Nový očkovací kalendář povinných očkování 2018

Proti kterým nemocem se dnes děti povinně očkují, kdy, v jakých intervalech a v kolika dávkách?

Věk Nemoc, proti které očkujeme

Od 9. týdne

1. dávka hexavakcíny

  • záškrt
  • tetanus
  • dávivý kašel
  • invazivní onemocnění Haemophilus influenzae
  • přenosná dětská obrna
  • žloutenka typu B

4. měsíc, resp. 2 měsíce po první dávce

2. dávka hexavakcíny

  • záškrt
  • tetanus
  • dávivý kašel
  • invazivní onemocnění Haemophilus influenzae
  • přenosná dětská obrna
  • žloutenka typu B

Mezi 11. a 13. měsícem

3. dávka hexavakcíny

  • záškrt
  • tetanus
  • dávivý kašel
  • invazivní onemocnění Haemophilus influenzae
  • přenosná dětská obrna
  • žloutenka typu B

13. – 18. měsíc

  • spalničky, příušnice, zarděnky (1. dávka)
Mezi 5. a 6. rokem
  • spalničky, příušnice, zarděnky (2. dávka)
Při preventivní prohlídce v 5 letech (nejpozději do 6 let)
  • záškrt, tetanus, dávivý kašel (přeočkování)
Mezi 10. a 11. rokem
  • záškrt, tetanus, dávivý kašel (přeočkování)
  • dětská přenosná obrna (přeočkování)
25 let (nejpozději do 26 let)
  • tetanus (přeočkování)

Vzhledem k tomu, že bylo zrušeno celoplošně povinné očkování proti TBC, lze zahájit pravidelné očkování hexavakcínou již od 9. týdne věku, samozřejmě po posouzení zdravotního stavu dítěte ošetřujícím dětským lékařem - viz tabulka.

Očkovací kalendář pro dospělé Vám sestaví v specializovaných centrech Očkování a cestovní medicíny.

 

Inzerce

Emla® krém chrání před bolestí při aplikaci injekce

Volně prodejný léčivý přípravek s účinnou látkou lidokain a prilokain k zevnímu použití Emla® krém signifikantně chrání před bolestí při očkování v dětském věku.

Proč nechávat Vaše děti trpět bolestí, když ji můžete zvládnout s Emla® krémem?

Příbalová informace: informace pro uživatele EMLA 25 mg/g + 25 mg/g krém lidocainum/prilocainum: 

Léčivý přípravek s účinnou látkou lidokain a prilokain k zevnímu použití. Pečlivě čtěte příbalovou informaci dostupnou na stránkách www.sukl.cz dříve, než začnete tento přípravek používat, protože obsahuje pro Vás důležité údaje. Vždy používejte tento přípravek přesně v souladu s příbalovou informací nebo podle pokynů svého lékaře nebo lékárníka. Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu. Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu. Pokud se u Vás vyskytne kterýkoli z nežádoucích účinků, sdělte to svému lékaři nebo lékárníkovi. Stejně postupujte v případě jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v příbalové informaci.
Odborné medicínské otázky týkající se léků společnosti Aspen získáte na lince 228880774 a na e-mailové adrese: Aspenmedinfo@professionalinformation.co.uk

Dotazy na téma očkování jsme zodpověděli v rámci pravidelného Pediatr ONLINE.

Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Očkovací kalendář - diskuze

  • Úvaha o očkování a následné dopady na vývoj dítěte
    Odkaz od ELvis 84: http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovani-poruchy-vyvoje-a-imunity-u-deti-1-cast/

    Všem vřele doporučuji si to přečíst. Tyto články řeší, zda očkováním spíše dětem neubližujeme než prospíváme. Velice zajímavé.
    jina1   | 19.02.2014 21:22:32
    Reagovat | URL příspěvku
  • očkovací kalendář - dotaz
    Dobrý den.
    Naše doktorka očkuje trochu jinak než asi většina lékařů.
    Poslední hexu s priorixem nám odložila (nebylo na roce), aby mezi očkováním byla vždy 4 měsíce pauza.
    První priorix má dostat za 14 dní ve 14ti měsících.
    Na roce a půl poslední hexu se synflorixem a za další 4 měsíce (na 22) druhou dávku priorixu.
    Chci se zeptat na mezní limity podání, protože syn má právě ted stále rýmu a pokašlává. pár dní dobré a znovu. Protože když mu to nebude moci dát ted, tak bud nedodrží tu 4 měsíční pauzu (co by to bylo pro organismus hexa např 2 měsíce po priorixu) nebo dostane hexu se synflorixem až třeba ve 20ti měsících?
    Děkuji moc za odpovědi.
    Dejmalka   | 10.02.2012 14:43:11 | Reakcí: 1, poslední: 14.02.2012 17:04:35
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: očkovací kalendář - dotaz
      tak jinak, protože jsme tam dnes opět přišli se zelenou rýmou, tak na 15ti měsících dostane poslední hexu se synflorixem najednou a pak měsíc na to, první priorix, ted mi zas říkala, že stačí 14 dní pauza mezi těmito očkováními. Vůbec nechápu, proč mu tu hexu nedala na roce.
      Dejmalka   | 14.02.2012 17:04:35
      Reagovat | URL příspěvku
  • před chvíli jsem dočetla zajímavý článek od MUDr. Elekové a zajímal by mě názor paní doktorky.. sice je dost obsáhlý (8 částí), tudíž vyčerpávající, ale myslím, že mluví za vše..
    Evis 84   | 17.07.2011 13:02:30 | Reakcí: 7, poslední: 17.07.2011 17:43:23
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      ta pani dela to, co sama hned na zacatku odsuzuje. Seredne manipuluje s fakty. Nemuzu to tady vsechno vypsat, bylo by to delsi jak jeji clanek.

      Obecne: ockovani je pecka pro detsky imunitni system, proto se taky ockuje v dobe, kdy by decko melo byt plne kojene, tak se s tim aspon lepsi srovna. Ano, pokus se takto vybuzena imunita setka s alergenem, na ktery je treba geneticky citliva, muze propuknout alergie. Ale lepsi alergie, jak cernej kasel, fakt ze jo.

      Navic ockovanim nechranim jen decko, ale taky starsi generaci, ktera bud ockovana neni, nebo uz ta imunita taky neni, co byvala.
      zajic   | 17.07.2011 14:11:28
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        nevím, jestli jsou lepší např. zarděnky, než autismus..
        Evis 84   | 17.07.2011 14:15:22
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          ja bych to s tim autismem nevidela tak cerne, kolik znas autistu? Myslis, ze vetsi rozpoznani autismu je o tom, ze se to vic sleduje, nez driv, nebo ze za to muzou vakciny?
          Ono kdyz resis tuberu, tak nemas cas resit autismus.
          zajic   | 17.07.2011 14:31:25
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          no, a podle te pani, pripadny autismus snadno vyresis jeji homopatickou potancovanou vakcinou a nebudes mit ani autismus ani zardenky.
          Pani doktorka ma v leccems pravdu, to zas jo, rada bych se s ni pobavila osobne, abych zjistila, zda zavadejici informace uvedla z neznalosti nebo schvalne. Kdo neni v oboru znaly, tak to asi nerozlisi, ja tam vidim spoustu desnych kecu. (mam mgr. na biochemii, delam doktorat na imunologii)
          zajic   | 17.07.2011 14:34:54
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            já to jako laik bez odborného vzdělání bohužel nemůžu posoudit.. zajímá mě, co tam teda vidíš jako blbosti?
            Evis 84   | 17.07.2011 16:21:32
            Reagovat | URL příspěvku
            • \
              RE:
              to je tezko psat. Spis nez blbosti, tak neznalosti a velmi obratna manipulace s fakty. Napr. to, ze je spatne ockovat pri ryme, neznamena, ze je spatne ockovani jako takove. Obcas kapicku scita hrusky a jabka, ale opravdu nejsem schopna to takhle v kratkosti vysvetlit. Musela bych tomu udelat oponenturu stejne dlouhou jak je ten clanek, na coz nemam cas.
              zajic   | 17.07.2011 17:43:23
              Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      jinak ano, ockovat pri ryme je blbost, stejne tak jako podavat paracetamol (ale i v clanku chvalenej brufen) preventivne
      zajic   | 17.07.2011 14:26:17
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den, pane doktore,
dcera by měla být v těchto dnech očkována po 5 letech proti klíšťové encefalitidě, ale je v šestém měsíci těhotenství. Kdy může toto očkování podstoupit, aby jí nepropadlo a nemusela absolvovat očkování zase od začátku.
Děkuji za odpověď.
Zdeňka

Dobrý den,

přeočkovací dávka proti klíšťové encefalitidě má poměrně široký interval tolerance. V období těhotenství se proti klíšťové encefalitidě neočkuje, v období kojení je však vakcinace neživou dávkou možná. Doporučuji počkat do uplynutí šestinedělí a pokud nebudou poporodní komplikace, může se dcera očkovat. Pokud by to z nějakého důvodu možné nebylo, počká to ještě i několik dalších týdnů po porodu bez toho, aby se muselo začínat znovu první dávkou. V každém případě bude možné navázat na předchozí očkování a pokračovat jednou dávkou na dalších 5 let.

S pozdravem

Rastislav Maďar

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 05.04.2018, 09:37
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce