A jak je dávkovat, resp. rozdělit jejich množství do jednotlivých porcí?
Obecně se doporučuje příjem 0,8–1,5 g bílkovin/kg ideální tělesné hmotnosti/den. Během těhotenství a v době kojení se jejich příjem doporučuje ještě navýšit. V těhotenství od 4. měsíce postačí množství navýšit o 10 g/den a doporučení v době laktace souvisí s produkcí mléka, doporučuje se příjem zvýšit o 15 g/den. Celkovou dávku je důležité rozdělit do více porcí. Ideálně do každého chodu nebo alespoň jako součást těch hlavních – snídaně, oběda a večeře.
Bílkoviny jsou součástí jak živočišných, tak rostlinných potravin. Zkrátka není bílkovina jako bílkovina. Potraviny živočišného původu jsou nositeli nezbytných aminokyselin, ale zároveň zpravidla obsahují nasycený tuk. Proto je doporučováno přijímat živočišné a rostlinné zdroje bílkovin v poměru 1:2. U některých potravin, zvláště sýrů a masných výrobků je nezbytné sledovat i množství soli. Zkrátka uzeniny do jídelníčku těhotné nepatří.
Vhodnými zdroji jsou libová masa, ryby, mléko, mléčné výrobky, tvaroh, sýry, zakysané mléčné výrobky, vejce a obiloviny a výrobky z nich, především ty celozrnné, luštěniny, brambory, ořechy.
V těhotenství nezapomínejte na to, že vaše strava musí být kvalitní a bezpečná. Nejezte potraviny a pokrmy, které by mohly být zdrojem jakýchkoli škodlivých látek a zamezte vzniku možné nákazy. Z bílkovinných potravin by to mohla způsobit konzumace syrového masa (tatarák, sushi), syrových vajec, neomytého ovoce a zeleniny nebo plísňových sýrů a obecně mléčných výrobků z nepasterizovaného mléka, dále také lahůdkářských výrobků (chlebíčky, aspiky).
Jak bychom mohli zařadit bílkoviny do denním jídelníčku? Zvolte některý z uvedených zdrojů, vhodně kombinujte a vytvořte tak kvalitní pokrm.
- Snídaně – mléko, sýr, jogurt, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – pečivo, obiloviny, ořechy
- Přesnídávka – jogurt + ořechy
- Oběd – maso, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – celozrnné pečivo, obiloviny, luštěniny, brambory
- Svačina – mléko + rostlinné bílkoviny – pečivo, cereálie, ořechy
- Večeře – maso, tvaroh, vejce + rostlinné bílkoviny – brambory, těstoviny, luštěniny, rýže, pečivo
Chcete dostávat pravidelně užitečné informace o těhotenství? Zaregistrujte se k odběru e-mailů Těhotenství týden po týdnu a nezapomeňte nás sledovat i na Instagramu @babyonline.cz.
Předchozí článek:
Mikrobiom matky v těhotenství: Jak ovlivňuje mikrobiom dítěte?
Následující článek:
Důležitost bílkovin v těhotenství
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Už jste začali s nákupem dárků na Vánoce? Kdy? Nebo to necháváte na poslední chvíli?
NE, nechávám to na poslední chvíli
14 %
15 hlasů
NE, ještě jsem nezačal/a, ale do měsíce již začnu
43 %
47 hlasů
ANO, začal/a jsem v září
7 %
8 hlasů
ANO, začal/a jsem v říjnu
10 %
11 hlasů
ANO, začal/a jsem v listopadu
26 %
28 hlasů