banner

Proč je důležitá výživa v období kojení? Mnohé ženy si v těhotenství dělají revizi svého životního stylu včetně stravování, ale po porodu se vracejí ke zvyklostem před otěhotněním, přitom správná výživa kojící ženy je stejně důležitá jako v období těhotenství. Poporodní „blues“ a změna v životním rytmu mohou způsobit, že se soustředí především na zdroj výživy pro miminko a sebe odsunou na druhou kolej. Je dobré si připomenout, že nejlepší podmínky podporující kojení spoluvytváří právě zdravá a vyvážená strava a psychická pohoda. Kvalitní strava má nezpochybnitelný vliv na budoucí zdravotní stav matky a prostřednictvím mateřského mléka na dítě.  Principy zdravé výživy v těhotenství jsou vskutku dobrým základem pro období, kdy žena kojí a na kterém lze stavět budoucí rodinný jídelníček.

Hmotnost po porodu

Co často zajímá ženu asi nejvíce, je její návrat k původní hmotnosti před otěhotněním. Laktace je spojena se zpomalením metabolismu. Obvykle během prvních měsíců kojení žena ztrácí na hmotnosti asi 0,5-1 kg za měsíc. Úbytek hmotnosti může být u žen s nadváhou i vyšší. Udává se, že 20 % žen svou hmotnost ani nesníží a u některých dokonce dojde k jejímu nárůstu. 

Dieta při kojení - vliv redukčních diet na kojení

Rozhodně se nedoporučuje během kojení dodržovat přísné redukční diety, jejichž vlivem může docházet k nadměrnému odbourávání tukové tkáně a přechodu cizorodých látek (DDT, dioxinů, PCT aj.), které se v ní během života nahromadily, do mateřského mléka. 

Vliv intenzivní fyzické kondice na kojení

Zvažte i velmi intenzívní fyzickou aktivitu spojenou s vaší snahou o redukci hmotnosti. Kyselina mléčná, která vzniká ve svalech, se dostává do mateřského mléka a ovlivňuje jeho chuť. Miminkám může přestat chutnat. Buďte trpělivé. Na prvním místě respektujte doporučení zdravé životosprávy (výživy) a s razantnějšími změnami vyčkejte po ukončení kojení.

Principy stravování v období kojení

1. Pestrá, rozmanitá, čerstvá strava

Jezte co nejpestřejší a nejrozmanitější stravu. Kvalitní a čerstvá strava je nejlepší volbou.

!!! Strava by měla být energeticky bohatá (produkce mléka je pro matku v 1. měsíci po porodu stejně energeticky náročná jako celé těhotenství). U nás není běžně rizikem strava chudá na obsah energie a bílkovin. Způsob výživy spíše ovlivňuje vznik mikro nutričních deficitů (nedostatek některých mikroživin).

2. NE potravinám způsobující dyskomfort novorozence.

!!! Mohou jimi být nadýmavé potraviny (čerstvé pečivo, některé druhy zeleniny a ovoce, luštěniny aj.). Obecně ale tyto potraviny z jídelníčku nevyřazujeme. Vždy postupujeme individuálně. 

3. Dodržujte dostatečný pitný režim. 

!!! Za dostačující lze považovat množství 35 ml na 10 kg tělesné hmotnosti ženy. Není pravdou, že čím více tekutin vypijeme, tím více mateřského mléka se vytvoří. Je dobré mít sklenici vody, čaje, ředěného džusu stále po ruce i během kojení.

4. Podpůrné prostředky kojení

Kojení lze podpořit podpůrnými přírodními prostředky - popíjení směsí bylinných čajů z anýzu, fenyklu, semen kopru, majoránky, meduňky, koriandru, semena mrkve a kontryhele nebo obilninové kávy z melty nebo špaldy. Problémy s nadýmáním pozitivně ovlivní čaje z fenyklu či kmínu. Tyto čaje by měly užívat maminky. 

Přímé pití dětmi se nedoporučuje. DOPORUČUJEME KONZULTACI S LÉKARNÍKEM!

Věděli jste, že ...výživa matky výrazně neovlivňuje obsah bílkovin a laktózy v mateřském mléce, koncentraci tuků ano (hlavně omega-3 mastných kyselin) a vitamínů (zvláště vitamínu A a vitamíny skupiny B) a některých minerálních látek (jód, selen) kolísá v závislosti na jejich příjmu potravou. Vápník, železo zinek, kyselina listová je v mateřském mléce obsažena ve stabilních koncentracích. 

Důležité složky výživy v období kojení

CO JÍST PŘI KOJENÍ - POTRAVINY, KTERÉ BY V JÍDELNÍČKU NEMĚLY CHYBĚT, SE POKUSTE ZAŘAZOVAT, CO NEJČASTĚJI. 

Polynenasycené mastné kyseliny

Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) jsou považovány nejen v těhotenství, ale i v době kojení za nezbytnou složku stravy. Evropský úřad pro bezpečnost potravin mimo jiné vydal zdravotní tvrzení týkající se příjmu právě omega-3 nenasycených mastných kyselin (alfa-linolenová-ALA, dokosahexaenová-DHA, eikosapentaenová-EPA), které mají vliv na normální vývoj zraku a mozku kojence. Doporučované množství odpovídá zkonzumovanému množství 1-2 porcí tučné ryby týdně. Za rizikovější skupinu ryb z pohledu kontaminace (metylrtutí, dioxiny) lze považovat ryby velkých rozměrů, ryby dravé a staré, např. žralok, mečoun, bolen aj.). V našich podmínkách je toto riziko spíše nevýznamné.

Největším zdrojem DHA, EPA z omega 3 mastných kyselin jsou: ryby, rybí tuk (tuňák, losos, sleď, makrela, pstruh, sardinky), pro kojence mateřské mléko a zdrojem ALA z omega 3 mastných kyselin jsou: lněné semínko, lněný olej, řepkový olej aj.

Vápník

Doporučená denní dávka vápníku je 1200 mg/den.

Velikost porceObsah vápníku v mg
Sýry tvrdé 50 g450
Mléko 1 hrnek (250 ml)cca 300
Jogurt 150 ml214 
Vejce 1 kus32
Kuřecí prsa bez kosti 100 g20
Mandle 20 g77
Čočka 100 g150
Mák 30 g407
Brokolice 100 g105
Chléb pšeničný celozrnný 1 krajíc (100 g)57

Během laktace ani vysoký příjem vápníku nemůže zastavit ztráty minerálních látek z kostí působené hormonálními změnami. Přechodná ztráta kostní masy se po ukončení laktace vyrovná.

Největším zdrojem vápníku ve stravě jsou mléko a mléčné výrobky – zejména tvrdé sýry a tvaroh, dále sardinky, losos, fazole, sójové boby, tofu, mák, slunečnicová semena, ořechy, mandle, brokolice, kapusta, rukola, pór, fenykl a minerální vody (>150 mg Ca/l).

Železo 

Doporučená denní dávka železa je 20 mg/den.

Velikost porceObsah železa v mg
Hovězí maso 100 g3,5
Játra 100 g6,7
Čočka, fazole 100 g10,7 / 6,3
Špenát 100 g3,7
Lískové ořechy5,7
Piniové ořechy9,2

Více se železo vstřebává z masa, ryb, jater a méně z potravin rostlinného původu. Ze smíšené stravy se vstřebává zhruba z 8 %. Zdrojem je – maso, játra, ryby, luštěniny, zelenina zvláště listová, některé ořechy a semena, ovoce, více sušené.

Jód

Doporučená denní dávka jódu je 260 µg/den.

Velikost porceObsah jódu v µg
Mléko 1 hrnek 250 ml70
Krevety 100 g130
Losos 200 g68
Tuňák 200 g80

Hlavním zdrojem - je povinně jodizovaná sůl (tedy potraviny obohacené kuchyňskou solí). Koncentrace kuchyňské soli s jódem v distribuční síti činí v 1 kg 25 mg. Nejdůležitějším expozičním zdrojem je u nás mléko, dále pak pečivo a výrobky dosolené solí s jódem.

Některé stolní vody a ovocné nápoje jsou také obohacovány jódem. Přirozenými zdroji jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a další mořské produkty.

Vitamín D

Doporučená denní dávka vitamínu D je 20 µg/den.

Velikost porceObsah vitamínu D v µg
Rybí olej z tresky 1 lžíce 20
Rybí olej z tresčích jater 1 lžíce 34
Losos 200 g 20
Makrela 200 g20
Tuňák 200 g10
Žloutek 1 kus0,5

Jen málo potravin obsahuje množství vitamínu D, které stojí za zmínku. Ve smíšené stravě přijímáme tohoto vitamínu velmi málo, proto je velmi důležité se zaměřit na významnější zdroje a zařadit je do jídelníčku. Hlavními zdroji vitamínu D3 jsou rybí tuk, játra, mořské tučné ryby (sledě, makrely), žloutek, máslo a fortifikované mléko a mléčné výrobky a vitamínu D2 např. houby a obilné klíčky. Základním zdrojem je sluneční expozice.

Kyselina listová

Doporučená denní dávka kyseliny listové je 440 µg/den.

Velikost porceObsah kyseliny listové v µg
Fazole / sója 100 g195 / 230
Slunečnicová semena 30 g68
Špenát 100 g 164
Kapusta 100 g52
Rajčata 100 g203

U kojících je zvýšená potřeba dána sekrecí do mateřského mléka. 

Největší zdroj -  luštěniny, a to celé zrno, čerstvá listová zelenina, především tmavá, dále pak játra, čerstvá pomerančová šťáva, špenát, kapusta, brokolice, květák, rajčata, červená řepa, chřest, avokádo, ovesné vločky, kukuřičné vločky, brambory, slunečnicové semínka.

Co nejíst při kojení - potraviny, které by v jídelníčku být neměly

Co vyloučit? Alkohol, syntetická sladidla, potraviny s konzervačními látkami, ztužené a částečně ztužené tuky.

Co omezit? Živočišné tuky, uzeniny, nápoje a potraviny s kofeinem, sladká jídla a jednoduché cukry, čaje z léčivých bylin (vhodnost konzultujte s lékárníkem), potraviny napadené plísněni nebo jinými patogenními mikroorganismy.

Zdravá a vyvážená strava a psychická pohoda vytváří nejlepší podmínky pro podporu kojení a regeneraci mateřského organismu po období těhotenství a po porodu.

Poradna

Řídká stolice
avatar Pavla251 18. 01. 2025

Dobrý den paní doktorko, syn (20 měsíců) od té doby, co byl miminko, měl/má ABKM. Kojila jsem dva měsíce. Pak přešel na Nutrilon Allergy Care Syneo. V roce paní doktorka řekla, ať zkusíme Nutrilon HA. První dva měsíce byla stolice již pevnější. Nicméně pak se syn nějak "zprčil" a odmítal jíst příkrmy. Jedl hodně pomálu, ale mléko pil pravidelně. Stolice byla řídká. V roce a půl paní doktorka řekla, ať zkusíme dávat lžičku jogurtu a tvrdý strouhaný sýr (skrz ABKM) . To zkoušíme, nicméně syn opět přestává jíst (dva měsíce to bylo už lepší), ale mléko pije pravidelně (4 láhve - 4x210ml za den). Stolici má pořád řídkou, často s hleny. Paní doktorka tvrdí, že je řídká proto, že pije tolik mléka a má mít maximálně dvě láhve na den. Podotýkám, že syn prospívá od začátku, je veliký na svůj věk (93cm a 17kg). Přikládám fotografie stolice. Chci se prosím zeptat - je taková stolice normální? Není to známka, že má stále ABKM? Jak mám vlastně poznat, že stále trpí ABKM? Žádné bolesti nemívá, jen je stolice řídká s hleny. Měli bychom jít na alergologii či gastro, aby udělali synovi test? A ještě prosím o radu, jak mám synovi odepřít dvě láhve mléka, když mi někdy za den sní sotva rohlík a dá si tedy aspoň to mléko... ? Omlouvám se za tolik dotazů. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, 

pokud je dítě jen na mléce, bude stolice řídká, nemá se čím zahustit, vláknina je v příkrmech, hlen se vyskytuje ve stolici, tato stolice nevypadá jako při ABKM. Stolice při ABKM je více vodová, zelená a s hlenem, dítě trpí bolestmi břicha a špatně přibírá. ABKM se dá zjistit jen krevním odběrem.
Doporučuji trpělivě nabízet opakovaně příkrmy, pokud přikrm nahradíte mlékem, dítě vždy ví, že pokud dostane mléko, příkrm si nevezme.

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Set 5 dětských knížek 0–8 let

Předškolní vzdělávání
Včetně jediné komplexní předškolní přípravy s mnoha praktickými aspekty pro život. Předejte svému dítěti jedinečné kvalitní know-how lékařky-vzdělavatelky s vysokými nároky na všeobecné vzdělání. „Na prvních 6 letech extrémně záleží,“ říká Jana Martincová, matka ADHD dítěte, díky kterému se stala autorkou a vydavatelkou, a své dítě tak posunula ve vývoji.
cena pouze u nás: 1 425 Kč
Set 5 dětských knížek pro chytré hlavičky