Den čtvrtý - vychytávky

  1. Vaření brambor
  2. Vaření zeleniny
  3. Vaření těstovin

1. Vaření brambor

Určitě si řeknete, že na tom nejde nic moc změnit, ale vězte, že jde. Základem je samozřejmě voda. Dejte jí pouze tolik, aby brambory byly zalité. Čím víc vody totiž dáte, o to více chuti brambory připravíte. Osolte, přidejte kousek másla, snítku tymiánu a půl kostky slepičího bujónu. Je důležité, aby voda, ve které se brambory vaří, měla chuť. Potom získají chuť i brambůrky a uvidíte, že budou parádní. A ještě jedna rada. Po uvaření brambory ihned zceďte, protože pokud je necháte stát, brambory začnou vodu nasávat a nebudou zrovna nejlepší.

2. Vaření zeleniny

Tady platí stejné pravidlo jako u brambor a to sice, čím méně vody, tím lépe (zkrátka jen zalité). Když budete vařit mrkev, tak vodu ještě navíc oslaďte, protože cukr její chuť vyzdvihne.
U brokolice to funguje zase trošku jinak. Jestliže máte rádi brokolici křupavou a krásně zelenou, musíte dát vody hodně a pouze ji osolit. Vložte ji, až voda bude vařit a krátce ji spařte (cca 1min.) Poté ji vyndejte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Před servisem potom stačí krátce ohřát v mikrovlnce.

3. Vaření těstovin

Jestli chcete božské těstoviny, použijte hodně vody, lehce ji přesolte a až voda zavaří, šoupněte je tam. Z vlastní zkušenosti jsem zjistil, že doba vaření udávaná výrobcem, nebyla vždy ta pravá. Proto si je raději během varu vícekrát vyzkouším a mám jistotu, že budou tak jak mají být. Ještě Vám doporučím je po uvaření rychle vychladit a prokapat olivovým olejem (samozřejmě jen v případě, že je nebudete ihned baštit), neboť i po zcezení těstoviny dochází a během chvilky z nich maté slepené cosi.

Takže, ať se Vám daří děvčata!
V záložce Vychytávky se ještě určitě setkáme.

Autor: David Viktorin

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Den čtvrtý - vychytávky - diskuze

  • Babička dává do brambor kmín,ale nevím z jakého důvodu. 
    beruska   | 08.11.2008 10:47:28 | Reakcí: 17, poslední: 13.11.2008 15:25:16
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      já taky dávám kmín,bělala to babi i mamča,tak v tom pokračuji.přesný důvod neznám-možná to má omezit nadýmání.s kmínem mají lepší chut 
      hanka   | 08.11.2008 10:54:23
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Kmin je proti nadymani a myslim, ze vychytava nejake skodliviny, ktere se z brambor varenim uvolnuji. Syrova brambora je vlastne jedovata a ty latky se z ni vyvari a kmin to nejak pohlcuje. Kdysi jsme se to ucili, ale uz si to nepamatuju   
      janasmile   | 08.11.2008 11:01:08
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        fakt jo? To se mi nezdá - brambora není jedovatá...
        beruska   | 08.11.2008 13:45:19
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Vazne, musim se zeptat sveho brachy, on je biochemik. On mi to vysvetloval. Samozrejme neni jedovata jedna syrova brambora, ale ve vetsim mnozstvi by cloveku bylo asi hodne spatne. Ale ten zaver si pamatuju, ze kmin se ma davat, ze pohlti ty skodliviny.
          janasmile   | 08.11.2008 22:26:05
          Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            Ju, tak jsem se ptala muže,tak opravdu kmín pohlcuje škodliviny,které se během vaření uvolňují z brambor.A já myslela,že je to jen zvyk... 
            beruska   | 09.11.2008 10:17:39
            Reagovat | URL příspěvku
          • \
            RE:
            Jani, tak se bráchy zeptej jak je to s jedovatostí brambory. Já jsem si vždy myslela, že jedovatá je ta nadzemní část to na 100%, ale s bramborou samotnou si nejsem jistá. Snad, když je ještě zelená tak je jedovatá, pak už asi ne.???
            Teja   | 09.11.2008 11:20:38
            Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Tak to bych byla mrtva - ja jim syrove brambory od detstvi - na posezeni - proste jak kedlubnu. Kmin se dava kvuli chuti a take proti nadymani.Nasi ho ale davaji moc - vzdy si delam legraci jestli zas budeme mit "kmin s bramborama"
        janney   | 09.11.2008 20:29:02
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      také dávám pro dobré trávení 
      Calamity J.   | 08.11.2008 19:14:13
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Taky dávám do brambor kmín ale nevím proč se tam dává dělala to mamka tak v to taky tak dělám.I když těd kvůli manželovi dávám mletý.
      TYFANY   | 08.11.2008 23:59:53
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      My jsme vždy dávali kmín,ale jak jsem byla těhu,tak mi to vadilo,a přestali jsme a do té doby jsem dala snad jen jednou...A přitom je o tak dobré.
      Silvinka   | 09.11.2008 19:33:43
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Holky, tak pry je to takhle. Syrova brambora obsahuje solanin, coz je jed. Samozrejme se clovek neotravi po poziti jedne brambory, ale pro male deti je to nebezpecne. Cerstve brambory ho moc neobsahuji. Obsah solaninu se zvysuje spatnym skladovanim- to znamena na svetle, pokud zelenaji a taky klicenim. Takze na jare je ho v bramborach mnohem vic(zvlaste klicky jsou jedovate, musi se odstranit). No a proto pry je potreba varit brambory vzdycky s kminem, ten jedovaty solanin vychytava. Voda z brambor se pry nema na nic pouzivat, ale vylit, protoze jsou v ni vyvarene ty skodliviny z brambor.
      janasmile   | 09.11.2008 21:42:44
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        Děkuji za info!!!!!!!
        To jsou pro mě úplný novinky!!!!!!!!!!!!!
        beruska   | 09.11.2008 22:37:54
        Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        To je dobrý,přeci když dělám polívku,bramboračku,či česnečku tak tam nechám i tu vodu v který se vaří ty brambory a pak to jíme..Tak teď vlastně nevím co dělat...         
        rhfenda   | 12.11.2008 21:55:08
        Reagovat | URL příspěvku
  • abych pravdu řekla,nikdy mně nenapadlo ,při vaření brambor ,použít něco víc než jen vodu a sůl ,ale člověk se neustále učí,díky    
    Small   | 07.11.2008 13:29:12
    Reagovat | URL příspěvku
  • Na brambory mě mamka taky učila dávat vody akorát, aby byly potopené. Má to i jiné důvody. Dřív se to začne vařit, tudíž se ušetří čas a energie (plyn, elektrika). Těstoviny vařím také v hodně vody  
    hanyx   | 05.11.2008 15:29:23 | Reakcí: 3, poslední: 09.11.2008 20:30:57
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Průjem 11m dítě

| mfrank | 25.07.2017, 13:54

Dobrý den,
mám 11 měsíčního chlapečka, narozeného o 4 týdny dřív, kojený není. Již podruhé v tomto měsíci dostal průjem, poprvé na začátku července, měl průjem asi 5 dní,3 dny jsme mu dávali Smectu, pak to přešlo. Byl jen ten průjem, žádné horečky, nic jiného. Podruhé ho má teď, opět bez horeček, ani nevypadá, že by ho něco bolelo, je veselý, leze, baští s chutí. Průjem trvá už 4 dny, kaká 4-6x denně, jednou za den má vždy úplně řídkou hnědou vodu, jinak jako řídká kaše, občas malinku hustší. Barva je světle hnědá. Koupili jsme mu teď bezlaktózové UM a jinak pije čajíky a jídlo mu dělám dietní - rýžové kaše, banán, mrkev s rýží apod. Zoubky momentálně nejsou vidět ani na pohmat cítit, že by něco lezlo. Mám doma ještě Enterol, měla bych mu ho dát, nebo raději jet s ním do nemocnice? Nebo je to normální? Chtěla jsem volat našemu dr. a jet k němu, má teď ale dovolenou. Děkuji za radu, Michaela Franková

Pokud chlapeček nemá teplotu, dobře jí a pije vydržte s dietou, jak jste popsala, může dostat Entrol 2xdenně sáček, nebo kapsli, přidejte lactobacly.

Pokud by se změnina barvy stolice do zelena a byla s příměsí krve a přidala by se teplota, vyhledejte lékaře.

 
MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | dnes, 17:32
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace