banner

Polévky jsou nedílnou součástí správného stravování našich ratolestí, a proto bychom je neměli opomíjet. Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt.
Pokusím se Vám poradit, jak zlepšit přípravu těch klasických, ale zároveň Vám popíšu přípravu i jiných, ne tolik obvyklých.

Vývar

Ten je asi nejrozšířenější a nejpoužívanější. Jde připravit prakticky z čehokoliv a je na přípravu nejjednodušší.
Jak ale na to, aby byl krásně čirý a voňavý?
Nejprve si kosti nebo maso asi 5 minut spařte ve vroucí vodě. To proto, aby se bílkovina a krev zatáhla a vývar nezakalila. Poté vodu slijte a přilijte novou - studenou. Přidejte cibuli, mrkev, petržel, rajče, pórek, celer (můžete i řapíkatý, ale pozor jen kousek, protože je aromatický) bobkový list, nové koření, celý černý pepř, stroužek česneku, větvičku tymiánu, kostku slepičího bujónu a špetku kmínu.
Přiveďte co nejrychleji k varu a poté ztlumte na malý plamínek. Průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu.
Vařte alespoň 3 hodiny, ale lepší je samozřejmě ještě déle. Správný vývar se připravuje asi 12 hodin (kdo z nás má ale čas a trpělivost si s ním doma hrát tak dlouho - no a hlavně ten účet za plyn:-). Můžete ho ale ještě vylepšit tak, že po scezení jej ještě svaříte na polovinu a tím jeho chuť zesílíte. A co se týče zavářek, tak je raději vařte zvlášť, protože by Vám mohli vývar zakalit.

Dýňový krém

Je sezóna dýní, tak proč se nepustit do objevování jejich chutí (samozřejmě to platí pro ty, kdo ji ještě neznají). Co budete potřebovat:
Asi 500g dýně - nejlépe muškátové, ale může být i hokkaido, dvě jablka granny smith (může být i jiné), 50gmásla, med, 100g šalotky, slep. bujón a celý badyán.
Na másle krátce orestujte nakrájenou šalotku, přidejte oloupanou, jader zbavenou a na větší kostky nakrájenou dýni, oloupaná a nakrájená jablka, krátce zarestujte a zalijte asi 0,5l vody. Přidejte 1ks slep. bujónu, 1 hvězdu badyánu a 1 polévkovou lžíci medu. Vařte, až je dýně měkká, poté vyjměte badyán a polévku rozmixujte. Dle chuti dosolte, v případě, že se Vám bude zdát příliš sladká (záleží na kyselosti jablek), přidejte pár kapek b.balsamica.
Nakonec ji propasírujte přes jemné síto a před servisem ji ještě můžete krátce promixovat, aby byla krásně hladká.
Jako vložku můžete použít chlebové krutonky, nebo třeba na nudličky opečenou slaninu.

K polívečkám se ještě určitě někdy dostaneme.
Tak děvčata vzhůru na dýně, nejsou přece jenom na svíčky!

Autor: David Viktorin
Davida jsme poprosili ještě o pár předvánočních vychytávek, ale vzhledem k období podnikových večírků, které se bez Mistra kuchaře neobejdou, neslibujeme.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Den šestý - rybičky

Den sedmý - polívečky - diskuze

Vařím dýnovou hokkaidovou,ale né tak složitě.Dělám i dýnové zelí a co je nejlepší tak dýně nakrájená na plátky,posolená nebo pokapaná sojovou omáčkou a osmažená.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40