Otěhotnění po císařském řezu

Vaše dotazy:

Třetí těhotenství po císařském řezu

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně možnosti třetího těhotenství. V letech 2008 a 2011 jsem obě děti porodila CS, jizva se dle mého hojila dobře, nebyly komplikace. Nyní uvažujeme o třetím dítěti. Probírala jsem to se svým gynekologem, který u prohlídky ultrazvukem objevil malý defekt jizvy, ale dle jeho názoru, by se třetí těhotenství dalo zvládnout, jen by se více pohlídalo. Ale mně to přeci jen nedalo a byla mi provedena magnetická rezonance s tímto výsledkem:

V oblasti jizvy je svalovina děložní zcela nahrazena fibrozní hypointensní tkání šíře do 5 mm, dorsální stěna dělohy s normální svalovinou dosahuje šíře 12 mm. Dutina děložní je deformovaná, v oblasti jizvy rozšířená z 6,5 mm na 9 mm, kráterovitě se vyklenuje ventrálně. Závěr: Fibrozní jizva a oslabení šíře ventrální stěny dělohy po SC, rozšíření dutiny děložní v oblasti jizvy.

Můžete mi prosím na tento výsledek říct svůj názor?

Děkuji za odpověď.

Odpověď MUDr. Veroniky Ťápalové: Dobrý den, pokud je na MR popsána v místě jizvy jen vazivová tkáň bez svaloviny, pak je opravdu riziko ruptury dělohy v těhotenství či při začínajících kontrakcích rozhodně vyšší. Vazivo nemá tu vlastnost, že se natahuje - na rozdíl od svaloviny a z toho důvodu může při zvětšování dělohy v těhotenství k prasknutí dojít. Jak velké toto riziko ale přesně je, na to Vám nikdo nedá odpověď. Těhotenství může probíhat i při tomto nálezu bez komplikací, ale také nemusí. Je to na vašem konečném rozhodnutí, zda chcete riziko podstoupit.

Časné těhotentví po porodu císařským řezem

Dobrý den, v listopadu 2010 jsem porodila syna císařským řezem (1. porod, bez předchozích potratů), kvůli nepostupujícímu porodu a špatným ozvám plodu. Šestinedělí bylo bezproblémové a očistky normální.
Dnes mi gynekoložka potvrdila další těhotenství, jsem v 8t + 5d, termín porodu v říjnu 2011.
Chtěla jsem poprosit o informace a odborný názor, zda přerušit nebo setrvat v těhotenství, které je tak brzy po sekčním porodu. Gynekoložka mi vysvětlila rizika spojená s touto situací. Chtěla bych se poradit a vyslechnout další odborný názor a náhled na toto těhotenství. Děkuji za odpověď

Odpověď MUDr. Romany Gerychové: Gravidita takto časně vzniklá po předchozím porodu císařským řezem (do roku od předchozího) je obecně spojena  s větším rizikem potratu, předčasného porodu a zejména pak rozestupu jizvy (dehiscence) v době gravidity a zejména pak v době porodu (při nástupu děložních kontrakcí). Pokud dojde k porodu, bude pravděpodobně na základě výše uvedeného plánován primární císařský řez.
Tolik obecných informací. Na druhé straně - podstatné je hojení jizvy - každý pacient má jinou hojivost tkání, hodně napoví ultrazvuk, který posoudí kvalitu jizvy na děloze po předchozím císařském řezu.
Pokud bude ultrazvukem patrná dehiscence, je skutečně ke zvážení ukončení těhotenství.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Otěhotnění po císařském řezu - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
  • svědectví o tom, jak jsem vyléčil mé fibroid a já jsem teď těhotná
    Děkuji Dr.Ogunze
    Pomohl mi s rychlou léčbou fibroidu a jeho velikost byla 9,8 x 10,7 cm. Pak jsem začal léky užívat pouze jeden měsíc a teď jsem z toho úplně vyléčen. Dokázal jsem to udělat bez jakéhokoli chirurgického zákroku, nyní mohu žít jako každý normální člověk a mohu jíst jakékoliv jídlo dle mého výběru a teď jsem těhotná, takže pokud potřebujete takovou pomoc, kontaktujte jej přes whats-app +2348074122178 nebo mail: (drogunzesolutionhome@gmail.com) nebo (dreboselesolutioncenter@hotmail.com) Jsem šťastný

    a on může vyléčit následující nemoci

    {1} HIV a AIDS
    {2} Diabetes
    {3} epilepsie
    {4} Rakovina krve
    {5} HPV
    {6} ALS
    {7} Hepatitida
    {8} Kouzlo lásky, aby tě získal zpět
    {9} herpes virus
    {10} striže
    {11} bylin na snížení tuku nebo tlustého břicha
    {12} slabá erekce
    a mnohem víc
    annaandrej   | 05.11.2018 23:13:29
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Pilulka proti otěhotnění

| lulisek.m | 14.02.2019, 12:10

Dobrý den, moc jsem na po­dob­ná té­ma­ta ne­hle­da­la. Na za­čát­ku úno­ra 2.2. jsem mě­la ná­hod­ný sex, pras­kl kon­dom. Do 2 ho­din po sty­ku jsem po­u­ži­la pi­lul­ku Es­ca­pelle. Dru­hý den v neděli při­šlo zvra­ce­ní, ma­lát­nost, úna­va. V týd­nu asi ve čtvrtek jsem si dě­la­la test-po­zi­tiv­ní, ale ná­sle­du­jí­cí ví­kend jsem za­ča­la špi­nit, do­sta­la jsem MS, silnou, asi o tý­den dří­ve, což může být díky prášku. Po následujícím víkendu jsem by­la u dok­to­ra, prá­šek prý za­bral, ul­tra­zvuk nic ne­u­ká­zal. Mo­hu se na to spo­leh­nout? Není to brzy? jsem nervózní zbtoho testu. Až prý pře­sta­ne men­stru­a­ce, mám se ješ­tě pro jis­to­tu sta­vit. Dí­ky za ra­dy.

Dobrý den, pokud byste byla opravdu těhotná, tak by test určitě nebyl pozitivní za pá dní.. Test ukáže těhotenství min, za 10-14 dní, takže by se muselo jednat o těhotenství z jiného styku... Může se také jednat o falešnou pozitivitu. Každopádně UZ po menses je určitě vhodný, stejně tak i  test můžete např. po týdnu zopakovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.02.2019, 16:51
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce