banner

Bez bylinek bych si vaření snad nedokázal ani představit. Jsou neuvěřitelné v tom, že dokážou celkem obyčejný pokrm proměnit v parádní zážitek. Jídlo díky nim získá úplně jinou dimenzi. Může být voňavější, lehčí, stravitelnější - zkrátka zajímavější.
Myslím samozřejmě bylinky čerstvé. Když totiž navštívím nějakého známého a vidím, jak do jídla cpe ten neuvěřitelně přesušený a po něčem úplně jiném vonící prach prodávaný za sušený tymián, tak mi běhá mráz po zádech. Moc vás prosím, jestli máte tu možnost (a já vím, že máte), zkuste si alespoň nějaké bylinky pěstovat sami. Letos už to nestihnete, ale na jaře to určitě vyzkoušejte, protože se Vám vše vrátí skvělým jídlem.
Z těch nejzákladnějších doporučuji bazalku, tymián, mátu nebo meduňku, oregano, pažitku, rozmarýn a pro příznivce asijských chutí určitě koriandr. 
Zkrátka nakupte semínka a podle návodu je zasejte. Moc nedoporučuji rostlinky prodávané v supermarketech, protože dlouho nevydrží a chuťově to taky není ono, neboť sluníčka si opravdu moc neužily. Jedině snad v zahradnictví. Ty budou určitě lepší.
V kuchyni ale nezapomeňte, že všeho moc škodí, a to platí i u bylinek. Bylinka musí jídlo jen zvýraznit a povzbudit, ne chuťově přebít.

Bylinková zahrádka - oregano, šalvěj a tymián

 

 

 

 

 

 

 

 

Oregáno, šalvěj, tymián u Viktorinů na balkóně

Plochá petržel

Plochá petržel

Koriandr

Koriandr

Máta

Máta

Rozmarýn

Rozmarýn

Tymián

Tymián

Recept:

Parádní těstovinový salát 
Ve velkém kastrolu zavařte lehce přesolenou vodu a uvařte v ní těstoviny (spíš menší tvary) al dente. Poté je sceďte a důkladně zchlaďte pod tekoucí vodou.
Nakrájejte rajčata, na malé kostičky oloupanou salátovou okurku, na kousky ledový salát, osolte, opepřete (nejlépe čerstvě umletým pepřem), zakapejte olivovým olejem, dle chuti zastříkněte bílým balsamicem, přidejte najemno nasekaný česnek, bazalku a pažitku.
Kdybyste chtěli mít salát bohatší, tak můžete přidat olivy, na kousky nakrájené vařené vejce a tuňáka z konzervy.

Salát je rychlý na přípravu a děti ho milují. Tak ho určitě zkuste!

Autor: David Viktorin

S Davidem se sejdeme u dalšího pokračování za týden.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Den druhý - děti

Následující článek:

Den čtvrtý - vychytávky

Den třetí - bylinky - diskuze

Ja jsem si nedavno poridila oregano, tymian, majoranku, matu, pazitku a zasadila rerichu... ale presne jak tady David pise, tak jsem to koupila jako uz vypestovane v baumaxu a mata i pazitka uz pomalu usychaji, takze na jaro si koupim seminka a budu sadit.
Mám na skalce vymezenou celou část na bylinky. Moc se jim tam líbí
Taky nemám čerstvé bylinky....Normálně mě na terase přezimují,ale už byli staré,tak je musím obnovit.
Ale na jaře určitě pořádné množství bylin nakoupím.Jezdím si pro ně do zahradnictví!Letos jim dal hodně zabrat králík,když byl vypuštěn na terasu.Vyskočil do naší bylinkové zahrádky a hlodal.
Není nic krásnějšího,když si na jaře namažem čerstvý chleba s pažitkou
Já jsem chvilku pěstovala,ale vítr nebo Anička to sejme raz dva a tak jsem si koupila mražené bylinky?To je taky moc zlé?

Obsah článku

  1. Recept:

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40