Den pátý - dresinky
Den pátý - dresinky
Už je asi nenávratně pryč doba, kdy jsme znali jen ten základní, a to sice ocet, olej, cukr, sůl, voda a pepř. Ne, že by byl špatný (na hlávkový salát ještě nikdo asi lepší nevymyslel), ale už se k nám dostaly i ty zajímavější a propracovanější.
Mimochodem svou babičku už jiný nenaučím, protože na ty (jak říká) módní výstřelky opravdu není. Snad tedy přesvědčím aspoň některé z Vás, že parádní salát dělá především dresink.
Základní dresink z bílého balsamicového octa
Tak tenhle má asi nejuniverzálnější použití. Je to vlastně taková italská obdoba toho našeho. Můžete ho mít nachystaný v lednici i několik týdnů. A vždycky je tak po ruce.
Potřebujete na něj pouze bílý balsamicový ocet, olivový olej a sůl. Olej si nalijte do nějaké vyšší nádoby a pomalu do něj ručním mixérem (ten už určitě máte) zašlehávejte balsamico. Pomalu proto, aby se dobře spojilo. Poté jen lehce osolte. Poměr je 2/3 oleje a 1/3 balsamica. Jestliže vám nějaký zůstane, tak si ho přelijte do plastové lahvičky s co nejmenším hrdlem a dejte do ledničky. No a příště, až ho budete potřebovat tak jej pouze vytáhnete a zaštěrcháte, protože někdy se může stát, že se mírně rozpojí. A užití je opravdu hodně všestranné.

Balsamicový ocet
Dresink z dijonské hořčice
Tento dresink se skvěle hodí do salátků, kde je nějakým způsobem zakomponováno maso nebo uzeniny. Potřebujete na něj dijonskou hořčici (je k dostání téměř v každém supermarketu a je vážně parádní), olivový olej, čerstvě umletý černý pepř, sůl (nejlépe mořskou) a červený vinný ocet.
Do misky si dejte asi 2 pol. lžíce hořčice a pomalu do ní zašlehejte asi 7 lžic olej a 1 lžíci octa. Dresink by měl mít krémovou konzistenci. Jestli bude moc hustý, můžete ho lehce zředit vodou. Dochuťte solí a pepřem.
Medový dresink
6 lžic olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce medu, mořská sůl a čerstvě umletý černý pepř. Všechny suroviny smíchejte metličkou v misce a dochuťte solí.

Mísení metličkou
Asijský dresink
Pro milovníky asijských chutí je tenhle dresink jako stvořený. Já osobně ho prostě miluju.
Do misky si nalijte 6 lžic olivového oleje, 2 lžíce kikkomanu (japonská sojová omáčka; je vážně parádní, sice trošku dražší, ale kvalitou a chutí se nedá s tou českou vůbec srovnat - takže moc doporučuji koupit) 1 lžíce kečupu, stroužek česneku nakrájený na malé kostičky a trošku nasekaného čerstvého koriandru (nemusí být).
Všechny ingredience smíchejte, ale opatrně se solí, protože kikkoman je dost slaný.
No a chuť Asie je na světě.

Kikkoman
Tak děvčata vzhůru na salátky!
Autor: David Viktorin
S Davidem se sejdeme u dalšího pokračování za týden.
Předchozí článek:

Den čtvrtý - vychytávky
Následující článek:

Den šestý - rybičky
Den pátý - dresinky - diskuze
Obsah článku
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Související recepty
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků