Těhotenský test

Ve zkratce pro tatínky

  1. Na jakém principu těhotenský test pracuje?
  2. Kdy si udělat těhotenský test?
  3. Jak těhotenský test provádět?
  4. Spolehlivost těhotenských testů: Může být těhotenský test negativní, i když jsem těhotná?
  5. Může být pozitivní těhotenský test, i když těhotná nejsem?
  6. Vaše dotazy

Na jakém principu těhotenský test pracuje?

U těhotné ženy dochází již po zhruba 8-9 dnech po uvolnění vajíčka z vaječníku (ovulace) a následném oplození k tvorbě hCG  buňkami budoucí placenty. hCG znamená human Chorionic Gonadotropin, neboli lidský choriogonadotropin, zjednodušeně také těhotenský hormon. Ten se začíná přibližně 8-9 dní po ovulaci a oplodnění vajíčka vylučovat v takovém množství, že je detekovatelný v moči a posléze i v krvi.
A právě setkání moči těhotné ženy s protilátkou proti tomuto hormonu způsobí zbarvení druhého proužku na testu.

Kdy si udělat těhotenský test?

Kdo nevydrží, tak může zkusit těhotenský test již první den vynechání menstruace. Jinak je vhodné počkat např. 3 dny. Je pochopitelné, že některé ženy, které nemohou delší dobu otěhotnět, se test snaží provádět již 3. den po souloži, ale takovéto testování skutečně pozbývá smyslu.

Jak těhotenský test provádět?

1. Nejlépe ráno, v ranní moči je nejvyšší koncentrace těhotenského hormonu.
2. Nejvhodnější je zachytit do připravené nádoby střední proud moči, s tou pak manipulovat dle návodu v testu.
3. Test nesmí být před testováním uložen v příliš vlhké místnosti nebo vystaven nadměrnému teplu - nemusel by díky tomu být funkční.
4. Postupujte zcela dle přiloženého návodu, testy se mohou v drobnostech lišit (v závislosti na výrobci).

Spolehlivost těhotenských testů: Může být těhotenský test negativní, i když jsem těhotná?

Ano, může. V tomto případě vyčkejte, pokud se ani za další 3 dny nedostaví menstruace, test opakujte.

Může být pozitivní těhotenský test, i když těhotná nejsem?

Test může být někdy tzv. falešně pozitivní těhotenský test, proto je při jakýchkoli nejasnostech vhodné doplnit vyšetření hCG z krve.
Někdy také může dojít k oplození vajíčka, jeho uhnízdění v děloze, ale vývoj zárodku plodu se zastaví hned na počátku, odumře a posléze dojde k menstruaci např. s týdenním zpožděním.

Autorka: MUDr. Denisa Petrovová

Těhotenský test - Vaše dotazy:

Jak se v souvislosti s potratem pohybuje koncentrace hCG?

Dobrý den, doufám, že jsem hledala správně, ale nepodařilo se mi najít něco bližšího o hodnotě hCG. Ráda bych se dozvěděla hodnoty v různých fázích těhotenství, jak stoupá a jakým tempem klesá po porodu anebo po potratu.
Zajímalo by mě, kdy bude těhotenský test objektivní po prodělaném potratu, když se znovu pokoušíme o miminko hned v následujícím cyklu.
Tabulku s vysvělivkami jsem však zatím nenašla a moje doktorka na toto nemá asi moc času, i když mi vše vysvětuje celkem pečlivě.
Předem děkuji za odpověď.

Odpověď: Těhotenský hormon (lidský choriogonadotropin - hCG) lze z krve matky zjistit nejdříve 8. - 9. den po ovulaci, dříve je jeho koncentrace tak malá, že je pod hranicí citlivosti současných vyšetřovacích metod. Koncentrace hCG dosahuje 2 týdny po ovulaci hodnot kolem 100mIU/ml, dále se zdvojnásobuje vždy za 2dny. Nejvyšší koncentrace dosahuje  v  9. - 10. týdnu těhotenství, tj. 60 000 - 90 000 mIU/ml, pak koncentrace klesá a hodnoty kolem 10 000-20 000 mIU/ml zůstávají až do konce gravidity. Po potratu či porodu klesne hCG v krvi k neměřitelným hodnotám za 40dní. Snaha o graviditu hned v následujícím cyklu po potratu není zcela optimální, doporučuje se vyčkat  3 – 6 měsíců. Pokud k těhotenství přesto dojde, nelze stran sledování vývoje těhotenství brát v úvahu pouze  hodnotu hCG, ale je nutno vycházet zejména z ultrazvukového nálezu. Zvýšenou koncentraci hCG  lze zjistit u vícečetného těhotenství, u mola hydatidosa a některých nádorů. Snížené hodnoty se objevují u mimoděložního těhotenství či hrozícího potratu. Odpovídala MUDr. Denisa Petrovová

Jsem těhotná, když je jeden těhotenský test ze tří testů pozitivní? Mohla jsem otěhotnět den před menstruací?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu být těhotná, když den před menzes s partnerem proběhla přerušovaná soulož a předčasná ejakulace do pochvy. Den na to jsem měla menzes, ale trochu slabší a kratší než obvykle. Asi týden mám návaly nevolnosti a pnutí v prsou. Jeden těhotenský test ze tří mi vyšel pozitivní, ale hodně slabě a clearblue neprokázal nic. Miminko bych chtěla, ale mohu se těšit? V pátek jdu ke svému gynekologovi a zajímalo by mě, zda to bude viditelné a zda je tu nějaká možnost těhotenství. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Odpověď: Dobrý den, pokud dojde k nechráněnému pohlavnímu styku kdykoliv během měsíce, nedá se nikdy těhotenství vyloučit. Samozřejmě největší pravděpodobnost otěhotnění je v době ovulace, tj. 13 - 14. den menstruačního cyklu (počítá se od 1. dne menses), ale vzhledem k tomu, že spousta žen má nepravidelný menstruační cyklus a sama neví, kdy ovulace nastala, nelze na tzv. „plodné“ dny spoléhat. Pozitivní těhotenský test může znamenat těhotenství, ale může se jednat také o falešně pozitivní těhotenský test, protože těhotenské testy z moče nejsou nikdy 100%. Všeobecně většina těhotenských testů může prokázat graviditu cca 16 dní od početí, krevní testy samozřejmě dříve. Nejlepší je zajít za svým gynekologem a nechat si v případě pozitivního testu z moče odebrat hCG z krve.
MUDr. Veronika Ťápalová

Mohu být i přes negativní krevní test těhotná?

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu. Snažíme se s přítelem o miminko již 8 měsíců. Menstruaci mám pravidelnou již 15 let (odchylka max. 2 dny). Poslední menstruaci jsem měla před dvěma měsíci a od té doby doposud nepřišla. Před několika dny jsem měla mírné špinění, které již v tuto chvíli nemám. Těhotenské testy si dělám každý druhý den a vždy jsou negativní. Včera jsem byla u mé paní doktorky, která na ultrazvuku objevila v děloze malou tečku velikosti 1 mm. Zároveň provedla odběr krve, který je však negativní. Zároveň mi před 6 měsíci byl zjištěn myom intramurální o velikosti 3 cm. Je možné na základě uvedených informací i přes negativní test krve být těhotná?

Odpověď: Dobrý den, pokud i krevní test je negativní, těhotenství je prakticky vyloučeno. Nepravidelná menstruace má tedy asi jinou příčinu a je potřeba s Vaším gynekologem po ní pátrat dál.
MUDr. Veronika Ťápalová

Pozitivní těhotenský test po užití Postinoru

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Měli jsme s přítelkyní před třemi týdny nechráněný pohlavní styk. 18 hodin po pohlavním styku si přítelkyně vzala Postinor a druhou tabletku do dvanácti hodin. Poté ji bolela silně hlava a dostala menstruaci o 3 týdny dříve. Neslyšel jsem, že by se to někomu stalo takto brzy. První týden po styku zkusila těhotenský test a vyšel pozitivní, druhý týden test opakovala a byl také pozitivní. Jsme s přítelkyní hodně nejistí, prosím poraďte.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud má vaše přítelkyně opakovaně pozitivní těhotenský test, je pravděpodobně těhotná, na to není, co poradit. Otěhotněla ale pravděpodobně dříve, než při styku, po kterém užila Postinor, protože při tom by se takto brzo těhotenství testem neprokázalo.

Negativní těhotenský test při zpožděné menstruaci 

Dobrý den, mám zpoždění menstruace 7. den. V době ovulace (cca) jsem měla několikrát nechráněný pohlavní styk. Dnes jsem si dělala těhotenský test (levnější varianty). Test vyšel negativní. Většinou mám menstruaci pravidelnou a mívám doprovázející vlastnosti jako je nateklost, lehká bolest v podbřišku a prsou, mastnější pleť. Momentálně se před menstruací dostavila jen lehčí bolest v prsou, ale ne taková jako před menstruací. Pokud se menstruace nedostaví do týdne, mám test opakovat? Je možné, že jsem těhotná, i když test vyšel negativně? Děkuji za radu.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, po sedmidenním zpoždění by test již měl být pozitivní, ale nemusí to tak být. Pokud se menstruace nedostaví, za pár dní test můžete zopakovat.

 
Inzerce

Zdravé těhotenstvíPublikace ZDRAVÉ TĚHOTENSTVÍ

představení knihy o výživě, vaření a cvičení v těhotenství, s recepty

Unikátní publikace Zdravé těhotenství pro těhotné i šestinedělky věnující se současně zdravé výživě, zdravému vaření krok za krokem a zdravému cvičení před, v průběhu těhotenství i po porodu. O tom nejdůležitějším, co rozhoduje o zdraví Vašeho miminka! Zkuste to!

Naučte se zdravě vařit již před narozením miminka! Co se před porodem naučíte, s miminkem jako když najdete!

Ucelená řada vzdělávacích knížek Babyonline pro děti 0-7 let s videi.

wwww.zdravetehotenstvi.cz.

 

Ve zkratce pro tatínky

Těhotenský test reaguje na těhotenský hormon v moči, kterým je lidský choriogonadotropin hCG. Test je vhodné provádět až po vynechání menstruace, lépe až 3. den po vynechání. Provádí se ráno, kdy je hladina hormonu v moči nejvyšší. Zachytit do lahvičky – např. od léků – je vhodné střední proud moči. U všech testů, mohou se odlišovat, je nutné si přečíst návod a postup při jeho vyhodnocení. JM

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Komerční sdělení

Související články

Těhotenský test - diskuze

Vložit příspěvekVšechny diskuze
  • Těhotenství a styk
    Dobrý den,

    chtěla jsem se Vás zeptat. Můj dotaz bude znít možná směšně, ale chci mít jistotu. S přítelem se pokoušíme o miminko a zatím mi tak připadá, že se možná i povedlo, ale nejsem si jistá. Proto se chci pojistit a zkusit to ještě v nynějších dnech znovu. Je to bezpečné? Pokud jsem možná těhotná, nehrozí při styku potrat? Můj přítel má větší přirození, tak mám trochu obavy.

    Děkuji předem za odpověď.
    Elenya   | 31.03.2017 10:21:37
    Reagovat | URL příspěvku
  • Potrebuju nutne poradit
    Měla jsem nechráněný sex cca před měsícem před mestruaci, mestruaci jsem měla ale slabou. Po skončení mestruace jsem začala opět brát antikoncepci, podotýkám antikoncepci jsem nebrala, začala jsem ji brát po půl roce. Po nějakým 2-3 týdnu jsem ji vysadila protože mi dobře nedělala a dostala jsem menstruaci a hodně po 5 dnech mi skončila takže vlastně mestruace mi skončila nak 1.12 a měla jsem mít menstruaci u prostred měsíce. Teď k problému dělala jsem si po 3 týdnech test vyšel negativní. Takže v skutku po měsíci jsem si dnes udělala další a opět negativní. Mám nafouklé břicho ale měkké. Když na to myslím je mi divne jako deprese. Miminko si dovolit nemůžu. Myslíte si ze těhotná nejsem?
    Nia221@seznam.cz   | 08.12.2016 17:21:48
    Reagovat | URL příspěvku
  • Můžu být těhotná?
    Zdravím, dnes ráno jsem si dělala dva testy, oba pozitivní, zpoždění mám asi 14 dní. Přesto mám bolesti v podbřišku, jako bych cítila, že se dostaví menstruace, je to běžné? Děkuji za rady
    nikolakikola   | 12.08.2016 10:30:52 | Reakcí: 2, poslední: 12.08.2016 11:14:56
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Můžu být těhotná?
      Gratuluju!!! Bolesti v podbřišku být můžou - objednej se na vyšetření gynekologovi, ať máš jistotu, že je vše v pořádku      
      Sunny   | 12.08.2016 10:58:14
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Můžu být těhotná?
        Určitě se po víkendu chystám. Takže myslíte, že je to opravdu těhotenství? Nemůže to být chybný test?
        nikolakikola   | 12.08.2016 11:14:56
        Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Dobrý večer, před týdnem jsem byla na pilulkové interrupci. Vše probíhalo v pořádku, bez problému. Dnes jsme s přítelem měli pohlavní styk a bohužel nám praskla ochrana. Mohu být znovu těhotná? My miminko zatím nechceme kvůli finanční situaci. Mám si pro jistotu koupit v lékárně postinor? Nebo jak mám postupovat? Předem moc děkuji. Pěkný večer, Zuzana

Dobrý den, ano, otěhotnět můžete i po potratové pilulce, i když je to velmi málo pravděpodobné. Raději tedy zakupte Postinor. Možná byste měla zvážit hormonální antikoncepci (pokud smíte užívat). Její užívání by vás vyšlo pravděpodobně levněji než potratová pilulka a postkoitální antikoncepce. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:38
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce