banner

Vaření brambor

Určitě si řeknete, že na tom nejde nic moc změnit, ale vězte, že jde. Základem je samozřejmě voda. Dejte jí pouze tolik, aby brambory byly zalité. Čím víc vody totiž dáte, o to více chuti brambory připravíte. Osolte, přidejte kousek másla, snítku tymiánu a půl kostky slepičího bujónu. Je důležité, aby voda, ve které se brambory vaří, měla chuť. Potom získají chuť i brambůrky a uvidíte, že budou parádní. A ještě jedna rada. Po uvaření brambory ihned zceďte, protože pokud je necháte stát, brambory začnou vodu nasávat a nebudou zrovna nejlepší.

Vaření zeleniny

Tady platí stejné pravidlo jako u brambor a to sice, čím méně vody, tím lépe (zkrátka jen zalité). Když budete vařit mrkev, tak vodu ještě navíc oslaďte, protože cukr její chuť vyzdvihne.
U brokolice to funguje zase trošku jinak. Jestliže máte rádi brokolici křupavou a krásně zelenou, musíte dát vody hodně a pouze ji osolit. Vložte ji, až voda bude vařit a krátce ji spařte (cca 1min.) Poté ji vyndejte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Před servisem potom stačí krátce ohřát v mikrovlnce.

Vaření těstovin

Jestli chcete božské těstoviny, použijte hodně vody, lehce ji přesolte a až voda zavaří, šoupněte je tam. Z vlastní zkušenosti jsem zjistil, že doba vaření udávaná výrobcem, nebyla vždy ta pravá. Proto si je raději během varu vícekrát vyzkouším a mám jistotu, že budou tak jak mají být. Ještě Vám doporučím je po uvaření rychle vychladit a prokapat olivovým olejem (samozřejmě jen v případě, že je nebudete ihned baštit), neboť i po zcezení těstoviny dochází a během chvilky z nich maté slepené cosi.

Takže, ať se Vám daří děvčata!
V záložce Vychytávky se ještě určitě setkáme.

Autor: David Viktorin

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Den třetí - bylinky

Následující článek:

Den pátý - dresinky

Den čtvrtý - vychytávky - diskuze

Babička dává do brambor kmín,ale nevím z jakého důvodu.
abych pravdu řekla,nikdy mně nenapadlo ,při vaření brambor ,použít něco víc než jen vodu a sůl ,ale člověk se neustále učí,díky
Na brambory mě mamka taky učila dávat vody akorát, aby byly potopené. Má to i jiné důvody. Dřív se to začne vařit, tudíž se ušetří čas a energie (plyn, elektrika). Těstoviny vařím také v hodně vody

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40