Těhotenství

Položit dotaz

Nahmatani hlavicky

| Kajuse | dnes, 10:49

Dobry den pani doktorko, jsem dnes ve 29+3 tt. Mam nejaky zanet a zavadim si cipky. Pri zavadeni cipku me zarazilo to, ze jsem si asi nahmatala hlavicku. Takova tvrda boule. Jine dny to bylo mekke. Je mozne, ze je to jiz hlavicka? Je to v tomto tydnu nebezpecne? Miminko mam od zacatku celkem nizko, ale cipek je pry tuhy a nezkracuje se. Moc dekuji za vasi odpoved

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

7. týden těhotenství

| Kebule5 | 16.11.2017, 10:01

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat. Podle poslední mestruace jsem v 7. týdnu těhotenství. Poslední 2 dny mě nepříjemně a někdy dost bolestivě píchá na levé straně v podbříšku. Mám se něčeho obávat, nebo je to zcela normální? Ke své doktorce mám jít na kontrolu až za týden, teď tam bohužel 2 týdny není, tak se docela strachuji, jestli je vše v pořádku. Napadlo mě, jestli to náhodou není mimoděložní těhotenství, ale třeba se zbytečně strachuji. Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, vždy, pokud není na ultrazvuku diagnostikováno těhotenství v děloze, se nedá vyloučit mimoděložní těhotenství. Píchání v podbřišku je ale na druhé straně jev velmi častý i u normálního těhotenství. Pokud by se bolest zhoršovala, raději navštivte gynekologa dříve .

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2017, 17:19

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, byla jsem včera na kontrole u své doktorky. Jsem těhotná, ale paní doktorka nevidí u plodu žádnou srdeční akci. Odhaduje, že jsem v 6. týdnu, v pondělí musím jít znovu na kontrolu, mám přijít na lačno, že pokud nic neuvidí, pošle mě do nemocnice. Já ale četla, že srdeční akce začíná až kolem 8. týdne, vůbec nevím, co mám čekat. Děkuji

Dobrý den, srdeční akce u plodu by měla být na ultrazvuku patrná již v 6. týdnu těhotenství. Pokud tedy plod dle velikosti (délky) odpovídá 6. týdnu, ale srdeční akce vidět není, jedná se pravděpodobně o zamlklé těhotenství. Jedině pokud by plod byl dle UZ měření menší (odpovídal např. 5. týdnu, ale dle menstruace by měl odpovídat 6. týdnu), pak je možnost, že jste otěhotněla později a za pár dní se akce objeví. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.11.2017, 14:27

Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně mimoděložního těhotenství. Včera jsem byla u mé gynekoložky, protože mně v sobotu, v pondělí a v úterý vyšel pozitivní těhotenský test. Našla mi pomocí ultrazvuku na jednom vaječníku cystu (kterou jsem tam před 3 týdny, kdy jsem u ní byla na prohlídce, neměla), ale v děloze prý nic neviděla. Vzala mi krev a dnes mi sdělila výsledek, že v krvi mám 1600 jednotek hcg. Řekla mi, že vzhledem k tomu vysokému číslu by na ultrazvuku už mělo být něco vidět a hrozí tedy mimoděložní těhotenství. Jdu k ní znovu ve středu, ale je to pro mě za hrozně dlouho. Myslíte, že pokud mám v krvi 1600 jednotek, už by na ultrazvuku opravdu mělo být něco vidět?
Slyšela jsem o paní gynekoložce, že už i něco přehlédla, tak si nejsem úplně jistá, jak moc jí věřit.
Děkuji moc.

Dobrý den, obecně platí, že již při hodnotě 1000 by měl být alespoň náznak gestačního váčku vidět v děloze. Pokud tomu tak není, je velké podezření na mimoděložní těhotenství. Vzhledem k tomu, že hrozí v takovém případě prasknutí mimoděložního těhotenství, pak bych doporučovala odebrat kontrolní hCG za 2 dny. Pokud se hodnota zdvojnásobí, pak se těhotenství vyvíjí normálně. Pokud bude hodnota stagnovat či naroste jen minimálně, pak je diagnóza mimoděložního těhotenství velmi pravděpodobná a je indikována laparoskopická operace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.11.2017, 07:14

Dobrý den, na velkém UTZ v 31.týdnu mi dr na placentě objevil několik tmavších míst, jedno mezi placentou a stěnou dělohy a dvě na placentě. Největší měla rozměr 2x2,5cm. Dr. mi vysvětlil že změny na placentě znamenají že nejspíš nevydrží funkční až do TP. Tento verdikt zazněl 6.11 s tím že od 7.12 mě převeze do rizikové poradny kde každý týden budou hlídat i průtoky pupečníkem. Plod zatím plně odpovídá a má odhad váhy 2kg.
Mám strach že je to pozdě a za ty 4 týdny se může stát moc změn. Nebylo by vhodnější udělat UTZ např. za 2 týdny, zda se dál projevují změny? Nebo tak rychlý proces opravdu nehrozí? Nerada bych si něco vyčítala...Děkuji za Váš názor

Dobrý den, váš UZ jsem neviděla, tudíž těžko se k nálezu vyjádřit. Obecně bych řekla, že pokud lékař shledá významné změny  na placentě a pojme podezření, že by mohla být její funkce ohrožena, pak by měl pacientku sledovat častěji než 1x za měsíc. Pokud pacienku pozve na další kontrolu za měsíc, jako tomu je u zdravé těhotné, pak se zřejmě nejedná o nich významného, ale v tomu případě není potřeba Vás touto informací stresovat do budoucna.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.11.2017, 14:25

Dobrý den, paní doktorko, prosím o radu, včera jsem zjistila, že jsem těhotná (4tt), 2 pozitivní těhu testy, sice slabší čárky, ale jsou tam, ale co mě znepokojuje, je bolest v podbřišku, jako kdybych to měla dostat, ale silnější. Naštěstí to většinou vleže přejde, ale včera večer jsem měla na papíře krev, ale od tý doby už nic, můžete mi prosím poradit, zda si mám koupit nějaké léky v lékárně nebo pro jistotu zavolat lékaři. Zase nechci plašit zbytečně. Děkuji za radu, Katka

Dobrý den, pobolívání v podbřišku v začátku těhotenství není nic neobvyklého. Často bývá doprovázeno špiněním. Bolesti i krvácení jsou dány uhnízdováním vajíčka do děložní sliznice. Žádné léky nejsou v tomto případě potřeba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:42

Riziko predcasneho porodu

| Kajuse | 05.11.2017, 19:49

Dobry den, aktualne jsem ve 27 tt. Pred 14 dny jsem byla hospitalizovana v nemocnici pro bolest podbrisku. Dostala jsem kapacky horciku. Prosla jsem vysetrenim krve, moci, kultivace z pochvy. Vse bylo v poradku. Cipek pri propustei 42 mm. Miminko je pry hodne dole a naleha. Proto jsem dostala pokyny pouze lezet. Dalsi kontrola u dr.byla pred tydnem. Cipek pry dlouhy a tuhy, ale miminko naleha a pani doktorka rikala neco o tuhych klenbach. Moc tomu nerozumim, ale mam pry jen lezet. Chci se zeptat, je opravdu velke riziko predcasneho porodu? Vadi hodne ze je mimko takto dole? Moc dekuji za odpoved

Dobrý den, neviděla jsem váš ultrazvuk, ani vás nevyšetřovala, asi pokud je čípek uzavřený a délky 42 mm, pak se o žádný hrozící předčasný porod nejedná a dle mého názoru ani není nutné, abyste ležela. Pokud jste měla v bolesti v podbřišku, pak zřejmě není na místě výrazná fyzická aktivita, ale běžný režim ničemu nevadí. Mnohé studie navíc ukázaly, že ležení a klidový režim nemá na předčasný porod vliv. Navíc u vás se opravdu nejedná o hrozící předčasný porod. O něm mluvíme, pokud je čípek 25 mm a méně a pokud se zkracuje v čase.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.11.2017, 05:17

Zamlklé těhoteství

| danova | 05.11.2017, 18:50

Dobrý den
mám jen dotaz. Neb u nás v nemocnici moc casu neměli a moje pani doktorka je na dovolené.
V pátek po revizi po zamlklém těhu 8+5 ale dle UTZ konec 7tt :-(
Chci se zeptat na zprávu zprávu k revizi.
Začátek chápu,ale pak tam mám jen AM zachycen kleštěmi, revize dutiny děložní kyretou, výkon bez komplikaci. Aplikovana uterotonika.
Diagnoza O021 Zamkly potrat

Přijde mi to prostě nějak malý popis..já nevím. Možná jem jen hloupá. Tak se nezlobte.Jsem ted trochu mimo. Díky..

A to nejdulezitejsí..neb uz je mi 44..snaha o další početí je asi nesmyl že :-(

Dobrý den, popis zákroku je zcela standartní. Jedná se o zákrok malý a většinou nekomplikovaný, tudíž nevyžaduje dlouhého popisu. Co se týče vašeho dalšího těhotenství a věku, pak je pravdou, že s rostoucím věkem se zvyšuje riziko chromozomálních vad u plodu, který následkem toho většinou zamlkne. Ve 44 letech je toto riziko velmi vysoké a navíc velmi klesá pravděpodobnost otěhotnění obecně, Nevím, zda nějaké děti máte. Pokud byste zvažovala další těhotenství, pak bych doporučovala cestou asistované reprodukce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.11.2017, 07:13

Dobrý den, mám takový trochu hloupá dotaz, ale pro jistotu se zeptám. Jsem v 22tt a můj dotaz zní, zda vadí akrylové nehty miminku? Tím mám na mysli, když prochází ty chemikálie nehtovým lůžkem. Četla jsem toho spoustu, ale je to 50 na 50, některé ženy tvrdí, proč ne, jiné zas, že to škodí miminku. Ráda bych slyšela názor odborníka, na nehtíky bych si ráda zašla, ale ne za cenu toho, že bych poškodila plod nebo ji způsobila nějaké potíže do budoucna. Děkuji.

Dobrý den, názory na tuto problematiku se různí, navíc neexistují žádné relevatní studie, které by se tímto zabývaly. Pokud se tedy jedná o něco, co můžete během těhotenství oželet a nerada byste dělala něco, co by mohlo plod poškodit, pak bych doporučovala vydržet až po porodu. 5 měsíců přeci jen není tak dlouhá doba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.11.2017, 18:11

Datum početí

| gregorian | 31.10.2017, 07:40

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jsem momentálně na mateřské dovolené a jsem již 30tt. Řeším nejspíše banální věc, termín porodu jsem měla na začátku 6.1.po třetím trimestru mám termín 4.1., podle výpočtu jsem mohla přijít do jiného stavu 12.4., avšak vím, že s partnerem jsme spolu spali až někdy okolo 14.4., proto se divím, že mi to nevychází, poslední měsíčky jsem měla 1.4. Přiznám se, že se v tom nevyznám a chápu, že to je individuální, ale ráda bych věděla, jak to tedy je, menstruační cyklus jsem měla pravidelný, 28 dní měsíčky 4-6 dní. Prosím o radu, jak to tedy je, budu vám moc vděčnaá.

Dobrý den, dle PM vám termín vychází na 6.1.2018. Pokud navíc ovulace proběhla přesně 14. den cyklu, t.j. 14.4.2018, měl by termín sedět. Nejpřesnější termín je vždy dle měření plodu v pruběhu I. UZ screeningu v prvním trimetsru, tento termín je neměnný a nemá logiku posouvat během těhotenství termín dopředu či dozadu dle velikosti plodu. Všem ženám trvá těhotenství stejně dlouho a plody se v 3. trimestru svojí vahou již velmi liší a nelze tedy na základě toho měnit termín porodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:33

NT screening bez žádanky

| Carolca | 30.10.2017, 13:00

Chtěla bych se zeptat, zda je na prvotrimestrální NT screening nutné doporučení praktického gynekologa na všech pracovištích. Ráda bych si na screening došla na specializované pracoviště, ale žádanku od své lékařky bohužel nemám a v certifikovaném centru mě bez toho nechtějí objednat. O screeningu mi sama lékařka nic neřekla a v současné době není v ordinaci, podle zdravotní sestry mám počkat na paní doktorku, jenomže to už bych nestihla odběr krve v požadovaném týdnu.
Děkuji.

Dobrý den, nedokáži vám odpovědět, jaká pravidla mají v různých centrech napříč ČR. Na naší klinice v Brně žádanku od pacientek nevyžadujeme. Navíc si screening pacientka sama hradí, tak nevidím důvod, proč žádanku požadovat, ale jaká mají pravidla jinde, to bohužel nemám informace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.10.2017, 13:45

Dobrý den, paní doktorko.
Vím, že můj dotaz by měl směřovat na své dr, samozřejmě bude, ale ráda bych věděla názor i jiného lékaře.
Dle těhotenského testu jsem těhotná, u své gynekoložky jsem objednaná. Poslední menses byl 16.9. , dle těhotenské online kalkulačky bych měla být eventuálně 6tt. Nyní jsem zničeho nic začala špinit, posléze krvácet. Mírně mě bolí podbřišek, k tomu i na hrudi a záda. Může to být počínající potrat? Jsem již v minulosti po jednom samovolném potratu a jednom porodu.
Děkuji moc za Váš názor. Vím, že poslední slovo bude mít má lékařka.
Dana

Dobrý den, krvácení může a nemusí znamenat potrat. Někdy i krvácení intenzitou slabých menses nemusí znamenat potrat a naopak někdy i mírné špinění značí nevyvíjející se těhotenství. Vše bude opravdu jasné až po UZ vyšetření u vašeho lékaře. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.10.2017, 18:35

Dobrý deň, čítala som, že pokiaľ sa v prvých dňoch po oplodnení plod nesprávne vyvíja tak odumrie a vstrebe sa. Je tento dej sprevádzaný aj krvácaním pokiaľ sa to stalo pred očakávanou menštruáciou alebo plod sa vstrebe a menštruácia následne prebehne v obvyklom termíne? Môže odumretie niekoľkodňového plodu spôsobiť to, že menštruácia by sa dostavila aj o týždeň skôr?

Dobrý den, pokud žena otěhotní v polovině cyklu, pak ještě 4-5 dní trvá, ověřit než vůbec oplozené vajíčko doputuje do dělohy. Týden před menstruací se tedy teprve zahnízduje. O plodu se tedy ještě nedá v této fázi hovořit. Pokud se těhotenství přestane rozvíjet v úplném počátku, jedná se o tzv. biochemickou graviditu a menstruace se většinou dostaví kolem očekávaného termínu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 14:31

Aktivita plodu v děloze

| janka.jaankaa | 26.10.2017, 08:15

Dobrý den pani doktorka, chlela by som sa opýtať na aktiivtu mojho babatka. Som v 31tt a maly je už pár dní velmi aktívny, mam pocit akoby skoro vobec nespinkal, stale kopka niekedy aj dost prudké kopance. Je to v tomto týždni v poriadku? niekedy urobi taký pohyb že mam pocit ze zo mna vylezie cez spodok, dakujem vam za odpoved a prejem pekny den..

Dobrý den, během gravidity se aktivita plodu v děloze může měnit. Znepokojující je spíše, pokud žena zaznamená, že díte se hýbe málo i vůbec. Pokud je tedy u vás v těhotenství jinak vše v pořádku, nepřikládala bych tomu význam.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 10:37

27tt, pruchody,drobny plod

| Bubinova | 23.10.2017, 12:32

Dobrý den, jsem 26+3tt.Do ted byl maly tabulkovy. Na zacatku mi zjistili trombofilni mutaci zdedenou po mamce, ktera se o tom dozvedela teprve nedavno.(Mela tri porody-2900g,2800-ja,3500).Na hematologii mi rekli, ze injekce nebo leky me urcite cekaji v sestinedeli, do te doby jen kontroly. Dnes mi moje gyn kontrolovala pruchody a nez je kontrolovala tak rekla, ze maly ma zhruba 900g, coz odpovida tabulkam. Pote zacala kontrolovat ty pruchody kvuli te mutaci a rekla, ze maly je zrejme drobnejsi.Za tyden jdu na premereni a popripade me posle hned na hema kde mi nasadi pry injekce. Otazky zni:1. Manzel ma 2m, jak to, ze maly je drobnejsi. V rodine me porad strasi, ze budu rodit pres 4kg ...(manzel porodno vaha 3500,ja 2800). 2.Co znamena drobnejsi? Kratsi? Nechapu to, ze nejdriv slysim, ze ma 900g a pote, ze je drobnejsi. 3. Tehotenstvi je do ted bezproblemove. Kdyz se potvrdi drobnost maleho, co me ceka? 4. Do kolikateho tt by se mel maly otocit hlavickou dolu. Zatim si pry porad sedi na mem mocaku, tak se bojim, ze se neotoci. Kdyz neni miminko pred porodem otocene, nasleduje cisarsky rez?
Moc dekuji za odpovedi

Dobrý den, pokud má plod v 27. týdnu 900g, je to zcela v pořádku a i kdyby byl plod o pár dní menší, stále by byl výsledek v mezích normy. Taktéž se nedá dělat závěr pouze na základě odhadované hmotnosti. Pokud je váha menší, ale množství plodové vody a průtoky pupečníkem jsou v normě, pak je velmi nepravděpodobné, že by se jednal o problém s výživou plodu. I když má váš manžel 2 metry, může být miminko po vás a tudíž rozhodně nemusí být při porodu nadměrečný.. Nevím na základě čeho členové ve vaší rodině usuzují, že by vaše dítě mělo mít přes 4 kg - není k tomu důvod. Drobnější plod znamená takový, který neodpovídá týdnu těhotenství, ale je menší. Není to ale zřejmě váš případ, pokud má 900g. Pokud by se v budoucnu vyslovilo podezření na hypotrofii plodu - plod byl menší než dle tabulek a nerostl by lineárně, pak by bylo dobré zvážit aplikaci nízkomolekulárního heparinu jako prevence mikrotrombů v placentě a zhoršení výživy plodu. Na otočení plodu máte ještě mnoho času - cca do 36. týdne, Pokud se do této doby plod neotočí, je možné zkust plod otočit zevními hmaty (neprovádí se však v každé porodnici). Pokud plod v poloze zůstane, o způsobu porodu rozhoduje váha plodu, nález na porodních cestách, atd..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.10.2017, 07:10

Dobrý den. Moc bych vás prosila o radu. Jsem 18t+5 dní těhotná. S manželem žijeme v Anglii, kde péče v těhotenství je na velmi základní úrovni. Včera mě celý den bolelo v podbřišku (spíše kreče nemohla jsem se ani pohnout) a břicho mi tvrdlo cca každou půlhodinu. Jedná se o první těhotenství a nechci zbytečně zmatkovat. Večer mě napadlo, že si zkusím nahmatat čípek ( celé dosavadní těhotenství byl lehce dosažitelný ukazovačkem a tvrdý) najednou jakoby se posunul až úplně dozadu a změknul asi jako když si zmáčknete spodní ret. Může to být během těhotenství normální a je to jen moje paranoia a nebo je lepší "pokusit" se navštívit gynekologa? Ty uvozovky jsou tam vzhledem k tomu, že běžně se v UK ke specialistovi nedostanete. Mockrát děkuji za odpověď.
S přáním pěkného dne Kateřina

Dobrý den, pokud čípek změknul v 19. týdnu, znamená to, že se na porodních cestách udála jakási změna, která, může značit hrozící potrat. Doporučuji tedy navštívit lékaře, aby vás ujistil, že je vše v pořádku. Upozorňuji ale, že samovyšetření čípku a potažmo laikem je velmi nespolehlivá metoda. Nedokáži vám tedy s jistotou říci, zda se o nějaký problém jedná či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 12:51

Děkuji za odpověď. Mám obavy, zda miminko nemá nějaké záchvaty. Je to takové pravidelné klopkání a je to nepříjemné, protože je to moc pravidelné. Můj pulz cítím jinde, ještě jsem uvažovala nad škytavkou. Děkuji, Jana

Dobrý den, škytání miminka je také normální, může se objevit během dne několikrát, více jej ženy vnímají v poloze na zádech. Pokud je jinak v těhotenství vše v pořádku, není důvod k obavám.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.10.2017, 08:44

Dobrý den, moje poslední menstruace byla 24. srpna. Menstruaci mám cca dlouhou 7-8 dní. Menstruační termín mám vždy každý měsíc nepravidelný v srpnu cyklus až 38 dní, protože menstruace byla 18.července. Po 14 denním nedostavení menstruace jsem si udělala těhotenský test, který byl pozitivní slabě (6.10), silnější čárka na testu (8.10) a 13.10 už čárka stejná jako kontrolní. Dělala jsem si ještě test digitální clear blue, který ukázal + 2-3 týdny. Na prvním ultrazvuku jsem byla teď v pondělí 16.10. Lékař mi těhotenství potvrdil, ale na ultrazvuku je vidět pouze gestační váček, který je prázdný. Dle menstruace říkal, že bych měla být 7+4 a dle ultrazvuku mu haprují 3 týdny. Říkal, že tam nikde nevidí embryonální pol, a že mám přijít za 14 dní. vzal mi krev na hcg aby jsme mohli za těch 14 dní porovnat hodnoty. Nicméně říkal, že se nemám radovat, ale že mě nechce strašit. Že buď se jedná o mimoděložní těhotenství, nebo se vývoj zastavil. Je možné že by došlo k otěhotnění až koncem cyklu? Myslíte že máme ještě šanci že se v gestačním váčku za těch 14 dní něco objeví? Slyšela sem že to může byt i kvalitou ultrazvuku. Je reálné že by se termín délky těhotenství lišil s ultrazvukem až o 3 týdny? Sestřička říkala, to je tak když se jde k dr. brzo, ale po nedostavení se menzesu 3 týdny (ačkoli mám menzes každý měsíc nepravidelný) ještě brzo chodit k lékaři na potvrzení těhotenství? Doufám, že mám ještě naději, ale stresuju se a zároveň bojím.
Předem děkuji za vaše názory a odpověď, ať bude jakákoliv.

Dobrý den, vždy je důležité porovnat dvě vyšetření (hCG a UZ), které jsou provedené např. s týdenním odstupem. Pokud je k dispozi jen jeden UZ a jedna hodnota hCG, je težké udělat jasnou diagnózu. Vzhledem k tomu, že dle PM by mělo těhotenství být stáří skoro 8 týdnů a není vidět ani náznak embryonálního polu, spíše to opravdu svědčí pro neprosperující těhotenství, jehož růst se zastavil. Již v 5. týdnu těhotenství by měl být vidět náznak plodu a v 6. týdnu již jasně plod i se srdeční akcí. Pokud ale nebude mít lékař k dispozici 2. UZ s časovým odstupem, nelze to říci 100%. Pokud ale za 14 dní nebude na UZ patrný žádný rozdíl, pak je diagnóza nevyvíjejícího se těhotenství jasná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.10.2017, 11:00

Zamlklé těhotenství

| Vaiolett | 17.10.2017, 14:42

Dobrý den, mám doma zdravou tříletou holčičku a během posledního roku mám za sebou dvě zamlklé těhotenství. První v 5tt a druhé v 8tt. Nyní jsem ve 14tt a zatím vše v pořádku. Můj dotaz zní, zda může doktor při běžné kontrole poznat, že je něco špatně? Že těhotenství nepokračuje? Ultrazvuk mám až za měsíc a po předešlých zkušenostech mám hrozný strach. Mnohokrát děkuji za odpověď a hezký den.

Dobrý den, nevím, co přesně máte na mysli běžným vyšetřením. Obecně pokud lékař pouze vaginálně vyšetřuje a nedělá UZ, zamlklé těhotenství se poznat nedá. Pokud jste již ale uspěšně zvládla prvních 12 týdnů, pak je již riziko potratu minimální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.10.2017, 18:19

Dobrý den, som v 30tt a niekolko dni pocitujem jemne uplne pravidelne jemné pulzovanie cca na 3 prsty pod pupkom, v pravidelnych intervaloch niekedy su v1 sekundových intervaloch, inokedy 3 sekundových, asi 3x denne cca 5-10 minut.Tento pulz, sa nezhoduje s mojim pulzom a na dietatko je moc pomalý. Čo by to mohlo byť? Mam strach ci je malý v poriadku, ked mi robili ctg v 28ttbol malý moc akčný a pulz mu skakal medzi 105-155 a vyhodnotili to že je to ok, potom mi v nemocnici (bola som hospitalizovana pre tvrdnutie bruška) kontrolovali ozvy 3x denne a vždy ok...
Dakujem za odpoved Jana

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o nepravidelné přenášení vašeho pulzu do oblasti, kde hmatáte. Určitě nehmatáte pulz plodu, to ani není možné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.10.2017, 10:13

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem asi v 6.tt na základě tří pozitivních těhotenských testů. Beru zinnat, protože jsem měla problém s močovým měchýřem. Dnes jsem si dělala těhotenský test a byl negativní. Může to být způsobeno těmi prášky, které ještě dobírám? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, antibiotika by neměly pozitivitu testu ovlivnit. Doporučovala bych vzhledem k výsledkům testů navštívit po víkendu vašeho gynekologa, který případné těhotenství potvrdí či vyloučí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 17:47

Ionotoforeza v těhotenství

| marcela33 | 12.10.2017, 21:27

Dobrý den, jsem v 10. týdnu druhého těhotenství, bydlím v zahraničí a chci se zeptat, jestli můžu užívat elektroantiperspirant. Od mala trpím hyperhydrózou, co mě omezuje v práci i v soukromém životě a pomáhá mi jedině elektroantiperspirant, ale bojím se, abych neublížila miminku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, používání tohoto přístroje by nemělo plod ovlivnit, ale pro jistotu bych v prvním trimestru vynechala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 18:03

Je možné těhotenství?

| Evca127 | 11.10.2017, 21:38

Dobrý den, obracím se k Vám s dotazem. 2 roky jsem kojila. V červenci tohoto roku jsem přestala. MS jsem během kojení vůbec nedostala. 28.9.mi gynekoložka píchla vyvolávačku 3.10. se ms dostavila. Od té doby jsme s manželem měli nechráněný pohlavní styk (chtěli bychom druhé mimi), ms se nedostavila. 6 den zpoždění jsem si udělala těhotenský test, byl negativní. Hned na to ovu test (34dc) a ten byl pozitivní (dvě dálnice). 31., 33 a v den ovu jsme s manželem měli poh.styk. Dnes v 10. den zpoždění jsem byla u dr. Udělala mi prohlídku- na tampónku po vyšetření byla trochu krev (prý je to známka, že se menstruace blíží), ult.-sliznice 8 mm, jinak vše v pořádku. Dr. mi píchla vyvolávačku a předepsala duphaston od 16. dne cyklu, brát 10 dní, 1-0-1. Jaký je váš názor, myslíte, že je nějaká šance, že bych mohla být těhotná? A co duphaston, když ho budu brát, je šance s ním otěhotnět? Beru ještě gynex, macu, krém cytovital a macu, popíjím kontryhel.čaj. Děkuji moc za rady a Váš názor. Nerada bych něco zanedbala.

Dobrý den, pokud máte nepravidelný cyklus, pak gestagenní terapie v 2. fázi cyklu (Duphaston) by mohla dopomoci cyklus upravit. Určitě užívání Duphastonu ničemu neuškodí, ani neblokuje otěhotnění. Co se týče první části vašeho dotazu, pokud 10. den zpoždění je sliznice 8 mm bez alespoň náznaku gestačního váčku, pak je těhotenství nepravděpodobné. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 17:51

Dobrý den. Jsem poprvé těhotná a tak mám vždycky ze všeho strach, když se děje něco nového. Jsem v 18tt a už pár dní mám tvrdší břicho, ale spíš to mám tvrdší v podbříšku. Zatím pohyby necítím, jenom větší škrundání v břichu. Tak jsem se chtěla zeptat, zda je všechno v pořádku, když to mám tvrdé v pod bříšku a když si lehnu, tak vidím takovou bouli na bříšku a každou chvíli je na jiné straně. Tím, že necítím ještě takové pohyby jako ostatní, ale jenom škrundání a bublání, tak mám vždycky strach, jestli je všechno v pohodě. Děkuji

Dobrý den, boule na břiše, kterou vidíte, je ztvrdlá děloha. Ale to, že děloha občas tvrdne už v tomto týdnu těhotenství, je zcela normální. Výraznější je to v poloze na zádech a pokud se plod hýbe, i když vy nic cítit zatím nemusíte. Až budete cítit pohyby, což by tak do 2 týdnů mělo být, pak budete jistě klidnější, že je vše ok.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.10.2017, 14:02

Dobrý den, v září tohoto roku jsem odletěla s manželem do Qataru, kde pracuje. Poslední měsíčky jsem měla 31.8., které měly normální průběh. Další přišly 25.9., které trvaly jen dva dny. Ostatní dny jen špinění. Tak jsem si udělala test, první test 2. října, kde byl duch a druhý test 6. října, kde už byly jasné dvě čárky. Dnes v noci mě hrozně bolel močový měchýř a trošku to pálilo při močení. Zatím jsem u žádného doktora tady nebyla. Kdy myslíte, že bych ho měla navštívit a v jakém týdnu můžu být těhotná? Je to přeci jenom cizí země a nevím, kdy jít na ultrazvuk, aby to mělo smysl. Občas mě bolí i v podbřišku a nemůžu usnout. Děkuji Vám za odpověď. Adel

Dobrý den, je možné, že poslední menstruace byla 31.8.2017 a krvácení v září bylo jen krvácení, které někdy doprovází zahnízďování vajíčka v děloze a jeho růst. Na UZ by během týdne měl být určitě již plod v takovém případě vidět. Můžete tedy gynekologa navštívit i koncem týdne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.10.2017, 09:58

Dalacin antibiotika

| franci | 06.10.2017, 10:49

Dobry den, som v 9 tyzdni tehotenstva a pred tyzdnom mi vyberali nervy zo zubu, zub je podla zubara vycisteny,uzavrety vlozkou a bude o mesiac zavrety korenovou vyplnou. Par dni pred tym ako mi robili zub som bola prechladnuta,teplota bola 37 asi 3 dni. Potom klesla. Od dna kedy mi tahali nervy je teplota 37,3-37,5. Zubar tvrdi,ze ziadne lieky netreba,no gynekolog mi radi nasadit si antibiotika dalacin.Aky je vas nazor? ja sama sa mam rozhodnut,co je lepsie, som len v prvom trimestri,bojim sa ze ohrozim plod ale zas ohrozit ho pripadnym neliecenym zapalom v tele tiez nechcem.
Dakujem krasne za odpoved

Dobrý den, já osobně bych antibiotika pouze na základě zvýšené teploty bez dalších vyšetření (zvýšení zánětlivých parametrů v krvi, aj.) nenasazovala. Zvýšená teplota může mít i jiné příčiny než zánět. Navíc onemocnění způsobující zvýšenou teplotu může být virové a tudíž na něj antibiotika stejně nezaúčinkují.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.10.2017, 13:31

Ovulace a týden těhotenství

| Kravka | 04.10.2017, 11:29

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Jsem těhotná a můj gynekolog pri UTZ vyšetření konstatoval, že plůtek je o týden mladší než by měl být. Známena to tedy, že ovulace proběhla o týden později než je běžné? Poslední menstruaci jsem měla 30.7. - 4.8. Délku cyklu mám cca 29-30 dní. Je podle tohoto verdiktu plodu o týden mladšího možné, že jsem otehotněla 12.8.při styku, během kterého nedošlo k ejakulaci? Nebo spíše později, kdy četnost styků byla vyšší a při každém již k ejakulaci došlo?

Dobrý den, pokud je plod o týden menší, než dle menstruace, pak to znamená, že ovulace proběhla později než 14. den cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.10.2017, 07:28

Dobrý den, jsem po druhé IUI a těhotenský test mi vyšel pozitivní. Podle PM (9.8.17) bych měla byt těhotná 7+5, ale po dnešní kontrole UZ je to 5. týden. Paní doktorka si mě pozvala na kontrolu za 14 dní a pokračuji v braní utrogestanu. Nic jiného mi neřekla. Proto se chci zeptat zda je všechno v pořádku nebo se mám něčeho obávat.
(UZ: v děloze 1 GS vel. 15.2 mm odp. 4+6, YS neostrých kontur, zárodek zatím nediferencuji , není volna tekutina v CD)
Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, pokud poslední menstruace byla 9.8. a IUI bylo provedenov v době ovulace tj. v polovině cyklu, pak by plod měl odpovídat dnes cca 7+6. Je to stáří těhotenství, kdy by plod měl mít jasné kontury a 100% by měla být přítomna srdeční akce plodu. Pokud lékařka změřila plod velikosti 5. týdne bez srdeční akce, pak se bohužel těhotenství zřejmě přestalo vyvíjet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.10.2017, 08:47

Délka těhotenství

| Marketkahes | 23.09.2017, 09:03

Dobrý den, prosím o Vás a Vaši zkušenost. Menstruace byla 1.6. a 14.6. jsem měla asi 10 vteřinový nechráněný styk (manžel se neudělal). 2.7. jsem dostala menstruaci a od 12.7. jsme se snažili o miminko. Nyní jsem těhotná 10+5 podle utrazvuku. Jde mi o to, jestli doktor pozná rozdíl 4 týdnů? Kdybychc byla těhotná od června bylo by to špatně, jelikož jsem v práci rentgenovala a byla mezi chemickými látkami. Doktor říká, že rozdíl 4 týdnů v brzkém těhotenství je poznat 100%, ale každý plod roste jinak, ne? Strašně se těšíme na miminko, ale toho strachu se nemůžu zbavit, i když mi doktor vysvětlit, že by miminko bylo už mnohem větší. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, je to přesně tak, jak říká váš lékař. V prvním trimestru je UZ tak přesný, že rozdíl i týdne je na UZ patrný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.09.2017, 14:38

Test v těhotenství na marihuanu

| ajwi | 17.09.2017, 15:32

Dobry den. Jsem 10 týden těhotná a blíží se mi testy na cukrovku, hiv, krevní obraz, krevní skupinu a protilátky. Než jsem zjistila, že jsem těhotná, kouřila jsem marihuanu, těhotenský test jsem si udělala ve 4. týdnu. Je možné, aby mi našli v krvi ještě nějaké thc? Nebo to vůbec v krevní laboratoři nezjišťují? Děkuji za vaši odpověď

Dobrý den, přítomnost THC v krvi se v rámci těhotenství určitě nezjištuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.09.2017, 20:03

paralen a mast Faktu

| JaninaBar11 | 16.09.2017, 18:31

Dobrý den,
prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, jsem v 26. týdnu těhotenství a léčím si hemeroidy masti Faktu a teď se mi do toho ještě pridala rýma a teplota 38 stupňů. Můžu si vzít paralen, když užívám tu mast? Nemuzu nějak ublížit miminku? Dekuji moc za odpověď.

S pozdravem

Jana Bartušková

Dobrý den, tyto dva léky můžete bez obav kombinovat. Účinky se navzájem neovlivnují ani neublíží plodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.09.2017, 20:04

Dobrý den, paní doktorko, četla jsem ve Vašich odpovědích, že vaginální porod při placentě blízko vnitřní branky je bezpečný od 1 cm výše. Ve 31. týdnu těhotenství jsem měla placentu 1,1-1,2 cm od vnitřní branky na přední stěně. Specializovaný UTZ na placentu zatím nikdo nedělal, relevantní je to až ve 36. týdnu. Ve dvou porodnicích mi sdělili, že pokud se placenta nevytáhne, je nutný císař. V jedné porodnici stanovila MUDr. hranici 2 cm od vnitřní branky pro možný vaginální porod. Mohla byste mi, prosím, poradit, ve které porodnici k tomu přistupují jako Vaše pracoviště, kde by mi dali šanci na normální porod, pokud by podrobnější UTZ placenty byl v pořádku? Brno je pro mě bohužel daleko, jsme ze Středočeského kraje. Ze sekce jsem nešťastná a již týden se kvůli tomu trápím. Velice děkuji za Vaši laskavou odpověď.

Dobrý den, velice vám děkuji za důvěru. Ráda bych vám poradila, ale bohužel nemám informace o tom, jaké pracoviště k tomuto problému přistupuje tak, jako naše. Přeji hodně štěstí!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:32

Dobrý den, jsem ve 25. týdnu těhotenství (dnes 25+0) a přítel byl včera u doktora a má pásový opar. Neštovice jsem v dětství měla. Bylo mi řečeno kožní lékařkou, že byl infekční už před vysetím pupínků, takže jsme nic netušili a pili jsme např. z jednoho kelímku... na internetu jsem se dočetla, že se vir může k dítěti dostat přes placentu? Mám strach, že bych ani nic nepoznala a dítě bylo ohroženo nějakou vývojovou vadou. Proto bych se chtěla zeptat, jestli se může vir k dítěti dostat a já bych žádné pupínky neměla? A jestli můj gynekolog schopen to nějak zjistit, udělat nějaké vyšetření? (Dnes tam není, proto k němu nejdu.) Dále bych se chtěla poradit, jak se vyhnout nákaze? Paní doktorka kožní mi řekla, že si mám dávat pozor, dbát hygieny, určitě na pupínky nesahat atd. Myslíte, že když budu mít imunitu v pořádku, nic se nestalo miminku? Máme přece jen s přítelem strach. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, i vám se může vyset pásový opar, pokud jste již měla neštovice (jedná se o stejný herpes vir) bez ohledu na partnera. Nicméně v tomto týdnu těhtenství by vir neměl plodu způsobit žádné komplikace. O nebezpečí se jedná spíše v prvním trimestru v období porodu a těsně po něm. Takže nemějte obavy. Co se týče prevence nákazy, dbejte pokynů kožní lékařky.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:13

Krevni obraz

| K3 | 15.09.2017, 08:03

Dobrý den paní doktorko, dnes jsem byla na odběru krve kvůli krevnímu obrazu. Výsledky mám donést své gynekoložce při další poradně, tj. asi za 10 dní. U jedné položky mám sníženou hodnotu. Obrázek přidám jako přílohu. Mohla byste se na to kouknout a říct mi, zda to mám řešit dřív nebo to není nijak závažné? Mockrát děkuji.

Dobrý den, o nic závažného se nejedná, jde jen o drobnou odchylu v počku červených krvinek. Ani váš gynekolog to pravděpodobně nebude nijak řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:14

Přesnost ultrazvuku

| cutegabi | 14.09.2017, 10:32

Dobrý den, chci se zeptat,jak moc přesný je ultrazvuk? K 30.8. vychází mému doktorovi i jiné paní doktorce, že jsem byla v 7+6tt, což znamená, že můj první den PM byl 15.7., což mi vůbec nesedí. Problém je teda ten, že nevím,kdy přesně jsme ji měla,moje chyba. Ale jak je možné, že jim to vyšlo oběma stejně a já vím, že zrovna tento datum jsem ji neměla..? Děkuji...

Dobrý den, při určování stáří těhotenství nejde o zpětné určování termínu menstruace. Je možné, že jste menstruaci měla jindy a ovulace byla později či dříve než 14. DC. Každopádně UZ odhadne stáří těhotenství dle délky plodu nejpřesněji. Zpětně nemá cenu dohledávat začátek proběhlé menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:35

Poloha miminka v těhotenství

| mm651 | 14.09.2017, 07:52

Dobrý den. Nyní jsem ve 28. tt a ještě na žádném UZ, na kterém jsem během těhotenství byla, nebylo miminko otočené hlavou dolů (ani podle pohybů mimo kontroly tomu tak nenasvědčuje). Nejčastěji je KP a na UZ ve 20. tt bylo napříč. Je možné, že se ještě otočí? Do kterého týdne to tak bývá? A pokud se neotočí, kdy se rozhodne o císařském řezu? A plánuje se cca na 38. tt.? Moc děkuji

Dobrý den, na otočení má miminko stále mnoho času - ve 28. týdnu není poloha stabilní. Plod ji mění i několikrát během dne. Určitě se může otočit do 36. týdne. Pokud i potom je poloha koncem pánevním, pak pravděpodobnost spontánního otočení je již malá (větší váhový odhad, méně plodové vody..). V naší porodnici je praxe taková, že pokud se do konce 36. - 37. týdne miminko neotočí, nabízíme pacientkám obrat plodu zevními hmaty (pokud uvážíme pacientku za vhodnou). Má uspěšnost cca 70%. Pokud se nepodaří miminko otočit, pak se zvažuje spontánní porod či císařský řez dle situace (váha plodu, přesná poloha, připravenost porodních cest atd.). Pokud se císařsý řez zdá být nejlepší variantou, pak se provádí cca týden před termínem porodu, dříve ne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 09:30

obvod bříška 26tt

| fkmartinka | 13.09.2017, 14:05

Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku 25+3 a všechno bylo v pořádku, ale obvod bříška byl pouze necelých 18 cm, což mi přijde málo, ostatní hodnoty odpovídaly týdnu, Doktor na to nic neříkal, mám se něčeho obávat? Děkuji

Dobrý den, 18 cm odpovídá přibližně 23. týdnu gravidity. To, že je bříško menší, nemusí nic znamenat. Také je důležité, jak vypadají ostatní parametry a zda v konečném výpočtu váha plodu odpovídá normě. Pokud vše ostatní bylo v pořádku, pak by bylo dobré s odstupem UZ zopakovat - např. za 2-3 týdny, ale jinak buďte bez obav.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.09.2017, 20:07

Listerióza v těhotenství

| Mumysek | 12.09.2017, 21:25

Dobry den, jsem na konci 33. týdne těhotenství. Na konci července jsem snědla salát, ve kterém byly i syrové mořské plody. Nyní mě trápí druhý den nechutenství, včera i jednodenní bolest svalů a mírná teplota. Jsem tento týden na dovolené a ke gynekologovi se nedostanu. Je dle Vás třeba na odběr krve nebo jsou mé obavy zbytečné?
Pohyby cítím stále stejně. Kdybych měla listeriózu, jaký by byl další postup, když se k lékaři dostanu až v příštím týdnu? Předem děkuji, Monika

Dobrý den, to, že by se jednalo o listeriózu, je velmi nepravděpodobné (inkubační doba je většinou 3 týdny, málo kdy se nemoc projevuje s odstupem téměř 2 měsíců). Pokud by i listerioza ve vašem organismu byla, pak se dá vyšetřit - poraďte se tedy s vaším gynekologem o možném vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:56

Těhotenství

| Michala Horvátová | 11.09.2017, 18:14

Dobrý den, dnes jsem byla u svého gynekologa, s tím, že mi řekl, že mám zvětšený vaječník a že jsem pravděpodobně na začátku těhotenství, samozřejmě že se chtěl ujistit tak mi vzal krev. A když jsem pro výsledky volala, tak mi řekli, že jsem tedy těhotná, ale že musím jít ve středu opět na krevní testy. Mluvila tam něco, ze chce zjistit jestli těhotenství půjde nahoru nebo dolů (nebo ze zůstane stejný), to jsem nepochopila, můžete mi k tomu říct víc vy? Děkuji Horvátová

Dobrý den, lékař chce zřejmě stanovit nově hodnotu hCG (těhotenského hormonu) a dle této hodnoty a srovnání s hodnotou první uvidí, zda se těhotenství vyvíjí zdárně či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:04

těhotenství

| tripina | 11.09.2017, 11:57

Dobrý den, paní doktorko, menstruaci jsem měla naposledy 9.8.2017, doposud mi zatím nepřišla a to jí mám pravidelnou, poslední dva dny mě bolelo břicho, ale vždy v leže povolilo, ráno jsem měla hnědý výtok na papíře, jinak nešpiním (mám vřídek na děložním čípku), tak jestli to nemůže být tím? Dnes jsem byla u lékaře, ten mi řekl, že zatím nic nevidí, děloha je zvýšená 9-10 mm a víc nic, že buď prý přijdou měsíčky nebo ne? Podle výpočtu bych měla být 4+5tt, je možné, aby nebylo na ultrazvuku nic vidět? Děkuji vám moc za odpověď.

Dobrý den, v 5. týdnu opravdu nemusí být na UZ ještě nic vidět - pouze vysoká sliznice v děloze. Výška 9-10 mm ale pro počínající těhotenství příliš nesvědčí. Po týdnu by jistě měl být v případě těhotenství vidět již základ gestačního váčku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:07

Jodobromová koupel

| kristl.zak | 11.09.2017, 09:13

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, jestli mohou v těhotenství (jsem ve 27. týdnu), absolvovat jodobromovou koupel. Bydlím nedaleko lázní Poděbrad a tuto možnost mám prakticky na dosah ruky. Vím, že jód pro těhotnou ženu prospěšný, ale nevím, jestli je vhodný v této podobě. Uškodí miminku tato krátkodobá koupel bez perličky? Děkuji Vám za Váš názor a přeji pěkný den. S pozdravem Kristýna Hrušková

Dobrý den, v tomto týdnu vám jodbromová koupel (včetně perličky) rozhodně neuškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:09

Pohyby 25tt

| fkmartinka | 03.09.2017, 18:05

Dobrý den, jsem v 25tt a pohyby cítím od cca 20tt pořád stejně slabě a občas jen třeba 2-3 denně, je to normální ? (Placentu mám na přední straně) Děkuji.

Dobrý den, ve 25. týdnu je miminko pořád ještě malé a spousta žen cítí pohyby slabě. Jde o to, aby v charakteru pohybů nenastala nějaká rapidní změna ve smyslu takovém, že např. nebudete cítít pohyby vůbec. Pokud cítíte alespoň občas, tak, jak jste zvyklá, pak je vše ok.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 08:55

HCG neroste podle tabulek

| batle123 | 01.09.2017, 00:03

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor ohledně mého nárůstu hcg. Pokoušíme se o miminko několik let a máme za sebou několik neúspěšných IVF. Je mi 39 a konečně se nám podařilo otěhotnět a to po zavedení 5 denní blastocysty. 16 den po transferu bylo hcg 1050; po dalších 10 dnech 4800 a po dalších 6 dnech 8100 -nezdvojnásobuje se, ale jen pomalu narůstá. :o(.
Podle výpočtu jsem v 7. týdnu, je možné, že na tento pomalý nárůst má vliv obezita? Od začátku těhotenství kromě občasné bolesti v podbřišku a akné, žádné těhotenské příznaky nemám a zavádím utrogestan 3x denně. Moc děkuji

Dobrý den, prováděl vám někdo UZ, pokud jste již v 7. týdnu? To je samozřejmě nejdůležitější vyšetření - co je vidět na UZ. Pokud jste v 7. týdnu, pak by na UZ již měl být vidět plod i se srdeční akcí. Pokud tomu tak není, pak se těhotenství bohužel nevyvíjí dobře. Hormon hCG by měl růst většinou dvojnásobně cca každých 48 hodin. Pokud se hladina zdvojnásobila za 6 dní, je to neadekvátní, bohužel. Ale jak říkám - základem je UZ.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 09:03

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Dnes jsem byla na první návštěvě u lékařky potom, co jsem zjistila, že jsem těhotná. Sestřička mě objednala na konec 8. týdne. Jsem z toho ale teď rozpačitá, paní doktorka mi udělala pouze ultrazvuk, srdíčko jsem ani neslyšela, pouze mi ho ukázala, žádné další vyšetření, ani odběry krve. Ani se zatím nijak nezajímala o naší rodinnou anamnézu, o moji práci, o vitamíny, o nic. Je takový postup běžný? Představovala jsem si první kontrolu úplně jinak, ale než jsem se vzpamatovala, už jsem stála za dveřmi ordinace.. mám strach, abych něco nezanedbala... Děkuji za odpověď :-)

Dobrý den, postup vašeho lékaře je zcela běžný. První trimestr těhotenství je nejrizikovější stran potratovosti atd., proto není potřeba se vším pospíchat ihned při první návštěvě. Pokud bude při další kontrole vše v pořádku, pak vám jistě gynekolog již udělá veškeré odběry a založí těhotenskou průkazku. Srdíčko v tak nízkém stupni těhotenství ani není slyšet - pouze vidět. Takže bystě ani nic neslyšela.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:26

Je to mozne

| Palino | 18.08.2017, 10:55

Dobrý deň. . .
Môžem sa u Vás informovať potrebujem taký nestranný názor.moja ex priateľka mi oznámila že je tehotná hneď nato sa somnou rozisla. . .
Po čase mi poslal info ohľadne tehotenstva.
15.5 mi napísala že je v 13 tt coz som si povedal Už?o dva dni neskôr 17.5 mi poslala ultrazvuk na ktorom je mimi veľké 11,8 cm prišlo mi to hodne veľké nato kedy sme spolu boli.aby som bol presný od 7.3 do 11.3 sme mali spolu sex nechraneny lebo mi tvrdila že berie antikoncepciu.kedze v čase keď som mal prísť mála dostať svoje dni,ale na tehotenskej knižke ma napísané že PM bola 3.3 coz mi tu niečo nehrá.ked som chcel vedieť kedy otehotnela odpoveď bola vypocitaju si to viete mi niejak poradiť,stačí napísať čo si myslíte o tom či to sedí alebo nie.
Ďakujem pekne s pozdravom Palo

Dobrý den, pokud měla vaše partnerka poslední menstruaci mezi 3.3.2017, pak není možné, aby 15.5. byla ve 13. týdnu těhotenství. Těhotenství by muselo být mladší - odpovídá cca 10. týdnu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.08.2017, 07:50

MTHFR heterozygot

| Patricia | 15.08.2017, 11:22

Dobrý den,
prosím o pomoc. Mám 34 let, jsem bezdětná. Před 4 lety mi museli ukončit v 16tt těhotenství z důvodu anencefálie. Cca 3 měsíce před tímto těhotenstvím a v těhotenství jsem užívala kyselinu listovou (400). Na genetice mi zjistili polymorfizmus MTHFR C677T v heterozygotním stavu a genetička mi doporučila při budoucím těhotenství taktéž užívat kyselinu listovou. Problém je v tom, že jsem otěhotněla až nyní (problémy s partnerem), takže kyselinu listovou jsem užívala cca 3,5 roku nonstop. Na internetu jsem nyní zjistila (jsem v 5tt), že MTHFR heterozygot by neměl užívat tuto kyselinu listovou, ale že je dobré ji užívat v "naštěpeném" stavu (s METAFOLINOM). Od včera užívám FEMIBION, který má tuto kyselinu listovou a metafolin. No mám obrovský strach, co mohla v mém tele "napáchať" ta předcházející kyselina listová, kterou jsem tak dlouhodobě užívala. Prý MTHFR nedokáže zpracovat kyselinu listovou (bez metafolinu) a produkuje v tele toxiny. Obávám se, či i toto těhotenství nedopadne podobně jako to první. Vlastně moje tělo ani nemá nyní dostatek kyseliny listové, když ji nemůže přeměnit a dítě opět může mít nějakou vadu.Prosím Vás o radu. Děkuji.

Dobrý den, zda užívání kyseliny listové v neštěpeném stavu po dobu 3,5 let mohlo ve vašem těle napáchat nějaké škody - to je otázka spíše pro hematologa či genetika. Každopádně zpětně s tím tak jako tak zřejmě již nic nenaděláte. Dlouhodobé užívání kyseliny listové před početím snižuje pravděpodobnost výskytu vad neurální trubice u plodu - na vznik jiných vad ale vliv nemá. Takže se snažte nestresovat, že miminko bude mít opět nějakou vadu. Tato pravděpodobnost je velmi malá. Užívejte nadále Femibion a svůj stav popř. zkonzultujte s hematologem. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.08.2017, 07:09

Týden těhotenství

| petranecka | 15.08.2017, 10:24

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na týden mého těhotenství. Poslední menstruaci jsem měla 24.6.2017 - tudíž bych podle menstruace měla být 7+3. Včera jsem byla u svého gynekologa na prvním vyšetření (vše v pořádku, srdeční akce zjištěna) a dle ultrazvuku jsem dnes 6+0. Chtěla bych se tedy zeptat, v kterém týdnu těhotenství jsem zda-li v 8. nebo 7.?
Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud dle ultrazvuku plod odpovídal stáří 6+0, znamená to, že právě v době měření jste ukončila 6. týden. Poslední menstruací není dobré se řídit, výpočet nebývá přesný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:12

Rentgen v těhotenství

| Dia4933 | 10.08.2017, 10:28

Dobrý den, chci se informovat, podle poslední menstruace 26. července jsem v 6tt, ale 27. července jsem byla na rentgenu bedrového kloubu a jeden snímek levé části křížové oblasti. Spolu 3 snímky po 2,55 miligramu zážení. Doktor mi řekl, že rentgen je nový a může se rentgenovat kdykoliv, že to je nízká dávka. Podle poslední menstruace jsem tehdy byla 4tt+4 dny. Ale když vím přesné datum oplodnění, tak by to mělo být 10. července, takže otěhotněnět jsem měla tehdy. Jsou podle vás rizika poškození plodu v takovém raném stádiu?

Dobrý den, jednorázový RTG snímek v tomto stádiu plod většinou neohrozí. Je to velmi nepravděpodobné. Zda je vše v pořádku stran vrozených vývojových vad se dozvíte na I. ultrazvukovém screeningu ve 12. týdnu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.08.2017, 14:47

Pohyby miminka v 19tt

| Mia123 | 06.08.2017, 13:34

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jsem po třetí těhotná, už mám dva syny a nyní čekám třetího. Již asi od 14 tt jsem cítila v sedě drobné pohyby velmi nepravidelně. Teď začínám 19.tt a pohyby takřka necítím. Místo toho, aby se zvětšovaly. Placentu mám na přední stěně. Už jsem byla s tímto 2x na pohotovosti a vždy bylo vše ok. Je možné, že se placenta zvětšila a už to tlumí nebo se zvětšila děloha a je tam víc vody? Už jsem z toho velmi nervózní.
Děkuji.

Dobrý den, pokud máte placentu na přední stěně, může pohyby více tlumit - obecně to tak bývá. Nicméně sem tam byste alespoň pohyby cítít měla. V 19. týdnu nebudou samozřejmě příliš intenzivní, někdo ještě v 19. týdnu necítí pohyby vůbec, ale pokud jste již cítila, pak alespoň občas by to mělo být každý den.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 09:57

Dobrý den, jsem těhotná 25+5 a během tohoto týdne se mi několikrát ráno spustil čirý výtok, měla jsem mokré celé kalhotky. (jen ráno a pak celý den nic). Měla jsem strach, zda se nejedná o plodovou vodu. Je takový výtok normální?

Dobrý den, zmnožená sekrece z pochvy je v těhotenství běžná, nicméně se nedá vyloučit, že se o plodovou vodu může jednat. Pokud si tedy chcete být jistá, navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.08.2017, 21:11

Škytavka plodu

| RomualdaCZE | 04.08.2017, 14:16

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Jsem 35tt a už tak týden má malý několik hodin denně škytku. Ve většině případů je to když si lehnu. Chytá ho to tak cca od 22-01 a od 06 někdy až do oběda. Nemusí to být úplně v kuse, ale když konečně přestane a já si lehnu třeba na druhý bok, tak zase začne. Je to prostě pravidelné ťukání v podbříšku cca co 2s. Vím, že je to asi prkotina, ale já už z toho šílím, přijde mi to děsně otravné a nemohu s toho nikdy usnout. Nevíte co s tím? Nebo musím počkat až na porod. Mockrát děkuji.

Dobrý den, se škytáním plodu rozhodně vy sama nic udělat nemůžete. Jedná se o zcela fyziologický jev, takže nemusíte mít žádné obavy. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2017, 16:58

Morfologický ultrazvuk

| kajuska17 | 04.08.2017, 11:15

Dobrý den, chci se zeptat. 15.8. jsem objednaná na morfologický ultrazvuk, ale to už budu v 22+1tt, není to pozdě? Nemá se tento ultrazvuk dělat do 22. týdně těhotenství? Děkuji.

Dobrý den, dle doporučených postupů by se měl ideálně provádět II. ultrazvuk do 22+0, ale je to samozřejmě +-. Jeden den navíc určitě nevadí. Chtěla bych jen podotknout na závěr, že naše online poradna nenahrazuje vašeho registrujícího gynekologa a pokud máte vícero dotazů (jako již v minulosti), obraťte se prosím na něj. Navštěvujete jej právě proto, aby vám během vašeho těhotenství zodpovídal veškeré dotazy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2017, 17:05

Můžu pracovat na směny?

| Janyshka | 02.08.2017, 05:48

Dobrý den,
začínám 12TT, momentálně vyčerpávám dovolenou 21 dní. Která mi končí 6.8.2017.Pracuji jako servírka v již nekuřácké restauraci. Pracuji střídavě krátký a dlouhý týden 12ti hodinové směny. O víkendu i 14 hodin a více. Nebudu zvedat nic těžkého a prvních 6 hodin v praci je odpočinkových, že sedím a není to námaha, jelikož hosté přichází až odpoledne. Dopoledne tedy je to pohoda. Chci se zeptat, když jsem do teď neměla žádné komplikace u gynekologa, můžu svou práci vykonávat třeba až do konce října, kdy mi končí smlouva? Pokud nenastanou žádné zdravotní problémy?
Moc děkuji za odpověď.
S pozdravem Jana

Dobrý den, obecně platí, že pokud se cítíte dobře a těhotenství probíhá zcela bez komplikací, není nutné z práce odcházet. Pokud tedy vše zvládáte, záleží to jen na vás.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.08.2017, 13:28

Dobrý den, dokázala byste nám pomoct s určením pohlaví dítěte na obrázku, prosím? Zatím to nevíme, ale moc nás to zajímá a těšíme se. Právě probíhá 16. týden Děkuji moc, D. Rigoová.

Dobrý den, z této fotografie bohužel nelze určit. Plod není vyfocen v přesném podélném řezu a tudíž není pohlaví vidět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:45

Mast Faktu v těhotenství

| JaninaBar11 | 29.07.2017, 21:04

Dobrý den, prosím Vás, chtěla jsem se zeptat, jestli v těhotenství můžu používat mast Faktu na hemeroidy? Děkuji moc za odpověď. Na shledanou.

Dobrý den, ano, není problém.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:42

Dobrý den, jsem ve 13tt. Dnes jsem měla notebook na břichu přibližně 4-5 hodin. Vůbec jsem si to neuvědomila. Mohla jsem dítěti ublížit a mám jít raději na kontrolu k lékaři? Bojím se, že mu přestane kvůli tomuto bít srdíčko. Bojím se, že jsem udělala velkou chybu. Děkuji za brzkou odpověď.

Dobrý den, počítač na břiše určitě vašemu miminku neublížil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 08:46

Boule v břichu

| janka.jaankaa | 21.07.2017, 17:20

Dobrý den. Mám otázku ohledně pohybů miminka. Jsem jen v 17 tt a už 2 dny cítím dost výrazné pohyby. Někdy ráno si najdu miminko vpravo v podbřišku - boule (na fotografii). Potom mám někdy bodavou bolest v pravém podbřišku hlavně při chůzi. Je to v pořádku? Někdy se mi stane, že mám vodnatý výtok, je to spíše jednorázová mokrá skvrna na spodním prádle tak 3 cm velká. Mám jen obavy, zda by to nemohla být plodová voda, ale když mě vyšetřovala gynekoložka, bylo to v pořádku. Jak poznám, že by mohlo jít o plodovou vodu? Děkuji Vám a přeji pěkný den. Jana

Dobrý den, to, že vás občas píchá v podbřišku může být dáno zvětšující se dělohou, která tlačí na struktury v malé pánvi. Pokud bolest není stálá nebo se nezhoršuje, pak bych tomu nepřikládala zvláštní důležitost. Co se týče plodové vody - pokud by odtékala, pravděpodobně by jí bylo více, např. 1 dcl. Spíše se jedná o zmnožený výtok, který je v těhotenství taktéž normální. Po mailu vám toto ale samozřejmě 100% deklarovat nemohu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:52

Dobrý den, je mi 36, jsem ve 14.tt (dosud 2x porod s absolutně bezproblémovým těhotenstvím, 2x zamlklé těhotenství v úplném počátku, v obou případech silná viróza v 3.-4.tt, zdravá a zamlklá těhotenství byla na střídačku porod-zamlklé-porod-zamlklé). Nyní mi je nabízena amniocentéza, čistě z důvodu věku. Výsledky screeningu ve 13.tt jsou prý "krásné" (konkrétněji nevím), ultazvuk také, výsledky vyšetření karyotypu mě i manžela ještě nedorazily.
Měla bych tendenci rozhodnout se tak, že když ani ultrazvuk ani biochemický screening nic špatného nenaznačuje, moc se mi nechce amniocentézu podstupovat. Informace o rizicích, procentech úspěšnosti a procentech falešné pozitivity se ale shánějí obtížně. Prosím, odkážete mě na nějaký dobrý zdroj nebo mi povíte, jaká opravdu jsou možná rizika (potrat, poranění, ale prý i zpomalený vývoj, dýchací potíže...), procenta úspěšnosti ale i falešné pozitivity...a prosím o Váš osobní názor, zda byste na mém místě na amniocentézu šla?
Velmi děkuji!
S pozdravem, VH

Dobrý den, dělat amniocentézu pouze z věkové indikace je v dnešní době zcela zbytečné. Pokud první screening vyšel negativní (ultazvuk i biochemický screening z krve), což dle vašeho popisu tak bylo, pak bych určiě jen z věkové indikace amniocentézu nepodstupovala. Má svá rizika - odtok plodové vody, potrat. Cca 1%. Je o tedy na vás, někdo chce mít 100% jistotu a na amniocentézu jde, ale jelikož kombinovaný screening má 97% záchyt vrozených vad, pak za mě je to zbytečné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:23

Dobrý den, v listopadu jsem byla na potratu. A teď se s přítelem snažíme už cca dva měsíce o miminko. V nemocnici mi řekli, že těhotná jsem, testy krve mi ukázali, že nejsem. Těhotenské testy, že ano a pak jsem šla ke svému doktorovi znovu a ten mi řekl, že ne. Tak jsem z toho zmatená. Mohl by na to mít vliv ten potrat, že by bylo třeba ještě brzo po potratu? Jinak měsíčky jsem měla 3 dny.

Dobrý den, těhotenství ukončené v listopadu určitě vliv na výsledky nyní nemá. hCG se po interrupci snižuje do nulových hodnot již po několika dnech. Stěžejní jsou nyní výsledky z krve. Pokud je tedy hCG z krve negativní, pak je těhotenství vyloučeno, pokud je pozitivní, o těhotenství se určitě jedná - ať už prosperující či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:29

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se poradit o těhotenství. S přítelem se snažíme už 3 měsíce o miminko. Dělala jsem si pár těhotenských testů a byly negativní. Ale už 2 měsíce nemám menstruaci a také cítím bolest a celou citlivost prsou a též také přibírám na váze. Je možné, že bych byla těhotná a testy mi to neukázaly? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, těhotenské testy v dnešní době jsou většinou pozitivní již 10. - 14. den po oplozující souloži. Pokud jsou tedy negativní, pak se zřejmě o těhotenství nejedná. Zajděte na gynekologii, aby vám lékař udělal alespoň ultrazvuk, zda např. cysta na vaječníku těhotenství neblokuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 14:06

Dobrý den,

končím 22t a stále usínám a spím na pravém boku. Je mi to pohodlné. Všude čtu o ležení raději na levém boku, ale to mi nějak nejde. Poslední dobou se jen v noci budím a převaluji se nemůžu znova usnout, než si poležím na zádech, levém boku a zase se vrátím a usnu na pravém boku. Může to tak být, je vše v pořádku, nebo se mám snažit raději usínat na levém boku?

Děkuji Anička

Dobrý den, je úplně jedno, v jaké poloze v těhotenství ležíte. Pokud je vám ležení na pravém boku příjemné, ležte tak klidně do porodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.07.2017, 17:25

Dobrý den, paní doktorko,
byla jsem na prvotrimestrálním screeningu - výsledky vyšly dobře. Jen jsem řekla, že nekouřím (bála jsem se reakce, kouřím cca 3 cigarety denně a ty nejlehčí), myslíte, že by to mohlo nějak ovlivnit výsledky?
Děkuji předem za odpověď a přeji krásný den.

Dobrý den, to, že jste řekla, že nekouříte, výsledky určitě neovlivní. Pokud vše vyšlo v pořádku, nemějte obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.07.2017, 19:23

Dobrý den, dle testu z moči jsem objevila, že jsem těhotná, lékař nic na ultrazvuku neviděl, posléze dle testu z krve mi bylo rečeno, že jsem ve 3. týdnu těhotenství, 4.týden již lékař něco viděl, ale ještě nezachytil srdeční akci, na konci 4. týdne již ano. Teď v 5. týdnu jsem začala z ničeho nic krvácet. V nemocnici, na pohotovosti, mi jiný lékař dle výpočtu a prý podle ultrazvuku řekl, že jsem v namísto v 5. týdnu v 9. týdnu. Co je přesnější test z krve nebo ultrazvuk? Mnou uvedené datum poslední menstruace je z 99% nepřesné. Myslím, že poslední menstruace nebyla 5.5., ale možná 11.5 či o něco později (stále si mi menstruace zpožďuje). Znamená to tedy, že k oplodnění došlo někdy během 22 a 30.5.? Vím, že mezi 24.5.a 29.5. k oplodnění dojít nemohlo. Předpokládám, že tedy k oplodnění došlo 30.5. anebo před 24.5. Jaká je nejlepší metoda zjištění stáří plodu?
Děkuji.

Dobrý den, přesnější metoda je určite podle ultrazvuku. Pokud lékař změřil délku plodu a ta odpovídala 9. týdnu a plod měl srdeční akci, pak bych se určitě řídila tímto údajem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:27

Spolehlivost DNA testů

| andreame | 09.07.2017, 22:47

Dobrý den, poprosím o Vaši radu - už jsem opravdu zoufalá. Před měsícem jsem zjistila, že jsem v 5. měsíci (teď je to 6 měsíc a 24 týden). Můj poslední začátek menstruace byl 3.1.2017. Menstruaci jsem mívala vždy nepravidelnou, mnohokrát se mi menstruace zpozdila aji několik měsíců - na to jsem dostala vždy odpověď, že se stále vyvíjím a že je to v úplném pořádku. K opolodnění podle vypočítáných týdnů muselo dojít ve středu už na konci ledna, což bylo s mým expřítelem. Dělali jsme DNA testy, které vyvrátili to, že on je otcem. Před ním jsem měla styk 25.12. s jiným mužem. Je možné, že jsou DNA testy nespolehlivé? Anebo že ultrazvuk se zmýlil až o měsíc? A že bych mohla otěhotnět aji s tím mužem navzdory tomu, že jsem po styku dostala menstruaci? DNA testy byly dělané - vzali mě krev, expřítelovi výtěz z úst. Děkuji předem za Vaši radu.

Dobrý den, DNA test je nadřazen všem vyšetřením (výpočet stáří gravidity dle ultrazvuku apod.). Takže určitě věřte jeho výsledku. Slabé krvácení se může objevit i v těhotenství, takže menstruaci v lednu 2017 bych důležitost nepřikládala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.07.2017, 17:30

Ultrazvuk v 16tt

| fkmartinka | 05.07.2017, 14:04

Dobrý den, včera mi dělal doktor ultrazvuk v 16tt, vše bylo v pořádku, akorát doktor viděl bílou tečku na srdíčku, říkal, že to nic neznamená, ale že si to napíše a příště zkontroluje. Nevíte, o co by se mohlo jednat a zda se mám něčeho obávat? Děkuji

Dobrý den, tuším, že by se dle vašeho popisu mohlo jednat o tzv. fokus v srdeční komoře. Ten bývá někdy přítomen, pokud má plod genetickou vadu. Pokud ale byl ultrazvukový screening v 12. týdnu v pořádku, o toto by se jednat nemělo. Se srdečními vadami většinou spojitost nemá. Často je fokus v komoře přítomen a na přístím ultazvuku již není. Nestresujte se tedy zbytečně a vyčkejte dalšího ultrazvuku. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:16

Dobrý den paní doktorko,
jsem v 18 tt, přesně 17+0, už asi 2 týdny cítím pohyby, nejsou to žádné kopance, ale jen takové lechtání. Chci se zeptat, jak pravidelné pohyby takhle ze začátku mají být? Třeba 3 dny je to velmi intenzivní, i každou půl hodinu a například nyní už 2 dny skoro nic necítím, jsem ráda, že večer cítím jedno malé polechtání. Je to normální takhle ze začátku, nebo mám mít strach? Do poradny jdu v úterý 4.7.
Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, 18. týden je velmi brzy a tedy pohyby mohou být a zpravidla jsou velmi nepravidelné a je to zcela normální. Nemusíte se redy znepokojovat. Čím bude plod větší, tím intenzivnější a pravidelnějsí pohyby budou. Obecně ale vnímání pohybů plodu je velmi individuální a nejsou na něj žádné tabulky. Každá žena se během svého těhotenství naučí pohyby svého miminka poznávat a víc, co je normální a co ne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 07:13

Dobrý den, mojí lékařce se nezdály výsledky monitoru, že mám CTG nereaktivní typ křivky a tak mi dělali opakovaně toto vyšetření v nemocnici, kde jsem byla na pozorování 2 dny. Tam už byly všechny výsledky z monitoru v pořádku. O pár dní později v poradně, v 38tt byl monitor CTG nereaktivní typ křivky. Tak mám přijít za pár dní, kdy mi začne 39tt do nemocnice a udělají mi oxytocinový zátežový test, protože lékařka má pochybnosti, zda by miminko zvládlo spontánní porod. Všechny ostatní vyšetření, ultrazvuky byly v pořádku. Na ultrazvuku jsem řekla tyto komplikace a lékařka mě ubezpečila, že ona nevizualizuje na ultrazvuku žádné odchylky nebo ohrožení plodu. Chci se zeptat, zda je opravdu nutný ten test, když vím, že se ním dá vlastně vyvolat porod, což považuji za dost velké riziko, aji když je miminko už donošené. Jsou ty křivky opravdu tak zlé? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle fotografií které jste zaslala se mi zdají vaše monitory zcela v pořádku, takže já bych na základě nich žádný zátěžový test nedělala. Pokud je dítě normálně veliké (dle ultrazvuku nevykazuje známky nedostatečnosti placenty a nedostatečného růstu, má normální průtoky pupečníkem), pak je velmi nepravděpodobné, že by se něco dělo. Občas je záznam méně reaktivní z důvodu, že zachytí dítě zrovna v klidové fázi. Ale nic to neznamená. Jinak co se týče vyvolání porodu zátěžovým testem - množství oxytocinu, které se při testu používá je tak malé, že většinou nemá na spuštění pravidelných kontrakcí vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2017, 07:00

Dobrý den, paní doktorko, v listopadu 2016 jsem měla neprosperující těhotenství - měla jsem pozitivní těhotenský test a několik dní jsem špinila, můj gynekolog mě odeslal do nemocnice s podezřením na mimoděložní těhotenství, protože na UTZ nebylo nic viditelné. V nemocnici mi nabrali hcg 730 jednotek a co 2 dny ho sledovali, hcg stoupalo jen velmi málo a po týdnu začalo klesat, následovala revize dělohy, po které hcg rapidně kleslo. Nyní jsem opět v počátku těhotenství, mám pozitivní těhotenský test a došla jsem si pro klid v duši na odběry hcg, které byť bylo velmi nízké, rostlo tentokrát dobře - 9.6. - 51,9 jednotek, 12.6. - 140,2 jednotek, 15.6. - 594 jednotek. Na 1. odběr jsem šla necelý týden po vynechání menstruace, ale přesně nevím, mívám lehce nepravidelný cyklus a 51 jednotek se mi zdálo velmi málo. Za pět dnů od posledního odběru hcg jsem byla objednána na 1.kontrolu ke svému lékaři, protože dle prvního dle poslední menstruace jsem již odpovídala 6+5. Na ultrazvuku byl ale vidět pouze malinký gestační váček, cca 3mm. Lékař mi dal další 2 žádanky na odběr hcg a za týden mám další kontrolu s tím, že se zkrátka uvidí, že je ještě brzy soudit, zda bude nebo nebude těhotenství prosperující. Chtěla jsem se Vás zeptat, když těhotenství neprosperuje, skáče hcg špatně již od úplného počátku a nebo stoupá zkraje dobře, než se ve vývoji něco pokazí a pak teprve stoupá málo? A dále k té výši hcg - 594 jednotek bylo dle poslední menstruace 6+0 s tím, že ale mívám delší cyklus, v průměru 32 dní a ovulaci dle ovulačních testů většinou až 20.-23. den cyklu. Dá se říci, že je hcg nízké a úplně to už teď zkraje neodpovídá? Před pár dny jsem začala zase lehce špinit, je to spíše světle hnědý hlen či výtok, který vidím na toaletním papíru. Jsem z toho samozřejmě trochu nervózní, ale vím, že nezbývá než čekat. Zajímal by mě Váš názor vzhledem k hodnotám hcg. Předem děkuji za reakci, Eva J.

Dobrý den, co se týče nárůstu hCG - vždy začne neadekvátně růst az v době, kdy těhotenství přestane prosperovat. Proto se jeho odběr používá k diagnóze neprosperující gravidity. Hodnota 590 IU na těhotenství stáří 6+0 je málo, je pouze možnost, že byste otěhotněla později. Za 5 dní od posledního odběru a ultrazvuku by již měl být jednoznačně vidět rostoucí gestační váček v děloze a hodnota by měla být přes 2000 IU. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 10:16

OGTT

| Iminka3 | 21.06.2017, 14:16

Dobry den,
Chtela jsem se zeptat na Vas nazor ohledne OGTT testu v tehotenstvi. Jsem 176 cm vysoka a vazim 58 kg (v tehotenstvi jsem pribrala 1 kg), 26 let, babicka i deda cukrovku meli, jinak moji rodice ne, je to me prvni tehotenstvi, nyni jsem ve 22+5 tt, pristi tyden tedy 23+6 me muj gynekolo objednal na OGTT test. Jiz druhym rokem nejim cukr, zadne susenky, sladkosti, med ci jina dochucovadla. Ani ted me to nelaka. Ba naopak kdyz jsem ochutnala jednim kousnutim do susenky, tak mi nebylo dobre. Mam strach, ze pri testu ten sladky napoj nevypiju. Nebo spis vim, ze to nezvladnu. Myslite si, ze kdyz bych si koupila smoothie, kde je presne napsano kolik cukru obsahuje, a zmerila si presne ty tri hodnoty (na lacno, po 1 a 2 hodine), ze by to melo stejny vyznam? Nebyl by OGTT stres i pro dite, kdyz na cukr neni zvykle? To ze by to byl stres pro me bych zvladla, ale nevim, jak by to zvladlo me dite. Moc Vam dekuji za odpoved

Dobrý den, není doporučeno nahrazovat roztok k provedení oGTT zaměnovat za jiný nápoj, který kromě vody a cukru obsahuje jiná aditiva a složky. Je dáno přesné množství glukozy, které má být rozmícháno ve vodě. Pokud bude složení jiné, nemusí být test dostatečně vypovídající. Co se týče " stresu pro dítě " z nezvyklého užití glukozy, to bych rozhodně neřešila. Stres pro plod to určitě není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2017, 04:59

Dobrý den, 17.5.2017 jsem měla poslední menstruaci, teda první den poslední menstruace. Cyklus trval 28 dní, ale jinak ho mívám nepravidelný, mívám tak od 26-32 dní. 8.6. jsem si dělala těhotenský test, protože se s přítelem snažíme o miminko a říká se, že ovulace je cca ve středu cyklu, ale test byl negativní. Později, 14.6. když jsem měla dostat opět menstruaci, jsem si dělala další test a vyšel hned krásně pozitivní a v sobotu 17. jsem měla slabší špinění. Podle výpočtů bych měla být 4+6tt, tak jsem byla včera u lékaře, který mi udělal ultrazvuk a řekl mi, že to vypadá tak na 3., 3. a půl týdne a viděl trochu krve. Na ultrazvuku se mu zdá, že okolo je nějaká tekutina, ale neví jaká. A když jsem před 2 lety měla zamlklý potrat v 8tt, tak se bojím, zda mě nečeká znova nebo je brzo nyní nad tím vůbec přemýšlet? Přiložila jsem fotku ze včerejšího ultrazvuku. Je možné, že jsem měla jen posunutou ovulaci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, opravdu je velice brzy na nějaké soudy. Těhotenství je tak malé a navíc vás lékař viděl na ultrazvuku jen jednou, že se vůbec nedá posoudit, zda těhotenství prospívá či nikoliv. Mohla jste opravdu otěhotnět o pár dnů později. Foto nyní odpovídá cca 4. týdnu gravidity.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:05

Dobrý den, prosím, mohla byste mi prozradit v kolikátém týdnu asi budu? Bohužel nemám menstruaci, jen občas, naposledy před 2 rokama. 8.6. jsem byla u svého gynekologa pro bolesti v podbřišku, kde ultrazvuk zjistil vysokou sliznici (u mě se to stává). 17 mm, v sobotu jsem si dělala test a vyšel slabě pozitivní. Další dny sílil. 15.6. jsem byla znova na ultrazvuku a nic nebylo vidět, jen sliznice 22 mm. Krevní testy dělané v pátek pozitivní - vysoká hladina hCG, ale bohužel nevím kolik. Děkuji.

Dobrý den, jelikož neznáte hladinu hCG z krve, těžko něco soudit. Pokud je nad 1000 IU, již by měla být gravidita vidět v děloze - alespoň náznak. Pokud je v děloze pouze vysoká sliznice a hladina je vysoká, pak se nedá ani vyloučit mimoděložní těhotenství. Každopádně vysoká sliznice je přítomna v cca 3. týdnu gravidity. Ve stáří 4 týdnů by již měl být v děloze náznak gestačního váčku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:29

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jde poznat pohlaví miminka ve 13. týdnu těhotenství. Byla jsem na prvotrimestrálním screeningu a doktor mi řekl, že to vidí na kluka, ale jisté to není a nemělo by se to ještě říkat. Hodně jsem četla, že se doktoři také dost mýlí, když je to takhle brzy. Děkuji za odpověď. Denisa

Dobrý den, ve 13. tydnu ještě není patrno pohlaví plodu, ale pouze pohlavní hrbolek, podle jehož směru lze na cca 80% odhadnout, zda to bude děvče nebo chlapec. Takže z 20 % se lékař zmýlit může. Samozřejmě také velmi záleží na zkušenosti a odbornosti lékaře, který ultrazvuk provádí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:31

Záměna pohlaví na ultrazvuku

| Zaban | 15.06.2017, 08:57

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala, jestli je možné zaměnit při běžném vyšetření ultrazvukem ve 30tt pohlaví plodu, konkrétně varlátka za ženské přirození. Byl vidět pouze "pytlík" bez pindíka. Předtím se na pohlaví žádný lékař nezaměřoval a vzhledem k rizikovému těhotenství a tím i častým ultrazvukům nechci podstoupit další ultrazvuk navíc kvůli pohlaví. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, na kvalitním ultrazvuku by měl zkušený lékař ve 30. týdnu pohlaví jasně určit. Takže zaměněno by být nemělo, ale stát se může všechno.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:47

Dobrý den, měla bych otázku ohledně vyšetření ultrazvukem. Jsem znepokojená, protože od 6 do 12tt mi byl ultrazvuk dělaný již 6x a ještě mi aji doktorka udělala 2 fotografie, potom jsem se dostala k článku o možných problémech při používání ultrazvuku. Ani jsem netušila, že je tam nějaké riziko, byly to krátké ultrazvuky, ale aji tak jsem z toho nešťastná. Myslíte, že by to mohlo nějak negativně ovlivnit zdraví mého děťátka? Nyní jsem v 3tt. Děkuji, Jana

Dobrý den, v kvalitních studiích nebyla nikdy škodlivost ultrazvuku na plod prokázána, takže nemějte zbytečné obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:34

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na určité zkratky v těhotenské průkazce, které co znamenají. Respektive co znamená napsané na těchto dvou zkratkách. Za odpověď předem moc děkuji.

Dobrý den, zkratky na prvním obrázku značí hodnoty dvou působků (PAPP-A a AFP), které se odebírají z krve v rámci screeningu v prvním trimetsru a jejich abnormální hodnota může značit zvýšené riziko vrozené vady. Na druhém obrázku jsou zkratky pro hormony štítné žlázy, které vám zřejmě nechala vaše lékařka vyšetřit. Vše je negativní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.06.2017, 06:48

Dobrý den, obyčejně mám menstruaci mezi 26. a 28. dnem. Většinou už 27. špiním a 28. už probíhá normálně. Tentokrát jsem však začala špinit až 30. den (pár hnědých kapek) a normální menstruaci jsem měla až od 31. dne. Jen ten jeden den a druhý den už byla úplně slabá, teď je třetí den a opět jen špinění. Od minulého týdne mi je na zvracení a jsem stále unavená (nezvracela jsem). Předmenstruační příznaky jsem neměla tentokrát žádné, ani břicho nafouknuté, jen bolest 30. den. Rozmýšlím, jestli bych mohla být těhotná a kdy je nejvhodnější si dělat test (když nechci čekat do další menstruace). Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenský test z moče je pozitivní již většinou 14 dní po pohlavním styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.06.2017, 15:49

Dobrý den, je mi 36, jsem v prvním trimestru těhotenství (porod vychází týden před 37. narozeniny). Mám dvě zdravé děti (vždy vystřídáno zamlklým těhotenstvím v úplném počátku, zřejmě kvůli viróze). Gynekoložka mě posílá na genetiku, že v tomto věku je odůvodnění pro amniocentézu. Prosím, opravdu se provádí takto rutinně? Děkuji! VH

Dobrý den, v dnešní době rozhodně není pouze věk důvodem k aminocentéze. Prvořadý je výsledek ultazvuku ve 12. týdnu, který se provádí z důvodu vyšetření vrozených vývojových vad. Pokud je ultazvuk negativní a biochemický screening (krev, která se odebírá také v prvním trimestru) také negativní, pak rozhodně není důvod k aminocentéze.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.06.2017, 09:46

Růst miminka

| mmmartasek | 05.06.2017, 21:10

Dobrý den,
dne 11.5. jsem byla u své lékařky na ultrazvuku, byla jsem 31+2 (dle ultrazvuku v 10.týdnu, dle PM jsem byla 31+6). Naměřené hodnoty miminka byly: 31+2, 33+2, 31+6 v=1700g.
Dnes 5.6. 34+6 (35+3 dle PM) jsem měla i po přeměření hodnoty: 35+5, 39+3,39+4 v=2900 g. (tyto hodnoty neměřila jiná paní doktorka)
Lékařkou mi bylo sděleno, že holčička prostě bude velká, ale že rozdíly mezi hlavičkou a zbytkem těla nejsou neobvyklé a že i přírůstek u nožiček je v normě. Moje porodní asistentka se kterou spolupracuji je ale opačného názoru a v pořádku ji to nepřijde. Test na glykémii na začátku těhotenství a OGTT mi vyšly v normě.
Ráda bych se tedy zeptala na další názor, případně doporučení.
Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud se jedná o takový rozdíll mezi obvodem břicha a ostatními parametry, pak se může někdy jednat o skrytý diabetes a makrosomii plodu, ale také nemusí. Je možné, že lékař bříško jen nepřesně změřil anebo bude opravdu jen větší. Pokud je jinak vše na ultrazvuku v pořádku - žádná vrozená vada nenalezena atd., cítíte pohyby a těhotenství je bez komplikací, pak se neobávejte. Stejně není možné s touto informací naložit jinak, než vyčkávat a plod sledovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.06.2017, 09:40

Foto z ultrazvuku

| Makina21 | 30.05.2017, 16:53

Dobrý den,
odpusťte můj hloupý dotaz, ale chtěla bych se Vás zeptat, zda poznáte (i přibližně) z této fotografie z ultrazvuku pohlaví miminka. Pan doktor má hrozně starý ultrazvuk, tudíž je fotografie dost nekvalitní. Pohlavi mi říct ještě nechtěl. :-( Děkuji za případnou odpověď.
Pěkný den.

Dobrý den, aby se dal určit směr pohlavního hrbolku (podle toho se odhaduje pohlaví, které tam v tuto fázi ještě vidět není), musí být foto pořízeno z přísně podélného řezu plodu. Tento obrázek tuto podmínku nesplňuje. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:08

Dobrý den, momentálně jsem v Anglii, než jsem to měla dostat, tak jsem si udělala těhotenský test a vyšel pozitivní. Na druhý den jsem měla křeče nesnesitelné a začala jsem hodně krvácet, viděla jsem i zbytky sražené krve. Cyklus jsem měla 7 dní. Už je to 2 týdny po menstruaci a pořád mám na testu viditelné dvě čárky, byli jsme ještě, jak jsem to dostala, hned 3. den na krvi a řekli mi, že je všechno negativní a neudělali mi žádný ultrazvuk, tak se chci zeptat, proč tam ty čárky pořád jsou? Děkuji.

Dobrý den, vyšetření hladiny těhotenského hormonu z krve je samozřejmě nadřazeno těhotenskému testu z moče. Test vzácně může být falešně pozitivní. Pokud je hCG z krve pozitivní, pak je těhotenství vyloučeno. Pokud si ale nejste jista, zda vám vyšetřovaly hodnotu hCG, pak se tohoto vyšetření včetně ultazvuku dožadujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.05.2017, 06:25

Dobrý den, když jsem si včera udělala test, byla tam velmi slabá druhá čárka, dnes tam již není a pochopitelně každý další den čekání je pro mne nekonečný. Je ještě možné, že jsem těhotná nebo jak se může stát, že tam čárka nejdříve je a potom už ne?

Dobrý den, spíše je pravděpodobná varianta, že test se slabou čárkou byl falešně pozitivní. Pro jistotu test můžete ještě za pár dní zopakovat, ale pokud bude zřetelná pouze jedna čárka, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.05.2017, 06:27

Dobrý večer,
byla jsem u svého doktora, kdy dle MS jsem byla 6+1tt, od ovulace přesně 4 týdny, cyklus měl být 27 dní, ovulace byla 16. den ovulace.
Dle slov lékaře je jeden váček v děloze se žloutkovým váčkem. Srdíčko údajně ještě nebylo. Ani nevím na kolikátý týden dle ultrazvuku odpovídám. Na další kontrolu jsem objednaná hned po týdnu (na den i hodinu přesně).
Je to tak v pořádku? Je možné, že v takovém termínu ještě není srdíčko? Zažila jsem si loni zamlklé těhotenství, tak už se teď bojím. Trvalo to 7 měsíců od revize, než se případně povedlo a celkem jinak 19 měsíců. Je možné, že je něco špatně, když jsem pozvána hned po týdnu?
Děkuji za informaci.

