Léky v těhotenství

  1. Které období je pro plod nejrizikovější?
  2. Zásady pro podávání léků u těhotných
  3. Běžně užívané léky v těhotenství
  4. Dotazy

1. Které období je pro plod nejrizikovější?

Při užívání léků v těhotenství je třeba vždy zvážit poměr mezi prospěšností a riziky, které tato léčba přináší pro matku i plod. Jednotlivá léčiva jsou řazena do pěti kategorií podle rizik pro plod, záleží i na fázi těhotenství, v níž jsou podána - nejcitlivější je plod mezi 17. dnem a 12. týdnem těhotenství, kdy dochází k vývoji orgánů a je nejvyšší riziko vzniku malformací (odchylek stavby orgánů).

  • Před 17. dnem gravidity vede případný nepříznivý vliv léčiva buď k zastavení vývoje zárodku, tj. k potratu, nebo jsou poškozené buňky nahrazeny jinými a vývoj pokračuje bez potíží dále.
  • Po 12. týdnu těhotenství není již rizikem vznik malformací, ale při nevhodně zvoleném léku může dojít k narušení orgánové funkce.

2. Zásady pro podávání léků u těhotných

  • Podávají se ty léky, jež žena dlouhodobě užívá (pokud je jejich užívání v těhotenství možné, pokud ne, je nutná změna za jiný přípravek stejného účinku).
  • Z dalších medikamentů se volí ty, jejichž podání je nezbytně nutné.
  • Volí se nejkratší dávkovací schéma a nejnižší účinná dávka.
  • Těhotná by sama neměla nasazovat žádné léky!
  • O každém doporučovaném léku by měla být těhotná náležitě poučena svým lékařem.

3. Běžně užívané léky v těhotenství

Mezi zcela běžně užívané preparáty v graviditě patří v prvních třech měsících:

  • hormonální léky k podpoře gravidity (gestageny)
  • kyselina listová (je prevencí některých vad)

Dále je poměrně časté podávání:

  • léků proti zvracení
  • antibiotik (jen některé typy), pokud si to situace žádá

Při nachlazení nebo zvýšené teplotě lze bez rizika užívat:

  • Paralen
  • stejně tak nevadí lokálně používané dezinfekční spreje nebo kloktadla

4. Dotazy

Předávkování vitamíny

Dobrý den, obracím se na Vás s tímto dotazem. Jsem ve 22. týdnu těhotenství, asi 2,5 měsíce beru těhotenské vitamíny od Das gesunde plus A-Z mama, jednu tabletu denně a do toho jsem brala omegu 3 (doporučená dávka je 1 tobolka 2-3x denně) já brala většinou tři denně. Vůbec jsem si neuvědomila, že ta omega má už v sobě také vitamín A i D a ted se hrozně bojím, že jsem mohla ublížit miminku, že by mohlo být třeba postižené. Myslíte, že  je to špatné, nebo to předávkování by muselo být ve větší míře, aby bylo miminko nějak narušené. Děkuji za odpověď.

 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, myslím, že předávkování se bát nemusíte. Vitamíny v této míře určitě poškození plodu nezpůsobí. Na druhou stranu - pokud máte pestrý jídelníček a jste zdravá, pak nemusíte konec konců užívat vůbec žádné vitamíny.

Užívání antidepresiv v těhotenství

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně užívání léků v těhotenství. Je mi 41 let, denně užívám 1/2 tbl. Asentry 50 mg. Můj lékař - psychiatr říká, že tyto léky lze užívat i v těhotenství. Mám 2 děti. Obě byly v období "bez léků". Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, většinu dnešních moderních antidepresiv lze užívat i v těhotenství. Další otázkou je potom kojení. V zásadě platí, že pokud má užívání antidepresiv pro matku v těhotenství nějaký zásadní benefit, tzn. jejich vysazení by Vás ohrožovalo a výrazně snížilo kvalitu života, pak je lepší nevysazovat, protože riziko pro dítě je minimální. MUDr. Veronika Ťápalová

Užívání antibiotik v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství a před třemi týdny jsem měla klíště a objevil se mi flek. Má praktická doktorka má delší dobu dovolenou a tak jsem navštívila zastupujícího lékaře. Nebyl si jistý, jestli se jedná o infekci anebo boreliózu, protože jsem neměla typický flek. A protože jsem dost možná alergická na penicilin, napsal mi antibiotika Xorimax 500 mg 1 tabletu každých 12 hodin. Antibiotika mám užívat 20 dní. Dnes je to čtvrtý den, co je užívám a flek už téměř nemám. Ráda bych se zeptala, jestli užívání antibiotik je po tak dlouhou dobu - 20 dní v těhotenství - bezpečné? Moc děkuji za odpověď.

 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, užívání antibiotik Xorimax v tomto týdnu těhotenství nevadí, ani po dobu 3 týdnů.

Léky na bolest v těhotenství

Dobrý den dnes je to týden, co jsem po operaci krčních mandlí. Včera jsem zjistila, že jsem v jiném stavu. Tento zákrok je velmi bolestiví a lékařka mi předepsala Nimesil 2x denně proti bolesti. Mohu ho dále užívat, či kterým lékem proti bolesti bych ho mohla nahradit, aniž by to ublížilo miminku? Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, Nimesil krátkodobě určitě užívat můžete. Dá se i Ibuprofen nebo Paralen.

Kapky do nosu Muconasal v 10. týdnu těhotenství 

Dobrý den, ráda bych se ještě jednou zeptala na rizika užívání Muconasal plus v prvním trimestru. Již 10 dní mám virózu a na ucpaný nos nic jiného nezabírá. Pokud si alespoň třikrát denně nestříknu, tak dýchám jen ústy a pak hrozně kašlu. Děkuji moc.  

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, tyto kapky do nosu určitě plodu neublíží.

Vitamínové doplňky, stopové prvky a aceton v moči

Dobrý den, začínám nyní 18. týden těhotenství a v 10. týdnu mi byla zjištěna těhotenská cukrovka, která je nyní léčena lehkou dietou. Užívám vitamíny Fertiprona, Rybí olej Forte od Walmarku, pro nedostatek železa obden Sorbifer a protože mi byly zjištěny vyšší jaterní testy, Essentiale Forte N 2 tablety denně. Je užívání všech těchto léků bezpečné pro miminko? Co je ale můj hlavní problém, že mi minulý týden byl zjištěn aceton v moči (2). Doma si moč sama testuji proužky Dia Phan, a stále ketony v moči mám, i přes den. Moje paní doktorka na diabetologii mi říkala, že to může být tím, že kvůli cukrovce hladovím (já ale nehladovím). Můj dotaz zní, je aceton v moči nebezpečný pro miminko? Myslím, že se jedná o dlouhodobou záležitost. Předem Vám děkuji za odpověď. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, všechny léky, které užíváte, jsou vesměs vitaminové doplňky a stopové prvky, tudíž nejsou pro plod nebezpečné - pokud by byly, lékař by Vám je jistě nepředepisoval. Co se týče acetonu v moči - to je otázka spíše pro vašeho diabetologa (zda s tím nyní lze něco dělat či čeho je to známka), miminku to ale jistě neubližuje.

 
 
Autor: MUDr. Radan Doubek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Radan Doubek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Léky v těhotenství - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
  • nebilet
    Dobry den,lekar mi predepsal Nebilet na tlak,jsem ve 25tt tehotenstvi,tlak v prumeru 145/90,docetla jsem se,ze lek vhodny neni?mam ho i presto brat? Dekuji za radu. Beru 1/2 jen rano
    katka f.   | 30.07.2016 12:35:28
    Reagovat | URL příspěvku
  • Nachlazení v 1. trimestru
    Já jsem teď v prvním trimestru, byla jsem nachlazená, měla jsem rýmu a bolel mě komplet celý krk, přírodní věci jako zázvorový čaj už nepomáhaly, v lékárně mi taky moc věcí nedali. Prý se toho v prvním trimestru moc nemůže, nakonec paní objevila nějaký bylinkový sirup a byla jsem za něho hrozně vděčná, už druhý den se mi ulevilo, ty bylinky asi fakt mají něco do sebe.
    Zuuzannkaa   | 12.01.2015 14:02:35
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Azitromycin sandoz 500mg

| salabb | 20.11.2017, 15:55

Dobrý den,
dnes mi obvodní lékař předepsal na angínu Azitromycin sandoz 500mg s tím, že by v těhotenství tyto antibiotika vadit neměla. V příbalovém letáku jsem se ale dočetla, že se v těhotenství užívat nesmí. Kontaktovala jsem tedy známého, což je také obvodní lékař, a ten mi sdělil, že tyto antibiotika v žádném případě brát nemám. Momentálně jsem v 15+4tt a nevím, zda mám nebo nemám léky brát?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, je pravdou, že makrolidy nejsou v těhotenství antibiotika první volby. I když v 16. týdnu gravidity po ukončeném 1. trimestru, by již krátkodobá léčba zásadně vadit neměla. Při onemocnění angínou je první volbou penicilinová řada antibiotik - peniciliny během těhotenství nejsou žádnou překážkou. Pokud ale máte alergii (nebo nevím, jaký jiný důvod měl váš lékař k předepsání azytromycinu), pak i ten užít nyní můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 08:59
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce