Otěhotnění - Mohu být těhotná?

Položit dotaz

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Mám tři děti po císařském řezu a je mi 33 let. S přítelem žiji už rok a půl a chtěli bychom miminko a furt nic, prášky jsem nikdy nebrala a na vyšetření jsem byla a vše je v pořádku. Můžete nám poradit, jak otěhotnět pokud je to ještě možné? Děkuji, Marta

Dobrý den, pokud máte jiného partnera a předtím jste otěhotněla bez problému, je možná problém na jeho straně, doporučovala bych tedy urcitě vyšetřit partnera.

Graf BT - co znaci?

| Gejbina6 | 14.11.2018, 00:38

Dobry den,

18.10.2018 jsem vysadila HA. Po cca tydnu od vysazeni jsem si zacala merit bazalni teplotu. Od vysazeni se zatim jeste nedostavila menstruace. Podle grafu mi prijde,ze tehotna bych klidne byt mohla, ze probehla i ovulace. Moc to nepoznam, brala jsem HA asi 6 let bez pauzy. Jeste bych rada zminila, ze 3.11 jsem odletela do Asie,tak jestli ta vyse teploty nemuze byt zpusobeno i tim. Dekuji moc za odpoved,

Gabina

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Tampon a otěhotnění

| Seraphs | 12.11.2018, 08:40

Dobry den. Dostala som sa do velmi zvlastnej situacie. Mam menstruaciu, a na 3.den menstruacie som uspokojila priatela rukou, a semeno dal na mna, na velke pysky ohanbia okolo posvy a proste tam dolu sa vystriekal. Udialo sa to dvakrat. Chytali sme sa rukami vselijako cize spermie som mala aj na rukach. Sla som na wc vymenit si tampon, trochu som sa zospodu utrela toaletnym papierom, ale nie do sucha, nie detailne. Tak som vytiahla tampon zo seba a zaviedla si novy. Teraz sa obavam ci som si pri zavadzani tamponu mohla zaviest aj spermie dnu do maternice. Je to velmi nezvycajna otazka ale robi mi to starosti. Niektore zeny otehotneli prave pocas menstruacie, tak sa bojim, ci som si nezaviedla spermie prave s tamponom dnu a ci neotehotniem. Predchadzajuci cyklus som mala 32 dni, a toto sa udialo na 3.den aktualneho noveho cyklu cize tak oneskorena ovulacia by nemala byt ale nic nie je nemozne. Dakujem za vasu odpoved.

Dobrý den, tento způsob otěhotnění je opravdu velice nepravděpodobný. Nemožné toto samozřejmě není, ale kombinace menstruace a ještě způsobu zavedení - prostřednictvím tamponu - opravdu šance mizivá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.11.2018, 13:35

Dobry den,
Od 5. dne cyklu uzivam Estrofem 2mg po dobu 7 dni,od 16. dne cyklu uzivam po dobu 10 dni 2x denne Norethisteron.Je mozne pri teto lecbe otehotnet?
Nechraneny styk jsem mela 4 dny pred minulou menstruaci(byla jako obvykle).Dnes,24 dni po nechranenem styku tehotensky test negativni,ale prsa natekla,bolestiva,jsem nekolik dni unavena.Je mozne,ze jsem tehotna i pres lecbu a negativni test?Dekuji za odpoved.

Dobrý den, při kombinaci těchto hormonálních přípravků lze otěhotnět, avšak pokud je 3 týdny po styku test negativní, pak je toto málo pravděpodobné. Pokud by se menstruace v termínu nedostavila, pak ještě pro jistotu test zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2018, 13:41

Tampon

| Seraphs | 01.11.2018, 00:10

Dobry den. Dostala som sa do velmi zvlastnej situacie. Mam menstruaciu, a na 3.den menstruacie som uspokojila priatela rukou, a semeno dal na mna, na velke pysky ohanbia okolo posvy a proste tam dolu sa vystriekal. Udialo sa to dvakrat. Chytali sme sa rukami vselijako cize spermie som mala aj na rukach. Sla som na wc vymenit si tampon, trochu som sa zospodu utrela toaletnym papierom, ale nie do sucha, nie detailne. Tak som vytiahla tampon zo seba a zaviedla si novy. Teraz sa obavam ci som si pri zavadzani tamponu mohla zaviest aj spermie dnu do maternice. Je to velmi nezvycajna otazka ale robi mi to starosti. Niektore zeny otehotneli prave pocas menstruacie, tak sa bojim, ci som si nezaviedla spermie prave s tamponom dnu a ci neotehotniem. Predchadzajuci cyklus som mala 32 dni, a toto sa udialo na 3.den aktualneho noveho cyklu cize tak oneskorena ovulacia by nemala byt ale nic nie je nemozne. Dakujem za vasu odpoved.

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Můžu být těhotná?

| Kvitek1975 | 30.10.2018, 07:15

Dobry den, mám dotaz, včera jsme s přítelem použili kondom a když se udělal do kondomu, stalo se, že to vyteklo spodem gumičky ven a něco jsem cítila na kraji pochvy, hned jsem se šla umýt, ale mám obavy, jestli můžu být těhotná, jsem 12. den po menstruaci. Mám z pilulky po strach, děkuji za odpověď

Dobrý den, v takovém případě se nedá otěhotnění 100% vyloučit, i když pravděpodobnost není velká. Je na vás, zda zariskujete, či zda užijete pilulku po styku. Pilulka je bezpečná (určitě bezpečnější a levnější varianta než interupce), s minimem nežádoucích účinků.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.10.2018, 09:20

Otěhotnění

| bonata12 | 18.10.2018, 00:00

Dobrý den paní doktorko, vím, že je to tu několikrát, ale i já vás moc prosím o odpověď.
Chtěla bych znát přibližný datum početí.
TP: 13.11.2018
MS: nepravidelná, cca 28-32 dní, cca 3.2.2018
Styk: 13.2 (2x přeruš. soulož) a 18.2. (nepřeruš. soulož s ejakulací) - které datum je podle vás k početí pravděpodobnější?
Mockrát Vám děkuju za odpověď.

Dobrý den, dle termínu porodu vypadá pravděpodobnější datum otěhotnění 18.2.2018

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.10.2018, 10:44

Dobrý den paní doktorko, hrozí otěhotnění 1 den menstruace ? dostala jsem první menzes po umělem přerušení , hned 1 den jsem vzala tabletu antikoncepce a potom večer po styku ještě jednu . mám strach protože má lékařka mi sdělila že půl roku nemám nárok na potrat . tabletky beru vzorně , a pokud jsem usnula , vzala jsem tabletku hned druhý den . Kdysi mi můj gynekolog řekl že chinin je pottratová látka je to pravda . existují nějaké byliny které případně potrat vyvolají ? Děkuji Johanita

Pokud se jedná o užívání prvního balení, pak ano. Pokud užíváte dlouhodobě, pak nikoliv. Otěhotnění za těchto okolností je velmi nepravděpodobné, i když 100% jistota není nikdy, Naše poradna a moje profese určitě neslouží k navádění užívání látek, které by mohly způsobit potrat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.10.2018, 17:57

Riziko otěhotnění

| Ronika01 | 02.10.2018, 10:09

Dobrý den, prosím o radu, v období 24.-28.9. jsem měla mít plodné dny. 28. ovulaci, dne 26.9 jsem si pravidelně brala antikoncepci v 20:00. Dne 27. 9. jsem zapomněla a brala jsem až 28. 9. v 11:00. Ten den jsem měli s manželem 3x nechráněný sex. Je riziko otěhotnění? Nebo antikoncepce působí i přesto, popřípadě kdy udělat test? Menses mám mít 11.10., děkuji.

Dobrý den, nevím, zda chápete princip užívání antikoncepce. Pokud užíváte antikoncepci, pak určitě nemůže být řeč o plodných dnech. Ovulace je po dobu pravidelného užívání antikoncepce zablokovaná. Jen pokud se stane, že užijete antikoncepci se zpožděním (více než 12 hodin), pak může k ovulaci dojít a vy můžete ze styku v následujících 7 dnech otěhotnět. Pokud jste ale měla nechráněný styk v den, kdy jste antikoncepci neužila, pak je pravděpodobnosat minimální. Obecně těhotenství test je nejlepší provést 10-14 dní po pohlaním styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.10.2018, 14:44

Mohu být těhotná?

| Danka95 | 14.09.2018, 05:06

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli bych mohla bych být těhotná, když poslední ms jsem měla 18.- 20 srpna a další by měla přijít 10. září a můj přítel se do mě udělal 7 dní před ms a ta ne a ne dojít, až dneska jsem začala trošku špinit, můžu být těhotná? Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud jste měla poslední menstruaci 18.8., pak by v případě pravidelného cyklu měla další menstruace přijít kolem 15. - 16. 9. Pokud máte kdykoliv během cyklu nechráněný pohlavní styk, pak je možnost otěhotnění vždy. Pokud by se tedy menstruace nedostavila, udělejte si těhotenský test. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.09.2018, 07:54

Otěhotnění a Egypt

| Nikola.93 | 12.09.2018, 11:43

Dobrý den, s manželem se chceme pokusit o miminko už teď, ale 22. září odlítáme do Egypta na týdenní dovolenou. Chceme to zkusit už teď, protože to tak vychází dobře s periodou a pak bychom museli počkat až za měsíc.
Chci se informovat, pokud by to dopadlo a otěhotněla jsem teď během týdne, mohlo by to se něco stát s plodem, když bych ten 2-3. týden odletěla do Egypta a i během toho pobytu?
Děkuji

Dobrý den, na samém počátku těhotenství plod touto dovolenou určitě neohrozíte. Potrat v prvním trimestru bývá většinou způsoben zcela jinými důvody a okolnostmi, které vy sama nemůžete ovlivnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.09.2018, 07:53

Nevím, zda jsem těhotná

| krisnova16 | 07.09.2018, 07:21

Dobrý den, mám takový problém, který mi už nedá spát. Na táboře jsem si našla přítele, se kterým jsem po té měla něco víc. Jelikož jsem chtěla zůstat panna, zkusili jsme analní sex. Ale protože jsem velice nezkušená a toto byl můj první bližší partner, nejsem si jistá, zda byl styk opravdu anální. K tomu všemu jsem už předtím měsíc neměla menstruaci a po té noci stále nepřišla (je mi 15 let). Do teď jsem menstruaci nedostala a už to jsou 3 měsíce. Bála jsem se, zda nejsem těhotná, ale test mi vyšel negativní. Rodičům jsem nic neřekla, bojím se jejich reakce. Nevím, co dělat. Poradíte mi prosím?

Milá slečno, 

pokud nevíte, zda byl styk pouze anální anebo nemůžete vyloučit, že se sperma nedostalo i do pochvy, tak těhotná být můžete. Nejlepší by bylo navštívit co nejdříve gynekologa, který vám na tyto otázky odpoví. Můžete tam jít i bez rodičů.

Zdravím Dr.S.Motlová

 
MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 07.09.2018, 20:31

Nepřesné braní antikoncepce

| Zelva01 | 30.08.2018, 01:01

Dobrý den,
minulý měsíc jsme s přítelem měli den před mojí menstruací nechráněný pohlavní styk.
Už tři roky beru antikoncepci, ale asi měsíc před stykem jsem ji brala ne vždy ve stejnou hodinu. (Rozpětí bylo od 1 do 3 hodin od normalniho času a vždy spíš déle, ale nikdy jsem na tabletku úplně nezapomněla). Je tu nějaké riziko, že bych mohla být těhotná? Od té doby jsem menstruaci měla jako obvykle již dvakrát (den po styku nastala normálně a tento měsíc také), ale někde jsem si přečetla, že to nemusí být vždy úplně směrodatné.
Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste se pri užívání pilulek neopozdila o více než 12hodin, pak by účinnost měla být standartně zachována.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2018, 07:04

Chráněný sex - těhotná?

| MKmartina | 27.08.2018, 09:33

Dobrý den,
obracím se na Vás, jelikož už jsem opravdu zoufalá.
Je mi 15, za pár dní 16. Zhruba před 2 týdny jsme s přítelem měli chráněný pohlavní styk. Kondom byl v pořádku, ale i přes to se bojíme, že to někudy "uteklo". Je možné, aby se sperma dostalo zpod kondomu ven? Přítel ihned po vyvrcholení penis vytáhl. Zdálo se, že i těsní dobře, ale občas se dočítám, že se mohl srolovat atd. Jaká je šance? Ucítila bych to?.. dnes je 27.8. a mezi tím jsme se párkrát jen tak "škárlili".. občas mi jezdil penisem o vagínu, přes vchod do pochvy, avšak bez jakéhokoli vyvrcholení. Je tady nějaká šance?
Už jsem to tři dny nedostala. Je tedy pravda, že jsem tenhle měsíc měla opravdu hodně stresu, ale doufám, že mě pochopíte. V mém věku si nemůžu dovolit být těhotná! Mámě se bojím cokoliv říct, protože jsme si několikrát povídaly, že si řekneme, až k něčemu dojde. Samozřejmě jsem jí to neřekla. A jelikož jí teď moc nevěřím, tak se nemám komu svěřit :( ( mám k tomu důvody, zásadní ).. v posledních dnech mi bylo i chvíli nevolno, bolí mě prsa, mám je nateklé. Občas mě pobolívá v podbřišku, ale opravdu jen málo a slabě. Prosím o radu. Mám se bát nejhoršího?
Předem děkuji, za jakýkoli ohlas.
Hezký den.

Dobrý den, potíže, které popisujete (bolesti prsou, pobolívání v podbřišku) je pravděpodobně jen způsobeno hormonální dysbalancí a značí brzo příchozivší menstruaci. Kondom je považován za poměrně spolehlivou metodu antikoncepce, nicméně 100% antikoncepce neexistuje. Pokud tedy chcete mít jistotu, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.09.2018, 17:23

Dobrý deň, chcela som sa poradiť ohľadom nasledujúcej situácie; pred týždňom som mala prvý nechránený pohlavný styk (Pán sa vytiahol skôr asi 10 sekúnd). Do 24 hodín som si bola kúpiť tabletku Po. Ovuláciu mávam cca týždeň pred začiatkom menštruácie, čiže je možné, že som vtedy ovulovala - doteraz mi menštruácia nezačala. Avšak, ovulačný hlien som istotne nemala, čiže niesom si istá či som vtedy naozaj ovulovala, čo by aj zodpovedalo meškaniu menštruácie. Od piatku som odcestovaná a cestujem každý deň, čiže uvádzam aj túto informáciu v prípade, žeby menzes ovplyvnilo aj cestovanie.
Známky menzesu by som aj prejavovala (podráždenosť, lenivosť, chuť na spánok, chuť na sacharidy, prechodné nálady,...), avšak, stále sa nedostavila.
Menštruáciu nemávam pravidelnú, minulé roky sa mi dokonca stalo, že mi meškala polroka vkuse.
Je možné že som otehotnela alebo môže ísť len o meškajúcu menštruáciu?

Dobrý den, pravděpodobně se jedná jen o meškající menstruaci, šak žádná antikoncepce není 100% účinná. Pokud by se tedy menstruace do týdne nedostavila, udělejte si raději těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.08.2018, 12:58

Meškajúca menštruácia

| Lada07 | 12.08.2018, 12:56

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, už deviaty deň mi mešká menštruácia, pred dvomi mesiacmi som vysadila HAK, ale vždy máme s priateľom chránený pohlavný styk. Už minulý mesiac som mala nezvyčajne slabú menštruáciu, čo bola vlastne prvá menštruácia neregulovaná HAK. Robila som si už dva testy, naposledy predvčerom a ona boli negatívne. Je nejaká možnosť, že by som bola tehotná? Už som z toho dosť nervózna. Za skorú odpoveď vám vopred ďakujem.

Dobrý den, těhotenský test by měl být pozitivní již 10-14 dní po pohlavním styku. Pokud je opakovaně negativní, pak je pravděpodobnost malá. Spíše se ve vašem případě jedná o nepravidelnost cyklu po vysazení HA, která může trvat několik měsíců.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2018, 07:10

Možné těhotenství

| tejkat1 | 09.08.2018, 12:29

Dobrý den, před necelými dvěma týdny jsem měla nechráněný pohlavní styk, můj přítel se udělal mimo mě (na břicho), poté ejakulát začal stékat dolů, k mému pohlavnímu ústrojí a mám strach. Může se ejakulát omylem dostat do pochvy když okolo samovolně stéká ?

Dobrý den, pokud by se do pochvy dostal, pak samozřejmě otěhotnět můžete, ale je to celé velmi nepravděpoodbné. Pokud byste ale měla zpoždění menstruace, raději si udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2018, 07:09

Menstruace mimo cyklus

| niki84 | 08.08.2018, 09:26

Dobrý den, mám dotaz. Menstruace mi začala 25.7. a skončila 30.7. S přítelem jsem měla nechráněný styk 31.7., neajukoval do mě.
O dva dny později mi začali divné bolesti podbřišku, břicha-nevolnost (to jsem usuzovala vedru) a i částečné motani hlavy. Bolesti jako před mens. Včera 7.8. jsem začala špinit a dnes už mám takovou zvláštní menstruaci. Nikdy se mi tohle nestalo.
Mohu být těhotná? Nebo je to ovulace? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, s největší pravděpodobností se jedná o ovulační krvácení..Pokud byste chtěla vyloučit případné těhotenství, pak si za 10-14 dní od nechráněného styku udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2018, 07:20

Možnost otěhotnění

| Dydisek | 06.08.2018, 08:40

Dobrý den, paní doktorko, mám takový dotaz. Je mi 29 přítel 43. Já mám z předešlého vztahů dceru a přítel take z předešlého 3 děti 19,21,22 let. Můj dotaz se týká. Já bych chtěla moc miminko, aby, jsme měli ve vztahu něco společného, delší dobu už nad tím přemýšlím, ale přítel odmítá že už nechce, ikdyz dříve tvrdil že ano, prý že nechce z finančního hlediska, ikdyz podniká a máme se dobře... Ale k dotazu, v rodině máme anamnézu rakoviny, maminka ve svých 46 letech umřela na rakovinu vaječníků, její maminka rakovina prsou. Otec v 64 letech rakovina jater Gynekolog mi doporučil vyšetření genetiky, byl zjištěn vadný gen Brca a závěr 85% šance dědičnosti. Bohužel z mého genu nešlo zjistit přesně zda prsa či vaječníky. Ale je tam napadený jeden gen druhý je v pořádku. Nicméně bych se chtěla zeptat v jakém věku by jste doporučila operaci, na vyoperovani vaječníků, nebo prsou-mlecnych žláz. Gynekolog mi radí jen vaječníky. A já tápu i jaký věk je pro mě hraniční. Chtěla jsem dítě co nejdříve abych mohla jít také co nejdříve na operaci. Jenže teď se mi to díky partnerovi tak moc zkomplikovalo že já vlastně nevím co teď. Jak se rozhodnout. A druhý dotaz pokud bych postoupila k vyoperovani vaječníků zda je šance na odebrání vajíček a třeba někdy v budoucnu je použit na IFV, umělé oplodnění. Nevím zda je nutné odebrat při tomto zákroku vejcovody a dělohu. Vůbec netuším jak to probíhá. Mohla by jste mi ve zkratce poradit? S přítelem jsme spolu o tom mluvili několikrát, ale prostě že ne nechce, a třeba raději se mnou kvůli tomu ani nespí. Už jsem zoufalá....

Dobrý den, obecně toto je otázka i na genetika a popř. onkogynekologa, který by měl doporučit, v jakém věku vaječníky a prsa odstranit. Většinou je odpovědí co nejdříve, pokud má žena splněnou reprodukční funkci. Pokud tedy ještě uvažujete o těhotenství, pak by bylo ideální, co nejdříve, protože riziko vzniku malignity je opravdu vysoké a s věkem narůstá. Vajíčka odebrat samozřejmě před operací možné je. Později se jedná o odstranění vaječníku a nejlépe i vejcovodů, děloha vám zůstane. Takže podstoupit IVF v budoucnu by možné bylo. Kontaktujte určitě gynekologa a genetika, se kterým je nejlépe tuto záležitost probrat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:58

Termín otěhotnění

| Lucineckaaa | 05.08.2018, 16:19

Dobrý den,
mám takový dotaz, nepíše se mi to lehce, ale chtěla bych vědět jestli se dá určit který den jsem přesně otěhotněla? Podle PM jsem teď 33tt+1. Podle ultrazvuku z 12 týdne bych teď měla být 32+6. Je tam rozdíl jen 2 dnů. Poslední menstruaci jsem měla 16.12. 2017. Dle moji paní doktorky jsem otěhotněla cca 30.12. 2017 nebo 31.12.2017, ale mate mě to stáří plodu podle UZ, který je o 2 dny min, známena to tedy, že jsem spíš otěhotnila 1. 1. 2018? Jde o to že jsem měla od 29.12-30.12 pohlavni styk a 31.12.a 1.1 jsem ho měla také ale s někým jiným, tak netuším s kterým jsem otěhotněla. Asi se to nedá přesně odhadnout že? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud je mezi termínem dle PM a UZ tak malý rozdíl (ve vašem případě 2 dny), pak je to opravdu velmi těžké přesně určit. Přesnější bývá termín dle I. UZ, ale samozřejmě také záleží, kdo UZ provádí a jak přesně měří.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:56

Dobrý den. Mám dotaz. Mám už čtyři týdny opožděnou menstruaci, dělala jsem si těhotenský test asi čtyřikrát a vždy byl negativní, je možné že i tak mohu být těhotná? Brala sem dva roky antikoncepci ale v květnu sem ji přestala brát a na začátku června jsem měla poslední menstruaci. Děkuji za vaši odpověď.

Dobrý den, pokud jsou všechny testy negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné. Spíše se jedná o absenci menstruace povysazení antikoncepce, což bývá vcelku časté. Někdy trvá až rok, než se po vysazení menstruace upraví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:55

Těhotná vs. Nemocná

| Nikuš96 | 28.07.2018, 09:07

Dobrý den.
Mám zpožděnou menstruaci o 15 dní (posledních 5 let jí mám pořád pravidelnou), k tomu mám nevolnosti v průběhu dne i noci, neustále nafouklé a bolavé bříško (hlavně v podbříšku), zároveň mě pobolívají prsa a v poslední době i přibírám na váze. Dělala jsem 3 těhotenské testy, které byly negativní.
Je i tak možné, abych byla těhotná?
Nebo se může jednat o nějakou hormonální poruchu?
Nebo jiná nemoc, která má takovéhlé příznaky?
Děkuji za radu.

Dobrý den, o hormonální dysbalanci se může jednat, obzvlášt, pokud máte negativní testy. Těhotenský test by měl být pozitivní již 10-14 dní po oplozující souloži. Pokud tomu tak není, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:51

Dobrý den, s přítelem se snažíme 8 měsíců o miminko a zatím se nedaří. Pohlavní styk máme vždy kolem ovulace (stanoveno pomocí ovulačních testů). Chtěla bych se zeptat, zda tato metoda je přesná pro stanovení ovulace a můžu se na výsledky spolehnout nebo se raději zaměřit na měření bazální teploty? Nakolik máme vyšší věk po jaké dlouhé době se řeší případná neplodnost? Děkuji.

Dobrý den, ovulační testy, stejně jako měření bazální teploty, nejsou přesné metody a obě mají nějaké procento falešné pozitivity i negativity. nejpřesnější metodou je UZ folikulometrie cca v polovině cyklu, kdy je na Uz patrné, zda folikuly rostou a ovulace probíhá. Obecně platí, že řešení případné neplodnosti má význam až po roce neuspěšných pokusů o graviditu. Vám např. ěk samozřejmě ale také hraje roli. Pokud je vám např. více než 40 let, pak je obecně malá šance na spontánní otěhotnění a je tak lepší začít problém řešit dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:50

Otěhotnění po porodu

| princeznajim | 23.07.2018, 05:12

Dobrý den, jsem na konci šestinedělí a s partnerem jsme měli poprvé od porodu pohlavní styk, bohužel si partner nedall pozor, mám se bát dalšího těhotenství, je možné užít potratovou pilulku, když plně kojím?

Dobrý den, ano, těhotná můžete být vždy při nechráneném styku. Kojení není antikoncepce. Potratovou pilulku užít můžete, novorozenci neuškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.07.2018, 08:30

Dobrý den,
9. den cyklu nám s přítelem praskl kondom, udělal se do mě, 10 hodin po styku jsem si vzala pilulky postinor, 20. den cyklu jsem byla na prohlídce u gynekologa a řekl mi, že mám právě ovulaci a teď už mám skoro 14 dní zpoždění menstruace, čím to může být?
Děkuji za odpověď

Dobrý den, zpoždení menstruace může být způsobeno i užitím Postinoru. Udělejte si ale raději těhotenský test. Pokud bude negativní, pak buďte v klidu a na menstruaci klidně dále čekejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2018, 07:35

Mykóza a otěhotnění

| Spiritkad | 19.07.2018, 14:04

Dobrý den, ráda bych se zeptala, mám opakované mykozy, beru drmek, energii gynex v posledním měsíci. Už rok se snažíme o miminko. Partner se přeléčil se mnou 14 dní bylo v sobotu a od neděle jsme se dvakrát pokusili o početí i s lubrikantem concesive plus. Neděle a pondělí a ve středu hned mi otekla zevnitř rodidla a zatím žádný výtok, jen ten otok a sem tam drobné granulky. Je možno i tak otěhotnět? Už si nevím rady. Nejím sladké ani nepiji alkohol, kalhoty jen bavlněné, jím zeleninu a piji jen vodu. Ale většinou to přijde týden po styku. Děkuji.

Dobrý den, i pokud by se jednalo o mykozu, což ale není dle popisu jisté, pak vliv na otěhotnění ani udržení těhotenství nemá. Pokud máte ale opakované záněty, řešte tento problém se svým gynekologem..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.07.2018, 12:45

HCG krevni test

| Sara Adamova | 17.07.2018, 00:09

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, před pár dny jsem byla jako samoplátce na krvi (hCG), ale vůbec tomu nerozumím. Jsem po vynechání menstruace, test z moči mi vyšel pozitivní, ale moje doktorka má teď tři týdny dovolenou, tak jsem si nechala udělat ještě krevní test, ale v laboratoři mi k výsledkům nic neřekli. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že dle testu je hCG vyšší než 15000, tzn. pozitivní, pak jste těhotná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.07.2018, 07:36

Početí a ultrazvuk

| Spiritkad | 14.07.2018, 12:39

Dobrý den, ráda rada bych se zeptala, v neděli chceme s přítelem začít dělat na miminku, ale v pondělí jdu ráno ještě na ultrazvuk, vadí to nějak? V pondělí bych byla 2+0, děkuji.

Dobrý den, ultrazvuk obecně nevadí v jakékoliv fázi těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.07.2018, 07:03

Dobrý den, včera jsem si dělala těhotenský test, ale až dnes jsem ho šla vyhodit a koukla jsem na něj znovu a uviděla jsem světlou čárku druhou. Chci se zeptat, myslíte, že jsem těhotná? Fotku jsem musela poupravit, fotak mi jinak nerozpoznal tu čárku. Děkuji za odpověď

Dobrý den, dle fotky bych spíše řekla, že negativní, nicméně raději např. za 2 dny test ještě zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.07.2018, 07:06

Opožděná menstruace

| Augustina2787 | 10.07.2018, 06:03

Dobrý den, okolo 20.4. nám s přítelem prasknul kondom a i když neejakuloval, tak jsem si do hodiny vzala postinor a bylo to v pohodě. V létě mám vždycky bílý výtok, který mě teď trochu vyděsil. Menstruaci jsem měla oba dva měsíce pravidelnou, až teď se mi opozdila, což je normální, někdy jsem jí nedostala týden. Je mi 18. Žádné příznaky těhotenství nemám, žádné nafouklé břicho, bolest prsou či nevolnost, ani divné chutě. Vím, že nejsem těhotná. Mohl opožděný způsobit stres, kdy jsem často brečela a úbytek váhy? Teď jsem ještě začala chodit na brigádu, kde se cely den nezastavím. Předem děkuji

Dobrý den, pokud byste byla těhotná ze styku z 20.4., pak byste jistě již měla všechny příznaky těhotenství a v mezičase by neproběhly 2 menstruace, takže jak správně předpokládáte, toto je málo pravděpodobné. Jinak posunutí menstruace může být způsobeno všemi faktory, které jste popsala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.07.2018, 07:08

Mohu být těhotná?

| sara kovacsova | 09.07.2018, 12:11

Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz, mám citlivá a bolestivá prsa a tak o jedno číslo větší a také se mi udělali na prsou žilky dost viditelné, mivám tyto bolesti před menstruaci jenže mi MS skončila 25.6.2018
MS mám dostat až 22.7.2018
Moje otázka zní, proč mě bolí cca dva měsíce prsa občas pobolívají a také občas kříže a tlak podbřiškem, a také když něco sním tak mě pálí žáha. Těhotenský test jsem si dělala ale byl tam jen stínek druhé čárky, test jsem opakovala za dva dny a ukázalo mi to stejné. Předem děkují za odpověd PS. Žigová

Dobrý den, pokud máte byt jen slabou druhou čárku na testu, pak se o těhotenství může jednat. Doporučuji tedy navštívit gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.07.2018, 07:09

Dobrý den, mám takový menší problém. Mám nepravidelnou menstruaci, můj menstruační cyklus se pohybuje mezi 40-ti až 60-ti dny, moje poslední menstruace skončila 10.5.2018. A s přítelem jsme měli styk od 1.6.2018 až do 6.6.2018. Dělala jsem si test 30.6.2018, který mi vyšel pozitiv, ale se slabou čárkou a ta čárka naběhla asi po 20-ti minutách, dneska jsem si dělala další test, který vyšel pozitiv taky po 20-ti minutách. Je to normální? Někde jsem četla, že ženy, které mají tak dlouhý cyklus jim prostě vyjde těhotenský test až po 7 až 8 týdnech. Mám těhotenské příznaky, bolí mě kříž a také občas podbřišek, mám citlivé bradavky a zácpu, a taky jsem měla hnědý výtok. Prosím o odpověď, děkuji.

Dobrý den, pokud máte pozitvní těhotenský test, pak jste těhotná. Je úplně jedno, jak má žena dlouhý cyklus, u každé je těhotenský test pozitivní po cca14 dnech po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2018, 07:48

Otěhotnění 2x po sobě

| Bibbi | 03.07.2018, 06:37

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. S manželem jsme měli pohlavní styk a on se do mě cely udělal a pak cca po 5 hodinách znovu...kdyby se chytla spermie hned poprvé, tak ten druhý pohlavní styk už nevadí nebo se ještě může chytit i podruhé? Děkuji Beáta

Dobrý den, pokud máte na mysli, zda je možné otěhotnět ze dvou styků po sobě 2 spermiemi, pak by bylo nutné, aby se při vaší ovulaci uvolnila 2 vajíčka. Toto se samozřejmě někdy stává a výsledkem jsou poté dvojvaječná dvojčata.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2018, 07:43

Orgametril těhotenství

| Brod | 02.07.2018, 08:17

Dobrý den,
dne 17.6 jsem byla na vyvolávací injekci, menstruace se dostavila 20. S manželem jsme měli nechráněný sex 30.6. a 1.7. několikrát, plodné dny. Za jak dlouho bych případně mohla být těhotná? Mám předepsaný orgametril, který si mám vzít 8.-15.7. může orgametril případně negativně ovlivnit těhotenství? Děkuji za radu.

Dobrý den, pokud se ptáte na to, za jak dlouho lze zjistit případné těhotenství, tak za 10-14 dní, ne dříve. Orgametril by negativně těhotenství neovlivnit nemělo. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.07.2018, 07:31

Těhotenství a ovulace

| klein.kristyna | 01.07.2018, 11:26

Dobrý den vážená paní doktorko,
měla jsem svůj 1. pohlavní styk v mých plodných dnech. To jest v pátek v 11 večer. Dnes, v neděli mám ovulaci. Jdu si pro postinor, ale nevím, jestli je šance že zabere. Přítel se do mě sice neudělal, ale s kapičkami lásky si nechci zahrávat. Postinor si vezmu po cca 40 hodinách po styku a dnes ovuluji. Mám šanci nebýt těhotná? Děkuji za váš čas.

Dobrý den, pokud užijete Postinor dle návodu do 72 hodin po styku, pak by k otěhotnění nemělo dojít. Žádná antikoncepce však není 100%. Pokud by se tedy nedostavila menstruace, doporučuji udělat těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.07.2018, 07:35

Problém s otěhotněním

| Kata30 | 29.06.2018, 06:16

Dobrý den, je mi 31 let a s přítele se 4 měsíc snažíme o miminko, zatím neúspěšně, moje mamka měla předčasný přechod už ve 35 letech a moje gynekoložka mi na to řekla jen ať si určitě pospíšime, tak jsem se chtěla zeptat, jestli v mém případě mám být trpělivá a opravdu čekat rok a pak teprve začít řešit problém, nebo raději nečekat a začít to řešit třeba už po půl roce? Děkuji Káťa

Dobrý den, pokud jste dosud neměla žádné potíže ve smyslu nepravidelného cyklu atd., pak bych určitě ještě vyčkala. Ve vašem věku máte opravdu velkou šanci na spontánní těhotenství, předčasný přechod u vaší maminky se rozhodně nedědí a není důvodem dřívějších konzultací v IVF centru. Až po roce neúspěšného snažení, kdy u relativně zdravého páru nedojde k otěhotnění je na místě začít s vyšetřováním a pátráním po problému.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.07.2018, 07:32

Otěhotnění po operaci

| sebyk | 24.06.2018, 02:43

Dobrý den. Chci se zeptat. Letos v prosinci mi bude 27. Od 21 let jsem začla brát antikoncepci. V prosinci chci dobrat poslední prášky a v lednu na nový rok chceme se pokoušet s přítelem o miminko. Mám dotaz. Byla jsem ve 4 měsících operována. Bylo mi řečeno cysta choledocholu. Chodila jsem jako malá na sono pravidelně a na krev. Že si musím hlídat cholesterol a játra. Myslíte, že bych měla problém otěhotnět nebo že bych nemohla mít děti? Od 15 let už na kontrolu moc nechodím, jelikož mám vždy vše v pořádku. Chodím spíš jednou za 2 roky na krev. Mám radši gynekoložce přinést veškeré dokumenty ohledně mé operace? Děkuji moc za odpověď. SEBKOVA

Dobrý den, operace, kterou jste prodělala, určitě neovlivňuje ani těhotenství ani otěhotnění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2018, 09:14

Dobrý den,
prodělávám plané neštovice. Chci se zeptat, kdy je možné opět plánovat těhotenství. Po jaké době? Jestli se virus v těle drží ještě dlouho a mohl by ovlivnit kvalitu vajíčka a nebo už po prodělané nemoci má žena vytvořené protilátky? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, plánovat těhotenství můžete určitě hned po vymizení všech příznaků onemocnění. Jakmile budete bez kožních projevů, není problém.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2018, 09:15

Spermie v močovej trubici

| Seraphs | 15.06.2018, 10:27

Dobrý deň. S partnerom sme mali 2x pohlavný styk s kondómom. Prvý krát okolo pol noci s kondómom a ejakuláciou mimo mňa, druhý krát okolo 4 ráno análny styk s kondómom a ejakulaciou mimo mňa. Potom ráno okolo 7 sa šiel partner vymočiť a osprchovať. Následne sme mali orálny sex, a na chvíľu asi 2 minúty vsunul penis do vagíny... Je možné že ešte mal spermie v penise z predchádzajúcej ejakulácie? Zostali spermie v močovej trubici aj po vymočení? Ďakujem.
A ako sa určujú plodné dni? ovulácia? Dnes je 22.deň cyklu, od 16.dňa cyklu pozorujem výtoky. Ovulácia pripadá na prvý deň s výtokmi?

Dobrý den, to že by spermie zůstaly v tomto případě v močové trubici je velmi nepravděpodobné. Co se týče plodných dní, většina žen má při pravidelném 28mi denním cyklu ovulaci v polovině, tj. 13-14. den. Nicméně vždy tomu tak není. Určování ovulace lze mnoho způsoby - vazkost hlenu, UZ nález ovulačního folikulu, ovulační testy. Každý z mpžností určování plodných dní má jinou spolehlivost.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2018, 13:48

Lze otěhotnět bez ejakulace

| Hannah94 | 09.06.2018, 00:10

Dobry den chci se zeptat jestli po prostinoru lze otěhotnět? Vzala jsem si prasky den po pohlavním styku. Po 4-5 dnech jsem si delala testy byli negativni. Za tri dny mi maji prijit menstruace pokud mi neprijde lze jit na potrat? Hned na zacatku těhotenství? Dekuji

Dobrý den, dělat test 4-5 dní po syku je brzo. Pokud má být spolehlivý, pak min. 10-14 dní po styku. Pokud byste byla přeci jen těhotná, pak na potrat jít můžete do 12. týdne těhotenství. Pokud jste ale Postinor užila dle návodu, k otěhotnění by dojít nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.06.2018, 13:14

Dobrý den,
6.5. jsme měli s manželem nehodu. Hned druhý den jsem si vzala postinor.. menstruaci jsem stále nedostala. Před pár dny jsem si dělala test a byla na něm vidět slabá druhá čárka. Často mě silné voda v podbřišku až jakoby do zad..také mi není moc dobře, jsem unavená, podrážděná...dvě děti už máme..otázka zní ..jsem těhotná?
Ke svému lékaři jsem objednaná ale až 11.6.

Dobrý den, pokud jste nedostala menstruaci a máte pozitivní těhotenský test, pak jste zřejmě těhotná. Bohužel, žádná antkoncepce není 100%.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.06.2018, 20:45

Dobrý den, 22.4.jsem prodělala chirurgický potrat.. Krvácela jsem ještě 'občas '.. třeba dva dny, pak nic a pak znovu.. 2.5.. jsem taky ještě dva dny krvácela.. 13.5. jsem měla sex a hned do 3 hodin použila Escapelle ... 19. - 23. 5. jdem dostala menses, normální, bolení v podbřišku atd.. Bojím se, abych nebyla znovu těhotná, i po použití tabletky a menstruace :( ..Děkuji ...

Dobrý den, příliš nevím, jak směřuje váš dotaz, respektive na co chcete naši odpověď. Pokud jste 3 hodiny po styku užila Escapelle, pak byste otěhotnět neměla. Raději si udělejte za 14 dní po styku těhotenský test, pokud chcete mít jistotu. Jinak samozřejmě doporučuji zvolit spolehlivý a pro vás vhodný typ antikoncepce, než absolvovat potrat a užívat postkoitální antikoncepci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.05.2018, 12:20

Negativní těhotenský test

| Aknilvap | 16.05.2018, 12:27

Dobrý den, je mi 20 let, chtěla bych se zeptat, snažíme se o mimčo s přítelem, poslední ms jsem měla 9.4.-14.4., ovu jsem měla kolem 20.4.-25.4., dnes je 16.5. a ms pořád nikde, tak jsem udělá test, ten za 200 Kč, co ukazuje i týdny a vyšlo mi mínus.. Poradíte mi, prosím, co dál? Cykly bohužel nevím jaký mám, dokud jsem nechtěla mimi, moc jsem ty věci nehlídala, ale podle mě už bych měla mít ne když už 16.5. tak nevím, co je děje, test negativ, tak nevím co a jak :(

Dobrý den, pokud vaše poslední menstruace byla 9.4., pak další očekávaní (při pravidelné menstruaci) by měla přijít kolem 7.5. Pokud byste byla těhotná, 16.5. by již test měl být určitě spolehlivě pozitivní. Zpoždění menstruace může mít mnoho důvodů. Pokud je tedy těhotenství vyloučeno, vyčkejte, klidně i pár týdnů. Menstruaci má nepravidelnou občas každá žena a většinou se vše samo upraví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.05.2018, 08:49

Zpožděná menstruace

| Klarisek1 | 15.05.2018, 08:22

Dobrý den paní, doktorko, chtěla bych se Vás prosím zeptat. Jsem po revizi, kvůli bohužel zamlklému těhotenství, menstruace po “šestinedělí” proběhla v klidu v pořádku, jsem pravidelně sledována mým panem gynekologem no a jak mi začal nový cyklus po tom šestinedělí, tak jsem šla 15 den cyklu na ultrazvuk kvůli tomu, jestli mám ovulaci, ovulaci jsem měla. Tak se chci zeptat dnes je to 32 dní od menstruace, byla jsem na ultrazvuku dnes a pan gynekolog mi řekl, že sliznice je 8 mm, ale že zatím nic nevidí, že je to brzy i na to vzít mi krev. Je možné že se zadařilo a těhotná být můžu? Asi týden mě bolí v podbříšku, a jde to až do kříže ale víc nic. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, sliznice výšky 8 mm počínajícímu těhotenství spíše neodpovídá, ale je rozumné pár dní ještě počkat. Pokud jste měla pohlavní styk v den ovulace (dle UZ), pak by již mohl být těhotenský test pozitivní, pokud by se jednalo o 17. den od početí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2018, 15:25

Menstruace

| LukeCZ | 14.05.2018, 12:37

Dobrý den chtěl bych se zeptat. S přítelkyní jsme měli před menstruací pohlavní styk s ukončením. Měla mít neplodné dny, do 3 dní menstruaci dostala. Trvala cca 6 dní. Po menstruaci si pro jistotu udělala těh. test, který byl negativní. Po cca 3 týdnech po pohl. styku však začla k večeru zvracet. Co snědla, to ihned vyzvracela. Zvracela tak často, že ji odvezli do nemocnice. Tam ji zjistili zánět ledvin a léčí se se zánětem močového měchýře. Zůstala na JiP na kapačkách, avšak ještě na další den dopoledne stále zvrací. Co si o tom myslíte? Předem děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, pokud má vaše přítelkyně diagnostikovaný zánět ledvin, pak není třeba si o tom něco jiného myslet. Zvracení může být doprovodný jev, nebo může být kombinace ještě s virózou. Každopádně pokud se obáváte těhotenství, pak tehotenský test by se jistě dal již provést vzhledem k odstupu 3 týdnů od styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2018, 15:26

Těhotenství ve 40 letech

| andulena.s | 12.05.2018, 05:09

Dobry den, mám dotaz je mi 40 let a mám 2 měsíční miminko. Porod proběhl císařským řezem. S přitekem bychom chtěli ještě jedno dítě a má Dr. mi řekla, že po císaři mohu po roce klidně znovu otěhotnět, ale chci se zeptat, zda na ten rok má cenu brát antikoncepci a pak riskovat, že nebudu moci otěhotnět. Vzhledem k věku nemohu s dalším dítětem příliš otálet. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, není pravidlem, že po roce užívání antikoncepce byste měla problém se znovuobnovením ovulace. Nevím, jaké zkušenosti jste měla předtím, spíše může tento problém způsobit už jen samotný věk. Nělze to tedy předem predikovat. Pokud máte z této situace obavy, pak zkuste zvolit jinou antikoncepční metodu (prezervativ, tělísko...)

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.05.2018, 14:50

Dobrý den, paní doktorko,
začali jsme se snažit o miminko od 30.4, v ten den mi skončila menstruace a byl nechráněný sex. Cyklus mám +- 30 dni (každý 23.-24. den v měsíci mi začíná menstruace). Dle aplikace, kterou používám, teď prožívám plodné dny, kdy datum ovulace mám mít 10.5. Od 30.4. do dnes, tedy 7.5. máme obden nechráněný sex. Od té doby mám bolesti v podbřišku, jako při příchozí menstruaci, trpím nadýmáním a mám chuť na sladké a občas mě pobolívají bradavky. Četnost sexu je normální a nějak jsme to nezměnili při snažení. Myslíte, že by snad už takto brzy se mohlo jednat o oplodnění? Trápí mě hlavně ty bolesti, které nejsou ostré, ale nepříjemné a strany se střídají, neboli to jen na jedné straně a také jsou, takto nikdy nebyla nadýmána. Moc Vám děkuji za odpověď. Pěkný den

Dobrý den, to, že byste tyto příznaky, které se připisují rannému těhotenství, měla již pár dní po oplodnění, je málo pravděpodobné. Každopádně doporučuji udělat si v případě zpoždění menstruace těhotenský test. Do té doby jsou vše jen dohady. Přeji hodně štěstí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2018, 07:24

Dobrý den, psala jsem již dotaz níže, chci se zeptat, plod vychází při každém uz na 9.-10. 1., cyklus pravidelný 33 dnů tzn. ovulace někdy 18-19 DC (9.-10.1.) což je v pořádku...plnohodnotný styk 8. a 10.1., přerušovaná soulož 5.1.(dopoledne). Myslíte si, že by případně spermie z kapky mohly přežít na 5.-6. den? Děkuji

Dobrý den, spermie přežívají obecně cca 48 hodin.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.05.2018, 07:33

Těhotenství nebo porucha

| Tinka90 | 29.04.2018, 09:44

Tak mně mešká MS 12. den a celých 12 dní mám bolesti ako keby ta mrcha mala prist ( 17.4. 2018Mala prist) ale dovtedy sme nemali nechraneny sex ,ten bol 21.4.2018 ) testy su negativne dokonca aj krvny test myslite ze mohlo byt este skoro aby bol negativny? Mohlo sa vajicko este len uhniezdovat ? Stale su tie bolesti dr nic nevidel aj ked povedal ze sliznica je 18 mm ze to moze byt tehotenstvo no po vysledku hcg som to vyradila ale stale nato myslim ci mohlo byt skoro na krvny test...vravel ze vajecnicky su ok, maternica je kludna nieje zakrvacana nenaznacovalo nic MS ...co si myslite ?

Dobrý den, nevím, s jakým časovým odstupem od nechráněného styku byl proveden krevní test, ale pokud je to jen pár dní, pak být negativní ještě může. Nicméně i těhotenský test z moči byměl být pozitivní již 10-14 dní po styku, takže si jej s tímto odstupem můžete opětovně provést, ať jste v klidu. Pokud se těhotenství neprokáže, pak je možné nadále čekat na příchod menses, pokud byl UZ jinak v pořádku (bez průkazu cysty apod.)

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.04.2018, 07:34

Sklouznutý kondom

| M.ichaela | 26.04.2018, 08:38

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jaká je pravděpodobnost, že jsem těhotná, když jsem před měsícem měla sex s přítelem a v první minutě nám sklouznul kondom. Hned jsme si toho všimli a po asi dvou přírazech jsem si ho sama vyndala. Přítel mě ujišťoval, že ještě ani nepreejakuloval a nic se nemohlo stát. Po devíti dnech jsem si u dělala těhotenský test, ale vyšel mi negativní.
Menstruace se mi však zpozdila o týden a ještě jsem jí nedostala. Je možné, že jsem si to psychikou jen rozhodila.. nebo je prostě normální, že v mém věku to nebývá vždy přesně (je mi 18 let)?

Dobrý den, měsíc po pohlavním styku by byl těhotenský test již určitě pozitivní, pokud byste byla těhotná. Udělejte si tedy test nyní (lépe než po 9 dnech). Pokud pozitivní nebude, pak je důvod zpoždění menstruace jiný a ještě vyčkejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2018, 08:56

Možnost otěhotnění

| novaja | 22.04.2018, 20:16

Vážená paní doktorko,
chtěla bych se zeptat, zda je možné otěhotnět poslední den končící menstruace. Cyklus mám 27-28 dní. První den menstruace byl 19.4., nechráněný styk jsem měla 22.4. (poslední den menstruace). Je pravděpodobné, že bych otěhotněla?

Dobrý den, při nechráněném pohlavním styku je nějaká možnost otěhotnění v průběhu celého cyklu, i když pravděpodobnost je velmi malá. Je tedy na vás, zda zariskujete či užijete postkoitální antikoncepci. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.04.2018, 08:09

Dobry vecer,
chcem sa spytat aka je pravdepodobnost, ze by som mohla byt tehotna. Situacia je nasledovna: pred cca tyzdnom som podstupila interrupciu a od tej doby som mala s priatelom 4x analny styk. Raz sa stalo ze ked chcel vniknut, tak sa najskor netrafil a vosiel omylom do vaginalnej oblasti (islo o prvy styk v danom dni), bol tam len chvilocku (vieme, ze hrozi riziko infekcie, nebolo to naschval). Po analnom styku som sa vzdy sla vymocit a utriet, bohuzial si nespominam ci som sa nahodou neutrela nejak zle, ci sa to nemohlo dostat/stiect aj do vaginy. Moja otazka teda znie: aka je podla vas pravdepodobnost otehotnenia? Predtym ma taketo otazky nenapadli, ale ja sa teraz bojim, ze otehotniem snad zo vsetkeho.... Dakujem.

Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění za takových okolností je velice mizivá, navíc týden po interupci. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.04.2018, 08:08

Mohu být těhotná?

| Veronika2016 | 17.04.2018, 13:36

Dobry den som 5 mesiacov po spontanom potrate. S manželom sa stale snažime otehotniet. Poslednu menstruaciu som mala 4.3 no tento mesiac mi uz dva tyždne meška, čo sa mi ešte nestalo. U gynekologa som bola 13.4 no na sone nič nevidel. Posledny test som si robila 16.4 no bol negativny. Mam ešte s testovaním počkať alebo to nemusi byť tehotenstvo. Dakujem za odpoveď

Dobrý den, pokud máte zpoždění již 2 týdny při pravidelné menstruaci, pak byste neměla být těhotná. Test by již měl být určitě pozitivní a i na UZ by již 4 týdny po oplození byl vidět alespoň náznak plodu. Můžete samozřejmě test zopakovat za pár dní, ale spíše bude opoždění menstruace způsobeno jinými vlivy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.04.2018, 09:05

Bolesť v podbrušku

| Bevy | 29.03.2018, 00:36

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosit k radu. Mávam bolesti v podbrušku už niečo cez mesiac. Bolesť je bodavá a zastihne má kedykoľvek počas dňa. Okrem toho má začali bolesť prsia nezavisle od menštruácie. Posledné dve menštruácie som dostala na čas s tým že vo februári trvala 3 dni potom len špinenie a v marci trvala 5 dní ale bola veľmi slabá 2 dni normálna potom ako keby žiadna. Robila som si 4 tehu testy počas mesiaca a všetky vyšli negat. Pohlavny styk som nemala mesiac a pol. Vo februári som brala ATB kvôli zápalu močových ciest. Doktorka mi povedala že to je kvôli ATB no po vyšetrení zisila že mám zápal a nasadila mi MACMIROR COMPLEX 500 po následnej kontrole mi nasadila FLUOMIZIN 10 mg. Chcem sa opýtať či môžem byť tehotná napriek 4 negat testom a návštevy lekára ? Ak nie tak je normálne že mám napäté prsia ? Mám s bolesťou zájsť k všeobecnemu lekárovi ?

Dobrý den, bolesti v podbřišku mohou souviset se zánětem, který vám lékař diagnostikoval, stejně tak mohou mít ale i jinou příčinu - např. chirurgickou. Pokud jste si opakovaně dělala těhotenstké testy, pak by těhotenství mělo být jejich negativitou spolehlivě vyloučeno. Pokud potíže nepřejdou, pak tedy doporučuji navštívit praktického lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.04.2018, 07:34

Dobrý den, prosím Vás o radu..S přítelem plánujeme znovu pokusy o miminko, ale mám trochu strach. Neboť od od prosince 2017 roku bojují se streptokokem na krčních madlich. Poprvé mi byl zjištěn v prosinci dostala jsme ATB následně v únoru jsme měla opět komplikace a byl opět zjištěn streptokok doslala jsme ATB a po dobrání mi udělali kontrolní stěr a byl tam stále. Doktorka si myslí že mám oslabenou imunitu a jsem nejspíš bacilonosičem. Myslíte že toto může mít vliv na moje budoucí těhotenství a ohrozit plod, když letošního roku v lednu v 11+3tt my bylo zjištěno zamlklé těhotenství a musela jsem jít na zákrok. Děkují a přejí krásný den

Dobrý den, něměla bych obavy o budoucí těhotenství. Bakteriální flora je na ruzných částech těla různá. Neznamená to, že automaticky máte streptokoka i v pochvě. Streptokoků je navíc spousta typů a některé se v pochvě nachází zcela běžně jako součást mikroflory. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 08:29

Dobrý den, je mi 17 let a beru svoji první antikoncepci a na konci 7denní pauzy, po dobrání prvního platíčka antikoncepce Mistra jsem v den začátku braní nového měla nějaký čas před první pilulkou nechráněný sex a přítel se do mě udělal, je možné těhotenství? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud berete antikoncepci pravidelně, pak byste měla být chráněna i během sedmidenní pauzy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 08:30

Termín otěhotnění

| Pomi | 22.03.2018, 07:02

Dobrý den, moc děkuji za včerejší odpověď. Ptala jsem se na termín oplodnění. Datum porodu dle utz máme stanoveny na 9.6.2018. Poslední MS byla 31.08.2017. Data soulžze 11 a 17.9.2017. Který termín myslíte, že odpovídá datu porodu? MS mívám 28 - 30 dnů. Děkuji.

Dobrý den, spíše odpovídá termín 17.9.2017.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 17:50

Termín otěhotnění

| Pomi | 21.03.2018, 03:45

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně termínu otěhotnění, mám v tom zmatek. Dnes jsem ve 28. tádnu plus 4. Poslední menstruace byla 31.08.2017, oplodňující soulože byli 11.9 a 17.9. Pozitivní test mi vyšel až 1.10, 30.9 byl negativní. Pokud žádám data soulože do internetových kalkulace, nikdy mi to nesedí, pokaždé je tam buď 14.9. nebo 16.9. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jde o to, na kdy máte stanovený termín porodu dle I. Uz screeningu - to by měla být nejpřesnější informace. Zpětně lze dle tohoto termínu stanovat datum oplozující soulože. Všechny internetové kalkulačky počítají pouze s případem, že pacientka má pravidelný menstruační cyklus a ovulaci vždy 14. den což je tak obecně málokdy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2018, 09:50

Možné těhotenství?

| janakarlova009 | 19.03.2018, 06:56

Hezký den, obracím se na Vás s dotazem. 21.2. jsem měla nechráněný styk, partner do mě však neejakuloval. Od 2.3. jsem měla hnědý výtok a 3.3. jsem začala krvácet, trvalo to cca 2 a půl dne, divné je, že mě nebolel vůbec podbřišek, jako mívám u menses a nezregistrovala jsem ani ovulaci (vodnatý výtok, to už na sobě poznám). Menstruaci jsem měla dostat až 8.3., tudíž přišla o týden dříve. Mohlo by se jednat o těhotenství? Mám celkem obavy.
Děkuji.

Dobrý den, doporučuji v takovém případě udělat těhotenský test z moči k vyloučení těhotenství. Pokud by se jednalo o otěhotnění 21.2., pak by v těchto dnech byl test jistě pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2018, 11:21

Výpočet ovulace

| Lenula02 | 17.03.2018, 08:47

Dobrý den, ve středu jsem byla na kontrole UTZ jak roste folikul. Ve středu byl 18 mm velký a měřím zároveň bazální teplotu. Můžete mi poradit dle grafu k příloze, kdy by reálné mohlo k OVU dojít? Mám celkem vysoké teploty a dle grafu by tomu odpovídal 9DC, ale na UTZ byl potvrzen na levém vaječníku folikul 18 mm.
Dekuji za Vás názor
Lenka

Dobrý den, spíše bych se řídila velikostí folikulu na UZ. Většinou roste rychlostí 2 mm za den a ovulační folikul je přibližně 24 mm, čili ovulace by měla vycházet na víkend, pokud folikul dále rostl.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.03.2018, 08:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné, že bych mohla být těhotná, když jsem měla pohlavní styk s přítelem, ale menstruaci normálně mám jak mám mít akorát už podruhé se moje menstruace dostavila o 4 dny dříve, přítel do mě neejakuloval, tím si jsme oba jistí, ale přijde, mi že se mi zvětšuje břicho a stehna, bojím se, že jsem těhotná, těhotenský test jsem si nedělala, stydím se si ho koupit, špatně mi vůbec není, a menstruace se dostavuje, děkuji za odpověď

Dobrý den, za podmínek, které popisujete, je možnost, že byste byla těhotná naprosto mizivá, ale vyloučit se nedá. Doporučuji tedy těhotenský test zakoupit, dá se pořídit i v některých drogeriích.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2018, 14:10

Dobrý den, je mi 21 let, užívám HA (MINERVA) pravidelně cca půl roku, mám dotaz, s přítelem jsem měla pohlavní styk první den v době menstruace, přítel se do mě ´´udělal´´, hrozí tedy že můžu otěhotnět nebo si mám radši koupit POSTINOR ? Děkuji moc.

Dobrý den, ochrana před těhotenstvím je v případě pravidelného užívání antikoncepce i v době menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.03.2018, 10:04

Ahoj všem tady, jsem tu poprvé a snad i píšu správně. Chci se zeptat, jestli mohu být těhotná, už dlouho se snažíme s přítelem o miminko, pak už jsem to neřešila a minulý měsíc jsem měla menses jen tři dny, příznaky jako strašná únava, akné, výkyvy nálad, citlivost, svědění a bolest bradavek, lehká čára pod pupíkem, velmi časté močení, návaly horka a pocení. Teplota 37 a dnes už 37,7, tmavé rodidla, jeden den špinení, asi týden zpoždění, bolest hlavy, motá se mi hlava, bolest zad. Chci se jen ujistit, zda to nemám teď vsugerované, ale tyto příznaky jsem dřív neměla, na poslední prohlídce u lékaře mi bylo řečeno, že jsem zdravá, tudíž močový měchýř v pořádku, mívám i výtoky a nafouklé břicho, zácpa. A tak mě zajímá, zda si myslíte, že je čas na test. Děkuji moc za odpověď, mám i pocit, jakoby se ve mě pořád něco hýbalo, asi jsem blázen už.

Dobrý den, těhotenský test je vhodné udělat cca 14 dní po pohlavním styku. Do té doby nemusí být vždy spolehlivý. Pokud by příznaky, které popisujete souvisely s těhotenstvím, pak už by těhotenství muselo být v takovém stádiu, že by test pozitivní byl. Pokud test bude negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.03.2018, 10:03

Mohu být těhotná?

| Neya | 11.03.2018, 11:59

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu být těhotná. 10.2. jsem s přítelem měla pohlavní styk, bez ochrany a prášky neberu. Neejakuoval do mě,dostala jsem menstruaci v tu dobu, kdy jsem ji dostat měla 15.2.
Měsíc nic nebylo až teď 10.3. jsme chtěli mít sex, byl ve mě chvilku ( zase bez ochrany) a musel přestat, protože to pro mě bylo velice bolestivé a tekla ze mě krev.
Myslíte, že bych i tak, i když ve mě byl tak chvilku a tekla ze mě krev mohla otěhotnět?

Dobrý den, pohlavní styk bez ochrany, i když krátký, je vždy rizikový stran otěhotnění. Pokud jste odmenstruovala v termínu, pak je těhotenství opravdu nepravděpodobné, pokud se menstruace nedostavila, pak si udělejte těhotenský test. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.03.2018, 17:47

Mohu být těhotná?

| Sinuse | 02.03.2018, 15:27

Dobrý den,
s přítelem jsme měli pohlavní styk 23.2. a použili jsme kondom, ale potom co ejakuoval a vyndaval penis ze mne, tak kondom ve mne zůstal. Menstruaci jsem měla dostat 7.3., ale dostala jsem ji 2.3 (silnější a tmavší než obvykle). Antikoncepci neberu již 2 měsíce po 3 letech užívání. Proto bych se chtěla zeptat, jestli je nejakej riziko, ze mohu být těhotná.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při sklouznutí kondomu se těhotenství nedá nikdy vyloučit, navíc při atypickém průběhu menstruace (dostavily se o několik dní dříve). Doporučila bych tedy těhotenský test cca 14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.03.2018, 12:19

Odhad pohlaví dítěte

| MarkyD | 24.02.2018, 09:30

Vážená paní doktorko, dovoluji se na Vás obrátit s dotazem ohledně odhadu pohlaví dítěte. Níže uvádím základní informace:
5.1.2018 první den poslední menstruce (4.1. špinění)
17.1. dopoledne nechráněný styk, odpoledne pozitivní ovulační test
18.1. negativní ovulační test
19.1. odpoledne nechráněný styk s krvácením (krvácení mívám pravidelně kolem ovulace vždy jen při styku, nekdy samovolně)
Samozřejmě rozumím, že pohlaví dítěte s určitostí zjistíme až na ultrazvuku, ale moc mě zajímal Váš odborný odhad. Mám doma roční.

Dobrý den, nevím, zda je vaše otázka myšlena vážně, nicméně pohlaví dítěte je zcela náhodná záležitost a datum oplození ani potíže či průběh ovulace nemá na něj vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.02.2018, 10:32

Dobrý den,
doporučíte mi vitamíny pro snadnější otěhotnění, prosím Vás?
Děkuji.

Dobrý den, dle mého názoru nelze užíváním vitamínů pro těhotné těhotenství příliš ovlivnit. Jediné užívání k. listové minimálně 3 měsíce před otěhotněním, je vědecky prokázáno jako prospěšné ke snížení výskytu vad neurální trubice, takže toto bych určitě doporučila. Pokud však máte pestrou a výživově hodnotnou stravu, není užívání vitamínových preparátů potřeba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2018, 08:41

Mohu být těhotná?

| Mirka15 | 19.02.2018, 14:31

Dobrý deň, dnes som mala sex (19.2) s priateľom, robili sme to s kondómom, on sa spravil do toho kondomu a zopár krát na to mi ho ešte s tým kondom strčil do vaginy, môžem byt tehotná?

Dobrý den, vzhledem k nestandartnímu chování při používání kondomu, který by měl být po ejakulaci ihned sejmut a dále by se nemělo ve styku pokračovat, se nedá otěhotnění vyločit, i když je velmi málo pravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2018, 08:40

Můžu být těhotná?

| KajulMate | 15.02.2018, 05:39

Dobrý večer, s přítelem jsem měla 20.1 pohlavní styk, druhý den jsem dostala menstruaci, která proběhla jako obvykle probíhá, pár dní po menstruaci jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk, po cca týdnů od pohlavního styku, se mi začali zvětšovat prsa a pobolívají, a bolí mě i v podbříšku, nevolnosti nemám, ale mám pocit ze jsem ztloustla a přítel si je stoprocentně jistý že neejakuloval do mě,test jsem si zatím nedělala, stydím se ho jít koupit, hrozně se bojím že jsem těhotná, děkuju za odpověď.

Dobrý den, otěhotnění den před menstruací je velmi nepravděpodobné, ale nedá se samozřejmě vyloučit. Pokud chcete mít jistotu, test si bez obav kupte (dá se koupit i v některých velkých drogeriích) a udělejte si jej cca 14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2018, 09:29

Negativní test

| Dominika-122 | 12.02.2018, 08:37

Dobrý den, můžu se zeptat? Byla jsem ve středu u doktorky a řekla mně, že mám o 18 mm vystouplou sliznici a že po Ovulaci mám určitě a že na 80% jsem těhotná, ale nikdy člověk neví .Test si mám udělat ve středu, jenže já bych měla dostat MS zrovna v tu středu a jsem dosti netrpělivá a testy ukazují pouze jednu čárku :/. Hlavně nás tlačí čas, mám špatný vaječník. Příznaky mám. Moc si to přejeme. Co si o tom myslíte? Děkuji.

Pokud ještě máte před plánovanou menstruací, pak test může být negativní i při těhotenství. Prostě je to příliš brzy. Test zopakujte za pár dní, jak vám řekla gynekoložka.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2018, 08:44

Negativní test

| Lucie.V1 | 11.02.2018, 09:01

Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko, pohlavní styk máme skoro každý den. Tento měsíc mám zatím zpoždění menstruace o osm dní. Dnes jsem si dělala test a je negativní.
Menstruaci mám celkem pravidelně. Změnila jsem zaměstnání, ve kterém mám velkou fyzickou zátěž. Četla jsem, že i díky fyzické zátěži může být mentruace zpožděná.
Zajímalo by mě, kolik je na tom pravdy a i to, jak moc jsou těhotenské testy spolehlivé. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenské testy jsou vesměs velmi spolehlivé. Pokud máte již 8 dní zpoždění, pak by měly být již pozitivní i méně citlivé testy. Ale samozřejmě nejsou 100%. Při náhle zvýšené fyzické zátěži se může menstruační cyklus rozhodit. Pokud by zpoždění trvalo déle jak měsíc, navštivte gyenkologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2018, 06:31

Postinor

| Pinďa | 10.02.2018, 12:22

Dobrý den, včera 9.2, jsme měli s přítelem nechráněny styk, přičemž se stala nehoda a ejakuloval do pochvy, ale neměl ho tam celého.Také nám přišlo, že by všechno vyteklo. Vzala jsem si po 19ti hodinách Postinor. Za 5 dni mam mít měsíčky. Je velká pravděpodobnost ze mohu být těhotná?

Dobrý den, pokud jste Postinor užila do 72hodin po styku, pak by k otěhotnění dojít nemělo. Žádná antikoncepce není 100%, proto pokud by se menstruace nedostavila, pak si raději udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.02.2018, 19:57

Gestační váček

| Ivisek76 | 07.02.2018, 06:10

Dobrý den. Doma mám vymodlenou 9. měsíční princeznu z umělého oplodnění (darované embryo). Poslední MS byla 18.12. a u lékařky jsem byla 31.1., kdy paní doktorka potvrdila těhotenství, avšak byl vidět pouze gestační váček cca 6 mm velký. Prý to v tom týdnu může být. Další kontrola 9.2. myslíte, že se v gestační váčku může ještě ještě něco objevit? Své doktorce důvěřuji, ale červíček pochybností ve mě hlodá. Teda spíš strach. Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den, pokud vaše menstruace byla 18.12.2017, pak 31.1.2018 by stáří těhotenství mělo být 6+2. V sedmém týdnu by již v gestačním váčku měl být vidět plod i se srdeční akcí a pokud tomu tak není a je vidět pouze malý gestační váček, pak existují 2 varianty: těhotenství je mladší (ovulace byla později než 14. den cyklu) nebo těhotenství není prosperující (nevyvíjí se). Na kontrole 9. 2. se již určitě situace vyřeší. Pokud jste otěhotněla později, i tak by již měl být vidět na ultrazvuku plod.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2018, 06:46

Mozne tehotenstvo

| Nika2012 | 31.01.2018, 09:33

Dobry den, poslednu menstruaciu som mala od 9.-11.1. 19.1 sme mali s priatelom styk aj s vyvrcholenim. Mal by to byt 11.den cyklu. Je moznost aby som bola tehotna? Res. Kedy je najvhodnejsie si spravit test, v pripade navstivit lekara ak by bol pozitivny? Dakujem

Dobrý den, test je dobré provést, pokud mešká menstruace, což je obvykle 2 týdny a více po pohlavním styku. Pokud bude test pozitivní, pak svému lékaři zavolejte a domluvte se na návštěvě. Každý gynekolog má jiný systém, obecně potvrzení ultrazvukem má smysl tak 6., 7. týdnu těhotenství.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.02.2018, 12:49

Možné těhotenství?

| VVK | 16.01.2018, 06:19

Dobrý den,
stal se mi takový nešvar. Poslední pilulku ha jsem užila 29.12. a MS se dostavila 31.12. Poté už jsem antikoncepci znovu nezačla brát. V pátek 12.1. jsem měla pohlavní styk, který byl na samém začátku bez kondomu, ale po chvilce jsme ho nasadili a pokračovali až dokonce dál s touto ochranou. Den poté mně začalo bolet v podbřišku a to i další den, vyskyto se i hlen. Mohla bych tedy takto rychle ovulovat? Podle všeho jsem se nacházela zrovna kolem ovulace. Dnes po více jak 48 h jsem užila pipulku po. Můj dotaz je - můžu se po těchto krocích obávat za dva týdny pozitivního testu nebo je šance na otěhotnění mizivá? Děkuji moc.

Dobrý den, pokud jste do 48hod užila pilulku "po", pak je pravděpodobnost těhotenství mizivá. Pokud by se menstruace nedostavila, test samozřejmě proveďte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.01.2018, 07:13

Je možné těhotenství?

| Michaelka92 | 14.01.2018, 09:49

Dobrý den,
moc ráda bych se zeptala zda můžu být těhotná. 10.12. jsem dostala svoji poslední menstruaci, cyklus mám cca 33- 34 dní. Pohlavní styky jsme měli každý den od 22.12. - 1.1. 2018. Dnes jsem si dělala těhotenský test (2 dny po očekávané menstruaci) a byl negativní. Bolí mě podbříšek, mám citlivé a hrozně mě svědí bradavky. Kdy mám zkusit test znovu nebo se mám rovnou objednat k lékaři? Moc rádi bychom mimčo - antikoncepci neberu již tak 5 let.
Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, k lékaři ihned běžet nemusíte, počkejte ještě pár dní a pokud by se menstruace nedostavila, test ještě zopakujte. Při zpoždění menses již většinou test pozitivní je, ale nemusí to být pravidlem. Pokud by za týden byl test negativní a menstruace se nedostavila, pak se s lékařem domluvte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.01.2018, 15:25

Postinor

| martacernosicka1 | 06.01.2018, 11:39

Dobrý den, mám dotaz. Před 14 dni jsme měli s přítelem nechráněný pohlavní styk. Použila jsem Postinor 2, menstruaci jsem dostala dva dny po použití a pak týden před termínem mé menstruace znovu. Včera jsme měli opět bohužel nechráněný styk. Začala jsem při tom krvácet,což nechápu jak je možné. Ovulační dny nemám,ale přece jenom pro jistotu bych použila znovu Postinor. Je to možné,bude fungovat? Někde jsem četla, že po druhé už účinný není..děkuji za odpověď.

Dobrý den, učinný je, jen se nedoporučuje používat postkoitální antikoncepci příliš často kvůli možným nežádoucím účinkům. Spíše by bylo vhodné se zamyslet nad jinou formou spolehlivé antikoncepce, než užívat postkoitální antikoncepci, která je považována za nouzovou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.01.2018, 10:55

Dobrý den ... Mám takový dotaz 27.12 jsem byla u svého gynekologa, který mi dělal preventivní prohlídku....když mě kontroloval ultrazvukem, tak mi řekl, že mám těhotenskou sliznici ...řekl mi, že buď do týdne budu krvácet a nebo mám přijít na krev ...Háček je v tom, že jsem menstruovala od 17.12 do 21.12 ... Myslela jsem, že sliznice po menstruaci je menší ... Může se stát, že mohu být těhotná? Test jsem si dělala a vyšel negativně ...pohlavní styk jsme měli 25.12 ....Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud byl pohlavní styk 25.12 a z toho byste otěhotněla, pak by sliznice ještě příliš vysoká nebyla. Je to příliš brzy. Obecně po menstruaci bývá sliznice vždy nejnižší a postupně narůstá. V dutině děložní může být ale např. i polyp, který imituje vysokou sliznici. Těhotenský test z moče by byl v případě těhotenství pozitivní až 10.-14. den. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.01.2018, 07:11

Mohu být těhotná?

| Lucie96 | 02.01.2018, 21:51

Dobrý večer,
měla bych dotaz ohledně možného těhotenství. Celý měsíc jsme měli s přítelem nechráněný pohl. styk, 2x-3x týdně. Asi týden mám bolesti a křeče v podbřišku několikrát denně při prudších pohybech. Mohlo by to být začínající těhotenství? Poslední MS 25.11. Od září mám ms po 44 dnech kvůli braní Norethistenoru v srpnu. Děkuji.

Dobrý den, těhotenství je vždy možné, pokud provozujete nechráněný styk. Doporučuji tedy provést těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.01.2018, 07:13

Tehotenstvo - riziko

| Ktorom | 01.01.2018, 19:43

Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, aké je riziko tehotenstva v prípade, že sme s priateľkou mali styk na tretí deň po jej menštruácii (štvrtok), pričom k ovulácii podľa nej došlo v sobotu. Mali sme chránený styk, pričom riziko vzniklo vo chvíli použitia kondómu, ktorý bol pri nasadzovaní naopak a prišiel do kontaktu s penisom. Následne bol prevrátený a použitý. K ejakulácii došlo mimo tela priateľky. Mohli sa na kondóm v čase jeho nasadzovania na penis nesprávnou stranou dostať spermie a následne dôjsť k ich prenosu do tela priateľky? Aké hrozí riziko? Ďakujem.

Dobrý den, otěhotnění tímto způsobem a 3 dny po menstruaci je možné, ale velmi málo pravděpodobné. Je tedy na vás, zda zariskujete či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2018, 10:44

Escapelle

| Cikkyy | 30.12.2017, 08:18

Dobrý den, MS jsem měla 13.12. a 23.12. nám praskl kondom, tak jsem si vzala escapelle. Bohužel 29.12. se nám opět stala nehoda, dodatečně jsem si vzala čípek pharmatex hned po styku. Mohu si vzít další escapelle nebo to takto bude stačit?
Moc děkuji za rychlou odpověď

Dobrý den, pilulka Escapelle již nebude účinná 6 dní po užití - to je napsáno i v příbalovém letáku. Pokud máte po jejím užití, další pohlavní styk, opět je zde jakési riziko otěhotnění. Pharmatex  je metoda antikoncepce, která má nižší účinost než Escapelle, ale to už je na vašem rozhodnutí, zda zariskujete, či užijete Escapelle opět po krátké době, což se nedoporučuje. Pravděpodobnost otěhotnění je obecně ve vašem případě malá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2018, 10:43

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, s přítelem jsme měli pohlavní styk 2 dny před mojí menstruací. Jsme si 100% jistí, že přítel se do mě neudělal. Ale mám strach z tzv. kapiček lásky. Je možné z nich otěhotnět, i když beru antikoncepci? Antikoncepci beru však krátce.. (první měsíc) A bylo by možné vůbec otěhotnět, když pohlavní styk proběhl před menstruací?
Děkuji.

Dobrý den, pokud berete antikoncepci, kterou jste začala užívat 1. den menstruačního cyklu, pak byste měla být standartně chráněna.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.01.2018, 10:29

Mohu být těhotná?

| Michaelka92 | 29.12.2017, 16:51

Dobrý den, v září jsem otěhotněla, ale v 7. týdnu jsem potratila. Nyní se snažíme s manželem znovu. Mám celkem pravidelnou menstruaci, délka je cca 6 dní a délka cyklu je cca 33 dní. Poslední menstruaci jsem dostala 10.12., nyní si měřím od 14.12. teplotu. Mám velmi nízkou teplotu po ránu. Zde napíšu postupně teploty od 14.12. - 29.12. (35,8; 35,7; 36 ;35,6; 35,6 ;35,6; 35,9; 35,9; 35,9; 36; 35,8; 35,6; 36; 36,1). Dle kalkulačky mi ukázali plodné dny od 25. - 30.12. - každý den máme sex. Je možnost otěhotnět, když mám takto nízkou teplotu?Četla jsem, že hned při hnízdění vajíčka teplota stoupá a od včera mi teplota sice málo ale stoupá.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obecně vzato - měření bazální teploty není příliš spolehlivý ukazatel ovulace a oplodnění. Doporučuji tedy intezivní pohlavní styk uprostřed cyklu, event. ovulační test (sice na něj také nelze spoléhat 100%), ale už je to lepší ukazatel než bazální teplota.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.01.2018, 10:28

Dobrý den, s přítelem jsme měli pohlavní styk, při kterém nám prasknul prezervativ a všimli jsme si toho až po ejakulaci. Vše proběhlo 26. den po začátku předchozího menstruačního cyklu, který má u mě pravidelně 30 dní. Nebylo to tedy v plodné dny a navíc jsem do 2 hodiny po tom použila tabletku Nulsora. Přesto je 33. den a menstruace nikde, mám pouze slabé bolesti v podbříšku a bílý výtok. Je pravděpodobné, že bych mohla být těhotná? Nebo na zpoždění může mít vliv to, že jsem pod stresem a jsem nachlazená (nikdy to u mě vliv nemělo). Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, posílám okopírovanou část příbalového letáku této nouzové antikoncepce, který jste jistě četla:

Můžete již být těhotná, jestliže:

- se Vám menstruace opozdila o více než 5 dnů nebo jste měla neobvyklé krvácení v době očekávané menstruace

Po užití přípravku Nulsora 1,5 mg se doporučuje asi za 3 týdny navštívit ošetřujícího lékaře, aby zjistil, zda přípravek Nulsora 1,5 mg fungoval. 

Pokud se Vám menstruace zpozdí o více než 5 dní nebo je neobvykle slabá nebo neobvykle silná, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Pokud i přes užití tohoto léčivého přípravku otěhotníte, je důležité, abyste navštívila svého lékaře.

Po užití přípravku Nulsora 1,5 mg bude Váš menstruační cyklus obvykle normální a začne v obvyklý den, nicméně někdy to může být o několik dní později nebo dříve. Pokud se menstruace o více než 5 dní opozdí, nebo se v době očekávané menstruace dostaví “neobvyklé“ krvácení nebo pokud se domníváte, že můžete být těhotná, zkontrolujte možnost otěhotnění těhotenským testem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.01.2018, 10:27

Vynechání menstruace

| sarka.vaneckova | 28.12.2017, 22:18

Dobrý den, mám dotaz. S manželem se snažíme o druhé dítě. Poslední menstruaci jsem měla 13.11.2017, od té doby nic. Těhotenské testy opakovaně negativní. Mám pnutí v prsou, jsem více unavená, občas mě pobolívá podbříšek. 20.12.2017 jsem byla na ultrazvuku u gynekologa, nic neviděl, mám přijít v polovině ledna. Přesto mne trápí, co by mohlo zapříčinit, že menstruaci nemám. Mohlo by to souviset s děložním čípkem, který mi doktorka před půl rokem diagnostikovala jako - lehce nad normálem - vhodné ke sledování. ?
Je možné, že bych byla těhotná a test by to stále ještě nezaznamenal? Žádný stres ani životními změnami jsem neprošla. Děkuji!

Dobrý den, pokud máte jinak menstruaci pravidelnou, pak jeden výkyv nic neznamená. Těhotenský test by měl být pozitivní již za 14 dní o oplozující soulože. S nálezem na děložním čípku (i když jste nepopsala jakým) by pravidelnost menstruace souviset neměla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.01.2018, 13:40

Môžem byť tehotná?

| panda99 | 28.12.2017, 05:45

Dobrý, s priateľom som mala nechránený styk (aj keď nebol ani moc hlboko) , ale nespravil sa do mňa a sám mi povedal, že tam určite nič nebolo, ale ja sa strašne bojím :( tak som sa rozhodla, že si pôjdem kupiť tabletku po.

Pokud máte nějakou otázku, blíže ji prosím specifikujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2017, 10:37

Dobrý den,
do dubna jsem brala antikoncepci, pak jsem otěhotněla, což jsem zjistila až 7.6. s tím, že je plod už mrtvý. Od té doby antikoncepci neberu, menstruaci jsem měla vcelku pravidelnou okolo 28 dní. Jen jednou 34 v září. Ale poslední menstruaci jsem měla 23.11. Od té doby nic, špinění ani tak. Dnes mám 7 den zpoždění, břicho nebolí, spíš tlak. Na krvi mi naměřili hodnotu 0.3.
Jsem z toho zmatená a zklamaná. Těšila jsem se, že to mohlo vyjít :( děkuji za odpověď

Dobrý den, přiznám se, že příliš nerozumím vaší otázce. Nicméně pokud je hodnota hCG z krve méně než 2, pak je negativní a těhotenství je vyloučeno. Pokud by nepravidelnost cyklu pokračovala i v dalších měsících, pak je potřeba řešit tento problém s vaším gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2017, 10:39

Dobrý den!
Chtěla jsem se vás zeptat, zda-li je možné, aby byla žena těhotná i přes normální menstruaci..od pohlavího styku je to asi 2 měsíce.. Menstruaci jsem měla na den přesně 5 dní v běžním průběhu 2x tedy ..žádné zpoždění.. test jsem si dělala akorát odpoledne a byl negativní. Po styku jsem si taky vzala pilulku escapelle. Akorát mám pocit, že mám nějak oteklé břicho nějak extra mě nebolí .. Je nějaký jiný způsob, jak zjistím přes svátky těhotenství, když doktoři teď neordinují? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, není třeba ověřovat těhotenství mezi svátky - návštěva pohotovosti by v tomto případě nebyla oprávněná. Pokud uběhly od styku 2 měsíce, normálně menstruujete a test je negativní, pak již není co řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:37

Pravděpodobnost těhotenství

| dumacek | 22.12.2017, 04:56

Dobrý den, vnik penisu nebyl úplný, jenže u špičky kondom praskl a vše se dostalo do mě, zda střikem nebo vytečením nevím. Jak byl kondom v té chvíli na penisu, antikoncepci neberu, včera jsem měla poslední den menstruace, ale dnes jsem ještě trochu špinila. Dnes cca ve 2 hodiny ráno 22. 12. se to stalo a menstruace mi začla 14. 12. Neznám svoji ovulaci a partner má z předchozích let potvrzeno, že má pouze 25% šanci počít dítě. Teď cca po 3 hodinách po události užiji nulsora tabletku, jak je to s vajíčkem, pokud už je oplodněné a pokud to v mém případě je možné, tak tabletka zabere nebo ne? Mohu být těhotná? Dopředu děkuji za odbornou radu a pomoc.

Dobrý den, pokud do 72 hodin od styku užijete postkoitální antikoncepci, pak by nemělo k otěhotnění dojít. Nicméně, jako každá antikoncepce, ani tato nemá 100% účinnost. Proto pokud by se menstruace nedostavi v termínu, pak si raději udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:42

Môže byť tehotna

| Marek1987 | 20.12.2017, 11:21

Dobrý deň. Chcem sa spýtať. S priateľkou sme mali pohl styk 14.10.2017 počas jej plodných dní. S ochranou a ejakulaciou mimo. Menštruáciu dostala o 2 dní skôr, bola slabšia a trvala 5 dní. Ďalšiu dostala o 5 dní skôr, tiež trvala 5 dní. Ale teraz jej mešká 3 deň. Pred 2 týždňami bola chorá a mala antibiotika. Je nejaká možnosť ze by mohla byt tehotná ak pred stykom sme sa trocha maznali, ale pohl styk bez ochrany nebol… Testy si robila jeden ráno a druhy večer jedenásť dní po styku a ďalší 24 dní po styku, tiež jeden ráno a druhy večer, to už bolo po menštruácii a vyšli negatívne. Pred 5 rokmi bola tehotná, tiež menstruovala, ale zistila to až pri silných bolestiach v podbrušku. Teraz nemá žiadne priznaky, iba pred menštruačné. Počul som že sú prípady kedy žena bola tehotná a menstruovala.. Tak by na zaujímal názor odborníka, ďakujem

Dobrý den, pokud jsou testy opakovaně negativní, pak je těhotenství téměr vyloučeno. Menstruace zpoždění až o týden oproti 28-dennímu cyklu, je stále ještě považována za normu. Není možné, aby žena v těhotenství standartně menstruovala, pouze může při těhotenství nepravidelně krvácet z různých důvodů a toto krvácení často ženy za menstruaci mohou zaměnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.12.2017, 15:25

Tabletka poslední záchrany

| Adel1234 | 20.12.2017, 08:57

Dobrý den, je mi 15 let a včera nám při pohlavním styku vyklouzl kondom a nejsme si úplně jisti co a jak, můžu si vzít tabletku poslední záchrany, neudělá mi to nic, když těhotná nebudu? A prodají mi ji vůbec, když je mi 15?

Dobrý den, pokud je vám již 15 let, pak by neměl být s prodejem tabletky problém. Často se po užití tablety rozhodní menstruační cyklus na daný měsíc, jinak jsou další nežádoucí účinky raritní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.12.2017, 15:27

Prasklý folikul

| Shaggy2017 | 19.12.2017, 13:34

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na fázi ovulace. Dnes jsem navštívila svého gyn. lékaře, který na UZT viděl prasklý folikul a volnou tekutinu. Chtěla bych se zeptat jak dlouho jde na UZT vidět zkolabovaný folikul a tekutina. Popř. kdy mohlo dojít k uvolnění vajíčka?Pohlavní styk jsme s manželem měli v neděli. Mohla se spermie s uvolněným vajíčkem potkat? Menstruaci mám pravidelně a poslední byla 6.12.2017. Moc děkuji.

Dobrý den, nelze přesně říci, jak dlouho je vidět prasklý folikul na UZ. Přibližně 2 dny. Spermie mají oplozovací schopnost cca 48 hodin, takže do 2 dní od ovulace lze otěhotnět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.12.2017, 09:49

Mohu být těhotná?

| Kykunka | 19.12.2017, 04:34

Dobrý den,
mám takový menší dotaz, měla jsem menší menstruaci, která trvala zhruba 3 dny a to tak, že první den jsem měla slabě krev a pak 2 dny špiněla. TT (těhotenský test) jsem si dělala, ale byl negativní. Mám ale normální příznaky bolení v podbřišku, ranní nevolnosti, nechutenství a spavost. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud byl těhotenský test proveden v dostatečném odstupu - tj. 14 dní od soulože, pak byste těhotná být neměla. Menstruace nemusí mít každý měsíc stejný průběh. Pokud nemáte jiné potíže, pak nemusíte mít obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:44

Dobrý den.
Je mi 25 let a partnerovi o 31 let více. Přemýšleli jsme o těhotenství, ale mám strach z možných komplikací, popřípadě dědičných onemocnění z důvodu věku partnera plus moje nadváha. Jaký máte názor? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, co se týče u chromozomálních abnormalit u plodu v případě vyššího věku jednoho z partnerů, pak samozřejmě riziko je vyšší, at je starší partner nebo partnerka, pokud však partner, riziko je menší. Nedá se však kvantifikovat. Naopak váš věk 25 let je co se týče možného rizika vrozených vad, ideální. Nadváha je zase jiný problém - nezvyšuje riziko vrozených vad, ale komplikací v těhotenství a za porodu, kterých je celá řada - těhotenská cukrovka, vysoký krevní tlak v těhotenství, preeklampsie, atd. takže by určitě stálo za to pokusit se před plánovaným otěhotněním hmotnost snížit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.12.2017, 07:10

Mohu být těhotná?

| Niki78908 | 17.12.2017, 19:27

Dobrý den, před pěti dny jsme měli s přítelem sex s kondomem a přítel hned po ejakulaci vytáhl. Poté jsme zjistili, že kondom prasknul. Včera jsem měla dostat menses, ale nedostala. Mohu být těhotná?

Dobrý den, těhotenství se v tomto případě vyloučit nedá, nicméně se dá zjistit pomocí těhotenského testu až min. za 10 dní po pohlavním styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.12.2017, 07:13

Spermie v penise po vymočení

| Seraphs | 15.12.2017, 20:46

Dobrý deň. Mala som s priateľom nechránený prerušovaný pohlavný styk, počas ktorého sa však musel ísť vymočiť. To znamená že penis už mal stoporený, išiel cikať a potom sme pokračovali v sexe. Je možné že v penise už mal nahromadené spermie, ktoré pri močení vyšli von a potom keď sme pokračovali v sexe, tak mohol mať tie spermie už na vrchu penisu a mohol ich takto nechtiac dať do mňa??? Keď sa penis stoporí (bolo to asi tak 10 minút sexu) tak už sú v ňom nahormadené spermie? alebo sa v ňom nahromadia až tesne pred ejakuláciou? Užívam síce hormonálnu antikoncepciu, ale mala som v posledných dňoch trochu problémy so zažívaním (trávením), tak sa pýtam pre istotu. Ďakujem.

Dobrý den, v penise se spermie vyskytují až před ejakulací, ale mohou být i v předejakulační tekutině. Nic se nedá vyloučit. Odpověď na otázky tohoto typu jsou pouze hypotézy..Nicméně, pokud užíváte antikoncepci a zažívací potíže nejsou typu vodnatých častých stolic, pak je tato otázka naprosto bezpředmětná, protože jste chráněná standartně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.12.2017, 14:56

Dobry vecer pred casom som pisala o preliečenej chlamydiovej infekcii a o planovanom tehotenstve. 9.12 som mala dostat menstruaciu no stale som ju nedostala. Tehotensky test vysiel negativne. Môže menštruácia meškat aj po antibiotikach na chlamydie alebo som test robila prilis skoro? Za odpoved dakujem

Dobrý den, v době meškání menstruace by měl být již test pozitivní, někdy bývá pozitivní ještě před očekávanou menstruací. Ale pro jistotu můžete za pár dní zopakovat. Jinak obecně muže být menstruace opožděna různými vlivy a to i užíváním antibiotik.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.12.2017, 12:00

Duphaston

| Stevko09 | 14.12.2017, 10:04

Dobry den, pisala som 6.12 ohladom krvacania. Dnes mala prist menstruacia, neprisla, nemam ani pms ako zvycajne, len pichanie vo vajecnikoch. Test som si spravila, no je negativny. Myslite, ze mi cyklus mohol rozhodit ten Duphaston? Ci je este moznost, ze tehotna mozem byt? Test je citlivy..dnes som 28 DC..dakujem za vasu odpoved!

Dobrý den, test ještě raději zopakujte za pár dní znovu. Pokud bude negativní, pak je těhotenství zřejmě vyloučeno. Duphaston by neměl způsobit zpoždění menstruace, spíše by měl cyklus upravit. Navštivte tedy vašeho lékaře, pokud by se menstruace delší dobu nedostavila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:46

Šance na otěhotnění

| Julka357 | 13.12.2017, 08:02

Dobrý deň ja by som sa chcela opýtať aka je šanca že budem tehotna. Keď som mala plodne dni tak sa priateľ spravil do mňa každý deň a den pred ovulaciou sme mali pauzu a na deň ovulacie smesa mali znova sex kde sa tiež sptavil do mňa. Zakaždým som si zdvihla panvu na 30 minut. Aká je tam šanca že budem tehotná. Dakujem za skoru odpoved

Dobrý den, bohužel vás asi zklamu, protože nejsem schopna vám zodpovědět otázku, jaká je šance na otěhotnění.. Obecně šance na otěhotnění v době ovulace je cca 30 %, ovšem je zde i spoustu faktorů, které toto ovlivňují - kvalita spermií vašeho partnera, kvalita vašich vajíček, zda vůbec ovulace proběhla atd. Zvedání pánve šanci na otěhotnění nezvedá. Spermie jsou buňky pohyblivé a dostanou se tam, jak mají v jakékoliv poloze.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.12.2017, 19:34

Dobrý den,
tíží mě situace, kdy jsem si před 3 týdny dělala 2tt. Oba ihned krásně pozitivní. Těhu příznaky vše Ok. Doktorka mě objednala na 1. UTZ v 8tt. Což by bylo teď další týden. Včera jsem začala špinit, tak jsem ihned jela k doktorce a tam bylo překvapení v podobě, že děloha byla prázdná? Nebyl tam váček nic. Prostě bez těhotenství.
Na vaječníkách také nic. Poslala mně do nemocnice, aby vyloučili mimoděložní těhotenství.
Tam mi vzali krev - hcg vyšší hodnota - těhotenství potvrzené. Hleděli na to 3 lékařky. Při zatlačení na UTZ byla v děloze vidět dutinka, ale prý nevykazuje těhotenství. To samé malá dutinka na právem vaječníku. Také bez vykazování těhotenství. Ze špinění se přes noc stala klasická m/s krev ale v menším množství. Nic nebolí. Nerozumím tomu. V pátek zítra znova krev a znova vyšetření případně laparoskopie.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jsem neviděla UZ obraz, pak se nemohu vyjádřit k diagnóze. Pokud je v děloze velký prázdný gestační váček bez plodu, pak se může jednat o tzv. anembryomolu (to je jedna varianta, nebo v případě malého pseudogestačního váčku v děloze (který má ale většinou jen několik milimetrů), se může jednat o mimoděložní těhotenství. Druhá hodnota hCG, která bude odebrána v pátek napoví, zda se jedná o potrat těhotenství v děloze (popř. anembryomolu) či mimoděložní těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 18:28

Mohu být těhotná?

| langoska92 | 06.12.2017, 18:09

Dobrý den, v pátek 1.12. jsem měla dostat MS, tu jsem nedostala a tak jsem zkusila test a byl pozitivní, ten den jsem ještě udělala jeden a ten mi také vyšel pozitivní(testováno TT z Dr.Max,citl.10) druhý den, jsem si z ranní moči udělala test Clear blue a ten mi také vyšel pozitivní, ale v pondělí byl test negativní, po celou dobu špiním. Je možnost, že bych i tak mohla být těhotná? Děkuji.

Dobrý den, je možné, že se jednalo o potrat v úplném začátku těhotenství, pokud špiníte a test je nyní negativní, ale nedá se nic říci 100%. Bude nejlepší navštívit gynekologa, který provede UZ, popř. odebere hCG z krve a dle toho se uvidí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 07:35

Podezření na těhotenství

| Vossax112 | 05.12.2017, 20:06

Dobrý den, zhruba měsíc zpátky jsem měla nechráněný pohlavní styk. Nedošlo přímo k ejakulaci do pochvy, ale raději jsem si druhý den šla pro Ellaone. Zhruba čtyři dny poté (na hraně působení pilulky) jsem měla orální sex s vyvrcholením do úst a poté došlo k dalším sexuálním aktivitám, ve kterých figurovaly moje sliny. Také jsem za poslední měsíc prodělala zánet močového měchýře. Nyní mám zpožděnou menstruaci, už zhruba týden a v době, kdy jsem to měla dostat, jsem měla akorát dva dny špinění. Také mám trochu nateklá prsa a mírnou bolest v podbřišku a na ledvinách. Těhotenský test jsem si dělala po skončení špinění a vyšlo negativní, ale pravděpodobně jsem ho dělala moc brzy. Jaká je možnost, že jsem opravdu těhotná? Může být moje situace vedlejším účinkem EllaOne nebo následek nemoci? Kdy je vhodné si udělat další test?

Dobrý den, těhotenský test by měl být pozitivní již cca 14 dní po oplození, takže pokud byl cca před měsícem a test je negativní, je těhotenství nepravděpodobné. Menstruace může být zpožděná jak užitím postkoitální antikoncepce, tak i infekcí močových cest nebo kombinací obojího. Vše by se ale mělo časem srovnat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.12.2017, 07:20

Dobrý den, paní doktorko, to jsem ještě já, jak jsem Vám psala, jestli můžu otěhotnět, protože máme nechráněný styk. Mám pořád takové těhotenské příznaky a od včera 4. 12. krvácím, mám menstruaci a dělala jsem si test a byl negativní. Co myslíte, můžu v tom být? I když mám takové příznaky? Jsem z toho zmatená.

Pokud máte negativní testy a ještě přišla menstruace, pak je těhotenství velmi nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.12.2017, 07:26

Dobrý den.. S přítelkyní jsme měli v pátek, sobotu a neděli přerušovaný styk... V úterý začala být docela dost unavená a začal ji pobolívat podbřišek... Může být těhotná?

Dobrý den, pokud jako formu antikoncepce provozujete přerušovanou soulož, pak těhotená být může, nicméně pocity únavy a jiné příznaky by jistě neplynuly z otěhotnění několik dní poté. To je příliš krátká doba. Pokud by došlo ke zpoždění mestruace, doporučuji provést těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:06

Těhotenský test

| IbaAnia | 03.12.2017, 14:47

Dobry den pani doktorka..menstruaciu som mala 6.11.2017 ,vtedy mi meskala cca 5 dni...dna 1.12 som si robila tehotensky test a vysoel pozitivny,na druhu den druhy a bol este vyraznejsi..mozem byt tehotna aj napriek tomu ze do menstruacie boli este 4dni?

Dobrý den, ano, těhotenský test může být pozitivní i před očekávanou menstruací.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:06

Datum otěhotnění

| Janka.jelen | 02.12.2017, 11:54

Dobrý den, potřebovala bych poradit s otázkou ohledně těhotenství. Moje sestra měla přítele, od 23.10. do 27.10. měla menstruaci, před touto menstruaci ještě sexuálně žila se svým přítelem. 27.11. šla na gynekologii a lékař ji řekl že je ve 4-5 týdnu těhotenství. Jenže od listopadu má nového přítele a spala sním poprvé 3.11. Ona si myslí že dítě bude jeho, ale já si myslim, že toho byvaleho, protože otěhotnění se počítá až pár dní po styku ne?? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, podle údajů, které jste napsala, by spíše odpovídalo, že k otěhotnění došlo začátkem listopadu, pokud dle UZ z 27.11.2017 těhotenství odpovídalo 4-5 týdnu. Pokud by sestra otěhotněla ještě před menstruací, pravděpodobně by se krvácení ani nedostavilo a těhotenství by bylo starší. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 18:20

Dobrý den, paní doktorko. Mám na Vás dotaz. V roce 2015 jsem si nechala píchnout antikoncepci depa-proveru, na druhou dávku jsem bohužel nešla. Můj gynekolog to nějak neřešil, do roka jsem to měla nepravidelné 2-3x do roka a v roce 2017 jsem byla nucena přestoupit k jinému gynekologovi, co se mnou tímto prochází. 31. 10. 2017 jsem dostala MS po dlouhé době, MS trvala 10dní, takže skončila 9.11.2017. Dneska 1.12.2017 se zase MS nedostavila, od včera mám průjem, všimla jsem si zbarvení bradavek, někdy se mi zatočí hlava, měla jsem navaly tepla k večeru, ráno lehce zvýšenou teplotu, ale od včera bolest v podbříšku, průjem jako když pustíte vodu. TT ukazují negativní, ale to jsem měla i u první dcery =( .. Vůbec nevím, co si mám myslet, náladu mám jako počasí, čím by tohle mohlo být brala jsem Gynex a mamavit Dr mi řekl, že možná díky těmto přípravkům jsem si zas možná srovnala ten cyklus MS, ale zas to nemám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, příznaky, které popisujete (zvýšená teplota, návaly, průjem) mohou stejně tak poukazovat na střevní infekci a zpoždění menstruace s tímto nemá žádnou souvislost. Zpoždění menstruace o týden a méně ještě není považováno za nepravidelnost. Jedná se o běžnou odchylku v délce cyklu. Pokud by pauzy byly delší a vy byste si přála otěhotnět, pak je nutné se s gynekologem domluvit na vyšetření a dalšm postupu - hormonální profil, vyšteření přítomnosti ovulace a event. dle toho zvolit léčbu nepravidelného cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:16

Dobry deň, mam dotaz co sa tyka mojho tehotenstva. Mam pochybnosť o tom kto je otcom a trapi ma to celkom uz polku tehotenstva. S prietelom sme spolu uz rok a na 1 mesiac sme sa rozisli a medzitym som mala pohlavny styk s inym muzom ,ktory trval velmi krátko a neprislo ani k vyvrcholeniu trval mozno minutu.(5.jún 2017) Problem je ten ze menstruaciu som nemala zaznamenanu, pretože mi nechodi pravidelne a den predtym ma rozboli brucho ( moja chyba), potom sme sa O5 s mojim terajsim priatelom dali dokopy a mali sme pohlavny styk (20jul 2017).Medzi sulozami je cca 43 dni rozdiel. Termin porodu mam stanoveny na 14.4. 2018 . Chcem sa teda opýtat ci je mozne ze to dieta nieje mojho terajsieho priatela. Velmi ma to znepokojuje a touto cestou vas chcem poprosit o odpoved . Voped Dakujem,

Dobrý den, pokud je termín porodu stanoven na 14.4.2018, pak přibližné datum otěhotnění je po 20. červenci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 18:19

Mohu být těhotná?

| Sarah2311 | 01.12.2017, 11:15

Dobry den, mam dotaz. Nedavno jsem prisla o pannenstvi bylo to 23.11. Byl to ctvrtek a v patek jsme to zase delali. Do stredy jsem mela velke bolesti v podbrisku a mela jsem hnedy vytok. Pritel mi rekl, ze se v ten ctvrtek do mne trosku udelal , ale ze v patek uz ne. Mame nechraneny styk. Ve stredu jsme to delali zase, a tekla mi krev po prve mi take tekla v patek netekla a ve stredu mi tekla zase. Velmi to bolelo kdyz jsme to delali. Potom hned den na to dalsi ctvrtek 29.11. jsme to delali zase rano a to se pritel do mne udelal normalne zase mi tekla krev. A potom jsme to delali v ten stejny den, ale vecer a krev uz netekla. Muj dotaz je jestli mohu byt tehotna ? Test jsem si jeste nedelala, protoze mi prislo, ze je to jeste brzy.
Dekuji za odpoved a radu.

Dobrý den, při nechráněném pohlavním styku můžete otěhotnět vždy. Pokud hodláte nyní pravidelně pohlavně žít, pak by bylo dobré se s gynekologem domluvit na vhodné antikoncepci. Těhotenský test má smysl dělat 10-14 dní po oplozující souloži či jednoduše po zpoždění menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:17

Ovulace bez menstruace

| Agama | 30.11.2017, 02:32

Dobrý den, mám dotaz, mám nepravidelnou menstruaci. Snažíme se o miminko a snažím se být úplně co nejvíc psychicky a fyzicky v pohodě. Je to teprve 4 měsíce vím že by to mělo být nejméně rok. Jenže nepravidelnou menstruaci mám skoro od 18 let. Dnes mi je 27. Byla jsem na vyšetření hormonální kde my gynekolog i endokrinolog řekl že je vše v pořádku. Jsem nešťastná stoho že jsem poslední menstruaci měla 17.10. A dnes 30.11. Je to 44 DC a MS pořád nikde. Tak jsem si zkoušela dělat ovulační testy kde mi vyšel ovulační ten pozitivní viz foto. TT je negativní. Jim zdravě, beru vytaminy. Je možné že bych otěhotněla i když jsem neměla od 17.10. Menstruaci.?? Gynekolog mi řekl že počkáme po novém roce, kde i partner půjde na testy. Ale nevím jakým stylem bude léčit mě.. 44 DC mám teď poprvé. Nic mě nebolí, jen se někdy cítím jako by MS měla přijít a nic.
Dekuji za případnou odpověď a radu

Dobrý den, pokud máte dlouhé cykly, je možné, že ovulujete později, spousta žen to tak má. Je třeba spíše než ovulačními testy, které jsou někdy značně nespolehlivé, zjistit prostřednictvím UZ, zda ovulace probíhá (měří se folikuly v různých fázích cyklu). Pokud se cykly vyhodnotí jako anovulační, pak je třeba ovulaci vyvolat. Pokud budou ovulační, pak jen cyklus upravit hormonálně. Co se týče vaší otázky, zda se dá otěhotnět bez menstruace. Pokud se menstruace delší dobu nedostaví, i tak někdy dojde k ovulaci (třeba i po půl roce absence menstruace) a zrovna u té žena náhodně otěhotní, pokud má v tomto období pohlavní styk. Těhotenský test mít můžete, pokud od oplozující soulože uplynulo méně než 14 dní. Pokud tomu tak bylo, test zopakujte s odstupem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.12.2017, 07:11

Ovulace bez menstruace

| Agama | 30.11.2017, 02:32

Dobrý den, mám dotaz, mám nepravidelnou menstruaci. Snažíme se o miminko a snažím se být úplně co nejvíc psychicky a fyzicky v pohodě. Je to teprve 4 měsíce vím že by to mělo být nejméně rok. Jenže nepravidelnou menstruaci mám skoro od 18 let. Dnes mi je 27. Byla jsem na vyšetření hormonální kde my gynekolog i endokrinolog řekl že je vše v pořádku. Jsem nešťastná stoho že jsem poslední menstruaci měla 17.10. A dnes 30.11. Je to 44 DC a MS pořád nikde. Tak jsem si zkoušela dělat ovulační testy kde mi vyšel ovulační ten pozitivní viz foto. TT je negativní. Jim zdravě, beru vytaminy. Je možné že bych otěhotněla i když jsem neměla od 17.10. Menstruaci.?? Gynekolog mi řekl že počkáme po novém roce, kde i partner půjde na testy. Ale nevím jakým stylem bude léčit mě.. 44 DC mám teď poprvé. Nic mě nebolí, jen se někdy cítím jako by MS měla přijít a nic.
Dekuji za případnou odpověď a radu

Dobrý den, pokud máte dlouhé cykly, je možné, že ovulujete později, spousta žen to tak má. Je třeba spíše než ovulačními testy, které jsou někdy značně nespolehlivé, zjistit prostřednictvím UZ, zda ovulace probíhá (měří se folikuly v ruzných fázích cyklu). Pokud se cykly vyhodnotí jako anovulační, pak je třeba ovulaci vyvolat. Pokud budou ovulační, pak jen cyklus upravit hormonálně. Co se týče vaší otázky, zda se dá otěhotnět bez menstruace,..Pokud se menstruace delší dobu nedostaví, i tak někdy dojde k ovulaci (třeba i po pul roce absence menstruace) a zrovna u té žena náhodně otěhotní, pokud má v tomto období pohlavní styk. Těhotenský test mít můžete, pokud od oplozující soulože uplynulo méně než 14 dní. Pokud tomu tak bylo, test zopakujte s odstupem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 19:04

Může být těhotná?

| Martin444a | 30.11.2017, 00:02

Dobrý den,
přítelkyně bere HA (Lusienne) každý den v 8 hodin večer. V neděli si prášek vzala a v pondělí na něj zapomněla. V úterý ráno jsme měli sex, ale k vyvrcholení nedošlo, ale je možné, že mohlo něco uniknout. Zapomenutý prášek si uvědomila až večer, když si prášek měla vzít. Vzala si úterní prášek + ten pondělní zapomenutý prášek a mezi nimi byl asi hodinu a kousek odstup. Tak mě zajímá, jestli může být těhotná. Nyní postupujeme podle letáku - tzn. dobere prášky ze stávajícího blistru a druhý začne brát bez 7 denní pauzy. Ten prášek, který zapomněla je 18tý, tedy ve třetím týdnu. Také zvažujeme užití EllaOne. Myslíte, že je to potřeba nebo se stačí držet instrukcí v příbalovém letáku?
Děkuji mnohokrát za Váš čas a přeji Vám hezký den

Dobrý den, pokud od zapomenuté tabletky do jejího užití uplynulo více než 12 hod, pak se snížený účinek antikoncepce nedá vyloučit a je možnost otěhotnění, i když malá. Je tedy  na vas, zda chcete riskovat či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.12.2017, 07:11

Mohu být těhotná?

| Katryna | 29.11.2017, 03:02

Dobrý den,
nechci plašit, proto bych se raději poradila nejdříve s vámi.
S manželem jsme měli nechráněný pohlavní styk a ejakuoval, ale polovina spermií zůstala v mé pochvě. Dnes (4. den) po onom styku jsem špinila, přestože menstruace má dorazit až za 14 dní. Má otázka tedy zní, zda bych teoreticky mohla být těhotná, a pokud ne, co tedy špinění mimo cyklus znamená? Předem děkuji za odpověď, či radu.

Dobrý den, to, že byste špinila 4 dny po styku vlivem otěhotnění, je velice nepravděpodobné. V té době oplozené vajíčko teprve doputuje k děloze. Špinění může být způsobeno ovulací, jiným hormonálním výkyvem atd. Pokud nemáte jiné potíže, rozhodně se tímto jednorázovým špiněním nezneklidňujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.11.2017, 11:20

Otěhotnění z kapky lásky

| Allis95 | 28.11.2017, 11:03

Dobrý den, v pátek 17.11 jsem měla sex s novým přítelem, ale měla jsem měsíčky a kapka lásky šla do mě, pak si ale nasadil kondom a udělal se do kondomu. Chtěla bych vědět, jestli z této kapky můžu být těhotná? Předtím vyvrcholení neměl, jen jsme byli blízko. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledemk tomu, že jste zrovna menstruoavala a ještě partner neejakuloval, pak je pravděpodobnost otěhotnění minimální, ale nic se nedá při nechráněném styku vyloučit. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.11.2017, 18:04

Bazální teplota

| Terezzka.Rho | 27.11.2017, 21:59

Dobrý den, chci se zeptat. Vysadila jsem prášky po 4 letech. Dostala jsem v 15 mences a hned je začla brat. Teď mám příznaky jako hlenovitý výtok, únava, nadýmání, přecitlivělost, těkavá rýma... apod. Nechci to hned přisuzovat k těhu, ale nedalo mi to a změřila jsem si poprvé bazální teplotu a mám 37,2 a TT je negativní.
Používám FAMCUP, ale nejednou se stalo, že kalíšek byl bokem..
Děkuji moc

Dobrý den, příznaky, které popisujete, jsou obecně velmi nespecifické. Mohou značit těhotenství, ale nemusí. Antikoncepce, kterou používáte, nemá samozřejmě 100% ochranu, proto si raději, pokud se zpozdí menstruace, udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.11.2017, 11:19

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně ovulačního testu. První jsem si dělala včera - 14. den a byl pozitivní a dnes jsem dělala znovu a je také pozitivní. S příteleme jsme měli pohlavní styk ve čtvrtek, v pátek a v neděli. Teď nevím, od jakého dne pozitivního testu počítat, že proběhne ovulace a zda dnes styk vynechat a zkusit až zítra nebo dnes zkusit? Děkuji.

Dobrý den, pozitivitu ovulačního testu způsobuje vysoká hladina luteinizačního hormonu, který je vylučován v době ovulace. Vajíčko, které se při ovulaci uvolňuje, může být oplodněno 24 hod. po ovulaci. Takže odpověď zní - při pozitivitě testu nejlépe styk do 24 hod.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.11.2017, 06:40

Antikoncepce a otěhotnění

| LudaMy | 26.11.2017, 14:05

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda mohu být těhotná za předpokladu, že mám 14 dní po menstruaci, tedy plodné dny, a v pátek večer mi byla píchnuta antikoncepce Sayana, ale nebyla mi píchnuta do stehna ani do břicha, ale do zadku, provedli jsem to tak, jak nám řekl doktor, no a v sobotu ráno jsme měli s přítelem nechráněný sex, je to možné?
Děkuji

Dobrý den, pokud byla injekce aplikována v jinou dobu než v prvních 5ti dnech menstruace, pak se může stát, že k otěhotnění dojde. Doporučuji tedy provést cca 14 dní po styku těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:18

Jsem těhotná?

| Anna537 | 25.11.2017, 13:40

Dobrý den,
Beru HA Yasminelle a přítel se do mě 2. den po 7denní pauze udělal. Mohu být těhotná?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud užíváte antikoncepci pravidelně, jste chráněna jak v době pauzy, tak i mimo ni - vše je napsáno v příbalovém letáku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.11.2017, 15:04

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda můžu být těhotná mimoděložně. Týden mě strašně bolí podbřišek jako bych to měla dostat, ale teď nově mě k tomu začaly bolet záda a ramena. MS momentálně opožděná o týden. Test jsem si dělala a negativní.

Dobrý den, pokud máte již týden zpoždění a test je negativní, je těhotenství (a to i mimoděložní) velmi málo pravděpodobné. Pokud by se bolesti zhoršovaly, navštivte lékaře, aby vyloučil i jinou příčinu vašich potíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.11.2017, 09:03

Ovulace

| Mikeska | 22.11.2017, 13:10

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Jak je to s možných těhotenstvím po užívání Clostilbegytu? Měla jsem jej teď nasazený od Mého OG. Pokud to dobře chápu. K ovulaci by mělo dojít 11-18 den MS. Jindy to není možné. Tudíž by se měla menstruace objevit normálně podle mého cyklu. Může se stát, že užívaním se MS opozdí?
DĚKUJI za odpověď Mikettová Hana
Nebo může být užíváním ovlivněna a opožděna.

Dobrý den, pokud se menstruace opozdí, pak je nutné vyloučit či potvrdit těhotenství. Pokud se vyloučí, pak lze opoždění připisovat užívání clostilbegytu. Může někdy menstruaci ovlivnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.11.2017, 09:00

Mohu být těhotná?

| Irena123 | 21.11.2017, 09:10

Dobrý den, mám dotaz. Poslední MS se dostavila 13.10 a nechráněný styk proběhl v době ovulace, do dnešního dne se MS nedostavila a těhotenský test mám negativní, mohu být přesto těhotná? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenský test bývá většinou pozitivní již 10-14 dní po oplozující souloži, takže týden po zpoždění menses by již měl být pozitivní na 99%. Pokud se ale menses nedostaví, za pár sní ještě raději zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 08:57

Dobrý večer. Měla bych dotaz ohledně menstruace. V srpnu jsem brala 10 dní Norethisteron na oddálení menstruace. Poté jsem to dostala asi do 3 dní. V září také skoro po 28 dnech. A však v říjnu jsem to měla opožděné o 16 dní. Poté ms trvala asi 5 dní. Teď v listopadu opět už 10 dní čekám a stále nic akorát s rozdílem nechraneneho pohl. styku 3 dny před vypocitanou ovulaci a v den ovulace. Pokud tedy byla v tu vypočítanou dobu kdyz to bylo předním opožděné. Už týden pociťuji bolest prsou a občasné píchani a pnutí v podbřišku. Mám očekávat ms nebo spíše těhotenství? A kdy nejdříve udělat tehotensky test? Děkuji.

Dobrý den, těhotenský test doporučuji ideálně udělat min. 14 dní od pohlavního styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.11.2017, 07:49

Dobrý den, mám takový dotaz. Dostala jsem menstruaci o 3 dny dříve, byla to slabá menstruace, jedna vložka na den. Vždy mám pravidelný cyklus, ale teď se právě dostavila o ty 3 dny dříve a začala mě bolet záda. Myslíte, že bych mohla být těhotná? Děkuji všem, co mi poradí.

Dobrý den, každé netypické krvácení může být známkou krvácení. Udělejte si tedy raději těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 08:51

Začátek těhotenství

| LAP | 15.11.2017, 13:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat poslední menstruace byla 14.10., teď mám 2dny zpoždění a uděla jsem si tehu.test vyšly dvě čárky sice kontrolní slabší jak duch. Je možné že se ještě zbarví do tmava? A kdy se mám objednat k lékaři? Mám trochu strach jestly je vše vporadku.Dekuji

Dobrý den, po tak krátké době zpoždění může být druhá čárka ještě světlejší. Objednejte se k lékaři ideálně za 1-2 týdny.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2017, 17:23

Dobrý den, měla bych dotaz, dělala jsem si testy, jeden byl pozitivní, ale druhý negativní, můžu být těhotná? Nebo je jen špatný test ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, také záleží na odstupu, v jakém jste si testy dělala. Pokud to byl odstup několika dní, jednalo se možná o biochemickou graviditu. Doporučuji udělat ještě 1 test a ten rozhodne. Pokud bude negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2017, 17:23

Špinenie

| NikolaO | 13.11.2017, 20:33

Dobrý večer. Mám taký menší problém. S priateľom sa pokúšame o dieťatko. Netuším či už som tehotná alebo nie, ale dnes sa mi objavilo menšie špinenie. Menštruáciu mám mať až o sedem dní a preto by som potrebovala radu, čo to môže byť. Veľmi pekne už vopred ďakujem.

Dobrý den, špinění mimo menstruaci může mít spoustu důvodů - nedostatečná funkce žlutého tělísku (nedostatek gestagenů) v 2. fázi cyklu, prasklá ovariální cysta, atd. Může se jednat i o uhnízďování oplozeného vajíčka. O co se jedná, ale uvidíte později - zda se menstruace dostaví či nikoliv. Pokud se dostaví a těhotenství se vyloučí, pak není nutné situaci nijak řešit. Každá žena občas špiní mimo cyklus.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.11.2017, 07:53

Otěhotnění

| Veronika92 | 13.11.2017, 06:42

Dobrý den. Děkuji za Vaši reakci, ale s prominutím mi to přijde jako hloupost. Kdyby došlo k oplodnění 26.3. a ne toho 20.3., tak mi termín neposunou z 11.12. na 13.12. ale na 18.12. nebo 19.12. To by přeci museli na prenatalu poznat, když jsem tam šla na NT+ Dne 6.6., tak jsem byla dle mého gynekologa v týdnu 13+1 a ten den mi naměřili CRL 62mm , což prý odpovídá týdnu12+6 -> TP 13.12. Navíc PM byla 6.3. a trvala mi 7 dní. Nezlobte se za opakující se dotaz a děkuji za případné objasnění.

Dobrý den, pokud 6.6. 2017 dle prvotrimestrálního screeningu odpovídal plod vel. 12+6, pak termín porodu by měl být je 14.12.2017 (dle výpočtu v naší UZ ambulanci) a otěhotnění a ovulace vychází na 22.3.2017. Protože jste ale ten ten pohlavní styk neměla (uvedla jste 20. a 26.3.), pak se může jednat o chybu v měření velikosti  plodu v rámci UZ screeningu (jedná se o milimetry či desetiny milimetru) nebo jste také mohla otěhotnět 26.3.2017 (ovulace mohla nastat později) a plod je opět změřen mírně nepřesně. Závěrem tedy - dle vámi uvedených parametrů z 6.6.2017, nesedí ani jeden termín oplozující soulože. Tuto otázku můžete položit i vašemu gynekologovi, pokud máte další nesrovnalosti.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.11.2017, 08:01

Možné tehotenstvo

| 2marek2 | 08.11.2017, 12:19

Dobrý deň. Chcem sa spýtať. V čase ovulácie sme mali s partnerkou pohlavný styk, bol použitý kondóm s ejakulacia mimo. Je možné že by mohla byt tehotná ak : menštruáciu dostala o dva dni skôr, trvala 5 dní a bola slabšia. Asi 3 dní po nej mala pichanie v žalúdku, nevoľnosť, napínanie. 7 dní po skončení cítila chuť krvi v ustach, únavu. Hovorí sa ze takáto chuť sa pripisuje kovovej. Prve dva testy si robila 11dni po styku jeden ráno, druhý večer, boli negatívne. Ďalšie dva si robila 24 dní po styku, už po menštruácii, tiež jeden ráno a druhy večer,tiez boli negatívne. Môže byť tehotná? Mohla byť ta menštruácia špinenie pri uhniezdovani a trvalo to 5 dní? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, pokud jsou testy 24  dní po styku negativní, pak je těhotenství téměř vyloučené.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.11.2017, 14:53

Paní doktorko,
píši Vám kvůli dovysvětlení včerejšího dotazu, který se týkal embyotransferu a domácí rozepři.
Inu, jde mi o to, zda našim zrychleným počínáním, mým vysokým tlakem, asi i chvilkově zvýšené teplotě jsme nemohli uhnizďování zmařit... To bych si asi fakt špatně odpouštěla. Jelikož vybrat u nás zdravé embryo, je docela problém.
Děkuji za odpověď

Dobrý den, je to tak, jak jsem psala. Nevím, co více k tomu doplnit. Je to velmi hypotetická otázka.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.11.2017, 15:40

Mohu otěhotnět?

| petra5678 | 08.11.2017, 09:25

Dobrý den, po dobrání platíčka HA ( Bonadea) jsem pravidelně vynechala na mentruaci. Dnes je to už 8. den, co jsem menstruaci nedostala. Těhotenský test jsem si dělala a byl negativní.
Po tu dobu, co jsem vynechala HA, jsem měla nechráněný sex. Je pravděpodobné, že mohu otěhotnět? A mám začít HA brat dál i přesto, že jsem to nedostala?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, začněte užívat další plato i pokud se menstruace nedostavila. Může tomu tak někdy být zcela bez vysvětlení. Pokud jste antikoncepci užívala pravidelně, neměla byste v pauze otěhotnět. Nicméně žádná antikoncepce není 100%, pokud byste tedy měla pochyby, udělejte si s odstupem 2 týdnů test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.11.2017, 14:55

Dobrý den paní doktorko,
s přítelem jsme asi před 2 týdny zkoušeli,že se do mně udělá,beru Antikoncepci Aranka, ale ten měsíc jsem jeden prášek vynechala. Menstruaci jsem dostala až později, ale teď mám zánět močového měchyře a často víc špiním. Test jsem si jestě nedělala. Vím že beru antikoncepsi,ale hodně žen v mém okolí otěhotnělo ikdyž ji braly. Proto má otázka zní, můžu být těhotná?
Předem děkujji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste v užívání jednu tabletu vynechala a tím porušila schéma, pak se nedá těhotenství vyloučit. Špinění může být způsobeno zánětem i vynechanou pilulkou, ale pro jistotu si test cca 2-3 týdny po styku udělejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.11.2017, 13:48

Možnost zmaření ET

| Liska2012 | 07.11.2017, 11:11

Dobrý den paní doktorko,
chtěla bych se zeptat. Je mi to teda hloupý, ale stres při IVF je veliký, a tím pádem i hádky.
Jeden den po embryotransferu hatchujícího 5 denního embrya jsme se s přítelem strašně pohádali a přetahovali se v kuchyni. Byla jsem s nervama v koncích, trvalo to teda třeba jen 10 minut, ale hysterie, tlak vysoký a zadýchaná jsem byla jako u maratonu. Mám teď strach, že jsme všechno pokazili.
Děkuji za odpověď
Iveta

Dobrý den, příliš nerozumím tomu, jaké vysvětlení žádáte...odpovím pouze obecně. Stres může mít vliv na nejrůznější pochody v těle, ale tuto míru nikdy nikdo ve studiích nezkoumal, ani to není možné. Jsou to pouze doměnky, že stresová sutiace může ovlivnit fungování lidského organismu. Na druhou stranu pokud byste neotěhotněla, není dobré dávat vše za vinu předchozímu stresu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.11.2017, 13:57

Snaha otehotnět

| Veronikahola | 06.11.2017, 08:17

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, abych zbytečně nezdržovala v čekárně ženy, které potřebují opravdu vyšetřit. Mám menstruaci pravidelnou, snažíme se asi 5 měsíců o miminko. Minulý měsíc jsem dostala menstruaci o den dřív, ale až večer a celých 5 dní jsem ji měla divnou, spíše špinění, tak dohromady den krvácení, po 14 dnech jsem měla křeče jako stahy dělohy a nemohla jsem ani sedět. To bylo asi těsně před ovulací. Pak už od 14-19 bych měla mít ovulaci, to jsme s přítelem měli styk. Teď jsem to měla dostat druhého a nic, 3 dny mě bolí hlava, je mi nevolno a včera večer jsem zvracela a bylo mi zle, dnes ráno se mi spustila menstruace. Prvně jsem měla úplně vodový výtok a teď menstruace je taky taková divná. Ale dostala jsem ji. Může jí to normální potrat? Děkuji, Holá

Dobrý den, potrat v počátku gravidity se nedá samozřejmě vyloučit, ale zpětně nyní těžko posoudit. Musela byste absolvovat odběr hCG (těhotenského hormonu), kdy by i po potratu ještě byla nízká hodnota patrná. Nicméně se s velkou pravděpodobností jedná o zpožděnou menstruaci a potíže, které jste pozorovala předtím byly spojeny s hormonální dysbalancí. Navíc krvácení při potratu bývá obvykle silnější intenzity než menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:40

Pravděpodobnost otěhotnění

| Terci | 03.11.2017, 12:00

Dobrý den,
můj dotaz se týká možnosti otěhotnění v pozdější fázi cyklu ve spojení s pilulkou "po". Očekávám čtvrtou menstruaci od porodu, druhá a třetí přišly obě po 37 dnech od předchozí. Už v minulém cyklu a tentokrát opět jsem měla pocit, že jsem pocítila ovulaci - zaznamenala jsem bolest vaječníků a pocit nafouklého břicha, tentokrát asi 26-29 DC, ale samozřejmě nevím, zda skutečně o ovulaci šlo.
Následně v noci z 31. na 32. DC selhala antikoncepce a já přesně po 12h od styku užila pilulku Ellaone, která mi byla doporučena v lékárně. Dnes jsem 38 DC, menstruace zatím nikde. Včerejší TT negativní, ale samozřejmě počítám, že by na testování bylo ještě brzy. Jak moc je pravděpodobné, že bych mohla být těhotná?
Předem moc děkuji za odpověď!

Dobrý den, pokud jste využila postkoitální antikoncepci, pak je pravděpodobnost otěhotnění mizivá. Můžete ale test pro jistotu ještě do týdne zopakovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.11.2017, 18:12

Těhotná studentka

| Sunnynka7 | 02.11.2017, 09:10

Dobrý den, před pár dny jsem zjistila, že jsem těhotná. Ukázalo mi to několik testů a čárky byly výrazné, takže předpokládám, že nejspíše vadné nebyly, navíc mám 3 týdny zpožděnou menstruaci. Je mi 19 let a jsem čerstvě studentkou 1.ročníku na odborném učilišti. Jsem zmatená a nevím, jak se mám zachovat. Nemám dokončenou školu a finanční situace ani situace doma není dobrá, ale jednou jsem již samovolně potratila a nevím, zda bych teď chtěla zabít dítě. Prosím o radu. Předem děkuji.

Dobrý den, pokud máte již několik pozitivních těhotenských testů, pak je zřejmé, že jste těhotná. Co se týká otázky potratu či pokračování v těhotenství, to vám bohužel nemohu poradit. Je to zcela vaše rozhodnutí, jak se svým těhotenstvím naložíte. Co bych ale určitě doporučovala je zajít si na gynekologii co nejdříve, aby vás lékař vyšetřil a určil stáří těhotenství. To je velmi důležité, protože umělé přerušení těhotenství lze provést jen do 12. týdne a do 7. týdne lze navíc užít potratovou pilulku, což je ve všem případě nejšetrnější metoda. Čím dříve byste se tedy rozhodla, tím bude přerušení nejšetrnější.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.11.2017, 16:58

Možné těhotenství

| Marketkoc | 01.11.2017, 13:39

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Minulý měsíc jsem měla menstruaci 25.9.-28.9. Pouze jsem měla narůžovělý výtok, nedá se to snad ani srovnat s menstruací. V říjnu jsem to nedostala vůbec. A s přítelem se dlouhodobě snažíme o miminko, ale bezúspěšně :-( těhotenské testy už ani nedělám. Několikrát už jsem byla zklamana. Můj dotaz je, zda-li by mohla být možnost těhotenství, ačkoliv žádné příznaky nemám. Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den koctarova markéta

Dobrý den, vždy, když provozujete nechráněný styk, je možnost otěhotnění. Těhotenské příznaky spousta žen vůbec nemívá, na to nelze spoléhat. Bez těhotenského testu či návštěvy gynekologa to ale zřejmě nezjistíte. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.11.2017, 15:35

Datum otěhotnění

| Veronika92 | 27.10.2017, 11:55

Dobrý den. Mívala jsem menstruaci 9.1., 6.2., 6.3. Pokud správně počítám, vychází mi pravidelná menstruace po 28.dnech, která mi vždy trvala 7 dní. Dne 20.3. a z noci z 26.3. na 27.3. proběhl pohlavní styk. Přičemž jsem si po dni 20.3. vzala záchrannou tabletu Escapelle až dne 22.3., tak abych to stihla do těch uváděných 72.hodin a tu samou tabletu jsem si vzala i potom druhém styku po 48. hodinách. Následně jsem si dělala první těhotenský test 30.3., který mi vyšel negativně a další test z 6.4. mi už vyšel pozitivně. Zajímalo by mne tedy, zda se dá zpětně zjistit, kdy u mne proběhla ovulace, či který z uvedených dvou dat byl ten oplodňující a jestli je možné i po vzití této záchranné tablety otěhotnět, jelikož se mi to ještě nikdy nestalo :-D. Dle mého gynekologa mám TP stanoven na 11.12. a dle kontroly ve 13.tt na CPD mám TP 13.12.
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle informací, které jste uvedla, jste pravděpodobně otěhotněla při druhém styku již po užití tabletky Escapelle. Vše je možné, žádná antikoncepce není 100%.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:31

Dobrý den, chci se zeptat, může si přítelkyně udělat těhotenský test 12. den po pohlavním styku? Děkuji.

Může, ale není 100%, že bude pozitivní v případě těhotenství. Některé testy jsou hodně citlivé a je možno je použít již 10. den po styku, ale lepší je test provést až po zpoždění menses, což je většinou cca 14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.10.2017, 14:56

Antibiotika vs. antikoncepce

| masala | 24.10.2017, 14:44

Dobrý den,
brala jsem antibiotika na zánět močových cest. Poslední prášek jsem měla v pátek ráno a beru HA. Kdy ještě antibiotika snižují účinek HA? VŠUDE SE DOPORUČUJE 7 DNÍ, s přítelem jsem měla styk bez ochrany v pondělí večer.
Je pravděpodobnost otěhotnění? Mám si raději koupit postinor?
děkuji moc za rychlou odpověď,

Dobrý den, po dobu užívání antibiotik může být funkce antikoncepce snížena. Snížením fuknce nemusí být cyklus zcela zablokován a může se obnovit ovulace. Tudíž i 2 dny po dobrání ATB může k otěhotnění dojít, Pravděpodobnost je ovšem velice mizivá. Je tedy na vašem rozhodnutí, zda zariskujete či raději užijete postkoitální antikoncepci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.10.2017, 14:37

Dobrý den paní doktorko,
snažím se o mimi a byla mi aplikována injekce diprophosu na akutní zánět kůže - atopický ekzém po celém trupu, rukou,krku, kromě nohou, který ustoupil po dvou dnech pomalu...Nicméně bylo to zrovna před ovulací, mám tedy raději počkat ve snažení? Nebo tento kortikoid nevadí...Dost jsem odolávala, bála jsem se rozhození cyklu atd., ale nešlo už fungovat, hýbat se...Ráda bych ovulaci podpořila a ustálila cyklus, který mám cca 30-40dní....
Děkuji za čas, nechci tlačit,ale nemůžu si pomoci, bude mi 34let

Dobrý den, injekce Diprophosu určitě neovlivní ovulaci ani případné otěhotnění. Nemusíte mít obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.10.2017, 14:36

Dobrý deň. Chcem sa spýtať... Mali sme s priateľkou pohlavný styk chránený počas jej plodných dní. K vyvrcholeniu prišlo mimo jej pohl.organu, stále s kondómom. Ale... Pred tým sme sa trocha maznali a môj pohl.organ sa dotkol jej a dostala sa tam predejakulačná tekutina. Je možné že by sa niečo mohlo stať ak sa pri zasuvani obtreli tie kvapky lásky o môj pohl.organ a tým následne vnikli dnu? Ďakujem

Dobrý den, tento způsob otěhotnění je opravdu velice nepravděpodobný, ale vyloučit se nedá. Spermie se v předejakulační tekutině mohou vyskytovat a mohou přežívat 48 hodin.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 12:52

Antikoncepce a otěhotnění

| Martina00 | 18.10.2017, 22:29

Dobrý večer, chcela by som Vas poprosiť o radu... uz asi 5 mesiacov užívam hormonálnu antikoncepciu, posledný deň pred vysadenim tabletiek (den pred 7 dnovou prestávkou) (nedela- 8.10. 2017) som stratila tabletku, tym padom som ju neužila. Menstruacia mi teda prisla uz o den skor ako zvyčajne (10.10.-14.10.2017), a od pondelka (16.10) som opäť začala uzivat nove balenie. A teraz k tej otázke, v stredu (18.10.2017) som mala nechránený pohlavný styk. Je nejaká moznost ze mozem otehotnieť? Poprípade mozem užiť “tabletku po”? Ďakujem za skorú odpoveď

Dobrý den, pokud jste již od 16.10.2017 užívala tabletky standartně, neměla byste otěhotnět. Pokud je však jakýkoliv odklon od běžného doporučeného užívání antikoncepce, nedá se otěhotění nikdy 100% vyloučit. Je tedy na vás, zda riziko podstoupíte - je velmi malé - nebo zda chcete mít jistotu - v tom případě užijte postkoitální antikoncepci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 12:53

Otěhotnění v den ovulace

| Sed.Ja | 16.10.2017, 14:50

Dobrý den,
snažíme se o druhé dítě a stalo se mě to už dvakrát po sobě - v den ovulace ( kterou jsem si potvrdila i ovulačním testem), jsme měli styk a pokaždé, když jsem doufala, že jsem těhotná, tak jsem to zhruba s 10-ti denním zpožděním dostala! Mám se objednat ke gynekologovi a začít to řešit nebo ještě vyčkat?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ani v den, kdy ovulujete, není samozřejmé, že otěhotníte. Začít se zajímat o důvod, proč se nedaří otěhotnět je vhodné až po roce nechráněného pohlavního styku bez úspěchu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.10.2017, 10:12

Jsem těhotná?

| Novotny56 | 15.10.2017, 20:20

Dobrý den,
několik let beru HA Azalia bez problému. 16.9. jsem s přítelem měla pohlavní styk. 23.9 jsem byla nějaká nachlazená a trpěla teplotami, které normálně nemívám. Poslední týden mě trápí citlivost a bolest prsou, které se občas dají vyřešit sundáním/nandáním podprsenky. Dále pociťuji, že mám citlivější čich a menší chuť k jídlu. Ve středu jsem zkoušela těhotenský test s citlivostí 25 - negativní. V sobotu s citlivostí 10 s ranní močí - negativní.
K lékaři jsem objednaná až v týdnu, ale ráda bych věděla, zda mám počítat s tím, že čekáme potomka.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste měla oba testy negativní a od pohlavního styku uplynul již měsíc, pak je těhotenství velice nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.10.2017, 08:30

Výpočet otěhotnění

| Palino | 14.10.2017, 09:36

dobru den mozem sa opytat nieco ohladne otehotnenia?mam iba jednu sonografiu od mojej ex priatelky.tvrdi ze je tehotna somnou i ked mi niejake veci na nej nesedia.Myslite zeby ste sa vedeli pozriet na tu sonografiu a mozno mi napisat odkedy dokedy mala ovulaciu?viem ze to bude tazke ale chcem len taky nezavisly nazor.
Boli sme spolu od 7.3 do 11.3(maly sme sex) na sonografii dole v pravom rohu su datumy: 01.12.2017 9w/0
pripajam fotku dakujem za odpoved s pozdravom

Paní doktorka již na tento dotaz odpovídala dříve https://www.babyonline.cz/poradna/je-to-mozne/1464.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 17:45

Možnost otěhotnění

| Petra09 | 09.10.2017, 15:32

Dobrý den, chci se prosím zeptat, zda mohu být těhotná, když jsem 10 dnů brala Norethisteron 3x1 a čtvrtý den po jeho vysazení jsem měla nechráněný styk. V ten den jsem už začala trochu krvácet. Děkuji.

Dobrý den, Norethisteron není antikoncepce, takže i když je pravděpodobnost velmi malá, nedá se otěhotnění vyloučit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.10.2017, 18:53

Dobrý den, mám takový problém.. celé dva týdny jsem měla 80% příznaků, že jsem těhotná, tak jsem čekala jestli dostanu menstruaci nebo ne.. menstruaci jsem nakonec dostala o 8 dní pozdějí.. Ale po normální menstruaci ty příznaky zůstaly... zvětšila se mi prsa, břicho mám stále nafouklé, chodím často na malou, nemohu spát. Mám bolest v pravém podbřišku, únava, nevolnost, mám i zvýšenou vnímavost pachu, zácpa, výtok, bolest zad. Bazální teplotu mám po menstruaci 35,2 v ústech pod jazykem, a v pochvě 36,9. S přítelem se nijak nechráníme, využíváme přerušovaný styk. Ještě k tomu všemu mám sníženou fuknci štítné žlázy, ale prášky beru pravidelně. Děsí mě to, protože i moje matka měla menstruaci až do 4. měsíce těhotenství. Hodně se na internetu píše, že si často ženy vsugerují ty příznaky, ale jelikož já těhotenství neplánuji a všimla jsem si toho až potom, co jsem si četla jeden článek, kde byly ty příznaky sepsané, jinak by mě nikdy nenapadlo že by to zrovna mohlo být ono. Já doufám, že se děsím úplně zbytečně...Děkuji za radu , snad mě uklidníte, že to má určitě nějaký jiný důvod..

Dobrý den, abyste zjistila, zda můžete být těhotná či nikoliv, bude nejlepší zakoupit a udělat si těhotenský test. Ten by mě být pozitivní již 10-14 dní po oplozující souloži.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.10.2017, 10:02

Máme nasadit POSTINOR?

| LucLuc | 08.10.2017, 19:37

Dobrý den, dcera (16 let) se mi dnes svěřila, že měla včera první pohlaví styk. Bohužel došlo k protržení prezervativu. Antikoncepci zatím neužívá. Ke gynekologovi zatím nechodí. Každým dnem čeká menstruaci, má cca 2 dny zpoždění. To má ale běžně. Ovulační test byl negativní. Koupila jsem POSTINOR, ale nevím, zda je nutné jej nasadit. Co je menší zlo? Myslíte, že do budoucna, že kondom v kombinaci s PHARMATEXEM dostačující a vhodné? Děkuji za radu, jak teď nejlépe vyřešit. K lékaři dceru objednám tak jak tak...

Dobrý den, užití Postinoru bych považovala za menší zlo než poté řešit nechtěné těhotenství (nespoléhala bych na konec menstruačního cyklu). Kondom spolu se spermicidním přípravkem je dostačující ochrana. V případě pravidelného sexuálního života bych také mohla doporučit gestagenní nitroděložní tělísko Jaydess pro nerodivší dívky a ženy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.10.2017, 08:14

Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, či je možné otehotnieť aj bez vniknutia partnera a to z predejakulačnej tekutiny pri trení pohlavných orgánov. Pohlavný styk som ešte nemala, ale s priateľom sme sa dráždili tak, že sme sa nahí o seba otierali pričom bol penisom aj pri vchode do pošvy. Pri trení k ejakulácii nedošlo. Ale môže v tomto prípade predejakulačná tekutina spôsobiť otehotnenie ak partner do mňa nevnikol len sa mi penisom obtrel o pošvový vchod? Bolo to 12.deň cyklu, cyklus nemám pravidelný (27-35 dní). Je to podľa vás možné? Všade čítam niečo iné...teoreticky je možné asi všetko, ale prakticky? Za vašu odpoveď ďakujem.

Dobrý den, možné to je, i když velmi málo pravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.10.2017, 08:15

Dobrý den, včera jsem s přítelem měla pohlavní styk. V podstatě to pohlavní styk nebyl, netrvalo to až tak dlouho, ale sem tam se tam dostal. Ráda bych se zeptat, zda jsem nemohla otěhotnět, když jsem neměla cyklus už 2 roky kvůli jiným problémům. Je velké riziko otěhotnění? Aji když nemám cyklus? Děkuji

Dobrý den, pokaždé, když máte nechráněný styk, je možno otěhotnění. I když jste nemenstruovala 2 roky, nikdy nevíte, kdy po dlouhé době ovulace nastane a zda to není zrovna v době pohlavního styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.10.2017, 18:17

Možné těhotenství

| martineckac | 06.10.2017, 08:54

Dobrý den,
měla bych na Vás jeden dotaz,
před pár dny jsem přítele orálně uspokojila, ale když nad tím zpětně přemýšlím, nejsem si 100% jistá, zda jsem ho důkladně očistila.. V zápalu vášně jsme totiž poté pokračovali normálním stykem, ale bez ochrany ( a bez dalšího vyvrcholení). Je reálně velká pravděpodobnost otěhotnění jen z malého zbytku spermatu? ( vím, že při nechráněném styku je pravděpodobnost vždy, jde mi o to malé množství, nebyla by to ani kapička, spíše takový "otěr") . Byla jsem totiž zrovna v půlce cyklu a na dítě teď nejsou vhodné podmínky.
Děkuji

Dobrý den, jak velká je pravděpodobnost vám samozřejmě nedokáži vyčíslit, ale je velmi malá. Nicméně otěhotnění obzvlašt v polovině cyklu se nedá vyloučit. Pokud se vše odehrálo již před více než 120hod, nedá se již užít pilulka "po" a pak stejně se situací nic nenaděláte. Pokud by se zpozdila menstruace, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.10.2017, 10:19

Otěhotnění přes Jaydess

| Butterfly* | 04.10.2017, 16:27

Dobrý den,
prosím o radu. Mám od 10/2014 zavedené hormonální tělísko Jaydess. Je možné přesto otěhotnět? Doteď jsem měla pravidelné špinění (teď naposledy už to bylo trochu víc) a teď je to už více než měsíc, co se mi ani špinění nedostavilo.
A ještě jsem se chtěla zeptat, zda je možné nechat tělísko zavedené déle než ty 3 roky? S tím, že by už nebylo hormonální, ale nehormonální.
Mockrát děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, otěhotnění při hormonálním tělísku je věc raritní, ale ne nemožná. Pokud tedy chcete mít jistotu, udělejte si těhotenský test. Co se týče druhé části dotazu, určtě se nedoporučuje tělísko ponechávat déle než 3 roky - mohlo by mít poté nižší účinnost. Nelze jej poté přirovnávat k nehormonálnímu tělísku. V nehormonálním tělísku jsou přítomny různé kovy, které vytváří lokální zánět a brání otěhotnění, jaydess žádné kovy neobsahuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.10.2017, 07:23

Dobrý den, mám dotaz poprvé se mi stalo že mi menstruace trvala 2 dny nebyla ani moc bolestivá a měla jsem je celkem slabé než mívám, měla jsem hnědočervené špinění i trošku výtok. Vždycky mi trvala 5-6 dní..Bojím se že jsem nějak nemocná nebo těhotná ..Včera jsem musela 1x utíkat na záchod, měla jsem asi nějaký řidčí průjem a bolest břicha, a dnes mě trošku pobolívalo bříško a párkrát mě píchlo v prsou. Mohla bych být těhotná? Nebo nějaká nemoc? Nebo se to všechno sešlo do kupy? Prvně se chci s vámi poradit, abych nešla zbytečně k doktorovi (kvůli práci si to nemůžu dovolit). Ale třeba to jen hrotím, nevím.

Dobrý den, při jakémkoliv netypickém krvácení se nedá těhotenství vyloučit. Nejjednodušší bude udělat si těhotenský test z lékárny. Pokud bude test negativní, pak vyčkejte na další cyklus. Někdy menstruace může být kratší či slabší a nic to neznamená.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.10.2017, 07:26

Dobrý den, menstruace se mi zpozdila o 10 dní a test je pozitivní. Stále mám tlaky v podbřišku a křeče, jako kdybych měla dostat menstruaci. Bojím se, že to může být nějaký problém, nerada bych potratila. K lékařce jsem objednaná až na 8. 11., takže těhotenství potvrzené nemám, může to být aji něco jiného?

Dobrý den, bolesti v podbřišku imitující těhotenství, jsou na začátku docela běžným jevem. Jsou způsobeny uhnízďováním oplodněného vajíčka do děložní sliznice, děloha je také více prokrvená a začíná se zvětšovat, i když zatím jen minimálně. Pobolívání v podbřišku může být samozřejmě i u potratu v počátku těhotenství, ale dřívější návštěvou lékaře nic neovlivníte. V prvním trimestru se těhotenství buď vyvíjí dobře či nikoliv a ani lékaři bohužel tuto zkutečnost nedokáží ničím ovlivnit. Pokud ale nekrvácíte, pak se zřejmě o potrat nejedná. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.10.2017, 07:44

Jsem těhotná?

| dara.mochovska | 02.10.2017, 08:10

Dobrý den, prodloužila jsem si antikoncepci na 2 měsíce místo jednoho. Tím pádem jsem oddálila krvácení. Zbývá mi týden platíčka do konce druhého měsíce, pak budu krvácet. Na začátku minulého týdne 7 dní zpátky jsem vynechala omylem jeden den, poté jsem pokračovala normálně. Tudíž by neměl být problém. Předevčírem po sexu jsem měla ve výtoku jakoby červenou žlázku krve, ale nic nebolelo. Včera ráno mě dole trošku popichovalo, ale pak to zmizelo. Odpoledne jsme s přítelem měli sex. Dnes ráno vyteklo sperma narůžovělé od krve. V pátek, dva dny předtím, jsem dostala injekci nahoru do boku nad zadek proti bolesti, protože jsem měla fiknutá záda, ještě teď to bolí. Může mít tato injekce vliv na antikoncepci? Mohu být těhotná a vzít si radši postinor nebo je to jen nějaký malý vnitřní úraz z divočejšího sexu?

Dobrý den, pokud jste před 7 dny vynechala pilulku a další si vzala až za 12hod a více, pak se nedá těhotenství vyloučit - toto ale již užitím Postinoru nelze ovlivnit. Ten lze užít jen do 72 hodin. Co se týče mírného špinění, to spíše může být dáno kontinuálním užíváním antikoncepce bez pauzy. Je to jeden z nežádoucích účinků tohoto postupu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.10.2017, 14:53

Pilulka po

| E_stako | 29.09.2017, 14:06

Dobrý den, chci se zeptat.
27.8. jsem měla nechráněný pohlavní styk, byl to poslední den menstruace. Jelikož jsme si nebyli jistí, vzala jsem si pilulku po (nulsora). Za týden 2.9. sem začala krvácet až do 7.9. Přišlo mi to jako normální menstruace, i když mi byl více nevolno. Další menstruace měla dojít 23.9 ale nic. Nevím jestli to mám počítat od toho 27.8. nebo 2.9. Mohu být těhotná ? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nepravidelná menstruace po užití postkoitální antikoncepce je vcelku častý nežádoucí účinek, takže váš týden zpoždění bych určitě nebrala jako něco nenormálního. Otěhotnění se samozřejmě nedá vyloučit - žádná antikoncepce není 100%. Raději si tedy udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:25

Meškanie menštruácie

| laurika99 | 28.09.2017, 08:17

Dobrý den chcem sa spýtať preco mi moze meškať menstruacia naposledy bola 15.8 - 21.8. A teraz je 28.9. A stale mešká. V auguste som užila jednu tabletku Ellaone síce priateľ do mna neejakuval nikdy mávame len prerušovaný styk .. bola som aj u gynekológa lebo mam výtok ten mi predpísal macmiror complex..robila som si 3 tehotenské testy a všetky boli negatívne...

Dobrý den, pokud je vyloučeno těhotenství, nic závažného by to být nemělo. Postkoitální antikoncepce (Ellaone) může rozhodit menstruační cyklus a menstruace se může opozdit. Každopádně meškání menstruace je jev, který se někdy vyskytuje většinou vlivem anovulačního cyklu, který má občas každá žena a samo se vše upraví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.09.2017, 07:27

Dobry den, chtěla jsem se zeptat beru antikoncepci, ale poslední aktivní pilulku jsem zapomněla, tak jsem ji zcela vynechala a začala brát placebo pilulky, v úterý když jsem brala placebo, jsem měla nechráněný sex, ale za tři dny jsem normálně dostala menstruaci, zda je možnost otěhotnění. A zda po menstruaci další platíčko antikoncepce je zcela účinné nebo je potřeba se ještě nějak chránit.
Děkuji moc předem za odpověď.

Vzhledem k tomu, že jste neužívala antikoncepci přesně dle rozpisu, nedá se otěhotnění vyloučit, i když pravděpodobnost je velmi malá. Po menstruaci nasazením dalšího platíčka by měla být účinnost standartní již od první pilulky.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.10.2017, 07:12

Dobrý podvečer. Chtěla jsem se zeptat, jestli mohu být vážně těhotná. Nebo těhotenský test může ukazovat něco jiného. Dělám si testy každý den a druhá čárka je silnější a silnější. Ve středu příští týden zajdu k lékaři. Jen jsem se chtěla zeptat. Děkuji Sabina

Dobrý den, 2 čárky na testu = těhotenství. To, že je jedna čárka slabší, nehraje roli. Těhotenství je v případě slabší druhé čárky ještě ve velmi raném stádiu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:16

Dobrý den ,mám dotaz . Začala jsem brát antikoncepci třetí menstruační den a v příbalovém letáčku bylo napsáno, že mám čekat aspoň tak sedm dní než mě začne chránit. Dnes je to osmý den a přítel se do mě udělal, ale je tu háček, nezačala jsem antikoncepci brát od prvního prášku, bohužel až od čtvrtého. Okamžitě jsem se šla vymýt. Mohu tedy otěhotnět?

Dobrý den, pokud jsou všechny pilulky stejné, tzn. antikoncepce je jednofázová, pak je jedno, které tabletky užijete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.09.2017, 07:58

Jsem těhotná nebo potrat?

| kristy18 | 23.09.2017, 11:07

Dobrý den, je mi 18 let a se svým stálým přítelem jsme se rozhodli vysadit prášky. Studuji a muj přítel dělá poslední rok školy a máme vlastní byt. Prášky jsem vysadila před týdnem. Od včerejška jsem začla silně krvácet i přesto, že menstruaci mám mít až za 12 dní. Bojím se, že je to potrat...

Dobrý den, pokud jste vysadila antikoncepci a předpokládám, že asi dříve, než po využívání celého platíčka, když máte mít menstruaci až za 12 dní, pak se pravděpodobně jedná o krvácení po vysazení antikoncepce - je to běžná reakce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.09.2017, 16:24

Mozne tehotenstvo

| Sofinka1313 | 21.09.2017, 17:28

Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtat či by som teoreticky mohla byť tehotná... Nechránený pohlavný styk ( 2.9,3.9,5.9 a 8.9 ) zrovna v tú dobu som mala aj ovuláciu teda podla výpočtu dni ( inak som tomu nevenovala pozornost) MS mala dorazit (18.9) zatial nedorazila...pred 3 dnami som si stlačila bradavky a začalo mi vytekat kolostrum ( teda ak som to spravne prirovnala) testy su zatial negatívne,mám zvýšenú chut do jedla,som unavená,mota sa mi hlava a mám nafúknuté bruško...dakujem za odpoved...

Dobrý den, těhotenství se vyloučit nedá, i když je test zatím negativní. Udělejte si za pár dní ještě jeden. V případě těhotenství by měl být do týdne určitě pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.09.2017, 06:22

Datum početí

| Messien | 20.09.2017, 06:54

Dobrý den, měl jsem 17.5 2017 nechráněný sex s dívkou. Dívka otěhotněla a já nevím zda můžu být otec. Menstruaci měla nepravidelnou. Gynekolog stanovil takto: PM pravděpodobně 20.3 2017 DP 25.12 Dle UT 8.4 DP 13.1. 2018 Gynekolog se rozhodl stanovit termín porodu podle ultrazvuku z 19.7 2017 13+4 dny. Chtěl bych zjistit nějaký odhad oplodňující soulože. Děkuji Vám přeji krásný den.

Dobrý den, Váš dotaz ke poněkud zmatený, ale pokusím se odpovědět. Pokud byla poslední menstruace 20.3.2017 a termín porodu i po UZ z 19.7.2017 a vychází na konec roku, pak by oplodnující soulož měla být někdy kolem 3.4.2017. Pokud jste měl nechráněný styk s dívkou 17.5.2017, pak by termín porodu byl kolem 7.2.2018

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:31

Možné těhotenství

| Jedulka | 19.09.2017, 10:53

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych Vás požádat o radu. Cca 5 let jsem užívala HA Adele a teď od 24.7. HA neužívám. Poslední menstruaci jsem měla jen 2 dny a to s třídenním zpožděním 26.8. a 27.8. První den použité 3 vložky a druhý den jen špinění. S mužem máme pravidelný sex cca 2-3x týdně. Jelikož jsem měla vždy pravidelný cyklus 28 dní, tak dnes tj. 19.9. jsem měla normálně začít menstruovat a stále nic. Dělala jsem si dnes těhotenský test a je negativní. Myslíte, že mohu být těhotná? Mám nafouklé břicho, pálí mě žáha a vadí mi nějaké pachy, jinak žádné jiné příznaky. Děkuji Vám strašně moc za radu a odpověď. Krásný den.

Dobrý den, těhotná být samozřejmě můžete - nejlépe bude, když si uděláte těhotenský test. Příznaky vč. opožděné menstruace však mohou být i po vysazení antikoncepce. Spoustě žen trvá několik měsíců, než se jim cyklus upraví a začne probíhat opět ovulace. Záleží také na tom, zda jste měla pravidelný cyklus před užíváním antikoncepce. To, že při užívání antikoncepce je menstruace pravidelná je jasné, ale to je cyklus ovlivněn dodanými hormony a krvácení je pouze pseudomenstruací.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.09.2017, 07:41

Dobrý den, mám dotaz, nevím si rady. 27.8.2017 jsem dostala měsíčky a brala sem antikoncepci luisiene. 3.9. jsem měla konec měsíčků. Antikoncepci měla jsem poslední platíčko, poslední prášek jsem si vzala v pondělí 4.9.2017 a už jsem neměla peníze, abych si šla vybrat recept na další plata antikoncepce, tudíž jsem nebyla chráněna nebrala jsem prášky a menstruace se dostavila znovu o 3 dny později a to 7.9.2017. Pořád jsem nebrala antikoncepci, nebyly finance, měsíčky mi skončily 12.9.2017 a 13.9 jsem měla nechráněný sex z obou stran, on neměl ochranu a já taky ne, nebyla jsem chráněna tím, že jsem nebrala antikoncepci. Nevíme, jistě, že se do mě udělal, ale i tak pro jistotu jsme šli do lékárny a koupili jednorázovou pilulku do 72 hodin po styku. Naštěstí jsem to vzala ještě dříve, tak 49 hodin víc ne po styku a měla jsem trochu bolesti hlavy, motala jsem se, ale jen chvíli a ne moc.
Nevím si rady, mohla ta pilulka pomoct, aby se sperma nerozšířily do vajíčka mohlo to zneškodnit?

Dobrý den, pokud jste užila postkoitální antikoncepci do 72 hod po pohlavním styku, těhotná byste být neměla. Žádná antikoncepce však není 100%, proto si raději 14 dní po užití udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.09.2017, 13:05

Dobrý den, před skoro rokem po porodu jsem začala znova užívat antikoncepci značky sunya. 21 dní pilulky a pak přestávka na menstruaci. 9.9. jsem dobrala platíčko a 11.9. měla nechráněný sex. Poté jsem 13.9. měla slabé krvácení, jen ten den a do teď se nic nedostavilo, žadná menstruace. Občas mě pobolívá břicho jako při menstruaci. Co by to mohlo znamenat? Je možné těhotenství? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, antikoncepční účinek by měl být zachován při správném užívání antikoncepce i během pauzy, takže těhotná byste být neměla. Krvácení v pauze nemusí mít každý měsíc stejný charakter. Nic ale není 100%, takže pokud chcete mít jistotu, udělejte si těhotenský test ideálně 10-14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.09.2017, 13:32

Těhotenství?

| Jin | 16.09.2017, 10:04

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně možného těhotenství... Je to zvláštní situace, sama tomu nerozumím, proto bych ráda znala více názorů a fakta. Mám již dvě děti, nejmladší 3 roky, s manželem se chráníme pouze prezervativem a nezaznamenali jsme žádnou "nehodu". Menstruuji pravidelně stejné intenzity i délky, ale poslední víc jak dva týdny pociťuji pohyby, první týden jsem si říkala střeva, takové bublinky, druhý týden už byly silnější a přesvědčivější, stále jsem si říkala, že je to blbost, poslední cca dva měsíce mi je častěji nevolno, v noci, víc než za poslední 2 roky, tak jsem si udělala těhu test - negativní 3x, už jsem se z toho cítila jak blázen, tak jsem zašla za svým gynekologem pro "rozseknutí", podle vyšetření a utz přes pochvu údajně těhotná nejsem, zmínil mi pseudotěhotenství, no, jelikož se o dítě nesnažíme, ani nemám myšlenky na další dítě, zkrátka ještě třetí neplánujeme, tak si myslím, že to není můj případ. A nejen proto, četla jsem si pár článku o falešném těhotenství a jiné příznaky nemám a ty pohyby si přece nemůžu vsugerovat, objevují se nejvíce ve chvílích, kdy jsem zaneprázdněna něčím jiným a nemyslím na to, já nevím ????Zajímalo by mě tedy, co to může být, zda je možné těhotenství, že by to pan doktor neviděl? Jaký je rozdíl mezi utz přes pochvu a po břiše? Kam bych si měla zajít? Včera a dnes jsem měla tak intenzivní pohyby, že se mi "zatřepalo" břicho a bylo to viditelné! Proto Vám píšu zde, jelikož mi není příjemné o tom mluvit, chodit po doktorech, když je to vlastně skoro nemožná situace a mají mě všichni za blázna... Napadlo mě i mimoděložní těhotenství? Děkuji moc za Váš čas, reakci a rady. S pozdravem D.

Dobrý den, to, že by lékař neviděl v děloze těhotenství takového stáří, kdy i cítíte pohyby, je v podstatě nemožné. Existují raritní případy mimoděložního těotenství, kdy je plod např. v dutině břišní, ale to byste zase měla pozitivní těhotenský test (hCG se vylučuje do krve i při mimoděložním těhotenství). Takže si myslím, že i toto je velice nepravděpodobné. Je možné ještě udělat UZ abdominální sondou, ale to už bych viděla jako poslední možnost a spíše jen pro váš klid. Pokud i tam se vše vyloučí, pak se o těhotenství určitě nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.09.2017, 13:55

Kdy udělat test

| Smoula. J | 14.09.2017, 11:35

Dobrý den, prosím o radu. Menstruaci mám dostat v pátek, ale od úterý mám po použití WC na papíru průsvitný hlen s jakoby krvi (nemůžu říct, ale to je růžová barva ani červena něco mezi). Můžu být těhotná, popřípadě kdy si mám udělat test? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, ideální je test udělat po zpoždění menstruace či alespoň 10 - 14 dní po pohlavním styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:33

Dobrý den, měla jsem nechráněný pohlavní styk v den, kdy mi končila menstruace, a hned po styku jsem si šla vzít antikoncepci. Bojím se, že otěhotním, ještě se cítím divně, ne že by mi bylo špatně, jen mě občas bolí břicho, hlava a nemám vůbec chuť k jídlu, ale to je snad z toho stresu. Myslíte, že antikoncepce zabrala a že nemusím mít strach z oplodnění vajíčka?

Dobrý den, nevím, zda užíváte antikoncepci dlouhodobě (v tom případě se nemusíte obávat oplození v době pauzy). Pokud jste dosud neužívala a začala užívat nově po nechráněném styku, pak se samozřejmě nedá otěhotnění vyloučit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:52

Antikoncepce - průjem

| Kittinka | 12.09.2017, 12:31

Dobrý den, užívám něco přes rok antikoncepci Ayreen, nové platíčko užívám dneska 17tým dnem, tedy do dobrání platíčka chybí ještě 4 pilulky. Ovšem od 15. dne pobírání trpím střevním problémem tedy přesněji silnějším průjmem. Styk jsem měla až dnes (17. dne užívání). Chci se tedy zeptat, zda může průjem v této fázi cyklu ovlivnit účinek pilulek a jestli nemám nyní zvážit i užití Postinoru? Děkuji, Ivana

Dobrý den, pokud vás trápí několikrát denně průjem, pak účinek antikoncepce může být snížen z důvodu horšího vstřebávání. Pokud tedy nechcete nic riskovat, Postinor užijte. Pro příště bude určitě lepší se po dobu průjmu chránit i jiným způsobem. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:59

List Senna a antikoncepce

| TeriCe | 12.09.2017, 08:35

Dobry den, v 9 jsem si vzala antikoncepci a o hodinu později vypila dva šálky čaje list že Senny. V noci jsme měli s přítelem styk, vyvrcholil se do mě. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby bylina nějak ovlivnila spolehlivost antikoncepce. Ráno jsem se dozvěděla, že to je bráno jako projímadlo. Žádný příjem ani nic jiného jsem neměla. 1. 9. jsem měla začátek menstruace, takže mám plodné dny. Mohlo se něco stát? Děkuji.

Dobrý den, pokud jste neměla průjem, pak bych se sníženého učinku nebála. Jen informace na okraj - pokud užíváte antikoncepci, nedá se o žádných plodných a neplodných dnech mluvit. Antikoncepce svým účinkem navozuje u žen v podstatě přechodnou neplodnost. Nevím, zda jste tedy pochopila, o co se při užívání antikoncepce jedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:00

Mohu být těhotná?

| Volnak | 12.09.2017, 07:09

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Poslední menstruaci jsem měla 8.8 - 12.8., o pět dni později jsem dostala chřipku, byla jsem nachlazená měla kašel a teploty. Menstruaci jsem očekávala kolem 8.9., ale nic. Dnes už je 12.9. a menstruace stále nikde. S přítelem jsme měli sex 14.8. chráněny a s kondomem, takže si nejsme vědomi, že bych byla těhotná. Výtok mám takový bílý, někdy trochu nažloutne. Jak kdy. Nevíte co se se mnou děje? Nemohu mít nějaký zánět? Nebo třeba cysty na vaječníku - to jsem už taky zažila. Nejsem těhotná že ne?

Dobrý den, pokud máte obavy, že byste mohla být těhotná, pak si udělejte těhotenský test. Pokud jste měla styk 14.8., pak by již měl být pozitivní. Zpoždění menstruace může být způsobeno mnoha vlivy. Pokud je zpoždění zatím jen týden, v podstatě je ještě toto v normě. Pokud nemáte jiné potíže - bolesti břicha atd., pak určitě vyčkejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:02

Těhotenství

| Marta2867 | 09.09.2017, 07:42

Dobrý den, na začátku července jsem udělala chybu v užívání HA (tabletku jsem vzala až po 12 hodinách). 7 dní na to jsem měla přerušovaný pohlavní styk. Měsíčky v 7 denní pauze jsem měla. Ale před 14 dny jsem si pro jistotu dělala těhotenský test a vyšel negativní. A včera jsem byla u gynekoložky. Ta mi udělala vnitřní ultrazvuk. A nic tam neviděla. Opět mě ale znervózněla, když mi nabídka krevní testy. Ty jsem odmítla. Protože věřím, že by po 2 měsících bylo na utz opravdu něco vidět. Žádné příznaky nemám. Jen mě poslední 3 dny trápí výtok bez zápachu (na to mi předepsala clotrimazol) a občas bodne v podbřišku, pravděpodobně ze stresu. Mám se stále obávat?

Dobrý den, pokud byste byla těhotná ze styku na začátku července, pak by muselo být 100%  těhotenství na UZ vidět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.09.2017, 07:47

Šance na otěhotnění

| LucieKov93 | 07.09.2017, 07:53

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli musí po úspěšném oplodnění stoupnout výrazně bazální teplota? A jakou máme šanci pro otěhotnění, když jsem měla v den styku pozitivní ovulační test a test plodnosti (test na hladinu fsh v moči) jsem měla též v pořádku. Bazální teploty po ovulaci mám 36,5 , 36,5 , 36,7 , 36,7 , 36,9 a 36, 8 a dnes 36,7. A mám asi 7 dní do plánované menstruace. Moc Vám děkuji za vas čas a odpověď.

Dobrý den, v době ovulace je šance na otěhotnění největší, ale jaké přesně je to procento, nelze vyčíslit. Otěhotnění je souhra mnoha okolností, ne jen ovulace. Ovulační testy, stejně jako měření bazální teploty,  jsou orientační a nelze se jimi řídit 100%. Mají určité procento falešné pozitivity i negativity. Nejlépe lze ovulaci stanovit na UZ - zda jsou v době před ovulací přítomny ovulační folikuly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.09.2017, 11:01

Dobrý den,
prosím Vás, před 3 týdny jsem měla nechráněný sex, poslední menstruace byla 10.8.2017 občas mám žaludeční nevolnost, častější poševní hlenový výtok a jsem podrážděnější. Mohu být těhotná, popřípadě mám si udělat těhotenský test nebo počkat na další měsíčky?
Děkuji.

Dobrý den, pokud byl nechráněný pohlavní styk 10.8., pak si už určitě můžete udělat test - ten by měl být pozitivní již 2 týdny po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.09.2017, 13:47

Dobrý den,
již dva roky neberu antikoncepci a 4 měsíce se pokoušíme o těhotenství, před 14-ti dny mi můj gynekolog během ultrazvuku našel cystu vedle levého vaječníku, chci se Vás zeptat, zda tato cysta nemůže/nemohla mít vliv na těhotenství?
Během pár dní se podrobím laparoskopické operaci, během které bude cysta odstraněna.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, cysta na vaječníku může ovlivňovat ovulaci (respektive může jí bránit) a tudíž žena nemůže otěhotnět. Pokud se jedná o cystu endometriální (charakter cysty se definitivně určí při laparoskopii), i endometrióza může ovlivňovat kvalitu ovulace i vajíček.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 18:12

Dobrý den, chci se zeptat, mohu otěhotnět, když 26.8. večer jsem měla nechráněný pohlavní styk, partner dal do mně a aji 27 ráno také. A dnes 30. 8. jsem dostala menstruaci. Mohu být aji tak těhotná? Za odpověď děkuji.

Dobrý den, těhotenství je v tomto případě velmi málo pravděpodobné, pokud bude mít menstruace normální průběh. Je dobré si ale uvědomit, že každý nechráněný styk sebou nese riziko otěhotnění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 08:44

Dobrý den,
je mi 17 let a chtěla bych se zeptatm jestli mohu být těhotnám když jsem měla 26.8. pohlavní styk s kondomemm ale po hodině jsem se stejným partnerem měla nechráněný styku, ale už neejakuloval ani do mě ani ven. Datum mé poslední menstruace je 14.8. až 20.8. a antikoncepci jsem musela kvůli operaci vysadit před měsícem.

Dobrý den, vždy, když provozujete nechráněný pohlavní styk, tak je riziko otěhotnění. Takže i ve vašem případě tomu tak je.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 06:56

Dobrý den, 11.8 v pátek jsem měla nechráněný pohlavní styk, v pondělí 14.8 jsem si vzala tabletku Ellaone (odpoledne). 16.8 jsem dostala menstruaci a trvala jen 4 dny, je možné, že i přesto mohu být těhotná? Pobolívá mě občas v podbřišku a jsem nervózní. Myslíte, že si to jen sugeruji? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste tabletku užila do 72 hodin po pohlavním styku, pak byste těhotná být neměla. Pobolívání v podbřišku je během cyklu běžné. 100% není ale žádná antikoncepce. Pokud tedy chcete mít jistotu, udělejte si test. V případě těhotenství by již měl být pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 06:57

Dobrý den, 3 měsíce beru antikoncepci Fedomen a právě nyní mám týden pauzu po 21denních užívání. Během tohoto týdne jsem měla pohlavní styk, při kterém se 3x ejakulovat přímo do mě. Menstruaci mám dostat za 17 dní, je možné, abych otěhotněla? Anebo co je nejlepší udělat.. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud užíváte antikoncepci pravidelně, měla byste být plně chráněná i po dobu týdenní pauzy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:06

Jsem těhotná?

| Kristyfolt | 24.08.2017, 14:39

Myslela jsem to takm zda jde hned po vysazení antikoncepce hned otěhotnět, a kdy je možnost nejbližšího zjištěním zda jsem těhotna nebo ne. Mám 12 dní do menstruace.

Ano, je možné otěhotnět ihned po vysazení antikoncepce - vždy při nechráněném styku je možnost otěhotnění. Zda jste otěhotněla či nikoliv, lze zjistit těhotenským testem provedeným ideálně 2 týdny po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 14:13

Jsem těhotná?

| Kristyfolt | 23.08.2017, 16:37

Dobrý den, chci se zeptat, měsíce jsem užívala antikoncepci někdy bez pauzy a někdy s, začátkem srpna sem dobrala a vysadila, 9. 8. jsem to dostala a skončilo mi to 14.8., poté jsem čekala na plodné dny a ovulaci, teď mi zbývá 13 dní do menstruace, myslíte že je možnost, abych otěhotněla? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, příliš nechápu vaši otázku. Pokud máte nechráněný pohlavní styk, možnost otěhotnění je vždy. Takže i ve vašem případě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 06:53

Antikoncepce a těhotenství

| Marta2867 | 22.08.2017, 08:55

Dobrý den, užívám HA Belara, v červenci jsem zapomněla užít jednu tabletku a nevím, jestli jsem to stihla do 12 hodin. Týden na to 7.7, jsem měla přerušovaný pohlavní styk. Menstruace se za dva týdny objevila slabá a krátká. Proto jsem 10.8 šla ke svému gynekologovi, ten pomocí ultrazvuku řekl, že je vše v pořádku. Další menstruace se v 7denni pauze objevila zase krátká. Je možné, že jsem u gynekologa byla příliš brzy a můžu být těhotná? Žádné příznaky nepozoruji. A měla bych pseudomenstruaci, kdybych byla těhotná?

Dobrý den, pokud byste byla těhotná ze styku z poloviny července, mělo by se těhotenství na ultrazvuku již projevit a i kdyby ne, určitě byste měla pozitivní těhotenský test. Pokud tedy chcete mít jistotu, udělejte si jej.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2017, 07:10

Můžu být těhotná?

| Aneee | 22.08.2017, 03:51

Dobrý den, potřebovala bych se zeptat, jestli může být chřipka (horečky, kašel, bolest v krku a rýma) příznak těhotenství? Menstruaci jsem měla jako vždy v termínu a to 8.8.2017, ale chřipka přišla 16.8.2017. Myslíte, že bych se měla bát, že jsem opravdu těhotná?

Dobrý den, příznaky, které popisujete, určitě nedoprovázejí těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2017, 07:11

Možné otěhotnění?

| pmadi | 21.08.2017, 11:14

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na dotaz ohledně možnosti otěhotnění.
Beru antikoncepci Minisiston. Před 14 dny jsem měla nechráněný styk, kdy jsem brala ještě antibiotika, jelikož jsem měla angínu. Poté jsem si uvědomila, že mohou snížit učinnost antikoncepce, a tak jsem si raději koupila Postinor a použila do 24 hodin po styku. Dále mi bylo řečeno v lékárně, že mám pokračovat normálně v braní antikoncepce. Teď mám poslední 3 prášky do konce platíčka a včera jsem měla opět nechráněný styk, kdy jsem ještě užívala Omeprazol na bolest žaludku. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaké riziko otěhotnění, když jsem užila ten Omeprazol, zda to má nějaký vliv na antikoncepci nebo zda mám pro jistotu užít další Postinor, ale bylo by to již podruhé v jednom cyklu. Je tu nějaké riziko, že by Postinor narušil účinnost antikoncepce a poté ten Omeprazol? Nechci si brát další Postinor jen tak pro nic za nic. Je tu nějaké riziko, že bych mohla po tom druhém včerejším nechráněném styku otěhotnět? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění při užívání Omeprazolu je minimální. Antibiotika mohou účinek antikoncepce ovlivnit, ale omeprazol takovým způsobem ne. Nic není samozřejmě 100%, ale další Postinor bych již nedoporučovala. Vždy když máte nějaké pochybnosti stran ovlivnění antikoncepce léky, raději se chraňte prezervativem či jinou barierovou antikoncepcí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.08.2017, 16:12

Těhotenství?

| Renat | 19.08.2017, 14:12

Dobrý den, před 5ti dny jsem byla u svého lékaře na preventivní prohlídce, kde jsem mu nahlásila, že jsem v březnu přestala brát hormonální antikoncepci. Cyklus mi zůstal pravidelný. Po prohlídce lékař zjistil zvětšený jeden vaječník (tuším, že pravý) a hodně vysokou hodnotu sliznice. Konstatoval tedy, že by to mohlo být těhotenství, když mám 18.8. dostat menstruaci. Ale že uvidím, co se bude dít... s partnerem míváme nechráněný styk, ale nevyvrcholil do mě. Když jsem přijela domů od lékaře vzpomněla jsem si, že jsem po červnové menstruaci 21.6-26.6 měla slabé "krvácení" které trvalo od 30.6. - 4.7., poté jsem opět dostala menstruaci 21.7-25.7. a teď jsem mentruaci dostala už den předtím než měla přijít, ale je úplně slabá a to mám většinou silnou jako ty předchozí. Také jsem tento týden pociťovala někdy slabou bolest břicha, pocit plnosti, zhoršení pleti, pálení žáhy, což nemívám a na záchod chodím každé 2 hodiny, to je na mě také často. Test jsem si dělala zatím jen jeden v den menstruace tedy 18.8. Vyšel negativní. Co si o tom myslíte? Jak bych měla dále postupovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenský test by měl být pozitivní již cca 14 dní po oplozující souloži. Pokud jste si test dělala dříve, pak test ještě za několik dní zopakujte. Pokud bude i poté negativní, pak se zřejmě o těhotenství nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.08.2017, 07:21

Obavy z těhotenství

| Janinazz | 19.08.2017, 10:43

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, s přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk a 36 hodin na to, jsem si pro jistotu vzala Postinor. Za týden od tohoto pohlavního styku jsem dostala menstruaci, asi o 2-3 dny dříve, než měla přijít normálně. Lze vyloučit těhotenství nebo riziko tu stále ještě je ?
Děkuji moc.

Dobrý den, pokud jste odmenstruovala, pak je pravděpodobnost, že byste byla těhotná, minimální. Menstruace se po užití Postinoru může posunout a i intenzita může být jiná - to vše je napsáno v příbalovém letáku, který jste jistě četla. Pokud ale chcete mít jistotu, pak si cca 14 dní po styku udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 16:28

Dobrý den,
dělala jsem si těhotenský test 2 týdny před menstruací, který byl negativní. Jelikož se mi menstruace zpozdila o jeden den, tak jsem si test dělala během menstruace (též negativní). Může menstruace nějak výsledky ovlivnit? Připadně si mám raději ještě další test udělat po menstruaci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruace určitě výsledek testu neovlivňuje. A pokud byste byla těhotná, mestruaci byste ani neměla. Každopádně pokud je test negativní 14 dní po styku, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:07

Dobrý den, paní doktorko,
začala jsem užívat Norethisteron kvůli oddálení menstruace, bohužel včera večer (třetí den užívání) jsme měli "nehodu", nějak jsme to oba neodhadli... Chtěla bych se zeptat, jak v tomto případě postupovat. Mám co nejdříve užít pilulku po a Norethisteron předpokládám tím pádem vysadit? Platí i v tomto případě oněch 72 hodin?
Velmi děkuji za odpověď,
Pavla

Dobrý den, vzhledem k tomu, že Norethisteron nebrání početí, možnost otěhotnění zde je. Pilulku po tedy raději užijte - je možno i Ellaone do 120 hodin. Norethisteron pak doporučuji vysadit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:01

Mohu být těhotná?

| Kristýna123 | 14.08.2017, 13:15

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Když jsem menstruaci dostala v neděli večer a druhý den v 17:00 jsem si poprvé vzala antikoncepci a za pět dní jsem měla nechráněný sex je možné, že bych mohla otěhotnět? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, níže jsem vám zkopírovala část příbalového letáku, kde se o této situaci píše. Otěhotnět můžete, pokud jste nechráněný styk měla 5. den užívání hormonální antikoncepce:

Můžete také začít užívat tablety 2. až 7. den menstruačního cyklu, ale v tomto případě musíte použít ještě další antikoncepční metodu (kondom nebo pesar a spermicidy) po dobu prvních 7 dní užívání tablet během prvního cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:15

Neštovice a otěhotnění

| ev001 | 13.08.2017, 17:42

Dobrý den, plánujeme miminko, ale dostala jsem neštovice. Zatím mají mírný průběh. Za jak dlouho je po nich vhodné otěhotnět?
Po očkování je prý ideální až po uplynutí 3 měsíců, tak se ptám. Děkuji mockrát.

Dobrý den, myslím, že 3 měsíce jsou zbytečné čekat. Očkování je něco jiného než prodělání neštovic. Klidně můžete měsíc po vymizení puchýřků začít zkoušet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 06:58

Sperma a otěhotnění

| plzenlt | 12.08.2017, 08:48

Dobrý den, snažíme se s partnerem o dítě. Po sexu, když se do mě udělá a vytáhne penis, tak sperma ze mě vytéká. Chci se zeptat, je to normální? Můžete mi poradit jak a co nejdéle udržet v sobě sperma? Na internetu jsem našla několik rad od holek a chci si nechat poradit od vás od lékařky. Děkuji.

Dobrý den, nevím, zda je tato otázka myšlena vážně, ale pokud ano, tak odpovídám. Nemůžete nijak ovlivnit to, aby z vás sperma vytékalo. Logické je, že pokud má vagina na jedné straně otvor, vše z ní vytéká ven. Vzhledem k tomu, že spermie jsou pohyblivé, je úplně jedno, zda sperma vytéká či nikoliv. Spermie se tak jako tak k vajíčku dostanou, pokud je vše v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:55

Antibiotika při početí

| Lulu1212 | 11.08.2017, 12:49

Dobrý den.
Dostala jsem na přeléčení ledvin v nemocnici lék Cotrimoxazol AL forte. Dostala jsem to na 7 dní. Po 4 dnech jsem měla styk s manželem. Dále už jsem měla strach užívat lék. V nemocnici mi řekli, že se nemusím bát, ale obavy mám. Děkuji.

Dobrý den, chápu to správně, že jste přestala užívat léky na zánět ledvin proto, že jste se obávala jejich působení při početí, aniž byste vůbec věděla, zda k početí došlo? Určitě to není rozumné. Pokud vám lékaři v nemocnici řekli, že se nemusíte obávat, pak by bylo dobré jim věřit (tyto léky nemají na početí ani na vývoj plodu vliv) a navíc tím riskujete, že se zánět močového ustrojí dostatečně nepřeléčí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:47

Symptomy těhotenství

| Milujemta1234 | 09.08.2017, 10:03

Dobrý den, mohu být těhotná, když mám takové symptomy? Za den mi je aji 4x zlet, ale nezvracím, často mě bolí hlava, prsa mě bolí, jsem dost unavená a chodím stale na záchod. Občas mám divný výtok. Už více jak měsíc a dva týdny nemám menstruaci až dnes jsem měla trochu na toaletním papíře do teď nic. Zvětšila se mi prsa aji bříško mi pomalu roste a aji jsem přibrala, tak nevím, co s tím mám dělat, zda mohu být těhotná nebo ne. Ještě bych chtěla dodat, že mám dost časté píchání v podbřišku, jako kdybych měla dostat menstruaci, ale stále nic.

Dobrý den, pokud chcete vědět, zda jste či nejste těhotná, kupte si v lékárně těhotenský test. To je nejjednodušší cesta.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.08.2017, 06:14

Otěhotnění po leukémii

| Vejasek | 08.08.2017, 13:33

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně menstruace. Je mi 30 let a ve svých 22 letech jsem onemocněla rakovinou-leukémie. Do té doby menstruace byla pravidelná, před léčbou mi byly podány injekce na zastavení krvácení před chemoterapií. Dnes je to již 8 let a menstruaci stále nemám. Můj gynekolog mi řekl, že jsme v přechodu, zjistili mi řídnutí kostí. Chci se zeptat, jestli si hormonální léčbou můžu dopomoci k tomu, aby se menstruace vrátila a časem bych mohla přemýšlet i nad dítětem. Dítě si přeji strašně moc, ale můj gynekolog mi naznačil, že se s tímhle mám rozloučit místo toho, aby se to nějak řešilo. Předem děkuji za rady a názory. S pozdravem V. Malinová

Dobrý den, pokud od doby léčby nemáte menstruaci, bohužel se pravděpodobně jedná o předčasné ovariální selhání. Toto se dá prokázat velmi jednoduše. Ženy s předčasným ovariálním selháním mají vysokou hladinu FSH stejně jako ženy v přechodu. Pokud by se u vás předčasné ovariální selhání prokázalo, bohužel je pravděpodobnost spontánního otěhotnění s vlastními vajíčky velice malá, protože nedochází k ovulaci (vaječníky nepracují). Pokud byste tedy uvažovala o těhotenství, je tedy u vás (stejně jako u vetšiny žen s touto diagnózou) jediná možnost umělé oplodnění s darovanými vajíčky. Určitě by se ale měl váš problém aktivně řešit, pokud chcete miminko. Není na co čekat. Pokud menstruaci již několik let nemáte, sama pravděpodobně nepřijde.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 08:08

Můžu být těhotná?

| ZuzanaVV | 07.08.2017, 08:58

Dobrý den,
je možné, že jsem těhotná, když jsme měli s přítelem nechráněný styk (neudělal se do mě) a já poté dostala měsíčky v pravidelném cyklu jako vždy, ale teď jsem je nedostala?
Od té doby jsme spolu nespali.

Dobrý den, těhotenství se vyloučit nedá. Pokud jste po styku menstruovala, mohlo se také jednat o krvácení v počátečním těhotenství. Raději si tedy udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:36

Mohu být těhotná?

| TerusenkaR | 02.08.2017, 11:02

Dobrá den, byla by jste tak hodná a poradila mi, prosím?
Z minulého platíčka antikoncepce (sylviane) jsem si zapomněla vzít úplně poslední tabletku. Po zjištení (více jak 24 hod) jsem si jí již nebrala, udělala pauzu 8 dní (i s dnem, co jsem měla vzít poslední tabletku, jelikož jsem chtěla začínat další plato opět ve stejný den v týdnu jako dříve) a začala další plato. Po 8 dnech od začátku plata jsem měla s partnerem přerušovaný styk. Je možné, že se vynecháním poslední tablety a prodloužením pauzy o jeden den snížil účinek antikoncepce natolik, že i přes přerušovaný sex bych mohla být těhotná? Jsou to 3 dny a tak si test ještě udělat nemohu.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste z nového plata pravidelně užila již 8 tablet, pak by antikoncepční účinek měl být standardní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.08.2017, 13:31

Dobrý den,
dělala jsem si těhotenský test 4 dny před očekávanou menstruací, cyklus mám pravidelný vždy po 30 dnech. Těhotenský test byl negativní, je možné, že je ještě brzy na testování? Mám poslední 4 dny zvýšenou teplotu (37,1 - dříve sem se neměřila a necítím se nějak nemocně), střídá se mi pichlavá bolest v podbříšku a mám zvláštní výtok (spíše tekutý bělavý), co normálně před menstruací nemívám. Je nějaká šance ještě na pozitivní těhotenský test?
Moc děkuji N.

Dobrý den, test opravdu nemusí být 4 dny před menstruací pozitivní. Zopakujte jej tedy ideálně za týden. To už by v případě těhotenství pozitivní měl být.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:48

Dobrý den, již rok užívám antikoncepci zn. sirmya. Před 14 dny jsem měla nechráněný sex po dlouhé době (cca 7 měsíců). Bojím se, jestli po takové době mi nemohla antikoncepce selhat. Menstruaci jsem dostala normálně, ale byla o den kratší. Teď, 14. den od styku se mi objevilo menší krvácení mimo menstruaci.

Dobrý den, pokud užíváte hormonální antikoncepci pravidelně, pak je antikoncepční účinek stále stejný a je jedno, zda užíváte 2 měsíce či 10 let.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:44

Můžu být těhotná?

| Klar123 | 28.07.2017, 09:48

Dobrý den, zhruba před měsícem jsme spolu s přítelem poprvé spali, použili jsme ochranu a k jeho vyvrcholení nedošlo, když byl ve mně. Zhruba tři dny potom jsem dostala menstruaci. Normálně mám menstruační cyklus zhruba 20 dní, ale teď je o 4 dny menstruace zpožděná. Je možné, že bych byla těhotná? Děkuji.

Dobrý den, pokud jste odmenstruovala, i když později, zřejmě těhotná nejste. Pokud ale chcete mít jistotu, udělejte si těhotenský test - ideálně 14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:50

Dotaz na těhotenství

| petravotr | 27.07.2017, 08:42

Děkuji velmi za odpověď paní doktorko. Může mít tedy vliv stres na menstruaci? Měla jsem problémy s hledáním bytu a přičítám tedy odklad menstruace tomuto vlivu. K doktorovi jdu ve čtvrtek 3.8. Velmi Vám děkuji

Dobrý den, ano, i stres může samozřejmě důvodem zpoždění menstruace. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 09:54

Otěhotnění a nevolnosti

| KACKA07 | 26.07.2017, 19:35

Dobrý den, poslední menstruaci jsem měla 23.7. 2017 a dnes jsem ráno měla nevolnosti. Je prosím možné, abych byla těhotná? Děkuji.

Dobrý den, bylo by to možné pouze v případě, že by se nejednalo o menstruaci, ale o krvácení při těhotenství. Toto krvácení má ale většinou jiný charakter než menstruace - slabší, silnější...Nicméně nedá se nic vyloučit. Udělejte si tedy těhotenský test, pokud od styku uběhlo alespoň 10-14 dní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 08:44

Dobrý den,
prosím o zodpovězení. Menstruace ukončená 6.6. S přítelem jsem měla nechráněný styk 23.6., bez ejakulace, pouze dvě zasunutí a pak už kondom. 14.7.a 23.7. test negativní. Je možné, že jsem těhotná z kapiček lásky, když se menstruace nedostavila?
Děkuji, Petra

Dobrý den, měsíc po pohlavním styku by již test měl být bezpečně pozitivní v případě těhotenství. Pokud ale samozřejmě chcete mít 100% jistotu, navštivte lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 05:33

Nechráněný sex

| lidus123 | 24.07.2017, 21:02

Dobrý den,
chci se zeptat, zda mohu být těhotná?
Neberu žádnou antikoncepci a přítel neměl kondom.
První den poslední menstruace byl 20.7.2017 a stalo se nám to 22.07.2017, zajímalo by mně, kdy si mám udělat těhotenský test a na kolik procent mohu být těhotná.
Děkuji.

Dobrý den, jaká je pravděpodobnost otěhotnění vám nejsem schopná vyčíslit. Určitě menší než v polovině cyklu, ale vyloučit se nedá. Test ideálně proveďte 14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 08:51

Dobry den, chtela jsem se zeptat zda je nutne uzit pilulku po v pripade, ze nyni beru dve plata HA Stodette po sobe bez pauzy, prvni plato jsem brala v poradku, ale u druheho jsem si prvni tabletku nevzala dva dny a pak vzal obe naraz. Nyni to je tedy 5.den z druheho pkata a vcera jsem mela nechraneny sex...mohu otehotnet? Dekuji z odpoved

Dobrý den, pokud ste zapomněla 2 dny užít pilulku, i když jste později užila 2 naráz, otěhotnět můžete. Je tedy možné užít tabetku Ellaone.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 05:40

Zapomenutá tableta

| ahovo | 21.07.2017, 18:19

Dobrý den, přibližně 5 měsíců užívám antikoncepci Qlaira (předtím 3 roky lunafem) a 10. den jsem si zapomněla vzít tabletu (zjistila jsem to až další den v dobu, kdy mám brát, tak jsem pak užila pouze jednu). Asi 6 dní od zapomenuté tablety jsme měli s přítelem nechráněný sex, ale ejakulát neskončil v pochvě. Bohužel až poté jsem si všimla, že v příbalovém letáku je napsaná ještě jiná ochrana na dalších 9 dní. Na druhý den jsem začala lehce špinit a trvalo to asi 6 dní. Pak přišla MS jako obvykle, u této antikoncepce jako vždy spíš silnější špinění než krvácení a trvala asi 4 dny. Bohužel 2 dny po skončení MS jsem začala zase špinit. Předtím se mi to nikdy nestalo, ani po výměně HA. Je nějaká pravděpodobnost, že bych byla těhotná? Je možné, že je méně spolehlivější díky nízkému obsahu hormonů? S HA předtím jsem zapomněla 1 prášek několikrát a nikdy se mi nic takového nestalo. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste nedodržela pokyny z příbalového letáku, tj. minimálně týden jste se nechránila jinou metodou, pak se nedá těhotenství vyloučit. Udělejte si tedy raději těhotenský test - min. 14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:53

Dobrý den, obracím se na vás s velmi choulostivou věcí. Dlouhodobě jsem užívala lék na léčbu akné, při kterém nesmí dojít k otěhotnění (malformace plodu, riziko potratu). Když jsem ho brala v čase, když jsem žádného přítele neměla a byla jsem velmi mladá (15 roků), tak jsem antikoncepci nebrala. Když jsem se poznala s přítelem, tak v čase léčby jsme ani jednou pohlavní styk neměli. Ale stala se taková věc, že jsme se trochu mazlili a to tak, že přítel byl v pololehu a já jsem se otírala o jeho pohlavní úd s vagínou. Přecházele jsem aji po žaludu. Problém je v tom, že pár hodin předtím ejakulovat, ale hned na to se důkladně umyl a též se vymočil. A já se bojím, zda z něho nemohla vyjít předejakulační tekutina, která by nějaké živé spermie obsahovala. Přítel však tvrdí, že předejakulační tekutinu zřejmě neměl, protože žalud měl úplně suchý. Přece jenom mám obavy, zda jsem tehdy nemohla takto otěhotnět, kdyby náhodou předejakulační tekutina byla a kdyby jsem se otřela poševním vchodem. Tehdy jsem si to úplně neuvědomovala a o dva dny na to, jsme si zase hráli a měli jsme petting. Ani nevím proč, strašne jsem se vylekala a vzala jsem si tabletku dva dny po pettingu (úplně zbytečně, k ničemu nedošlo). Po užití tabletky se mi dostavilo krvácení na pátý den (prý je to častý jev), což bylo týden před očekávanou menstruací. Po skončení krvácení po tabletce jsem si dělala těhotenský test - negativní. Menstruace se zpozdila o 2 týdny (měla jsem strašné stresy a zřejmě to bylo tím - už se mi to stalo). Avšak od té doby uběhla dost dlouhá doba a mě napadlo, zda jsem tehdy při tom otírání nemohla zůstat těhotná (bojím se, že byl v poševním vchodě) a když jsem si tu tabletku po vzala až po té druhé situaci (po pettingu), tak od toho otírání uběhly 4 dny, takže na to už vliv mít nemohla. A mě napadlo, že když bych při tom otírání otěhotněla a to krvácení po tabletce nebylo zapříčeněné tabletkou, tak zda to nebyl potrat. To krvácení se dostavilo 9 dní po tom, co jsem se o něj otírala a 7 dní od pettingu. Velmi si vyčítám, že jsem ty tabletky proti akné v tom čase užívala a říkám si, zda mi nemohli vyvolat potrat v případě, že bych otěhotněla. Já snad velmi doufám, že to krvácení bylo po tabletce po a ne potrat, protože to bych si nikdy neopustila. Co si o tom myslíte? Mohla jsem tehdy otěhotnět a o 9 dní na to vlivem tabletek proti akné potratit, anebo to krvácení bylo z tabletky po (po ní byl test negativní) a těhotná jsem nikdy nebyla. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, na 99,9 % se jednalo o krvácení ze spádu po užití postkoitální antikoncepce, což je jeden z velmi častých jevů, jak jste sama vyčetla. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:50

Dobrý den, potřebovala bych poradit. 3 července jsem přestala brát hormonální antikoncepci a následně jsem dostala menstruaci. Průběh byl normální a menstruace skončila 10. července. Pak jsme měla s manželem 2 krát nechráněný pohlavní styk. (pokoušíme se o miminko) Je to tak den, co mě začalo bolet v podbřišku na levé straně a je mi divně od žaludku. Myslíte si, že bych mohla být těhotná a nebo jenom moje tělo reaguje na vysazení hormonální antikoncepce? Předem moc děkuji za odpověď. Přeji hezký den Barbora

Dobrý den, píchání v podbřišku může být způsobeno stejně tak uhnízdujícím se oplozeným vajíčkem v děloze jakož i např. probíhající ovulací. Zda to bylo těhotenstvím zjistíte až v případě, kdy si uděláte po meškání menses těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:50

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se mám obávat případného těhotenství. S přítelem jsme neměli klasický pohlavní styk, tomu se zatím vyhýbáme. Dráždili jsme se a to tak, že jsem se otírala o jeho pohlavní úd, přičemž jsem určitě zašla klitorisem na jeho žalud. Tehdy se trochu lekl, protože jsem pravděpodobně přešla po jeho zadní straně žaludu tou členitou částí klitorisu nedaleko poševního vchodu. Hned jsme přestali a přítel se díval, zda z něj něco vyšlo. Tvrdí, že pravděpodobně ne, lebo dírka na jeho penisu byla suchá. Avšak mám jisté pochybnosti a bojím se, zda preejakulát přece jenom nevyšel. Ale k ejakulaci na 100 % nedošlo. Kdyby náhodou vyšel preejakulít a já jsem se ho dotkla poševních vchodem, přičemž vniknutí bylo úplně minimální (jestli vůbec) je možnost otěhotnění? Pár hodin před tímto incidentem byl močit aji se sprchoval. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je v tomto případě naprosto mizivá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:44

Příznaky těhotenství

| Týýýna | 16.07.2017, 12:06

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám opožděnou menstruaci o 6 dní 2dny pred menstruaci než jsem ji dostala tak jsem ráno vstala bylo mi úplně fajn jedu v tramvaji a najednou úplně návaly horka omdlení mám stale bolesti hlavy furt jsem unavená usnu vždy přes den. Chci se zeptat je možné že to jsou příznaky těhotenství ? Test jsem prozatím ještě nedělala až po menstruaci ... Děkuji vám za odpověď :(

Dobrý den, poku máte 6 dní zpoždění menstruace, pak samozřejmě je těhotenství možné. Příliš nechápu, proč si chcete dělat test až po menstruaci. Pokud menstruaci dostanete, pak je těhotenství nepravděpodobné. Pokud jste těhotná, pak se samozřejmě menstruace těžko dočkáte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.07.2017, 17:24

Jsem těhotná?

| Maruš42 | 15.07.2017, 12:40

Dobrý den, 24.6. jsem měla s přítelem nechráněný sex. Byl ve mě asi jen 3 minuty a pak ho vytáhl a dodělal se rukou. Začaly mě nějak bolet bradavky. Můžu být těhotná? Je mi 15.

Dobrý den, těhotná můžete být vždy po nechráněném pohlavním styku. Pokud se vám opozdí menstruace, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.07.2017, 17:20
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, chci se zeptat a taky jestli byste mi nějak poradili. Chci se zeptat. Měli jsme s přítelem nechráněný sex a do 12 hodin jsem si vzala escapelle. A hned druhý den jsem začala krvácet. Chci se zeptat, jestli mohu být těhotná. Je mi 14.

Dobrý den, krvácení po užití Escapelle je jedním z velmi častých nežádoucích účinků. Pokud se nedostaví v termínu menstruace, pak si udělejte těhotenský test, jak je napsáno v příbalovém letáku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 14:04
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den,
na začátku měsíce června jsem užívala lék Norethisteron 2x denně (přesně od 29.5.- 8.6.), menstruace proběhla normálně 10.6. Včera 13.7. jsem si pro kontrolu udělala těhotenský test a vyšel mi pozitivně. Jedna čárka na testu je hodně světlá. Může být výsledek testu ovlivněn užíváním Norethisteronu (před 5ti týdny) nebo je možné, že jsem skutečně těhotná? (Antikoncepci léta neberu, ani antibiotika).
K lékaři jsem objednána až na příští týden.
Děkuji, DŠ

Dobrý den, Norethosteron užívaný před téměř 5 týdny určitě nemá vliv na výsledek těhotenského testu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 14:03

Dobrý den, bojím se, že jsem těhotná. Měla jsem chráněný sex se svým přítelem a to v den, kdy jsem měla vysokou ovulaci, ale teď mám oteklá prsa, jsem unavená, zvětšené bříško a zpozdila se mi menstruace o 2 dny.

Dobrý den, pokud se vám zpozdila menstruace a máte strach, že byste mohla být těhotná, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.07.2017, 19:22

Dobrý večer, mohla bych mít dotaz? Už 5 let se léčím na sníženou funkci štítné žlázy a loni na podzim mi zjistili zvýšený prolaktin. Byla jsem na magnetické rezonanci a nic nezjistili, zatím mi na to nenasadili tabletky, tak by mě zajímalo, jestli se může stát že bych otěhotněla. Děkuji za odpověď

Dobrý den, záleží na tom, jak je hladina prolaktinu zvýšená. Pokud je zvýšená hodně, pak má toto většinou negativní vliv na ovulaci, která neprobíhá a tudíž mají většinou ženy problémy otěhotnět. Záleží ale také na tom, kdy byl prolaktin odebírán. Jeho hodnota během dne se mění, takže je dobré ho odebírat co nejdříve ráno, kdy je jeho hodnota nejpřesnější. Pokud vám ale nenasadili žádné medikamenty, pak se domnívám, že hladina příliš zvýšená nebyla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:22

Otěhotnění po potratu

| bambula1 | 12.07.2017, 10:29

Dobrý den, mám dotaz, je možné mít potrat za 4 dní menstruaci a ihned cca do 5 dnů od menstruace být těhotná.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, krvácení 4 dny po potratu většinou není krvácení menstruační, ale jedná se ještě o čistění dělohy po potratu, tudíž by ani po tomto krvácení neměla následovat ovulace. Nic se ale nedá v těchto případech tvrdit 100%, takže bych na to určitě nespoléhala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:36

Mohu otěhotnět?

| noemi01 | 10.07.2017, 21:56

Dobrý den,
je mi 15 let a chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná, když před třemi dny do mne můj přítel jenom tak okrajově vjel (asi tak 5 cm). Přítel se "neudělal", jeho penis nebyl ani nateklý, pouze vzpřímený. Bojím se, ale jestli "nevypustil" tu tekutinu (neměl kondom; a ani neberu prášky). Já jsem panna a on je také panic. Menstruaci mám mít až za dva týdny, ale hrozně se bojím, co kdyby. Nemám žádné příznaky těhotenství, teda až na změnu nálad, ale to beru, že jsem v pubertě. Děkuji za co nejdřívější odpověď, na shledanou.

Dobrý den, pokud jste měla pohlavní styk - a je jedno o jakou hloubku se jednalo a zda partner ejakuloval či ne, pak je vždy možnost otěhotnění. Navíc pokud jste byla v polovině cyklu, pak se pravděpodobnost zvyšuje. Pokud plánujete pravidelný sexuální život, poraďte se se svým gynekologem o vhodné antikoncepci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:29

Hlen s příměsí krve

| Blablubla | 06.07.2017, 08:30

Přeji krásný dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, se kterým si nevím rady, bohužel gynekolog je na dovolené. Minulý měsíc jsem přibližně 5 dní po ovulaci objevila při sprchování v hlenu příměs krve. Druhý den se vše opakovalo. Jednalo se o malé množství. Ovšem menstruace se dostavila, nebyla tak silná jako obvykle,ale přišla. Před 4 lety jsem prodělala infekční formu HPV, tak mám strach, aby to nebylo něco spojeného s tím. Do toho mě trápí nechutenství k věcem, které jsem milovala např. k masu (játra, kuře?). Je mi nevolno jen z toho zpracovávání. Prosím poraďte, jsem už zoufalá.
Hezký den

Dobrý den, pokud jste měla menstruaci, která měla jinou intenzitu, než obvykle a navíc změněné chutě, doporučila bych vyloučit těhotenství. Pokud těhotná nejste, pak - pokud máte obavy o svůj zdravotní stav- navštivte vašeho gynekologa, jakmile bude k dispozici. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:19

Termín otěhotnění

| K3 | 05.07.2017, 08:56

Dobrý den, paní doktorko,
chtěla bych se zeptat na přibližný termín otěhotnění. Poslední menstruace byla 23.2.2017, tudíž dnes jsem 18+6, ale podle ultrazvuku jsem 19+0. Vůbec s manželem nemáme ponětí, kdy jsem otěhotněla, ovulaci jsme nesledovali. Znáte prosím alespoň přibližné datum otěhotnění?
Hezký zbytek dne

Dobrý den, termín otěhotnění bývá většinou mezi 13.  a 15. dnem od začátku posledního menstruačního krvácení, pokud má žena pravidelnou menstruaci. Pokud se vám datuje těhotenství dle poslední menstruace a ultrazvuku liší jen o den, pravděpodobně tomu u vás tak bude. Termín oplodnění bude tedy mezi 8. -10. 3.2017

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:29

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, porodila jsem v roce 2016 dceru císařským řezem a manžel by chtěl další dítě. Kdy bychom si mohli plánovat další těhotenství? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v zásadě platí, že po nekomplikovaném císařském řezu byste neměla rok otěhotnět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:52

Dobrý den, užívám antikoncepční náplasti Evra. Ve středu odpoledne jsem si měla nalepit novou náplast, ale zapomněla jsem a náplast jsem si nalepila až v pátek ráno. Předtím jsem si náplasti lepila pečlivě a pravidelně. S přítelem jsme měli ve čtvrtek a v sobotu nechráněný pohlavní styk. Mohu být těhotná? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud není dodrženo schéma užívání jakékoliv antikoncepce, otěhotnění se nikdy nedá vyloučit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:31

Dobrý den. Byla jsem na gynekologii a lekař mi řekl, že má děloha je prosáklá a v ten den jsem měla sexualní styk bez ochrany, ale bez toho, aby vyvrcholil do mě. Byly to max. dva zásuny. Má otazka zní, je možné otěhotnět nebo ta prosáklá děloha signalizuje, že ne? Děkuji, Jana

Dobrý den, otěhotnět můžete vždy při nechráněném pohlavním styku i bez vyvrcholení, ať je děloha prosáklá nebo není. Navíc to, zda je děloha prosáklá je velmi subjektivní dojem lékaře, který vyšetřuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:47

Hodnota hCG

| Lucka1810 | 29.06.2017, 10:55

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, dnes jsem byla jako samoplátce na krvi (hCG), ale vůbec tomu nerozumím. Jsem 4 dny po vynechání menstruace, ale moje doktorka má dovolenou, digitální těhotenský test mi vyšel 1-2+ a obyčejný jen slabá čárka a já teď nevím, co si myslet. Cyklus mám normalně 28 dní, ale jsem čerstvě po vysazení hormonální antikoncepce. Předem děkuji.

Dobrý den, hCG hodnoty 15 IU znamená, že jste těhotná, ale těhotenství je na úplném začátku (což odpovídá vašemu výpočtu i výsledku těhotenského testu - čárka slabá). 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 07:04

Dobrý den, v pondělí jsem měla celý den kovovou chuť v puse, ráno jsem si udělala těhotenský test a našla na něm slabou čárku (foto). Dnes ráno tedy ve středu, jsem test opakovala v domnění, že bude silnější, ale test vyšel negativně a odpoledne jsem dostala slabou menstruaci. Takže tedy nejsem těhotná? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je velmi pravděpodobné, že se jednalo o mikroabort v začátku těhotenství. Zajděte si raději pro potvrzení k vašemu lékaři. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 07:10

Můžu být těhotná?

| Hambarka | 28.06.2017, 09:18

Dobrý den,
dne 15.5.2017 jsem měla poslední menstruaci a tenhle měsíc už ne. Asi před 3 týdny jsem měla nechráněný sex s přítelem a v sobotu 24.6.2017 jsem si dělala těhotenský test, který byl negativní, ale slyšela sem, že i tak mohu být těhotná. Mám neustále pocit na zvracení a občas i bolest v podbříšku na levé straně. Mám si udělat druhý těhotenský test, popř. mohu být těhotná?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, test raději po týdnu zopakujte. Pokud ale i po týdnu bude pět negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 10:25

Dobrý večer, měl bych dotaz k těhotenství, jsem z toho celkem nervózní, takže bych chtěl vědět, jaká je šance. Dne 25.6 hned brzo ráno jsem měl sex, sex byl bez kondomu a udělal jsem se do ní. Ona mi sice tvrdí, že bere pravidelně antikoncepci, ale já jsem od přírody nedůvěřivý. Menstruaci má dostat 4.7., tudíž to bylo 9 dní před menstruací. Jaká je šance otěhotnění, pokud mluví pravdu a bere prášky a jaká je šance pokud nebere prášky a bylo to 9 dní před menstruací? Děkuji.

Dobrý den, při pravidelném užívání antikoncepce je riziko otěhotnění naprosto minimální, i když 100% není žádná antikoncepce. Pokud by žena antikoncepci nebrala, je šance na otěhotnění samozřejmě o mnoho vyšší, i když styk není v polovině cyklu. Kolik % to ale je, vám nejsem schopna říci. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 10:14

Dobrý den, mám otázku. Dělala jsem si těhotenský test, na kterém mi vyšel takový malinký duch, po dvou dnech znova a duch na testu stále stejný. Zajímalo by mě, zda můžu být těhotná, když testovací čárka na testu je už týden stejná a netmavne?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, kterou druhou čárku máte na mysli, ale já na vašich dvou fotografiích vidím pouze jednu čárku - negativní test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2017, 04:56

Těhotná a nebo ne?

| Nia221@seznam.cz | 23.06.2017, 13:28

Dobrý den, potřebovala bych radu, před menstruací jsem si dělala test a vyšel pozitivní, i když slabounce, po týdnu přišla menstruace, krvácela jsem trošku asi 3 dny. Příští týden mám jít na kontrolu. Dělala sem si test i před 4 týdny a byl pozitivní, byla jsem u lékaře, ale nešlo nic vidět, mluvil lékař o nějakém váčku žlutém. Už je to 5 týdnů, po menstruaci jsem si dělala test a byl negativní. Mužů byt těhotná, stalo se to někomu? Břicho se mi šíleně kulatí, zvětšuje a prsa sotva se vejdou do podprsenky. Dekuji za radu, protože mám celkem strach. Na miminko se moc těšíme právě.

Dobrý den, pokud jste si po krvácení dělala test a byl negativní, pak se mohlo s velkou pravděpodobností jednat o potrat v začátku těhotenství, které samo odkrvácelo. Pokud byste byla několik týdnů těhotná, test by měl být jistě pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 09:00

Dobrý den,
8.6. jsem byla u gynekologa. Byl to 20.den cyklu. Na prvém vaječníku jsem měla ovulační folikul, ale nízkou sliznici. Říkal, ať to zkusíme a uvidíme :-) Menstruace se nedostavila. Mám již šestý den zpoždění, ale těhotenský test negativní. Je možné, že bych ještě mohla být těhotná? Antikoncepci již neberu přes půl roku a menstruace je pravidelná 28 dní. Projevy jako při nastávající menstruaci, ale nikde nic. Děkuji.

Dobrý den, test by měl být pozitivní cca 14 dní po oplozující souloži. Pokud jste měla ovulační folikul na ultrazvuku 20. den, pak ovulace proběhla později a tudíž i menstruace může přijít později než 28. den. Pokud by se krvácení nedostavilo, zkuste za pár dní test znovu. Pokud bude opět negativní, jeví se těhotenství jako důvod zpoždění menstruace, málo pravděpodobná varianta.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 09:05

Dobrý den, s partnerem jsme měli pohlavní styk bez ochrany. Měla jsem zrovna plodné dny, ale partner do mě nevyvrcholil. Dá se otěhotnět aji z kapiček lásky, respektive kolik ejakulátu je potřebné na oplodnění vajíčka? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, otěhotnět můžete kdykoliv při nechráněném pohlavním styku a tudíž i v případě, pokud partner nevyvrcholí do pochvy. Spermie se mohou vyskytovat i v preejakulační tekutině. Na oplodnění vajíčka stačí i jedna spermie.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.06.2017, 06:52

Dobrý den, v květnu jsem vysadila antikoncepci, brala jsem ji 3/4 roku. 17.5. jsem dostala menses, a 2.6. a 9.6. jsme měli s manželem nechráněný pohlavní styk. Menstruaci jsem nedostala, těhotenský test jsem si udělala 16.6. a byl negativní. Mohu ještě menses dostat? Je to vlivem vysazení antikoncepce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenský test má smysl dělat až cca 10-14 dní po styku - do té doby bývá často falešně negativní. Takže jsou dvě možnosti - můžete být těhotná a těhotenství testem ještě nelze prokázat nebo máte pouze nepravidelnou menstruaci po vysazení antikoncepce, což je také velmi pravděpodobné. Pokud menstruace nepřijde, test ještě tak za týden zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 18:53

Dobrý den, 7.6. jsem byla na iui a píchli my injekci Ovitrelle 6500. Dělala jsem si včera test viz foto, myslíte, že je to ten hormon nebo mohu být těhotná? Děkuji.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že Ovirelle je choriogonadotropin, pak může vyvolat falešnou pozitivitu testu. Je to tedy určitě více pravděpodobné než to, že byste měla 7. den po inseminaci pozitivní test z vlastní produkce hCG.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:26

Šance na oplodnění

| Deticky | 15.06.2017, 15:50

Dobrý den, chtěla jsem nejdříve poděkovat za odpověď a chtěla jsem se ještě zeptat. Hormonální antikoncepci jsem brala po delší době, měsíc zakončil mi menzes a podle výpočtu by měly plodné dny být od 20., 21., 22. 6. Ovulace 23.6. a plodný den ještě 24. 6. Dnes mi lékařka řekla, že sliznici mám 6,5 a dva folikuly 17. Může tu být šance na úspěch oplodnění? Děkuji moc za odpověď V.

Dobrý den, ano, velikost folikulu 17 mm je v předovulační fázi dostatečná - pokud se bude dále vyvíjet. Co se týče plodných dní, nevím, zda správně tento pojem chápete. Před ovulací žádné plodné dny neexistují. Takže pokud myslíte, že byste ovulaci mohla mít 23.6., pak plodné dny jsou v době ovulace a následně 48 hodin, čili 23. a 24.6.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:33

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, po delší době jsem začala brát antikoncepci KATYA, poslední prášek jsem brala 7.6. Menstruace se dostavila 9.6. a končila 12.6. a 12.6. mi nasadili antibiotika Amoksiklav 625 mg. V průběhu menstruace byl nechráněný sex. Hormonální antikoncepci už začít brát nechci, bylo to jen měsíc z důvodu, že nechtěla delší dobu dorazit menstruace s polovičkou chceme miminko, tak jestli je možné, že by se antibiotika a antikoncepce nějak neshodli a nebo kdy je momentálně nejlepší pokoušet se. Děkuji moc za odpověď, Nika

Dobrý den, předchozí užívání antikoncepce ani antibiotik rozhodně negativně neovlivní případné početí. Takže snažit se můžete ihned.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.06.2017, 06:45

Strach z těhotenství

| jananovak | 11.06.2017, 14:55

Dobrý den, mám dotaz ohledně možného otěhotnění. Dne 31.3. jsme se mazlili, ale k sexu nedošlo, udělal se, došel na záchod a o pár minut později mě prstil. To samé se stalo i o cca týden později.
Od té doby jsem měla menstruaci normálně a dvakrát tak, jak by měla být (cyklus cca 26 dní byl vždy dodržen), ale dnes je to 25. den tohoto cyklu, menstruace se ještě nedostavila, nějak mě pobolívá podbřišek ale pořád nic. Jinak příznaky těhotenství jako například únava nebo zvracení nemám... jen ten podbřišek a to jen lehce.. a to ještě pár posledních dní (cca 3). Myslíte, že těhotenství je zcela vyloučené? Bojím se. Poznámka: pettingy byly nejvýše 5 dní po menstruaci.

Dobrý den, příliš nerozumím tomu, proč jste nervózní, když ještě nejste v podstatě ani v termínu menstruace. Pokud máte cyklus 26 dní a nyní je 25. den, k žádnému meškání zatím nedošlo. Pokud chcete mít jistotu, pak si udělejte těhotenský test. Za 14 dní od možného otěhotnění by měl již být pozitivní, pokud byste byla těhotná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.06.2017, 05:27

Dobrý den, prosím Vás, má smysl si dělat těhotenský test dříve, než má příjít nejbližší menstruace? S dlouhodobým partnerem jsme spolu spali bez ochrany týden a taktéž aji den před mými plodnými dny (se vším všudy :)). Cítím únavu, bolí mě prsa, mám jemné bolesti v podřišku a všímám si i nějakých změn v chutích, mám nesmírnou chuť na čokoládu a některé jídla cítím o mnoho kyselejší jako předtím i přes to, že partner tvrdí, že to chutná jako vždy (nevím, zda to nebyla jen nějaká náhoda). Je velká možnost, že by otěhotnění mohlo vyjít? Jsem zdravá a mám 23 roků. Chtěla bych si udělat už test, avšak jsem skeptická, zda to má význam. Od našeho nechráněného styku uběhlo 10 dní, k oplodnění by mohlo dojít už brzy, když spermie mají nějakou životnost. Menstruaci bych měla mít přibližně za týden, má smysl si teď dělat test? V řípadě, že bych byla těhotná, zaznamenal by test hCG hormon už nyní? Testy slibují hory doly, dokonce aji po 3 dnech, ale vědomosti mě nepustí a připadá mi to velmi nespolehlivé, možno až přímo absurdní, jen nevím, do jaké míry. Vím, že nejlepší termín pro test je den - dva po zmenškané menstruaci, ale potřebovala bych to vědět co nejdříve. Děkuji.

Dobrý den, opravdu příliš nechápu, co řešíte. Test by se měl provádět až po meškání menses (to jste pochopila správně) - protože jen tehdy je možné na test spoléhat. Pokud si uděláte test ještě před termínem očekávané menstruace, může být již pozitivní, ale stejně tak když bude negativní, neznamená to, že těhotná nejste. Není to zkrátka tak spolehlivé. Je tedy dle mého názoru lepší týden počkat, než stejně test opakovat znovu, pokud bude negativní.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.06.2017, 17:54

Neplánované otěhotnění

| Lidush | 02.06.2017, 07:06

Dobrý den, mám dotaz ohledně možného neplánovaného otěhotnění. Beru antikoncepci Daylla 21tbl. Poslední tabletu dobírám vždy v úterý a v sobotu začínám menstruovat, další platíčko začínám po tydnu ve středu. Tento týden jsem zrovna mela dobírat. Ale v neděli 19. tableta) jsem celou noc zvracela z důvodu nějaké otravy jídlem (byla jsem u svého praktického lékaře) dostala jsem injekci a ERCEFURYL. Pondělní a úterní tabletu jsem v sobe již udržela a ve středu byl klasicky první den bez tablety. Ale ve čtvrtek jsem měla nechráněný sex. Chci se zeptat, jake je riziko? Popřípadě zda se to dá ještě nějak následujícím platíčkem dohnat. Něco jsem četla v příbalové informaci, ale tam jsou rady pouze když nevezmete tabletu poslední - že se následující balení začne dřív. A pokud bych byla, nebudu menstruovat už teď v sobotu (sex - čtvrtek) nebo by se to projevilo až následující měsíc? Mockrát děkuji za radu.

Dobrý den, na to je velmi těžká odpověd. Pokud jste nedělní tabletu vyzvracela, mohl být účinek porušen a mohlo dojít k ovulaci a otěhotnění. Těhotenství a jeho počáteční projevy při užívání antikoncepce jsou velmi individuální - může docházet jen ke špinění i krvácení. Takže bych se příliš nepoléhala na to, že pokud přijde krvácení v nějaké formě, těhotenství je vyloučeno. Do 5 dní po pohlavním styku se dá ještě užít postkoitální záchranná antikoncepce EllaOne. Poraďte se případně v lékárně. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:43

Můžu být těhotná?

| Milie | 01.06.2017, 08:12

Dobrý den,
už přes deset let beru antikoncepci Minisison. Pokaždé když doberu prášky během třetího maximálně čtvrtého dne ráno dostávám menstruaci. Dnes je to čtvrtý den a pořad nic. S partnerem míváme pravidelný nechráněný sex, ale pokaždé po vyvrcholení okamžitě jdu na toaletu, aby ze mě ejakulant vyšel ven a vždy se tak stane. Jsem strašně nervózní. Je možné, že bych byla těhotná? Takhle dlouho se mi nestalo, že bych menstruaci nedostala. Prosím o odpověď. Předem děkuji, Milie

Dobrý den, těhotenství se nedá vyloučit nikdy. I když berete antikoncepci, ani ta není 100%. Takže si raději udělejte test, pokud by se menstruace vůbec v pauze nedostavila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 09:09

Dobrý den, chci se zeptat, od 28.5. do 1.6. mám plodné dny, za jak dlouho se mi na těhotenském testu ukážou 2// a mohla bych být eventuélně už v tom? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pozitivní těhotenský test bývá většinou cca 10-14 dní po oplozující souloži - záleží na citlivosti testu. Jen pro vaši informaci - proces ovulace trvá max. 48hod a ne 4 dny, jak píšete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2017, 14:38

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 11.3. Jsem měla první sex. Avšak nechráněný, přítel ze mě vyšel asi pět minut před tím, než se udělal. Potom jsem měla 6 týdnů zpoždění. Kamaradky tvrdily, že je to stresem. Potom jsem dostala normálně menstruaci, která trvala šest dní. Mívám bolest v podbřišku. Ted jsem měla i druhou menstruaci, ta však byla kratší. Mamka tvrdí že to muze být tím, že jsem v tu dobu brala léky na srážlivost krve (kanavit, pamba), protože jsem byla na extrakci moudraku. Ale pořád mám takový tlak v podbřišku. Testů jsem si od toho sexu dělala asi pět a všechny byly negativní. Můžu být i přes to těhotná? Byla jsem i na gynekologii. Jde poznat těhotenství v 7. týdnu vaginalním ultrazvukem?
Předem děkuji za odpověď. Sobotková

Dobrý den, těhotenství lze na ultrazvuku poznat i v 5. týdnu, takže pokud lékař nic nepozoroval, pak určitě těhotná nejste. Navíc testy jsou negativní a jejich pozitivita by se v případě těhotenství ukázala už po 14 dnech od pohlavního styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.05.2017, 07:13

Termín otěhotnění

| Amy2601 | 25.05.2017, 16:16

Dobrý den, mám dotaz. Poslední menstruaci jsem měla 12.4.2017. Cyklus mám dle kalendáře pravidelný. S přítelem jsme spolu aktivně spali se snahou o otěhotnění. Nepamatuji si přesně dny, ale průběžně celý měsíc pravidelně. Po hádce v noci z 28.4.na 29.4. jsem měla nechráněný sex s někým jiným. Vyvrcholil mimo mě a znovu už jsme nepokračovali. Tvrdí mi, že si dával pozor. Po týdnu jsem si dělala digitální test a vyšel mi 1.-2. týden těhotenství. Dle krve jsem těhotná. Na ultrazvuk jdu později. Ráda bych věděla, zda je možné, že by dítě nebylo přítele? Když jsem v té době neměla ovulaci a ani se do mě neudělal. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, i to je samozřejmě možné. Nemůžete vědět, zda jste měla či neměla ovulaci. Každá žena nemá ovulaci přesně v polovině cyklu. Stáří těhotenství se určí až dle ultrazvuku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.05.2017, 07:11

Dobrý den, je možné, že když jsem brala 2 roky prášky Duphaston, díky kterým jsem měla menstruaci pravidelnou a normální, a potom přestala, že bude zase nepravidelná? Teď jsem ji nedostala 8 týdnů. Jsem normálně sexuálně aktivní (párkrát přerušovaná soulož). Může to být způsobeno i nízkým věkem? Je mi 15 let. Nebo jsem prostě těhotná? Děkuji.

Dobrý den, zpoždění menstruace samozřejmě může být způsobeno různymi vlivy, ale v první řadě musíte vyloučit těhotenství. Pokud provozujete nechráněný pohlavní styk, pak je velmi pravděpodobnou příčinou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.05.2017, 12:07
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Mohu být těhotná?

| Lucie98 | 22.05.2017, 17:14

Dobrý den. Před měsícem jsem přestala užívat antikoncepci po 4 letech. Tuto značku jsem neužívala celé 4 roky, vždy jsem měla s hormonální antikoncepcí celkem problémy. Věcne jsem přecházela z jedné hormonální antikoncepce na druhou. S přítelem jsme měli po vysazeni antikoncepce třikrát nechráněniýpohlavní styk. Poprvé to bylo tak nějak po 14 dnech od poslední menstruace. Podruhé a potřetí to bylo tak 1-2 dny před očekávanou menstruaci. Menstruace se ale bohužel nedostavila. Dnes je to 10.den. Zkoušela jsem si dělat už 4 testy a pořád nic. Jsem nafoukla, podrážděná, unavená, píchá mě často v podbřišku, začíná se mi dělat z určitých věci špatně od žaludku a mám neskutečné návaly horka, kdy ze mě přímo teče pot. Nikdy jsem neměla problém s opožděnou menstruaci, přesto že jsem třeba přecházela z antikoncepce. Dostávala jsem to vždy na den přesně, proto mě tohle celkem vyděsilo. Je možné, že jsem těhotná? A pokud ano, za jak dlouho mi to ukáže test? Předem mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, test většinou bývá pozitivní již 10-14 dní po pohlavním styku. Pokud byl negativní, ještě za pár dní raději zopakujte. Pokud těhotná nebudete a nebudete mít žádné jiné potíže, pak ještě vyčkejte. Není nic neobvyklého, že se někdy menstruace různými vlivy opozdí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.05.2017, 11:53

Možnost otěhotnění

| Andy646 | 18.05.2017, 08:17

Dobrý den, před týdnem se nám s přítelem stala nehoda a prasknul nám kondom. Vzala jsem si postinor, ale jsem nostitelem Leidenovi mutace a po první tabletě mě začaly bolet nohy a měla jsem strach z trombózy, takže jsem si druhou tabletku nevzala. Následující den jsem si dělala ovulační test a ten byl negativní, i ten další den. Menstruaci kvůli sportu nemám, naposledy jsem menstruovala 4 měsíce zpátky. Teď je to pátý den a já začínám špinit a mám příznaky jako při menstruaci, zadržuji vodu, bolí mě břicho, nafukuje se mi a často močím. Na těhotenský test je ještě brzy, ale já mám hrozný strach a nemůžu se uklidnit. Je možné, že bych byla těhotná? Vím, že postinor nemohl fungovat, ale mám strach, že se mi spustila ovulace a já bych mohla být těhotná. Prosím poraďte.

Dobrý den, příznaky, které popisujete jsou spíše navrub užití Postinoru, i když jen jedné tablety. Těhotenství se nedá při nesprávném užití vyloučit, jen příznaky by zřejmě nepřišly takto brzy. Jen pro vaši informaci: Leidenská mutace zvyšuje riziko trombózy jen při současném užívání léčiv v estrogeny, ne gastageny (Postinor), s těmi to souvislost nemá. Takže pro příště nemusíte užívání pozastavovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.05.2017, 08:39

Dobrý den,
máme doma 9 měsíční holčičku, kterou plně kojím, samozřejmě už jíme i příkrmy. Rodičovský příspěvek jsem si určila pouze na 2 roky, jeikož se s manželem letos chceme pokusit o další miminko, aby děti nebyly moc od sebe. Jde mi o to, jestli musím přestat kojit, aby se nám to podařilo? Od porodu jsem ještě menstruaci nedostala a nevím, zda je možné v tomto případě otěhotnět. Malou kojím přes den tak 2x - 4x, ale přijde mi, že si tím spíš už jen zahání žízeň a v noci kojím dle potřeby, taky 2x, někdy 4x, záleží na období, jestli se mi v noci budí častěji (jestli je nemocná, bolí zoubky atd.), každopádně se v noci budila na kojení vždycky. Rozhodně nechci kvůli snaze o další miminko přestat kojit malou, vím, že je to pro ni to nejlepší, co jí můžu dát, a i já ji moc ráda kojím.
Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, kojení versus menstruace a ovulace je velice individuální. Jsou ženy, které i při kojení menstruují a ovulují už po skončení šestinedělí, ale některým ženám naopak ovulace a menstruace nastupuje až v době, kdy úplně přestanou s kojením. Takže pokoušet se můžete, ale pokud nemáte při takové frekvenci kojení menstruaci, je zde malá malá pravděpodobnost otěhotnění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 07:21

Pravděpodobnost otěhotnění

| Maji | 16.05.2017, 08:47

Dobrý den,
měli jsme s přítelem krátký nechráněný styk. Je si jistý, že do mě neejakuloval. Mám ale obavy, že k oplodnění mohlo dojít díky preejakulátu, tzv. kapičkám lásky/touhy. Jak velká je pravděpodobnost otěhotnění?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný den. :)

Dobrý den, jaká je pravděpodobnost vám nejsem schopna žádným způsobem vyčíslit, největší pravděpodobnost je během ovulace, cca v polovině cyklu. Ale k otěhotnění může dojít prakticky kdykoliv při nechráněném styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 06:59

Mohu být těhotná?

| martulina7 | 15.05.2017, 11:10

Dobrý den, paní doktorko...mám takovej menší dotaz. Teprve čtyři dny neberu antikoncepci, dnes bych podle kalkulačky měla mít ovulaci. Ve čtvrtek a v sobotu jsme měli s přítelem nechráněný styk. Dva, tři dny mě píchá v pravým podbřišku, jsem nafouknutá a dnes jsem začala trochu krvácet a jsem taková malátná. Nikdy jsem toto uprostřed cyklu neměla, ani jsem netušila, kdy mám plodné dny a ovulaci. Je asi blbost, že bych byla takhle rychle těhotná, ne? Není to jen, že přišla ovulace a proto to píchání a lehký krvácení? Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, těhotenství se samozřejmě vyloučit nikdy při nechráněném styku nedá, nicméně příznaky, které popisujete, nanastupují tak rychle, tj. několik dní po oplození. Spíše bych vaše stavy připisovala ovulaci či nadcházející menstruaci. Přece jen v době užívání antikoncepce jsou během cyklu hormonální hladiny vyrovnané a tak k těmto stavům většinou nedochází. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2017, 09:08

Pregnyl na ovulaci

| rakosnicek | 14.05.2017, 08:34

Dobrý den,
po aplikaci Pregnylu dojde vždy k ovulaci po cca 36 hod, i když by byl Pregnyl aplikován třeba předčasně a tudíž by folikul nebyl ještě dostatečně zralý? Mohu otěhotnět, pokud mám v den ovulace bílý krémový hlen? Děkuji moc za odpověď!

Dobrý den, ano, Pregnyl by měl způsobit ovulaci cca 36 hodinách po aplikaci. Zřejmě existují výjimky, nic není v medicíně 100%, ale mělo by tomu tak být. Charakter výtoku nemá na otěhotnění při ovulaci vliv. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.05.2017, 15:52

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu. Dne 17.4.2017 jsem byla přijata do nemocnice ohledně podezření na mimoděložní těhotenství. Ještě v ten den mi provedli laparoskopii s potvrzením mimoděložního těhotenství, současně mi byl odstraněn pravý vejcovod. V tuhle chvíli probíhá vše bez komplikací avšak můj lékař mi doporučil minimálně 3 měsíce než se začneme snažit znovu s tím, že dřívější snaha by mohla vést k opakovaným komplikacím či dokonce k uhnízdění vajíčka ve srůstu. Po sdělení zkušeností mých kamarádek s jejich lékařem jim bylo sděleno, že nemají otálet, počkat, až se dostaví první menstruace a poté to nechat na přírodě. Jelikož nic nechci podcenit, prosím o Váš názor. Děkuji

Dobrý den, myslím také, že stačí vyčkat na první menstruační cyklus a poté se můžete začít snažit. Čekání v případě anamnézy mimoděložního těhotenství nemá žádnou logiku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.05.2017, 15:27

Zdravím naposled já, můžu si teda být jistá, že těhotenský test neprokazuje otěhotnění z onoho styku ? Není nějaká teorie, kdy by vajíčko bylo oplodněno v děloze a rapidně se uchytilo? (vzhledem k tomu, že to bylo den před očekávanou menstruací) nebo jsou opravdu jediné 2 verze nádor/cysta nebo výrobní chyba testu ?

Pokud byste měla test pozitivní již první den po styku, byla byste zřejmě první na světě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 12:24

Kontryhel a menstruace

| Eví2 | 12.05.2017, 12:07

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda nemáte nějaké zkušenosti s pitím kontryhelového čaje a jeho negativní vliv na menstruaci? Již 7 měsíců se snažíme o miminko a po vysazení hormonální antikoncepce mám cykly ne úplně pravidelné (28 - 37 dní). Vždy před menstruací tak 2 - 3 dny lehce špiním s tím, že špinění postupně sílí až se rozjede menstruace. Poslední cyklus jsem začala pít kontryhel a fertipronu (doufala jsem, že mi cykly nějak srovná) a 27. den cyklu jsem začala špinit a špinila jsem 5 dní úplně malinko a teď už 3 dny čisto a menstruace také nedorazila. Nyní jsem 34. den cyklu a ráno byl těhotenský test negativní. Těhotná tedy asi nebudu, ale pokud menstruace nedorazí, ještě zkusím test opakovat za týden, ale spíš mám strach, jestli mi kontryhel nemohl nějak rozházet cyklus a případně způsobit poruchu menstruačního cyklu? Ale slyšela jsem na něj spíš pozitivní recenze. Nevím, zda ho pít i v dalším cyklu. Pila jsem od 1. dne menstruace do ovulace.
Děkuji.

Dobrý den, bohužel vám v této otázce neporadím. Nemám s kontryhelem a jeho vlivem na mentruaci žádnou zkušenost. Obecně si ale myslím, že nepravidelnost cyklu bude spíše způsobena něčím jiným.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 12:23

Dobrý den, ráda bych se vás zeptala, jestli Dostinex může způsobit falešný těhotenský test. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Dostinex by neměl ovlivňovat výsledek těhotenského testu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:40

Zdravím, psala jsem příspěvek "Zdravím, 8. došlo k chráněnému styku (prezervativ se zdál neporušený). Ještě ten den mi bylo zle a den na to došlo ke zvracení. 10. mi vyšel pozitivní těhotenský test. Je něco takového možné ? Díky." Jde o to že to bylo moje poprvé, takže z dřív není možné. Menzes se měla dostavit 9. Bylo by vysvětlení na tohle, či proč je prostě pozitivní? Díky.

Dobrý den, není stoprocentně možné, aby měla žena pozitivní test 2. den po styku. Pokud byste z tohoto styku otěhotněla, druhý den se teprve oplodněné vajíčko posunuje vejcovodem směrem k děloze a těhotenský hormon (ten způsobuje pozitivitu testu), který je vylučován trofoblastem (tkání, která vzniká po uhnízdění vajíčka v děloze) se ještě v tom čase nemá z čeho vylučovat. Test může být tedy buď falešně pozitivní, ve vzácných případech je těhotenský hormon vylučován některým typem cysty či nádoru. Pokud máte tedy test opravdu jasně pozitivní, navštivte lékaře k ověření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:39

Zdravím, 8. došlo k chráněnému styku (prezervativ se zdál neporušený). Ještě ten den mi bylo zle a den na to došlo ke zvracení. 10. mi vyšel pozitivní těhotenský test. Je něco takového možné ? Díky.

Dobrý den, není možné, aby byl test pozitivní 2 dny po oplození. Pravděpodobně jste otěhotněla z některého dřívějšího styku. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:19

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když po 1 hod jsem si vzala tabletu po escapelle, pak bylo menší krvácení 3. den a menstruace, kdy měla přijít, přišla v termínu až 9. den večer. Těhotenský test jsem dělala ten 5.a 9. den ráno a byl negativní. (Těhotenský test byl udělán za cca 20 dní po nehodě.) Nemohl nějak ovlivnit ten test menstruaci? A když jsem už dostala další 3 normální menstruace jen 1-2 dny zpoždění, mohla bych bý těhotná? Děkuji.

Dobrý den, pokud byl test téměř 3 týdny po styku negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:10

Dobrý den, před dvěma dny jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk, přičemž byl v pochvě pouze 10 sekund, opravdu jen zasunul a to pouhých pár cm. Den na to mi bylo nevolno, takový pocit na zvracení, ale přítel neejakulovat. Říká, že žádný únik spermií necítit (předejakulát). Také jsem měla den po menstruaci, takže nešlo o plodné dny. Je možné, že jsem těhotná? Mohou se příznaky (viz nevolnosti) projevovat tak brzo a má smysl zajít si v tomto případě pro prášky poslední záchrany? Neuběhlo ani 48 hodin, takže by prášky pořád mohly zabrat. Prosím o rychlou odpověď. Děkuji.

Dobrý den, nevolnost jako příznak nového těhotenství by se určitě nemohla projevit ihned druhý den po pohlavním styku. Nicméně upozornuji, že každý nechráněný styk skýtá riziko otěhotnění, a to i když nědošlo k přímé ejakulaci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:02

Mohla bych být těhotná?

| Markocz | 08.05.2017, 20:10

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li můžu byt těhotná, beru antikoncepci dienille pravidelně. Beru jí asi 4 měsícem, před tím jsem brala jinou. Tento měsíc se ale nedostavily měsíčky, a tak bych chtěla vědět, jestli bych mohla být těhotná. Měla jsem teď i stresy kvůli maturity (dokončení chybějící zkoušky). Tak jestli je možné, že se to nějak zastavilo kvůli stresu.

Dobrý den, důvodů, proč se krvácení nedostavilo, může být více, ale těhotenství se vždy musí vyloučit - žádná antikoncepce není 100% a tudíž je vždy nutné na těhotenství myslet. Udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.05.2017, 07:23
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Pravděpodobnost otěhotnění

| Bibi67 | 08.05.2017, 11:25

Dobrý den, jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Beru antikoncepci Minerva druhý měsíc, desátou tabletu a bohužel také třetí den antibiotika Dalacin C a měla jsem nechráněný pohlavní styk. Je mi tedy už 40, ale cyklus mám prý bez antikoncepce plně funkční. Je riziko otěhotnění? Předem velice děkuji za odpověď. B.

Dobrý den, užívání antibiotik může ovlivnit účinek antibiotik. Jaká je pravděpodobnost, to vám bohužel nemůžu vypočítat. Pouze můžu konstatovat, že nemožné to není, i když je pravděpodobnost malá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.05.2017, 07:19

Jsem těhotná?

| bublinka23 | 07.05.2017, 18:32

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že jsem mohla otěhotnět. Takže 12.3. jsem měla nechráněný sex, přítel říkal, že to stihl a nemusím se bát. Normálně jsem měla pravidelnou menstruaci, takže jsem měsíčky měla 3.4., ale teď se mi měsíčky zpozdily. Mohu být těhotná? Děkuju předem za odpověď.

Dobrý den, těhotná být můžete vždy, když máte nechráněný styk. Antikoncepční metoda "stihl - nestihl" příliš učinná není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.05.2017, 07:18
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Mohu být těhotná?

| evanova100 | 04.05.2017, 15:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem 18 dní po pohlavním styku. Poslední dobou je mi zle od břicha, zdá se mi, že mi narostlo břicho. Nemám chuť k jídlu, koupila jsem si těhotenský test, který byl negativní. Menstruaci jsem měla od 10. 4. do 15. 4., poté jsem měla pohlavní styk 17.4. Den ovulace začal 19.4. a končil 25. 4. Co si myslíte, mohu být těhotná nebo ne? Ještě přikládám informaci, že mi je zle a bolí mě mezi podbřiškem a hrodou takže tak ve středu. Co myslíte?

Dobrý den, pokud si myslíte, že byste mohla být těhotná, pokud se zpozdí menstruace, proveďte těhotenský test. Jinak pro vaši informaci - není možné, aby ovulace trvala od 19. do 25.4. Ovulace je děj, který probíhá cca 24 hodin a nemůže tudíž trvat více dní. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, beru antikoncepci Mistru už skoro 2 roky vždy na čas. V neděli mi měla přijít menstruace, vždy chodí ráno jako hodinky, ale v neděli přišla po obědě a jen špinění, občas trochu krve. Je možné, že jsem těhotná? Co bych měla dělat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud menstruace přišla, i když má jiný charakter, pak je těhotenství nepravděpodobné. Jistotu ovšem budete mít jen po provedení těhotenského testu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:38

Ahoj, před 14ti dny jsem měla svůj první sex, bohužel nechráněný. Nevím, jestli jsem měla nebo neměla plodné dny, ale udělal se vedle. Bála jsem se a tak jsem si 48 hodin poté vzala Postinor. Krvácení po Postinoru jsem dostala za 5 dní. Bolelo mě v podbříšku a dá se říct, že bolí doteď. 7dní po sexu jsem si udělala test - negativní. Dnes znovu 14. den po sexu a taky negativní. Pořád mě bolí v podbříšku a chodím častěji čůrat, myslíte, že bych mohla být těhotná? Po tom co jsem dostala po postinoru krvácení? Děkuji.

Dobrý den, pokud máte test negativní 14 dní po pohlavním styku, pak zřejmě tehotná nejste. Pobolívání v podbřišku může být signál i blížící se menstruace. Pro jistotu ale za pár dní můžete ještě test zopakovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:42
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den,
mohu se na Vás obrátit pro mě se závažným problémem. Je tomu pár dní, kdy gynekolog oznámil partnerce, že odhaduje, že je v 6,5. týdne těhotenství. Jak hodně se může gynekolog s určením splést? S partnerkou jsme měli milenecký vztah před 4-7 týdny. Odhad gynekologa se přesně trefuje na datum, kdy jsme byli spolu. Bohužel mi zatajila, že předtím měla s nějakým nějaký úlet, který si nepamatuje. Ten mohl být nejdříve před 10 týdny. Do toho teď nám to neklape a poslední 4 týdny přebývá u někoho jiného, se kterým taky spala. Proto se chci zeptat, o kolik je gynekolog schopný se splést? Děkuji za pochopení. Snažím se o to ji získat zpět.

Dobrý den, pokud gynekolog stanovil stáří těhotenství dle ultrazvuku, pak odchylka může být v počátku gravidity pouze pár dní, rozhodně ne několik týdnů.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:43

Mohu být těhotná?

| Smaile | 29.04.2017, 18:59

Zdravím, chci se zeptat, zda se dá otěhotnět čtvrtý den po ovulaci podle plodného kalendáře. Měli jsme s přítelem pohlavní styk nechráněný a ráno jsem měla hnědočervený hlen. Je možné, že jsem měla ovulaci nebo můžu být těhotná? Den před plodnými dny jsme měli též pohlavní styk, ale neudělal se do mě, ale je možné, že mu něco ukáplo Innocent, předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, 4. dne po ovulaci otěhotnět teoreticky nelze. Otěhotnět jde jen v době ovulace. Je ale možné, že ovulace proběhla později, než si někdy myslíte. Počítat plodné a neplodné dny je málo spolehlivá antikoncepční i plánovací metoda - ne každá žena ma ovulaci přesně v polovině 28mi denního menstruačního cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.04.2017, 15:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na možnost otěhotnění. Po umývání ejakulátu z břicha a noh, kdy mi voda stékala do oblasti pochvy, jsem si dala tampon, jelikož jsem měla poslední den menstruace. Je možné, že bych mohla otěhotnět? Děkuji.

Dobrý den, pravděpodobnost je mizivá, pokud spermie nebyly přímo ve styku s pochvou, což dle vašeho popisu nebyly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:19

Dobrý večer, hormonální antikoncepci beru 4 a půl roku. S přítelem máme za 2 měsíce svatbu a po svatbě bychom chtěli miminko. Přítelova babička pochází z dvojčat. Proto moje otázka zní, zda si mám dát pauzu po užívání antikoncepce před tím, než začneme plánovat miminko, anebo hned po vysazení antikoncepce můžeme na miminku pracovat? Možná vás moje otázka zaskočila, ale nechci dvojčata. Děkuji velmi pěkně za odpověď a přeji pěkný zbytek večera.

Dobrý den, nevím, kam vaše otázka směřuje, příliš jí nerozumím. Jestli si myslíte, že na dvojčetné těhotenství má vliv, zda si uděláte či neuděláte pauzu po vysazení antikoncepce? S tím to logicky vůbec nesouvisí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:22

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, 25.4. jsem měla 1. pohlavní styk, který byl nechráněný. Menstruaci mám každých 33 dní, obyčejně nemám zpoždění, až po prvním styku jsem měla zpoždění 5 dní. Po 2. pohlavním styku jsem měla podobný problém, zpozdila se o 6 dní. 8. 4. jsem měla další pohlavní styk, který byl nechráněný, ale nemám vědomí o tom, že se partner do mě udělal/vyvrcholil a menstruace se zpozdila o 10 dní. Je možné, že se během styku uvolnilo nějaké sperma? Je možné, že jsem těhotná? Nebo je to způsobené něčím jiným? Prosím o radu. Předem velmi děkuji.

Dobrý den, předopkládám, že jste chtěla napsat, že první pohlavní styk byl 25.3. a ne 25.4.2017. Každopádně pokud máte zpoždění menstruace, je možné, že jste těhotná - to je u nechráněného pohlavního styku možné kdykoliv. Udělejte si tedy těhotenský test, abyste těhotenství vyloučila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.04.2017, 11:21

Nedostavení menstruace

| tertera | 26.04.2017, 11:09

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, ve středu jsem dobrala poslední prášek z platíčka, potom od čtvrtka mi nastala 7denní pauza, v neděli jsem měla s přítelem nechráněný styk (při pauze bych měla být chráněna), ale nedostavila se mi menstruace, a dnes bych měla začít nové platíčko. Nevíte, co by se mohlo dít? Je to normální, aby se menstruace nedostavila? Děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den, někdy se to stát může. Rozhodně by nedostavení se krvácení nemělo souviset s nedělním pohlavním stykem. Raději si ale udělejte těhotenský test, abyste vyloučila těhotenství z některého předchozího styku. Antikocepce přeci jen není 100%.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 10:25

Dobrý den, před pár měsíci jsem byla na miniinterupci ze zdravotních důvodu, po ní jsem dlouho krvácela, ale domnívám se, že to menstruace nebyla. Poslední menstruaci jsem měla v prosinci a od té doby ji nemám, prášky brát nechci, s manželem si přejeme miminko, ale nedaří se. Gynekolog mi řekl, že menstrace mi příjde, ale stále nic. Někdy mívám bolesti v podbřišku a mám hustý výtok, je to normální? Myslíte si, že mohu otěhotnět znovu i bez ní? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud dlouhodobě nemáte menstruaci, zvláště po zákroku, bylo by dobré udělat ultrazvukovou kontrolu, zda alespoň narůstá sliznice. Někdy se mohou po kyretáži vytvořit srůsty a ženy pak nemenstruují nebo pouze špiní. Pokud by sliznice vypadala jakž takž normálně, bylo by dobré menstruaci vyvolat a následně v druhé polovině cyklu nasadit gestageny (ty otěhotnění nebrání). Bez menstruace je možnost otěhotnění minimální. Pokud nemenstruujete, pravdepododně ani neprobíhá ovulace a bez té se otěhotnět nedá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 10:21

Dobrý večer, snažíme se o mimi už rok a stále se nedaří, mám asi už týden příznaky těhotenství, skoro všechny, migréna, nateklé prsa, nevolnosti, hustý výtok atd. Dnes před hodinou jsem si udělala test a něco jsem tam uviděla, pro jistotu jsem si to vyfotila a fotoaparát zachytil druhou čárku. Nevím, jestli mám vidiny či co, ale chci slyšet Váš názor, vidíte tam taky 2 čárky? Děkuji :)

Dobrý den, těžko dle fotky říci - je to nejednoznačné. Spíše bych se přikláněla k tomu, že tam druhá čárka není, ale nejrozumnější bude, když test s odstupem několika dní zopakujete - třeba koncem týdne. Pokud těhotná jste, pozitivita by se měla již ukázat zřetelněji.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 10:24

Dobrý den. Zhruba před dvěma měsíci jsem otěhotněla. Podstoupila jsem potrat požitím potratové pilulky Mifegyn. Před 17ti dny, v první den menstruace, jsem po konzultaci s mým gynekologem začala brát svoji první hormonální antikoncepci Tanielle (předtím jsem nikdy žádnou hormonální antikoncepci nebrala). Od prvního dne, kdy jsem si vzala první tabletku HA, krvácím, tudíž už skoro měsíc. Na předchozí dotaz jste mi již odpověděla, že je to možné, že to může být jeden z nežádoucích účinků. Po požití potratové pilulky jsem byla na kontrolním ultrazvuku, který dopadl dobře, podle mého gynekologa v pořádku. Dobírám teď první platíčko s tabletkami, poslední řádek, při kterých se má menstruace dostavit a myslím, že se dostavila i s menstruačního bolestmi. I přesto mám obavy, že jsem mohla otěhotnět, tak se chci zeptat, zda je to možné, protože jsme s přítelem měli pohlavní styk, samozřejmě jsme si dávali pozor a jak už jsem zmiňovala, HA beru sice jen měsíc, ale pravidelně.

Dobrý den, pokud užíváte HA pravidelně dle návodu, pak byste měla být standartně chráněna. Je nutné si ale uvědomit, že samozřejmě žádná antikoncepce není 100%. Možnost otěhotnění je však mizivá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:02

Dobrý den,
dnes je to 19. den zpoždění menstruace, těhotenské testy vycházejí negativní. Cítím tlak na obou vaječnících a jsem nafouklá. Cyklus mám +-1/2 dny pravidelný, normálně je 35 dní (dnes už je to 54 dní). Před týdnem jsem volala na svou gynekologii s tím, že příznaky stejné, bylo mi řečeno, že mám počkat do předpokládané další menstruace a pokud se nedostaví tak zavolat. Cca před 4 týdny jsem byla na klasické kontrole, paní doktorka mi zjistila malou cystu na levém vaječníku s tím, že je malá a zmizí sama a není se čeho bát. Má otázka tedy zní, mám opravdu čekat na další menstruaci s tím, že si těhotenské testy budu dál zkoušet (dělám je tak jednou za 2-3 dny), nebo si vydupat kontrolu? Antikoncepci neberu už 3-4 roky, a s manželem se pokoušíme zhruba od prosince. Bohužel jsem si zatím nedokázala vypozorovat termín ovulace na čemž jsem chtěla víc zapracovat po menstruaci, která se zatím ale jak už bylo řečeno nedostavila. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, zpoždění menstruace může být dáno i ovariální cystou, která možná ještě nepraskla a má vliv na hormonální hladiny. Vyčkejte do termínu další menstruace (kontrolu dříve si rozhodne " vydupávat " nemusíte, pokud nemáte nějaké zásadní akutní potíže - bolesti atd.) Pokud se menstruace nedostaví, gynekolog vám pravděpodobně aplikuje injekci na vyvolání menstruace čímž může způsobit i prasknutí cysty a poté budete společně řešit vaše další potíže. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:06

Mohu mít ještě děti?

| Paja123 | 22.04.2017, 18:19

Dobrý den - píšu dotaz od kamarádky.
Mohu ještě otěhotnět, když mám podvázané vaječníky? Chtěla bych ještě miminko,byla jsem mladá a už jsem nečekala, že potkám někoho, s kým budu chtít ještě miminko. Mám tedy už deti, ale chtěla bych další, je to prosím možné? Mám 39 roků.
Děkuji předem Vohralíková

Dobrý den, zřejmě máte na mysli podvázané vejcovody, nikoliv vaječníky. Ty ani podvázat nejdou. Pokud máte operačně podvázané vejcovody, pak přirozenou cestou mít děti již nemůžete. To, že jste s nevratností výkonu srozumněná, jste jistě podepisovala v Souhlasu s operačním výkonem. Možnost těhotenství je tedy pouze metodou umělého oplodnění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:10

Dobrý večer, před týdnem jsem byla na pilulkové interrupci. Vše probíhalo v pořádku, bez problému. Dnes jsme s přítelem měli pohlavní styk a bohužel nám praskla ochrana. Mohu být znovu těhotná? My miminko zatím nechceme kvůli finanční situaci. Mám si pro jistotu koupit v lékárně postinor? Nebo jak mám postupovat? Předem moc děkuji. Pěkný večer, Zuzana

Dobrý den, ano, otěhotnět můžete i po potratové pilulce, i když je to velmi málo pravděpodobné. Raději tedy zakupte Postinor. Možná byste měla zvážit hormonální antikoncepci (pokud smíte užívat). Její užívání by vás vyšlo pravděpodobně levněji než potratová pilulka a postkoitální antikoncepce. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:38

Případné těhotenství

| Smíšek32 | 16.04.2017, 15:11

Dobrý den, paní doktorko,
měla bych na Vás dotaz. Předem se omlouvám za to, že se pokusím co nejlépe Vám nastínit situaci.
V listopadu 2016 jsem přestala brát hormonální antikoncepci po zhruba cca 4 letech (začala jsem ji brát v 15). Trpím Leidenskou mutací, moje lékařka s tímto stavem obeznámená byla a brala jsem hormonální antikoncepci Azalii.
Menstruaci od té doby mám v celku pravidelnou zhruba po 28-29 dnech. Dne 13. 3. 2017 se nám s partnerem stala nehoda /prasknul nám prezervativ/, do hodiny od této události jsem si vzala nouzovou antikoncepci Ellaone. Druhý den jsem ale začala krvácet s jednodenním přestávkou jsou krvácela zhruba 14 dní. Poslední menstruaci před nehodou jsem měla 21. 2. 2017. Těhotenská test jsem si ze strachu ještě nedělala, nevím, zda hormony obsažené v přípravku EllaOne mohou mít za následek opoždění menstruace. Nutno dodat, že si nejsem úplně jistá, od kterého dne mám počítat poslední menstruaci, když jsem ji měla s denní pauzou (doslala jsem to 2x za sebou)
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
S.

Dobrý den, z vašeho příspěvku nevyplývá, na co se vlastně chcete zeptat. Pokud jste měla do doby užití nouzové antikoncepce pravidelnou menstruaci, pak krvácení po užití Ellaone lze považovat zřejmě spíše za nežádoucí učinek této metody (jak je napsáno v příbalovém letáku). V příbalovém letáku, který byste si měla vždy pečlivě přečíst, pokud užíváte nějaký lék stojí: Pokud je následující menstruace zpožděna o více než 7 dnů, nebo je neobvykle slabá či silná, nebo pokud zaznamenáte příznaky, jako je například bolest v podbřišku, nevolnost, zvracení nebo bolest prsů, nebo pokud máte pochybnosti, zda nejste těhotná, proveďte těhotenský test.

Těhotenství se tedy vyloučit nedá a proveďte těhotenský test. Do 3 týdnů po užití Ellaone byste tak jako tak měla navštívit svého gynekologa nebo ho alespoň o užití a průběhu informovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 18:42

Dobrý den, měli jsme s partnerkou sex. Ono se tomu ani nedá říkat sex. Pouze stimulování, vnikl jsem do její pochvy pouze do cca 1-2 cm. Chtěla bych se zeptat, zda je možnost oplodnění. Cítila semeno pouze venku pochvy, ale ne uvnitř (jestli se to dá poznat vůbec). Ihned potom jsem šel koupit Postinor. Vzala si ihned cca hodinu po. A po dvanácti hodinách další. Jenom nevím, co přesně znamená nepravidelné krvácení do dalšího menstruačního cyklu, mohu se zeptat, co to znamená? Jestli když bude mít menstraci, tak to znamená, že je těhotná nebo naopak? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v příbalovém letáku, který si jistě vaše přítelkyně před užitím přečetla se píše o menstruaci následující:

Po užití přípravku Postinor-2 bude Váš menstruační cyklus obvykle normální a začne v obvyklý den; nicméně někdy to může být o několik dní později nebo dříve. Pokud se menstruace o více než 5 dní opozdí, nebo se v době očekávané menstruace dostaví “neobvyklé“ krvácení nebo pokud se domníváte, že můžete být těhotná, zkontrolujte možnost otěhotnění těhotenským testem.

Nepravidelné krvácení do dalšího menstruačního cyklu je jednoduše krvácení mimo menstruaci - nevím, co dále k tomu dodat. Neznamená to ani, že je žena těhotná, ani těhotenství nevylučuje. Je to pouze jeden z možných nežádoucích účinků.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 05:51

Dobrý den, snažíme se s manželem o dítě, ale manžel měl před týdnem neštovice. Chtěla bych se proto zeptat, zda je možné pokoušet se o otěhotnění i tento měsíc (ovulace cca za 10 dní), nebo je lepší počkat, až od nemoci muže uplyne delší doba.
Děkuji.
Lada

Dobrý den, kvůli neštovicím vašeho manžela nemusíte čekat a můžete začít se pokoušet ihned.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.04.2017, 06:13

Možné těhotenství

| mirkafi33 | 13.04.2017, 09:49

Dobrý den, chci se zeptat: doteď jsem měla menstruaci pravidelně a teď nic. 4 dny má zpoždění, naposledy jsem ji měla 15.března. Zkoušela jsem test, dvakrát a pokaždé až horní čárka, k doktorce jsem objednaná až na 15. května, muže jít o tehotenstvi? Bývá mi při jízdě autem i chvílemi na zvracení ,což mi nikdy problém nedělalo, jen když jsem čekala malou před 9lety.

Dobrý den, pokud jste poslední menstruaci měla 15.3., pak další měla přijít 12.4. Zatím se jedná o 1 den zpoždění, což ještě nemusí znamanet těhotěnství. Cyklus 28 dní +- 7 dní je stále v normě. Samozřejmě ale těhotná být můžete, ale na pozitivitu testu může být ještě brzy. Pokud se krvácení nedostaví, test zopakujte za pár dní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:44

Otěhotnění při menstruaci

| Lenice27 | 12.04.2017, 19:55

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je možné otěhotnět během menstruace. Na internetu někdo píše, že ano a někdo, že je to vyloučeno. 2. a 3. den menstruace jsem měla nechráněný pohlavní styk s ejakulací do pochvy. A je možné zjistit těhotenským testem, zda jsem těhotná, když je to cca 4 dny od pohlavního styku?
Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, otěhotnění je možné i při menstruaci, i když pravděpdobnost je daleko menší než uprostřed cyklu v období plodných dnů. Vzácně může ale ovulace nastat i v období menses. Těhotenský test bývá pozitivní až cca 10-14 dní po oplozující souloži. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.04.2017, 12:41

Dobrý den,
prosím o radu, měla jsem styk se svým přítelem po 6-ti dnech používáni antikonceoce Jangee. Přítel se do mě neudělal a antikoncepci jsem začala brát, když jsem měla jen výtok a ne menstruaci.
Jak je velká pravděpodobnost otěhotnění?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud byste začala užívat antikoncepci 1. den mestruace, pak byste měla být chráněna ihned. Pokud se ale jednalo jen o výtok, pak bych se na to příliš nespoléhala. Prvních 7 dní byste se měla chránit ještě jiným způsobem. Pokud přítel neejakuloval, pravděpodobnost je malá, ale vyloučit nelze nic.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.04.2017, 08:20

Tabletka "po"

| Kasenka88 | 10.04.2017, 10:43

Dobrý den, prosím o radu. Menstruaci mívám pravidelnou po 28 dnech, pouze tato poslední byla po 31 dnech a skončila po 5 dnech 3.4. V pátek 8.4. cca kolem 11.hodiny večer jsem měla nechráněný styk. Přítel do mě neejakuloval. Ale vím, že produkuje celkem dost preejakulační tekutiny. V sobotu jsem si raději šla do lékárny pro tabletku Escapelle, kterou jsem užila ve 4 hodiny odpoledne. Jaká je prosím pravděpodobnost otěhotnění? Po tabletce jsem nepociťovala zatím žádné vedlejší účinky, max. únavu. Je možné,že by tabletka nezabrala? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to, že jste po požití tabletky nepociťovala nic neobvyklého neznamená, že byla neúčinná. Co se týče pravděpodobnosti, je to podobné, jako s antikoncepcí. Účinnost a spolehlivost je vysoká, ale možnost otěhotnění je vždycky, i když minimální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 08:33

Dobrý večer, přidávala jsem příspěvek. Napsala jste, že jsem těhotná, když mám hCG v krvi 406. Poslední menstruace byla 11.3., nevíte v jakém týdnu to mohu být? A jestli se něco pozná u gynekologa? Jdu tam ve středu. Děkuji moc a krásný večer.

Dobrý den, Váš gynekolog to jistě na ultrazvuku pozná, v kterém týdnu jste. Dle hodnoty hCG je to úplný začátek těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.04.2017, 09:44

Výsledky hCG

| lokinka1991 | 07.04.2017, 14:50

Tak jsem přišla teď z krve a mám tam tohle. Nevyznám se v tom, můžete mi poradit? Děkuji.

Dobrý den, nevím, v čem přesně chcete poradit. Hodnota těhotenského hormonu je 400 IU. Jste tedy těhotná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:53

Dobrý den, v neděli dne 2.4. ve 2 hodiny ráno se nám s přítelem stala nehoda. Praskl nám kondom a vše zůstalo ve mě (antikoncepci neberu) a hned 2.4. ve 12 hodin odpoledne jsem si vzala Escapelle. Jaká je možnost otěhotnění? :( Poslední menstruaci jsem měla 24.3. a skončila ve čtvrtek 29.3. Děkuji.

Dobrý den, pokud jste takto brzy užila escapelle, pak by tato forma kontracepce měla zabránit případnému otěhotnění. Žádná antikoncepce však není 100%, řiďte se tedy informacemi v příbalovém letáku, pokud by se další menstruace nedostavila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:54

Dobrý den, před rokem jsem byla hospitalizována s cystou, která nakonec nebyla operovaná, ale sama odezněla. Na preventivní prohlídce u svého gynekologa poté již žádná cysta nalezena nebyla. Dnes mám o 9 dní opožděnou menstruaci a neustálé bolesti v podbřišku a v zádech jako před menstruací. Dnes ráno jsem udělala těhotenský test, ze začátku byla čárka slabá, poté asi po necelých 5 minutách zesílila. Ke gynekologovi se dostanu nejdříve za týden, jelikož má dovolenou. Chci se zeptat, nemůže být test falešný např. kvůli dřívějším problémům s cystou? Znervózňují mě i bolesti jako před menstruací. Přikládám foto testu. Jedná se to test z lékárny.

Dobrý den, vzácně se stává, že těhotenský test může být falešně pozitivní i díky působkům vylučovaných cystou, ale spíše bych se přikláněla k těhotenství. Pokud je druhá čárka slabá, pak je to většinou z důvodu ještě nízké hladiny těhotenského hormonu.   

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:57

Tabletka PO

| janadlugos | 05.04.2017, 08:51

Vážená paní doktorko,
chci se zeptat. Měla jsme nechráněný pohlavní styk v první den menstruace (špinění) 28.3.2017. 30.3.2017 ráno jsem užila pro jistotu tabletku ella one (aji když partner do mě neejakuloval). Je vůbec nějaké riziko těhotenství v tomto případě? Vzala jsem si tabletku první den menstruace, předpokládáte, že bude velmi narušený cyklus nebo příjde menstruace tak, jak má? Mám pravidelný 28denní cyklus, ale po užití tabletky PO se mi jakoby menstruace začala ztrácet (obyčejně ji mám tak 4 dny, teď po 3 dnech skončila, ale mohlo to být aji tím, že byla slabá).
Děkuji Vám za odpověď,
Jana

Dobrý den, otěhotnění první den menstruace je obecně málo pravděpodobné, ale vyloučit se nedá, takže jste udělala dobře, že jste pro svůj klid tabletku užila. Jak velké je riziko narušení cyklu, Vám nedokáži vyčíslit. Nepravidelné krvácení v dalším cyklu patří mezi časté vedlejší účinky.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:41

Jsem těhotná?

| mikaa92 | 05.04.2017, 03:54

Dobrý den, mám dotaz. S přítelem se snažíme o miminko. Nedařilo se a tak jsem na to přestala myslet. Jenže poslední měsíc mnou cloumaly hormony. Morbidně mi ztvrdla prsa, bolely, svěděly bradavky a vylezly mi žilky na prsou a nohou. Začly mě i strašně bolet nohy. To jsem si samozřejmě řekla, že mám před menstruací, že to nic neznamená. Začala jsem mít bílé výtoky. Ale menstruaci, kterou jsem dostala, jako menses popsat nemůžu. O tři dny se mi zpozdila. Tak jsem se probudila docela s velkým množstvím krve na kalhotkách. Bylo to spíše hustší. Chvílemi jen růžové proužky. Pak jasně růžovo-červený hlen spíš, ale jasně červenou krev jsem neměla. Třetí den pouze špinění. A růžový tenký proužek a nic.Trvalo to pouze tři dny - bezbolestně. A takhle krátkou a podivnou menstruaci nemívám. Myslíte si, že je to příznak těhotenství? Tohle mě docela teď zmátlo. Děkuji za odpověď, Michaela

Dobrý den, nepravidelné či neobvyklé krvácení (co se intenzity týče) se může někdy na začátku těhotenství objevovat, ale vyloženě o "příznak" těhotenství se nejedná. Pokud chcete mít jistotu, udělejte si těhotenský test. V případě těhotenství by již měl být pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:42

Dobrý večer, s přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk a ještě aji přerušovaný. I přesto mám už 5 dní zpoždění menstruace, dělala jsem si 3 těhotenské testy, všechny vyšly negativní aji z ranní moči. Jemně mě pobolíbají prsa, jako když mám menstruace, jenže tu nemám a nevím, co se se mnou děje, když aji testy jsou negativní. Břicho mě nebolí a nemám ani žádný výtok. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jsou testy opakovaně negativní 5. den zpoždění, pak není těhotenství pravděpodobné, ale pro jistotu zopakujte za pár dní ještě test znovu. Pokud bude stále negativní, pak navštivte neakutně gynekologa, aby objanil důvod Vašeho zpoždění. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:43

Mohu být těhotná?

| anysekkk | 04.04.2017, 06:49

Dobrý den,
naposledy jsem měla menstruaci 8. 3. Poté mi doktor řekl, že mám vysadit antikoncepci, pak se to zvrtlo a byl z toho pohlavní nechráněný sex. A přítel si je jistý, že se do mě neudělal. Ale do teď jsem to nedostala, tak nevím, co mám dělat. Test jsem si dělala, byla jedna čárka, ale furt mám divný pocit. Děkuji předem za odpověď. :)

Dobrý den, pokud jste poslední menstruaci měla od 8.3., tak nyní by měla přijít 6.4., což je dnes. Teprv, až budete mít meškání menstruace, pak proveďte těhotenský test k vyloučení gravidity.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:46

Ještě se chci zeptat, na paličkovém testu nic nebyla. Může to být jen omyl, toto byl digitální test, co jsem Vám poslala.

Dobrý den, raději se objednejte k Vašemu gynekologovi, aby situaci objasnil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:50

Můžu být těhotná?

| tyna123 | 03.04.2017, 10:16

Dobrý den, 28.2. mi skončila menstruace. 1.4. jsem měla pohlavní styk s přítelem a bohužel to nestihl. Před menstruací jsem brala antikoncepci, ale po menstruaci už jsem si ji nevzala. Mužů byt těhotná?

Dobrý den, ano, těhotná být můžete kdykoliv, pokud neberete antikoncepci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 09:43

Dobrý den, jsem po zákroku apendixu a chceme mít miminko. Radši se ptám, za jak dlouho se můžeme na to vrhnout. :-)

Dobrý den, nevím, jak dlouho po operačním výkonu jste. V podstatě záleží na tom, jak se cítíte vy. Alespoň 14 dní po operačním výkonu bych klidový režim bez pohlavního styku doporučovala, potom už záleží na Vás.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 08:18

Dobrý den,
můj poslední menses byl 8.3. A od té doby jsem vysadila prášky(měsíc). Trochu se to zvrtlo a měla jsem nechráňený styk. Partner si je jistý, že se do mě neudělal a já teď mám nervy, jestli v tom nejsem. Měla jsem to mít už od 30.3. a ještě nic, docela se bojím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud užijete tabletku Escapelle a poté máte opět nechráněný styk, pak na tento už tabletka nepůsobí a i když se objeví lehké krvácení, těhotenství se nedá vyloučit. Udělejte si tedy raději těhotenský test. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 08:29

Jedná se o těhotenství?

| Janka1987 | 01.04.2017, 19:09

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, toto se mi zobrazilo na digitální testu, když jsem chtěla vytáhnout baterku. Co si o tom myslíte, značí to těhotenství? Děkuji.

Dobrý den, test se jeví pozitivní, i když je druhá čárka slabá. Tak tomu je většinou, pokud je těhotenství ještě velmi malé a hodnota hCG je nízká. Zavolejte tedy svému gynekologovi a objednejte se na kontrolu, aby těhotenství potvrdil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 08:22

Dobrý den, paní doktorko,
chtěla bych se zeptat, zda by mohlo dojít k otěhotnění. Brala jsem antikoncepci asi 6 let s přestávkami kvůli nemoci. Po nemoci jsem ji opět začala brát. Teď jsem se rozhodola, že bych chtěla mít dítě, týden jsem antikoncepci po menstruaci, přesstala jsem a s partnerem jsme měli pohlavní styk právě během mojich plodných dnů. Jenže po ukončení těchto dní jsem opět dostala menstruaci. Může se stát, i když jsem to dostala, že jsem těhotná? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, příliš od začátku nerozumím Vašemu dotazu a hlavně asi postupu, který jste zvolila..Píšete, že jsem užívala antikoncepci týden po menstruaci a pak vysadila? Proč jste nedobrala antikoncepci do konce? V cyklu, kdy užíváte antikoncepci se ani nedá hovořit o plodných dnech. Plodné dny můžete počítat pouze v cyklu bez hormonální antikoncepce - jejím užíváním se ovulace blokuje, což je napsáno v každém příbalovém letáku. I krvácení, které se objevilo zakrátko poté, co jste vysadila, bylo zřejmě krvácení z vysazení. Každopádně i při takto nepravidelném užívání či vysazování antikoncepce (nevím, jak to nazvat) se nedá otěhotnění vyloučit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.03.2017, 06:58

Dobrý den,
dne 25.3.jsem měla nechráněný pohlavní styk, do 10 h jsem užila tabletku Escapelle, bylo to dva dny před očekávanou menstruací, která měla začít 27. 3. Dnes je to 5. den a mám špinění, menstruaci zatím ne. Je to normální, že jsem menstruaci nedostala do 5 dnů od užití tabletky, nebo to může být i delší dobu? Můžu být prosím těhotná?
Děkuji,
Míša

Dobrý den, zde jsem Vám okopírovala část příbalového letáku, který jste si ale jistě před užitím přečetla. Najdete v ní odpověď na své otázky:

Po užití přípravku Escapelle se doporučuje asi za 3 týdny navštívit ošetřujícího lékaře, aby zjistil, zda přípravek Escapelle fungoval. Pokud se Vám menstruace zpozdí o více než 5 dní nebo je slabá nebo neobvykle silná, kontaktujte neprodleně svého lékaře. Pokud i přes užití tohoto léčivého přípravku otěhotníte, je důležité, abyste navštívila svého lékaře.

Váš lékař Vás může také informovat o dlouhodobých metodách antikoncepce, které jsou účinnější v zabránění otěhotnění.

Pokud pokračujete v užívání pravidelné hormonální antikoncepce, jako jsou antikoncepční tablety, a nedostaví se v období bez tablet menstruace, navštivte svého lékaře, abyste se ujistila, že nejste těhotná.

Váš další menstruační cyklus po užití přípravku Escapelle Po užití přípravku Escapelle bude Váš menstruační cyklus obvykle normální a začne v obvyklý den; nicméně někdy to může být o několik dní později nebo dříve. Pokud se menstruace o více než 5 dní opozdí, nebo se v době očekávané menstruace dostaví “neobvyklé“ krvácení nebo pokud se domníváte, že můžete být těhotná, zkontrolujte možnost otěhotnění těhotenským testem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.03.2017, 07:02

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná nebo jaký problém by mohlo jít. Dostala jsem menstruaci 4. 2. 2017 a skončila 9. 2. 2017 (s obvyklými bolestmi) a 26. 2. 2017 jsem znovu dostala menstruaci a skončila 2. 3. 2017 bez bolestí. Ale do dneška jsem menstruace nedostala (jinak je pravidelná). Mívám nevolnosti, pocity na zvracení, motání hlavy, kolísání tlaku. Dělala jsem si dnes těhotenský test, ale vyšel negativní. Prosím o radu. Děkuji, Michaela.

Dobrý den, pokud je zpoždění menstruace méně než týden, pak je to stále považováno za normu a nemusí se tedy jednat o těhotenství. Pokud by ale mohlo, zopakujte za pár dní test raději ještě jednou, když se menstruace nedostaví. Když bude test negativní a nebudete mít žádné zásadní potíže ve smyslu bolestí břicha atd, můžete čekat na menstruaci několik dní i týdnů. Ničemu to nevadí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:29

Dobrý den, měla jsem menstruaci 3.3. a skončila 9.3. Plodné dny jsem měla 14.-19.3. a použili jsem s přítelem Concieve gel pipety. Minulý týden od čtvrtka mám divné stavy v těle: velká únava, bolesti zadní části hlavy, divné tlaky v podbříšku, střídání ve vaječnících, sem tam cukání v čípku, pocit na zvracení a zvracení 2 krát, pocit na omdlení, který je každý den. V sobotu 25.3. jsme měli trošku tvrdší milování s přítelem a měla jsem narůžovělou krev, které byla ve spermatu, který ze mě odcházelo do záchodu. Dělala jsem si minulý týden těhotenský test a dneska odpoledne taky, ale vyšly mi negativní a další menstruaci mám dostat 3.-5.4. Děkuji za radu.

Dobrý den, těhotenský test může být pozitivní před, ale většinou bývá pozitivní až po zpoždění očekávané menstruace. Vyčkejte tedy a udělejte si test až pokud se menses zpozdí. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.03.2017, 13:27

Dobrý den,
je mi 17 let. Brala jsem hormonální antikocepci a před dvěma měsíci jsem ji vysadila. Nedávno jsme s přítelem měli nehodu. Další den jsem si vzala Postinor a na pokyny lékárnice jsem si o 12 hodin později vzala druhý prášek. O 5 dní později se dostavila menstruace a trvala zhruba 5 dní. O další týden později se dostavila menstruace a probíhala jako obvykle. Od té doby jsme měli s přítelem chráněný pohlavní styk dvakrát a byli jsme velice opatrní. Minulý týden jsem měla dostat svou obvyklou menstruaci a ještě se nedostavili ani obvyklé premenstruační křeče. Je to normální po užití Postinoru a ukončení hormonální antikocepce, nebo je možnost těhotenství?
Děkuji a hezký zbytek večera.

Dobrý den, nepravidelnost cyklus může být způsobena užítím Postinoru, ale těhotenství se vyloučit nedá. Udelějte si tedy raději těhotenský test - minimálně ale 10 dní po pohlavním styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.03.2017, 07:56

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, v polovině (asi 15. den) jsem si vzala tabletku po, avšak 5 dní před menstruací jsem měla s partnerem nechráněný pohlavní styk a nedávali jsme si pozor. Menstruaci jsem dostala už po 3 dnech od styku, kdy jsem v pondělí jen trochu špinila, v úterý a ve středu jsem měla menstruaci slabší než obvykle a ve čtvrtek jsem zase špinila. Je nějaká možnost, že bych mohla být těhotná, když jsem krvácela, ale neměla jsem takovou silnou menstruaci jako obvykle? Předpokládám, že plodné dny mám někdy mezi 10.-14. dnem cyklu, ale nevím, zda při tabletce Escapelle se to nemohlo nějak posunout. Děkuji za Váš názor.

Dobrý den, každé netypické krvácení (ať již intenzitou či délkou), může být známkou otěhotnění. Escapelle může taktéž způsobit posunutí menstruačního krvácení, ale je vždy dobré po jeho užití do 3 týdnu udělat těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:27

Tabletka "po"

| Didi_lulu | 23.03.2017, 12:58

Chci se zeptat, 16. 3. 2017 jsem si vzala tabletku po, po 10 minutách od nehody. Po 3 dnech mě začalo bolet břicho, nejprve to byly mírné tlaky v podbřišku, teď je to spíše žaludek. Co to může být? Poraďte mi prosím.

Dobrý den, bolest žaludku by neměla s užitím postkoitální antikoncepce nijak souviset. Pobolívání v podbřišku není nic neobvyklého a může být následová krvácením po užití tabletky. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.03.2017, 18:45

Datum otěhotnění

| TerkaNovak | 21.03.2017, 12:56

Dobrý den, paní doktorko,
mám velmi důležitý dotaz. Potřebuji zjistit, kdy přesně jsem otěhotněla. Nyní jsem ve 25tt+4 , termín porodu mám vypočítaný na 30.6.2017. Podle ultrazvuku na 29.6.2017. Datum prvního dne poslední menstruace byl 23.9.2016. Má otázka zní, zda je možné, abych otěhotněla 9.9.2016? Mám stálého přítele, se kterým mám pravidelný styk, ale tento den se stal omyl s jiným mužem, ktery tedy ani neejakuloval, ale furt na to musím myslet. Podle výpočtu k otěhotnění došlo někdy začátkem října. Doufám, že to tak je. Můžete mě v tom utvrdit? Moc díky za odpověď.

Dobrý den, pokud jste měla poslední menstruaci 23.9.2016, termín porodu dle toho souhlasí a termín porodu dle UZ se liší jen o den, pak je nemožné, abyste otěhotněla 9.9.2016.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.03.2017, 08:04

Mohu být těhotná?

| Opickova | 20.03.2017, 10:56

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla být těhotná? Minulý týden ze mě vyšel bílý hlen, brní mě nohy a chodidla a mám lehké nevolnosti. Vím, že to může být i příznak očekávané menstruace.
Děkuji moc.

Dobrý den, pokud nemáte zpoždění menstruace, pak tyto nespecifické příznaky bych těhotenství nepřikládala... Pokud zpoždění máte, pak těhotná být samozřejmě můžete vždy, pokud máte nechráněný pohlavní styk.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:04

Styk 2x po sobě

| Jajkaq | 20.03.2017, 07:21

Dobrý den. S přítelem jsme měli pohlavní styk 2x po sobě bez ochrany s tím, že já užívám hormonální antikoncepci. Ale minulý týden jsem měla trávící potíže, tak jsme se chtěli dodatečně chránit aspoň přerušovanou souloží. Avšak měli jsme styk 2x po sobě po půlhodině a mezitím se partner jen utřel, ale neumyl ani nevymočil. Až nyní jsme se dočetli, že spermie mohou zůstat v močové trubici a mohly se dostat do mě při druhém styku s předejakulační tekutinou, o které ani nevěděl, kdy vytéká. Je to tak? Je tam šance na otěhotnění, když jsem měla těžkosti se žaludkem a následně se nám přihodila tato chyba? Není lepší aspoň teď 2 dny po styku užít tabletky hormonální antikoncepce naráz, aby se trochu zvýraznil její účinek? Děkuji.

Dobrý den, nevím, co přesně máte na mysli, když popisujete trávící potíže. Pokud jste nezvracela nebo neměla silný průjem, pak se tedy těhotenství neobávejte. Jinak obecně s opakovaným pohlavním stykem je to tak, jak popisujete. 2 tablety po sobě neužívejte, pokud jste neměla potíže výše zmíněné. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 11:12

Dobrý večer, měla jsem dostat menstruaci 4.3., ta se nedostavila, tak jsem si po týdnu udělala těhotenský test, který mi vyšel pozitivní. Ale začala jsem špinit 11. den zpoždění a od druhého dne bylo krvácení silnější. :( Je možné tedy, že bych mohla mít samovolný potrat? K lékaři jsem objednaná na 28. 3. na prohlídku. Předem Vám moc děkuji za odpověď, Míša.

Dobrý den, pokud jste krvácela intenzitou menstruace, pak se o samovolný potrat v úplném začátku těhotenství mohlo jednat, ale nemuselo. Vyčkejte tedy kontroly a třeba zjistíte, že vše dopadlo dobře. Někdy je zdárný začátek těhotenství provázen krvácením.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:34

Neovuluji

| Yanick | 15.03.2017, 18:49

Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně otěhotnění. Od srpna minulého roku jsem přestala brát hormonální antikoncepci (9 let v kuse). Od ledna zkouším otěhotnět, ale dělám si ovulační testy a stále nemám ovulaci. Jeden den se mi objeví slabá druhá čárka, ale druhý den je zase pouze jedna. Chci se jen zeptat, zda to mám již začít řešit s gynekologem? Pravidelně užívám kyselinu listovou. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, ovulační testy nemusí být vůbec přesné. Nejpřesnější informaci o ovulaci dostanete z ultazvuku v polovině cyklu - zda bude přítomen ovulační folikul či nikoliv. Pokud se snažíte od ledna, je ještě brzy na závěry. Zatím bych tomu nechala minimálně půl roku volný průběh. Kyselinu listovou jíst můžete - její užívání snižuje možnost výskytu vad neurální trubice u plodu, na ovulaci a samotné otěhotnění však žádný vliv nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2017, 07:30

Mohu být těhotná?

| Barbora0871 | 15.03.2017, 13:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 10.3. jsem to měla dostat, ale nic se nedostavilo. Udělala jsem si včera večer test a byl negativní. Dnes ráno tam byla slabounká čárka, přikládám foto. Myslíte, že můžu být těhotná? :) Děkuju za odpověď.

Dobrý den, i když je druhá čárka slabá, těhotenství je možné. Jen je pravděpodobně ještě velmi brzy a hladina těhotenského hormonu hCG je ještě velmi nízká. Za pár dní test zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2017, 16:05

Dobrý den, chci se zeptat, měli jsme s přítelem nechráněný styk a udělal se do mě. Antikoncepci neužívám. Menstruaci jsem měla 28.2. a styk jsme měli 14.2. (plodné dny). Hned po styku jsem užila tabletku po, cca po 20 minutách. Je tu pravděpodobnost, že budu těhotná? Nebo je to stejné? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste užila postkoitální antikoncepci do 72 hodin, pak byste otěhotnět neměla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2017, 07:31

Účinek Depo-Provera

| trešlička | 13.03.2017, 13:53

Dobrý den, 2,5 roku po porodu užívám antikoncepci Depo-Provera. Nyní jsem však šla na poslední injekci 9.3. šla o tři dny později, než jsem měla. Je zde riziko otěhotnění? S manželem jsme měli v neděli nechráněný sex. Již dvě děti mám a třetí už nechci. Mnohokrát děkuji za odpověď. Trešlová

Dobrý den, 3 dny by neměly hrát roli. Těhotenství bych se neobávala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 07:35

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou, zda nemůžu být těhotná. S přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk 31.12. 2016. Vyvrcholil mimo mě, na břicho. 7.1. 2017 se mi dostavila menstruace, za měsíc, 1.2. další, ale tento měsíc už mám 9. den zpoždění. Objevil se jen jednodenní hnědý výtok. Nepociťuji žádné příznaky těhotenství, nevolnost, citlivé bradavky, větší chuť či nechuť k jídlu. Je možné, že je zpoždění menstruace způsobeno lehkým stresem? Prosím Vás o radu. Je mi 18 let a nemůžu si dovolit být těhotná. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenství se samozřejmě nedá vyloučit. Nejjednodušší bude udělat si těhotenský test. Pokud si nemůžete " dovolit být těhotná", pak se se svým gynekologem poraďte o vhodné antikoncepci. Je to jednodušší, než poté řešit interrupci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.03.2017, 08:09

Dobrý den. Měla jsem menstruaci 13.1.2017 Sex jsem měla 26.1.2017 - nechráněný. Další menstruace se dostavila 10.2.2017, ale byla slabší. Od té doby mám pocit větších bradavek a bolesti prsou, proto se od 15.2.2017 testuji na graviditu, ale testy vychází negativně, byly 4 testy. Teď jsem si tedy test týden nedělala. Od 3.3. velice slabě špiním a padají ze mě fuj kousky jako tkáně? Mám se ještě otestovat nebo je nepravděpodobné těhotenství?

Dobrý den, pokud byl pohlavní styk 13.1.2017 a testy jsou negativní, pak se jistě o těhotenství nejedná. Test je většinou pozitivní již 10-14 dní po oplození.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:10

Dobrý den přeji
jmenuji se Jana a je mi 24 let, s přítelem se už půl roku snažíme o miminko. Stále se nedařilo, ale teď jsem v zoufalé situaci, 24.2 jsem měla dostat menstruaci a nedorazila v den, kdy měla dorazit menstruace, jsem měla růžový výtok, který zmizel a od té doby už nic. Jen hustý bílý výtok, nesvědí nic, takového píchání v podbřišku sem tam a prsa mě bolí. Po ránu mi je nevolno, ale nezvracím. Mohla bych čekat miminko? Nevím, za jak dlouho si můžu udělat test? Děkuji za radu a odpovědi.

Dobrý den, pokud máte zpoždění již cca 2 týdny, test udělejte klidně ihned. Měl by být v případě těhotenství již pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2017, 06:58

Dobrý den, můžu být těhotná, když mám nepravidelnou menstruaci a něměla jsem pohlavní styk? Může být v moči sperma?

Milá Adelinko, doporučujeme Vám si pořídit – požádejte např. rodiče – knížku Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví. Právě kvůli takovým dotazům, jaké nám kladete, jsme ji pro náctileté dívky sepsali. Jsou tam i takové základy, že k otěhotnění potřebuje Vaše zralé vajíčko životaschopnou spermii muže. Bez spermie se samo neoplodní. V moči se sperma normálně nevyskytuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.03.2017, 07:31
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné otěhotnět před očekávanou menstruací? Mám už 1 den zpoždění a chvilkami mě pobolívá břicho, jako bych je měla dostat, ale pořád nic. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, možné to samozřejmě je, ale velmi málo pravděpodobné. Největší šance na otěhotnění je uprostřed cyklu. Bolesti v podbřišku máte spíše z očekávané menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.03.2017, 17:48
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Císařský řez

| tlapka@seznam.cz | 27.02.2017, 13:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy nejlépe otěhotnět, když jsem po druhém císaři? První byl v mých 30ti letech a druhý 35ti letech. Oboje těhotenství probíhalo v pořádku. Důvod císařů byla prodělaná mozková příhoda ve 24 letech. Nyní bez komplikací a bez léků.
Děkuji Jana

Dobrý den, pokud se vše hojilo po operacích dobře, pak platí pravidlo vydržet minimálně rok po operaci. Déle není třeba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 07:08

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. S přítelem jsme měli nechráněný sex a dedal si pozor. Tak jsme šli do lékárny pro Postinor-2 a tam řekli, že by se tabletka neměla užít v 5 ráno, ale mně těch 12 hodin na 5 ráno vychází. Jak to tedy je? Mohu si ji vzít v těch 5?

Dobrý den, tabletka by se měla užít, jak nejdříve to jde. Nemusí se striktně až po12ti hodinách.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.02.2017, 06:40

Dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat, jestli je možné znova otěhotnět, když už mám pocit šestinedělí a kdy to asi bude možné? Děkuji moc.

Dobrý den, možnost otěhotnění se nikdy šestinedělím neurčuje. Duležité je, zda probíhá menstruace a zárověň ovulace. Pokud menstruujete a je velká pravděpodobnost, že zároveň ovulujete, pak je otěhotnění možné prakticky kdykoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.02.2017, 09:40

Dobrý den,
ve čtvrtek jsem si zapomněla vzít antikoncepci, ale do 36 hodin po užití předchozí tablety byla užita. V sobotu došlo k nechráněnému pohlavnímu styku těsně po ovulaci. Je možné, abych byla těhotná, když jsem po 60 hodinách po styku vzala ještě i pilulku po?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste užila pilulku po, pak byste otěhotnět neměla. A pro Vaši informaci - žádná ovulace při užívání antikoncepce neprobíhá. Je to princip užívání antikoncepce, že brání ovulaci a proto následně i otěhotnění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:24

Pěkný den, ráda bych se informovala. Menstruační cyklus mám obvykle 28-31. den. Dnes je 35. den cyklu a menstruaci ještě nemám. Dělala jsem si dva testy a ty byly negativní. O dítě se snažíme. Je nějaká šance, že jsem těhotná, aji přes negativní těhotenský test? Děkuji.

Dobrý den, 4 dny zpoždění je ještě někdy málo, aby se ukázala pozitivita testu. Vyčkejte tedy a pokud by menstruace nepřišla, např. za 5 dní zopakujte.To už by měl být test pozitivní v případě těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:20

Mohu být těhotná?

| Drahošova | 19.02.2017, 22:08

Dobrý večer, s přítelem jsem spolu spali a bojím se, že bych mohla být těhotná, i když beru antikoncepci a on použil kondom. Přesto mám strach, protože se udělal. Chci zjistit co nejdřív, zda jsem těhotná, abych si v případě mohla vzít pilulku po. Stačí na to 2 dny, aby to zjistil těhotenský test? A jak dlouho vydrží spermie v pochvě? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud užíváte antikoncepci, pak Vás chrání, i když máte nechráněný pohlavní styk. To je hlavní ukol antikoncepce. Je škoda, že užíváte tak zásadní léky a nevíte, jak fungují. Pilulku po té samozřejmě užívat nemusíte. Těhotenský test bývá pozitivní až za 10-14 dní, kdy již pilulka po nemá význam.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:26
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, prosím o vysvětlení a radu mého případu. Je mi 28 let a chtěli bychom s manželem založit rodinu. První menstruaci jsem dostala ve 13 letech a měla jsem ji velmi nepravidelnou, bolestivou a silnou. V 15 letech jsem začala užívat antikoncepci, čímž se problém s nepravidelnosti vyřešil. Před rokem v únoru jsem vysadila antikoncepci po 11 letech a problém s menstruaci je opět tu. Díky injekci jsem menstruovala v květnu a pak až v listopadu. Od té doby opět nic. V říjnu mi dělali expertní kolposkopii, výsledek OK. Poslali mě na endokrynologii. Byla jsem na 2 odběrech krve a na ultrazvuku, kde mi řekli, že je vše v pořádku. FOTO výsledků ultrazvuku přikládám. S výsledky jdu zpět na endokrynologii až za 2 měsíce. Koupila jsem si bazální teploměr a budu sledovat teplotu, můj dotaz zní: Mohu vlastně vůbec otěhotnět, když skoro nemenstruuju? Děkuji za odpověď a vysvětlení. Nikdo mi v ordinacích nic neřekl a já vlastně nevím co čekat. S pozdravem PŽ

Dobrý den, pokud skoro neenstruujete, pak se neuvolňuje vajíčko, respektive uvolňuje se pouze v měsíci, kdy máte menstruaci, a to nemusí také být vždy - někdy bývají menstruační cykly anovulační. Takže bez menstruace s ovulací se otěhotnět nedá. Je potřeba tedy řešit, proč nemenstruujete. Pokud máte nízkou sliznici, pak je to většinou nedostatkem estrogenu, které je potřeba do těla dodat. Pokud není sliznice nízká, pak to bývá většinou nedostatkem gestagenu v 2. fázi cyklu, které lze také substituovat. Pokud ani po takové léčbě neotěhotníte, pak je třeba pátrat dál.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:30

Dobrý den, měla bych velký dotaz ohledně prvního pohlavního styku. Měla jsem se svým klukem první pohlavní styk, ale nechráněný. Ani prášky neberu, ani kondom jsme nepoužili, neudělal se do mě (pokud to mohu tak nazvat). Poslední menstruaci jsem měla v období 9.-13.2. a další mě čeká až 8.3. a hrozně se bojím, že bych mohla být těhotná. Nevím, co mám dělat a byla bych velmi ráda za vaši radu. Děkuji Grygarová

Dobrý den, pokud jste měla nechráněný pohlavní styk, pak samozřejmě můžete otěhotnět. Pokud plánujete pravidelný sexuální život, pak se se svým gynekologem (pokud jej ještě nemáte, objednejte se) domluvit na vhodné formě antikoncepce. Pokud byste nedostala menstruaci v termínu, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:31
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, chci se zeptat, v pondělí 13.2. jsem měla nechráněný sex (bez kondomu), ale už 4. měsíce beru antikoncepci. Asi minulou středu jsem si zapomněla vzít tabletku a vzala jsem si ji až druhý den, tabletka byla z platicka z prvního týdne 5. dne asi.. Přítel se do mě neudělal snad, ale chtěla jsem se zeptat, nemůžu být těhotná ne? Když jinak beru antikoncepci pravidelně, jen ten minulý týden jsem zapomněla, ale pak ostatní dny po zapomenutí beru tak, jak mám. Děkuji.

Dobrý den, pokud zpoždění užití tabletky bylo déle než 12 hodin, pak samozřejmě selhání antikoncepce a otěhotnění hrozí, ale pokud byl styk až za několik dní, pak je riziko přeci jen minimální. Ale vyloučit se samozřejmě nedá. Pokud byste nedostala menstruaci, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.02.2017, 13:19

12.2. jsem měla pohlavní styk, byl chráněný, použili jsme kondom, ale hormonální antikoncepci neberu. 13.2. jsem dostala pravidelně mentruaci, ale od 14.2. chodím častěji na záchod na malou a cítím se lehce nafouklá. Prý můžu být těhotná. Je možné, aby se to projevilo už 2 dny od pohlavního styku a šlo to poznat? Nebo jde jen o příznaky mé menstruace?
Děkuji za radu.

Dobrý den, takto brzo je opravdu velice nepravděpodobné, abyste pocitovala příznaky eventuálního těhotenství. Navíc pokud byl styk chráněný, opravdu nemějte obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.02.2017, 07:05

Dobrý den,
včera v úterý 14. 2. jsem si měla ve 21:00 vzít první pilulku z platíčka hormonální antikoncepce Stodette. Pilulku jsem si ale vzala až dnes 15. 2. dopoledne v 10:30. Ve čtvrtek 9. 2. jsem měla nechráněný styk s přítelem, menstruace se ale normálně dostavila den nato (10. 2.) s běžným průběhem.
Chtěla bych se zeptat, zda je i přesto možné, že bych mohla být těhotná? V příbalovém letáku píší, že v prvním týdnu a posledním týdnu HA je riziko při zapomenutí nejvyšší. Test si udělám za dýl, ale do té doby bych ráda věděla, zda má vůbec smysl se kvůli tomu stresovat.
Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že prodleva byla cca 12 hodin, možnost otěhotnění je naprosto mizivá. Pokud chcete provést těhotenský test, pak cca 10-14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.02.2017, 07:06

Dobrý den, mám dotaz. S přítelem se snažíme o miminko už rok, léčím se a teď už konečně je to dobrý. Minulý měsíc jsem brala clostilbegyt 2x1 tabletku a pak jsem brala duphaston. Tento měsíc jsem to přestala brát, že si dám pauzu a měsíčky jsem měla od 8. 2. do 13. 2. a předtím jsem splnila. Dnes jsem si dělala test ovulační a byl pozitivní. Jelikož jsem trochu nachlazená, tak beru cucavé tabletky přírodní a vzala jsem si panadol od bolesti. Nemůže to mít na to vliv, nebo ještě působí léky od minulého měsíce? Když jsem byla u paní doktorky minulý měsíc, tak mně dělala ultrazvuk vnitřní a povídala, že zrovna ovuluju, a to bylo 19.1. až do 21.1. a měsíčky byly 6.1. Tak já se už v tom nevyznám. Můžete mi říct, jak to je? Děkuju.

Dobrý den, to, že byste měla ovulaci 7. den cyklu je málo pravděpodobné, ale vyloučit se to nedá. Nelze ale také na ovulační test 100% spoléhat, může být falešně pozitivní i negativní. Bohužel neexistuje žádná 100% metoda na zjištění ovulace, nejpřesnější je ultrazvuk. Tablety z minulého měsíce by již na výsledek testu žádný vliv mít neměly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 07:12

Menstruace po miniinterupci

| Lenicka01 | 13.02.2017, 19:04

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Dne 20.12.2016 jsem podstoupila miniinterupci v 5. týdnu těhotenství. Poté jsem byla u lékaře na kontrole, kdy po následné konzultaci jsme se dohodli na změně hormonální antikoncepce - brala jsem Flayu (nepravidelně přiznávám) a nyní jsem dostala Rhonyu (silnější), má menstruace se dostavila asi po 4 týdnech po miniinterupci a hned první den menstruace jsem si vzala tabletku nové hormonální antikoncepce. Dnes večer budu brát poslední tabletku a bojím se, abych nebyla těhotná. Každý den poctivě beru tabletku ve stejnou hodinu i minutu, měla jsem však již 2 krát tento měsíc průjem, ale až vždy 12 hodin po polknutí tablety. Asi 5 dní pozoruji celodenní bolesti břicha - ne křeče, spíše tlak a napětí. Myslíte, že je možné, že jsem znovu těhotná? Nebo si jen tělo zvyká na novou hormonální antikoncepci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud berete antikoncepci poctivě pravidelně, pak byste těhotná být neměla, i když jste měla 2x průjem. Pokud si ale chcete být 100 % jistá, pak si samozřejmě udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 19:50

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, jestli můžu otěhotnět ve 14 letech?

Milá Adelinko,

Vaše opakované dotazy jsou již nad rámec gynekologické poradny, spadají do oblasti sexuální výchovy. Doporučujeme Vám si pořídit knížku Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví, kde najdete odpovědi na všechny Vaše dotazy.

Krásný večer přeje redakce portálu Babyonline

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 18:54
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Zpoždění menstruace

| petpar | 13.02.2017, 18:03

Dobrý den, s přítelem se pokoušíme půl roku o miminko. Menstruaci jsem měla vždy skoro na hodinu přesnou. Poslední však měla přijít 1.2 a nic. Od té doby mě začala bolet prsa. Týden po vynechání jsem si dělala test, který byl negativní. Včera, 12.2. jsme dorazili po dlouhé cestě na hory a mě začalo večer bolet v podbřišku a měla jsem takový hnědý výtok. Dnes celé dopoledne zase nic, ale odpoledne se to opakovalo v docela větším množství (ne jen špinění). Můžu být těhotná? Bohužel se teď týden k doktorovi nedostanu, tak nevím, co si o tom můžu myslet. Děkuji

Dobrý den, pokud máte již skoro 14 dní zpoždění, test by měl být v případě těhotenství určitě pozitivní. Pokud jste si tedy test dělala minulý týden, ještě tento týden raději zopakujte. Pokud bude negativní, menstruace může být zpožděná z nejrůznějších důvodů - cysta na vaječníku, stres, nemoc, hormonální dysbalance. Pokud nebudete mít ale jiné potíže, klidně vyčkejte, až se menstruce dostaví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 18:53

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jetli můžu být těhotná, když ještě nemám kluka a neměla jsem sex. Minulý měsíc se mi menstruace opozdila o 10 dní a tenhle měsíc jen dva dny špinění. Lze otěhotnět jinak bez sexu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, zda je otázka myšlena vážně nebo jako vtip, ale bez sexu a spermií muže se opravdu otěhotnět nedá. Menstruace může být zpožděná z nejrůznějších duvodů - cysta na vaječníku, stres, nemoc, hormonální dysbalance. Pokud také menstruujete méně než 2 roky, tak to, že je menstruace nepravidelná, je běžné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 18:53
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den,
s přítelkyní jsme měli před týdnem pohlavní styk. Večer chráněný a ráno nechráněný. Kondomy si vždy kontroluji a ráno, když jsme měli pohlavní styk bez použití kondomu jsem se do přítelkyně neudělal. Avšak po pár dnech dostala výtok. Chci se zeptat, zda by mohla otěhotnět, anebo to může být způsobené tím, že byla ještě panna?

Dobrý den, výtok většinou není způsoben těhotenstvím, ani prvním pohlavním stykem a pravděpodobně s ničím nesouvisí. Nicméně pohlavní styk bez ochrany samozřejmě může hrozit těhotenstvím kdykoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:43

Otěhotnění po kyretáži

| kajuska17 | 12.02.2017, 09:01

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to možné. Bylo jsem u svého lékařů kvůli otěhotnění po kyretáži, dělali mi ji 14.12., byla jsem v 10tt a miminko už nežilo cca 10 dní. Problémy jsem neměla, cítím se dobře. Myslíte, že by stačily dva měsíce (dvě menstruace) od kyretáže, abych mohla znovu otěhotnět? Od kyretáže piju každý den achemilkový čaj. Potřebuji, aby mi někdo poradit, vím, že co doktor jiný názor (někdo hovoří, že stačí jedna menstruace, jeden dva, jiný až 3), ale já už nevím, jak dlouho mám vlastně čekat. Četla jsem hodně příspěvků na internetu, ženy otěhotněly aji po 1. menstruaci, některé ani nečekaly a všechno dobře dopadlo, ale chtěla bych vědět aji Váš názor. Můj lékař mi nejprve pověděl, že mám čekat 3 měsíce, ale potom dodal, že stačí 2-3, když jsem se začala ptát, proč je to tak a co jsem se dočetla na internetu. Na kontrole jsem byla hned po 1. menstruaci a vše bylo v pořádku, z histologie mi nezjistili nic. Už dva, dva a půl týdne od kyretáže jsem sledovala, že mám plodné dny (výtok), je možné, že už za takovou dobu se sliznice obnovila a vše se obnovilo?

Dobrý den, pokud kyteráž i první menstruace po ní proběhly v pořádku, pak se můžete bez problémů pokoušet o další těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:48

Dobrý den,
dostala jsem před 4 dny menstruaci a zdá se mi neobvyklá, je stále slabě červená, bolí mě zvláštně v podbřišku a křížích, také prsa, ale už se mi bolest zmírnila. V lednu jsem menstruaci dostala 7.1. a byla normální. Poslední pohlavní styk jsem měla 26.12. Mohu být těhotná?
Předem moc díky za odpověď.

Dobrý den, pokud jste měla pohlavní styk koncem prosince, jistě by byl již pozitivní těhotenský test. Pokud si tedy chcete ověřit, zda jste či nejste těhotná, udělejte si jej.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:18
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den,
ráda bych se zeptala ohledně mého stavu. V pondělí jsem byla na gynekologii, kde doktorka viděla na ultrazvuku gestační váček. V úterý bylo HCG 3494. Dnes (o 3 dny později) je HCG 3697. Jedná se o zamlklé těhotenství, pokud HCG nestoupá tak rychle?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, bohužel se dle hodnot, které jste poskytla o zamlklé těhotenství jedná. Na začátku těhotenství by mělo hCG stoupat každé dva dny na dvojnásobek. Ve Vašem případě by tedy hodnota za 3 dny měla být kolem 8-9 tisíc.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:09

Opožděná menstruace

| LuckaDušinka | 10.02.2017, 11:17

Dobrý den, vím asi tu ptá každá žena, :) ale chtěla jsem se optat, 6.2. jsem měla dostat menstruaci, ta se nedostavila, ani žádné bolesti ani špinění. Dělala jsem si testy a vyšly negativní, za jakou dobu je můžu zopakovat? Cítím se jen trochu více nafouklá. Jedná se mi o to, že pracuji jako prodavačka a chodíme i na pekárnu, kam jako těhule nemůžu a zrovna ji mám tento víkend. Tak přemýšlím, jestli se nemám domluvit s vedením a vynechat ji, nebo jestli to nevadí. Děkuji za odpověď

Dobrý den, test bývá většinou pozitivní již tak týden po zpoždění menses. Takže klidně zopakujte začátkem týdne. Co se týče Vašeho zaměstnání, klidně do práce i v tomto provozu jít můžete, vývoj těhotenství to nikterak v začátku neovlivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:15
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, s přítelem plánujeme naše první mimi, antikoncepci neberu již skoro rok. Nějak jsme to vypustili z hlavy, ale včera jsem měla dostat menstruaci, mám ji přesně, cyklus mám 30 dní. Místo menstruace jsem dostala pouze hnědý výtok, který trvá druhým dnem, píchá mě sem tam v pravém podbříšku, jsem dost unavená. Myslíte, že nějaká šance miminka tu je? Děkuji Alice

Dobrý den, pokud se nechráníte, šance určitě je vždycky. Nejrozumnější ale bude udělat si těhotenský test - cca týden po zpoždění menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 09:12

Dobrý den, paní doktorko,
v pátek 3.2. jsem měla dostat menstruaci a dnes mám již 4. den prodlevy. Na těhotenských testech (zn. DR. Max, citlivost 10 mlU), které si dělám už 3. den (vždy dva a vždy ráno) se mi vždy cca po 2-3 minutách objeví slabší čárka (dnes 7.2. už byla o maličko silnější, ale opravdu jen o trošku). Můj gynekolog mi však po telefonu sdělil, že neobjeví-li se čárka do 30 vteřin, těhotná nejsem. Na příbalovém letáku je ale uvedeno, že se výsledek má brát do pěti minut (později už by mohl být falešně pozitivní). Mně se však druhá čárka zobrazuje cca za ty 2-3 minuty a navíc se to samé opakovalo již na šesti testech. Nutno dodat, že je mi 27 let a zpoždění menstruace jsem snad v životě neměla, ba naopak, spíše se občas menstruace dostavila o 1-2 dny dříve.
Předem moc děkuji za odpověď a přeji Vám pěkný den. :-)
L.

Dobrý den, pokud máte pozitivní těhotenský test, pak jste zřejmě těhotná a nezáleží vůbec na tom, po jaké době se test vyhodnotí. Čárka na testu je zřejmě slabší, protože je těhotenství opravdu velmi čerstvé.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 07:13

Krvácení po ovulaci

| Michaellka | 03.02.2017, 12:46

Dobrý den, paní doktorko,
22.1 a 23.1. jsem měla pozitivní ovulační test, a od 25.1. se střídá lehké krvácení a špinění (nyní spíše hnědé barvy, s kousky sliznice). Nárazová bolest podbřišku každý den. Těhotenský test dnes (3.2.) negativní. Předpokládám tedy, že se bohužel opět nezadařilo. Minulý měsíc toto špinění trvalo až do příchodu menstruace.
Mohlo by tohle dlouhé špinění nějak vadit otěhotnění? Čím to může být způsobené? Mám již tříletou dcerku, která se povedla na první pokus.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může to značit nedostatek gestagenu v 2. polovině cyklu. Poraďte se se svým gynekologem, mohl by Vám předepsat gestagenní podporu na 2. fázi menstruačního cyklu. Tyto hormony nebrání otěhotnění, jen správně regulují menstruační cyklus.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.02.2017, 15:55

Dobrý den, užívám 4 měsíce hormonální antikoncepci Leverette a dnes mi začala menstruace (krvácení z vysazení). Jako vždycky přesně na čas, ale moc slabá, dá se to nazvat jenom špinění. To mě moc vystrašilo, protože vždycky se mi krvácení rozběhlo hned naplno a dnes je to celý den jenom to špinění. Mohlo by to znamenat těhotenství i přesto, že jsem tabletky normálně pravidelně užívala? Pociťuji taky bolest v křížové oblasti, bolest podbřišku jako před a při menstruaci. Děkuji.

Dobrý den, krvácení může mít u antikoncepce různou intenzitu. Pokud krvácení vypadalo několik měsíců stejně, neznamená to, že tomu tak musí být vždy. Pokud užíváte pravidelně, těhotenství bych se neobávala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 11:19

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. 27.12.2016 jsem dostala očekávanou menstruaci, která trvala 5 dní jako obvykle. Potom jsme s přítelem měli několikrát nechráněný sex, snažíme se totiž o miminko (už 6 měsíců a zatím neúspěšně, takže se nechráníme vůbec), ale nevím, zda jsme chytli ovulaci, protože přesně nevím, kdy jí mám.. Ovulačním kalkulačkám moc nevěřím a bazální teplotu jsem nikdy neměřila a ovulační test nedělala. No ale později jsem začala pociťovat trošku větší únavu než vždy, větší hlad a chutě, po cigaretě se mi občas udělá špatně a 2x to došlo až ke zvracení (což se nikdy nedělo), bolelo mě v podbříšku a měla jsem trošku bolavá/nateklá prsa a zvětšené bradavky. Další menzes měla přijít 24.1.2017 a taky přišla. 2 dny jsem normálně krvácela, třetí den jen po čůrání = na papíře trochu krev, čtvrtý den pouze hnědé špinění a pátý den nic.Tohle se mi nikdy nestalo (vždy 5 dní krev a pak nic). No dále se děje to, že občas mám na intimce maličké červené, růžové či hnědé flíčky. Pobolívá mě hlava, občas píchne dole v bříšku a cítím bolest jako před menstruací, jsem unavená, náladová, neobvyklý hlad a chutě na jídlo také zůstaly a taky mě bolí záda. Včera, což je 1.2.2017, jsem si udělala CYCLOTEST (těhotenský test) a v limitu mi vyšla slabší druhá čárka. Myslíte, že bych mohla být těhotná nebo čím by tohle neobvyklé chování mého těla mohlo být? Mimochodem musím dodat, že dnes po čůrání a následném utření papírem se vyskytl jakýsi růžový hustší výtok. Ale po další návštěvě WC už nic. Děkuji předem za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, pokud jste měla slabý pozitivní těhotenský test, pak se zřejmě jedná o graviditu, nicméně asi v úplném začátku. Doporučuji buď navštívit gynekologa ihned nebo další varianta - proveďte k ověření kontrolní těhotenský test za pár dní a pokud bude i ten pozitivní (i pokud by byl slabě), pak ho navštivte určitě, aby těhotenství potvrdil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.02.2017, 19:27

Dobrý den, kdy mohu prosím otěhotnět po operaci kolene hyalofastem? Děkuji.

Dobrý den, můžete klidně ihned, Vaše operace kolene nemá s těhotenstvím nic společného.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.02.2017, 19:27

Dobrý den,
v sobotu (dnes středa) jsem měla s přítelem pohlavní styk, v jehož průběhu se nám protrhl kondom. Zjistili jsme to ovšem až po nějaké době po přítelově vyvrcholení, samozřejmě uvnitř. V pátek mi skončila menstruace, od čtvrtka jsem začala po týdenní pauze jíst antikoncepci, kterou užívám přibližně dva roky (Belara). Nic jsem necítila, na to však nespoléhám. Je příliš brzy dělat si těhotenský test, přesto bych se chtěla zeptat, jak vysoká je v této situaci možnost otěhotnění? Jsme studenti vysoké školy a naše studium, časové možnosti a finanční situace nejsou nejvhodnější pro dítě.
Děkuji.

Dobrý den, pokud pravidelně užíváte antikoncepci, jste chráněná po celou dobu, i v sedmidenní pauze. Takže není třeba nic řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.02.2017, 20:54

Dobrý den, mám takové trápení. Menstruaci nemám dlouho a mám ji nepravidelnou. Někdy ji dostanu 14 dní po termínu, někdy dříve. V listopadu a v prosinci jsem dostala menstruaci 25. Podle kalendáře jsem měla dostat menstruaci 25.1. Dnes je 1.2 a menstruaci jsem nedostala. Mohu být těhotná? 29. a 30.1. jsem měla průjem. Nebylo mi na zvracení, nemočím často. Prostě nemám žádné těhotenské příznaky. Do toho 30.1. jsem měla křeče v podbříšku naznačující příchod menstruace, ale nic jsem nedostala. Od včera mám takový vodnatý hnědý výtok z pochvy, ale menstruace nikde. Mohu být těhotná?

Dobrý den, příliš nerozumím Vaší otázce. Pokud neužíváte antikoncepci, měla jste nechráněný pohlavní styk a máte zpoždění menstruace, tak je zde samozřejmě vždy možnost, že jste těhotná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.02.2017, 20:56

Dobrý den, byla jsem na gynekologii 23.12. s tím, že poslední menstruace byla 11.12. Má ji už dlouho pravidelně, tak se bojí, jestli nemohu být těhotná. Dělala mi ultrazvuk spodem, řekla, že to bude hormonální porucha a poslala mě na vyvolávačku, kterou jsem odmítla a přijdu pro ni kdyžtak 11.2. (nechci umělé hormony). Asi před týdnem jsem týden hodně slabě špinila, když jsem cvičila, teď už mám zase normální výtok. Břicho mě nebolí, špatně od žaludku mi není. Co mám dělat? Byla bych nerada, kdyby se na těhotenství nepřišlo. Myslíte, že by to na ultrazvuku už gynekoložka viděla 1. den v 7. týdnu? Děkuji (poslední nechráněný pohlavní styk byl 31.12.).

Dobrý den, ano, sedm týdnů starý plod by byl určitě na ultrazvuku vidět. Náznak těhotenství je většinou na ultrazvuku vidět již ve 4. - 5. týdnu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.02.2017, 20:59

Dobrý den,
je mi 20 let a dne 11.1. jsem začala mít hnědý výtok,trvalo to asi 6 dní a doprovázelo to slabé krvácení, bylo to v období menstruace, tak jsem to považovala za menstruaci. Byla jsem ve stresu, jelikož mám ted zkouškové období, tak jsem to dávala za vinu tomuto. Mám s přítelem nechráněný sex. Ted 22.1. jsem s přítelem spala a začala mě nějak pálit vagína, pak mě začala i svědit a včera pálit při čůrání. Zašla jsem si tedy pro zaváděcí tablety a mastičku Idelyn. Dnes ráno vše v pohodě, ale teď jsem zjistila, že krvácím. Mám nepravidelnou menstruaci, ale teď je to tak 14 dní před termínem. Začalo mě i pobolívat břicho jako při menstruaci. Těhotenský test jsem si dělala v průběhu ledna a byl negativní. Myslíte, že bych mohla být těhotná? Nebo je krvácení způsobené stresem, či tou tabletou? Prosím o odpověď, děkuji.

Dobrý den, tabletou by určitě krvácení nemělo být způsobeno, spíše je to na vrub stresu. Pokud je test negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné - test je však pozitivní až cca 10. den po styku!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.01.2017, 14:57

Dobrý den, mám takový dotaz. Již 7 let se s přítelem snažíme o miminko. Poslední 4 roky žiji v Irsku a poprvé v říjnu 2016 jsem zjistila, že jsem těhotná. Ale 25. listopadu jsem samovolně potratila, nevím proč, odpovědi se mi nedostalo a vyšetření mi žádné nedělali, až tedy den potratu. Teď začátkem ledna jsem zjistila, že jsem opět těhotná, můj gynekolog mě poslal na early pregnance. Podle ultrazvuku jsem byla v 5.tt a byl vidět jen gestační váček a hCG bylo 6232. Objednali mě na příští týden a už byl vidět i plod, ale měl poté 2 mm, což říkali, že je málo a hCG se mi zvedlo poté na 6534, což je prý taky málo. Tento týden v úterý jsem začala špinit, nejdříve to bylo hnědé a poté už i červené, dnes (v pátek) jsem jela opět do nemocnice a na ultrazvuku plod už neviděli, jen gestační váček a hCG mi kleslo na 5000. Ale poslali mě domu s tím, že nejspíše potrácím. A proto se chci zeptat, jestli je ještě nějaká šance, že se miminko udrží. A když ne, jestli když příště otěhotním bych měla brát nějaké tabletky na udržení plodu, třeba utrogestan. Můžete mi prosím poradit, jsem z toho už strašně zoufalá, tady mi tvrdí, že je to normální a žádné tabletky mi nechtějí předepsat. Děkuji moc.

Dobrý den, klesající hCG bohužel značí, že plod se nevyvíjí a těhotenství zamlklo. Hodnota hCG by měla na začátku těhotenství stoupat každé 2 dny na dvojnásobnou hodnotu. Pokud jste již 2x potratila, nebylo by od věci Vám provést genetické a hematologické vyšetření - taková je ovšem praxe v ČR. Nevím, zda jste schopná v cizině taková vyšetření absolvovat. Utrogestan v dalším těhotenství v prvním trimestru bych určitě doporučila

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.01.2017, 15:03

Dobrý den, paní doktorko, nenapsala jsem název dotazu, protože nevím, jak ho nazvat. Jsem po císařském řezu, který mi udělali v roce 2014 poté, co moje děloha začala stávkovat, i přes kontrakce se mi nevytlačovala malá. Chodím pravidelně ke svému gynekologovi a po císařském řezu jsem neměla žádný problén. Jako antikoncepci jsem si nechávala píchat injekce. Asi půl roku po císařském řezu pak doktor objevil, že mám pod dělohou jakousi kapsu se sraženou krví. Říkal, že budeme sledovat a nic. Uběhla nějaká doba a já začala s manželem plánovat miminko. Pan doktor mi napsal klasickou antikoncpci. První dva měsíce jsem menstruaci dostala, pak už ne. Je to už 5 měsíců. Vždy, když to mám dostat, tak mě bolí vaječníky a mám klasické příznaky, ale nic - žádná menstruace. Teď na začátku ledna jsem byla na kontrole a pak doktor říkal, že se kapsa začala zvětšovat, ale nic s tím nedělá. Říkal, že mám čekat na další menstruaci, ale pořád nic. Nemůže to prasknout a ohrozit moje další těhotenství? Když si prohmátnu pobřišek, tak mě to bolí, i při pohybu je to někdy bolestivé. Přirovnala bych to, když jsem byla těhotná a zvětšovala se mi děloha. Děkuji Vám za radu a za přečtení.

Dobrý den, těžko říct, co si pod pojmem " kapsa" předtavit. Dovedu si představit, že by byl v oblasti jizvy na děloze po císařském řezu hematom, nicméně je to už tak dlouhá doba, že ten by se již dávno vstřebal. Doporučila bych provést expertní ultravzuk. Nevím, odkud jste, ale určitě bych vyhledala blízké perinatologické centrum, kde by měl zkušený sonografista provést ultrazvuk se zaměřením na jizvu na děloze. Někdy nemají lékaři na ambulanci k dispozici kvalitní přístroj a nejsou v tomto ani příliš zkušení, aby něco takového posoudili. Je možné, že se tam nic zásadního nenajde, ale určitě by to stálo za konzulaci. V oblasti jizvy muže být rozestup, což by samozřejmě mohlo budoucí těhotenství ovlivnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 14:55

Krvácení po ovulaci

| Michaellka | 26.01.2017, 09:32

Dobrý den, paní doktorko,
v neděli 22.1 mi vyšel pozitivní ovulační test (12. den cyklu), v pondělí byl též ještě pozitivní (plus bolest podbřišku, citlivá prsa). Od středy mírné krvácení a bolest podbřišku, které trvá. Krvácení po ovulaci mám již několik měsíců (i při tělisku). Mohl by to být nějaký problém, když se snažím otěhotnět? V listopadu jsem si nechala vytáhnout tělísko jaydess-ovulace přišla 17. den cyklu, další měsíc 14. den, nyní 12. den. Čím může být způsobeno to zkracování?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, lehké krvácení či špinění v období ovulace není nic neobvyklého, tím se určitě netrapte. Co se týče nepravidelné ovulace. Záleží, zda se Vám i zkracuje menstruační cyklus. Pokud ano, pak je posunutí ovulace možné, pokud je cyklus pravidelný a nezkracuje se, pak se  možná jedná jen o chybu testu. Ovulační testy nejsou rozhodně 100 % přesné, nelze se jimi s určitostí řídit. Takový je prostě fakt. Jinak i kdyby ovulace přicházela trochu dříve než přesně v polovině cyklu, ničemu to nevadí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 20:12

Dobrý den paní doktorko,
včera jsem Vám již psala jeden dotaz. Teď mám druhý, zda je možné již po čtyrech dnech od možného oplodnění pociťovat nějaké příznaky? Vím, že je to dost individuální a u každé ženy to je jinak, ale od včerejšího večera mne trochu píchá v podbřišku a na dotek mne bolí ňadra. Ty mne tedy vždy bolí týden před očekávanou menstruací. Jinak nikdy před menstruací nemívám žádné bolesti, ani při ní. Kolikrát ani nevím, že to dostanu. V pátek jdu na preventivní prohlídku (jako každý rok) ke své gynekoložce. Je možné, aby už ona poznala týden po oplodnění, zda mohu být těhotná?
Děkuji Vám za odpověď. :)

Dobrý den, cítit příznaky 4. den po oplodnění je velice nepravděpodobné. Někdy to ženy popisují, ale spíše je to věcí psychiky. Na ultazvuku ještě týden po početí nic vidět není, maximálně by Vaše lékařka mohla popisovat vyšší sliznici v děloze, ale ta bývá před menstruací často také. V krvi by již mírné zvýšení těhotenského hormonu být mohlo, ale těhotenský test bude ještě negativní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 09:03

Dobrý den, mám na Vás dotaz odhledně možného otěhotnění. Poslední menstruace mi začala 7.1. 2017 a skončila 11.1.2017. V sobotu 21.1.2017 jsme měli s přítelem romantickou chvilku bez ochrany s úplným dokončením. Poté jsem se šla osprchovat a celou dobu mi to hlodalo v hlavě, zda zrovna nemám plodné dny. Na kalkulačce na internetu mi vycházelo, že sni. Ale tím se nelze řídit. Věk už na mimčo mám. Ale jen mě zajímá, zda je to dost pravděpodobné, že bych mohla být těhotná? Délku cyklu mám většinou pravidelnou 28 dní. Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste byla zrovna v polovině cyklu, kdy je největší pravděpodobnost otěhotnění, pak je to samozrejmě možné. Jak velká je pravděpodobnost Vám samozřejmě nedokážu vyčíslit, ale v období ovulace je pravděpodobnost největší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 16:15

Dobrý den, dnes se mi objevil nahnědlý výtok. Poslední menstruace mi skončila 13/1/2017. Poté jsem měla pohlavní styk. Zapomněla jsem užít první tabletku (nové platíčko) po menstruaci a vzala jsem ji až s tou druhou tabletkou. Tedy až 15/1. Chci se zeptat, zda-li je možné otěhotnění. Jelikož všude na internetu píší, že špinění může být příznak těhotenství. Jinak mě nic nebolí, nesvědí. Shodou okolností jsem v tomto období měla vysoké množství stresu, v noci jsem téměř nespala a několik dní jsem nejedla, pouze brečela. Zda s tím nemá to něco společného? Jinak antikoncepci beru již 10 let, po celou dobu je pravidelná, řekla bych téměř na hodinu, špinění nikdy nebylo. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, špinění může být někdy zmínkou těhotenství, nicméně ve Vašem případě se špinění objevilo zřejmě proto, že jste včas neužila první tabletku. Pokud ale chcete mít jistotu, proveďte cca 14 dní po pohlavním styku těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 16:31

Dobrý den, potřebuji nutně poradit. 4 dny před menstruací jsem měla pozitivní texty, krásně sílily po termínu menstruace dokonce 25 citlivost silnější něž 10tkové. Dál pak asi 4+6 zeslábly a 5+0 došla menstruace, špinění den, slabší krvácení a den špinění. Pak nic, ale testy už jen slaboulinké, i prsa přestaly bolet. Mám už za sebou v 9tt problémy a nechala jsem to ještě být. Píchá mě jednou napravo, pak nalevo. Mám vodový bílý výtok, zkusím tedy test dnes, to bych byla 6+1 a na 10tkách pouze slabounké proužky a na mamatestu dálnice. Jak je to možné, mohu být stále těhotná? Mám zkusit ještš ty 25 uml? Něž půjdu k doktorovi, zajímají mě Vaše zkušenosti. Děkuji za každý příspěvek.

Dobrý den, upřimně řečeno - forma Vašeho dotazu je tak zmatená, že z ní nerozumím druhům testu a všem výsledkům. Obecně pokud je test pozitivní, o nějakou formu těhotenství se jedná -  ať už normálne probíhající či spontánní potrat v začátku gravidity -  na což asi dle popisu (i když málo srozumitelného) vypadá i Váš případ. Nelze ovšem z dynamiky slábnutí či sílení čárek na testu něco na 100 % usuzovat. Na základě tohoho se diagnóza nedělá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 06:59

Dobrý den, přítel se do mě udělal několikrát tento měsíc, a tak mám teď malinko obavy. Poslední dny chodím pořád na malou, skoro každou půl hodinu. Mám hodně citlivej měchýř a bolesti v podbřišku. Menstruaci mám dostat ke konci měsíce. A na test je ještě asi hodně brzy. Můžu být těhotná nebo na příznaky je ještě brzo? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotná být samozřejmě můžete, pokud jste měla nechráněný pohlavní styk. Těhotenský test má smysl dělat až cca 14 dní po nechráněném styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:03

Dobrý den, beru hormonální antikoncepci Mistra a 6. den užívání (úterý) jsem si zapomněla vzít tabletku, obvykle ji beru v 11 v noci, užila jsem ji po 16ti hodinách. Pohlavní styk proběhl v pondělí asi ve 2 hodiny odpoledne. Je možné otěhotnění? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak je jistě napsáno i v příbalovém letáku - pokud interval mezi užitím 2 tablet je více jak 12 hodin, otěhotnění se vyloučit nedá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.01.2017, 08:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 30.12.(Pá) jsem měla pohlavní styk a stala se nehoda - prasknul kondom a já jsem si do hodiny a něco radši vzala tabletu po zn. Escapelle. Ve dne 4.1.(St) do 7.1. jsem krvácela. Mohlo to být z toho prášku? A teď 17.1.jsem měla dostat menstruaci, ale zatim nepřišla. Myslíte si, že přijde? Nebo to narušilo cyklus? Mám si pak udělat test a zajít na gynekologii nebo mám vyloučit těhotenství? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, zřejmě jste nečetla při užití tablety příbalový leták, což je škoda - je tam vše, na co se ptáte, napsáno. Nepravidelné krvácení je častá nežádoucí komplikace užití postkoitální antikoncepce a menstruační cyklus také může být mírně opožděn. Každopádně je doporučeno navštívit po užití tablety do 3 týdnů gynekologa ke kontrole.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.01.2017, 09:02

Můžu být těhotná?

| Osecreet | 17.01.2017, 20:15

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Měla jsem sex se svým přítelem, poprvé bez kondomu s ejakulací mimo pochvu. Potom jsme se utřeli kapesníkama a leželi vedle sebe cca hodinu, hodinu a půl. Nešli jsme na toaletu, ani se neumyli. Zhruba po hodině a něco jsme měli druhý pohlavní styk s kondomem. Ten nám ale po nějaké chvíli praskl. Ihned jak praskl, jsme to zjistili. Přitel ihned přestal a neudělal se do mě. Chci se zeptat, zda mohu být těhotná, zda mohlo zůstat sperma u přítele v penise po prvnim pohlavním styku a zda se mohlo popřípadě dostat do pochvy přes prasknutý kondom? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, otěhotnění tímto způsobem se nedá vyloučit. Pokud tedy chcete mít jistotu, užijte postkoitální antikoncepci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 08:58
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, chci se zeptat jaká je pravděpodobnost otěhotnění ve 44 letech? Mám partnera kterému je 35 let a moc bychom si přáli miminko, je nějaká šance? Děkuji.

Dobrý den, pravděpodobnost spontánního otěhotnění v 44 letech je upřimně velmi nízká. Jednak z důvodu toho, že v tomto věku je již minimum cyklů ovulačních, tzn. těch, při kterých se uvolňuje zralé vajíčko. Ovulačních cyklů po 40. roce věku rapidně ubývá. Navíc pokud k ovulačnímu cyklu dojde, velmi často jsou vajíčka nekvalitní narozdíl od vajíček mladých žen, mají např. nějakou genetickou vadu a nekvalitní embryo se poté neuhnízdí nebo těhotenství v začátku zanikne. Když to tedy shrnu - otěhotnění a správný vývoj těhotenství je možný, ale s daleko menší pravděpodobností než v mladém věku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.01.2017, 10:02

Dobrý den, mám dotaz ohledně menstruace. Je mi 17 let a od 12 jsem mívala menstruaci vždy pravidelnou, vždy asi po 24 dnech. V 16ti letech jsem brala rok antikoncepci, vysadila jsem koncem srpna 2016. První pravá menstruace od vysazení prišla po 18 dnech, další měsíc po 26, další po 29. Poslední menstruace byla 11.12.2016. Nyní je 14.1.17 - tedy 35. den cyklu a stále jsem to nedostala. S přítelem proběhl několikrát nechráněný styk - 16.12., poté 30.12., ale přítel se do mě neudělal. Naposledy jsme již použili kondom. Včera ráno jsem si dělala těhotenský test a vyšel negativní. Myslíte, že mohu být i přesto těhotná, nebo se menstruace jen zpozdila i když ji mívam vždy pravidelnou? Nebo bylo na těhotenský test brzo? Jsem z toho nešťastná. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud je test negativní 14 dní po nechráněném styku, pak je těhotenství nepravděpodobné. Menstruace může být nepravidelná z více důvodů - nicméně 35 dní je ještě v normě. Pokud nemáte žádné jiné potíže (bolesti břicha atd.), pak klidně počkejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.01.2017, 18:49

Dobrý den, mám opoždění menstruace. Už 11. den a stále mě bolí podbřišek. Testy jsem si dělala už tři a všechny byly negativní. Je na to spolehnutí nebo za zpoždění menstruace může mít za následek i něco jiného? Děkuji.

Dobrý den, pokud máte zpoždění již 11 dní a testy jsou negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné. Zpoždění menstruace může být ovlivněno spoustou vlivů - stres, nemoc, cysta na vaječníku, atd...Samo o sobě zpoždění ničemu nevadí a můžete vyčkat klidně několik týdnů, zda se mensttuace nedostaví. Pokud byste měla bolesti břicha, pak navštivte lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.01.2017, 10:56

Dobrý den, mám už týden zpožděné měsíčky a HA neberu už půl roku. Zhruba před týdnem a půl jsme měli s partnerem nechráněný pohlavní styk. To mi vycházelo na neplodný den. Mohu být i tak těhotná? Těhotenský test jsem si nedělala, protože si myslím, že by to ještě nemuselo potvrdit. A existuje když tak nějaká pilulka poslední záchrany?

Dobrý den, počítání plodných a neplodných dní je velmi nespolehlivý druh antikoncepce, takže těhotenství se určitě vyloučit nedá. Těhotenský test bývá pozitivní jž 10-14 dní po oplozující souloži - záleží na druhu testu. Pilulku poslední záchrany lze užít maximálně 120 hodin po pohlavním styku.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.01.2017, 10:35

Dobrý den, paní doktorko. Již neberu hormonální antikoncepci, jelikož bych chtěla miminko. Nedávno jsme spolu s přítelem měli styk zhruba kolem dne ovulace, přímo v ten den to nebylo. Ejakulát šel přímo do pochvy. Momentálně jsem z toho nervozní, zda se to povedlo. Těhotenský test mohu zkusit až za ty dva týdny? Co si o tom myslíte vy, jako lékařka? Jak je to pravděpodobné, že můžu být těhotná?

Dobrý den, těhotenský test bývá pozitivní někdy již 10. den po oplozující souloži - záleží samozřejmě na druhu testu a jeho citlivosti. Co se týče pravděpodobnosti otěhotnění - na to nejsem schopná Vám odpovědět. V době ovulace je samozřejmě pravděpodobnost nejvyšší, ale ne každá žena ovuluje přesně v polovině cyklu. Je to velice individuální. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.01.2017, 10:01

Plod není vidět na ultrazvuku

| Tynkak | 10.01.2017, 12:11

Dobrý den, moje poslední menstruace byla 28.11.2016, ovulace nějak 13.12.2016. Cyklus pravidelný, takže když mi nedošla menstruace 28.12., dělala jsem si test po 4 dnech zpoždění a slabá čárka každý den sílila a už je úplně tmavá. Včera jsem byla u lékaře a na ultrazvuku nic neviděl :(. Nějaká pidi tečka tam byla, ale nebyl si jistý, podle menstruace bych měla být 6. tt. Čípek prý mám těhotenský. Myslíte, že ten vývoj je nějak opožděný, když není skoro nic vidět? Zapomněla jsem dodat že po 5 dnech zpoždění, tedy 2.1.2017 mi digitalni test vyšel +1-2 týdny.

Dobrý den, může se stát, že jste otěhotněla později a tudíž na UZ ještě není vidět plod. Pokud to byl první ultrazvuk, pak je důležitý hlavně vývoj. Nevím, na kdy si Vás gynekolog pozval znovu, ale pokud bude např. za týden vypadat UZ stejně, pak se zřejmě těhotenství nevyvíjí - musí být vidět progrese a růst plodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.01.2017, 08:01

Dobrý den, prosím Vás, 15. 10. jsem měla nechráněný sex, ale myslím si, že k ničemu nedošlo. Na to jsem dvakrát odmenstruovala. A vyšlo mi 6 negativních testů, na ultrazvuku pan doktor před Vánocemi nic neviděl. Teď jsem menstruaci nedostala 14 dní. Děkuji.

Dobrý den, pokud by datem otěhotnění mělo být 15. 10. 2016, pak určitě těhotná nejste. Jednak byste měla pozitivní těhotenské testy a pak také těhotenství na UZ je vidět už v 5. týdnu natož ve 4. měsíci, ve kterém byste se již musela nyní nacházet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:47

Můžu být těhotná?

| janahnizdilova | 08.01.2017, 18:14

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Asi před týdnem jsem zapomněla na tři prášky, bylo to v prvním týdnu po menses a poté jsem taky s přítelem spala. Po vynechání prášků jsem asi dva dny krvácela i přes to, že to bylo asi 4 dny po menses. Od té doby je mi pořád zle od žaludku a ať se snažím cokoliv sníst mám k tomu nechuť a je mi špatně. Myslíte, že i přes to, že prášky beru několik let můžu být těhotná? A nevíte za jak douho by těhotenský test mohl poznat, zda jsem nebo nejsem těhotná? Předem moc děkuji za jakokoliv odpověď.

Dobrý den, pokud jste vynechala 3 prášky, těhotenství je samozřejmě možné. Těhotenský test bývá většinou pozitivní již 10. -14. den po oplodnění - zálěží na testu. To, že jste začla krvácet je dáno vynecháním prášků. Po vynechání se hormonální hladina rozkolísá a nastane krvácení ze spádu.

 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:53

Nechraněný pohlavní styk

| Ivkins | 07.01.2017, 22:49

Dobrý večer. Potřebuji poradit, dne 28.12. jsem měla nechráněný pohlavní styk, bohužel ne se stálým přítelem. Před ejakulací muž vyklouzl a ejakuloval na břicho. Poté opět pokračoval s pohlavním stykem. Na konci měsíce mám vždy MS. Ta nepřišla a týden na to, po tomto styku, jsem si dělala digitální těhotenstký test s pozitivním výsledkem - dle kterého jsem 2 - 3 týdny těhotná. Je možné, že je to po tomto nechráněném styku? Poslední MS začátek 3. 12. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, spíše jste otěhotněla dříve, než 28.12., pokud byla možnost. Ovulace by měla proběhnout dle data poslední MS někdy v polovině prosince. Ale samozřejmě je to pouhá hypotéza. Nejlépe se termín otěhotnění datuje až podle velikosti plodu na ultrazvuku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:55

Špinění v období ovulace

| OndraKrat | 07.01.2017, 20:51

Dobrý den, mám dotaz. Je mi 16 let, mojí dívce je 15 let. Před měsícem jsem ji uspokojoval rukou, sebe jsem se předtím ani nedotkl, navíc jsem si předtím umyl ruce antibakteriálním gelem, proto je zavedení spermatu vyloučené. Dívka má ovšem extrémní strach z otěhotnění, v půlce minulého měsíce u ní došlo ke špinění, nikdy předtím se to údajně nestalo. Pravděpodobně byla v období ovulace, může to nějak souviset? Jsou to dva dny, kdy u ní nedošlo k menstruaci, ovšem, nemá menstruaci pravidelnou. Extrémně se kvůli tomu stresuje již od špinění uprostřed měsíce, jak moc může stres ovlivnit příchod její menstruace? Jako muž negynekolog se v tomhle tématu skutečně nevyznám, takže mé slovo lajka pro ni nemá velký význam a tak se chci zeptat, co mohou tyhle okolnosti znamenat a co jí můžu říct, abych ji uklidnil?
Předem děkuji za odpověď, Ondřej Kratochvíl

Dobrý den, u některých žen se objevuje špinění v období ovulace, takže to s tím mohlo souviset. Jinak stres obecně může způsobit opoždění menstruace, nicméně, pokud by bylo zpoždění výraznější, bude lepší vyloučit těhotenství alespoň provedením těhotenského testu. Pokud se Vaše přítelkyně bojí těhotenství, pak doporučuji nějakou formu antikoncepce samozřejmě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:56

Ovulacia

| JanaSarova | 06.01.2017, 13:57

Dobry den, ak posledna menstruacia nastala 25.12. kedy priblizne nastava ovulacia, je mozne ze az na 21. den? Dakujem.

Dobrý den, ovulace nastává obvykle kolem 14. dne menstruačního cyklu - počítáno od 1. dne krvácení. Ovšem nebývá tomu tak vždy. Obvykle pokud jsou cykly delší, může ovulace nastat později.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:57

Dobrý den, asi se ptám moc dopředu, ale ráda mám všechno zjistěné dopředu. Antikoncepci beru už od svých 14 let (je mi 22 let), ve 20ti jsem s přitelem otěhotněla, ale šla jsem na potrat. Antikoncepci jsem pak brala dál. Tento rok v létě se chceme o miminko pokusit znovu, tak se chci zeptat, za jak dlouho může trvat otěhotnění po vysazení antikoncepce a jestli nebudu mít problém s otěhotněním?

Dobrý den, toto je bohužel věc, která se dopředu zjistit nedá. Po dlouhodobém užívání antikoncepce někdy trvá několik měsíců, než začnou opět ovulační cykly, ale naopak někdo otěhotní ihned po vysazení antikoncepce. Je to velice individuální a nikdo Vám neřekne, jak to bude zrovna ve Vašem případě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:58

Výtok

| DweraA | 04.01.2017, 13:18

Dobrý deň. Chcem vás požiadať o radu. Neviem presne ktorý deň buď 27. 12. alebo 28. 12. 2016 som pri ránom močeni keď som sa poutierala uvidela na papieri ružový výtok ešte nikdy predtým sa mi to nestalo bola som prekvapená. Ale ten výtok bol iba rano potom nic. Hneď som sa pozrela do kalendára kedy by som mala mať termín menstruacie a ta mi vychádza na 6. 01. 2017. Som z toho zmätená pretože nepociťujem žiadne pálenie pri moceni ani nic podobné. Len ma bolieva v podbrusku ako keď pred menstruaciou a aj prsia ale raz velmi inteznivne ma bolia a potom pomenej. S partnerom mam nechraneny styk. Menstruaciu mam pravidelné niekedy sa stane ze den mešká ale väčšinou je pravedelna. Ked nedostanem daný den tak viem ze na dalsi den pride poobede a väčšinou tak je. Vytoky nemavam preto ma prekvapil ten ružový vytok. Nedávno som aj pocitovala take akoby pobolievanie vo vagine dnu ale tiež to bola pre mňa novinka ktorú nesprevadzali žiadne vytoky. Ďakujem.

Dobrý den, pravděpoodbně se jednalo o lehké zašpinění, které někdy v průběhu cyklu může nastat vlivem změny hormonálních hladin. Pokud by náhodou menstruace včas nepřišla, vylučte těhotenství, jinak bych tuto situaci nijak neřešila, pokud nemáte jiné neobvyklé potíže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 12:14

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o informaci, týkající se spravného výpočtu plodných dní. Moje menstruace začíná téměř vždy 2-3 denním špiněním než dojde k samotnému krvácení a stejne tak i konci opět špiněním. Ráda bych tedy věděla,zda se 1. den špinění bere již jako 1. den menstruace nebo mám začátek počítat až od samotného krvácení? Pokoušíme se s manželem o miminko, tak bych chtěla mít výpočet ovulace co nejpřesnější. Děkuji Vám za odpověď a mnoho zdraví v novém roce :-).

Dobrý den, ano, jako menstruace se bere i první den špinění či slabého krvácení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 16:16

Dobrý den. S přítelem se snažíme o miminko. 1.12. jsem byla na operaci cysty, 3.12. jsem dostala mestruaci a po ukončení MS jsem začala zobat Fertility Blend a aktivně jsme se věnovali početí miminka. Už je to osmý den a MS pořád nikde, ale mám těhotenské příznaky - bolest hlavy, únava, bolest v podbříšku, zvětšená a bolestivá prsa (hlavně po stranách a na bradavkách), dvakrát jsem předevčírem zvracela, mám průjem, motá se mi hlava, ani nemám chuť k jídlu. Těhonský test jsem si dělala hned po zpoždění MS a včera, oba byly negativní. Myslíte, že bych mohla být těhotná a test to ještě neukázal? Mám se objednat k MUDr.? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, píšete, že jste poslední MS měla 3.12.2016, v tom případě by se ještě o velké zpoždění nejednalo. Menstruaci byste měla dostat kolem 1.1.2017, tj. dnes. každopadně test by již měl být obvykle pozitivní 10. - 14. dní po oplozující souloži. Pokud je to déle a je negativní, není gravidita příliš pravděpodobná..Ale test můžete ještě zopakovat za pár dní. Ke gynekologovi se zatím objednávat nemusíte. Pokud budou testy negativní a menstruace se nedostaví, může to být i dáno operačním výkonem a mělo by se vše časem upravit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2017, 06:35

Těhotenství

| zuzukiss | 31.12.2016, 12:54

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli je třeba sa obávat možnýho těhotenství. S přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk a ejakuloval do mne 4 krát za 3 dny. Bylo to jenom pár dní před MS. Je možné otěhotnět aji pár dní před MS? Už ji čekám dva dny a zatím se nedostavila, ale bolesti mám jako při menstruaci. Za odpověď děkuji.

Ano, možné je otěhotnět kdykoliv během cyklu, ne jen ve dnech očekávané ovulace. Pokud máte podezření z možného těhotenství, není nic jednoduššího, než si udělat těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.01.2017, 13:28

Dobrý den, mám plánovanou laparoskopii z důvodu odstranění dermoidu (5 cm) na vaječníku. Z tohoto důvodu mi byl před 11 dny aplikován agolutin abych před operací odmenstruovala. Aplikován byl 18 DC, dle lekáře vysoká sliznice. Dnes jsem 28 DC. Poslední dny mě stále bolí břicho, jako bych to měla dostat, ale stále nic. Mám citlivá prsa, návaly, jsem hodně unavená a mám bíly výtok. Dělala jsem si dva testy, ale byly negativní. Je nějaká šance, že bych mohla být těhotná nebo příznaky souvisí s cystou? Doposud mé cykly byly dlouhé a nepravidelné, ale tento cyklus jsem kolem 14 DC měla velmi plodný hlen. Myslíte, že negativní test je záruka a ms dorazí? Kvůli operaci jsem už nervozní, abych to stihla. Nechápu, že ještě nedorazila, když sliznice byla tak vysoká. Zapomněla jsem napsat, že dva předchozí cykly byl taktéž aplikován agolutin a ms dorazila dříve. O miminko se snažíme od dubna. Díky za odpověď. J.

Dobrý den, ano, vaše potíže s menstruací můžou být způsobeny i cystou. Navíc Agolutin spustí krvácení, to ale může přijít až za 14 dní. Je to velmi nevyzpytatelné.  Co se týče těhotenského testu, ten by měl být pozitivní již většinou 10. - 14. den po oplozující souloži. Pokud je opakovaně negativní, těhotenství je nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.12.2016, 12:21

Dobrý večer, chci se zeptat, pokaždé když máme s přítelem pohlavní styk, tak po chvíli začnu trochu krvácet, stalo se to víckrát, není to prvně a chystám se na gynekologii, tak jestli by jste mi napsala, co by to mohlo být za problém.

Dobrý den, pokud se chystáte na gynekologii, určitě vám gynekolog daleko lépe diagnostikuje váš problém než já po mailu. Krvácení po styku může mít spoustu příčin - zánět, změny na děložním čípku...

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.12.2016, 12:23

Ovulace

| Elinka91 | 29.12.2016, 17:44

Zdravím, mám dotaz na ovulaci, snažíme se o miminko a tak jsem si koupila ovulační testy. MS cyklus mám 23 dní a můj MS kalendář ukazuje plodné dny i den ovulace. Tak den před očekávanou ovulací jsem si test udělala a vyšel pozitivní, což bylo 21. 12. Test jsem udělala i 22.12., kdy byla ještě výraznější, ale dnes 29. 12., kdy mám 7 dní do ms jsem zkoušela test a je pozitivní. Nerozumím tomu, teď nevím, kdy tedy, můžete mi nějak poradit? Děkuji.

Dobrý den, nedokáži vám jednoznačně říci, co je špatně. Většinou je test pozitivní několik dní - před očekávanou ovulací slabá pozitivita, poté silná pozitivita v době ovulace a poté po proběhlé ovulaci může ještě slabá pozitivita opět přetrvávat. Pokud máte test pozitivní tolik dní po sobě, pak to může být způsobeno špatnou technikou testování, nekvalitním testem, hormonální dysbalancí. Poraďte se se svým gynekologem. Možná by bylo vhodné udělat v den očekávané ovulace ultrazvuk, zda je přítomen ovulační folikul.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.12.2016, 11:59

Ovulace

| Vyletka | 27.12.2016, 19:58

Dobrý večer, paní doktorko, prosím Vás, chci se zeptat. Bude mi 42 let a beru clostylbegyt, máme druhé kolo léčby, snažíme se s partnerem o dítě. Dnes jsem zjistila, že mám zánět, ale zároveň mám mít ovulaci. Byl mi předepsán maxmiror. Můj dotaz zní - je teď zrovna vhodné mít sex? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, pohlavní styk je možný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2016, 08:01

Dobrý den, paní doktorko, prosím o radu. Zjistila mi paní doktorka, že mám málo hormonu a mám nepravidelnou menstruaci, určité období jsem ji neměla vůbec a syndrom predčasného přechodu. Beru teď rok Divinu, menstruace je již pravidelná, myslíte si, že bych mohla otěhotnet? Mám velké obavy, že ne. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Váš dotaz je velmi nekonkrétní - nenapsala jste, jakého hormonu máte nedostatek a také kolik Vám je let. To jsou dost důležité informace.  Pokud máte menstruaci pravidelnou bez užívání léků, pravděpodobná je i přítomnost ovulace a tudíž možnost otěhotnění. Záleží samozřejmě i na věku. S rostoucím věkem se šance na otěhotnění snižují.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:54

Otěhotnění po revizi

| Simi1510 | 22.12.2016, 08:15

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v září jsem podstupovala revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství. Menstruace se dostavila přesně po šesti týdnech od ní. V listopadu jsem objevila na těhotenském testu dvě čárky, ale v zápětí přišla menstruace. Tento měsíc se to zopakovalo. Čím případně může být způsobeno jiným, že se test projeví pozitivně? Nebo je možné, že je od revize něco v nepořádku? Od doktora jsme to měli povolené se znovu snažit. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenský hormon by měl být po revizi ze září již zcela negativní a neměl by tudíž způsobit pozitivitu testu. Bylo by dobré, aby Váš gynekolog odebral hCG z krve - pokud by byla hodnota pozitivní, může se jednat o tvz. trofoblastickou nemoc, což je potřeba vyloučit. Jinak se samozřejmě může jednat o spontánní potrat v úplném začátku těhotenství. To ale musí Váš gynekolog potvrdit či vyloučit z odběrem krve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 17:01

Těhotenství

| HaniD | 21.12.2016, 16:33

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se může jednat o těhotenství nebo jiný problém. Je mi 20 let, užívám pravidelně 2 roky antikoncepci Nyssiela a většinou pravidelně, v plodné dny špiním. Tentokrat tomu bylo také tak, ale v nejsilnější den ovulace 14.12. jsem si tabletku vzala misto ráno až večer. V tomto týdnu 11. 12. - 16. 12. jsme se s přítelem velmi často milovali bez jiné ochrany. Po 5. dnech od zpoždění tabletky mě začalo pobolívat v podbřišku a začala jsem krvácet večer. Teď je to už jen špinění. Může se jednat o těhotenství nebo jiný problém? Poslední menstruace byla 1. 12. - 6. 12. Na test je brzy zatím, proto se obracím na Vás na Váš odborný názor. Děkuji Vám za odpověď. Hana

Dobrý den, nevím, zda jste správně pochopila princip fungování hormonální antikoncepce. Při jejím užívání nelze vubec hovořit o plodných a neplodných dnech - ovulace je při antikoncepci zcela zablokovaná. Pokud nebyla pauza mezi dvěma pilulkami delší než 12 hod, učinnost by neměla být ovlivněna. Pokud budu vaše potíže přetrvávat, pak navštivte gynekologa osobně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:58

Mohu být těhotná?

| Kristyna1998 | 21.12.2016, 14:37

Dobrý den, chci se zeptat jaká je pravděpodobnost toho, že bych mohla být těhotná? Antikoncepci beru pravidelně už 5. měsícem, přítel se do mě neudělal, MS jsem měla dostat dnes, ale nedostavila se, zítra začínám brát znovu antikoncepci. Ráno jsem dělala těhotenský test, který byl negativní. Mám stejné příznaky jako kdybych měla menstruaci, ale nemám ji. Je možné, že bych byla těhotná? A mohu dostat menstruaci opožděné, i když už začnu brát účinné antikoncepční pilulky? Díky za odpověď.

Dobrý den, někdy se stane, že se menstruace v pauze nedostaví, začnete užívat tabletky dle návodu. Pokud chcete mít jistotu, za pár dní test ještě zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.12.2016, 10:08

Snaha otěhotnět

| Lilien8 | 19.12.2016, 22:30

Dobrý večer, snažíme se s přítelem aktivně o dítě půl roku. Netlačíme moc na pilu, bereme to tak, že ,,až to přijde, tak to přijde" přes to bychom si ho moc přáli. Nutno zmínit, že i dost kouřím. Mému příteli je 41, a jsme od sebe věkově rozdílní, jsem mladší. Přítel má k tomu diabetes 2. typu. Stejně mi to nedalo a šla jsem na gynekologické vyšetření, abych přece jen věděla, jestli je co se týče mě všechno v pořádku, ale nechali si mě v nemocnici a vyoperovali mi cystu na vaječníku laparoskopicky. Chci se zeptat, jestli i přes tu operaci, i přitelovu cukrovku nebudu mít problém s otěhotněním. A jestli ano, jaký? Bude to trvat déle? Popřípadě nějaké rady. Děkuju moc.

Dobrý den, diabetes II. typu by neměl mít na kvalitu spermií příliš vliv. Ani jeho věk. Ani ve vás nemusí být žádný problém - půl roku bez úspěchu nic nezmanená. Neplodností by se měl člověk zabývat až při snažení se 1 rok neúspěšně. Spíše záleží, co Vám našli při operaci. Pokud se jednalo o cystu endometriální, pak endometrioza může ovlivnovat i kvalitu vajíček a tudíž plodnost. Pokud se jednalo o prostou folikulární cystu, pak ta na plodnost vliv nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:56

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali je možné, že se těhotenský test prokáže pozitivně před menstruací? Je možné, že právě menstruace může způsobit lehkou, ale viditelnou druhou čárku na mamatestu? První den poslední menstruace byl 23.11. O miminko se pokoušíme první měsíc, tak to moc neznám. Ale mám bolesti břicha jako před menstruací. Děkuji za odpověď. Zasílám foto testu.

Dobrý den, ano, test může být pozitivní už třeba 9. den po oplozující souloži - čili před menstruací. Pokud budete mít zpoždění menstruace, pak jste pravděpodobně těhotná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.12.2016, 15:20

Nafouklé břicho

| Nia221@seznam.cz | 19.12.2016, 13:05

Dobrý den, odpověděla jste mi, že mužů mít nafouklé břicho s očekávané menstruace, jelikož jsem ji měla. A břicho je pořad nafouklé a mám bílé vytoky, tak by mě zajímalo jen tak z čeho to nafouklé břicho je? Nebo mám v něm divny pocity, chodím pořád čůrat. Testy negativní, ultrazvuk čistý. Děkuji.

Doporučuji Vám návštěvu Vašeho lékaře, diagnostikovat prostřednictvím mailu na základě příznaků: nafouklé břicho a bílý výtok bohužel nelze.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.12.2016, 13:16

Bílý výtok z prsu

| svetlo1 | 18.12.2016, 10:10

Dobrý den, prosím, jsem zoufalá. Když stlačím prso, jde z něj bilý výtok. Co to znamená? Může to být těhotetenství i přesto, že jsem 9. 11. užila tabletku po, ten stejný měsíc jsem měla menstruaci a vše bylo negativní? Prosím o odpověď. Budu velmi vděčná.

Prosím Vás, pokud nevíte, zda jste těhotná, kupte a udělejte si těhotenský test. Pokud bude negativní, řeště veškeré svoje potíže, které jste již několikrát vyjmenovala se svým lékařem osobně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.12.2016, 13:26

Dobrý den, je mi 28. Měla jsem vždy nepravidelnou MS, od 20 jsem 7 let brala HA. Už rok se snažíme o miminko. Hor. profil mám v pořádku, všechna vyšetření včetně průchodnosti vejcovodů také OK, ale přesto m. cyklus přes 100 dní. Nyní mi byl předepsán Clostilbegyt a Duphaston. Po prvním cyklu a pravidelném měření baz. teploty, ale ovulace stejně neproběhla. Jaká je šance, že další dva cykly budou jiné? Děkuji za odpověď T.

Dobrý den, jaká je šance, to Vám opravdu nedokáži vyčíslit. Každopádně dobré je zkusit stimulaci ovulace Clostilbegytem ještě 2x, pokud bude bez úspěchu, pak je nutno další došetření a event. pohovor v IVF centru. Pokud máte problémy s anovulačnímu cykly, pak zřejmě opravdu nebude problém v průchodnosti vejcovodů, i když nevím, jakou metodou se toto vyšetřovalo. A tudíž možná časem nebude jiná cesta, než klasická stimulace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 10:56

Dobrý den, dnes jsem byla po souloži měsíc a půl na ultrazvuku, myslela jsem si, že jsem těhotná. A na ultrazvuku mi řekla paní doktorka, že je to čistý a nemusím mít stres. Jelikož mě pořad bolí břicho a mám bílé výtoky, z čeho to je ? Prý je zbytečně brát krev. Na ultrazvuku se dost ukáže, když už měsíc a půl jse