Inzerce
Inzerce
Inzerce

Kolik by měl obsahovat jídelníček těhotné a kojící ženy bílkovin?

A jak je dávkovat, resp. rozdělit jejich množství do jednotlivých porcí?

Obecně se doporučuje příjem 0,8–1,5 g bílkovin/kg ideální tělesné hmotnosti/den. Během těhotenství a v době kojení se jejich příjem doporučuje ještě navýšit. V těhotenství od 4. měsíce postačí množství navýšit o 10 g/den a doporučení v době laktace souvisí s produkcí mléka, doporučuje se příjem zvýšit o 15 g/den. Celkovou dávku je důležité rozdělit do více porcí. Ideálně do každého chodu nebo alespoň jako součást těch hlavních – snídaně, oběda a večeře.

Bílkoviny jsou součástí jak živočišných, tak rostlinných potravin. Zkrátka není bílkovina jako bílkovina. Potraviny živočišného původu jsou nositeli nezbytných aminokyselin, ale zároveň zpravidla obsahují nasycený tuk. Proto je doporučováno přijímat živočišné a rostlinné zdroje bílkovin v poměru 1:2. U některých potravin, zvláště sýrů a masných výrobků je nezbytné sledovat i množství soli. Zkrátka uzeniny do jídelníčku těhotné nepatří.

Vhodnými zdroji jsou libová masa, ryby, mléko, mléčné výrobky, tvaroh, sýry, zakysané mléčné výrobky, vejce a obiloviny a výrobky z nich, především ty celozrnné, luštěniny, brambory, ořechy.

Inzerce

V těhotenství nezapomínejte na to, že vaše strava musí být kvalitní a bezpečná. Nejezte potraviny a pokrmy, které by mohly být zdrojem jakýchkoli škodlivých látek a zamezte vzniku možné nákazy. Z bílkovinných potravin by to mohla způsobit konzumace syrového masa (tatarák, sushi), syrových vajec, neomytého ovoce a zeleniny nebo plísňových sýrů a obecně mléčných výrobků z nepasterizovaného mléka, dále také lahůdkářských výrobků (chlebíčky, aspiky).

Jak bychom mohli zařadit bílkoviny do denním jídelníčku? Zvolte některý z uvedených zdrojů, vhodně kombinujte a vytvořte tak kvalitní pokrm.

Inzerce
  • Snídaně – mléko, sýr, jogurt, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – pečivo, obiloviny, ořechy
  • Přesnídávka – jogurt + ořechy
  • Oběd – maso, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – celozrnné pečivo, obiloviny, luštěniny, brambory
  • Svačina – mléko + rostlinné bílkoviny – pečivo, cereálie, ořechy
  • Večeře – maso, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – brambory, těstoviny, luštěniny, rýže, pečivo

Chcete dostávat pravidelně užitečné informace o těhotenství? Zaregistrujte se k odběru e-mailů Těhotenství týden po týdnu a nezapomeňte nás sledovat i na Instagramu @babyonline.cz.

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Bílkoviny v těhotenství - diskuze

Poradna

Dobrý den.
Nejprve se chci omluvit za mojí otázku , ale nedá mne to se Vás nezeptat.
Prosím Vás, jsem v 19tt těhotenství a včera jsem snědla jídlo které obsahovalo velké množství nivy ( tepelně zpracované ) . Vím, že niva se v těhotenství nesmí. Má otázka tedy zní , zdali to mám nějak řešit ?
Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ne, nijak to řešit nemusíte.

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 25.06.2024, 10:25
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×