Inzerce
Inzerce
Inzerce

Ošetření zubů v těhotenství – co lze a co odložit po porodu?

Co je možné dělat se zuby v těhotenství a co až po porodu? Jak správně v těhotenství sedět v zubařském křesle? Mohou mi v těhotenství rentgenovat zuby? Jak je to s jejich bělením?

  1. Mohu během těhotenství podstoupit rentgen zubů?
  2. Správná poloha v zubařeském křesle
  3. Může mi dát zubní lékař při ošetření v těhotenství anestezii?
  4. Mohu si během těhotenství a kojení vybělit zuby?

Mohu během těhotenství podstoupit rentgen zubů?

Pokud plánujete potomka, tak je nejvhodnější si preventivní snímky nechat zhotovit před otěhotněním. Samozřejmě to lze v nutných případech i v těhotenství. Záření je naštěstí koncentrované pouze na danou oblast a těhotná je maximálně chráněna ochranným límcem a vestou. 

Většina stomatologů nezhotovuje rutinně preventivní rentgenové snímky a poučí pacientku, že je vhodné odložit na dobu po porodu. Pokud má zubní lékař pochybnosti, tak je na místě rentgenový snímek zhotovit.

Jaká je správná poloha v zubařském křesle během ošetření v těhotenství?

Vždy je důležité se domluvit s vaším zubním lékařem. Poloha pro vyšetření a ošetření musí vyhovovat oběma. V prvním a druhém trimestru většinou nebývá problém a pacientky mohou na křesle ležet. Ve třetím trimestru je vhodné ošetřovat v polosedě, případně může být žena na boku a hlavu má rovně. 

Může mi dát zubní lékař při ošetření v těhotenství anestezii?

Během těhotenství lze bezpečně podávat přípravky pro místní znecitlivění (lokální anestetika). Nemusíte se obávat systémového účinku, který by mohl ohrozit vaše dítě. Anestezie působí pouze v místě působení a do krevního řečiště se dostává v naprosto zanedbatelném množství. 

Je možné používat i lokální anestetika, která obsahují adrenalin. Adrenalin je běžnou součástí lokálního anestetika, které je používáno ve stomatologii. Umožňuje dostatečné znecitlivění a menší krvácení dané oblasti. Stres vzniklý strachem z ošetření bez anestezie by mohl vyvolat vyplavení vlastního adrenalinu v mnohem větším množství, než které je obsaženo v lokální anestezii. Proto se dnes ošetření v lokální anestezii doporučuje.

Mohu si nechat během těhotenství a kojení vybělit zuby?

Bělení zubů, a to ani v ordinaci zubního lékaře nebo dentální hygienistky, není během těhotenství ani kojení doporučeno. A to proto, že se na tuto část populace nesoustředila žádná takto zaměřená studie. Při bělení by bělící látka mohla přejít do krevního oběhu přes dásňový žlábek a dále do krevního řečiště. Tímto může doputovat až k miminku. Proto je doporučeno si zuby nechat vybělit buď před plánovaným těhotenstvím, nebo až po porodu, případně po ukončení kojení.

Autor: MUDr. MDDr. Jana Bialožytová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. MDDr. Jana Bialožytová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Ošetření zubů v těhotenství – co lze a co odložit po porodu? - diskuze

Poradna

Výsledky cytologie

| aksilE | 14.09.2021, 08:15

Dobrý den,
Je mi 26 let.

Děkuji moc za odpověď.


MUDr. Elena Peschoutová | Babyonline | 17.09.2021, 20:48
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce
×