Dobrý den, lékař si vás pozval na kontrolní ultrazuvk po týdnu zřejmě právě proto, aby zkontroloval, zda je již patrná akce srdeční u plodu. Pokud je těhotenství stáří hraničně 6 týdnů, pak srdeční akce ještě někdy nemusí být, ale v 7. týdnu by již určitě měla být vidět. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.05.2017, 06:58

Dobrý den, ať hledám na internetu, jak chci asi žádná se neocitla v situaci, jako jsem já nebo když ano, tak to neřešila online. Jsem v 9. měsíci, bohužel dítě bylo od začátku nechtěné a na interrupci bylo pozdě. Měla jsme rozhozený cyklus díky sportovním aktivitám. Začaly mě doprovázet stavy úzkosti, šíleně jsem se začala stydět, vyhýbala jsem se svému okolí a lhala. Neměla jsem ani svého gynekologa, protože můj gynekolog umřel před několika lety a už jsem si pak nenašla nového z důvodu stěhování. V pondělí jsem objednána na první prohlídku v těhotenství. Prcka jsem odhodlaná dát k adopsi. Ale zase mě naplňují obavy, co k tomu gynekolog řekne a já jsem opět v depresích. Pořád si říkám, že je lepší jít teď než porodit někde doma. Těhotenství mám klidné bez komplikací, bez nějakých nevolností a prcek si tam tancuje, tak snad bude v pořádku. Ještě bych uvedela, že jsem opravdu úplně sama na to, bez rodiny a do toho řeším exekuci a problémy s neschopenkou kvůli mé 80leté senilní praktické doktorce. Chtěla bych vědět, jak vy byste se k tomu postavila, kdyby vám do ordinace přišla tak nezodpovědná žena, jako jsem já. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, věřím, že jste v nelehké situaci a já osobně bych vaše rozhodnutí nijak nesoudila. Myslím, že je rozumnější dát po porodu dítě k adopci, pokud to tak cítíte. Jediné, co je škoda, je to, že jste během těhotenství nenavštěvovala těhotenskou poradnu (gynekologa). Výmluva, že váš gnekolog umřel, je v tomto případě velmi smutná. Jde o to, že pokud by nebylo s miminkem něco v pořádku (vrozená vada, nedostatečná výživa placentou a desítky jiných věcí, které mohou nastat), alespoň by se o nich vedělo a nemuselo by se vše řešit při porodu či těsně před ním. Běžte tedy ke gynekologovi v nejbližším možném termínu. Lepší jit teď než vůbec.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.05.2017, 18:40

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, do kdy je nejvyšší riziko potratu? Mám za sebou už tři, takže se pořád bojím. Minulý týden jsem byla u lékaře a podle ultrazvuku jsem byla 7+6, podle menstruace je to o týden více. Vše je v pořádku a je to jak má. Už mám za sebou i první krevní odběry, ale na další kontrolu jdu až 25.5. Dalo by se nějak říct, že pokud by něco bylo špatně, už bych potratila nebo se musím ještě 3 týdny bát? Děkuji.

Dobrý den, obecně nejvyšší riziko potratu je v prvním trimestru, t.j. do 12. týdne. Poté již výrazně klesá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:05

Streptokok v těhotenství

| libik8 | 06.05.2017, 15:05

Dobrý den, děkuji za odpověď, chtěla jsem se ještě zeptat, dá se kultivačním vyšetřením moči předejít zánětu? Nasadit včas léčbu, aby se předešlo zánětu placenty jako při prvním těhotenství? Antibiotickou mast zatím užívat nebudu, při příští náštěvu, což je na konci května, si zažádám o kultivační vyšetření moči. Nechci brát antibiotika zbytečně a ještě když jsem četla příbalový leták, těch vedlejších účinků je tam taky spoustu. Moc děkuji za pomoc.

Dobrý den, patogenů, které mohou způsobit zánět plodových obalů a následně předčasný porod, je takové množství, že jejich výskyt nelze nějak eliminovat. Ale situace, kdy běžné patogeny, které se v pochvě vyskytují, způsobí zánět a přejdou přes čípek na plodové obaly je tak vzácná, že je minimální pravděpodobnost, že by se opakovala. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.05.2017, 12:59

Dobrý den, trpěla jsem zánětem močových cest a lékařka mi předepsala cotrimoxazol al forte. Vůbec jsem netušila, že bych mohla být těhotná, ale až po dobrání léků jsem zjistila, že jsem v době brání léků v prvním trimestru, a to všude píší, že jsou tyto antibiotika nejhorší. Tak teď mám strach. Prosím o nějaké vyjádření. Nevím, co mám dělat. Děkuji.

Dobrý den, rozhodně již nyní nemůžete dělat nic. Spousta žen užívá různé léky, aniž by věděly, že jsou těhotné. Krátkodobé užívání Cotrimoxazolu není žádná tragédie. Poškození plodu je málo pravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.05.2017, 13:01

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na používání domácího odposlechu srdíčka - Angelsounds. Může každodenní použití uškodit plodu?
Děkuji.

Dobrý den, principiálně poslouchání srdeční akce plodu každý den ničemu nevadí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.05.2017, 18:37

Plod menší o deset dní

| Zuzana 140 | 05.05.2017, 09:54

Dobrý den mám dotaz jsem těhotná 7+1 den, plod je o deset dní menší než podle menstruace. Termín dle menstruace mám 7.12., ale podle ultrazvuku 17.12. Velikost plodu je 11,03, tak se chci zeptat, čím to je a zda je všechno v pořádku. Menstruace mně začala 2.3. a skončila 5.3.

Dobrý den, pokud je plod o 10 dní menší, pak to značí, že ovulace nastala o 10 dní později. Není na tom nic divného, každá žena nemá ovulaci přesně v polovině cyklu. Pokud má plod srdeční akci, pak je vše v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.05.2017, 18:39

Mladší těhotenství

| Eli1990 | 02.05.2017, 18:09

Dobrý den,
mám dotaz, první den menstruace byl 14.3.2017, 26.3.2017 byla 100% oplozující soulož. Pozitivní test byl až 12.4.2017. Dnes jsem byla u doktorky a ta mi řekla, že podle poslední menstruace jsem 7. tt, ale podle ultrazvuku jsem 5. tt a je pouze vidět gestační váček velikosti 13 mm. Jedná se o mladší těhotenství podle soulože nebo se mám smířit s tou nejhorší variantou? Děkuji.

Dobrý den, pokud opravdu 100% znáte termín oplozující soulože a dle ní jste v 7. týdnu, pak by na ultrazvuku již měla být vidět u gestačního váčku i srdeční akce. Pokud gestační odpovídá 5. týdnu a je sotva vidět, pak je opravdu pravděpodobná možnost nevyvíjejícího se těhotenství. Nicméně určitě bych ultrazvuk za týden zopakovala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.05.2017, 10:20

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Měla jsem nepravidelnou menstruaci. Podle menstruačního kalendáře jsem měla dostat menstruaci 16. 3. 2017, ta však nepřišla. 29. 3. 2017 jsem byla u lékařky na kontrole, kde viděla, že folikul byl dozrátý a těhotná jsem ještě nebyla. V ten den jsme měli aji pohlavní styk. Paní doktorka mi píchla Agolutín. Menstruace se nedostavila ani po dvou týdnech. 17. 4. 2017 jsem si dělala těhotenský test a byl pozitivní. Byla jsem na kontrole u lékařky a řekla mi, že jsem těhotná a vidí tam aji gestační váček.. Prosím Vás, v kterém mohu být nyní přibližně týdnu těhotenství? Jelikož jsem měla menstruaci nepravidelnou, neumím si to vvypočítat. Děkuji předem za odpověď. R

Dobrý den, na Vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět. To, že lékařka viděla již gestační váček je velmi nekonkrétní informace. Tento stav, kdy je na ultazvuku vidět již náznak gestačního váčku a ještě není zřetelně vidět plod, může trvat i 2-3 týdny, takže i tak široké může být rozmězí termínu vašeho otěhotnění. Až bude na ultrazvuku vidět plod určité velikosti, pak vám lékařka jistě na Váš dotaz odpoví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:40

Termín otěhotnění

| Many89 | 25.04.2017, 09:46

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné vypočítat den početí? 7. 1. 2017 jsem měla nechráněný pohlavní styk bez ejakulace, i když kdo ví, 9. 1. 2017 poslední menstruace. 11. 2. jsem zjistila, že jsem těhotná. Test mi ukázal 2-3, 28. 2. bylo těhotenství potvrzené gynekologem. Nyní jsem 15+1 týden těhotenství dle poslední menstruace a podle ultrazvuku 15+4. Termín porodu dle poslední menstruace je vypočítaný na 16. 10. 2017. Moje otázka zní, jestli je možné, že bylo miminko počato toho 7. 1. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle informací, které jste zaslala, je pravděpodbný termín početí kolem 7.1.2017 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:50

Dobrý den, nějak mi to nebylo vysvětleno, zda to znamená nějakou vadu včera (15+6) jsem měla znovu krevní odběry, bylo mi řečeno, že mám velmi nízké volné beta hacg a sestřička mi řekla, že to může být mojí váhou před otěhotněním 45 kg nyní 16tt 48 kg. Značí tyto hodnoty možnost nějakého postižení plodu? Věk 27 let, děkuji za odpověď. Výsledky tripl testu mají být až za měsíc a já podle zprávy od lékaře z 1.screeningu nevím, na čem jsem a stresuje mě to. Dekuji, Hanka

Dobrý den, samotná nízká hodnota hCG vůbec nic neznamená. Záleží, jak vyjde test jako celek. Nevím, zda jste měla dělaný ve 12. týdnu kombinovaný prvotrimestrální screening (odběr krve + ultazvuk), ale pokud ano a byl negativní, pak vůbec nemá smysl dělat tripletest, který má daleko menší výtěžnost. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je elektronická cigareta v těhotenství hodně škodlivá? Mám obsah nikotinu 6 mg. Myslíte si o tom, že bych jí neměla v těhotenství kouřit? Jsem v 19. týdnu těhotenství. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, elektronická cigareta obsahuje nikotin stejně jako normální cigareta a tudíž pro ni také platí, že byste ji neměla v těhotenství kouřit. Kouření může způsobit omezení průtoku krve placentou a tak růstovou retardaci plodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:42

Dobrý den,
jmenuji se Alžběta ,je mi 19 a jsem poprvé těhotná. Nyní jsem přesně ve 22tt, čekáme holčičku. Ještě před 4 dny jsem cítila dost silnější kopanečky od malé, ale poslední 3 dny mi dělá velkou starost, vůbec necítím žádné vrnění ani pohyby. :( Jsem z toho celkem na prášky. Co mám dělat, aby se pohybovala a chci se zeptat, zda je to normální? Chci vědět, jak se ji tam daří a to žádné kopání mě přivádí k šílenství.
Jinak pohyby cítím už 19tt a teď prostě nic.
Děkuji.

Dobrý den, pokud 3 dny vůbec necítíte pohyby, i když jste je již několik týdnů předtím již pravidelně cítila, pak bude určitě vhodné navštívit lékaře, aby raději miminko zkontroloval.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 06:07

Je možné otcovství?

| Bubinova | 10.04.2017, 13:04

Dobrý den, už jsem dotaz pokládala a bylo mi odpovězeno že to není možné, ale objevily se nové skutečnosti, proto se ptám znovu. Jsem v situaci, kdy přítel měl pohlavní styk s jinou, otěhotněla a tvrdí, že otcem je on. My ale ať počítáme jak počítáme, tak to vůbec nesedí. Vzhledem i k jiným nesrovnalostem v čem si protiřečila, ale přesto se ptám. Pohlavní styk byl 16.1., máme jednu fotku z ultrazvuku z data 6.3. - kde je psáno 12+4 +_7 den (pod tím je zřejmě datum porodu 14.9.). 27.3. ona napsala na sociální síť, že je v 15 tt. ... a stala se věc, kdy příteli oznámila tuto věc (okolo 5.3.)a řekla mu, že je v 9tt a 9.3. k ní byl přivolán psycholog a byl u toho i přítel a když se lékař ptal v jakém je tt, tak odpověděla ve 12tt. Na to se hned přítel ptal proč jemu řekla, že je v 9tt a lékaři 12tt. Nejprve řekla, že byla zmatená a potom řekla, že plod je větší tudíž je to takhle vypočítáno. A toto mě zmátlo. Četla jsem na různých diskuzích, že to možné je, aby byl plod větší, tudíž i když jste v 9tt, tak podle ultrazvuku můžete být ve 12tt. Ale zároveň jsem četla, že ve 12tt se upravuje počet podle velikosti plodu, tudíž podle mě není možné, když už máme tu fotku, kde je 12+4, aby tam byla nějaká nesrovnalost s počtem. Taktéž tvrdila, že bere prášky, ale že zrovna měnila prášky. A přítel se dovnitř "neudělal". Je tedy podle tady toho možné, aby otcem byl nebo ne? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, tak, jak jsem Vám psala již v předchozí odpovědi, možné to není. Pokud na ultazuvku z 6.3. plod odpovídal 12. týdnu, pak stáří plodu je opravdu 12 týdnů. Není možné, aby plod v prvním trimestru byl o 3 týdny větší než dle gestačního stáří.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.04.2017, 16:20

Kouření v těhotenství

| JaVoz | 10.04.2017, 09:24

Dobrý den,
prosím o radu: Moje dcera, nyní na začátku pátého měsíce těhotenství, byla už několik let silnou kuřačkou.
Po otěhotnění kouření velmi podstatně omezila, ale pořád se jí nedaří přestat úplně. Na internetu jsem vyhledala podpůrné homeopatické prostředky (Tabacum aj.), které by jí mohly pomoci, ale nevím, jak by je měla užívat a zda jsou vhodné i v těhotenství. Mohla byste prosím poradit, zda je tento způsob podpory vhodný, nebo zda máme zvolit raději ještě něco jiného? Předem děkuji za radu.

Dobrý den, s homeopatickými přípravky obecně nemám žádné zkušenosti, nemohu Vám tedy poradit. V těhotenství je kouření samozřejmě nežádoucí, protože způsobuje vasokonstrikci (zúžení cév) v placentě a tak omezení průtoku krve pacentou v různé míře. Důsledkem pak může být hypotrofie plodu (nedostatečná výživa a růst). Tudíž nejepší rada je přestat kouřit či alespoň omezit na minimum. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.04.2017, 18:55

Šance na těhotenství

| Dominka | 09.04.2017, 20:55

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost otěhotnění. Je mi 20 let a brala jsem 2 roky antikoncepci. Už dele s přítelem (je mu 28 a ještě dítě nemá) mluvíme o miminku a ted jsme se shodli, že ho oba moc chceme. Minuli měsíc jsem vysadila hormonální antikoncepci a poté dostala menstruaci (16.3.2017). Přítel pracuje v Anglii a přiletěl 3.4. Na miminku jsme začali pracovat hned druhý den a pak dva dny na to znovu. Ten první den, co jsme souložili, jsem měla divný hlen, který jsem při užívání hormonální antikoncepce neměla. Byl průhledný a elastický a dokonce zůstával na toaletním papíře. Je to možná příčina ovulace? Je to teprve 5 dní od styku, ale já jsem napnutá, zda to vyjde. Je možnost, že budu těhotná? A musí při zahnízdění vajíčka být slabé špinění? A kdy se hnízdí? Děkuji moc za rady!

Dobrý den, Vámi popsaná konzistence hlenu by mohla být známka ovulace, tedy plodných dní. Nelze však ani při pohlavním styku v plodných dnech počítat s otěhotněním. Šance je v těchto dnech největší, ale zdaleka ne 100%. Oplozené vajíčko, které migruje vejcovodem se zahnízduje do připravené děložní sliznice cca 4. - 5. den po oplození. Doprovázeno špiněním být nemusí. Nikam tedy nespěchejte a vyčkejte na období menstruace. Pokud se nedostaví, pak proveďte těhotenský test

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.04.2017, 09:57

Těhotenství a vakcína MMR

| Radus90 | 06.04.2017, 13:23

Dobrý den paní doktorko,

chci se zeptat na váš názor.

Zvažuji, že syna nechám očkovat "živou" vakcínou MMR - spalničky, příušnice, zarděnky , nebyl očkován v 15ti měsících, požádala jsem o odklad a měla v plánu očkovat až než půjde do školky,
jenže se změnily okolnosti, které mě přinutily tento odklad znovu zvážit, v Ostravě se bohužel vyskytla epidemie spalniček.

Mě tedy zajímá, nechci moc číst internet, jestli je vhodné očkovat, když jsem těhotná, zda tato vakcína a případné mírnější projevy těchto nemocí, které po očkování nastanou mohou ohrozit či příp. nějak poškodit plod ?

Děkuji moc za vaše vyjádření, nerada bych něco podcenila.

Dobrý den, očkování Vašeho syna Vaše stávající těhotenství a plod nijak neohrožuje. Můžete tedy z tohoto pohledu bez obav očkovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:55

CMV v těhotenství

| Klaarusa | 04.04.2017, 12:45

Jsem nyní začátku 30. týdne a byl mi zjištěn CMV. CMV mi byl zjištěn náhodnou, potom co jsem cca před 14 dny překonala lehké nachlazení. Ošetřující lékař mi nabral krev a výsledky vyšly pozitivně. Dle laboratoře CMV IGM HRANIČNÍ HODNOTY 0,9 A CMV IGG POZITIVNÍ 116. Jelikož mám skoro všechny laboratorní výsledky u sebe. Zjistila jsem, že 6 měsíců před otěhotněním (únor 2014) jsem CMV měla u obou hodnot negativní. Musela jsem se tedy prvotně nakazit buď před těhotenstvím nebo v něm. Pokud zapátrám do své paměti, tak je to hlavně na červenec 2016 (cca 2měsíce před otěhotněním). Najednou z ničeho nic vysoké teploty, únava, bolest hlavy. Trvalo to skoro celý červenec 2016, dokonce jsem ležela i na neurologii, mysleli si, že mám zánět mozkových blan. Test na CMV mi však nikdo neprovedl. V srpnu už byli opravdu jen lehké dozvuky a v září poslední menstruace. Na začátku října jsem zjistila, že jsem těhotná. Ani ve snu by mě nenapadlo se ničeho obávat. Ultrazvukové vyšetření proběhly v pořádku, screeningové vyšetření také. A teď přišla taková rána. Diskuze na toto téma jsou ale spíše negativní. Obvodní lékařka na to konstatuje jen to, že znovu udělá odběr za 14 dní a počká se na výsledek. Jsem bezradná, snad víc zoufale jsem se necítila. Ta bezmoc. Můj gynekolog bude v ordinaci za týden. Zastupující lékařka mi řekla, že proběhlo CMV a nyní mám hodnoty na hraničních hodnotách, takže se neví, zda ho mám znovu. Možná mě chtěla uklidnit, nevím, ale řekla mi, že pokud by se miminko nakazilo touto nemocí, jistě by "něco" na ultrazvuku šlo vidět. Avšak diskuze a články mluví o hluchotě, slepotě.
Mohla bych Vás jako odborníka poprosit o Váš názor. Děkuji.

Dobrý den, nelze bohužel zpětně ani dle výsledků zjistit, kdy infekce CMV proběhla. Hraniční hodnoty IgM značí, že se nejedná o akutně probíhající infekt. Pokud nákaza proběhla před graviditou, pak nemusíte mít obavy o osud plodu. Vaše lékařka měla pravdu, že těžké postižení CMV infekcí je většinou patrno na ulrazvuku plodu ještě před porodem. Ale je popsána i izolovaná hluchota, mentální retardace atd. I když dle toho, co popisujete, je to konkrétně u vás velmi málo pravděpodobné. Bohužek Vám k tomu nedokáži více říci. Výsledky, které máte k dispozici, pravděpodobně nic negativního neznačí a budete muset věřit, že bude vše v pořádku. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 19:01

Dobrý den, paní doktorko,
ve středu 5. 4. budu mít ukončený 7tt, to znamená, že mi termín prvního screeningu vychází na 27.4. - 17.5. Od 1.5 odlétáme do USA na tři týdny. Můj lékař nemá se samotným letem problém, nicméně trápí ho prvotrimestrální screening, který kvůli dovolené prošvihnu. Navrhovala jsem termín 27. - 28.4., ale na to mi lékař řekl, že musím být minimálně 11tt+4. Na některých stránkách se ale uvádí, že tyto testy se dají dělat už od 10tt, tedy by 28.4. neměl být problém. Ráda bych znala názor dalšího odborníka. Také mě zajímá, jestli je tento test povinný a zda by se eventuálně nedal provést během pobytu v USA. :)
Nerada bych něco zanedbala, ale na druhou stranu nejsem v rizikové skupině, otěhotněla jsem ihned po 2 měsících a byla jsem s mrňousem už i v Londýně a vše bylo a je v pořádku.
Děkuji za reakci. Přeji hezký den, Bára.

Dobrý den, kombinovan screening se skládá z biochemického screeningu (odběr krve) a ultrazvuku. Biochemický screennig lze provést už od 10. týdne, nicméně ultrazvuk je vhodné provést po ukončeném 12. týdnu. Lze provést i v 11+, ale některé věci jsou vzhledem k velikosti plodu obtížně hodnotitelné a tím může být výsledek zkreslen. S tím, po jak dlouhé době otěhotníte či zda cestování v těhotenství proběhlo ok, se riziko vrozených vad bohužel nepojí.Takže je na Vás, jak se rozhodnete. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:44

Datum početí

| pajous77 | 03.04.2017, 10:13

Dobrý den,
dne 10.9.2016 jsem měla pohlavní styk s bývalým přítelem, sice bez ejakulace, ale byl. Poté jsme se rozešli a s mým současným přítelem přibližně od té doby máme pravidelný sex bez ochrany. 23.9.2016 jsem dostala mou poslední menstruaci a v říjnu jsem zjistila, že jsem těhotná. Zatím každé vyšetření odpovídalo tomu, že jsem otěhotněla někdy začátkem října. Termín porodu dle poslední menstruace mám 30.6.2017 a pokaždé mi seděl i s termínem porodu dle ultrazvuku, maximální rozdíl byl jeden den. I na genetice ve 20.týdnu byl rozdíl pouze o den. Avšak v 25. týdnu jsem byla na 3D ultrazvuku. kde se objevilo, že miminko je veliké jako ve 27. týdnu. Což by odpovídalo otěhotnění s mým bývalým. Chci se zeptat, jestli je možné, že je miminko bývalého přítele? Dočetla jsem se, že pokud termín porodu dle menstruace sedí s termínem porodu dle ultrazvuku do 12. týdne. Termín porodu se již nemění a pozdější ultrazvuk to bere tabulkově podle velikosti miminka. Takže jsem otěhotněla normálně, jak si myslím, až s mým současným, na začátku října. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pochopila jste to zcela správně. Termín dle ultrazvuku z 12. týdne se již nemění a pokud na ultrazvuku ve 25. týdnu miminko odpovídá 27. týdnu, pak to pouze znamená, že je o 2 týdny větší, ale ne, že jste otěhotněla o 2 týdny dříve.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 09:39

Datum početí

| Rozálka123 | 31.03.2017, 13:25

Dobrý den, mám dotaz ohledně dne početí. Dali jsme se s bývalým přítelem dohromady, ale ještě předtím jsem měla nechráněný styk s bývalým přítelem. Poslední menstruaci jsem měla 3.2.2017 a poslední styk s bývalým jsem měla 12.2., potom už jsem byla jen se současným přítelem. Cykly jsem měla dost nepravidelné. Na první gynekologické prohlídce jsem byla 4t+6d, dle ultazvuku 4t+2d, na druhé 5t+6d, ultrazvuk 5t+2d, včera 7t+6d, ultrazvuk 7t+ 5d. Odpovídá to styku kolem 17.-18.2. Můžu tedy ten styk 12.2. vyloučit jako oplozující? Děkuji za odpověď. Je to pro nás velmi obtížná situace.

Dobrý den, stáří plodu dle ultrazvuku a poslední menstruace se liší jen o den a oplozující soulož vychází 17.-18.2.2017, jak píšete. Oplozující styk 12.2.2017 je tedy velmi nepravděpodobný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2017, 13:25

Těhotenství po potratu

| Maki93 | 28.03.2017, 14:55

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat, jak nahlíží gynekolog na těhotenství po samovolném potratu. 20. 12. 2016 jsem samovolně potratila, od 17. 1 .2017 jsem měla první menstruaci a hned jsem znovu otěhotněla. Měl by mě lékař nechat doma na rizikovém těhotenství (nemocenské) nebo to není nutné? Pracuji jako sekretářka ve velmi stresovém prostředí. Nátlak klientů, šéfa i spolupracovníků.
Mám strach, aby se miminku něco znovu nestalo. Momentálně jsem v 10tt.
Další kontrolu mám po 3 týdnech 11. 4. 2017, pokud bych požádala doktora o vystavení nemocenské, vyhoví mi?
Děkuji moc za informace.
Maki

Dobrý den, práce ve stresovém prostředí (pokud vyloženě těžce fyzicky nepracujete) vývoj plodu určitě nijak neovlivní. To, zda Vám lékař vystaví neschopenku, pokud nebudete mít žádné potíže, je zcela v jeho kompetenci. Každý gynekolog má na věc jiný názor. Musíte mít ovšem na paměti, že budete mít celou dobu omezené vycházky, jako každý jný pacient na nemocenské.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:30

Kolostrum a krev z prsu

| mmarika | 28.03.2017, 07:14

Dobrý den, paní doktorko. Chci se prosím poradit. Jsem ve 21. týdnu těhotenství a začalo se mi v minimálním množství tvořit kolostrum. Opravdu jen malinko. Problém je ale v tom, že z jednoho prsu je s příměsí krve. Vyšetření prs jsem absolvovala v září, výsledky jsou v pořádku. Je nutné se obávat a kontaktovat mého porodníka anebo zatím to nechat tak? Co to zapříčiňuje? Po prvním porodu jsem nemohla vůbec kojit přesně z důvodu, že z jednoho prsu jsem si odsávala krvavé mléko, někdy dokonce jenom čistou krev. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste absolvovala vysetření prsou a bylo v pořádku (bez nálezu zánětu či novotvaru), pak se zřejmě jedná o chronickou záležitost.  Nevím, z jakého důvodu jste měla sekreci krve z prsu v minulé graviditě. Každopádně uvidíte, jak se bude situace vyvíjet po porodu. Svého gynekologa ale o situaci informujte, možná Vás nechá znovu přešetřit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.03.2017, 14:41

Krevní skupina B-

| JajikJJ | 27.03.2017, 09:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám krevní skupinu B- a jsem v 15 tt těhotenství, krev a 1.screaning mám vše v poradku, ale moje gynekoložka mi řekla, že mi bude v 28 tt píchat vakcínu kvůli té krvi, že se to dává po porodech, při potratu. Jenže já měla v roce 2015 mimodeložní těhotenství, které mi prasklo a dávali mi transfuzi, ale tu vakcínu mi nepíchali, mohla jsem být max v 6 týdnů. Teď jsem z toho vyplašená. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, postup Vaší lékařky je správný. Všem pacientkám, které mají negativní krevní skupinu, se píchá anti-D globulin, aby se v těle proti Vaší skupině nevytvořily protilátky. Je doporučeno píchat anti-D i po potratu (samovolném, interupci i mimoděložním těhotenství). Čím delší těhotenství je, tím větší je riziko tvorby protilátek, takže pokud bylo mimoděložní těhotenství v ranném stádiu, možná Vám injekci nepodaly. V každém pracovišti jsou trochu jiná pravidla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.03.2017, 06:07

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, hodně jsem pila alkohol a před třemi dny mi vyšel pozitivní těhotenský test. Hned v ten den jsem pít alkohol přestala, ale před tím jsem pila alkohol téměř denně a to hodně. Dítě bych chtěla, věřím, že problém se závislostí nemám, ale mám obavy, zda pití alkoholu v době od početí (nebo i před) do zjištění na těhotenském testu může mít vliv na vývoj plodu? Neměla bych přece jenom zvážit interupci?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, kvůli konzumaci alkoholu interupci určitě nezvažujte. Požívání alkoholu je škodlivé především v těhotenství, ale dobu, kdy se oplodněné vajíčko teprve dostává do dělohy a zahnízduje se, alkohol příliš neovlivňuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.03.2017, 13:23

Těhotenské příznaky

| Mackokacko | 24.03.2017, 07:53

Dobrý den,
dle gynekologa bych dnes měla být 8+1 tt. Na ultrazvuku jsem byla minulé pondělí, vše bylo v pořádku. Do té doby jsem měla poměrně dost příznaků, bolesti v podbřišku na denním pořádku, citlivá prsa, žaludek jako na vodě, únava, bolesti hlavy...Zhruba od poloviny minulého týdne jakoby příznaky ustaly... bolest břicha už není vůbec, žaludek se ohlásil do dneška spíš náhodně a prsa už také příliš citlivá nejsou, teď už jen bradavky a to minimálně. Na další kontolu jdu za 3 týdny, samozřejmě jsem si načetla spoustu věcí o zamlklém těhotenství a teď mám strach. Je to normální, že příznaky během počátku těhotenství takto ustanou, nebo bych měla raději navštívit lékaře? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, může to tak být. Těhotenské příznaky jaké jste popsala většinou ustanou koncem prvního trimestru, tj. kolem 12. týdne, ale může to být i dříve. Rozhodně to nemusí znamenat zamlklé těhotenství. To by se později začalo projevovat krvácením či špiněním, takže k lékaři utíkat určitě ihned nemusíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.03.2017, 16:21

Prenatální screening

| DanaK | 23.03.2017, 09:10

Dobrý den, prosím Vás radu. Jsem aktuálně 11+3, v průběhu těhotenství dosáhnu věku 35 let. Můj lékař mi z tohoto důvodu dal ke zvážení Panorama test. Zatím jsem neabsolvovala žádná vyšetření - jen běžný ultrazvuk, krevní testy žádné. Vše zatím v pořádku. Je možné podstoupit tento test až později, pokud by například vyšly špatné výsledky v kombinovaném testu I. trimestru? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je to přesně, jak jste napsala. Váš věk 35 let rozhodně není důvodem k okamžitému provedení tohoto neinvazivního testu. samozřejmě každý má právo si tento test nechat udělat a zaplatit, nicméně to vůbec není nutné. Nejdůležitejším vyšetřením je v dnešní době kombinovaný prvotrimestrální screening (podrobný ultazvuk provedený kvalifikovaným specialistou a odběr hCG a PAPP-A a jejich vyhodnocení). Tento test má senzitivitu 97 % a pokud vyjde negativní (tj. vaše individuální riziko bude menší než 1:100), pak není důvod k dalšímu testování. Paušální nabízení těchto testů je většinou zájem firem, které je prodávají...

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.03.2017, 08:18

Dobry den,
mám dotaz. Včera jsem byla na 3D ultrazvuku a byla jsem ve 25 tt+3 dny. Na obrazovce se ukázalo, že miminko váží něco přes 1kg a že jsem v 27tt+2dny a tím byl jiný i termín porodu. Mám tomu rozumět tak, že je miminko větší než by mělo nebo že jsem o 14dní déle těhotná? Doposud mi termín porodu dle poslední menstruace i dle ultrazvuku seděl prakticky na den, max. odchylka byla den. Slyšela jsem, že se to podle ultrazvuku počítá max. do 12tt, poté už každé miminko může růst jinak.Takže důležité je, že to do toho 12tt souhlasilo, je to tak? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, termín porodu se již nemění. Ten, který byl stanoven dle velikosi plodu ve 12. týdnu zůstává stejný. Miminko je pravděpodobně větší a tudíž odpovídá 27+2, ale neznamená to, že jste o 14 dní déle těhotná. Ultrazvukový přístroj vždy dle aktuální váhy přepočítá i termín porodu, ale toho si nevšimejte, to pro Vás není směrodatné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.03.2017, 14:41

Riziko potratu

| HelenFa | 22.03.2017, 12:04

Vážená paní doktorko,
v prosinci 2016 jsem prodělala zamlklé těhotenství v 9. týdnu. Nyní jsem těhotná - dle poslední MS 10+3. Pan doktor mi dnes sdělil, že se u mě objevil hematom a nemáme ještě vyhráno (přikládám foto). Chci se vás zeptat, jaké je riziko potratu v tomto stádiu těhotenství? Moc si miminko přejeme, ale po dnešní návštěvě jsem začala mít obavy. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, do konce prvního trimetsru (tj. do konce 12. týdne) je riziko potratu nejvyšší. Po prvním trimestru se riziko významně snižuje. Takže pokud ještě 2 týdny vydržíte a vše bude ok, pak je pravděpodobnosti zdárného průběhu těhotenství vysoká. Hematom se časem většinou vstřebá. Hodně štěstí! 

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:33

Bublavé zvuky

| lenka-1 | 22.03.2017, 08:59

Dobrý den,
jsem v 38tt a poslední 3 dny slyším z bříška "bublavé zvuky". Nevím jak líp bych to mohla nazvat, nejdříve jsem si myslela, že pracují moje vlastní střeva. Je to ale hlavně v oblasti kolem žaludku, tedy spíš nahoře a nejvíc slyším "šplouchnutí" například při předklonu nebo nějakém větším pohybu. Také mě napadlo, jestli může miminko prdět, což je samozřejmě nesmysl, nicméně někdy to tam tak zní. Bývá to normální? Z čeho by to mohlo být?
Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, v děloze se miminko pohybuje a maximálně může škytat. Ale to bublavé zvuky příliš neimituje. S miminkem tyto zvuky tedy pravděpodobně nemají nic společného, ale nejspíš souvisí s Vaším žaludkem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.03.2017, 08:19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na 2 dotazy.
Nyní jsem 35.tt a ve 33+6 jsem vysadila anopyrin, který jsem brala po IVF z důvodu zjištěné vyšší srážlivosti. Mám strach, jestli to nemůže mít nějaký vliv na miminko.
Druhý dotaz se týká stolice, téměř celé těhotenství jsem měla problém se zácpou, někdy musela užívat i čípky. Stolice byla tmavá a pevná. Teď asi 14 dní mám opačný problém. Stolice změnila barvu, je okrové barvy s tmavými kousky a mazlavá - nezávisle na stravě, hlídala jsem si ji, nejdřív jsem myslela, že se jedná o nestrávené zbytky potravy. Mám strach, jestli se nemůže jednat o nějaké parazity. Hlavně nechci ohrozit miminko. Nemůžou mu případní parazité nějak ublížit? Foto stolice zasílám (omlouvám se za takové foto, ale přeci jen to možná pomůže..)

Dobrý den, co se týče Anopyrinu - určitě miminku nijak neublíží, pokud jste vysadila do 34. týdne. Pokud by mělo jeho užívání miminko nějak ohrozit, určitě by vám jej gynekolog nebo hematolog nepředepisoval. Co se týče změny charakteru stolice, to se prosím obraťte na praktického lékaře, pokud máte nějaké pochyby. Já jako gynekolog a porodník vám těžko poskytnu validní odpověď.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.03.2017, 07:57

Dobrý den, jsem v 4. měsíci těhotenství a už od ledna mě trápí strašná bolest hlavy na bocích aji v oblastí očí a dutin vzadu. Chodím na ORL, ale tam mi nic nezjistili. Ve čtvrtek mám jít na neurologii. Je takový stav v těhotenství normální? Mám aji strašné návaly horka, jakoby mi hořela hlava. Jsem z toho zoufalá, aji hůře vidím. Tlak mívám většinou 100/77.

Dobrý den, tak zcela normální v těhotenství tyto stavy nejsou - většina žen jimi netrpí. Je tudíž dobře, že máte v plánu návštěvu neurologa, který Vás důkladně prohlédne a snad i pomůže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.03.2017, 08:01

Bolest v podbřišku

| DenisaN | 19.03.2017, 15:26

Dobrý den, jsem podruhé těhotná. S manželem si miminko moc přejeme a vzhledem k tomu, že je mi 38, mám obavy,aby bylo vše v pořádku. Jsem v 6tt, tlačí mě a píchá v podbřišku.U prvního těhotenství jsem to nepoznala,tak mám obavy, aby bylo vše v pořádku. Bolesti jsou snesitelné a nekrvácím. Cítím je skoro celý den i v kříži. Moc děkuji za případnou odpověď. Hezký den.

Dobrý den, pokud nekrvácíte, pak by se nic závažného dít nemělo. Bolesti v kříži nejsou ani v začátku těhotenství nic neobvyklého..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:10

Slabá bolest v rozkroku

| Calinda | 19.03.2017, 10:05

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, od včera cítím ve spodku rozkroku takové tlaky a píchání sem tam a tlačí mě to na močení, jsem ve 14. týdnu těhotenství, co to může být? Bříško mě vůbec nebolí, pouze ten rozkrok. Děkuji.

Dobrý den, jak se děloha zvětšuje, může tlačit v pánvi na močový měchýř a struktury kolem, což může způsobovat různé nepříjemné pocity. Nic vážného by to být nemělo. Pokud nemáte pálení či řezání při močení, o zánět močového měchýře by se nemělo jednat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:36

Amniocentéza

| Lu.ci.nec.ka | 18.03.2017, 15:36

Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o radu ve vztahu k výsledkům screeningu a návrhu podstoupit amniocentézu. Screening v první trimestru mi vyšel s hodnotami – volný beta-hCG 49,98, PAPP-A 1,630. Riziko trizomie – 1:848. Na kontrole v 17. tt riziko Downova syndromu upraveno na 7223. Downův syndrom je v rodinné anamnéze u sestry manželova otce. Z amniocentézy máme strach z důvodu rizika potratu (v 1.trimestru jsem byla hospitalozovana s krvácením, klidem na lůžku a užíváním Gynprodylu) .

Dobrý den, pokud jste měla v rámci prvotrimestrálního screeningu výsledek 1:848, pak je hodnocen jako negativní (to je vždy, pokud je více než 1:100) a není tedy třeba žádného dalšího, natož invazivního vyšetření, tj. amniocentézy. Ani Downův syndrom v širší rodině není indikací. Není ani třeba přepočítávat riziko v 17. týdnu. Pokud je výsledek negativní v prvním trimestru, nemá to žádný smysl. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:09

Početí

| Drakkaja | 16.03.2017, 10:31

Dobrý den. A pokud tedy pan doktor určil 5. až 6. týden, tak by tedy 3. až 4. pravděpodobně být neměl.

Nevím, zda 3 a 4 myslíte týden těhotenství..Otázka je nepřesná. Pokud ano, pak 3.-4. týden by to být neměl.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:18

Termín početí

| Drakkaja | 15.03.2017, 19:07

Dobrý den. Potřebovala bych poradit, jsem po ultrazvuku a doktor mi řekl že jsem v 5. až 6. týdnu. Dá se vypočítat datum početí? Byla jsem tam dnes 15. 3. a potřebovala bych zjistit, jestli by mohlo být počato 18. 2. nebo dříve. Poslední menstruace byla od 3. 2. do 7. 2.

Dobrý den, 5.- 6. týden je velice široké rozmezí. Minimálně rozpětí 7 dní. Takže opravdu nedokáži na tuto otázku odpovědět. Až pujdete na ultazvuk ve 12. týdnu, tak se přesně dle délky miminka spočítá jeho stáří na dny a pak bude možno zpětně určit i pravděpodobný den oplození.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2017, 07:28

Termín otěhotnění

| Bubinova | 15.03.2017, 18:24

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Dostala jsem se do situace, kdy můj přítel měl v polovině ledna úlet, tj 9 týdnů. Bohužel z toho vzešlo těhotenství. Slečna je dnešním dnem ve 14. týdnu (14+0). Je možné, aby byl otcem on? Děkuji.

Dobrý den, pokud je těhotenství staré 14 týdnů a pohlavní styk byl před 9 týdny, pak to možné není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2017, 07:31

Hladina hCG

| jana007 | 14.03.2017, 14:11

Dobrý den,
před měsícem a půl jsem prodělala miniinterupci potratovou pilulkou. V 6. dnu menstruace jsem bohužel měla nechráněný pohlavní styk. Asi po týdnu se mi začaly zvětšovat prsa, mám viditelně zvětšené žíly, občasné bolesti v podbříšku a dnes 10. den po styku hnědorůžový výtok. Udělala jsem si dva testy z moči 7. a 9. den, negativní. Dnes, 10.den po styku, jsem byla na testu z krve, hladina HCG 0,5. Je možné, že i tak jsem těhotná? Nebo to může být způsobené ovulací či sugescí, protože vím, že do půl roku nemůžu jít znova na potrat?
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den,.

Dobrý den, hladina hCG z krve, kterou jste uvedla, je v podstatě negativní a těhotenství vylučuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 19:26

Dobrý den, paní doktorko,
je mi 34 let, s přítelem jsme se snažili o miminko, je to moje první těhotenství. Nedostavila se mi menstruace již asi 4 dny, těhotenský test proužkový mi ukazuje velmi slabě druhou čárku. Cyklus mám pravidelný (až na výjimečné situace - přisuzuji stresu). Nicméně tak jako každý měsíc, před menstruací cítím bolest vaječníků, tentokrát to bylo stejné a taky nyní, když se menstruace nedostavila, stále cítím takovou tu typickou bolest přicházející před menstruací. Bojím se, že pokud jsem otěhotněla, tak stejně se menstruace dostaví a odkrvácím embryo pryč. Ráda bych se tedy zeptala, je to normální? Co mám dělat, abych to těhotenství ustála? Děkuji moc za pomoc. Míša

Dobrý den, uhnízdování oplodněného vajíčka může být doprovázeno pobolíváním v podbřišku, jako při menstruaci. Určitě se nemusíte stresovat potratem. Zdárný začátek těhotenství se bohužel nedá z Vaší strany ničím ovlivnit. Vše se řídí pravidlem vše anebo nic. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 07:33

Kluk nebo holka?

| lvenzarova@seznam.cz | 09.03.2017, 08:22

Dobrý den, paní doktorko, moc prosím, na přiložené fotografii máme holku nebo kluka?
Moc děkuji Lenka

Dobrý den, z tété fotografie nelze bohužel pohlaví rozeznat. Plod jednak neleží ve správné pozici a ani rozlišení není adekvátní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.03.2017, 07:53

Hodnota hCG v těhotenství

| Therajce | 07.03.2017, 17:39

Popíšu moji situaci. Podle výpočtu bych měla být 7+3tt. Beta hCG bylo ve čtvrtek 2.3.2017 15 000 a včera 6.3.2017 21 000. Nezdvojnásobuje se, ale jen pomalu roste. Chodím po nemocnici už asi 2 týdny, jednou něco vidi a pak zase ne. Už jsem měla jít i na zákrok, protože tam nic neviděli. No předtím zákrokem mi zase dělali ultazvuk a bylo vidět. Dneska zase ne? Jsem z toho nešťastná. Vůbec nevím, zda je tohle těhotenství zdravé a jestli bych neměla jít fakt na zákrok. Poraďte, co si myslíte?

Dobrý den, podle toho všeho, co píšete, se bohužel těhotenství nejspíš nevyvíjí zdárně. hCG by se mělo určitě jednou za 2 dny zdvojnásobit, takže ve Vašem případě by již mělo být minimálně kolem 50 000. Navíc v 8. týdnu by měl být jasně vidět plod a to už i se srdeční akcí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:07

Uložení plodu v děloze

| marketa01 | 07.03.2017, 09:43

Dobrý den paní doktorko, čekám své třetí dítko. Momentálně jsem v 17tt, kdy od 15tt cítím silně pohyby miminka. Ve 10tt jsem byla 4 dny hospitalizovaná pro odlučující se lůžko, ale vše dopadlo dobře. Na prvotrimestrálním screningu mi bylo řečeno, že je v děloze vstřebávající se hematom a že placenta je ventrálně. Všechny výsledky mám v pořádku. Akorát mě znepokojuje, že miminko - plod je pouze na levé straně (na levé straně cítím pohyby, šimrání, na levé straně jde vidět, kde miminko je, když si lehnu). Prostě je pouze jen a jen na levé straně. S tím také přišly malé komplikace v podobě varixinalu u levého stydkého pysku a křečovými žílami pouze na levé noze, kterou za sebou už občas tahám. Můj dotaz tedy směřuje k otázce, jestli je všechno v pořádku, když je plod pouze na jedné straně? Nebo bych měla apelovat na podrobné vyšetření u svého lékaře, zda není v děloze nějaká překážka, nebo abnormalita, která by mohla ohrožovat miminko? Moc Vám děkuji za odpověď s pozdravem Markéta M.

Dobrý den, to co popisujete je tzv. sinistroverze dělohy, což zjednodušeně znamená, že děloha je nakloněna více na jednu stranu, ve Vašem případě na levou. Nejdná se tedy o to, že by byl plod vlevo, ale celá děloha je více vlevo. To, co je vidět přes břicho je děloha a ne plod. Není ani prakticky možné, abyste plod v 17. týdnu viděla přes břišní stěnu.To, co vidíte, je vždy děloha. Ta je uložená více vlevo, ale plod v ní se celý den pohybuje různými směry. Vše je tedy zcela v pořádku a není třeba nic vyšetřovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:12

Dobrý den, mám takový trapnější dotaz, ale chci se radši zeptat. Jsem v 11. týdnu těhotenství a byla jsem zvyklá chodit na gelové nehty. Je možné na ně chodit nadále? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, myslím, že není problém. Žádné studie sice na gelové nehty v těhotenství zřejmě nikdo neprováděl, nicméně to byste nemohla ani používat řasenku, pokud byste se obávala nějakých škodlivin. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.03.2017, 18:08

Lítající hCG

| Fiore | 28.02.2017, 07:21

Dobrý den, jsem v 7. týdnu těhotenství. Do minulého týdne jsem měla silně pozitivní těhotenský test, včera ráno jsem si ho náhodně udělala a měla jsem druhou čárku o dost slabší než normálně. Odpoledne jsem test zopakovala a opět jsem měla test silně pozitivní. Dnes ráno jsem si ho dělala znovu a čárka byla slabší stejně jako včera ráno. Chtěla jsem se prosím zeptat, jak je možné, že mně takhle hCG lítá, nebo čím to je? Mockrát děkuji za odověď.

Dobrý den, hCG určitě "nelítá". Jeho hodnoty buď prudce stoupají nebo klesají. Než dokola opakovat těhotenské testy bych doporučila navštívit gynekologa k potvrzení gravidity a určení stáří.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 12:33

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jaké je správné datum předpokládaného porodu, když datum poslední menstruace je 1.7.2016 a vychází mi to na 7.4.2017 na všech různých internetových kalkulačkách, i když jsem si to počítala sama. Můj lékař mi však dle toho vypočítal termín 13.4.2017, což nesedí. Děkuji moc za radu, krásný den Hesková.

Dobrý den, pokud byl první den poslední menstruace 1.7.2016, pak opravdu dle toho termín porodu vychází na 7.4.2017. Tento termín ovšem nebývá přesný (počítá se s ovulací přesně 14. den cyklu) a tak nejpřesnější je termín vypočítaný dle velikosti plodu ve 12. týdnu dle ultrazvuku (CRL). Tak možná tento termín 13.4.2017 má Váš lékař na mysli.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.03.2017, 16:24

Neschopenka

| Ciaraa | 27.02.2017, 15:49

Dobrý den, jsem v 18tt a pracuji v herně jako obsluha. Je to zakouřené prostředí a stojím 12 hodin na nohou a z toho kouře se mi zvedá žaludek. Musela jsem i k obvodní lékařce, protože jsem měla nevolnosti, podrážděný jazyk a jícen. Zajímalo by mě, jestli mi můj gynekolog na tomto základě vystaví neschopenku? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k charakteru Vašeho zaměstnání určitě máte na neschopenku od tohoto týdne nárok.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 07:13

Jsem těhotná?

| Danka92 | 27.02.2017, 13:16

Dobrý den přeji, včera do oběda a dnes ráno jsem si dělala test, podle mě vypadají pozitivní, spodní je z rána a vrchní z večera. Ale trápí mě, že se ode dneška cítím, jako bych měla dostat menstruaci. Mám 3 dny do menstruace, žádné příznaky nemám, jedině, že jsem týden nachlazení, ale to nevím, zda něco znamená. Prsa mě skoro stále pobolívají. Mohlo by se stát, že oba testy nejsou pravdivé? Test je focený úplně hned potom, co se namočil, hned se tam objevila čárka.

Dobrý den, těhotenský test děláte příliš brzy a proto výsledek není ještě zřetelný. Druhá čárka je slabá z toho duůvodu, že hodnota hCG je ještě velmi nízká vzhledem ke stáří těhotenství.Test za pár dní pro jistotu zopakujte. Ideálně je provést jej až pár dní po zpoždění menses.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 07:09
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Kynedril v těhotenství

| lydie.nemcova | 26.02.2017, 09:39

Dobrý den,
ze začátku těhotenství první měsíc, ještě než jsem věděla, že jsem těhotná, jsem si občas vzala půlku kynedrilu, nevěděla jsem, že se v těhotenství nesmí. Pomáhal mi i usnout. I když není určení na spánek. Mám špatné spaní. Teď jsem v šestém týdnu. Jakým způsobem mi to může ublížit? Vím, že neexistuje moc studií na léky v těhotenství. A jak můžu podpořit zdravý spánek? Problém jsou samozřejmě obavy a stres. Vyzkoušela jsem teď bylinné tabletky s kozlíkem lékařskím a homeopatika, ale moc mi to na spaní nefunguje. Ani rady typu, vyvětrat, dát si čaj s medem, chodit spát ve stejnou hodinu. To už jsem vše udělala. Děkuji za informace.

Dobrý den, dlouhodobé užívání malého množství kynedrilu určitě vývoji plodu neuškodilo. Co se týče léků na spaní, bohužel v těhotenství se nedoporučuje téměř nic pravidelně užívat, pokud to opravdu není nutné. Zkuste přípravky na bázi byllinek a možná se spánek v těhotenství paradoxně sám zlepší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.02.2017, 06:38

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o názor. Poslední pohlavní styk jsem měla 22.1. a v těchto dnech sem měla končící menstruaci. Během měsíce se mi zvyšovala dávka léků Euthyrox, protože mám hypotyreózu štítné žlázy a taktéž mám vysoký krevní tlak. Následující menstruace se mi nedostavila, nyní mám zpoždění 10 dní. Dělala jsem si 2 těhotenské testy s odstupem několika dní po nedostavení menstruace a oba dva byly negativní. Žádné příznaky těhotenství nemám až na mírnou bolest v podbřišku, kterou mívám vždy pár dní před menstruací. Myslíte si, že je nějaká šance, že bych mohla být těhotná? Děkuji předem za Vaši odpověď.

Dobrý den, pokud je test negativní i 10 dní po zpoždění menstruace, pak je těhotenství málo pravděpodobné, nicméně testy reagují různě a mohla jste otěhotnět později, takže ještě pro jistotu test raději za pár dní zopakujte. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.02.2017, 15:56

Dobrý den, těžko se mi to píše, ale potřebovala bych trochu poradit. Bylo to už dávno v lednu roku 2005. Od začátku ledna 2005 jsem měla přítele, se kterým jsem měla pohlavní styk. Naplno, asi 3 týdny od začátku ledna. Rozešli jsme se a 22. ledna jsem měla styk s jinýk. To bylo jen jednou s tímto. Zůstala jsem těhotná a porodila jsem 10. srpna 2006, zda se mi v 38. týdnu. Nevím, který by mohl být otcem a už mě to velmi užírá. Prosím, můžete mi to nějak vypočítat a nebo mi povědět, kdo je otec. Byla jsem mladá a hloupá. Neodsuzujte mě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, poskytla jste velice obecné informace, dle kterých toto nelze určit. Musela byste znát termín porodu, který jste tehdy měla určený, pokud hrají ve Vašem "určení otcovství" roli dny..  Také 38. týden je velmi široký pojem - mohlo to být na začátku či konci 38. týdne a to je samozřejmě pak velký rozdíl. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 19:10

Zlý záznam CTG

| Zuzana123 | 24.02.2017, 15:26

Dobrý den, jsem 39+1tt. Dnes jsem byla na CTG (kardiotokografii). Paní doktorka mi řekla, že miminko asi spí a označila záznam jako nereaktivní s tým, že mám jít sníst a vypít něco sladké a následně se CTG zopakuje. Po zopakování označila záznam jako FIGO 10b. Neměla mě doktorka poslat pro jistotu na ultrazvuk? Je miminko v pořádku? Pohyby cítím. Děkuji.

Dobrý den, bohužel hodnocení klasifikací FIGO u nás vůbec nepoužíváme a ke svému zhodnocené bych stejně musela Váš záznam vidět. Hodnocení může být někdy subjektivní. Nicméně pokud Vás paní doktorka poslala po kontrolním záznamu domů, cítíte dobře pohyby a vše ostatní je také v pořádku, pak budte klidná. Kontroní ultazvuk není při kontrolním fyziologickém záznamu nutný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 19:19

Dobrý den, s přítelem se pokoušíme o pohlavní styk, ale stále mě to bolí. Vejde se do mě jen trochu, chci se zeptat, mohl už přetrhnout panenskou blánu? Pokoušíme se o dítě, stále nám to nejde, můžete nám poradit?

Dobrý den, pokud máte namysli to, že Vám nejde otěhotnět, pak je to celku logické, pokud se Vám nedaří mít pohlavní styk. Pokud s tím máte takové potíže, jaké popisujete, zajdete za Vaším gynekologem, ať Vás prohlédne, zda se nejedná o nějakou překážku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 14:05
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, paní doktorko, v 38.tt mě byli z krve zjištěny zvýšené D-Dimery na hodnota 2,34 (norma 0-0,5) a fibrinogen 4,3 (norma 1,8-3,5). Hematoložka mi doporučila krevní testy po porodu, zda nebude nutné píchat mi fraxiparin. Jsou to podle Vás vysoké, rep. hraniční hodnoty? Hrozí mi nějaký trombofilní stav? Děkuji.

Dobrý den, v těhotenství jsou zvýšené hodnoty D-Dimerů i fibrinogenu zcela normální. Pokud nemáte žádně potíže, rizikové faktory a nemáte zjištěné žádné hematologické onemocnění, pak je aplikace nízkomolekulárního heparinu po porodu zcela zbytečná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 07:11

Mohu potratit z antibiotik?

| Calinda | 23.02.2017, 06:38

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jsem ve 12. týdnu těhotenství, dnes jsem byla u lékaře, nasadil mi antibiotika kvůli častému močení. Chodím co 15 minut na malou, tlačí mě to na močák. Sasadil mi antibiotika, i když v moči nebyla žádné infekce, strašně se bojím, že ty antibiotika můžou uškodit plodu. Mohla bych potratit z antibiotik? Děkuji.

Dobrý den,pokud v kultivaci z moči nebyly přítomny bakterie v dostatečnm množství, pak léčba antibiotiky zatím není na místě. Ta by měla být nasazena a v případě jednoznačně potvrzené infekce z kultivačního vyšetření. Spíše se snažte pít dostatek tekutin, také brusinky jsou dobré. Každopádně plodu ale tato léčba nijak neškodí. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.02.2017, 09:38

Dobrý den, paní doktorko,
dnes jsme byli na screeningu ve 32. týdnu a BPD a HC nám vyšly o dva týdny větší, než ostatní naměřené parametry, které souhlasí s reálným trváním těhotenství. Vše ostatní bylo v pořádku, také míry mozku. Bohužel nevíme přesné číselné hodnoty. Paní doktorka nás objednala na kontrolní ultrazvuk za měsíc. Máme se nějak znepokojovat rozdílem těchto dvou týdnů ve velikosti hlavičky?
Moc děkujeme za odpověď,
S pozdravem,
Štohanzlovi

Dobrý den, pokud se jedná jen o 2týdenní rozdíl a vše ostatní je v pořádku, pak není důvod se znepokojovat. Jak v běžném životě, tak i v těhotenství má růst plodu svoje odchylky. Někdo má také větší hlavu po porodu než někdo jiný stejné hmotnosti a stáří, nic se nedá vměstnat do tabulky. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:19

Dobrý den,
mohu užívat Utrogestan při heterozygotní mutaci MTHFR677 a 1298C?
Děkuji.

Dobrý den, ano. Utrogestan je gestagen, který se nijak nepojí a neovlivňuje Váš trombofilní stav. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:21

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se Vás zeptat. Dnes jsem byla na kontrolním velkém ultrazvuku ve 20. týdnu kvůli špatné viditelnosti nosní kůstky. Nosní kůstka dnes byla krásně vidět (7 mm) a doktor říkal, že je vše v pořádku. To samé říkala i lékařka na genetice a další konzultace není nutná. Nyní, když se dívám do zprávy, tak tu mám pod nosní kůstkou, která je 7 mm napsanou hodnotu: Prenazální prosáknutí podkoží: 2,2 mm. Vedle této hodnoty je naznačen graf s rozmezím a já mám tečku celkem dosti vlevo mimo normální hodnoty grafu. Nevíte, co by to mohlo znamenat? A zda je opravdu vše v pořádku? :) Dnes jsem 21+0tt. Děkuji a přeji pěkný večer!

Dobrý den, určitě je vše v pořádku, pokud pan doktor na ultrazvuku nic neshledal. Upřimně ani nemá smysl hodnotit velikost nosní kosti a šířku podkoží, důležitá je pouze informace, zda je nosní kost přítomna, Ale pokud je přítomna již ve 12. týdnu a není přítomno celkové prosáknutí kolem plodu, pak není třeba se zneklidňovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:23

Kdy jsem otěhotněla?

| Magda07 | 17.02.2017, 13:02

Dobrý den, již přes rok neužívám antikoncepci a s přítelem praktikujeme přerušovanou soulož. 17.12.2016 jsme se však rozhodli, že to zkusíme bez přerušované soulože. Po té jsem již v prosinci menstruaci nedostala a při gynekologickém vyšetření v lednu a odebrání krve bylo zjištěno, že jsem těhotná. Bohužel si nepamatuji datum poslední listopadové menstruace, měla jsem ji celkem nepravidelnou, tudíž jsem paní doktorce na gynekologii řekla menstruaci pouze odhadem podle mého posledního zápisu v diáři. Tudíž jsem uvedla 22.11., podle toho mi paní doktorka vypočetla, že k dnešnímu dni 17.2.2017 jsem v 10. týdnu a termín porodu by měl být 29.8.2017, tyto údaje mi zapsala do těhotenské průkazky. To mi ale vůbec nevychází, že bychom miminko s přítelem počali toho 17.12., jiné dny jsme si opravdu dávali pozor a je téměř nemožné, že bych otěhotněla jindy. Vůbec nevím, co si mám teď myslet. Hlavně když si nepamatuji poslední menstruaci. :-( Jdou ty týdny těhotenství zjistit nějak přesněji?
Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pokud lékařka k dnešnímu dni změřila plod a ten odpovídá stáří podle ultrazvuku 10 týdnů, pak byste za cca 2 týdny měla absolvovat ultrazvukový screening na vrozené vývojové vady. Na tomto vyšetření se plod změří a ultrazvukový přístroj vypočítá dle jeho délky jeho přesné stáří a termín porodu. Tento termín porodu a stanovení stáří plodu je nejpřesnější a nemá smysl se řídit termínem porodu dle menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.02.2017, 13:15

Prosperující těhotenství

| baculinka | 17.02.2017, 10:44

Dobrý den, v září minulého roku jsem byla v 8tt na revizi dělohy z důvodu missed abort. Nyní se mi podařilo otěhotnět. Minulý týden (4+1) jsem byla na ultrazvuku, kde doktor viděl pouze dutinku 6 mm. Včera (5+0) byl nález na ultrazvuku: sliznice 12 mm, gestační váček 6 mm a anechogenní projasnění 4 mm. Doktor mě zastrašil, že by se mohlo jednat o neprosperující těhotenství, když se váček za 9 dní nijak nezvětšil, ale pak mi řekl, že velikostí odpovídá mému 5+0, tak jsem z toho zmatená. Myslíte, že je nějaké šance, že bude těhotenství ok? Děkuji.

Dobrý den, pokud je těhotenství takto malé, pak se nedá ještě s jistotou hodnotit, zda se vyvíjí či nikoliv. V 5. týdnu je většinou je patrná dutina max. s náznakem plodu - navíc může být těhotenství ještě mladší než 5. týden. Během dalšího týdne by na ultrazvuku ale zásadní progrese být měla. Pokud by bylo nyní takto (dutinka v dutině děložní), pak za týden by určitě měl být vidět v dutince plod a někdy i srdeční akce. Pokud tomu tak nebude, pak se asi o zamlklé těhotenství jedná. Určitě ale ještě má smysl alespoň týden vyčkat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.02.2017, 13:17

Hlenová zátka

| Zuzana123 | 14.02.2017, 08:41

Dobrý den, jsem v 38tt a dnes jsem si všimla, že ze mě v malém množství vytéká tekutina resp. jemný hlen obarvený do žluta. Může se jednat o hlenovou zátku bez příměsi krve? Je nutné se nechat zkontrolovat v nemocnici? Blíží se už porod? Děkuji.

Dobrý den, může se o hlenovou zátku jednat. Větší množství hlenu s krví nebo bez může odcházet několik dní a znamená to, že se pomalu připravují porodní cesty. Za jak dlouho porod přijde se ale nedá odhadnout. Pokud jste jnak v pořádku a cítíte pohyby, kontrola u lékaře není vůbec nutná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.02.2017, 08:41

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je šance oplodnění přirozenou cestou, když přes 2 roky snažení to nešlo a za poslední rok i pomocí neúspěšné inseminace (partner je po chemoterapii, má jen jedno, vše má v pořádku, jen snížení počtu spermií). Já mám jen jeden vaječník po endometrióze. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jaká přesně je šance na přirozené otěhotnění Vám samozřejmě nedokáži vyčíslit. Nicméně pokud se již snažíte 2 roky bez uspěchu včetně inseminace, někde problém zřejmě bude a doporučovala bych Vám alespoň konzultaci v některém z center IVF v místě Vašeho bydliště.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:11

Dobrý den,
mockrát děkuji za odpověď na můj dotaz. Zápis v průkazce jsem špatně přečetla, jedná se o prosáknutí kolem hlavy a krku. Můžu Vás tedy poprosit o vysvětlení?
Předem děkuji,
LL

Prosáknutí (neboli otok) kolem hlavy a krku může značit spoustu věcí. V některých případech může být známkou vrozené vady či infekce plodu, ale často také samo vymizí. Zásadní bude obraz ve 12. týdnu, kdy absolvujete ultrazvukový screening na vrozené vývojové vady plodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.02.2017, 11:34

Dobrý den,
při ultarzvuku v 10+0tt mi bylo zapsáno do těhotenské průkazky CRL 28 (9+2), protáhnuti kolem hlavy a krku plodu. Jedná se o nějakou vadu nebo normu?
Předem moc děkuji,
LL

Dobrý den, upřímně jsem tento pojem nikdy neslyšela, i když se prenatální diagostikou již déle zabývám. Pokud je jinak na ultrazvuku vše v pořádku a srdeční akce dobrá, pak buďte v klidu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:54

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda jsou v pořádku hodnoty z krve - odběr 10+5tt a výsledky: PAPP - A 2,22 mlU/ml = 1,88 MoM a free beta hCG 143,72 ng/ml = 2,83 MoM, věk 34 let, váha 65 kg. Hodnoty se mi zdají hodně vysoké, lékař více nevysvětlil. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nelze hodnotit jednotlivé výsledky PAPP-A a hCG. HCG je ve Vašem případě mírně vyšší, nicméně toto vůbec nic neznamená. Zásadní bude, jak vyjde konečné riziko postižení plodu, k němuž se využívají jednak výsledky z Vaší krve (PAPP-A a hCG) a jednak výsledky I. ultrazvuku ve 12. týdnu v rámci tzv. kombinovaného testu. Výsledky jen z krve nemá smysl samostatně hodnotit. O ničem nevypovídají.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:15

Dobrý den paní doktorko, podle menstruace jsem v šestém týdnu tedy 6+0, minulý týden jsem byla na ultrazvuku a dnes taky, paní doktorka mi řekla, že se nic nezměnilo, těhotenství se zatím nevyvíjí, může být i přes to všechno v pořádku? Nemohla se paní doktorka splést? Těhotenské příznaky mám pořád stejné, teď ještě čekám na výsledky krve. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, záleží na tom, co paní doktorka na ultrazvuku minulý týden viděla. Tehotenství může být ve skutečnosti mladší než podle menses a tudíž ještě na ultrazvuku není příliš vidět. Pokud však lékařka před týdnem změřila velikost plodu na ultrazvuku na 6. týden, pak už za týden by měl být plod jistě větší a měl by mít srdeční akci. Pokud tomu tak není, pravděpodobně těhotenství zamlklo. Důležité jsou také hodnoty hCG - proto Vám lékařka odebrala krev. Pokud máte nějakou hodnotu z minulého týdne, pak se dá podle nárůstu také říci, jak se těhotenství vyvíjí. V začátku těhotenství by měla hodnota hCG stoupat každé 2 dny na dvojnásobek.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 10:52

Bolesti břicha ve 26tt

| Inkjetka | 06.02.2017, 13:28

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na jednu věc. Od středy mě bolí břicho jako bych měla dostat menstruaci nebo bych měla střevní potíže. Jde mi to jakoby do zad. Dnes jsem byla u své gynekoložky, která mi prohmatávala břicho, to mě nic nebolelo, moč a tlak mám též v pořádku, i srdeční ozvy miminka jsou v pořádku. Nevím, co by to mohlo být. :-/ Magnesium beru od čtvrtka. Do té doby jako bych ani nevěděla, že jsem těhotná, žádné obtíže jsem neměla. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se jedná jen o občasné pobolívání břicha charakteru menstruace, pak by se nemělo jednat o nic vážného. Přece jen děloha roste a tyto bolesti se objevují se zvyšujícím se stádiem těhotenství čím dál tím častěji. Je to zcela normální. Pokud by ovšem bolesti měly charakter pravidelného tuhnutí dělohy či kontrakcí, pak raději navštivte gynekologa.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.02.2017, 07:34

Dobrý den,
jsem v 18 týdnu těhotenství. Včera jsem byla u svého gynekologa a ptala jsem se na screeningové vyšetření ve 20. týdnu, konkrétně jestli se mám objednat na specializované pracoviště. Bylo mi řečeno, že se pan doktor podívá sám a pokud orgány dobře uvidí, nemám se nikam objednávat. Všechny moje známé ale na tomto vyšetření byly na specializovaném pracovišti. Stejně tak mě pan doktor chtěl vyšetřit i ve 13. týdnu. Ultazvuk mi chtěl udělat sám a krev prý vezme při další návštěvě. Až když jsem se zmínila o specializovaném pracovišti, řekl mi, ať jdu teda tam. Jsem z tohoto postupu zmatená a rozčarovaná. Proto bych se ráda zeptala na Váš názor.
Děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Dobrý den, ultrazvukové screeningy na vrozené vývojové vady by se měly vždy (pokud je možnost) provádět na specializovaném pracovišti, respektive by je měl provádět lékař, který se zabývá prenatální diagnostikou, což většinou ambulantní gynekolog není. Spektrum vyšetření ambulantního gynekologa je většinou jiné, navíc většina nemá potřebné ultrazvukové vybavení. Mojí specializací je prenatální diagnostika, nicméně, pokud bych pracovala s ambulantním gynekologem, určitě bych neriskovala provádět ultrazvukový screening ve 13. a 20. týdnu sama.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.02.2017, 21:02

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 7.tt. Dostala jsem Duphostan, což jsem vyrozuměla, že to obecně podporuje těhotenství, takže je to dobré brát. Dostala jsem i Progesterone Naturogest 200 mg, zavádět na noc jednu tabletu. Jsem z toho trochu zmatená, proč mám brát i něco na noc. Je to správné to brát s Duphastonem? Nebo se má brát jen 1 varianta? Paní doktorka mi předepsala Naturogest, protože říkala, že plod je pár dnů mladší než týden, v jakém já prakticky jsem podle výpočtu. Ale nic víc mi k tomu neřekla. Jsem z toho zmatená a chtěla bych se poradit, jestli to mám brát. Další otázku mám ohledně špinění. Je v pořádku, když trochu špiním? Není to krev, spíše takové slabé hnědé. Už se mi to jednou stalo a hned jsem pádila na ultrazvuk, vše bylo v pořádku. A teď se stalo to samé. Četla jsem, že se to stává, ale jsem zmatená, proč a jestli je to opravdu normální.
Děkuji.

Dobrý den, pokud užíváte Duphaston, není potřeba již užívat progesteron jinou formou, duphaston je dostačující, nicméně na druhou stranu uškodit to ničemu nemůže. Špinění v 1. trimetsru je vcelku běžná záležitost a je to většinou projev nedostatečné funkce žlutého tělíska - proto je dobrá podpora gestageny. S velikostí plodu nemá užívání gestagenů nic společného. Duphaston užívejte do 12. týdne - pak už nemá význam - placenta vytváří dostatek gestagenu sama.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.01.2017, 09:12

Co znamená 6+5tt

| Aleonora | 30.01.2017, 08:56

Dobrý den, poraďte mi prosím, co znamená tento výraz? Gynekolog mě vyšetřil, nic mi na ultrazvuku neukázal, fotku nenabídl, řekl, ať přijdu za 14 dní a tím to ukončil.
Z gennetu požadují informaci k rozměrech, protože mi chtějí udělat screening. Gynekolog vzkazuje, že jsem v 6+5. Jsem z toho vedle. Poraďte mi prosím.
Děkuji, Alena

Dobrý den, je to značení stáří plodu a ve Vašem případě znamená 6 týdnů a 5 dní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.01.2017, 11:39

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc přesné je určení pohlaví miminka z jeho odděleného DNA z odběru krve matky. Podstoupila jsem první ultrazvuk, vyšel na 70 % chlapeček, pak mi brali krev NIPT a ukázala se holčička, při dalším ultrazvuku se miminko neotočilo v náš prospěch, rádi bychom věděli k čemu se máme přiklánět. Předem děkuji za odpověď. Jana L.

Dobrý den, určitě se řiďte NIPT - jedná se přece i vyšetření DNA. Takže je to naprosto jisté. Na I. ultazvukovém screeningu nelze opravdu pohlaví na 100 % zjistit, nelze se na nej spoléhat, je to přece jen "pouze" zobrazovací metoda.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 11:55

Dobrý den,
ráda bych se s Vámi poradila, jsem nyní na začátku 27.tt, pohyby cítím od 20.tt, čím dál intenzivněji, přijde mi, že miminko snad ani nespí. :-) Včera a dnes jsou ale pohyby jiné, ne kopání nebo šťouchání, ale spíše takové trhání sebou, prudké otáčení, které trvá i několik minut a pak po chvíli znovu. Nikdy jsem takovýto druh pohybů neměla. Je možné, že se tam tak točí? Nemůže mít nějaký problém třeba s kyslíkem, plodovou vodou nebo mít třeba obtočenou šňůru? Na kontrolu mám jet v pátek.
Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, to, co popisujete, ukazuje zřejmě na škytání miminka v bříšku, což je zcela přirozené. Miminko může škytat několikrát denně a je to způsobeno polykáním plodové vody.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 09:41

Dobrý den, děkuji za rychlou odpověď paní doktorko. Ještě jeden dotaz, prosím Vás. Má vliv na miminko náhodné užívání antikoncepce? Pokud jsem již byla těhotná a brala antikoncepci? Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, krátkodobé užívání antikoncepce vliv na vývoj plodu nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 10:07

Dobrý den, paní doktorko,
prosím Vás, otěhotněla jsem a ráda bych se Vás zeptala, pokud přítel konzumoval cca měsíc alkohol před početím (cca 2-3x) do týdne, má to nějaký negativní vliv na miminko? Děkuji mnohokrát, Daniela.

Dobrý den, alkohol požitý partnerem nemá ani na početí ani na plod žádný vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 06:55

Dobrý den, jsem 32tt, v týdnu jsem dostala Utrogestan na udržení těhotenství a magnesium, ale dnes mě od brzkého rána bolí podbříšek jako při menstruaci. Bříško ale netvrdne a malá je celý den v bříšku aktivní. Tak by mě zajímalo, jestli mám být v klidu a čekat až to přejde, nebo mám radši navštívit nemocnici. Děkuji.

Dobrý den, menstruační bolesti v tomto stádiu těhotenství jsou již celkem běžné. I tuhnutí břicha je obvyklé. Pokud tedy nemáte pocit náhlého zhoršení či pravidelných kontrakcí, pak návštěva lékaře není nutná. Ale samozřejmě se těžko tyto věci hodnotí takto obecně bez vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dává automaticky rizikové těhotenství, když jsem prodělala revizi dělohy? Dřív to tak bylo, tak mě zajímá, jak je to dnes. Ptám se, protože sem u svého gynekologa zapsaná jako nezaměstnaná a dneska sem mu zapomněla nahlasit, že už nějakou dobu pracuju. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, zda pojmem rizikové těhotenství myslíte neschopenku (jsou to dvě úplně rozdílné věci). Nicméně revize dutiny děložní v předchozím těhotenství není důvodem práceneschopnosti ani sledování ženy v rizikové poradně - pokud se nejedná o opakované potrácení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.01.2017, 08:56

Dobrý den paní doktorko, omlouvám se za zvláštní dotaz, ale chtěla jsem se zeptat. Dnes ráno jsem strávila asi 45 min. v nevětrané místnosti, kde byl puštěný hořák na zemní plyn, který nebyl zapálený (další dva sousední ano). Takže unikal jen ten zemní plyn. (Nebyla to moje vina). Mám rýmu, tak jsem ani necítila zápach. Seděla jsem na protější straně místnosti. Jsem ve 26tt, mohlo to nějak ublížit miminku? Četla jsem, že může vznikat oxid uhelnatý a ten je velmi škodlivý :(. Moc děkuji za odpověď, jsem z toho značně ve stresu. :(

Dobrý den, takto krátká expozice plynu určitě miminku neublíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.01.2017, 08:58

Dobrý den, těhotenství jsem zjistila před týdnem. Menstruaci jsem nedostala už v prosinci, ale nevěnovala jsem tomu pozornost, protože s přítelem jsem spala naposledy v září. Pohádali jsme se a já odjela s naší dcerkou za příbuznými na Moravu. Na Moravě jsem hodně pila vínko. Pili jsme téměř denně, někdy dvě sklenky, někdy i litr červeného. Na víno jsem zvyklá od doby, co jsem bydlela 5 let ve Francii. Tvrdý alkohol nepiji nikdy. Z Moravy jsem se vrátila právě před týdnem, po pozitivním těhotenkém testu, neměla jsem ani jiné příznaky, špatně mi nebylo, prsa nebolela. Neměla jsem potíže ani když jsem čekala dcerku. Teď mám strach, že miminko bude postižené. Doktor mi říkal, že mám být hlavně v klidu, že žádné vady na ultrazvuku nevidí. Já jsem ale úplně na dně. Do toho jsem kouřila cca 15 cigaret denně. Přestat mám prý postupně, teď jsem na pěti. Je možné, že i po nadměrném pití vína se mi narodí zdravé děťátko? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nejsou na ultrazvuku patrné žádné vrozené vývojové vady, pak je nejspíš vše v pořádku. Problém je kontinuální pití velkého množství celé těhotenství, pokud již nyní nepijete, nic zásadního nehrozí. Horší je kouření - měla byste přestat co nejdřív. Kouření často způsobuje zhoršení průtoků krve v placentě a hrozí proto růstová retardace plodu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 15:16

Hezký den, moc ráda bych poprosila o radu. Jsem těhotná, momentálně 6+5.tt. Doma mám synka, kterému budou 25.1. 2 roky. Čeká ho teď očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Chci se zeptat, zda když nechám syna naočkovat, může toto očkování živou vakcínou v případě nějakých reakcí, které by u syna mohli propuknout ohrozit mě, jako těhotnou, popřípadě tedy plod? V den očkování bych měla být 10+4tt. Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Tereza

Dobrý den, očkování syna s Vaším těhotenstvím vůbec nesouvisí, takže ho klidně nechte naočkovat. Vás ani plod to nemůže nijak ohrozit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 15:21

Dobrý den. Jsem ve 12.tt a skoro od začátku těhotenství mě trápí bolesti v levém podbříšku. 31.12. už jsem byla donucena vyhledat pohotovost pro velké, neustupující bolesti podbříšku stále v jednom místě a našli mi hematom 4cmx3cm, který se po nasazení Utrogestanu a týdnu na lůžku zmenšil. Ovšem břicho stále dost bolí a pan doktor mi na vše říká, že je to normální. Jenže mi před čtyřmi lety právě on zjistil leidenskou mutaci a příjde mi zvláštní, že ani toto se mnou neřeší a neposílá na žádné testy. Jsem na rizikovém, protože nejsem schopna skrz to břicho skoro cokoliv dělat. Je to normální postup? I to, že mě objednává na kontrolu po měsíci jako zdravé těhotné ženy? Moc děkuji za odpověď, už jsem vážně zoufalá.

Dobrý den, pokud se hematom nacházel v děloze pod plodem, což předpokládám, že tak bylo, pak by toto rozhodně nemělo být důvodem bolestí břicha. Bolesti břicha začátku gravidity má spousta žen a pokud se na ultrazvuku neprokáže, že by důvodem byla třeba cysta, pak nejčastěji bývají způsobeny rostoucí dělohou, natahování vazů v malé pánvi atd. Tyto potíže většinou s probíhajícím těhotenstvím přejdou. Co se týče Leidenské mutace - pokud byla zjistěna jen v rámci testů a neměla jste nikdy žádné komplikace (trombóza atd.), pak není potřeba žádná léčba v graviditě, jen v šestinedělí většinou ženy preventivně aplikují nízkomolekulární heparin. Toto s Vámi ale musí zkonzultovat hematolog.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.01.2017, 07:31

Dobrý den, paní doktorko, poslední menstruaci jsem měla 5. 12. U gynekologa jsem byla 12. 1. s tím, že mi potvrdil graviditu, ale řekl, že zárodek je příliš malý, aby bylo poznat, zda je živý. Trochu mě překvapilo, že se mu to zdá na cca 5.tt (i když od poslední menstruace je to delší doba, zřejmě tomu počítání ale úplně nerozumím). Na další kontrolu jsem objednaná na 23. 1. Dnes mi však ustoupila bolest prsou (trvala asi 14 dní) a ranní nevolnosti (trvaly asi 5 dní). Mám trochu strach, zda nemůže jít o zamlklé těhotenství. Zřejmě je u někoho normální, že příznaky ustoupí, mně to jen vystrašilo v kombinaci s informací, že doktor mi řekl, že je to příliš malé. Myslíte, že mám počkat na kontrolu 23.1.? Mám strach, aby případný mrtvý zárodek nemohl ublížit i mému zdraví pokud by tam byl příliš dlouho a taky jsem Rh-, tak abych včas dostala vyrovnávací dávku hormonů (nevím, zda to správně pojmenovávám). Děkuji za odpověď

Dobrý den, vymizení příznaků může být důvodem zamlklého těhotenství, ale nemusí. S kontrolou vydržte klidně do 23.1.2016. I kdyby se jednalo o zamlklý plod, v tomto stádiu těhotenství se Vám nemůže nic stát. Snad ale bude vše v pořádku. Hodně štěstí!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.01.2017, 07:33

Cysta v těhotenství

| Verttulka | 14.01.2017, 08:56

Dobrý den, v 5. týdnu těhotenství mi lékař našel 3 cm velkou cystu. Když jsem byla na kontrole 10.1., tedy v 6. týdnu těhotenství měla cysta 9 cm. Mám velké bolesti, přesto mi gynekolog nedal neschopenku. Dělám 12 hod. denní/noční. Může cysta ohrozit zdravý vývoj miminka? Co by se stalo, kdyby praskla? Mohu vůbec neschopenku požadovat? Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, cysta miminko nijak neohrožuje. Velmi často se právě jedná o tzv. cystu žlutého tělíska, která také pomáhá udržení těhotenství. Velmi často po 12. týdnu, kdy je již vyvořena placenta, vymizí. Co se týče neschopenky - to je opravdu na rozhodnutí Vašeho gynekologa, zda Vás do neschopnosti uvede.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.01.2017, 10:53

Doppler

| 1Anička1 | 13.01.2017, 10:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - byla jsem včera na 3D ultrazvuku (24+2) a v rámci vyšetření mi byla dělána i Doppler sonografie s následujícím výsledkem: A. umbilicalis: PI 0,98, RI 0,65, TAMX 24,8cm/s, Vmax 37,1 cm/s, EDF pozitivní. Koukala jsem na internet a neměly by být RI a PI vyšší pro tento týden těhotenství? Mám strach, jestli je miminko přes placentu správně vyživováno. Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud miminko váhou odpovídá týdnu těhotenství, ve kterém jste - není podezření na růstovou retardaci, pak by se dopplerometrie neměla v tomto týdnu gravidity vůbec provádět. Nemá žádnou výpovědní hodnotu a výsledky nic neřeknou. Hodnota PI v tomto týdnu je zcela v normě, ale jak říkám, nemá význam měřit průtoky jen v umbilikální artérii a navíc ve 25. týdnu. Pokud je tedy jinak miminko na ultrazvuku zcela v pořádku, určitě žádný problém s výživou nemá. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.01.2017, 10:59

Dobrý den, jsem ve 33.tt+0 a miminko se v bříšku často natahuje. Paní doktorka mi při ultrazvuku potvrdila, že už má málo místa, ale všechny vyšetření a přítoky dopadly výborně. Plodové vody mám také dost. Je problém, když má miminko ve 33.tt+0 v bříšku méně místa? Váží 1941 g. Děkuji.

Dobrý den, pojem "málo místa" je dost nekonkrétní a hlavně nic neříkající. Je naprosto normální, že tím, jak miminko roste, má v děloze méně místa a jak se budete blížit termínu, bude mít i méně plodové vody. Pokud je tedy vše v pořádku - hmotnost miminka, průtoky atd., pak se tím vůbec nezabývejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.01.2017, 09:35

Krátká stehenní kost (FL)

| Zuzana123 | 12.01.2017, 12:56

Dobrý den, k dnešnímu dni jsem ve 33+0 týdnu těhotenství a zároveň nám dnes paní doktorka na ultrazvuku naměřila tyto hodnoty:
BPD: 85,44
HC: 302,43
AC: 280,82
FL: 60,66
EFW: 1941
Paní doktorka tvrdí, že chlapeček je kratší, zřejmě kvůli delší stehenní kosti FL: 60,66 (odpovídá 31+4). Jsou podle Vás tyto parametry v normě, nebo se mám obávat? Může se tento parametr do konce těhotenství změnit? Doteď jsem mali délku stehenní kosti vždy delší než byl daný týden těhotenství. Děkuji.

Dobrý den, hodnoty jsou zcela v normě.Stehenní kost vychází menší cca o týden podle toho, co jste napsala a to je přirozená odchylka. Už miminka v děloze mají různí proporce a většinou je toto dáno geneticky. Někdo má po porodu konstitučně větší hlavu, někdo má zase kratší nohy než někdo jiný. Jedná se o přirozené odchylky ve stavbě těla. Navíc velmi záleží na tom, kdo ultrazvuk dělá a jak zrovna daný parametr změří. Kdyby stejný parametr měřil ten den někdo jiný, možná by byl výsledek jiný. Ani na ultrazvuku nelze nic změřit přesně a pokud končetina není kratší o několik týdnů, pak se ničeho neobávejte. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.01.2017, 09:39

Dobrý deň pani doktorka. Chcem sa Vás spýtať ohľadne môjho tehotenstva. Prvy deň mojej poslednej menštruácie bol dňa 6.11.2016. Keďže mi meškala menštruácia, tak som si 9.12.2016 urobila 3 tehotenské testy a všetky vyšli pozitívne. Dohodla som si termín u gynekológa vo Švajčiarsku, tu žijem. Bola som na obhliadke 5.1.2017. Na tento deň by som podľa lekára aj tehotenskej kalkulačky mala byť v 8+4 tt, aj jemu to tak k vyšlo, ale keď mi urobil ultrazvuk a odmeral plod povedal že plod má len 5 mm, takže teraz som v 6+2tt. Keď som sa ho opýtala prečo to tak vychádza povedal ze nevie a ze to sú len štatistické údaje, nie každému vychádza. Tak mam v tom trochu zmätok. Beriem tabletky Femibion 800 a tie by sa mali brať len do konca prvého trimestra- ale kedy končí u mňa prvý trimester? Podľa menštruácie zacina 5.2., podľa výpočtov lekára 21.2. Viete mi poradit? 25.11.sme s priateľom leteli na dovolenku do Dominikánskej republiky, tak je možné že kvôli tomu nastala ovulácia neskôr?
Ďakujem pekne za odpoveď a prajem príjemný deň. Agáta

Dobrý den, pokud na ultrazvuku odpovídá plod o 2 týdny mladší, pak ovulace nastala později. Důležité je stáří plodu dle UZ, výpočty dle menstruace jsou velmi nepřesné právě proto, že ne vždy nastává ovulace v polovině cyklu. Řiďte se tedy informací o stáří plodu dle ultrazvuku. Pokud je u plodu přítomná srdeční akce, jedná se opravdu jen o pozdější termín otěhotnění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.01.2017, 10:04

Cysta v placentě

| Zaban | 09.01.2017, 19:14

Dobrý den, jsem v 7+6 tt a dnes na kontrole ultrazvukem mi lékař sdělil, že v placentě se nachází cystička. Jsem z toho vystrašená, čeho se můžu obávat? Dá se něco preventivně udělat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste v 8. týdnu těhotenství, pak se ještě vůbec nedá hovořit o placentě. Placenta se začíná vytvářet až v cca 11. - 12. týdnu gravidity. Lékař tedy na ultrazvuku nemohl vidět placentu, natož nějakou cystu.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:45

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda těhotná žena s Leidenskou mutací musí nutně na nemocenskou, když doposud (před otěhotněním) neměla žádné komplikace a problémy. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, ne, Leidenská mutace není rozhodně důvod k uvedení do neschopnosti.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:46

Dýchání v těhotenství

| 1Anička1 | 07.01.2017, 10:41

Dobrý den. Nyní jsem ve 24.tt a již 3 týdny se mi špatně dýchá, jakoby něco leželo na hrudi a nemohla jsem dodýchnout, někdy se mi chce zakašlat.. Nejhorší to je vleže, trochu lepší v sedě a nejlepší, když se pohybuji. První 4 měsíce jsem musela ležet nejdřív kvůli hematomu a pak vcestné placentě. Nyní je již vše dobré. Jde mi ale o to dýchání, je to celodenní problém a mám strach, jestli se i špatně nedýchá miminku, o mě zas tolik nejde, dá se to zvládat. Nemůže mít miminko nějaké problémy? Četla jsem něco o hypoxii, že by mohlo mít problém, kdybych měla nějaký problém s plícemi nebo srdcem. Vím, že dýchá placentou, ale mám strach, jestli taky není hůře zásobena kyslíkem. Jsem po operaci hrudní páteře, kde mám kovovou výztuhu. Děkuji moc, hezký den.

Dobrý den, potíže s dýcháním v těhotenství jsou velmi časté. Pokud má žena akutně vzniklé potíže, pak je samozřejmě nutné vyloučit plicní embolii či jiný závažnější problém. Nicméně pokud se jedná o potíže dlouhodobé a vázané na polohu, pak se pravděpodobně o nic závažného nejedná. Potíže s dýcháním jsou dány zvětšující se dělohou, která tlačí na bránici a proto i při změně polohy se potíže upravují. Co se týče okysličování plodu - určitě nemusíte mít obavy z hypoxie. Problémy tohoto charakteru miminko nijak neovlivňují. Musela bystě být v chronické hypoxii i Vy, aby to mělo na plod vliv, a to určitě nejste.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:57

Dobrý den, paní doktorko. Mám dotaz ohledně výsledků z testu v týdnu 12+1. Vyšla mi hodnota free hcg 16,59 iu/L, což ve zprávě stálo jako atypický screening nízké hcg. Doktorka mi řekla, že to nemám řešit, ale přeci jen mi to nedá. Máme jednoho zdravého syna narozeného v r. 2014, ale vloni v květnu jsme přišli o miminko ve 22+3 kvůli odtoku plodové vody. Plod byl zdravý, takže teď se bojím jakékoliv nesrovnalosti. Další výsledky PAPP - A 2,26 iu/L a nuchal rozměr 1,1mm. výsledek na Down.syndrom 1 z 33 000, což je negativní, ale co to nízké hcg? Moc děkuji za odpověď, Martina

Dobrý den, hodnoty hCG a PAPPA v absolutních hodnotách nám nic moc neřeknou. Jistě máte i hodnoty v jednotkách MoM. Každopádně nízká hodnota sama o sobě nic neznamená. Důležitý je výsledek celého kombinovaného testu (výsledky prvotrimestrálního UZ+krev). Výsledek 1:33 000 je zcela negativní screening, takže určitě nemějte obavy. Pokud screening ve finále vyšel takto a ultrazvuk byl zcela v pořádku (NT, nosní kost i další parametry), pak není potřeba žádné další testování. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2017, 16:56

Zkratky v tehotenstvi

| Klara_n_22 | 13.12.2016, 14:42

Dobrý den, jsem dnes 35+3tt. Před týdnem v 34+5tt jsem byla na kontrole biometrického měření miminka. Paní doktorka mně udělala i rychlou kontrolu. Napsala mi: vag.hrdlo M3, Z3 po špičku, dále uzavřené. Co to pro mě znamená? Čekám první dítě. CS + číslo mi nikdo neřekl ani monitory mi nedělají. Budu rodit na Vánoce, Silvestr? Miminko vážilo 2300 g a má prý menší bříško o 2 týdny. Jinak mi nikdo nic neříká, nevysvětluje. Předpokládám, že je vše ok. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, upřimně nevím, co znamena zkratka M3 a Z3. Toto u nás vůbec nepoužíváme. Hodnotíme připravenost porodních cest dle cervix score, které se může nabývat hodnot 0-9 před začátkem kontrakční činnosti. Dle váhy plodu a toho, co píšete je plod trochu menší. Záleží také, zda má dostatek plodové vody a dobré průtoky v pupečníku. Pokud ano, pak stačí UZ kontrola za 10-14 dní po předchozím měření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.12.2016, 17:02

Slabé krvácení

| babuj | 13.12.2016, 10:29

Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jsem v 8tt a od rána lehce krvácím. Od neděle mám lehčí chřipku, může to být způsobeno tím? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, souvislost s chripkou je málo pravděpodobná. Nicméně slabé krvácení do 12. týdne těhotenství není neobvyklého a nemusí nic znamenat. Pokud byste začala krvácet intenzitou menses, navštivte lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.12.2016, 09:54

Dobrý den, chci se zeptat, jsem v 7. týdnu těhotenství, ale cítím, že asi není něco dobře, až skoro doteď mě od začátku bolela prsa a měla jsem i velké chutě na jídlo, a to vše vymizelo. Už 3 dny nemám žádné příznaky a tak nevím, jestli se to normálně stává a nebo je to zamlklej potrat. Už jednou jsem si tím prošla, v pátek mám jít k doktorovi, jsem objednána, nejraději bych šla dřív, ale nechci být za histerku.

Dobrý den, to, že vše vymizelo nemusí značit, že je něco v nepořádku, i když samozřejmě vyloučit se to nedá..ale opravdu to tak byt nemusí. Vydržte tedy do pátku s vyšetřením, pokud můžete..Pokud by se něco dělo, stejně to sama nemůžete nikterak ovlivnit. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 16:18

Dobrý den, ráda bych se zeptala na screening v 1. trimestru těhotenství. 11 týden těhotenství půjdu na odběry krve – Rh faktor, žloutenka atd. a 12 týden těhotenství na ultrazvuk ohledně vrozených vývojových vad. Dočetla jsem se ale, že je možné nechat si udělat ještě genetický screening v 1. trimestru těhotenství, který není hrazen pojišťovnou. Můžete mi říci jaký je rozdíl v tomto genetickém screeningu a ultrazvukem na vrozené vývojové vady? A pokud bych si to nechala udělat obojí třeba během 14 dnů, zda to není škodlivé pro plod. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nedá se říct, že je "rozdíl" mezi screeningem v 1. trimestru a genetickým screeningem - jedno nenahrazuje druhé, ale kombinují se. V 13. týdnu těhotenství se můžete rozhodnout dvojím způsobem. 1. nechat si udělat tzv. kombinovaný screening - ultrazvuk, na který jdete a k tomu stejný den odběr krve na genetiku (což nemá s rutinnímu odběry v 12. týdnu těhotenství nic společného). Z výsledku ultrazvuku, výsledků krve a vašeho věku se vypočítá pravděpodobnost vrozené vývojové vady. 2. můžete absolvovat jen ultrazvuk a test na genetiku s nechat udělat v 16. týdnu. Rozdíl je v tom, jak jste psala, že kombinovaný screening není hrazen pojišťovnou, stojí cca 1350 Kč, je však přesnější než v 16. týdnu těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:13

Dobry den, paní doktorko, moc bych Vás prosila o radu, dnes ráno jsem byla na očkování břišního tyfu kvůli plánované cestě do zahraničí a za chvíli poté jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivně. Velmi mě to vyděsilo, bojím se, aby vakcína nějak neublížila těhotenství. Menstruaci mám dostat až za 5 dní, ale čárka už je hezky vidět. Prodělala jsem již dva aborty a strašneěse bojím, aby to tentokrat bylo vše v pořádku. Myslíte, že očkování takhle na začátku může nějak poškodit budoucí plod? Moc děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, v tak ranné fázi těhotenství by toto očkování na vývoj plodu mít nemělo. Teď už s tím každopádně nelze nic dělat, ale myslím, že velké obavy nejsou na místě.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.12.2016, 09:51

Rivotril v těhotenství

| Lee296 | 08.12.2016, 07:46

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda můžu užívat lék Rivotril - jsem ve 24. týdnu, beru 2x denně Asentru, protože se 2 roky léčím s panickou atakou. Děkuji.

Ano, Rivotril užívá v těhotenství spousta žen a ničemu nevadí.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.12.2016, 09:01

Krvácení v těhotenství

| nany450 | 07.12.2016, 15:37

Dobrý den, som v 9. tyzdni už od nejakeho 5. týždna tehotenstva krvacam moj gyn.ma poslal do nemocnice na kyretaz lebo, na ultrazvuku neukazovalo nič že by to bolo žive no v nemocnice zistily že, to žije a aj ked to je nechcene tehotenstvo tam sa interupcia nerobi. Tak som sla spet za mojim lekarom a on že aby som teda sla do rakuska na interupciu lebo na slovensku mi nespravia nakolko som bola v auguste na interupcii. Ale ze v Rakusku by mi to spravily no od predvcerajska som zacala velmy silno krvacat a padaju zo mna velmz velke kusi zrazeniny(mäsa). Bola som vecer na pohotovosti a bez vysetrenia ma poslali domov stým, že tam nerobia tu interupciu a ze ak chcem mozem tam 2-3 hod. cakat na vysetrenie na ultrazvuk a nakonec ma aj tak poslu domov alebo mam ist domov hned tak som sla domov doma som sla hned do sprchy lebo som bola cela od krvi a v sprche mi znovu vypadol taky velkz kus a vela krvi do rana som este krvacala. No od rana krvacam omnoho menej no vsetci mi nadavaju ze si mam zavolat sanitku no momentalne nekrvacam tak silno a nemam ani bolesti ako vcera ked som bola na tej pohotovosti a poslali ma domov tak neviem co mam robit...

Dobrý den, nevím, na co přesně chcete znát odpověd. Je možné, že silné krvácení je příznakem samovolného potratu, ale to se samozřejmě nedá potvrdit jinak než ultrazvukem. Pokud by jste nadále silně krvácela, jděte na pohotovost (sanitku volat ale nemusíte). Pokud by krvácení ustalo, i tak bych doporučila ultrazvuk, abyste veděla, zda je těhotenství v pořádku či se jedná o kompletní potrat a dle toho se mohla rozhodnout, co a jak.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2016, 19:11

Monural

| Sona.onde | 07.12.2016, 09:36

Dobrý den, jsem v 10. týdnu těhotenství a mám pálení při močení. Lékař mi předepsal Monural, chci se zeptat na názor jiného gynekologa, jestli je bezpečný během těhotenství. Děkuji.

Dobrý den, krátkodobé užívání by nemělo mít na vývoj plodu vliv.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2016, 19:14

Genetika

| marketass | 06.12.2016, 19:07

Dobrý den, jsem v 7.tt. Příští týden mě čeká první návštěva gynekologa. Ale chtěla bych se zeptat na možnosti. Moje maminka měla při těhotenství problémy - 1.těhotenství potrat, 2.těhotenství porod v termínu, ale bylo u chlapečka zjištěna meningomyelokela a po 3 týdnech zemřel, 3. těhotenství v 6. měsíci zjištěn stejný případ a porod byl tedy vyvolán (prostaglandin) - chlapec. 4. a 5. těhotenstvi v pořádku, dvě zdravé dcery. Je nějaká pravděpodobnost, že se u mě budou odehrávat stejné komplikace. Mám požadovat genetické vyšetření? Děkuji za informaci

Dobrý den, pokud ve 12. týdnu těhotenství absolvujete kombinovaný prvotrimestrální screening vrozených vad (podrobné ultrazvukové vyšteření plodu + odběr krve na hCG a PAPP-A) a ten bude negativní, pak genetické vyšetření není nutné.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.12.2016, 09:08

Dobry den. Měla jsem před menstruací vždy tak 10 dní špinění, z toho má doktorka usoudila, že mám nedostatek progesteronu, takže nasadila Utrogestan. V té době jsem však byla asi už těhotná, takže jsem užívala pouze v jednom cyklu. Těhotenství však neprobíhalo dobře, takže cca v 6. týdnu se plod přestal vyvíjet a v 9. týdnu jsem podstoupila revizi. Neměla jsem během těhotenství ani žádné příznaky. Mohu poprosit o názor, jak moc se mohl podílet nedostatek progesteronu na potrat? V těhotenství jsem Utrogestan nebrala. Děkuji moc!

Dobrý den, nedostatek progesteronu vlivem špatné funkce žlutého tělíska, může být důvodem potratu, ale nebývá to příliš časté. Většinou je důvodem chromozomální vada plodu (bývá až v 30% v těhotenství) a tím pádem se plod přestane vyvíjet a zanikne. V dalším těhotenství tudíž užíváním Utrogestanu do 12. týdne těhotenství určitě nic nezkazíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Dobrý den paní doktorko, den předtím než jsem zjistila, že jsem těhotná (cca 5 nebo 6 tt) jsem si dvakrát stříkla do krku Stopangin a vycucala dvě pastilky proti škrábání v krku, kde byla ve směsi bylin i šalvěj. Rovněž jsem pomáhala zvednout rošt postele. Mohlo dojít k poškození plodu? Jak mohu zjistit, že k poškození došlo? Děkuji moc za odpověď. Helena

Dobrý den, užití Stopanginu ani tahání těžkého předmětu plod nijak nepoškodí. Jsou ženy, keré tahají těžká břemena (své děti, břemena v práci) celé těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Dobrý den, prosím vás o radu. Cca ve 4. týdnu těhotenství jsem užila kapky Sinupret na ředění hlenů v dutinách. Užila jsem ho jenom jeden den ráno a večer po 50 kapkách. Mohlo by to uškodit miminku? Před 5 lety mi museli ukončit těhotenství v 16. týdnu kvůli vrozené vývojové vadě, proto se ptám. Děkuji.

Dobrý den, ne, tento lék vývoj plodu rozhodně neovlivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Hematom v těhotenství

| kajuska17 | 02.12.2016, 17:57

Dobry den, bol mi zisteny hematom 17mm x 12mm, (som v 8.týzdni - ktory dnu krvaca, na vysetrenie som bola v centre fetalnej a gynekologickej diagnostiky kdeže moj gynekolog nevedel co za utvar mam při plode tak ma poslal tam. Tam mi predpisali lieky utrogestan 2x denne (jednu rano, jednu vecer vaginalne a duphaston dva tabletky na obed. ale dnes som bola při mojom gynekologovi a on mi napisal - to som zjistila az v lekarni, kde mi hovořila jako ich mam brat - ze mam brat ten duphaston tiez jednu rano jednu vecer jako aj utrogestan. moja otázka nie: ked to budem brat takto - obidva naraz rano aj vecer - bude to mat rovnaky ucinok jako ked by som ich brala tak jako mi to predpisal doktror v tom centre? bojim sa a chcem aby to malo taky ucinok aky ma mat. dakujem za odpoved

Dobrý den, na dávkování gestagenu v tomto případě má asi každý lékař trochu jiný názor. Utrogestan je v podstatě stejná látka jako Duphaston a pacientky většinou užívají buď jedno, nebo druhé. Takže příliš nechápu, proč užíváte obojí. Lepší účinek má dle studií vaginální podání, které je možné jen u Utrogestanu. Takže já bych osobně dávkovala Utrogestan 2 tablety večer vaginálně. Je to ale má osobní zkušenost a názor.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Otěhotnění

| martanek12 | 02.12.2016, 16:34

Dobrý den paní doktorko, už jsem tu sem jednou psala, ale nejsem si jistá jestli jsem to odeslala. Jsem 19 tt termín porodu podle poslední MS je 5.5.2017, ale má poslední MS nebyla tak jako vždycky. První večer MS jsem krvácela, ale jen cca 15min. a potom celou noc nic přes den také nic a druhý večer to samé a pak nic. Paní doktorka mi říkala, že jsem otěhotněla konec července začátek srpna. Má otázka zní, je možné, že bych otěhotněla 20. května? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, jednou jste již tuto otázku pokládala. Pokud vám vaše lékařka řekla, že podle velikosti plodu jste otěhotněla přelom července a srpna (a předpokládám, že Vás neviděla poprvé až nyní a sleduje Vás od začátku těhotenství a plod roste tak, jak má), pak není možné, abyste otěhotněla 20.5. jednalo by se o 2 měsíční rozdíl v termínu a Váš plod by tedy musel být cca o 8 týdnů větší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Ztvrdlá děloha

| Amira | 02.12.2016, 10:16

Dobrý den, paní doktorko, potřebovala bych vysvětlit, co znamená pojem "ztvrdlá děloha", jestli to je závažný stav, jaká jsou rizika nebo následky, zkrátka, co z toho vyplývá pro mé miminko a mě. Bude mi 23 roků, jsem prvně těhotná, teď jsem v 16tt a tohle mi paní doktorka bez jakýchkoli informací sdělila před týdnem, po tom, co jsem se tam dostavila po slabém krvácení a bolestech břicha. Na sedmém týdnu jsem třeba jasnou krví velmi silně krvácela a na pohotovosti mi bylo oznámeno, že už krvácení není vidět a dostala jsem prášky na zachování těhotenství, taktéž bez informací o tom stavu. Teď posledně mi paní doktorka akorát řekla, že můj synáček je v pořádku, že nesmím chodit do práce, dala mi recept na magnesium a poslala domů. Celá v šoku jsem si ani neuvědomila, že mi k tomu nic neřekla a to mi dělala ultrazvuk třemi sondami.

Dobrý den, během těhotenství - většinou v jeho druhé polovině - často děloha tzv. " tvrdne" neboli tonizuje. To znamená, že se stahuje. Reaguje tak například i na pohyby miminka či větší fyzickou námahu, ale většinou toto nemá žádný vliv na porodní cesty a jejich otvírání a na stav plodu už vůbec ne. Pokud toto tvrdnutí nemá charakter pravidelných kontrakcí, pak se neobávejte. Obecně i např. štíhlé ženy tvrdnutí dělohy vnímají silněji než obézní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

tehotenstvi

| karlicek | 01.12.2016, 11:30

Dobrý den, je mi 30 let a jsem těhotná. Už dvakrát ve svém životě jsem byla těhotná a musela jsem to dát pryč z osobních důvodů, pak jsem měla mimoděložní těhotenství, které jsem potratila a teď jsem znovu těhotná. A chtěla bych prosím poradit, jsem zoufalá a nešťastná. Podle mého gynekologa jsem zhruba v 6. týdnu těhotenství. Po zjištění krve v 5tt jsem byla na ultrazvuku, které se provádělo v děloze, řekl, ze plod není vidět, teď mám obavy. Doktor mi nic nevysvětlil, ani mi nepřišlo, že by měl zájem a hned mi ze startu na tvrdo řekl, že buď se to objeví do 2 týdnů a nebo mě pošle na pročištění maternice, to mě naprosto tak vyděsilo, že už tam k němu ani nejdu. O to dítě mám zájem a sama přesně nevím, co a jak by se mělo vyšetřovat v období těhotenství atd. Já tomu nerozumím. Jen jsem si četla, že prý je nutné hlídat hCG moči či krve, a to nikdo mně neudělal a vůbec to, že mi někdo dal potvrzené těhotenství, napsaný na výměnný lístek, se mi ten přístup vůbec nějak nezamlouvá. Budu si proto hledat nového gynekologa. Vás chci poprosit o radu, prosím, výška plodu se prý dá měřit až 11-12 tt.a mně v 7tt chce někdo poslat na vyčištění maternice. Nevím, co mám dělat, nikdo se se mnou nezaobírá, poslali mě pryč jako kdybych měla jen rýmu s prominutím. Můžete mě poradit, jaké třeba vyšetření na začátku těhotenství atd. a všechno s tím spojené, kdy jít znovu na ultrazvuk atd. Moc Vám děkuji Maria.

Dobrý den, začátek těhotenství není potřeba vždy diagnostikovat pomocí hCG z moči či krve. Hodnota hCG nás o něčem informuje pouze v případě nejasností. S odstupem by se na ultrazvuku měl objevit rostoucí plod a od 6. - 7. týdne i srdeční akce. Pokud tedy nemáte žádné potíže ve smyslu bolestí břicha či krvácení, Váš gynekolog určil správný postup - UZ s odstupem 2 týdnů, kdy už by měl být vidět jednat plod a pokud bude velikostí odpovídat 6. týdnu těhotenství, pak i srdeční akce. Až v případě, že je opravdu potvrzeno vitální a dobře se vyvíjející těhotenství se srdeční akcí, se provádí krevní testy, kdy lékař vyšetřuje krevní skupinu, infekce, biochemii, krevní obraz atd. Někteří lékaři dělají toto vyšetření až v 10. týdnu gravidity, nyní nejsou žádná vyšetření nutná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Želám pekný deň, potrebovala by som sa poradiť ohľadom môjho problému. Posledná menštruácia mi začala 20.10.2016, môj cyklus trvá priemerne 5-7 dní, no nemôžem vylúčiť miernejšie výkyvy, kvôli nepravidelnosť cyklu. S priateľom sme mali nechránený pohlavný styk 6.11, počas nasledujúceho týždňa som v podbrušku pociťovala kŕče a akési zvláštne chvenie, pripísala by som to pocitom pred očakávanou menštruáciou, tiež som zostala v ďalších dňoch nadmerne ospalá, zcitliveli mi prsia a všetky "detaily" nasvedčovali prebiehajúcemu PMS syndómu, menštruácia mi však neprišla dodnes. Chvíľami mi počas dňa zostáva neveľno, chytajú ma mdloby.. myslím, že by som to mohla pripísať pocitu, keď vám je na odpadnutie z hladu. Spravila som si už niekoľko tehotenských testov, no to, čo na nich vidím je pravdepodobne len časť testovacieho kanálika, ako druhá čiarka, ktorá by mohla značiť tehotenstvo. Chcela by som ešte dodať, že som žiadne slabé krvácanie nemala, len nezapachajuci, nesvrbiaci výtok, a potom slabé špinenie. Menštruácia mi mešká jedenásty deň, no nemám žiadny pocit, ktorý by mohol signalizovať, že by mala prísť. Pocity závratov zostávajú. Chcem sa spýtať, či je možné, že by som bola tehotná i napriek negatívnému testu? K môjmu doktorovi sa dostanem až koncom týždňa. Budem veľmi rada za vašu spätnú reakciu, želám vám pekný deň, Prevertova

Dobrý den, těhotenský test bývá pozitivní většinou již cca 10-14 po nechráněném pohlavním styku, ale někdy může být negativní ještě později. Takže těhotenství se nedá vyloučit. Uvidíte, co Vám sdělí gynekolog.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Plodová voda

| Markétka15 | 28.11.2016, 10:58

Dobrý den, chci s zeptat. Před chvílí jsem se probudila a měla jsem pod sebou menší mokro. Bolesti žádné nemám jen tlak dolů na pochvu. Jsem ve 36+4tt. Podle paní doktorky minulý týden jsem byla otevřená na dva prsty. Co bych podle vás měla dělat, když nemám žádné velké bolesti..?

Dobrý den, samozřejmě se může jednat o výtok nebo prosak plodové vody, ale toto se dá vyšetřit pouze u gynekologa v ambulanci nebo v porodnici. V těchto případech bude lepší, když budete tyto věci konzultovat se svým lékařem či porodníkem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Ovlivnění plodu

| RenataP | 25.11.2016, 08:04

Dobrý den,
ve 2. měsíci těhotenství jsem kočce aplikovala odčervovací pastu a trochu přípravku mi ulpělo na prstu, přípravek jsem do minuty smyla. Ráda bych se Vás zeptala, zda nevíte, jestli tyto přípravky prostupují u člověka přes kůži a mohou ovlivnit plod. Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, sice nevím, o jaký přípravek se jednalo, nicméně tak malé množství rozhodně plod neovlivní, pokud by se vůbec něco kůží vstřebalo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Dobrý den,

jsem v 17tt, občas a v posledních dvou dnech mě trápí píchání v podbřišku a mírné křeče (současně pociťuji i mírný tlak). Potíže netrvají stále, ale opakují se. Bolest a píchání jsou spíše mírnější a jen občas zesílí (a v tu chvíli dostanu i průjem), a poté ustoupí. Nešpiním.
Jsem prvorodička, takže bohužel nemám žádné zkušenosti.
Bojím se, aby to nebylo něco vážného, ale zároveň se mi nechce hned utíkat k doktorce.
Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud máte tyto problémy již delší dobu, nezhoršují se a nemáte jiné potíže (krvácení, teplota, potíže s močením..), pak to zřejmě nebude nic vážného. Potíže, které popisujete, mohou být různého původu - růst dělohy, srůsty po operaci, které se vlivem rostoucí dělohy ozývají. Také průjmy a střevní dyskomfort mohou někdy těhotenství doprovázet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že jsem prodělala, jak to nazval můj gynekolog "mikropotrat" a zároveň být i těhotná nebo jestli se mohl splést? Děkuji.

Dobrý den, v jednom cyklu toto možné není. Bud v daném měsíci úspěšně otěhotníte nebo potratíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Rané těhotenství

| Bumbir | 23.11.2016, 08:58

Dobry den. Po 4 letech léčeni sterility jsem konečně otěhotněla. 2x jsem musela navštívit pohotovost pro mírné krvácení. Když jsem navštívila svou gynekoložku, sdělila mi, že se jí zprávy z nemocnice nezdají, že pohmatem je plod menší než ukazuje ultrazvuk. Za 14 dní se mám dostavit na genetické vyšetření. Je směrodatný ultrazvuk nebo jen vyšetření pohmatem? Přidávám zprávu a ultrazvuk. Moc děkuji.

Dobrý den, dle obrázku který jste poslala se jedná o úplný začátek těhotenství - cca 5.-6. týden. V tomto stádiu těhotenství nelze dle mého názoru nahmatat téměř nic. Možná mírně zvětšenou dělohu, ale nelze podle pohmatu poznat, zde je plod několik milimetr menší či nikoliv. Má pouze několik milimetrů. takže závěrem - určitě je směrodatný UZ.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Těhotenství

| Miska01 | 23.11.2016, 04:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. +-10.listopadu jsem měla mít menstruaci, ale nepřišla. Dělala jsem si 4 těhotenské testy, které vyšly pozitivně, ale ta druhá růžová čárka byla slabší (u všech testů). Byla jsem i u svého lékaře, ale na ultrazvuku nic neviděl, bral mi krev a z výsledku těhotná jsem, ale řekl mi, že musíme počkat, pokud se to usadí tam kde má, moc tomu nerozumím. Jaká je možnost, že by se to nepovedlo? Na myšlenku, že budu maminka jsem se dost upla, k doktorovi mám jít až příští týden a tak nevím, zda můžu počítat s tím, že miminko mít budu nebo ne. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte pozitivní těhotenský hormon z krve, pak jste těhotná určitě, jen se asi nedá v tuto chvíli odhadnout, jak se bude těhotenství vyvíjet. Pokud je hodnota těhotenského hormonu nad 1000, mělo by být správně zahnízděné vyvíjející se embryo být v děloze již alespoň náznakem vidět. Pokud vidět v děloze nic není - těhotenský hormon je bud nižší, nebo těhotenství zaniká nebo se může jednat o mimoděložní těhotenství. Určitě je ale správný postup počkat, protože z jedné hodnoty a jednoho ultazvuku těžko něco soudit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Dobrý den, prosím vás, mám prosbu, dnes jsem volala na výsledky, které me dělali v 11. týdnu těhotenství a zjistili mně, že mám pozitivní krevní skupinu. Prosím co to znamená, prý musím ještě jednou na odběr. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pozitivní krevní skupina zřejmě znamená, že máte pozitivní Rh faktor. Je to určitá charakteristika krevní skupiny, kterou máte ale stále stejnou, tudíž nechápu, proč byste měla chodit na odběry znovu. To Vám musí vysvětlit Váš gynekolog - třeba tou "pozitivitou" myslel něco jiného.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Šance na dvojčata

| Leticia | 21.11.2016, 22:36

Dobrý den, když jsem byla na přerušení těhotenství dvojčat, tak mi lékař oznámil, že už nebudu nikdy víc mít dvojčata .. Je to možné? Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, šanci, že budete mít dvojčata máte celou dobu svého reprodukčního věku stejnou, i když jste byla na přerušení. Zákrok vůbec pravděpodobnost nesnižuje, ta je stále stejná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Těhotenství

| nanana | 21.11.2016, 16:40

Dobrý den, v pátek jsem začala lehce špinit, jsem v 6. týdnu těhotenství. Mám z toho opravdu radost, ale teď se trochu bojím, byla jsem hned v ten den u lékaře, předepsal mi prášky na udržení a beru ještě nějaké vitamíny. Krvácení je občas ředěné, je to jen na intimku, pak sem začala krvácet o něco víc, bolesti nemám. Můj gynekolog mi k tomu moc neřekl a lékařské zprávě moc nerozumím. Snažím se odpočívat a být v klidu, jenže mám obavy, abych nepotratila. Další věc je, že na ultrazvuku vidí embryo a říká, že tam mám menší hematom, ale zatím miminko nemá vidět srdíčko. Kamarádka říká, že u ní už vidět bylo, chtěla bych vědět, jestli se to u někoho stává, že krvácí, ale miminko je stejně v pořádku nebo to je známka, že se hematom vstřebává? Na kontrolu mám jít až za 14 dnů, ale opravdu se bojím. Nějak se neumím smířit s tím, že by to mohlo odejít, je to těžké. Prosím poraďte. Předem moc děkuji.

Dobrý den, hematom v děloze je to, co může způsobit špinění či krvácení. Těhotenství se ale může dál normálně vyvíjet, nemusí to nutně znamenat potrat, ale může. Do 12. týdne se bohužel nic jiného než podpora gestageny a klidový režim (i když ten je také velmi diskutabilní) dělat nedá. Nemůžete nic sama ovlivnit. Co se týče srdeční akce - 6. týden je hranice, kdy u někoho je již akce vidět, u někoho to pár dní ještě trvá. Nicméně za 14 dní by srdeční akce měla být jasně zřetelná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Nerovnost na L-S, artefakt

| Ataner88 | 21.11.2016, 12:17

Dobrý den, absolvovala jsem 1.screening plodu v 12+6. Doktorka nám vše vysvětlovala až do doby, kdy na něco narazila u zádíček (jakoby ocásek). Pak nás poslala na chodbu a za 15 minut zpátky na ultrazvuk a objevila to tam znovu. Stále mluvila o nějakém artefaktu navíc. Prý počká na krev a ozve se mi. Krev mi dopadla dobře, ale posílá mě k jinému lékaři až budu v 17tt a ve zprávě mám: Screening I.trimestru negativní, při sono zobrazení hlavičky nepřehledná oblast IT, dále nepravidelnost v oblasti L-S přechodu v sagitálním i transversálním zobrazení. Chtěla bych se zeptat, co to znamená a co by to mohlo být anebo zda se na ultrazvuku může objevit něco co tam není? Děkuji

Dobrý den, těžko říct, může to být jen opravdu nějaky stín na UZ. Může to značit nějaký problém v oblasti páteře, ale nemusí. Těžko to ve 12. tydnu poznat. Všechny orgánové soustavy se později lépe zobrazují, takže vyčkejte na UZ v 17. tydnu. To už bude vše zřetelné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Zvýšený D-dimer

| Zuzana123 | 18.11.2016, 17:20

Dobrý deň,
z krvi mi bolo potvrdená zvýšená hodnota D-dimer 1,89. Som v 26. tt. Gynekologička ma poslala na hematológiu, vraj táto hodnota je zvýšená a mám hustú krv. Je podľa Vás táto hodnota už nejako nebezpečná? Bude to podľa Vás potrebné aj nejako liečiť? Ďakujem.

Dobrý den, samotná zvýšená hodnota D-dimeru není nijak výjimečná. V těhotenství je hladina D-dimeru zvýšená skoro vždy. Na hematologii Vám pravděpodobně udělají ještě doplňující vyšetření, ale pokud se nic nezjistí, nic z toho pravděpodobně nevyplyne.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:59

Přítomnost oční bulvy

| Jinka93 | 17.11.2016, 13:58

Dobrý den, píší ohledně mého nenarozeného miminka. Nedávno jsem zjistila, že je možné, aby se miminko narodilo bez očních bulv. Měla jsem z toho hrozně špatný pocit a strach, že se to stane i mému miminku. Tak jsem si pustila video z druhého screeningu a vyfotila jeden moment, kde jde vidět obličej a chci se zeptat, zda se jedna o očičko (tedy oční bulvy) a mé obavy jsou zbytečné a nebo se o očičko nejedná. Tenhle kroužek jde vidět na videu v oblasti oka častěji. Dnes jsem ve 32. týdnu. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, ano, na snímku jsou pekně vidět obě oční čočky - vše je tedy v pořádku.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:47

Těhotenstvo

| kajuska17 | 17.11.2016, 08:39

Dobry den, chcem sa opytat na vas názor, som na zaciatku tehotenstva 5+5tt, a uz dhsiu dobu citim z posvy pri dotyku cibulovo-cesnakovy zapach, vytok nemam nejaky silny, doktror mi zobral stery na kultivaciu ale výsledky su dobre, aj moc mam cisty. Co mam podla vas robit? Cim to moze byt sposobene? Nic ma nepali ani nebolli, mam počkat do konca prvého trimestra? Alebo mi nieco poradite co sa moze? Moze to mat nejaky negativny ucinok na plod aj kde výsledky su dobre? Dakujem za radu.

Dobrý den, odpovídali jsme již v předchozí dotazu: Pojem "hnis v moči" je trochu zavádějící. V moči mohou být přítomné leukocyty (bílé krvinky), ale to ještě nutně neznamená zánět. Každopádně lehký zánět močového měchýře nebo dysmikrobii lze vyléčit či předejít závažnější infekci pokud máte dostatečný pitný režim. Aby bylo jasné, že máte zánět močového měchýře, musí Vám lékař vyšetřit močový sediment eventuálně kultivace z moči. Na základě papírkové metody toto určit ani nelze. Co se týče výtoku - je to to samé. Nelze jen na základě výtoku říci, že se jedná o zánět. Výtok může být zcela normální a v těhotenství i často jeho množství stoupá. Pokud nemáte svědění a pálení a výtok nemá nějakou abnormální barvu, pak stačí provést nějakou dezinfekci pochvy - např. globulemi Borlycerinu, které jsou pouze dezinfekční, zavádí se po dobu min 7 dní na noc a dají se koupit bez receptu. Nystatin se užívá jen pokud je prokázána jasně infekce, což zřejmě ve Vašem případě není. Moc nerozumím tomu, že se máte rozhodnout o užívání. Pokud máte infekci, pak je nutné ji přeléčit, pokud ji nemáte, pak jsou tabletky zbytečné.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:49

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné otěhotnět 2 dny po menstruaci, když do mě přítel 2x vjel?

Dobrý den, pokud došlo k ejakulaci, možné to samozřejmě je, i když 2 dny po menstruaci málo pravděpodobné.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:52

Možné těhotenství

| Charlie21 | 16.11.2016, 12:29

Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat. Byla jsme úplně na začátku těhotenství, gynekoložka mi jej ještě zcela nepotvrdila, nicméně 5 pozitivních těhotenských testů mluvilo jasně. Menstruaci jsem měla dostat 21. 9. Krvácet jsem začala 7. 10. a lékaři diagnostikovali samovolný potrat. Nemusela jsem na žádnou revizi. Všechno odešlo samo. Po týdnu jsem odkrvácela a my se začali snažit nanovo.
Menstruaci jsem měla dostat 4. 11.,takže mám už téměř dva týdny zpoždění. Sestřička mě objednala na příští středu, tedy 23. 11. Myslíte si, že bych vážně mohla být těhotná? A jestli to není příliš brzo na návštěvu lékaře? Jsem po minulé situaci rozhozená a nechce se mi věřit, že by se hned zadařilo, i když už je mi 4 dny pořád špatně od žaludku.
Předem moc děkuji a přeji krásný den.

Dobrý den, těhotenství samozřejmě možné je, i když je to měsíc po samovolném potratu. Pokud máte zpoždění 2 týdny, měl by být už i pozitivní těhotenský test.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:52

Dobrý den,
myslím si, že jsem těhotná, ale ještě je brzy na potvrzení gynekologem. Test pozitivní. Užívám lék Controloc na poruchu reflexu. Myslím, že se to tak jmenuje, nefunguje mi správně záklopka a vrací se zpět do jícnu potrava. Mohu ho užívat dál?

Dobrý den, ano, léky tohoto typu, jako je Controloc nebo Helicid, klidně užívat můžete i v těhotenství.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2016, 07:27

Těhotenství?

| fun | 15.11.2016, 12:29

Dobrý den, s přítelem se snažíme od září 2016 o dítě. Menstruaci jsem měla dostat v pátek 11.11.2016. Dnes je úterý 15.11.2016 a menstruace se stále nedostavila. Dělala jsem si 3 těhotenské testy a vyšly negativní. Testy jsem měla, kde se na obalu píše, že se může provádět 6 dní před menstruací. Co může být příčina, že se menstruace nedostavila, i když těhotná nejsem? Mám se objednat ke svému gynekologovi a řešit to?

Dobrý den, těhotenství nemusí test jasně ukázat, pokud máte zpoždění 4 dny, tak tedy ještě vyčkejte. Pokud test bude i za pár dní negativní, pak tedy zřejmě těhotná nejste a zpoždění může být způsobeno různými faktory (stres, nachlazení..). Nicméně i cyklus dlouhý 35 dní je stále považován za normálně dlouhý, takže být Vámi bych zpoždění s gynekologem řešila, až pokud bude trvat déle.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2016, 07:28

Tehotenstvo

| kajuska17 | 12.11.2016, 13:33

Dobrý deň, písala som Vam už raz, ohladom toho, že som mala vytok ktory troska zapachal od cesnaku (ziadne palenie), nič a nie vždy len niekedy zapachal. Na internete som čitala rozne fora a dočítala som sa ze to moze byt aj streptok, co to moze byt podla vas? Doktor mi bral stery na rozbor, nieviem aky, ale ak budu výsledky, ukazalo by tam keby som tam mala streptokoka? Netusim preco mam niekedy zapachajuci vytok za cesnakom :/, som na zaciatku tehotenstva a mam obavy. :(

Dobrý den, bohužel nemám věšteckou kouli a nevím, co by to mohlo být, na základě vašeho popisu. Pokud vám lékař vzal kultivace, je to správný postup. Běžná bakteriální infekce by se tam jistě ukázala (takže i streptokoka) a podle výsledků lékař zvolí adekvátní léčbu.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.11.2016, 10:19

Dobrý deň, ešte sa Vás chcem opýtať, či môžem jesť jeden strúčik cesnaku ráno pre posilnenie imunity od 4. tt. či je to bezpečné/prospešné pre plod. Ďakujem.

Dobrý den, jestli je to prospěšné pro plod, to opravdu nevím, ale rozhodně Vám to v ničem neuškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Tehotenstvo

| kajuska17 | 10.11.2016, 14:30

Dobrý deň, je užívanie vaginálnych tabliet nyxatin galvex 1x večer 5 dni počas prvého trimestra v 4tt bezpečné? Ďakujem

Dobrý den, ano, užívání tohoho preperátu je v ranném těhotenství bezpečné. Takové krátkodobé užívání by nemělo mít vliv na vývoj plodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Bledoružový výtok 7tt

| pejaes | 10.11.2016, 10:07

Dobrý deň, som v 7tt tehotenstva, lekár mi pred týždňom predpísal Duphaston 2*1 a magnezium, mala som totiž slabšie bolesti v podbrušku. Po 4 dňoch užívania sa objavil slabý ružový výtok, na kontrole lekár nevedel nič zistiť, lebo výtok vymizol. Plod je vraj ešte malý a nevedel na 100% potvrdiť aktivitu. Vraj mierne zostáva v raste, ale poznamenal, že to môže byť spôsobené metodikou. Výtok sa znovu objavil včera, lekár mi povedal, že ak začnem znova "špiniť" mám zvýšiť Duphaston na 3*1. Môžete mi povedať váš názor? Na kontrolu mám ísť až o 2 týždne a to čakanie je hrozné. Ďakujem.

Dobrý den, špinění v I. trimestru nebývá neobvyklé. Duphaston určitě můžete navýšit - gestagenní podporou nic nezkazíte. Pokud plod odpovídá na UZ velikosti 7. týdne těhotenství, měl by mít již patrnou srdeční akci. Pokud nemá, může se jednat o zamlklé těhotenství. Chápu, že čekání je nepříjemné, ale asi nezbývá nic jiného, než opravdu minimálně 1 týden počkat, jak se situace vyvine.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Tehotenstvo

| kajuska17 | 09.11.2016, 10:01

Dobry den prajem. Chcem sa vas opytat, mala som infekciu (zapal močového mechura) troska hnisu v moci- ked pijem vela vody necitim mechur - nebrala som antibiotika lebo som vedela ze som tehotna. Je mozne ze ten hnis vyplaval tym ze som pila vela vody a brala brusnicove sumive tablety? Dalej sa chcem opytat: dnes som bola při doktorovi aby mi potvrdil tehotensto podla vsetkeho som 4tt. No včera som vo vytoku zacitila akokeby cesnak/cibulu ale nie vela, nic ma nepali. doktor ma vysetril a povedal ze mam troska zvyseni vytok a dal mi tabl. NYSTATIN GALVEX(povedal mi ze sa mam rozhodnut ci budem brat ci nie, lenze strasne sa bojim, ze moze babatku uskodit. :( Chcem vediet aj vas nazor , ci je uzivanie tychto tabliet bezpecne? Popřípadě kolko dni ich mam brat ak ano. Este chcem doplnit ze napriklad teraz mam vytok ale ten cesnakovo-cibulovy zapach necitim, niekedy ho je citit niekedy vobec. Doktor mi robil test /taky papierik/ na ktorom nevysla ze je to mykóza, ze ph je v poriadku. Dakujem za odpoved.

Dobrý den, pojem "hnis v moči" je trochu zavádějící. V moči mohou být přítomné leukocyty (bílé krvinky), ale to ještě nutně neznamená zánět. Každopádně lehký zánět močového měchýře nebo dysmikrobii lze vyléčit či předejít závažnější infekci pokud máte dostatečný pitný režim. Aby bylo jasné, že máte zánět močového měchýře, musí Vám lékař vyšetřit močový sediment eventuálně kultivace z moči. Na základě papírkové metody toto určit ani nelze. Co se týče výtoku - je to to samé. Nelze jen na základě výtoku říci, že se jedná o zánět. Výtok může být zcela normální a v těhotenství i často jeho množství stoupá. Pokud nemáte svědění a pálení a výtok nemá nějakou abnormální barvu, pak stačí provést nějakou dezinfekci pochvy - např. globulemi Borlycerinu, které jsou pouze dezinfekční, zavádí se po dobu min 7 dní na noc a dají se koupit bez receptu. Nystatin se užívá jen pokud je prokázána jasně infekce, což zřejmě ve Vašem případě není. Moc nerozumím tomu, že se máte rozhodnout o užívání. Pokud máte infekci, pak je nutné ji přeléčit, pokud ji nemáte, pak jsou tabletky zbytečné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Tripple test

| 1magdusa1 | 09.11.2016, 09:28

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem 17+2tt, minulý měsic mi dělali testy. V ponděli jsem byla na UZ a dostala zprávu ve které je napsáno: proveden tripple test pro odmítnutí prvotním screeningu-riziko trisomie 18,21 a defektu netralní trubice nízké. Nizká hodnota HCG. Doporučen kontrolní UZ a zvýšený dohled. Tak jsem se byla objednat na UZ, kde mě objednali až na prvního prosince. Lékařka mi k tomu nic neřekla. Stačí jen abych na sebe dávala pozor. Zajímalo by mě, jestli to je nějak nebezpečné pro miminko, četla jsem hodně diskuzí o tom a jsem dost vyplašená. Můžete mi k tomu prosím říct víc? Mám už dvě děti, jedno má rok a půl a druhé 3. Nikdy jsem takové problemy v těhotenství neměla, tak se bojím. Děkuji moc.

Dobrý den, z Vaší otázky nevyplývá, že byste měla nějaké problémy v těhotenství, takže dávat si zvýšeně pozor asi nemá smysl. Nevím, co byste tím ovlivnila. Tripple test Vám udělali zřejmě proto, že jste neměla udělaný prvotrimestrální screening ve 12. týdnu (odběr krve + UZ na vrozené vývojové vady). To z Vaší otázky ale mohu pouze vytušit. Stejně tak mohu jen vytušit, že začátkem prosince Vás lékařka objednala na UZ na vrozené vady ve 20. týdnu těhotenství. Pokud bude vše v pořádku, pak buďte bez obav.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Těhotná i přes antikoncepci?

| lolota | 07.11.2016, 12:24

Dobrý den, mám dotaz.
Beru antikoncepci Foxinette.
Když jsem před několika dny dobrala plato a čekala, že do dvou dnů začnu menstruovat, měla jsem den po dobrání antikoncepce pohlavní styk.
Teď už je to pátý den a menstruaci jsem nedostala.
Je zde možnost, že jsem těhotna?

Pokud ano, bylo by možné těhotenství přerušit potratovou pilulkou?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Gabriela

Dobrý den, pokud jste v pauze nezačala krvácet, pak samozřejmě těhotenství vyloučeno není, ale nebylo z tohoto pohlavního styku, který jste měla v pauze. To by bylo příliš brzo. Raději si tedy udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Otěhotnění po potratu

| kalamaryy | 07.11.2016, 09:18

Dobrý den paní doktorko,
chci se zeptat, v 8. týdnu jsem prodělala samovolný potrat a to silným krvácením bez bolesti v podbřišku. Dle ultrazvuku vše odešlo přirozenou cestou a není za potřebí kyretáž. Chci se zeptat, za jak dlouho po potratu se můžeme pokusit znovu otěhotnět a zda mám užívat kromě kyseliny listové ještě nějaké vitamíny, abych předešla dalšímu potratu. Moc děkuji.

Dobrý den, stačí počkat 1-2 menstruační cykly. Užívání kyseliny listové má efekt hlavně před otěhotnění k prevenci vrozených vývojových vad neurální trubice. Na potratovost v prvním trimestru vliv nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Udržení těhotenství

| mazec | 06.11.2016, 14:34

Dobrý den, měla bych dotaz, co mám udělat abych dokázala udržet plod? Mám dvě děti a 6x potrat samovolný vždy cca 6. tt všechna genetická vyšetrení moje a manželovo v pořadku, mně teda přišli na leidenskou mutaci v heterozig stavu i jsem si píchala injekce, ale stejně jsem plod neudržela. Děkuji za radu.

Dobrý den, nevím, kolik je vám let, ale i věk může hrát zásadní roli při opakovaných potratech. Často je ve vyšším věku kvalita vajíček špatná a z nich poté vznikají nekvalitní embrya (poškozená, s genetickou vadou) a pak dochází k potratu. Velká část žen má nějakou formu vrozené trombofilie (poruchy srážlivosti) a těmto ženám poté pomůže aplikace nízkých dávek heparinu. Tuto léčbu jste již ale absolvovala a nepomohla, tudíž v tom bych problém neviděla. Pokud tedy máte za sebou 6 potratů, pak doporučuji buď již osud nepokoušet - pokud máte 2 zdravé děti anebo podstoupit umělé oplodnění s vyšetřením embryí ještě před zavedením do dělohy, což by mohlo problém vyřešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Dobrý den,
byla jsem tento týden u svého lékaře a ten mi potvrdil těhotenství, bohužel mi sdělil, že to není dobré, že miminku srdíčko nebije. Ptala jsem se, a jedná se "prý" o 8 týden, vyšetřena jsem byla pouze ultrazvukem. Je to mé první těhotenství a vzhledem k věku asi i poslední, je mi 42 let a jsem z toho dost smutná. Já se domnívám, že to je tak 6-7 týden. Menzes jsem naposledy měla 3. 9. 2016 ca 4 dny, podle mě jsem otěhotněla cca okolo 23. - 25. 9. Navíc otěhotněla jsem po dlouhodobé antikoncepci a vysazena byla cca před 1,5 rokem. Mám se dostavit za 6 dnů na kontrolu, tedy pokud nedojde k samovolnému potratu. Můžete mi prosím sdělit, zda je ještě nějaká šance, že to bude v pořádku? Mám stále bolesti prsou, je mi těžko od žaludku a nezvracím, děkuji moc za Vaši odpověď.

Dobrý den, co se týče UZ vyšetření plodu - srdeční akce by měla být u plodu patrná té chvíle, kdy velikosti odpovídá 6. týdne těhotenství. Jsou 2 varianty. Těhotenství by dle data poslední menstruace odpovídalo 8. týdnu, ale na UZ by plod odpovídal např. 5. týdnu. V tomto případě to muže být ten případ, že jste otěhotněla později a proto je plod menší a srdeční akce vidět není. Pokud ale i dle UZ plod odpovídá 8. týdnu a srdeční akce není vidět, pak se bohužel jedná pravděpodobně o zamlklé těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Zánět vaječníku

| MV1993 | 25.10.2016, 16:20

Dobrý den, mám dotaz. Snažím se otěhotnět, ale bohužel mi před 14 dny moje doktorka zjistila zánět vaječníku. Nasadila mi antibiotika, Entizol a 10 dní bez sexu. Běhen braní antibiotik jsem navíc dostala menstruaci, takže jsem musela přerušit braní Entizolu. V neděli jsem antibiotika dobrala,ale následně se mi dostavily (už během menstruace) tyto problémy: pálení, svědění kolem klitorisu a pochvy, slabý nepáchnoucí výtok a mírná, občasná bolest v podbříšku. Mohla by to být příčina anitibiotika vynechání Entizolu?
Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, Vaše potíže mohou být způsobeny užíváním antibiotik, které někdy mohou rozhodit poševní mikrofloru. Zkuste nasadit lokálně laktobacily na upravení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:14

Městnání ledviny

| Janah84 | 23.10.2016, 16:01

Dobrý den. Jsem 24. týdnu těhotenství po IVF už od 18. 10. se potýkam s bolestmi v pravé oblasti bederní krajiny a pravé poloviny břicha. Uzavřeno jako městnání pravé ledviny z důvodu útlaku močovodu dělohou. Momentálně řešení konzervativně analgetiky Spasmopan. Bohužel bolesti přetrvávají po celé dny. Úlevové polohy nezabírají. Analgetika mohu také v omezeném množství. Pomáhá snad jen teplo. Ale je to vyčerpávající a únavné. Chtěla bych vědět, zda se tento stav může zlepšit. Sledují mě na sonu, kontrola moče. O zavedení stentu u nás nechtějí ani slyšet. Boji se ohrožení dítěte. Tak jen bych ráda věděla, zda se to zlepší a zda mám tlačit na zavedení stentu. Děkuji Hrdličková

Dobrý večer, nevím, v jaké nemocnici svůj problém řešíte. U nás v Brně zavádějí těhotným pacientkám stenty zcela běžně, pokud je to indikováno a analgetika nezabírají. S dítětem nemá zavedení nic společného, nijak ho neohrožuje. Spíš Vás by mohly zatěžovat opakované infekce, které se mohou při městnání objevovat. Každopádně je toto ale otázka pro urologa, nikoliv gynekologa, takže nějaké prognózy vám těžko mohu říci. Toto jsou jen zkušenosti s našimi urology.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:12

Těhotenství 32tt

| Lena592 | 20.10.2016, 08:51

Dobrý den, prosím vás, jsem 32tt a pořád mě bolí břicho i záda jak při menstruaci. Magnesko beru, nevíte, proč to je? Děkuji a pěkný den.

Dobrý den, pobolívání v podbřišku ve 32. týdnu je již celkem normální. Děloha roste, plod taky, takže se to s blížícím se termínem většinou stupnuje. Pokud to není ve formě pravidelných kontrakcí, pak němejte obavy. Pokud ale chcete mít jistotu, navštivte svého gynekologa, po mailu Vám 100% jistotu ničeho dát nemohu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11

Anorexie a těhotenství

| čáp | 17.10.2016, 16:59

Dobrý den, velice Vás zdravím a žádám Vás tímto o radu a pomoc.
Předem se omlouvám a nezlobte se, že se na Vás obracím s takovým dotazem
Je mi 33 let a od 15 let trpím anorexií. Moje nynější váha je 50 kg při výšce 173 cm.
S přítelem 28 let (přítel je zdráv) se snažíme už 5 let o miminko, menses 4 roky není.
Na umělé oplodnění či na kliniku asistované reprodukce nechci, velice ráda bych otěhotněla přirozenou cestou. Prosím o radu i pomoc.
Ohledně stravy - není to žádná sláva. Jen sojové mléko, Protifar což je plnohodnotná bílkovina a dále vitamíny ve formě tablet- ostropestřec mariánský, betakaroten, zinek.... Je nějaká naděje mi pomoci i přes mé zdravotní problémy abych otěhotněla? MIMINKO bychom si moc přáli, už je nejvyšší čas. :-)
Velice Vám děkuji za kladné vyřízení a odpovědi.
S pozdravem Romana

Dobrý den, pokud máte při anorexii 4 roky amenorhoeu, což se není čemu divit, znamená to, že máte vlivem podvýživy nedostatek hormonů a ani nemáte ovulaci (neuvolňuje se vajíčko z vaječníku). Bez menstruačního cyklu a ovulace se prakticky otěhotnět přirozeně nedá. Takže máte 2 možnosti - buď navodit menstruační cyklus a ovulaci, což ale bez navýšení hmotnosti těžko půjde nebo umělé oplodnění. Jiné východisko bohužel nevidím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11

Dobrý den, jsem ve 34+2tt a budu rodit v Motole. Už od začátku mám těhotenskou cukrovku a nakonec to dopadlo tak, že si jednou denně pícham inzulin 22j. I přes to mám ráno hodnoty okolo 6,7 nalačno. Podle ultrazvuku mám lehce zvětšený plod, chtěla bych se tedy zeptat, zda mam šanci rodit přirozeně,nebo puůdu na vyvolávačku třeba i o 2 týdny dřive před termínem? Děkuji, Eva

Dobrý den, podle nových doporučených postupů, pokud máte jen těhotenskou cukrovku na inzulinu, pak byste rozhodne neměla přenášet, ale porod je možný normálně v termínu, nemusí se porod vyvolávat zbytečně dopředu. Samozřejmě ale záleží na váhovém odhadu. Pokud plod vykazuje známky makrosomie (je podezření, je je vetší vlivem špatně kompenzované cukrovky), pak vám samozřejmě mohou doporučit vyvolání dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11

Plánované těhotenstvo

| kajuska17 | 15.10.2016, 16:28

Este k mojej otazke, doplnenie: ci by mohli nastat nejake negativna na plod ak beriem tablety a sucasne by sa podarilo otehotniet?

Dobrý den, nevím, jaké tablety jste od lékaře dostala (popis silnější a slabší mi celkem nic neřekne), ale každopádně téměř žádné z lokálních antibiotik, které se běžně předepisují, plodu neuškodí. Většina žen prvních 14 dní neví, že je těhotná a užívají různé léky a přípravky. Prvních 14 dní není stran vývoje plodu nejdůležitějších.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.10.2016, 18:48

Plánované těhotenstvo

| kajuska17 | 15.10.2016, 15:15

Dobrý deň, chem sa opytat, pred 2 tyzdnami som mala husty biely vytok so zapachom nic ma nepalilo ani nic podobne ale pre istotu som zasla ku Dr. dal mi tabl.slabsie (pokusame sa o babo tak pre istotu keby som nahodou ostala v tom) ked som dobrala tabletky mali sme s manzelom pohl.styk ale po styku ma to palilo tak som zase zasla ku Dr a kedze som mala menstruaciu dal mi tabletky uz troska silnejsie (mierny zapach po cesnaku a palenie po styku, ktore pocase prejde a potom akokedy nic). No moja otazka je ci mozem mat s manzelom styk ak som vcera zobrala prvu tableku? Pretoze mam pocit, že mam plodne dni, bolo by to škodlive pre plod? Ďakujem za odpoved

Dobrý den, nevím, jaké tablety jste od lékaře dostala (popis silnější a slabší mi celkem nic neřekne), ale každopádně téměř žádné z lokálních antibiotik, které se běžně předepisují, plodu neuškodí. Většina žen prvních 14 dní neví, že je těhotná a užívají různé léky a přípravky. Prvních 14 dní není stran vývoje plodu nejdůležitějších.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.10.2016, 18:48

Opuch plodu

| MiHa506 | 12.10.2016, 13:49

Dobrý deň, chcem Vás požiadať o informáciu, či je opuch plodu bežný a normálny (17-18TT), ak áno pri akých hodnotách sa za normálny považuje pri akých už nie, a co ten "normálny"opuch sposobuje.

Dôvodom mojej otázky je fakt, že mi vyšli zlé hodnoty Triple testov - predpoklad na Downa, gynekolog mi urobil ultrazvuk kde mi do správy z UTZ :napisal ze vsetko v norme, ziadne znaky ochorenia, čiže výsledok UTZ v poriadku, avšak "medzirečou" po UTZ konštatoval aj ,že babetko je opuchnuté avšak že je to v norme a ďalej sa tým nezaoberal. Jediné čo sa ma v tejto suvislosti pýtal bola krvná skupina - ako som sa dočítala negatívny faktor by mohol opuch vyvolat, tak zrejme preto. Ja mam však krvnú skupinu 0+ čiže to spolu nesúvisí.
Nakoľko som v tom čase riešila otázku DS, nenapadlo ma na to sa opýtať bližšie, na ten opuch a čo by už v norme nebolo. Teraz som sa nad tým zamyslela a našla nejaké informácie a velmi ma to vydesilo. Za informácie. Ďakujem

Dobrý den, nevím, co přesně máte na mysli otokem plodu. Pokud se jedná o celkový otok kolem plodu, tak to samozřejmě normální není v žádném stadiu těhotenství a může značit nějakou genetickou vadu. Moc nerozumím tomu vysvětlení vašeho gynekologa, že vše je normální, jen pozoruje otok plodu. Pokud tam je, tak ultrazvuk nelze považovat za normální. Otok plodu nelze nijak kvantifikovat - nemá žádné hodnoty. Nevím, zda ultrazvuk dělal gynekolog, který má specializaci na ultrazvukové screeningy, zda má dostatek zkušeností, dobrý ultrazvukový přístroj atd. To je samozřejmě taky důležité. Pokud takový lékař opravdu konstatuje otok plodu, pak by bylo dobré udělat odběr plodové vody a genetickou vadu vyloučit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11
Zavřít reklamu
Inzerce