Postkoitální antikoncepce

Ve zkratce pro tatínky

  1. Postkoitální antikoncepce
  2. O jakou látku se jedná?
  3. Do kdy je možné pilulku po styku užít?
  4. Nejčastější nežádoucí účinky.
  5. Menstruační cyklus po užití pilulky??
  6. Kde je možno postkoitální antikoncepci zakoupit? Je EllaOne, Escapelle a Postinor volně prodejný?
  7. Yuzpeho metoda.
  8. Jsou nějaká režimová opatření po užití pilulky po styku?
  9. Jak často můžu užít pilulku po styku?
  10. Mohu otěhotnět bez následků pro miminko hned v dalším cyklu? 
  11. Vaše dotazy 

1. Postkoitální antikoncepce

Postkoitální antikoncepce je jeden z druhů hormonální antikoncepce. Přívlastek postkoitální dostala proto, že jako jedinou ji lze užít po koitu (= pohlavním styku)
Je důležité si uvědomit, že je to metoda nouzová, která by měla přijít na řadu pouze ve výjimečných případech (náhodný nechráněný pohlavní styk, selhání jiné antikoncepční metody), a to z důvodu častých nežádoucích účinků. Není vhodné používat tuto metodu častěji než 1x do měsíce. Pokud ji použijete častěji, je více pravděpodobné, že se naruší váš pravidelný menstruační cyklus.

2. O jakou látku se jedná?

Postkoitální antikoncepce obsahuje hormon levonorgestrel (Postinor, Escapelle) či ulipristal acetát (EllaOne). Předpokládá se, že tyto látky zabraňují uvolnění vajíčka z vaječníku a uhnízdění oplozeného vajíčka v děloze.

3. Do kdy je možné pilulku po styku užít?

Postinor či Escapelle lze užít nejpozději do 72 hodin po pohlavním styku, preparát EllaOne do 120 hodin. Tablety jsou tím účinnější, čím dříve po pohlavním styku se užijí.

4. Nejčastější nežádoucí účinky.

Nepravidelné krvácení, bolesti břicha, nevolnost, zvracení.

5. Menstruační cyklus po užití pilulky?

Menstruační krvácení po užití postkoitální antikoncepce nastává obvykle v předpokládaný den, výjimečně se může o několik dní zpozdit či přijít dříve. Další menstruační cyklus je již obvykle pravidelný.

6. Kde je možno postkoitální antikoncepci zakoupit? Je EllaOne, Escapelle a Postinor volně prodejný?

Již více než rok lze Postinor a Escapelle zakoupit v lékárně volně bez lékařského předpisu. Jen je nutné předložit průkaz totožnosti a podepsat prohlášení o seznámení s možnými nežádoucími účinky. EllaOne lze získat pouze na lékařský předpis.

7. Yuzpeho metoda.

Yuzpeho metoda je jednou z možností postkoitální antikoncepce. Spočívá v užití 2-4 pilulek (podle množství hormonu) kombinované hormonální antikoncepce do 48 hodin po nechráněném pohlavním styku a to samé se zopakuje za 12 hodin. Tato metoda má zhruba stejnou spolehlivost jako ostatní postkoitální přípravky.

8. Jsou nějaká režimová opatření po užití pilulky po styku?

Ne, režimová opatření nejsou.

9. Jak často můžu užít pilulku po styku?

Pilulka po styku by se neměla užít častěji než 1x za měsíc.

10. Mohu otěhotnět bez následků pro miminko hned v dalším cyklu?

Otěhotnění v dalším cyklu není pro plod nebezpečné.

12. Vaše dotazy

Krvácení po užití pilulky po styku

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Měla jsem absolutně nechráněný sex, ale do 72 hodin jsem si vzala Postinor, nyní je to dva dny po a mírně krvácím, menstruaci bych měla dostat za týden. Lehce mě bolí v podbřišku, mám se obávat těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, mezi časté nežádoucí účinky Postinoru se řadí nepravidelné krvácení do dalšího menstruačního cyklu, jak jste si jistě pečlivě přečetla v příbalovém letáku, než jste tabletky užila. To je tedy odpověď na vaši otázku - krvácení do doby, než přijde menstruace, je velmi časté.

Praskl nám kondom, mohu nějak zabránit otěhotnění?

Dobrý den, mám dotaz. Včera jsme měli s přítelem pohlavní styk a po něm jsme objevili malou prasklinku na kondomu. Zítra nebo pozítří bych měla dostat menstruaci. Když ji dostanu, je vyloučená možnost otěhotnění? Co mám dělat? Bojím se otěhotnění. Předem děkuji za odpověď. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, při prasknutí kondomu může k otěhotnění dojít, i když máte 2 dny před menses, i když pravděpodobnost je malá. Pokud chcete mít jistotu, zajděte si do lékárny pro Postinor či Escapelle, která slouží k zabránění těhotenství v takových případech.

Vliv užití Postinoru na menstruační cyklus 

Dobrý den, týden po skončení menstruace jsem s přítelem měla nechráněný pohlavní styk. Přítel se sice udělal ven, ale nějak jsem z toho byla nervózní, protože to běžně takto neděláme, a tak jsem si vzala v sobotu odpoledne Postinor. Následující týden se dostavilo krvácení, nejdříve řekla bych relativně normální, poté několik dní špinění. Teď mám někdy takový zvláštní načervenalý výtok. Jsem poslední dva měsíce také ve velkém stresu kvůli zkouškám na dvou VŠ. Myslíte, že se kvůli rozhozené menstruaci mohu obávat těhotenství? Když jsem dostala menstruaci dříve, než je obvyklé, a poté tehdy, kdy se měla dostavit normální, se nedostavila? Mám si koupit test, nebo počkat na další menstruaci? Jsem velmi nervózní. Děkuji moc za rady.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud jste užila Postinor podle příbalového letáku, pak byste těhotná být neměla a rozhozený menstruační cyklus je jednak na vrub jeho užití a také samozřejmě stres může hrát velkou roli. Takže bych se neznepokojovala a počkala na další menstruaci, která ale může přijít později než obvykle.

Pilulka po a zpoždění menstruace

Dobrý den, před měsícem jsem užila Escapelle a ještě se nedostavila MS. Dělala jsem si těhotenský test, který je negativní. Ráda bych se zeptala, jestli je to normální nebo mám jít na vyvolání. Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, může se po Escapelle menses rozhodit, to je napsáno i v příbalovém letáku. Těhotná byste být neměla, pokud je to již více než měsíc od užití léku a máte negativní test. Navštivte gynekologa, ať vám udělá alespoň UZ, jak máte vysokou sliznici v děloze - pokud je nízká, nemá vyvolání menses efekt.

Užití Postinoru po nechráněném styku a další užívání antikoncepce

Dobrý den, v pondělí jsem měla začít brát nové platíčko antikoncepce po menstruaci a zapomněla jsem. Dnes jsem měla nechráněný pohlavní styk. Mám si koupit Postinor ihned ráno, nebo počkat na svého gynekologa, který ordinuje až od 12 hodin? A kdy si mám vzít antikoncepci? Beru ji už deset let a toto se mi nikdy nestalo. Děkuji za radu. 

Odpověď MUDr. Denisy Doubkové: Dobrý den, nemusíte čekat na gynekologa, Postinor si kupte co nejdříve. Účinnost je do 72 hodin od nechráněného styku, ale je  vyšší, čím dříve tabletu užijete. Další měsíčky  obvykle přijdou v plánovaný čas, ale někdy může dojít ke zpoždění nebo naopak je dostanete dříve. V případě, že by se nedostavily déle než  týden od očekávaného termínu, nebo budou jiné intenzity, navštivte svého gynekologa. Rovněž do dalších měsíčků nejste nijak chráněna, Postinor již nemá antikoncepční účinek při dalším nechráněném styku a je nutno zvolit jinou formu ochrany. Nedoporučuje se  užít Postinor v jednom cyklu opakovaně. Svoji antikoncepci nasaďte od 1. dne následujících měsíčků a dále užívejte jak předtím.

Je nutné užít pilulku po styku?

Dobrý den, měla bych malou prosbu. Včera jsme s přítelem měli orální sex. Ale také měl penis na okraji vagíny. Chtěla bych se zeptat, jestli i z tohoto mohu být těhotná, únik spermatu nebyl. A nebo si mám raději koupit postkoitální antikoncepci? Bohužel se do lékárny dostanu nejdříve zítra, to bude od styku 40 hodin. Pomůže mi tato antikoncepce i za tak dlouhou dobu? Může mít i nějaké vedlejší účinky? Předem děkuji za radu. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud nedošlo k nechráněnému pohlavnímu styku a partner neejakuloval do pochvy, pak je riziko otěhotnění zcela minimální. Pokud byste chtěla přeci jen užít pilulku k zabránění otěhotnění, pak ji lze užít do 48 - 120 hodin po styku (záleží na preparátu). Vedlejší účinky si můžete přečíst na našich stránkách v článku týkající se tohoto tématu.

Jak často mohu užít pilulku po styku?

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Poslední menstruaci jsem měla 16. 8. - 22. 8. a teď v září ještě nepřišla. V pondělí 18. 9. jsem měla s přítelem pohlavní styk a praskl nám kondom. V úterý ráno jsem si dělala těhotenský test a byl negativní. Ten den jsem si v 11 hodin vzala první tabletu Postinoru a druhou po dvanácti hodinách, jak je napsáno v příbalové informaci. Bohužel v noci z 23. na 24. 9. se tato situace opakovala a znovu nám praskl kondom.  Přítel si ovšem není jistý, jestli ejakuloval do mě nebo ne. Prosím o radu. Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste 19. 9. 2017 užila první tabletku Postinoru, tak je otěhotnění po dalším styku tak brzy velice nepravděpodobné. Proto bych již další Postinor neužívala.

Nevolnost, průjem a křeče v podbřišku po užití pilulky po

Dobrý den, mám velmi důležitý a naléhavý dotaz. Je mi 16 let, neberu žádnou antikoncepci. Před týdnem jsme měli s přítelem nechráněný pohlavní styk, bylo to 2 dny po skončení menstruace. Do 24 hodin jsem použila nouzovou antikoncepci Escapelle. Celý týden jsem pociťovala nevolnost, pocit na zvracení, průjem a křeče v podbřišku. Včera jsem začala krvácet, nejdřív slabě, dnes to vypadá na běžnou menstruaci. Je to divné, mám po týdnu menstruaci znovu nebo je to způsobené hormony z pilulky Escapelle? Popřípadě, jak velká je šance, že se jedná o těhotenství? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud jste užila do 24 hodin Escapelle, pak byste neměla být těhotná. Stavy, které popisujete, i nepravidelné krvácení je způsobené užitím postkoitální antikoncepce. Tyto informace jste ale určitě našla i v příbalovém letáku. 

Jak funguje pilulka po styku Escapelle?

Dobrý den, v 11 dni cyklu se nám zřejmě s partnerem stala nehoda. Při stahování kondomu po sexu se nám zdálo, že jde až příliš lehce dolů a po celém obvodě penisu bylo pod kondomem vlhko, což normálně nebývá, navzdory tomu, že penis byl ještě velmi pevný a měl by těsnit. Mohlo se tedy stát, že se sperma dostalo až ke kořeni. Cyklus mívám 27 dní, takže ovulace již zřejmě proběhla (to netuším). Po dvanácti hodinách jsem užila tabletku „po“ Escapelle, ale dočetla jsem se, že tato tabletka může pomoci jen v případě, že ovulace ještě neproběhla a jediná její účinnost je ta, že může zabránit uvolnění vajíčka. Je pravda, že pokud už by uvolněné bylo, tak pilulka oplodnění nezabrání a je tedy už neúčinná? Přibližně po třech dnech od užití jsem dostala světlý vodnatý výtok (občas se mi během cyklu objeví, ale nedráždí ani nezapáchá), který trval 5 dní a rovněž jsem začala pociťovat mírné napětí a bolest v podbřišku a ve vaječníkách, podobně jako před menstruací. Tento stav přetrvává již týden a nevím, jak si ho mám vysvětlit. Menstruaci bych měla dostat za týden. Co si o tom myslíte? Jsem už vystresovaná z toho, že mám bolesti kvůli roztahování dělohy. Děkuji za odpověď. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, Escapelle funguje tak, zabraňuje uvolnění vajíčka z vaječníku anebo zabraňuje spermiím v oplodnění jakéhokoli vajíčka, které již mohlo být uvolněno. Takže byste měla být bez obav. Pokud došlo k ovulaci dříve, pak se jí zabránilo a pokud ovulace ještě neproběhla, pak nemůžete otěhotnět.

Má pilulka po styku vliv na účinnost hormonální antikoncepce?

Dobrý den, chtěla jsem se na něco zeptat. Před zhruba 23 dny tedy začátkem března, jsem si vzala pilulku po nechráněném styku. Zhruba za týden od toho jsem 3 dny špinila, menstruaci jsem mela dostat 20. 3. a dnes jsem ji dostala (24. 3.) se čtyřdenním zpožděním. Gynekolog mi předepsal hormonální antikoncepci, kterou začínám brát poprvé, tudíž s prvním dnem menstruace. Chtěla jsem se zeptat, jestli pilulka po má vliv na účinnost hormonální antikonepce. Kdy je 100% účinnost HA? V letáčku píšou, že od první pilulky, ale jsem znepokojena kvůli té pilulce po, tak si nejsem jistá. Děkuji moc.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pilulka po styku na účinnost antikoncepce, kterou začnete brát 23 dní poté, rozhodně vliv nemá. Antikoncepce vás chrání již od začátku, pokud začínáte brát 1. den cyklu.

