Petra (23. týden těhotenství)
Milé maminky a čtenářky projektu Rodíme ONLINE,

po týdnu vás opět zdravím v mém dalším deníčku. Ten čas nějak bláznivě letí a já mám pocit, že se zase událo tolik věcí. Nostalgicky myslím na mé kolegyně a žáky, kteří nastoupili 2. září zpátky do školních lavic, upřímně mi je všech školou povinných líto, že jim prázdniny už zase skončily. No, ještě že jsem na té rodičovské dovolené a nemusím nástup do školy podstupovat s nimi. :-)
Druhý screening a oznámení pohlaví
V minulém týdnu jsem absolvovala po pěti týdnech kontrolu u mého gynekologa a následně jsem byla poslána na druhý screening, na kterém si paní doktorka přeměřila poctivě miminko a zaměřila se na srdíčko a vnitřní orgány miminka.

Tak jako u Šimonka mě i tentokrát doprovodil manžel. Miminko se jeví v pořádku, je krásné, roste a sílí (já bohužel taky), a pokud se páni doktoři nemýlí, tak se snad dočkáme vysněné holčičky. Máme z této informace ohromnou radost, pokud vše dobře dopadne, budeme se s manželem radovat z párečku a poznáme tak dětský svět z obou úhlů, manžel si dosyta užije autíček a já se už nemůžu dočkat česání copánků a oblékání panenek. Další kontrola mě čeká, tuším, za dva týdny, kdy budu zároveň objednaná i na těhotenskou cukrovku.
Jak trávíme volný čas
Ve volném čase jsme s Šimonkem pořád venku, na hřišti a procházkách, po večerech ještě grilujeme, než skončí letní sezóna. Minulou sobotu jsme s rodinou navštívili místní obecní slavnosti, kde jsme si užili dobrého jídla, pití a poslechli si třeba Martina Chodura, Maxim Turbulenc, Magdu Malou či duo Evu a Vaška.
Sklízíme a zpracováváme rajčata na několik způsobů
Zahrada je ve fázi pomalého sklízení úrody a připravování se na podzim. Celá odpoledne posledních dnů trávím s mámou momentálně zavařováním, pečením, vařením a děláním zásob na zimu. Naši chlapi připravují dřevo na topnou sezónu a my se s mamkou potíme v kuchyni u hrnců. Už máme zavařené kečupy a rajské protlaky, letošní úroda rajčat je obrovská a to je dobře, doma jsme všichni jejich milovníci, a tak se snažíme zpracovat, co jen jde. Z čerstvých rajčat teď dost vařím, například oblíbené těstoviny Aglio olio, nebo dělám směsi s mletým masem, či lečo, nadbytek zavaříme.
Připravuji si domácí dětské přesnídávky bez cukru
Nezapomínám ani na Šimonka, a tak jsem zrovna dnes celé odpoledne dělala dětské přesnídávky z padaných jablek, které máme na zahradě, a přidala jsem ještě jahody, maliny a ostružiny, které jsem na zahradě našla. Výsledek se, myslím, povedl a Šimonek se už může na dobroty těšit. Mě na těch přesnídávkách baví hlavně to, že člověk ví, co si přesně zavaří a co je důležité, do jediné dětské výživy jsem nepřidala gram cukru. Nejsem striktně proti cukru, situaci nehrotím, malému normálně peču bublaniny, či jiné pochoutky, ale na druhou stranu jej nechci nacpávat sladkostmi z obchodu. Po hotových kapsičkách sahám minimálně, převážně jen na cestování. S přesnídávkami budu ještě pokračovat, dnes to byl pouze rozjezd, ale jedno vám povím, oškrabat jablka s rok a půl starým synem je hotové scifi a myslím, že jsme se zapotili oba dva, ale zmákli jsme to. :-)
Další mojí vášní je houbaření
No a myslím, že jsem vám neprozradila ještě jednu moji vášeň a tou je houbaření. I u nás v Beskydech je momentálně houbová sezóna v plném proudu a tak, když to jde, utíkám do lesa na hřiby. Miluji ten pocit, když člověk najde hříbek, vždy se jej nemůžu nabažit, no, a pak ta houbová vůně. Asi si umíte představit naši skladbu jídelníčku, už jsme zvládli polévku, omáčku, ale také jsme si pochutnali na smažených bedlách či snídaňové smaženici. Hold, houbařská rodina se nezapře! :-)
Užívejte krásných posledních letních dní a mějte se krásně.
V dalším deníčku brzy na shledanou,
Petra

Podle deníčku maminky zpracovala Andrea Blažková