Celkem výsledků pro výraz "miminko 0 6 mesicu": 879
Články (100)
Dotazy poradny (100)
Dobrý den, dcera 23 měsíců spí celou noc (párkrát pobrekne bez nutnosti asistence) cca od 10 měsíců, od 7 měsíců spí sama v pokojíku ve své postýlce. Usíná sama bez problémů po večerním rituálu, který je stále stejný od malinka. Dcera je velmi živé dítě a i v noci po postýlce dost cestuje.Mmt asi 3 týdny se začala v noci budit až hysterickým pláčem, byla zpocená, klepala se, ale při vědomí ... stačilo pochovat, hned si ukázala na postýlku a usla. Někdy byla tato epizoda 1x, někdy 3x za noc. Střídali jsme se s manželem v utěšování. Nyní se situace zhoršuje ... začala se tulit (nikdy moc tulivá nebyla), sem tam něco povídá, již nechce zpět do postýlky - začne zase hystericky plakat, když to zkusíme. Trvá to než ji přemluvíme, budí se častěji a častěji, třeba i 7x a posl. noci, když ji jde uklidnit manžel, tak začne ještě víc hystericky brečet a chce mě, kdy se ke mně hned přitulí, ale nejde odložit ... Ráno začala vstávat o cca 1,5 hod. dřív a odpoledne spí min. 1,5 hod., spíš lehce přes 2 po obědě ... Zásadní změny v režimu dne, aktivitách si neuvědomuji. Jedině, že jsem těhotná, ale bříško bylo vidět už nějakou dobu, než tohle začalo. Mohu nějak dcerce pomoci k delšímu spánku a zachránění našeho spánku? Děkuji
Dobrý den, dětský spánek prochází různými fázemi. Jsou období, kdy dítě spává klidně celou noc, ale pak také takové, kdy je spánek neklidný a dítě se i vícekrát za noc budí. Důvody mohou být různé, může se jednat o růst zubů, rychlý psychomotorický vývoj dítěte v určitém období, fyzický růst dítěte, nebo také strachy a úzkosti spojené s nějaký stresem, se kterým se dítě vyrovnává. U dětí ve věku 2 - 4 roky se často objevují noční děsy, úzkosti, strachy, projevující se probuzením s křikem, nebo křikem ze spánku podle fáze spánku, ve kterém se noční můra objeví. Dítě ve spánku zpracovává události během dne, kterých na něj při jeho bouřlivém vývoji může být hodně. Potíže se spánkem mohou nastat také, pokud se dítě nachází v přechodné fázi, kdy se mění délka jeho spánku, tak jako možná i u vás. Je potřeba být klidní a trpěliví, neměnit rituály před spaním ani během spánku. Když se dítě necítí dobře, pak je normální, že se dožaduje spíše matky, v noci také není dobrá doba na boj nebo výchovu dítěte. Proto choďte za dcerou tedy vy, pokud vás požaduje a snažte se vyvarovat vzniku hysterického pláče, který jí pak zabraňuje znovu usnout. Z postýlky, na kterou je dcera zvyklá ji neberte, ale přitulte se k ní, přilehněte, obejměte, konejšete, mluvte klidným a tichým hlasem. Vyčkejte dokud dcerka znovu neusne. Vaše těhotenství může být také důvodem, proč se dcerka cítí být znejistěná a může být ve stresu. Popisujete, že vaše bříško bylo vidět už dříve, takže se termín vašeho druhého porodu zřejmě blíží. Dcera z vás může cítit určité napětí, také se doma o příchodu dalšího dítěte určitě bavíte, připravujete mu věci, výbavu. Tato nejistota, že neví, co se bude dít, může způsobovat poruchy spánku i to, že dcera v noci dožaduje vás. Zkuste s dívkou začít více pracovat na přípravě na sourozence. Povídejte si s ní o tom jaké to bude, když budete v porodnici, jaké to bude až přijde domů miminko. Zdůrazněte kladné stránky příchodu sourozence. Nezapomeňte však dceru ujistit, že ji budete mít stále stejně ráda, i když přijde další miminko, že tu vždy budete pro ni, děti si někdy myslí, že je nové miminko v rodině nahradí.
Informace podávejte přiměřené věku dcery, nemusíte se obávat, že by vám dcera nerozuměla. K rozhovoru a k přípravě dítěte na sourozence můžete využít různé knihy, na jejichž tvorbě se dítě může samo podílet a zapojovat. V naší rodině se osvědčily například tyto publikace: "Maminka má miminko", nebo "Bude nás o jednoho víc" - malujeme a tvoříme. Nezapomeňte, že je potřeba trpělivost, neočekávat zázračný efekt hned, váš klidný spánek se vám však určitě zase vrátí. Přeji hodně radosti z vašich dětí. Mgr. Michaela Matoušková, dětský psycholog

Pro akci je nutné přihlášení
Dobrý den,mám dcerku,3 a čtvrt roku a před 2 měsíci se nám narodil syn. Dcera byla od malička zvyklá chodit s tatínkem,babičkou a dědou nebo tetou ven,na hřiště,na zmrzlinu, na výlety,prostě kamkoli. Vždy byla nadšená že má někdo přijít,hodinu předem už byla obutá a oblečená,jen čekala a těšila se že za ní někdo přijde a postará se jí o zábavu. U babičky bývala i celý den,spinkala tam přes poledne a na mě si ani nevzpomela... když se ale narodil syn,z ničeho nic chce být jen se mnou,24h denně,chodí se mnou i do sprchy,na záchod,neustále mě musí mít na očích a jakmile na minutu zmizím z dohledu,začne dělat hrozné scény,brečí,třepe se řve kde je maminka... překvapuje mě že ji nikdo z rodiny nenaláká na to,co dřív tak zbožnovala,dokonce ani tatínek(jízda na kole,plavání...) tatínek na ni nesmí ani sáhnout,(třeba ji obléct mikinu atd)jinak zase spustí,všechno musím dělat já. Nechce být například ani na zahradě zatímco já jsem vevnitř v baráku. Nedávno byla s manželem v pokojíčku(to měla výjimečně na tatínka naladu)a dívali se na pohádky,já chystala večeři když v tom uviděla na zdi moji fotku a v tom chytla zase úplnou paniku až ji manžel musel přinést do kuchyně za mnou. I přes to ze se starám o miminko, se toho pro dcerku moc nezměnilo,pořád se jí věnuju (skoro)stejně,chodíme spolu ven,usínáme spolu,vstáváme spolu,hrajeme si...Připadá mi to jako celkem extrém,chápu že miminko je pro sourozence celkem šok,ale neumím si vysvětlit proč najednou nechce jít s nikým ani na hodinu na procházku,dokonce i když jim dám malého syna do kočárku,ona chce být se mnou doma.Nevím jestli je to jen období a časem to přejde samo,a hlavně nevím jak se k ní mám momentálně chovat během dne,i během těch histerických záchvatů. Mám si toho nevšímat nebo naopak se ji snažit uklidnit?
Dobrý den,
narození dalšího dítěte je vždy pro celou rodinu velká změna. Starší dítě může narození mladšího sourozence vnímat jako ohrožení své dosavadní role a pozice v rodině. Dalo by se říci, že čím více pozornosti mu bylo věnováno, o to více si uvědomuje, že se najednou musí o rodičovskou pozornost dělit. Změní se také klima v rodině, najednou není ten jediný, kolem kterého se všechno točí, návštěvy se chodí dívat na miminko, a ne pouze za starším dítětem. Navíc předpokládám, že maminka byla pravděpodobně po nějakou dobu pryč – v porodnici, než se miminko narodilo. Takže i když máte pocit, že se starší dceři věnujete stále hodně a nic podstatného se pro ni nezměnilo, tak pro ni se může jednat o změnu velikou. A to máte štěstí, že vaše druhé dítě je zřejmě velice hodné, když máte stále dost příležitostí se starší holčičce věnovat. Dcerka si už navíc zřejmě začíná uvědomovat, že ten malý "vetřeleček" nikam neodejde a zůstane v rodině už napořád. Tyto skutečnosti jsou pro ni zdrojem napětí a nejistoty a reaguje na ně separační úzkostí. Přistupujte k dceři citlivě k jejím pocitů a strachu, neodhánějte ji od sebe, poskytněte jí svoji přítomnost, jak jen to bude možné. Nechte pootevřené dveře na záchod, do sprchy, ať vás dcera vidí a je klidná. Nenuťte a nepřemlouvejte ji do aktivit bez vás, i když víte, že je má ráda. Zkuste naopak poslat někoho – babičku, tatínka na procházku jen s miminkem a udělejte si s dcerou holčičí čas jen pro sebe. Dcera potřebuje vaši výlučnou pozornost, můžete ji někdy vzít i někam ven na její oblíbené aktivity, když třeba miminko spí a má vám je kdo pohlídat. Pomoci by mohlo také zapojení dcery do péče o miminko, může například podat plenku, hračku, asistovat při přebalování, koupání, zazpívat bratříčkovi písničku. Je potřeba ocenit, jak už je velká, kolik toho již umí, jak se o bratříčka dokáže postarat. Posílit v ní pocit, že je velká sestra, která má kompetence pomoci při péči o sourozence. Pokud se vám zdaří reagovat na dceřiny potřeby citlivě, pak separační úzkost odezní tak rychle, jak přišla a z dcery bude zase ta veselá a aktivitami hýřící holčička. Trpělivý ať je také tatínek, ať svoji přítomnost a aktivity nabízí, ale nepřesvědčuje, nevnucuje, u dcery by to způsobilo úzkost. Však jeho čas zase zanedlouho přijde a dcera nebo i obě děti si budou jeho pozornosti užívat a je možné, že si potom dcera zase na vás ani nevzpomene. Přeji vám hodně trpělivosti a ať se s vámi (nebo spíše s dcerkou) separační úzkost rychle rozloučí. Pokud by potíže i přes zavedená opatření přetrvávaly delší dobu např. několik měsíců, pak by bylo na místě vyhledat odbornou radu u dětského klinického psychologa.
S pozdravem
Mgr. Michaela Matoušková, dětský psycholog

Dobrý den,očekávám narození prvního potomka a uvažuji o zakoupení pelíšku pro miminko. S tím, že samozřejmě většinu dne by miminko bylo v postýlce, ale ráda bych ho u sebe měla i v jiných částech bytu. Našla jse pelíšek, který vypadá jako takový menší sedací vak - jeho výlň jsou EPS kuličky, výrobce tyto pelíšky doporučuje i pro novorozence a děti nedonošené. Chtěla bych se zeptat, zda umisťování miminka do tohoto pelíšku nemohlo mít nějaký negativní vliv na vývoj miminka? a zda byste spíše doporučila, aby miminko případně v pelíšku bylo maximálně půl hodiny denně nebo zda je vhodný i pro delší odpočinek?Mockrát děkuji za odpověď.Kateřina
Dobrý den, pelíšek pro miminko je ideální používat vždy po kojení, protože miminku zabezpečuje lehce zvýšenou polohu hlavičky oproti tělíčku a je možno jej vždy nějaký čas v lehátku ponechat. Jinak je pro miminko nejlepší, když je v zavinovačce, v poloze na boku. Boky se střídají, možno zafixovat pomocí polohovacích válečků či jinak. Doporučuji ...i z vlastních zkušeností tzv. polovysypanou péřovou peřinku, kterou představuje P. Kiedroňová ve své knize "Něžná náruč rodičů". Dítě je v ní zavinuté a je v měkoučku. Chcete li mít dítě neustále u sebe, můžete si pořídit kolíbku či košík na kolečkách.
Recepty (9)
Brambory s červenou řepou (od 7 měsíců)
2 porceSuroviny: 200g brambor, 100g červené řepy, 5 lžic kojeneckého mléka, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička nakrájené petrželky.Příprava: červenou....
Rýže s kuřecím masem (od 7. měsíců, 2 porce)
Suroviny: 80 g kuřecího masa, 100 g vařené červené řepy, 60 g rýže, kousek pórku, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička posekané petrželky, kojeneckou vo...
od 10 mesicu
rybi file se syrem a jablky 100g rybiho file 10g rostl.tuku 2pol.lz vody 40g jablek 10g strohaneho syra zelena nat kmin file rozkrojime na dve porce ,...
Anetčina jáhelná kaše, od 9 měsíců
Přibližně na 2 porce potřebujete: 100g jáhel UM mléko z 290ml vody 1/2 mandarinky 2 sušenky Sunarka vroucí vodu Odvážené jáhly přesypeme do sítka a n...
Zeleninový příkrm s pohankou
Do kojenecké nesolené vody dáme karotku, kousek petržele, růžičku květáku - fantazii se meze nekladou - růžičkovou kapustu, hrášek, kukuřici, zelené f...
Jogurtová dobrota pro nejmenší
Seznam ingrediencí: 1 středně velké jablko 1 kelímek bílého jogurtu 6 piškotů Postup přípravy:Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme povařit...
Diskuzní příspěvky (100)
Vybavení pro miminko od narození do 12 měsíců?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, co je již dobré pořídit pro miminko od narození do 12 měsíců. Resp. situace - jsem v tom, co je potřeba koupit do porodnice, první dny doma, kočárek, lahvičky a vše kolem kojení, zda se vyplatí již nakoupit potřeby pro mimi, které vydrží až do 12měsíců věku (např. lehátk...Vybavení pro miminko od narození do 12 měsíců?
Ahoj, chtěla bych se zeptat, co je již dobré pořídit pro miminko od narození do 12 měsíců. Resp. situace - jsem v tom, co je potřeba koupit do porodnice, první dny doma, kočárek, lahvičky a vše kolem kojení, zda se vyplatí již nakoupit potřeby pro mimi, které vydrží až do 12měsíců věku (např. lehátk...
5 mesicu a pul mesicu
a nejvetsi zabavou je chytit si palce u nohou a kousta je..Ottik jen zuzlat , nema zub a take dolezt k nasim prstum a zuzlat a kousta jak se da...jeste ze na prelezeni 2 az 3 metru potrebuji tak pul hodiny az celou...mezitim si schrupnouVychytávky (55)
Roztomily darek pro miminko napr. ke křinám apod.
www.babydarky.cz
Přebalovací pultík pro miminko
Jak to máme u nás?Vzhledem k tomu,že máme velký obávák propojený s kuchyní a v této místnosti se také zdržujeme nejvíce,bylo ideální zde dát náš přeba...

Nafukovací kruh do vany pro miminko- tzv. BABY RING
Ahoj maminky. chtěla bych vám představit perfektní pomůcku pro koupání miminka. Jde o nafukovací kruh, který se připevňuje kolem krku miminka. My jsme...
Blogy - články (100)

Můj druhý porod - Tomášek 10.5. 2010

Ondrášek - 9 měsíců v bříšku a porod 2.7.2009
Porodní plán

Můj první porod - Honzík 2. 5. 2008
pravda,aneb jak maminka k miminku přišla....
Smutná zpráva + veselá = moc smutná / MIMODĚLOŽNÍ TĚHOTENSTVÍ
Blogy (54)
Soutěže (100)
Testování (100)
Fotogalerie (100)
vysněné miminko

NAŠE MIMINKO, JAKO DÁREČEK Z NEBE
Petříček do 12 měsíců
Naše trojčátka 10 měsícu

Videa (7)

Zajímavé vychytávky ve výbavě pro miminko - video
Co jsou věci naprosto nezbytné pro miminko a naopak, jaké věci jsou zbytečné? Které vychytávky dokáží zpříjemnit první měsíce s miminkem?

Jak vybírat kočárek pro miminko? - video
Vybíráte právě kočárek a nevíte podle čeho se rozhodnout? Máte týden před porodem a nemáte ještě doma autosedačku? Jaké další potřeby stojí za to dítěti pořídit?

Příprava na zápis v klidu
Milí rodiče, blíží se zápis a já už začínám sledovat kolem sebe takové ty neurotické reakce, že se na něj musíme rychle připravit. Prosím vás, to nejdůležitější, co teď budujete v celém předškolním věku, je pozitivní přístup ke vzdělávání, které dítě bude provázet celý život. Pokud je mezi vámi někdo, kdo opravdu nedělal předškolní přípravu v průběhu těch minulých měsíců, od začátku předškolního roku, nehroťte to, i za cenu, že třeba něco u toho zápisu nebudete vědět. První zásada k zápisu je: hlavně v klidu. Vždycky se můžete s paní učitelkou domluvit, jak to vidí, a co je potřeba ještě nějakým způsobem do toho začátku roku projít. Máte ještě dost času to do září zvládnout. Čili žádné „rychle, musíme to dohnat“ a „pojď, teď do tebe všechno naliju“. Opravdu – pokud jste nic nedělali, tak začněte v klidu. Od těch nejdůležitějších priorit, abyste to zvládli. A o tom, co by dítě mělo znát k zápisu, si řekneme příště.

Přenášení miminka a manipulace s ním - video
Jak miminko uchopit a jak jej přenášet, abychom mu neublížili? A jak miminko uchopit v autosedačce? Jak jej do ní vkládat?