Může pilulka po ovlivnit výsledek těhotenského testu?

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jak to je, když mají dva nechráněný styk a muž neejakuluje vůbec. Je možné, že partnerka otěhotní? Přesně to se nám totiž stalo s přítelkyní. Následně jsme koupili pilulku po (konkrétně Escapelle) a přítelkyně ji užila další den. Menstruace se dostavila přesně, jak měla, ale byla slabší a po menstruaci přítelkyně cítila menší bolesti v podbřišku. Je možné, že to bylo způsobeno tabletkou? Také i říkala, že má větší chuť k jídlu a cítí se nafouknut. Test jsme nedělali, protože si nejsme jistí, zda tabletka neovlivní výsledky. Nebo ho můžeme udělat? Jak jinak se dá zjistit, zda je či není těhotná? Děkuji za odpověď. 

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud užila tabletku Escapelle, těhotná by být tedy neměla. Pobolívání v podbřišku a další věci, které jste zmínil, mohou souviset s hladinami hormonů, které mohou být pilulkou změněné. Jinak otěhotnění může nastat i před ejakulací, protože i předtím se mohou nějaké spermie uvolnit, i když pravděpodobnost je malá. Po užití tabletky určitě nedělejte test hned, takhle brzy se rozhodně těhotenství neprokáže. Test lze provést 10-14 dní po styku.

 

Ve zkratce pro tatínky

Pilulka po styku slouží jako nouzová metoda k zabránění otěhotnění. Postinor či Escapelle lze užít nejpozději do 72 hodin po pohlavním styku, preparát EllaOne do 120 hodin. Oba první přípravky je možné zakoupit bez předpisu v lékárně oproti předložení průkazu totožnosti a podpisu pod prohlášením o seznámení s nežádoucími účinky. EllaOne je pouze na lékařský předpis. Tablety jsou tím účinnější, čím dříve po pohlavním styku se užijí. Po užití se můžeme setkat s nepravidelným krvácením, bolestí břicha, nevolností, zvracením. Menstruační krvácení nastává obvykle v předpokládaný den. JM

Autor: MUDr. Veronika Ťápalová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Veronika Ťápalová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Postkoitální antikoncepce, pilulka po styku - diskuze

  • Nepravidelna menstruace
    Dobrý den.
    Před 2 dnema jsme měli s přítelkyní nechraneny styk. Nestihl jsem vyndat a trošku jsem se do ní udělal. Asi 2 hodiny po tom jsme šli do lékárny pro escapelle přípravek pilulku po. Nejhorší je že přítelkyni je 16 a první menstruaci dostala teprve v prosinci tím pádem ji má nepravidelnou. Poslední menstruaci měla 11.6. Máme celkem strach neboť nevíme kdy je vhodné udělat si test abychom byli v klidu. Matka nechce nechat předepsat antinkoncepci takže se nám to velmi komplikuje.
    Chtěl bych poprosit o nějakou pomoct prosím.
    Novy789   | 11.07.2018 21:00:24
    Reagovat | URL příspěvku
  • Postinor a užívání HA
    Dobrý den, užívám HA, užívala jsem 2 pláta v kuse, ale během užívání 2 plátíčka jsem několikrát pochybila, druhé pláto jsem doužívala celé . První den 7 denní mezi-plátíčkové pauzy došlo k pohlavnímu styku, kde selhala bariérová antikoncepce, s obavami týkajícími se účinnosti mé HA jsem užila postinor . Nacházím se ve druhém dni své 7 denní pauzy . Všude se píše, že se má HA nadále užívat, ale nikde jak je to s užíváním v případě, že se postinor užije během 7 denní pauzy. Jak je to tedy s užíváním dalšího plátíčka, mám ho začít užívat po 7 denní pauze, jak je to běžné, nehledě na to, jak a jestli se vůbec očekávaná menstruace vlivem postinoru dostaví nebo jak ? Jak je to pak s účinností ? Předem děkuji za odpověď .
    RKirsten   | 03.06.2018 23:59:26
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dotaz
    Dobry den chtela bych se zeptat kdyz si vezmu pilulku 21 hodin po sexu muzu na to spolehat? Dekuji za informaci
    Anna96   | 26.03.2018 14:25:45
    Reagovat | URL příspěvku
  • Požití postinoru
    Chtěla bych poprosit o radu... Minulý týden jsem 2 dny trpela silným prujmem... Byl to poslední den v prvním týdnu antikoncepce.. Antikoncepcni beru pravidelne. O víkendu To je 5 dní po průjmu jsem měla sex..nedoslo mi ze by z důvodu prujmu mohla anitikoncepce nepusobit. Vzala jsem si Teda radeji postinor.. 5 dní po postinor jsem měla sex. Chci se zeptat možná pozde zda anitikoncepce plni i po postinoru ochranu. Dekuji
    Evous   | 24.03.2018 14:47:26
    Reagovat | URL příspěvku
  • Pilulka po styku
    Dobrý den,chci se zeptat...Mám poslední den menstruace a při styku nám včera praskla ochrana.Je možné otěhotnět ? Nebo si mám vzít pilulku po pohlavním styku ? Díky za odpověď
    Marie.kom   | 13.07.2017 08:35:04
    Reagovat | URL příspěvku
  • ellaone
    Tu ella one jsem mela taky jednou, protoze jsme nejak uleteli s pritelem a nedavali si pozor tak pro jistotu jsem si ji sla koupit do lekarny.
    doubrafka   | 29.07.2016 11:46:28
    Reagovat | URL příspěvku
  • ellaOne
    Měla jsem ji před týdnem a jsem spokojená, nebylo mi po ní zle a těhotná taky nejsem, dostavila se MS :)
    gabinka12   | 14.07.2016 21:26:22 | Reakcí: 2, poslední: 22.07.2016 09:15:04
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: ellaOne
      Gábi, je na předpis? A kolik stojí?
      andreavl   | 17.07.2016 19:24:34
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: ellaOne
        Právěže není, seženeš ji normálně v lékárně. Mně stála 570 Kč, ale asi je to v každé lékárně jiné.
        gabinka12   | 22.07.2016 09:15:04
        Reagovat | URL příspěvku
  • EllaOne
    Já mohu říci, že sama jsem ji vyzkoušela teprve nedavno a čekám na výsledek do týdne, tak snad bude vše OK  a mimčo nebude  doporučila mi ji kamarádka
    hapo   | 18.06.2015 17:05:55
    Reagovat | URL příspěvku
  • EllaOne
    Vzala jsem si minulý týden lékárnicí doporučený EllaOne a vše ok, menstruace se zpozdila jen o dva dny, jen mě trochu pobolívalo břicho, podle testu těhotná nejsem, za mě tedy jako nouzovka dobrý, no budu se snažit být příště více opatrná:(
    Katabrum   | 12.06.2015 01:11:50 | Reakcí: 1, poslední: 18.07.2016 13:57:13
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: EllaOne
      Take jsem ji vyuzila a byla jsem spokojena. i pani lekarnice rikala ze ma dobre odezvy
      martina.marna   | 18.07.2016 13:57:13
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den, jsem již po třech císařských řezech. Chlapečky mám všechny předčasně narozené (35tt, 31tt a 30tt) u prvního odtok plodové vody, u druhého mi hrozila ruptura dělohy, u třetího jsem měla vcestnou placentu s masivním krvácením. Nejstarší syn ma aspergerův syndrom, prostřední atypický autismus ZTP ll.stupen a třetí syn vypadá, že taky nebude úplně ok. Jsem nyni v 7+3 a mám strašný strach z dalšího průběhu a konce...chlapečka...transfúze....předčasně..atd. gyndar mi jen řekl, že s dalším těhu nemá problém, že budu jen častěji chodit na prohlídky. Řekla jsem, že uvažuji o interupci vzhledem k okolnostem a řekl, že si to ale zaplatím. Myslíte, že nemám dostatečně velká zdravotní rizika pro ukončení těhotenství ze zdravotních důvodů. Dle vyhlášky jsou považovány jako zdravotní důvody již dva císařské řezy. Já mám tři a všechny za 5 min 12. Miminko bychom si klidně nechali, ale musím tu být pro tři děti a ne riskovat život. Děkuji za odpověď a chci se ještě zeptat, zda jde udělat při UPT sterilizace. Měli mi ji dělat při třetím CŘ, ale nestihli jsme podepsat papíry před operací.

Dobrý den, při interupci nelze provost sterilizaci - jedná se o zcela jiný výkon. Na interupci ze zdravotní indikace bezplatně máte však zcela jistě právo, již po 2 císařských řezech. Vyhláška toto říká jasně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.08.2018, 15:35
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce