální. Nadstandartní vyšetření plodu není potřeba. Pokud budete absolvovat či jste absolvovala kombinovaný prvotrimestrální screening a ten byl negativní, pak toto vyšetření má největší senzitivitu a budte bez obav.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2018, 13:31
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce