Péče o kůži v těhotenství

  1. Je v těhotenství nutná zvláštní péče o kůži?
  2. Vaše dotazy

1. Je v těhotenství nutná zvláštní péče o kůži?

Kůže je během těhotenství, zejména v některých lokalitách (prsy, hýždě, stehna, břicho) rychle a více napínána a podkoží může nenávratně popraskat. Vznikají tak nejprve fialově zbarvené pajizévky, nebo-li tzv. strie, které postupně zbělají. Tvorbu pajizévek můžeme snížit již od počátku těhotenství pravidelným, opakovaným promazáváním mastnými krémy, nejlépe s obsahem kyseliny hyaluronové, která tvorbu pajizévek zmírňuje. Krémy jsou běžně k dostání v lékárnách či drogeriích.

autor: as. MUDr. Romana Gerychová

2. Vaše dotazy

Retinol a vývojové vady plody

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem v 19t těhotenství a asi tak 5x jsem se natřela pleťovým mlékem s retinolem Amica, jinak používám Niveu, která ho neobsahuje. A nyní jsem četla, že retinol může způsobit vady plodu, což jsem nevěděla. Mám se něčeho takového obávat? Děkuji za odpověď.

Odpověď: Dobrý den, Retinol - metabolit vitamínu A, má stejně jako ostatní retinoly teratogenní účinky, tzn., může způsobovat vývojové vady u plodu, pokud jsou v nadměrném množství užívány v I. trimestru gravidity. Pokud se však aplikují pouze lokálně na kůži, je riziko pro plod v podstatě nulové. Po lokální aplikaci se do organismu vstřebá pouze minimum účinné látky a Vy jste navíc již ve 20. týdnu gravidity, tzn. ve II. trimestru. Myslím, že můžete být naprosto klidná! Odpovídala: MUDr. Eva Račanská

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Komerční sdělení

Související články

Péče o kůži v těhotenství - diskuze

Vložit příspěvekVšechny diskuze
  • Elasti Q
    já se striím vyhnula díky krému Elasti q exclusive, který mi doporučili v lékárně, mazala jsem si stehna, bříško i prsa a strie nemám, k tomu se krásně roztíral, jsem opravdu spokojená.
    Hanikk9   | 16.02.2017 12:53:38
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

B komplex v těhotenství

| Marcelllllka | 19.03.2017, 07:39

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jestli můžu na začátku těhotenství (cca 4+5) užívat B komplex forte Dr.max? Minulý měsíc jsem měla poprvé vaginální opar (přeléčený gynekologem herpesin tablety a mast) a nyní v době menstruace, která se nedostavila a vyšel mi pozitivní těhotenský test, se mi dělá opar znova. Začala jsem mazat mastí herpesin, nevadí to? A B komplex mi byl v lékárně doporučen jako prevence. Nechci ohrozit těhotenství a k mému gynekologovi jdu až za týden. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne, Křenková

Dobrý den, B-komplex i Herpesin určitě užívat můžete. Pokud máte potíže s opakujícími se genitálními opary, poslední měsíc těhotenství, tj. od 36. týdne, byste měla užívat preventivně Herpesin tbl., aby se opar nevyšel v průběhu porodu, protože pak by Vás zbytečně čekal císařský řez.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:21
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce