Inzerce
Inzerce

Kolik by měl obsahovat jídelníček těhotné a kojící ženy bílkovin?

A jak je dávkovat, resp. rozdělit jejich množství do jednotlivých porcí?

Obecně se doporučuje příjem 0,8–1,5 g bílkovin/kg ideální tělesné hmotnosti/den. Během těhotenství a v době kojení se jejich příjem doporučuje ještě navýšit. V těhotenství od 4. měsíce postačí množství navýšit o 10 g/den a doporučení v době laktace souvisí s produkcí mléka, doporučuje se příjem zvýšit o 15 g/den. Celkovou dávku je důležité rozdělit do více porcí. Ideálně do každého chodu nebo alespoň jako součást těch hlavních – snídaně, oběda a večeře.

Bílkoviny jsou součástí jak živočišných, tak rostlinných potravin. Zkrátka není bílkovina jako bílkovina. Potraviny živočišného původu jsou nositeli nezbytných aminokyselin, ale zároveň zpravidla obsahují nasycený tuk. Proto je doporučováno přijímat živočišné a rostlinné zdroje bílkovin v poměru 1:2. U některých potravin, zvláště sýrů a masných výrobků je nezbytné sledovat i množství soli. Zkrátka uzeniny do jídelníčku těhotné nepatří.

Vhodnými zdroji jsou libová masa, ryby, mléko, mléčné výrobky, tvaroh, sýry, zakysané mléčné výrobky, vejce a obiloviny a výrobky z nich, především ty celozrnné, luštěniny, brambory, ořechy.

Inzerce

V těhotenství nezapomínejte na to, že vaše strava musí být kvalitní a bezpečná. Nejezte potraviny a pokrmy, které by mohly být zdrojem jakýchkoli škodlivých látek a zamezte vzniku možné nákazy. Z bílkovinných potravin by to mohla způsobit konzumace syrového masa (tatarák, sushi), syrových vajec, neomytého ovoce a zeleniny nebo plísňových sýrů a obecně mléčných výrobků z nepasterizovaného mléka, dále také lahůdkářských výrobků (chlebíčky, aspiky).

Jak bychom mohli zařadit bílkoviny do denním jídelníčku? Zvolte některý z uvedených zdrojů, vhodně kombinujte a vytvořte tak kvalitní pokrm.

Inzerce
  • Snídaně – mléko, sýr, jogurt, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – pečivo, obiloviny, ořechy
  • Přesnídávka – jogurt + ořechy
  • Oběd – maso, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – celozrnné pečivo, obiloviny, luštěniny, brambory
  • Svačina – mléko + rostlinné bílkoviny – pečivo, cereálie, ořechy
  • Večeře – maso, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – brambory, těstoviny, luštěniny, rýže, pečivo

Chcete dostávat pravidelně užitečné informace o těhotenství? Zaregistrujte se k odběru e-mailů Těhotenství týden po týdnu a nezapomeňte nás sledovat i na Instagramu @babyonline.cz.

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Bílkoviny v těhotenství - diskuze

Poradna

Průjem

| Bongo | 01.05.2024, 19:59

Dobrý den, v 15 tt absolvuji cestu do Egypta, v této zemi je zvýšené riziko průjmu, místní antibiotikum Antinal velmi dobře zabírá, ale jako těhotná ho nebudu moci užít, chtěla jsem se zeptat na jinou alternativu léků, které bych v případě nouze mohla užít, které bych si s sebou už přivezla z ČR, co mohou užívat i těhotné ženy a zabírají na případný cestovatelský průjem. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

zcela bez omezení můžete užívat např. živočišné uhlí, či přípravky na bázi jílu - Smecta apod. Přípravky s loperamidem (Imodium) by nouzově mohly být užity taktéž, nicméně těm bych se vyhýbala zejména pro to, že při výskytu toxických průjmů se celkově silně nedoporučují

MUDr. Pavla Zahrádková | Babyonline | 08.05.2024, 09:34
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×