Den druhý - děti

Na tuhle kapitolu jsem se opravdu těšil, protože sám mám doma dva skvělé kluky.
Děti a jídlo, to je někdy neuvěřitelné trápení. Určitě jste už mnohokrát zažily, když  Vám Vaše ratolest u oběda (a to se vám ten gulášek tak povedl) začne vysvětlovat, že knedlíky prostě nesnáší a proč nemáte brambory, a ten kmín mu strašně leze za zuby a šťáva je moc hustá -  zkrátka tisíce poznámek o tom, jak jste vlastně hrozná kuchařka, a že babička dělá ten guláš stejně lepší. To je většinou poslední kapka a Vy začnete sama pochybovat o tom, jestli je skutečně tak dobrý, jak jste si myslela. Dítko pošlete do pokoje s tím, že se tedy nají později a psychicky naprosto vyčerpaná začnete uklízet ten nepořádek, který jste během dopoledne při vytváření Vaší dobroty způsobila.

Jak z toho ven?

Za ty roky co mám děti, jsem (samozřejmě čirou náhodou) přišel na to, že když necháte děti, aby Vám v kuchyni pomohli, tak neuvěřitelně ovlivníte jejich vnímání. Začnou daleko intenzivněji vnímat vůně a chutě surovin, ze kterých právě jídlo připravujete.
Vše začíná už nákupem v obchodě. Jestliže totiž děti vlečete za sebou a jenom jim říkáte, co mají dávat do košíku, tak jejich city pro jídlo opravdu nezaujmete. Děti jsou totiž nesmírně rády, když se s nimi jedná jako s dospělými. Nechte je, ať Vám pomohou třeba při výběru rajčátek. Zeptejte se jich, jestli jim voní a jestli si myslí, že jsou tak akorát zralá. Ať samy vyberou meloun, nebo třeba rybičku.
V kuchyni je potom nechte rajčátka umýt, rybičku nasolit, zkrátka udělat cokoliv, co si ve svém věku mohou dovolit (samozřejmě musíte počítat s tím, že se Vám Vaše kuchyně promění k nepoznání, ale stojí to za to).
Naučte je čichat, hmatat, mačkat, ochutnávat, smát se, ale hlavně, hlavně si o jídle povídat. Protože jakmile zaujmete jejich pozornost, můžete probudit jejich fantazii a tím pádem máte vyhráno. Uvidíte, že si nad rybičkou, kterou předtím nemohli ani vidět budou jen šmakovat.

Přeji pevné nervy a mnoho usměvavých dnů za sporákem. Děti jsou přece radost!

Vaření je zábava i pro děti Vlastnoručně připravené jídlo lépe chutná!

Autor: David Viktorin

S Davidem se sejdeme u dalšího pokračování za týden.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Den druhý - děti - diskuze

  • Jo, děti mají pomáhat při vaření. Babička hlídala vnuka rostíka, mleli spolu maso na sekanou, on mlel, babička dávala suroviny. Mimo jiné mu do toho mlýnku dala červenou cibuli a říkala jak bude sekanka dobrá s takovou krásnou barevnou cibulkou. Rosťa říkal, že už se moc těší a jak si přidá. U oběda už byla i maminka, babička dala jídlo na stůl a Rosťa svůj talíř odsunul. Maminka se ho ptala, proč nejí a on na to: "Babka tam dala tu hnusnou červenou cibulu."
    polova   | 04.03.2009 12:36:12
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tak v kuchyni je Anička moc ráda, jednou jsem jí vzala na linku a očuchávaly jsme koření a to jsem si naběhla.Teď je to takový denní rituál,stačí heslo: "Mami konění." A máme půl hodinky co dělat.Otevírám nádobky Anička na vše řekne :" Jé, voní." a nebo rovnou strčí prst do skleničky , pak do pusy a prý je to dobrý 
    veru-beru   | 22.10.2008 11:59:07
    Reagovat | URL příspěvku
  • Ano máš ve všem pravdu.Starší dceru jsem nenechala dělat nic.Všecko radějí bez ní,at nezdržuje.A dnes není schopná uvařit ani čaj.To malé- jsem od malička brala jako pomocníky a jsou moc šikovní.Umi spolu (6 a 3 roky)upéct bábovku.Jeden odměřuje a druhý míchá.Večeře dělají automaticky.A všecko si po sobě i uklidí.V obchodě mi taky moc pomáhají,vyberou na co mají chut,připomenou co mám koupit.Šikulové.I když někdy jsou v kuchyni jak Pat a Mat,ale to k tomu taky patří. 
    Honafa   | 21.10.2008 11:05:49 | Reakcí: 1, poslední: 22.10.2008 10:37:46
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Ahoj Davide, velice mě potěšil tento článek. Mám 5 letého syna Filipa a ten od 2 let pomáhá s vařením. Obaluje se mnou třeba řízky. Pomáhá ochutnávat a dochucovat omáčky, polévky. Dokonce umí nakrájet čerstvé hoby do omáčky. V neděli se mnou loupal pomelo  V obchodě ho nechávám vybírat zeleninu a ovoce. Pak ho zvednu do náruče a sám to zváží dle obrázku. Naučila jsem ho poznávat různé ovoce a zeleninu (patyzon, physalis...). Zdravim Stáňa
    Stáňa   | 21.10.2008 08:36:36 | Reakcí: 1, poslední: 22.10.2008 10:38:26
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Napadení ovoce

| SRenata | 24.09.2018, 10:29

Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství, v 6 týdnu. Nechci samozřejmě něco podcenit, máme doma hroznové víno, které je trochu napadeno padlím, což je houbové onemocnění rostlin. Plody jsou ale zralé a napadené nejsou (jen některé - celý hrozen je buď špatný, nebo v pořádku, bobule jsou sladké bez bílého poprašku), jen větvičky kolem bobulí jsou s bílým popraškem. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou tyto plody zdraví škodlivé (i když to na nich není přímo vidět), stejně tak, jak je známo třeba nahnilá zelenina nebo ovoce.
Předem děkuji za odpověď, hezký den

Dobrý den, požití malého množství takového ovoce by plodu uškodit nemělo. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 07:00
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Zavřít reklamu
Inzerce