Ostatní gynekologické problémy

Položit dotaz

Boule na zacatku pochvy

| anonymka52 | 13.12.2017, 21:35

Dobry den, pri zavadeni kremu do pochvy jsem si nahmatala hned na kraji vevnitr pochvy bulku, ktera neboli, muze to byt cipek? Ale ten prece nemuze byt tak na zacatku. Pred mesicem jsem byla na gyn.prohlidce a o bouli jsem nevedela (nevim zda uz tam byla) ale pry jsem byla v poradku. Oc se tedy muze jednat? O cystu v pochve?

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Svědění intimních partií

| bockdo | 12.12.2017, 19:21

Před dvěma týdny jsem měla svědění intimních partiích trochu před a během menstruace (používala jsem tampony o.b. optibalance a k tomu idelyn krém i gel. Po menzesu jsem hned navštívila doktorku, která mi udělala stěr a říkala, že výtok je v pořádku i stěr, jen mi doporučila Rosalgin na výplach. Po návštěvě lékařky příznaky odezněly, proto jsem si výplach nedělala, přestala jsem se mazat Idelynem i umývat. O týden později, jsme měli s přítelem sex a při sexu mě strašně pálilo v intimních partiích. Pálení však zmizelo, ale zase přišlo svědění na pyscích i vevnitř. Žádný výtok nemám, jen svědění a trošku mě bolí když se utírám. Zase se myju Idelynem, včera jsem použila i krém Idelyn. Dnes jsem byla v lékárně a koupila jsem si Clotrimazol (mazala jsem se dvakrát) a Candibene na 6 dní, nevím jestli začít požívat. Prosím poraďte mi co se mnou je, jestli si mám dnes vzít Candibene nebo ještě počkat, co dělat dál. V nejbližší době svou gynekoložku navštívit nemohu.

Dobrý den, může se jednat o infekci, ale stejně tak jen o podrážení po pohlavním styku atd. Clotrimazolem klidně mazat zevně můžete. I candibene, pokud nemáte výtok, do pochvy nic zavádět nemusíte. Pokud by po týdnu příznaky i při léčbě nepřešly, pak navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.12.2017, 19:36

Hodnoty HP

| imperius | 11.12.2017, 13:10

Dobry den,chtela bych se zeptat,zda jsou hodnoty HP v poradku? FSH-5,6 LH-9,7 Prolaktin-348 TSH-1,750 T4 volny-15,4. HP byl bran 3 DC. Moc dekuji za odpoved.

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Kůže okolo pysku

| anonymka52 | 08.12.2017, 09:45

Dobrý den, loupe se mi pokožka u pysku a je také v této oblasti vysušená. Jinak žádné svědění nemám, výtok mám celý život. Co na to pomáhá? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zkuste kalciovou mast či jednoduše promazávat něčím mastným. Pokud by promazávání bylo bez efektu, pak navštivte gynekologa. Kožních onemocnění je celá řada a je třeba v tom případě řádně vyšetřit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.12.2017, 18:00

Zánět močových cest

| blanka 255 | 05.12.2017, 18:26

Dobrý den, prosím Vás, mám prosbu. Každou minutu chodím na malou a po skončení mám bolest a tlak v rodidle, jako bych měla rodit. Teď tam mívám i trochu krve, nevíte, co by to mohlo být? Děkuji, Fojtíková

Dobrý den, pokud chodíte často močit, jedná se pravděpodobně o infekci močových cest. Kupte si urologický čaj, hodně pijte - min. 2 litry tekutin denně. Pokud by se stav nezlepšoval, navštivte praktického lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.12.2017, 07:22

Cysta ve 14letech

| Jura | 03.12.2017, 11:56

Chcela by som sa vás spýtať či mi viete poradiť.dcera14 rokov mala pred dvomi týždňami veľké bolesti v pravej strane brucha s vracaním.boli sme na pohotovosti ,vzali nás až keď sme sa vrátili 2x ,lebo nezabrala injekcia od bolestí.druhy deň urobili sono na chirurgii,bola tam nejaká tekutina-dalsi deň ju poslali na gynekologické sono,tam zistili 11 cm na vaječníku.nic s ňou nerobili stále mala bolesti.o dva dni nás poslali k detskému gynekológovu na kontrolu.povedal,že jej to mali vybrať.dal jej lieky na skolabovanie cysty,ktore bude brať.nemoze mať nejaké komplikácie,keď sa jej to nevybralo.nemala by som jej to ísť dať vybrať radcej skôr? Ďakujem pekne

Dobrý den, pokud cysta nedělá akutní potíže (zhoršující se bolesti břicha), pak je lepší u dívek věku vaší dcera vyčkat, zda cysta sama nepraskne - velmi často tomu tak bývá a operace je tedy zbytečná. Doporučila bych tedy 1-3 měsíce počkat a poté dle dalšího ultrazvuku rozhodnout, co dále.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:07

Konizácia

| Regina510 | 01.12.2017, 07:35

Dobrý deň, lekár mi povedal, že je nunté, aby som išla na konizáciu, nakoľko mi vyšla cytológia 3 a pozitívne hpv. Môžem po konizácii mať normálne deti a prebieha po nej tehotenstvo normálne ako bežne? Akú dobu po konizácii sa môžeme s priateľom snažiť o dieťa? Ďakujem za odpoveď

Dobrý den, konizace nemá vliv na plodnost, jen může být v době těhotenství vyšší riziko předčasného porodu. Zálež ovšem na technice a rozsahu konizace a dalších faktorech. Co se týče snahy o těhotenství od doby konizace, pak by bylo dle mého názoru nemělo být dříve než za 1/2 roku (při potvrzené normální cytologii).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.12.2017, 07:17

Dobrý den,
chci se zeptat na preventivní prohlídce rok po porodu mi bylo ultrazvukem zjištěno, podle pana doktora pozůstatek placenty v děloze o velikosti asi 2mm. Nedělá mi to teda žádné problémy, ale nejsem si jista jestli to může v děloze zůstat. Bylo mi řečeno, že by to nemělo dělat problém při dalším otěhotnění. Je pravda, že mi menstruace nechodí pravidelně, že občas vynechá. Chci slyšet i názor někoho jiného, jestli ten kousíček placenty v břiše tedy může zůstat a jen sledovat zda se neděje něco neobvyklého.
Snad jsem to napsala alespoň trošku srozumitelně
Děkuji za odpověď

Dobrý den, opravdu máte na mysli 2mm a ne 2cm? Pokud opravdu myslíte 2mm, pak toto bych vůbec nepovažovala za podstatné. Respektive na kvalitním UZ přístroji tak malý kousek ani nemůže být vizualizován - nelze o nálezu tak malém tvdit, že se jedná o placentu. To mi připadá velmi nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.12.2017, 07:12

Dobrý den,
chtěl jsem se prosím zeptat. Mám přítelkyni asi měsíc. Byla ještě panna, pokud neměla předevčírem orální sex ("já jí"). Potom se velice rychle rozhodla, že se chce nechat naočkovat proti rakovině děložního čípku. A prý se musí počkat se sexem nějakou dobu, dokud neproběhne série vakcinací, což může být cca 3-6 měsíců.
Otázka zní, A) platí to i pro chráněný sex s kondomen? Prý tam riziko je, ale velmi malé.
B) Je vakcinace pro mou přítelkyni bezpečná? Jaká vakcína je nejlepší? NAPŘÍKLAD u přípravku Silgard se v příbalovém letáku píše, že může hrozit i Guillain Barrého sy, a že nežádoucí účinky byly zjištěny až po uvedení na trh (četnost nelze zdostupných údajů určit). Což mě pochopitelně znepokojuje.
Mně je 26 let, a poslední sexuální partnerku jsem měl před půl rokem. Pak pauza až do teď. Jsem zdravý. A přítelkyni je 21 let. Děkuji moc

Dobrý den, pokud je pohlavní styk chráněný kondomem, pak zabraňuje přestupu sexuálně přenosných chorob a to i HPV infekce. Co se týče styku bez kondomu, tak pak platí, že by neměl být provozován ihned - několik týdnů až měsíců trvá, než je účinek vakcinace plný. A co se týká výběru vakcíny - toto je velmi obsáhlé téma (nespadá do naší akutní online poradny), s výběrem vakcíny poradí pediatr, praktický lékař či gynekolog. Vedlejší účinky očkování mít může stejně tak, jako jiná očkování. Nicméně tyto vedlejší účinky jsou tak raritní, že benefit z očkování toto riziko určitě převažuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.11.2017, 11:22

Gynekologie ve 14 letech

| Ahojky123456 | 27.11.2017, 12:26

Dobrý den, je mi 14 let a mám problém. Mám jít za týden na gynekoloii a mám problem, nejsem panna, prstil mě můj přítel a ja se ptám, jestli to gynekolog musí oznámit matce, která tam půjde se mnou, že už nejsem panna a nebo nemusí, když to nebudu sama chtít. Ikdyž se zeptá a já to nebudu chtít, tak jestli to řekne, či neřekne. Potom když by to zjistil, tak co mám říct, co mám říct, když nechci problém pro svého kluka? Prosím poraďte, naléhavé.. Děkuji moc

Dobrý den, to, že jste přišla takovým způsobem o panenství, pravděpodobně lékař ani nepozná. Pokud jste neměla vyloženě pohlavní styk, což je trestné ve 14 letech, jak pro vás, tak i pro partnera, pak by ani neměl rodičům lékař nic oznamovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.12.2017, 07:07
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Vyrážka na přirození

| Veronica23 | 24.11.2017, 20:45

Dobrý večer paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, před pár dny jsem si při sprchování všimla asi tří malých pupínků na vnitřní straně stydkých pysků blízko klitorisu.. Nijak neboli jsou stejné barvy jako sliznice kolem vypadá to jako afta v puse ale maličké..Dále jsem si všimla vyrustku u močové trubice. Dnes jsem byla na gynekologii kvůli potvrzení těhotenství tak jsem ó pupínky v paní doktorce říkala ale jsou špatně viditelně nevím tedy jestli si jich všimla každopádně z toho co jsem ji říkala usoudila že to mohou být tukové boulicky.. Bohužel výrůstků u močové trubice jsem si všimla až dnes a nevím jestli si paní doktorka všimla každopádně jsem se chtěla zeptat ještě na váš názor. Prikládám fotografie.

Dobrý den, o nic nenormálního se dle obrázku nejedná. Slizniční výrůstky kolem ústí močové trubice (ty máte zřejmě na mysli), jsou naprosto fyziologickým nálezem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.11.2017, 15:08

Bolesti v podbřišku

| dotazy | 22.11.2017, 00:23

Dobrý den,
poslední dobou mám bolesti v podbříšku. Asi před 2 měsíci jsem pravděpodobně potratila a nyní přes jeden měsíc pociťuji bolest. Neni to nic hrozného, pouze malé občastné bolesti během dne (tupé, občas cítím píchání), na obou stranách podbříšku, někdy nalevo a někdy napravo. Byla jsem na gynekologii a paní doktorka mi předepsala BHCG.

Dobrý den, nevím, co přesně máte namysli tím " předepsala bHCG". Pokud tím myslíte, že vám odebrala krev na bHCG, což je těhotenský hormon, pak se jeho přítomností vyloučí či potvrdí případné těhotenství. Pokud bude negativní a gynekologický nález je jinak v normě, pak není problém gynekologického původu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.11.2017, 09:01

Hnědý výtok

| Eli_For | 19.11.2017, 09:05

Dobrý deň, rada by som sa spýtala. Vysadila som na mesiac antikoncepciu, medzitým sme s priateľom mali chránený styk a normálne som dostala menštruáciu 8.11.-10.11. kedy som znovu začala antikoncepciu brať od prvého dňa MS. Avšak pred cca 2 dňami ma začalo bolieť podbruško a mám hnedo-krvavý výtok. Znamená to, že by som mohla byť tehotná alebo to značí iný gynekologický problém? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, těhotenství se samozřejmě nedá vyloučit - udělejte si tedy min. 10-14 dní po pohlavním styku těhotenský test. Pokud se těhotenství neprokáže, pak ále užívejte HA dle rozpisu a situaci neřeště, pokud nemáte jiné potíže. Občas se může i během užívání antikoncepce vyskytnout krvácení či špinění mimo pauzu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.11.2017, 07:50

Konizace

| malinka2015 | 18.11.2017, 09:42

Dobrý den, byla jsem na konizaci a při vyzvednutí vysledků jsem byla v šoku. doktorka mi neustale opakovala, že mám težké prednádorové změny a dal mi k tomu nic nerekla, jen ze se mam objednat na dalsí rekonizaci. byla jsem z toho celkem v šoku, že jsem se ani nic nestacila zeptat. proto prosim mužete mi preložit zpravu? pochopila jsem z toho , ze zmeny nejsou jen na okraji ale i ve vnitř. dekuji moc
zpráva:
konus čípku zpracován v 10 blocich zastihl exocervix i Tzonu s ovulozou zánetlivě změněnou s dlaždicovou metaplazii a ve 4 blocich se změnami charakteru cin II.-Hsil ověřena imunohistochemicky na onkoprotein p16-byla zjištena bloková pozitivita.fokalne je patrné vystýlání žlázek. tato dysplazie zasahuje do endo i exocevrikalmího okraje excize, minimálně ve dvou blocích.
2cph. hlen a fragmenty endocervikální sliznice. zastižen rovněž fragment dysplastického dlaždicového epitelu charakteru cin II-hsil-overeno imunohistochemicky na onkoprotein p16.
závěr: cin II- Hsil zasahující exo i endocervikálne.

Dobrý den, CIN II není těžká přednádorová změna, ale konus nebyl dle přiložené zprávy vytnut do zdravého okraje. V takovém případě bývá často doporučena opakovaná konizace. Neuvedla jste váš věk - i to hraje při rozhodování roli. Nicméně váš nález a výsledek histologie by měl zhodotit expertní kolposkopista - gynekolog, který se zabývá vyšetřováním a onemocněními děložního čípku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.11.2017, 07:51

Operace Bartoliniho žlázy

| Miska4564 | 17.11.2017, 20:33

Dobrý večer...odstraňovali mi Bartoliniho cystu čo je podľa mňa vonkajšia cysta a dosť jednoducho operácia...no mne sa po operácii zrutil celý svet.doktor ktorý má operoval mi nejakým zázrakom spôsobil rektovaginalnu fistulu ...takže stolica mi okrem konečníka vychádzala aj z pošvy.momentalne mám vývod a čaká ma aj plastika pošvy...moja otázka prosím vás povedzte mi váš názor je možné že pri takejto podľa nie ťažkej operácii sa môže toto stat?keď Bartoliniho cysta je vonkajšia cysta....ďakujem za nazor

Dobrý den,pokud jste jinou operaci v minulosti v této oblasti nepodstoupila, pak pravděpodobně píštěl vznikla při exstirpaci Bartholiniho cysty. Je to asi poměrně raritní situace, ale jiný důvod nevidím. Někdy se musí lékař při odstraňování cysty dostat poměrně hluboko a pokud se cysta nachází blízko hráze, možné to je.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.11.2017, 13:38

Stydké pysky

| anonymka52 | 17.11.2017, 07:12

Dobrý den, mám pálení a svědění v oblasti kolem stydkých pysků a také někdy u řitního otvoru (hlavně po stolici a chvíli poté). Byla jsem na vyšetření na gynekologii, kde mi nenašli nic, poslali mě na urologii, protože mé pálení bylo také při čůrání, ale na urologii také nic nezjistili. Na urologii mě cévkovali a pro jistotu nasadili antibiotika Zinnat. Ale všimla jsem si, že po utření (jak po močení, tak i po stolici se mi na papíře objeví bílé ,,drobky". Vypadá to jak kousky toaletního papíru, ale není to (nejvíce jich mám ve vnější straně stydkých pysků) Myslíte si, že na prohlídce na gynekologii by přišli na pohl. nemoc? Já partnery nestřídám, ale jsem už nešťastná, protože nevím oč se jedná. A bojím se, že to přenesu na svého partnera, jelikož spolu spíme bez ochrany. Na ty pysky a u análního otvoru si to mažu mastí Canesten, svědění lehce ustoupilo, ale pálení je stále. Antibiotika beru sice teprve 3. den. Nevíte oč by se mohlo jednat? Na urologii mi řekli, že to může být také z prochladnutí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste byla na gynekologii řádně vyšetřena, pak by určitě na zánět (např. kvasinky) musel lékař přijít. Ještě by bylo dobré vyloučit, zda se nejedná o nějaké parazitání onemocnění (např. roupy) - pokud tedy vaše potíže přetrvávají, upozorněte gynekologa na tento nález. Z prochladnutí by jistě potíže, které popisujete, být neměly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.11.2017, 09:05

Laparoskopická sterilizace

| LadaM | 16.11.2017, 09:53

Dobrý den paní doktorko, mohu Vás požádat o informaci ohledně laparoskopické sterilizace? Dočetla jsem se, že dle nového zákona lze sterilizaci provést komukoli od 21let. Je to pravda? Je mi 35 let, jsem bezdětná a děti neplánuji. Je tedy možné tento zákrok podstoupit na vlastní žádost? Děkuji, Lada M.

Dobrý den, ano, v současné době lze na vlastní žádost sterilizaci podstoupit od 21 let. Zákrok stojí 10-15 tisíc korun a musíte vzít na vědomí, že zákrok je nevratný a otěhotnět přirozenou cestou už nikdy nebude možné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2017, 17:20

Falešná laktace

| Verush | 16.11.2017, 07:12

Dobrý den,
včera večer mi z prsou začala vytékat bílá tekutina. Nejprve průhledná, potom bílá. Je mi 19 let a těhotná určitě nejsem. Poslední 4 měsíce užívám antidepresiva. Může to být způsobeno tím?
Prosím, poraďte mi, co mám dělat.

Dobrý den, galaktorea (výtok z prsou) může být jedním z nežádoucích účinků užívání antidepresiv. Informujte tedy o tom tedy lékaře, který vám léky předepsal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2017, 17:21

Cytologie

| Spiralka | 15.11.2017, 13:18

Dobrý den,
před 3 měsíci mi byl odebrán stěr na cytologii, výsledek ale nebyl uspokojivý (dle gynekologa se jedná o pozánětlivé virové změny), poté jsem šla na vyšetření podruhé a stále to není v pořádku. Mám přijít opět za 3 měsíce. Neměl by mě gynekolog poslat na nějaké důkladnější vyšetření, opravdu stačí abych přišla opět až za 3 měsíce? (Asi před 2 lety jsem měla genitální bradavice, ale na vypalování jsem nebyla - nevím jestli to s tím souvisí, mívám i problémy se záněty).. Hormonální antikoncepci neberu téměř rok a mám nehormonální nitroděložní tělísko. Ještě bych se chtěla zeptat, zda by mi mohlo nějakým způsobem pomoci užívání Wobenzymu.
Děkuji za odpověď

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste neuvedla, jaký typ dysplasie (změn) na čípku máte, pak nelze na vaši otázku přesně odpověědět. Nicméně histopatolog, který cytologii honotí vždy na základě nálezu napíše doporučení, kdy provést další kontrolu a tím se gynekolog řídí. Co se týče souvislosti s nálezem na čípku a předchozími genitálními bradavicemi, pak tyto dva  nálezy souvislost mají - obě onemocnění vyvolává HPV virus. Co se týče užívání Wobenzymu, který podporuje reparační hojící procesy, určitě vám neublíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.11.2017, 09:21

Endometrióza

| Mirat | 15.11.2017, 10:31

Dobry den,
bola mi diagnostikovana endometrioza na lavom vajecniku (utvar s priemerom 4cm). Gynekolog odporucal laparoskopicku operaciu.
Pred rokom a pol som mavala silne bolesti ale momentalne uz vyse 7 mesiacov ziadne bolesti nemam.
Chcem sa opytat, ak by som sa rozhodla operaciu o par mesiacov odlozit, podstupujem nejake rizika? Je mozne, ze sa to bude sirit do inych casti tela, ak sa to neodstrani vcas? (Mam 42 rokov a menstruaciu pravidelnu.)
Dakujem za odpoved.

Dobrý den, pokud je nález na vaječníku klinicky němý, tzn.že nemáte žádné potíže (bolesti, nepravidelné krvácení) a neplánujete již těhotenství, pak není nutné ihned operační řešení. Doporučila bych kontrolní UZ např. za 3 měsíce ke zhodnocení, zda se nález změnil a dle toho rozhodnutí, co dál.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.11.2017, 09:23

Bolesti v podbrusku

| Regina510 | 14.11.2017, 17:32

Dobry den. Potrebovala by som poradit. Minuly tyzden vo stvrtok som bola na preventivnej prehliadke, brali mi vzorku na cytologiu, potom som spinila, co ma lekar aj upozornil. Ked som prestala spinit mala som s priatelom sex a nasledne som jeden den opat spinila. Od prehliadky mam tlak v pidbrusku, ked sa dviham napriklad zo stolicky citim to. Moze to byt odoberanim vzorky na cytologiu? Alebo mi to mohol sposobit nejako styk den po cytologii? Celkom dost to citim, tak sa obavam, zaroven rozmyslam ci to nemoze byt aj ovulacia nakolko som v strede cyklu. Ďakujem za odpoved ;-)

Dobrý den, pokud jste v polovině cyklu, je ovulace pravděpodobná. Pokud bylo na preventivní prohlídce vše v pořádku, pak nevidím jiný důvod. vše by se mělo samo upravit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.11.2017, 11:21

Výtok

| anonymka52 | 13.11.2017, 20:33

Mám již několik dnů hustý bílý výtok, po pár dnech se k tomu přidalo svědění a momentálně také pálení, byla jsem si koupit v lékárně mastičku, o co by se prosím mohlo jednat? Tento problém mi začal, když jsem začala užívat svou první HA a partnery nestřídám. Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud výtok doprovází svědění a pálení, pravděpodobně se jedná o zánět způsobený běžnými bakteriemi či kvasinkami. Volně prodejné přípravky z lékárny by měly stačit k zaléčení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.11.2017, 07:53

Visanne užívání

| Marr | 07.11.2017, 07:01

Dobrý den,
v jaké části cyklu je nejvhodnější začít užívat Visanne k léčbě adenomyozy? Je lepší čekat na 1. den cyklu, tak jako u antikoncepce? Je časté v začátku užívání dlouhodobé špinění či krvácení?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, při užívání Visanne nehraje roli, který den začnete s užíváním. Špinění i krvácení se může v začátku užívání vyskytovat. Je to jeden z častých nežádoucích učinků

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:45

Pomoc s vaginálním problémem

| Pato | 04.11.2017, 23:25

Dobrý deň. Mame s priateľkou problém. Pohlavný styk sme ešte nemali avšak orálny sex už áno. Neboli sme spolu 2 týždne a jej sa na klytorise vytvorili malé žlté škvrny( vidno mám obrázku). Pošva ju dosť bolí ale nepáli. Pri močení nepociťuje žiadnu bolesť. Málo jedáva, je jej neustále zima na nohy a ruky. Nedokáže sa poriadne zohriať. Neviem či je to s tým spojené ale preistotu som to spomenul. Poprosili by sme o nejakú radu čo s tým. Ďakujem.

Dobrý den, dle tohoto obrázku nelze stanovit diagnózu. Může se jednat o nějakou infekci. Doporučila bych přítelkyni navštívit gynekologa osobně. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.11.2017, 07:15

Myom

| Darina123 | 04.11.2017, 13:43

Mám 43 rokov. Poslednú menštruáciu som mala 27.9 do dnes som daľšiu men. nedostala tak som šla na gyn.vyš. kde sa ukázalo že mám myom vo veľkosti 4cm x 4cm a tiež cysty. Som zmätená ztoho ked mi doktor povedal že môžem byť aj tehotná - poslal ma kupiť teh. test a že potom mám s výsledkom prísť. Takže test som si spravila - vyšiel že niesom tehotná. Išla som naspäť do ordinácie a pýtala som si inj. na vyvolanie men. Doktor mi povedal že vyvolačku zvykne dávať ženám po 50-tke ale že mi dá... tiež mi predpísal tablety dicynone že mám ich brať pri men. aby som nemala také silné krvácanie. No do dnes už (3 den) po inj. sa stále men. nedostavila. A tiež ma znepokojuje postup doktora... Je to vporiadku? Vopred veľmi dakujem.

Dobrý den, myom v děloze sám o sobě nemusí ženě působit žádné potíže - tehdy ani není potřeba operovat. Někdy však může způsobit silné menstruační krvácení či krvácení mimo cyklus. Dicynone můžete užívat, pokud máte silné menstruační krvácení. Nemusí však pomoci. Co se týče vyvolání menstruace, tak pokud je menstruace zpožděna pár dní či týdnů, není třeba ihned menstruaci vyvolávat. Samotná absence menstruace ničemu nevadí a mnohdykrát po vyčkání sama dorazí. Aplikovat vyvolávací injekci však lze ženě v každém věku, věkem se její použití neřídí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.11.2017, 18:08

Dobrý den, paní doktorko, nikdy jsem žádné problémy neměla, nicméně včera jsem se dozvěděla tento nález... Trápí mě hlavně první uvedený problém, mám teprve druhého partnera v životě a z toho již 4 rok stejného.. Je tedy evidentní, že on musel mít styk s někým jiným, abych onemocněla touto nemocí? Nebo kde jsem k ní mohla přijít? Je to vážné onemocnění? Děkuji, budu vděčná za odpověď!

Dobrý den, patogeny, které jste vyjmenovala, bývají u některých žen běžnou součástí poševní mikroflory a mohou se více či méně pomnožovat. Stejně tak muži mohou být chronickými přenašeči a v době "snížení imunity" mohou poté u ženy způsobit infekci. Nález tedy neznamená, že váš partner se nakazil u jiné žen. Může být dlouhodobým přenašečem, stejně jako vy můžete mít tyto patogeny jako součást mikroflory již delší dobu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.11.2017, 07:34

Dobrý deň, deň dnes som bola na preventívnej prehliadke u nového gynekológa a ten mi povedal, že mám na krčku maternice endometriózu a že podľa výsledku z cytológie (najskor za 2tt) sa uvidí, či mi to bude mocť vypáliť. Minuloročná cyto vyšla PAP II bez malignít. Podľa lekára to tam mám dlhšie..nechápem ako si to moja predošla lekárka nemohla všímnúť a prečo ma neliečila...Prosím Vás ako sa zákrok vypalovania endometriózy na krčku maternice odborne volá? Je možné, že sa mi to vráti? A ak mi výjde cytológia zle potom sa to lieči len operačne, alebo v spolupráci s onkológiou? Aký vplyv to bude mať na to, aby som mohla byť tehotná? Vaječníky aj vajicovod sú v poriadku. Mám 26 r. a bábatko plánujeme mať. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, endometrióza děložního hrdla a přednádorové změny na děložním hrdle jsou dvě zcela rozdílné věci a jejich léčba spolu nesouvisí. Pokud by vám vyšel patologický nález na děložním čípku, tzn. vyskytovaly by se v něm přednádorové změny, pak léčba závisí od toho, jakého stupně změny jsou, kolik ke vám let, atd. Léčba je tedy velmi individuální dle výsledků. Někdy se stěry opakují, jindy se přistupuje k operačnímu řešení tzv. konizaci. Samotné přednádorové změny na čípku nemají vliv na otěhotnění. Vypalování endometriozy žádný speciální odborný název nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.11.2017, 10:59

Citlivá bradavka

| Luucie | 26.10.2017, 08:47

Dobrý den, mám dotaz. Mám jednu (resp. Levou) bradavku citlivou. Pravá je v normálu. Jakmile se ji dotknu já nebo někdo jiný je citlivá. Těhotná nejsem, užívám antikoncepci. Trvá to asi týden. Mohu vědět, zda to má nějaký význam? Děkuji

Dobrý den, pokud na prsu nepozorujete jinou změnu (otok, začervenání, hmatná bulka, výtok z bradavky), pak není třeba citlivosti přikládat nějaký význam. Během cyklu se vlivem hormonů mění citlivost bradavek - bude to zřejmě i váš případ.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 10:36

Boulička na pochvě

| Pavlinamnichovohr | 19.10.2017, 20:37

Dobrý den. Mám takový dotaz. Na pravé straně pochvy se mi to jakoby vyboulilo. Jen na pravé straně. Jen nahoře v místě ochlupení. Nevím co mám jančit a jít k lékaři nebo je to normální? Je to měkké, ale od té doby mám i hodně časté tvrdnutí břiška - od včera večera - až do takových křečí. Jsem prvorodička, tak mám jen strach, ať nic nezanedbám. Špatně se mi s tím i sedí. Moc děkuji za odpověď. Pavlína

Dobrý den, může se jednat o varix (křečovou žílu) nebo o zánět, který se často vytvoří v místě ochlupení genitálu, což ale v pochvě nebývá, takže zřejmě není váš popis přesný. Pokud nemáte teploty či není místo zarudlé, vyčkejte. Pokud by se ložisko zvětšovalo a bolelo, pak navštivte lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 10:13

Tanga a plodnost

| Denisa17 | 16.10.2017, 09:12

Dobrý den,
asi před půl rokem jsem začala nosit tanga, klasické kalhotky nenosím už vůbec, dokonce i v době menstruace nosím tanga v kombinaci s tampony.. Mé mamce se to nelíbí, říká, že tanga můžou způsobit neplodnost a odrazuje mě od nich.. Zajímalo by mě, jestli je to pravda?
A pak ještě ohledně těch tamponů.. také jsem slyšela o syndromu toxického šoku, ale myslím, že při dodržení hygienických zásad by to nemělo ničemu vadit.. nebo je tu nějaké riziko?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, přesně tak. Syndrom toxického šoku je velmi vzácné onemocnění, které je dáváno do souvislosti s používáním tamponů. Je to ale tak raritní záležitost, že není třeba se toho obávat. Co se týče nošení kalhotek typu tanga - rozhodně nemají s neplodností nic společného.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.10.2017, 10:14

Dobrý den,
mám dotaz ohledně mých neustálých zdravotních potíží. Zhruba už od 14 let mne trápí výtoky, nyní je mi 24let. Jsou bílého charakteru, nechávají stopy na spodním prádle. Čtvrt roku zpět začaly výtoky doprovázet i urputné pálení. Byly mi diagnostikovány bakteriální i plísňové infekce které má gynekoložka léčila Macmirorem 500 po kterém však bylo pálení ještě horší. Také mi po kultivaci byla zjištěna přítomnost Ureaplasmy na níž jsem dostala já i partner antibiotika azithromycin, ale při dalších testech tam přítomnost Ureaplasmy byla pořád. Doktorka mi řekla, že se to až tak úplně léčit nedá a že by jsme to řešili až při těhotenství. Můj dotaz tedy zní, je vůbec nějaké realné řešení výtoků, pálení a léčby Ureaplasmy? Už to má docela vliv i na mou psychiku. Děkuji mnohokrát předem za jakoukoliv radu.
Přeji hezký den
Jarka B.

Dobrý den, obecně platí, že pouze přítomnost Ureaplasmat bez klinických potíží nevyžaduje léčbu - toto platí i u přítomnosti jiných běžných bakterií. Pokud máte přetrvávající pálení a svědění, je možné, že to není způsobeno ureaplasmaty. Některé ženy mají problém i s pH v pochvě atd. Doporučuje se preventivní užívání probiotik do pochvy, změna stravovacích návyků atd. Další možností je na základě výsledků kultivace domluva s antibiotickým střediskem (je součástí velkých klinických pracovišt), kde jsou schopni doporučit jinou antibiotickou terapii individuálně. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.10.2017, 16:40

Jdu na svou první prohlídku ke gynekoložce. Pipinku si holím, ale doktoři to prý nemají rádi, protože kontrolují i porost chloupků tam dole. Mám jít bez chloupků nebo s chloupky? Děkuji.

Dobrý den, je to úplně jedno. Pokud jste něco četla, zřejmě se to v dnešní době již nezakládá na pravdě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.10.2017, 13:37

Od ledna mám 3 cm cystu na pravém vaječníku, která se nemění, je stále stejná, při poslední návštěvě mi k tomu byla zjištěna voda za dělohou. Může to spolu nějak souviset, případně řeší se to nějak? Od ledna, kdy mi byla objevena cysta, mám taky dost zpožděnou menstruaci, každý měsíc kolem 10-20 dní zpoždění, v posledních dvou měsících jsem také přibrala 10 kg, aniž bych nějak změnila režim nebo stravování, často mám pocit nafouklého plného břicha i při malých porcích jídla, občas křeče v břiše nebo bolest v podbřišku, ve 30 letech se mi znovu rozjelo akné... Nevím, jestli to má všechno nějakou souvislost, ale v podstatě vše to začalo až po objevení cysty. Můj dr. to zatím nijak neřeší, ale ráda bych i další názor. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, výpotek za dělohou může souviset s tvorbou cyst. Mohla se v mezičase vytvořit jiná cysta, která praskla, obsah se objevil za dělohou a poté vstřebal. Co se týče vaší permanentní cysty, pokud by byla klinicky němá - tzn. neměla byste bolesti břicha, pak bych určitě jen sledovala. Pokud vám ale působí potíže, pak by bylo dobré domluvit se s vaším lékařem, aby vám napsal doporučení k laparoskopii.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.10.2017, 18:45

Zánět vejcovodu

| janasolcova | 09.10.2017, 14:10

Dobry den. Mám dotaz. Před měsícem mi byl odebrán vejcovod a jeden vajecnik. Byl tam velký zánět. Při pondělní kontrole mi zjistili, že zánět se i začíná rozlezat i na druhý, takže hrozí, že mi chtějí seberat i ten. Při tomto zjištění, neměli mi hned alespoň nasadit antibiotika?
A jde hlavně léčit i jinak, než aby mě ho hned vzali. S přítelem chceme ještě miminko. Půjdou ještě odebrat vajíčka, abych mohla mít děti. Nějak se v tom nevyznám a hlavně jsem z toho úplně hotová. Děkuji za všechny rady.

Dobrý den, vzhledem  k tomu, že neznám okolnosti vašeho případu (např. na základě čeho lékaři zjistili, že se zánět šíří i na druhý vejcovod). Pokud již máte jeden vejcovod i vaječník odebraný, pak by samozřejmě na místě byla snaha o konzervativní léčbu. Pokud by bylo nutné odebrat vejcovod, pak nemá smysl odebírat vajíčka (ty se tvoří ve vaječníku a je možné je odebrat v rámci umělého oplodnění kdykoliv v budoucnu). Pokud by bylo nutné odebrat ihned i vaječník, pak by byla zřejmě situace tak akutní, že není čas na stimulaci a odebírání vajíček. Tento proces trvá i několik týdnů.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.10.2017, 18:56

Dobrý den,
s přítelem bychom chtěli v brzké době miminko, naše první, ale má to háček - já mám od narození vitiligo, má ho moje matka, její matka, atd, prý se to dědí ob jedno dítě (liché v pořadí), a skutečně, já jsem prvorozená a mám vitiligo, můj bratr (druhorozený) nemá, má sestra (třetí v pořadí) má. Taktéž to měla i má matka, je prvorozená - vitiligo má, ale druhorozená teta už nemá. Já bych chtěla, aby mé první dítě vitiligo nemělo, ale samozřejmě nechci chodit na potrat každé liché těhotenství. Doba je zlá a s přítelem nechceme, aby naše miminko bylo terčem různých posměšků. Chci se tedy zeptat, zda existuje nějaká možnost, nějaká klinika, kde by z mého vajíčka vyjmuli tuto genetickou informaci o vitiligu? A pak by mi dali ,,zdravé,, vajíčko, oplodněné přítelovým spermatem do mého těla jako umělé oplodnění? V tv jsme viděli pořad, kde matka měla genetickou chorobu, kde byla na vozíku a měla zakrnělé ruce a nepohyblivé nohy, její muž byl zdravý a právě někde na klinice jim udělali něco na tento způsob, zda jsme to správně pochopili, že z jejích vajíček vyjmuli ty ,,špatné,, genetické informace a mají zdravé miminko. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, dodnes se přesně neví, co vitiligo způsobuje. Pouze v malém procentu se jedná o genetické onemocnění, nicméně nalézt a vyšetřit v embryu gen, na kterém je tato informace uložena a tyto embrya pak vyselektovat, je dle mého názoru v dnešní době nemožné. To, o čem mluvíte (preimplantační genetické vyšetření embryí) se provádí, ale provádí se bud u žen, které trpí onemocněním, které má jasný genetický základ nebo u žen, které opakovaně potrácí a nedá se vyloučit, že důvodem je geneticky vadné embryo. Těmto ženám se poté preimplantační diagnostika nabízí, nicméně na embryu se vyšetřuje základní spektrum genetických chorob, do kterých se vitiligo určitě neřadí. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.10.2017, 07:25

Užití antibiotik

| marketa89 | 03.10.2017, 09:14

Dobrý den, můj dotaz je poněkud hloupý, ale jistota je jistota. Dostala jsem antibiotika Augmentin na zánět pochvy, a já si teď nějak nejsem jistá, jak užívat, píší polknout, ale i když je to na zánět pochvy? Myslela jsem, že budu zavádět do pochvy, takže kam s nimi tedy? :) moc děkuji za odpověď

Dobrý den, Augmentin jsou polykací tablety, které se v žádném případě do pochvy nezavádějí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.10.2017, 07:45

Intimalase a prolaps

| Klotilda | 02.10.2017, 11:10

Dobrý den, diagnostikovali mi prolaps maternice. Mám 36 roků a plánuji ještě dítě. Plastiku mi zatím nedoporučili, protože mám ještě počkat, ale hrozí mi. Chci se zeptat, zda je možné vyhnout se operaci laserem. Četla jsem o Intimalase metodě. Je vhodná aji v mém případě? Dá se tou metodou vyhnout operaci? Děkuji.

Dobrý den, pokud vám byl diagnostikován prolaps, myslím, že laserová metoda není pro vás příliš vhodná. Tato metoda se využívá zejména v léčbě inkontinence moči či zhoršení sexuálních prožitků po porodu, ale prolaps určitě nevyřeší. Ten vyřeší jen plastika v budoucnu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.10.2017, 14:48

Dobry den. Mam podozrenie na zapal vajecnikov. Tento problem mam vzdy len v zime. Pri dlhsom pobyte v chladnom prostredi mam silne krce v podbrusku. Citim vajecniky. Taketo bolesti pretrvavaju den-dva po pobyte v chladnom prostredi. Potom je vsetko ok. Podotykam, pohlavny styk som nemala. Nemam problemy s vytokom a pod. 3 roky dozadu som prekonala gyn operaciu-cysta. Bola tomklasicka op nie laparoskopicka. odvtedy s cystami nie su ziadne problemy. Mam 22r. Na internete ale citam, ze zapal vajecnikov vznika VZDY iba ak sa niekto nakazi napr gonokokmi pri pohlavnom styku. Ze chlad len zhorsi priznaky, ale nikdy sam o sebe nevyvola zapal vajecnikov. Moze dostat zapal vajecnikov aj panna? Ku svojmu gynekologovi sa chystam, ale chcem vediet naco sa pripravit. Bude potrebne odobrat vyter aj ked som panna a ine problemy nemam? Alebo bude stacit sono? Dakujem za odpoved

Dobrý den, obecně zánět vaječníků je velmi vzácná diagnóza - většinou jsou opravdu původcem sexuálně přenosné choroby. U ženy, která sexuálně nežije je diagnóza ještě vzácnější, z chladu určitě nevzniká. Navíc je zánět většinou doprovázen teplotou či horečkou. Jak vás bude váš gynekolog vyšetřovat, to je zcela na něm. Já osobně bych při bolestech břicha pacienku vyšetřila vaginálně a udělala sono.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:26

vysvětlení lékařského pojmu

| hofik | 23.09.2017, 17:35

Prosím o vysvětlení pojmu Pohyblivost A. Díky

Pokud myslíte pohyblivost A ve spermiogramu, jedná se o spermie, které jsou rychle a progresivně se pohybující směrem dopředu.

MUDr. Pavel Turčan | Babyonline | 22.10.2017, 16:48

Duphaston a ovulace

| Eininka | 23.09.2017, 13:10

Dobrý den, již půl roku užívám duphaston 1-0-1 od 15 DC na srovnání cyklu (po vysazení HA amenorea) , nyní při pokusech o mimi jsem zjistila na ovulacnimu testu ze dnes (tj17DC) mám teprve slabou čárku zhruba o polovinu světlejší než kontrolní (duphaston jsem nenasadila 15 DC z důvodu zatím neprobehle ovulace a dočetla jsem se že ovulaci blokuje) dala jsem si termín odkladu duphastonu do dnes, užila jsem 1tbl ráno a pak zjistila tu slabou čárku na ovu. testu. Můj dotaz zní zdali užívat duphaston dále nebo vyčkat než proběhne ovulace a poté nasadit?

Dobrý den, lék Duphaston určitě ovulaci neblokuje. Užívejte tedy dle rozpisu. Co se týče ovulačních testů, velmi často jsou zatíženy falešnou pozitivitou, nedá se na ně spolehnout. Nejlepší je provést UZ před očekávanou ovulací, kdy jsou v kladném případě na UZ patrny ovulační folikuly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:31

Odstranění dělohy

| Anonym1 | 20.09.2017, 13:09

Dobrý den, čeká mě odstranění dělohy pro velmi silné bolesti při menstruci. Každý měsíc zvracím, mám horečku, zimnici, křeče v břiše, bolí mě v zádech a šíleně celé nohy. V minulosti jsem prodělala operaci endometriózy 4. stupně. Měla jsem cysty na vaječníčkách a endosku v celé pánvi. Váječníky mi zůstaly. Chci se zeptat, jestli se můžou ještě někdy udělat cysty na váječníkách, když budu bez dělohy? Je mi 30 let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud budou zachovány při operaci vaječníky, pak se nedá vyloučit, že se budou tvořit. Pokud se jedná o cysty endometriální, ty se mohou tvořit i po odstranění dělohy. Děloha jako taková je hormonálně neaktivní, zatím co vaječník bude hormony vylučovat po odstranění dělohy stejně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.09.2017, 14:31

Nadměrný růst chloupků

| WendyzPrahy | 18.09.2017, 08:13

Dobrý den, otužuji se v ledové vodě i při – 1°C a rovněž v zimním období chodím velice na lehko. Začaly mi ale růst tmavé chloupky na lýtkách a drobně nad koleny. Někde jsem se dočetla, že pokud ženám rostou chloupky, je problém se zvýšením hladiny mužských hormonů. U mě je ale problém spíše v tom, že se moje tělo přirozeně brání proti chladu, kterému je v zimním období vystaveno. Chtěla jsem se zeptat na jejich případnou eliminaci (holit je nechci, aby nezhoustly). Zda by u mě byla účinná terapie jako u žen, které mají problémy se zvýšením hladiny mužských hormonů. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak jste již sama popsala - naměrný růst chlupů je ve vašem případě zřejmě způsoben nadměrným vystavováním těla chladu. Pokud tomu tak je, nebude zřejmě učinná terapie, kterou užívájí ženy při nadměrné hladině testosteronu, ale bude třeba odstranit příčinu, pro kterou se toto začalo dít - tzn. omezit otužování.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.09.2017, 09:05

Cysty v děloze

| svetty | 16.09.2017, 11:04

Dobrý den,

ve čtvrtek jsem byla na preventivní kontrole u své Mudr. na gynekologii. Ráno jsem si dělala test na kterém mi vyšlo že jsem ve 2-3tt, vím že je to teprve začátek a na ultrazvuku ještě není nic vidět, ale podle testu moči jsem těhotná. Na kontrole mi však doktorka řekla, že mám cysty v děloze a jedna že je 6.6 cm a ze se ji to nelíbí, že mám počítat s tím že může jít o mimoděložní těhotenství, že můžu přijít o vaječník kvůli té cystě a že kdybych měla bolesti mám jet hned do nemocnice. Jsou prosím cysty vážně tak vážné? Měla jsem asi před 6 lety cysty na vajecníku a nakonec se vstřebaly. Celkem mě vyděsila a jelikož jsem byla v lednu na revizi mám vážně strach, že to zase nevyjde. Neexistuje něco jak cystu zmenšit? Třeba čaje nebo něco jiného. Jsem vážně zoufalá a vyděšená co se děje. Mudr mi k tomu nedokázala nic říct, jestli je to velký problém v těhotenství atd... Popravdě jsem o cystách v děloze neslyšela,nemohla se splést?

Moc děkuji za Váš názor

S největší pravděpodobností se jednalo o cysty na vaječníku, viz článek Cysta v těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.09.2017, 00:25

Myomy

| ivanamare | 15.09.2017, 02:17

Dobrý den, je mi 24 let a letos v červnu 2017 mi pan doktor sdělil, že mám 2 nebo 3 malinké myomy na děloze (asi v rámci mm), ale že jsou zatím tak malé, že to nebudeme nijak řešit. Problémy žádné nemám. Pan doktor se mě však ptal na otázku, zda neplánuji v současné době těhotenství, což mne však zarazilo, ještě studuji VŠ (končím školu v roce 2018) a plánuji nastoupit tak na 2-3 roky po škole do práce, takže těhotenství v současné době neplánuji. Tudíž, nevím proč se mě pan doktor ptal na takovou otázku. Chtěla bych se Vás tedy zeptat, zda s malými či menšími myomy už nelze otěhotnět či mít děti kolem 28.-30.roku? Nebo pokud by se myomy zvětšily, je možné je nějak odstranit, abych mohla mít ještě kolem toho 30.roku děti? Nebo je nutné abych měla děti hned teď, dokud jsou malinkatý a já nemám žádné problémy?
Děkuji předem za Vaši odpověď. Iva

Dobrý den, myomatóza se může chovat velice rozdílně. Myomy nemusí několik let vůbec růst a mohou se někdy i vytratit. Někdy však rostou a působí potíže ve smyslu silného menstruačního krvácení, krvácení mimo cyklus a následně mohou  velké myomy ovlivnit i plodnost a průběh těhotenství. Pokud narůstají několika centimetrů, pak se dají odstranit (záleží také samozřejmě na jejich umístění v děloze). Ale toto vše je jen velké hádání budoucnosti. Určitě není třeba při nálezu několika milimetrových myomů plánovat graviditu nyní. Bylo by dobré např. za 6 měsíců udělat kontrolní UZ, zda došlo k nárůstu velikosti či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:25

Bolest pravého podbřišku

| Sjuuzyna | 12.09.2017, 20:46

Dobrý den, měla bych dotaz, už asi týden mě bolí v pravým podbřišku. Bolest je celkem stálá a nijak mě neomezuje, ale není to příjemné. K pravému podbřišku se tak přede dnem přidal i podbřišek levý a trojúhelník mezi žebry. Bolest v podbřišku je pichlavá, zatímco mezi žebry cítím spíše tah. Také jsem strašně nafouklá.

Dobrý den, pokud se bolest nezhoršuje a není dorpovázená jinými potížemi (průjmy, krvácení, teplota), pak bych ještě vyčkala. Pokud bolesti nevymizí, pak bude zřejmě dobré navštívit gynekologa a chirurga, aby se zjistilo, kde je původ vašich potíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:57

Děložní čípek

| JituškaD | 07.09.2017, 09:44

Chci používat tampony, ale mám tam malou dírku a tak jsem do pochvy zkoušela zasoukat můj prst. Protáhla jsem ho, ale na konci ho zarazilo něco měkkého a hodně moc lepkavého. Co je to a nestalo se mi něco jako infekce? Děkuju.

Dobrý den, na konci pochvy se nachází děložní čípek. Zřejmě jste tedy narazila na něj.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.09.2017, 10:59

Sterilizace

| girona | 06.09.2017, 10:06

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Jsem podruhé těhotná, první porod císařským řezem, druhý porod mi můj gynekolog doporučuje také provést císařským řezem. Dále mi navrhl zvážit možnost sterilizace (podvázání vaječníků) přímo při císařském řezu. Je mi 37 roků, další dítě už nechceme a sterilizace by řešila užívání antikoncepce po porodu. Ujišťoval mě také, že sterilizace nemá žádný vliv na tělo, hormonální změny, dřívější přechod atd. a že to na sobě vůbec nepoznám. Já si tím ale nejsem úplně jistá a navíc je to zákrok, který ze zdravotního hlediska není nutný. Prosím o Váš názor, zda-li sterilizace má nějaké vedlejší účinky na tělo. Děkuji.

Dobrý den, sterilizace jako taková žádný vliv na organismus nemá. Jedná se o prosté podvázání vejcovodů, takže na činnost vaječníků nemá žádný vliv. Spíše mě udivuje, proč vám váš lékař odporučuje provést na základě jednoho císařského řezu automaticky druhý. Standartně mohou ženy po císařském řezu / pokud splňují podmínky - nejedná se o konec pánevní či velký plod nad 4000g) rodit vaginálně a je to dokonce i žádoucí. Druhý císařský řez je opět velká zátěž pro organismus, bývá mnohem obtížnější než první operace atd.. a představuje tak daleko větší riziko než sterilizace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.09.2017, 17:30

Vyšetření děložního čípku

| | 05.09.2017, 07:37

Co mám dělat?
Od pojišťovny mi po určitém období přichází pozvánka k vyšetření děložního čípku. Jsem panna a při poslední pozvánce jsem se informovala, jestli musí vyšetření absolvovat i nepohlavně žijící ženy. Pojišťovna mi odpověděla, že by bylo dobré vyšetření vzhledem k mému věku absolvovat. Mám ale strach, aby se při vyšetření neporušila panenská blána. Je skutečně nutné, aby panna toto vyšetření podstupovala.
Děkuji za odpověď

Dobrý den, vyšetření asi nutné není - rozhodnutí je zcela na vás. Skutečnost je taková, že cca 95% nádorů děložního čípku je způsobeno HPV virem, který se přenáší pohlavním stykem. Ale cca 5% nádorů vzniká z neznámých důvodů.  Vyšetření tedy slouží k eliminaci těchto nádorů.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.09.2017, 07:23

Geniální bradavice

| conidae88 | 01.09.2017, 04:26

Dobrý den, jsem nyní 38tt a objevila se mi bradavice v tříslech, blízko genitálií. Může se prosím jednat o genitální bradavici viz obrázek v příloze? Děkuji moc za Vaši odpověď

Dobrý den, dle fotografie bych řekla, že se o genitální bradavice nejedná. Ale s jistotou vám na tuto otázku odpoví až gynekolog při přímém vyšetření. Je to bradavička velmi malých rozměrů a fotografie nezmůže vše.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 09:04

Dobrý den,
pravidelně chodím na kontroly k mé gynekoložce a vše je prý v pořádku. Ale stejně se mi něco nezdá. Všimla jsem si (nevím jak je to dlouho a o co se jedná) že v pravé části (na přiložené fotografii) v poševním vchodu mám něco, vypadá to jako nateklé. Nic to nedělá, nebolí to nic. Ale připadá mi to divné, nevím, zda jsem to tak někdy měla (myslím že ne). Nevíte, o co se jedná a zda je to opravdu v pořádku? Děkuji.
S pozdravem
Léňa

Dobrý den, to co popisujete a co je vidět na fotografii jsou části panenské blány - tzv. karunkuly. Je to naprosto normální nález. Důvěřujte svému lékaři, pokud vás pravidelně vyšetřuje a vše shledává v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 18:18

Nažloutlý výtok

| lenka.s. | 26.08.2017, 21:44

Dobrý den, ještě prosím o radu, jak řešit hojnější takový nažloutlý výtok. Někdy je ho hodně někdy míň, ale je to obtěžující. Problém přetrvává už 1 až dva roky, dřív bylo výtoku celkově méně. Lékař říkal, že stěry dopadly dobře a před menstrucí ho víc být může. Ale já ji bez vyvolávaček asi už ani nedostanu, takže to si odporuje. Spíš se výtok zmírní a menstruace pak stejně nikde. Děkuji moc.

Dobrý den, pokud je kultivace (stěry) v pořádku, pak se o infekci nejedná. Zmnožený hojný výtok je během cyklu normální. Jeho množství je ovlivněno hormonálně a během cyklu se mění. Nedá se s tím bohužel příliš dělat. Sekrece z rodidel je běžná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:09

Cysta na vaječníku

| kristynaaaa | 26.08.2017, 18:57

Dobrý den, minulý rok v květnu jsem byla na operaci s cystou na vaječníku, jednalo se o endometriózu. V prosinci jsem šla na preventivní prohlídku a zjistily mi další dvě cysty. Doktorka mi řekla, že se může vstřebat nebo zase růst, ale mě to pořád bolí, jak před menstruací, při menstruaci to bolí hrozně moc a po skončení taky, takže mě to trápí celý měsíc, neustále. Mám hodně silné a bolestivé měsíčky už od první chvíle. Až půjdu v prosinci na preventivku, zajímalo by mě, jestli mi budou muset odebrat celý vaječník nebo kus. Dost se bojím a také kvůli práci nemohu dlouho být v pracovní neschopnosti. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejsem schopná vám říct, jak se bude vše ve vašem případě odvíjet - neznám fakta (přesný nález při operaci, velikost nynějších cyst...). Praxe je ale taková, že je vždy u ženy, která nerodila, snaha vaječník zachovat a odstranit pouze či max. část vaječníku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:22

Dobrý den, obracím se na Vás ještě jednou. Mohu se Vás optat, jak takové gynekologické vyšetření probíhá, tedy u panny. V mnoha příspěvcích na internetu se dívky svěřují, že vyšetření probíhá konečníkem, aby lékař neporušil panenskou blánu. Může se těmto informacím na internetu věřit? Co je na tom pravdy, probíhá vyšetření konečníkem? Děkuji.

Dobrý den, vyšetření se realizuje přes konečník nebo pomocí tzv. vaginoskopu, který mají k dispozici jen lékaři se specializací na dětskou gynekologii.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:24

Dobrý den, je mi trochu přes 40 let a ještě nikdy jsem nebyla na gynekologii. Jsem panna a myslela jsem si, dokud nemám pohlavní styk, že na prohlídky nemusím docházet. Teď jsem se ale na internetu dočetla, že na preventivní prohlídky by měly docházet i ženy, co styk ještě neměly. Nikdy jsem nemasturbovala nebo tak něco. Lékař hned pozná, že jsem panna. Kamarádka mi radí, abych si blánu před vyšetřením porušila, protože pro panny je vyšetření nepříjemné. Musí strpět během vyšetření narážky na své panenství. Já si ale blánu kvůli vyšetření trhat nechci. V jednom článku na internetu jsem se ale dočetla, že je dobré, když si panna najde věřícího lékaře, protože k panenství u pacientek přistupuje jinak. Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné se nějak informovat, kdo patří k věřícím gynekologům. Děkuji.

Dobrý den, víra je dle mého názoru tak osobní věc, že ji zřejmě žádný gynekolog neprezentuje na svých webových stránkách atd.. Myslím si tedy, že nelze tyto informace veřejně získat. Je možné, že jsou o tom nějaké informace na diskuzních portálech, ale to je pouze moje domněnka. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 14:10

Dobrý den, nikdy jsem se o přechod nezajímala, a to mi je skoro 44 let, ale když jsme se nedávno s mojí maminkou bavily, až teď jsem se dozvěděla, že maminka měla přechod, když jí ještě nebylo 47 let. Četla jsem, že dcery se v tomto mají řídit podle svých maminek a u mě by to znamenalo, že jsem už v přechodu, ale žádné změny na sobě necítím. Začala jsem si hlídat měsíčky a cykly jsem měla 27, 26, 29, 26, 24 a 26 dnů, ale to prý také nic neznamená, protože ženy mohou mít měsíčky v přechodu hodně pravidelné. Moje maminka také přestala krvácet pomalu ze dne na den. Jediným způsobem, jak lze přechod prokázat, je hormonální profil, ale ten se prý u žen pod 45 let málokdy provádí. Chtěla jsem se zkrze toto zeptat: chodím na pravidelné imunologické krevní testy, kde mi měří i hladinu hormonů, nikdy ale se mnou paní doktorka o nich nemluví. Myslíte si, kdybych ji požádala, že se mohu dozvědět, jak se u mě přechod vyvíjí. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud půjdete na svoji první gynekologickou prohlídku - předpokládám, že jste autorkou i druhého dotazu, pak se na vše můžete zeptat v ordinaci. Pokud má žena víceméně pravidelný cyklus, pravděpodobně se nenachází v přechodu. Hladiny hormonů, které se v přechodu snižují, způsobují, že žena přestává pravidelně menstruovat. Jde to tedy ruku v ruce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 14:12

Špinění po pohlavním styku

| 88Lenka | 21.08.2017, 15:40

Dobrý den, je mi 29 let, přítele mám po delší době, spíme spolu cca 3 týdny a pokaždé špiním .Ráno ani přes den nic, jen při styku. A bolesti nemám žádné. Na gynekologii jdu až v říjnu. Nikdy se mi to nestalo, mám se něčeho obávat? Čím to prosím může být? Děkuji

Dobrý den, špinění po pohlavním styku může být způsobeno zánětem děložního čípku či změnami buněk na děložním čípku. Pokud tedy máte možnost, zajděte k lékaři dříve, aby vás vyšetřil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 07:47

Dobrý den,
mohli byste mi prosím poradit? Moje maminka (60 let), byla na gynekolog. prohlídce a prý nejspíš půjde na operaci - odstranění dělohy a snad i plastika močového měchýře. Mluvila jsem s ní po telefonu, podrobnosti moc neznám... Jen mám strach, aby všechno dopadlo dobře, tak bych se chtěla zeptat, jak moc náročná je to operace? Jaká jsou rizika? Jak urychlit uzdravení a co naopak nedělat před a po operaci (třeba brát nějaké potrav. doplňky?)? Jak dlouho se žena po operaci uzdravuje? Jak jí může pomoci její okolí?
Prosím poraďte, uvítám každou informaci a každou radu... Děkuji mockrát :-)

Vážená paní,

děkujeme za důvěru, se kterou se na nás opakovaně obracíte. Váš stávající dotaz však přesahuje rámec rady v poradně, jedná se o odpověď v rozsahu minimálně celého článku. Proto se omlouváme, ale toto nespadá do kompetencí poradny, doporučuji Vaší mamince jak konzultaci se svým, tak příp. ještě dalším gynekologem. Běžně tyto poradny probíhají v nemocnicích a cena jedné návštěvy je kolem 300 Kč. Děkujeme za pochopení. Tým poradny Babyonline

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:20

Bolest v podbřišku

| terezasp | 13.08.2017, 19:01

Dobrý den, je mi 18 let a od 15 se u mě objevují výtoky, ale nikdy jsem to neřešila, protože mě to neotravovalo. Poslední 3 měsíce mě bolí v levém podbříšku, zašla jsem si k praktickému lékaři a ten mě poslal na gynekologii, pokud mám i výtoky. Zašla jsem na gynekologii a pan doktor mi řekl, že bolesti v podbříšku s výtoky nemají nic společného, tak mi na výtoky doporučil gynocaps tablety, tak jsem zmatená, protože je to horší a horší, výtoky jsou tak silné, že musím používat vložky a bolest v podbříšku taky není moc přijemná. Chci se zeptat, co bych mohla udělat, jestli mi poradíte, doporučíte a jaký je Váš názor, děkuji.

Dobrý den, chronické výtoky a dlouhodobá bolest v podbřišku spolu naopak často souvisí. Je nutné vyloučit gynekologickou infekci včetně sexuálně přenosných chorob. Zkuste tedy opět navštívit svého gynekologa, aby vám potřebná vyšetření provedl.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 06:57

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jdu poprvé na gynekologickou prohlídku, objednala mě tam mamka, protože má také prohlídku a já mám strach z toho, že se mě sestřička bude ptát před mamkou v čekárně, zda-li už jsem měla pohlavní styk a já budu muset před mamkou říct, že měla, nedokážu si představit jak mamka bude šílet, jsme objednané již na ráno na 7:00 k panu Mudr. Oldřichu Kempnému v Ostravě.
Chci se Váss zeptat , jestli byste mi poradili, jak probíhá zápis, průběh a kdo se ptá na první pohlavní styk, nebo mi nějak poradili, jsem z toho již na nervy. Mám strach z kontaktování sestry z důvodu dobrého vztahu mezi sestrou a mamkou, prosím o radu. Děkuji mockrát.

Dobrý den, pokud je vám více nž 15 let, pak máte právo být s lékařem v ambulanci sama a lékař ani sestra by měli být diskrétní a ptát se vás na otázky ohledně vašeho zdravotního stavu o samotě, bez přítomnosti maminky. Zda to tak ale bude fungovat i v případě vašeho pana doktora a jeho sestřičky, to vám opravdu nemohu zaručit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 16:33

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně mého problému. Mám 29 let a plánuji otěhotnět. V hromonálním profilu mám však problémy: Luteinizacny hormon – 22,73 EUR iU/l, S - Progesteron 2,16 nmol/l, S Testosteron 2,97 nmol/l, S DEAH sulfat17,95 mikomol/l. Na sono vyšetření nebylo potvrzené PCO, ale měla jsem tam drobné folikuly. Mám aji cysty v prsou. Jiné příznaky zvýšeného testosteronu nemám, ani výrazné ochlupení apod. AMH je v pořádku, aji ostatní hormony. Před rokem jsem měla jen snížený estrogen a při užívání fytoestrogenů jsem měla pravidelnou menstruaci, po vysazení už ne. Na endokrinologii jsou velmi dlouhé čekací doby, jsem objednaná až na 5/2018.
Paní doktorka mi navrhla užívání Nosifolu Duo. Mě však velmi vystrašili informace, že zvýšený testosteron a DHEA sulfát může způsobovat aji nádor na ledvinách, nadledvinách nebo hypofýze. Podle Vašeho názoru, měla bych doktorku požádat o doporučení na magnetickou rezonanci a sono? Anebo užívat Nosifol a čekat do výsledků? Kdybych měla přece jen nádor, projevovalo by se to i jinak? Děkuji za Váš čas a odpověď. L

Dobrý den, ve vašem případě se jedná jen o lehké zvýšení androgenních hormonů. Pokud by se jednalo o nádor, pak hodnoty byly zcela jiné a měla byste pravděpodobně znaky virilizace  - výrazné ochlupení atd. Také záleží na tom, kdy se hormony odebíraly - během cyklu hladiny mírně kolísají. Magnetickou rezonanci či ultrazvuk bych tedy rozhodně nevyžadovala. Hodně štěstí!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:43

Dobrý den, mám často problémy s kvasinkami. Minimálně jednou do měsíce. Nyní užívám krém jenamazol, je dobré po tomto krému zakoupit gynocaps? Nyní se obávám, aby mé problémy nebyly větší, mám svědění a lechtání podbříška až k pupíku, nemůže být problém jinde, například chlamydie nebo ureaplasmata? Praktický lékař mi odeslal moč ke kultivaci a nic nenašel, u gynekologa na preventivní prohlídce bylo také vše v pořádku. Jsou tyto vyšetření dostačující, nebo je potřeba zažádat o hlubší testy?
Děkuji Vám za odpověď. Katkova

Dobrý den, pokud máte opakované problémy s kvasinkami (je ale nutné opravdu diagnostikovat, že se jedná o kvasinky), pak je někdy třeba i upravit životosprávu, provést test na cukrovku atd. Pokud máte chronické výtoky jiného typu než kvasinkového a k tomu chronické bolesti v podbřišku, pak by bylo dobré vyšetřit spektrum sexuálně přenosných infekcí (chlamydie, ureaplasmata atd..).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 08:10

Dobrý den, moc ráda bych znala váš názor. Při laparoskopii mi byli zjištěny malé částečky endometriozy, které mi byli odstraněny. S přítelem se snažíme půl roku o miminko. Můj gynekolog mi řekl, že se nedoporučuje 3 měsíce po zákroku otěhotnět a nasadil mi 3 měsíční léčbu orgametrilem, který mám brát v kuse. Je nutné dodržet léčbu a nebo mužu léky vysadit a můžeme se snažit dále o miminko? Po zákroku jsem cca 3 týdny a orgametril beru týden. Děkuji za vaši odpověď.

Dobrý den, pokud plánujete těhotenství, pak léčba Orgametrilem dle mého názoru nemá příliš smysl a nejlepší by bylo co nejdřív plánovat graviditu. Sama gravidita ložiska endometriozy utlumí a časné těhotenství také zabrání růstu dalších ložisek či zvětšování původních. Rozsáhlá endometrioza má negativní vliv na plodnost, proto se ženám po operaci doporučuje co nejrychleji otěhotnět. Myslím, že stačí počkat 2 měsíce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:37

Rh faktor

| guliaa | 05.08.2017, 15:55

Dobrý den, u druhého porodu jsem si nedala píchnout injekci imunoglobulinu (syn je rh pozitivní), já negativní. Jaké důsledky to může mít pro mé případné další těhotenství?

Dobrý den, žádné negativní důsledky to pro vás a vaše těhotenství v budoucnu nemá. Imunoglobulin se aplikuje v případě pozitivního plodu právě proto, aby si vaše tělo nevytvářelo protilátky a neohrozilo tak případně plod v dalším těhotenství, pokud by byl také rH +.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.08.2017, 21:10

Bolest v pochvě při styku

| slazis | 05.08.2017, 14:20

Dobrý den, paní doktorko,
již několik dní mě trápí bolest v pochvě. S přítelem jsme naznali, že se asi jedná o nějakou oděrku, která vznikla při sexu. Už se nám to kdysi stalo a vše se v pořádku časem vyřešilo.
Dnes mi přítel ze zvědavosti nakoukl dovnitř a uviděl něco zvláštního. Tato oděrka (nejspíš oděrka) se nachází na levé straně uvnitř pochvy, je tam trošičku krve kolem, ale hlavně, co nás znepokojuje - hnis. Co s tím dělat? Odezní to samo, když to necháme několik dnů odpočívat a nebo je to něco vážnějšího a je nutná návštěva lékaře?
Moc děkuji za odpověď!

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o opouzdřené zánětlivé ložisko - drobný absces. Pokud již hnis vytéká, pak by vše mělo samo odeznít. Pokud by se bolest stupňovala či jste měla teplotu, pak zajděte k lékaři.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 10:01

Výrůstky

| Madenka | 02.08.2017, 16:25

Dobrý den, na děložním hrdle jsem si nahmatala jakýsi výrůstek, respektive je jich víc. První jsme zpozorovala zhruba před 2-3 lety. Teď již tam mám víc, s menstruací se zvětšují, potom se zmenší, ale stále tam zůstávají. Asi sedmý rok beru antikoncepci (mám 24 let), absolvuji pravidelné gynekologické prohlídky aji s cytologií. Lékař se k tomuto nálezu nikdy nevyjádřil (já jsem se ho nikdy přímo neptala - zvýšený počet výrůstků jsem zpozorovala až nyní, dva měsíce po poslední menstruaci). Vždy byly výsledky v pořádku. Pokud jsou to polypy, mohou se tak rychle rozrůst a způsobit závažnější problém, i když před dvěma měsíci mě lékař na nic neupozornil? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud lékař před 2 měsíci nezaznamenal při prohlídce na čípku žádnou patologii, pravděpodobně se o nic zásadního nejedná. Jediné, co mě napadá, že by se ve vašem případě mohlo jednat o tzv. ovula Nabothi, což jsou drobné cystičky na čípku naplněné hlenem, což je ale zcela fyziologický nález. Má je většina žen a nic se s nimi nedělá. Lékař tudít zřejmě nepovažuje za nutné se k nim vyjadřovat. Jejich struktura může být ovlivněna hormonálními změnami během cyklu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.08.2017, 13:27

Panenská blána

| gab_gr | 30.07.2017, 08:41

Dobrý den,
od prvního styku (pár let zpět) mi z pochvy "vyčuhuje" kousek panenské blány. Včera po vyjmutí tamponu jsem si všimla, že je venku větší kus a je taková zduřelá. Ke svému gynekologovi jdu až za týden, tak jsem chtěla vědět předem, zda se jedná o nějakou banalitu nebo nedej bože naopak.
Děkuji.

Dobrý den, s velkou pravděpodobností se o nic zásadního nejedná. Sliznice zevního genitálu reagují na hormonální změny v organismu během cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:41

Vysoká hladina hormonů

| Beuatyb | 27.07.2017, 14:24

Dobrý den, na konci března jsem vysadila hormonální antikoncepci. Proběhla první menstruace a při druhé jsem měla týden slabě pozitivní těhotenský test, pak přišlo silné krvácení, které trvalo dva dny a test již ukazoval jednu čárku. Po dvou měsících jsem byla na gynekologii jelikož jsem prestupovala jinam brali mi krev, kde zjistili vysokou hladinu hormonů, tudíž nedochází k ovulaci. Docela jsem se vylekala že teď nemohu otěhotnět, jsem poslána do reprodukčního centra na vyšetření a snížení hladiny hormonů. Začala jsem sama brát vitamíny frmility, četla jsem že jsou dobré. Myslíte že se hormony sami nesrovnaji, jsou to teprve tři měsíce po vysazení antikoncepce, nebo je nutné hormony opravdu snížit a jet do centra? A šlo předtím při pozitivních testech o oplodnění a následně raný potrat?

Dobrý den, nevím, o jaké hormony, které jsou zvýšené, se ve vašem v případě jedná. Jelikož je dotaz nekonkrétní, nemohu vám odpovědět, jak je třeba léčit či neléčit. Pokud jste měla pozitivní těhotenský test a po krvácení již negativní, s největší pravděpodobností se o samovolný potrat v začátku těhotenství jednalo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.08.2017, 07:31

Svědění a pálení

| Lucik639 | 25.07.2017, 18:22

Dobrý den, jsem 9tt a začalo mě svědění a pálení pochvy, má doktorka mě napsala clotrimazol a gynimum. Můžu tyto tabletky užívat v těhotenství?

Dobrý den, ano, krátkodobě tyto léky v prvním trimestru lokálně užívat můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 05:33

Dobrý den, včera jsem podstoupila revizi dělohy z důvodu zamlklého těhotenství. Bylo mi řečeno, že to proběhlo v pořádku a bez problémů. Až nyní doma čtu propouštěcí zprávu, kde je psáno: dle operačního protokolu po výkonu dutina děložní nerovná, susp. naznačené septum. Jak to, prosím Vás, mám chápat? Jsem s gynekologem domluvena na kontrolu za tři týdny, ale teď si říkám, jestli bych neměla dřív? Jo a ještě před zakrokem je psáno, Per. vag: děloha napřímená, okolí volné, ultrazvuk: napřímená děloha atd..., v dolním pólu hematom. Děkuji.

Dobrý den, dle popisu operačního protokolu by mohlo v dutině děložní být neúplné septum, tzn. přepážka. Je to věc, která většinou nevadí těhotenství, ani nezpůsobuje potrat. Naznačené septum v děloze má spousta žen, ani o tom neví. Určitě kvůli tomu nemusíte k lékaři dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:58

Cytologie po konizaci

| cibiother | 22.07.2017, 01:39

Dobrý den, v roce 2014 jsem byla na konizaci. Potom byly výsledky vždy OK. Dnes jsem zjistila, že jsem minimálně rok zapomněla absolvovat cytologii, takže jsem naposledy byla před 2 lety. Myslíte, že za ten čas se mohly výsledky tak zhoršit, že se vyvinula až rakovina? Dost se obávám. Už jsem objednaná na cytologii. Děkuji.

Dobrý den, to já prosím vás opravdu nevím a hlavně je to skutečnost, kterou teď asi již nevyřešíte. 2 roky uplynuly a co se během nich událo za změny opravdu nemohu vědět. Za 2 roky se mohla na čípku vyvinout nová dysplasie, ale také může být vše zcela v pořádku. Vše se dozvíte po cytologii.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 14:00

Duphaston a blokace ovulace

| benda5 | 20.07.2017, 13:33

Dobrý den,
mám nepravidelný menstruační cyklus a ovulačními testy jsem nezjistila ovulaci. Můj gynekolog mi tedy nasadil 3-7DC clostilbegyt a 17-26DC duphaston. Jelikož jsem ale dle ovulačních testů nezjistila do 17 DC ovulaci, tak jsem Duphaston nezačala užívat, protože jsem na internetu našla názory, že pokud se duphaston bere před ovulací, může ji zastavit. Ovulační testy mi pak ukázaly pozitivní výsledek 20 a 21 DC. Když jsem se na to pak ptala svého gynekologa, řekl mi, že o ničem takovém, že by Duphaston blokoval ovulaci, neví. Na internetu jsem ale našla odpověď od primáře jednoho gynekologického oddělení, že blokovat může. Teď jsem tedy zmatená a nevím jak pokračovat dál v užívání těchto léků, když mám prokazatelně ovulaci později. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se Duphaston na začátku užívá před ovulací, může ji modifikovat, ale dlouhodobým užíváním Duphasonu se cyklus zpravidelní a následně i ovulace by se měla posunout na cca 14. den cyklu při 28 denním menstruačním cyklu. Takže dlouhodobé užívání Duphastonu má na nepravidelný cyklu a ovulaci určitě pozitivní vliv. Navíc ovulační testy nejsou vševědoucí, 100% nejsou shcopny zjistit, zda ovulace probíhá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:09

Vaginální výtok

| Kajka001 | 20.07.2017, 10:59

Dobrý den, je mi 17 let, pohlavní styk jsem ještě neměla a antikoncepci neberu. Dostala jsem menstruaci normálně jak jsem měla 29.6.17 ten den jsem odjížděla na 20ti denní pobyt kvůli školní praxi. Ubytovaná jsem byla na ubytovně spolu s dalšími 8 děvčaty, všechny jsme měly jen jeden společný záchod. Menstruace probíhala v pořádku ale tampony jsem musela nosit o něco déle. Když jsem tampon vyjmula tak byl zbarvený do hněda a silně zapáchal. Tampony jsem musela nosit po celou dobu pobytu, tedy celých 20 dní. Když jsem si tampon nedala tak jsem měla výtok na spodním prádle a silně zapáchal i přes oblečení. Myslela jse, že to mohlo být jinou vodou nebo tím společným záchodem. Koupila jsem si tedy canesten gyn combi pack vaginální tabletu a mast ale ta nepomohla. Nemám bolesti, svědění ani pálení, pouze silný zapáchající výtok. Dokázala byste mi prosím poradit co s tím? Děkuji

Dobrý den, pravděpodobně se tedy jedná o jinou infekci než kvasinkovou, pokud Canesten nezabral. Bylo by tedy dobré navšívit gynekologa, který vás prohlédne a dle toho nasadí terapii. Bude pořeba zřejmě lokální léčba tabletami, které nelze zakoupit bez receptu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.07.2017, 14:21

Gynekologický zánět

| Pitbulka11 | 20.07.2017, 09:12

Dobrý den paní doktorko,
stávalo se mě v posledních letech, že jsem dostávala často gynekologický zánět, který musel být přeléčen čípky atd. Nyní se vyhýbám všemu, co by to mohlo způsobit (koupání ve stojaté vodě, v bazénu, nejím sladké, piji hodně tekutin). Záněty se objevují minimálně (potíže ustoupily). S partnerem se snažíme o miminko. To se nám nedaří zatím. Otázkou je, zda když se partner jde koupat do přírodního koupaliště, zda bych poté v případě nechráněného pohlavního styku mohla od něj vzniknout (vniknout) nějaká infekce (tím, že se byl někde koupat, zda mužský úd může něco dostat ve vodě). Děkuji za názor.

Dobrý den, samozřejmě i od partnera mohou přejít bakterie z koupaliště na vás, ale zase tak přísně bych to neřešila. Pokud jde o vaginální záněty, většinou se jedná o souhru více okolností, tzn. že ne pokaždé, kdy se bakterie či jiný patogen v pochvě vyskytne, musí nutně způsobit zánět. Bakterie se mnohočetně vyskytují v pochvě normálně, jen při oslabení organismu či jiných okolnostech zánět propukne. Nelze se striktně vyhýbat všemu, co by mohlo zánět způsobit, to byste celé dny nedělala nic jiného.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:16

Bolest prsou

| kvetinka25 | 17.07.2017, 12:34

Dobrý den, chtěla bych poradit, už víc jak měsíc pociťuji bolest v levém prsu. Během dne se někdy vyskytne intenzivní bolest, jindy ne. Bolest pociťuji aji v noci, když ležím na levé straně. Můžete mi prosím říct, co by to mohlo být? Bolest pociťuji z vnější strany prsu, při prohmatání mě nic nebolí. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, opravdu nevím, o co by se mohlo ve vašem případě jednat, pokud vaše potíže trvají měsíc a v nic se nevyvinuly. Pokud by se jednalo o zánět, pak byste měla s velkou pravděpodobností horečky a prso by bylo zarudlé. Raději ale vašeho gynekologa požádejte o žádanku na ultrazvuk prsu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 17:41

Silný výtok

| Sara001 | 14.07.2017, 15:36

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 13 let. Mám silný výtok z pochvy. Menstruaci nemám. Výtok mám asi 1 a půl roku. Chtěla bych se zeptat, zda to může být problém. A ještě či se dá výtok nějak mírnit. Mám často mokré nohavičky a není to příjemný.

Dobrý den, některé ženy mají takto hojnou sekreci z pochvy stále a nejedná se o žádnou infekci, prostě tomu tak je. Pokud máte tyto potíže již 1,5 roku a výtok nijak nezapáchá ani nesvědí, pak se zřejmě o infekci nejedná. K vyloučení a další domluvě by ale bylo vhodné navštívit gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 14:05
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Operace v době ovulace

| lenalen | 08.07.2017, 22:34

Dobrý den, prosím o radu - mám naplánováno laparoskopické odstranění cysty z vaječníku a hysteroskopii, v době výkonu budu pravděpodobně ovulovat. Vzhledem ke svému věku nechci ztratit tento cyklus - kdybych náhodou tento cyklus otěhotněla těsně před/po operaci, hrozí nějaké riziko vzhledem k použitým anestetikům a mám se tento cyklus snahy raději zdržet? Děkuji mnohokrát.

Dobrý den, ve tomto případě bych ani tak neřešila anestetika a případný vliv na těhotenství, jako spíše to, že se při hysteroskopii bude vstupovat do dělohy a to by případně mohlo ovlivnit zahnízdujícího se vajíčko - zahnízdění přerušit či ho znemožnit. Je to ale skutečnost, kterou těžko ovlivníte a pokud byste tedy náhodou otěhotněla - těhotenství se udrží nebo neudrží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 16:52

Dobrý den, před 4 dny během celého dne jsem měla průhledný až bílý výtok, musela jsem si dát intimku, protože to bylo pro mě velmi nepříjemné. Myslela jsem si, že to hned přejde a druhý den jsem zpozorovala, že se mi zase během celého dne vytváří zelený hrudkovitý výtok. Dnes je to 4. den, výtok je skoro bílý bez hrudek. Při močení to místami pálí, ne vždy. Partnera mám stálého. V tom problém není. Obávám se, co to může být. Chci se zeptat, protože jsem odcestovala a nemůžu jít ke gynekologovi, zda můžu použít na tento problém vaginální tabletu Fluomizin, které mám momentálně k dispozici. A nebo nějaké jiné volné prodejné léky? Děkuji.

Dobrý den, Fluomizin patří do skupiny antimikrobiálních přípravků a měl by být účinný k léčbě bakteriálních infekcí, takže použít můžete. Pokud by tyto globule nezabraly, pak můžete v lékárně zakoupit mast či globule proti kvasinkám, které by také mohly způsobit vaše potíže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:34

Dobrý den,
mám takové dilema. Zhruba před měsícem jsem začala mít potíže s podbříškem, šla jsem na gynekologii a tam mi našli cystu o velikosti cca 3,5cm + 20 ml volné tekutiny za dělohou. Brala jsem antibiotika Doxybene 10 dní, dneska jsem byla kontrole a cysta tam stále je i volná tekutina. Chci se zeptat, co to volná tekutina vůbec je, jelikož můj gynekolog se k tomu takřka nevyjádřil. Další dotaz je takový, zda-li je něco, aby se cysta vstřebala a nedělala neplechu, markery + krevní obraz, vše v pořádku. Plánuji otěhotnět a mám strach, že to kvůli cystě nepůjde. Hormonální antikoncepci neberu už 2 roky, menstruace pravidelná, takřka bez problemů. Prosím Vás o radu, zda-li to mám řešit dál, nebo nechat být a bude to mít vliv na oplodnění. Děkuji předem.

Dobrý den, u ovariálních cyst a otázky ovlivnění plodnosti velmi záleží na tom, jakého je cysta charakteru. Pokud se jedná o prostou hormonální cystu, pak ta by měla časem vymizet a neměla by mít na plodnost zásadní vliv. Pokud se však jedná o cystu endometriální (na ultrazvuku má světle šedou barvu), pak ta může mít na ovulaci a na plodnost vliv zásadní. Tuto otázku (jaký má cysta charakter) by vám měl ale zodpovedet váš lékař. Já jsem ultrazvuk neviděla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 07:07

Teplota po revizi dělohy

| HanaHan | 25.06.2017, 14:10

Dobrý den,
pře dvěma dny mi byla provedena revize dělohy z důvodu zamlklého těhotenství (9T).Operace proběhla i vzhledem k silnějším perop. krvácení bez komplikací. Nyní jsem již doma, mám zvýšenou teplotu 37,4°C, nekrvácím - jen tmavší výtok, bolesti v podbřišku občasné a mírné. Je teplota normální reakce, nebo se mám raději objednat k lékaři? Děkuji za odpověď a přeji hezké dny.
Hanka

Dobrý den, pokud máte teplotu první den, asi bych ještě tak jeden den počkala. Ale pokud bude stále zvýšená a k tomu pobolívání v podbřišku, může to značit počínající zánět dělohy. Raději se v tom případě objednejte k lékaři.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.06.2017, 04:59

Cysta a vliv na ovulaci

| lenalen | 10.06.2017, 20:51

Dobrý den, před 7 lety jsem byla operována pro 10 cm cystu na ovariu, od té doby na větší či menší cysty trpím opakovaně. Nyní je opět na stejném vaječníku a měří už zase více než 8 cm, bylo mi doporučeno opět operativní řešení, antikoncepce, kterou jsem 10 let užívala na jejich vývoj neměla žádný vliv. Zajímá mě, zda takto velká cysta ovlivňuje proces ovulace na postiženém vaječníku - tedy zda k ní vůbec dochází? Děkuji. Lenka D.

Dobrý večer, záleží o jaký typ cysty se jedná. Pokud je to prostá ovariální cysta, pak na ovulaci většinou vliv nemá, ale pokud se jedná o cystu endometriální - ta funkci vaječníku často ovlivňuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2017, 19:21

Chronická mykóza

| mijunka | 31.05.2017, 10:01

Dobrý den, ve 4. měsíci na začátku jsem začala brát hormonální antikoncepci kvůli PCOS. Krvácení celý měsíc, avšak od 12.4. začaly problémy s mykózou (svědění, pálení). Šla jsem ihned ke gynekologovi a dostala Macmiror. Kultivace ukázala candida albicans + streptokoka typu B. Problémy však neustávaly ani po týdnu, žádné zlepšení, stále svědění, pálení. Šla jsem opět zpět, kde mi byl předepsaný Otrakonazol a Gyngflox. Opět nepomohlo, žádné zlepšení. O pár dní zase na gynekologii a předepsané Candibene, avšak já mám na Clotrimazol alergii a výtěr kultivace ukazoval candida albicans. Skončila jsem na pohotovosti, kde mi dali Polygynax a výplach. Vysadila jsem hormonální antikoncepci, přišla menstruace, avšak 2. týdny po ní opět mykóza. Sexuálního partnera nemám. Sladké nejím, měla jsem bezsacharidovou dietu a velké dávky orálních probiotik. Doktorko mi odmítla cokoliv předepsat a řekla, že mám užívat Gynoflox a Lactofeel na střídačku. Uběhlo 9 dní a nic neustoupilo. Objednala jsem si přes internet Borax glyxer globule, které na SVK ani nejsou a čekám opět na výsledky z kultivace. Už nevím, co dělat, nerozumím, proč to nezareagovalo před tím absolutně na žádnou léčbu aji když byla adekvátní. Nového doktora mohu mít až od 1. 7. Včera jsem skončila u jiné gynekoložky, která zastupovala a ta mi dělala výplach Betadine a jódem a doporučila brát Nagyn. Diabetes nemám, byly mi dělané testy a mám velmi jemnou odchylku v slizniční imunitě, brala jsem Imunor. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chronické mykózy se někdy léčí velmi těžko a jejich původ se obtížně hledá. Pokud se vyloučí diabetes a upraví životospráva a stějně se mykózy vrací, někdy je možné vyrobit ve spolupráci s imunologem autovakcínu proti vašemu typu kvasinky a tuto aplikovat. Možná vám neseděla hormonální antikoncepce - tu jste vysadila poměrně nedávno, tak musíte být trpěllivá. Efekt se nedostaví ihned po vysazení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:07

Dobrý den, byl mi zjištěn v pochvě streptokok agalatiae. Po neúspěšné léčbě Naxylem mi lékařka řekla, že by celková antibiotika nepodávala, takže jsem měla užívat probiotika. Mám pouze výtok, žádné svědění ani pálení. Dnes mi sice nedělala žádné stěry (kultivaci prý max. jednou za měsíc), ale řekla mi, že pokud mě výtok otravuje, tak si mám zavádět vaginální tablety Macmiror complex 500. Ale zároveň dodala, že někdy je lepší nechat pochvu být a nic nezavádět, že má pochva samočistící schopnost (a když tam pořád něco zavádíte, tak to taky není úplně dobře). No a já teď nevím, jestli je lepší přemnoženého streptokoka přebít Macmirorem (bojím se, aby se neobjevilo zase něco nového) a nebo nechat pochvu prostě být, nic tam nezavádět a čekat, jestli se to zlepší. Na kontrolu mám přijít asi za tři týdny. Samozřejmě si nechci v pochvě „pěstovat“ něřáda streptokoka, na druhou stranu, pokud by si pochva sama upravila prostředí, tak tam cpát nějaké tablety taky nechci. Prosím poraďte, co je lepší varianta? Děkuji.

Milá Veroniko, jak jsem Vám již doporučovala, na postupu na základě výsledků kultivace je nutné se domluvit s lékařem, který Vás léčí, toho pak respektovat. V dotazech - bylo jich již 6 - se objevují stále nové skutečnosti, takto rozsáhlé navazující dotazy jsou nad možnosti korespondenční poradny. Děkuji za pochopení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2017, 13:50

Stěry - výsledky cytologie

| pupka | 26.05.2017, 15:05

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na jednu věc, na váš názor. V roce 2007 jsem měla provedené stěry-cytologie (v rámci gynekologické preventivní prohlídky) a stěry vyšly:
přítomny ojediněle erytrocyty, v souladu s anamnézou pacientky, LSIL, lehká dysplasie se známkami infekce HPV, navrhujeme opakovat stěr za 3 měsíce.
Paní doktorka mi nechala udělat stěr znovu za 3 měsíce a výsledky byly:
přítomny leukocyty, jsou přítomny endocervikální buňky, v souladu s anamnézou pacientky, normální flóra, bez zánětu, Hum.papillomavirus—LR(DNA) gen.s. Negativní, Hum.papillomavirus—HR(DNA) gen.s. Negativní, Opakujte stěry dle vaší úvahy.
Mezi tím jsem brala akorát doplněk stravy Wobenzym. Potom jsem se v roce 2008 asi o 7 měsícu později nechala očkovat Silgardem. 3 dávky na doporučení pani doktorky.
Další stěry od té doby byly v pořádku. Chtěla jsem se zeptat, paní doktorko, jestli to takto může být, že se zase vše vrátí do normálu a stěry, čípek je ok. Asi stěry nejsou úplně 100%, ale kdyby se tam něco dále vyvíjelo, tak by se to asi časem projevilo na té cytoloogii? Ja jsem teď trochu po sexu lehounce špinila, ale paní doktorka mi dělala stěry letos v dubnu a zase vše OK. Ale nějak pořád pocitově myslím na ten “špatný výsledek” z toho roku 2007.
Děkuji mnohokrát za konzultaci.

Dobrý den, pokud ve stěrech z čípku vyjde výsledek LSIL, což znamená lehké dysplastické změny, velmi často se vše navrátí do normálu. Takže na výsledku není nic divného. Pokud to tak je, pak je kontrola možná zase za rok.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.05.2017, 08:59

Dobrý den, trápí mě zápach moči po rybách. Pobolívá mě aji v podbřišku a křížové oblasti. Vyšetření moči mi dělali před měsícem - kyselina močová má hodnotu 128, ale neřešilo se to, tak nevím, zda to může být z toho nebo to má souvislost s ženskými věcmi, když mívám tuhý bílý výtok. Dávám si aji urologický čas, ale nezabírá. Nevím, co mám dělat, trápí mě to. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se jedná opravdu o zápach moči, pak vám bohužel nejsem schopna poradit - nejsem urolog. Pokud má výtok zápach po rybách, pak se může jednat o infekci gardnerella vaginalis. Domluvte se tedy se svým gynekologem, ať vám provede stěry z pochvy k vyloučení této infekce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.05.2017, 06:55

Jak léčit výtok?

| terezasp | 21.05.2017, 13:40

Dobrý den, mám takový problém, je mi 17 let a už nějakou dobu mě trápí bílý výtok (nesvědí, nejde cítit, ale je to nepříjemné), nikdy jsem to moc neřešila, protože jsem se dočetla, že je to normální, ale poslední dobu je to horší a hořsí a nechtěla jsem běžet hned k doktorovi, tak jsem si koupila Idelyn Beliema tablety, používám je 5x za den a řekla bych, že je to ještě horší, dokonce musím používat vložky, tečou ze mě takové hrudky, nevím, jestli je to součást léčby nebo jestli je to špatně. Byla bych ráda kdyby jste mi poradila nějakou radu, popř. jiné léky, nebo jestli si mam zajít k lékaři.

Dobrý den, pokud máte pocit, že se stav zhoršuje, pak určitě zajděte k lékaři k vyloučení infekce. Po mailu lze takto těžko něco vyřešit. Bílé hrudky ale mohou být nedobře rozpuštěné vaginální globule.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.05.2017, 06:57

Modřiny na prsou

| Janina288 | 20.05.2017, 22:43

Dobrý den, budu doufat, že tahle otázka patří Vám a že mi dokážete pomoct. Je mi 15 let a dnes mi přítel mačkal o něco silněji prsa. Uběhlo od toho asi už 5 hodin a před chvílí jsem se převlékala a všimla si, že mám na prsou asi otisky? Vypadá to jako modřiny a chci se zeptat, jestli to je normální, že se mi to stalo po silnějším mačkání a jestli to zmizí samo. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se prsní tkáň mačká příliš hrubě, pak se logicky mohou vytvořit modřiny. Pokud by nevymizely, navštivte lékaře. Pokud se budou chovat jako strandartní modřiny a nevypozorovala jste zároveň zvýšenou tvorbu modřin jinde po těle, pak návštěva lékaře není nutná. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.05.2017, 07:00

Trhliny a kortikoidy

| jananovo | 15.05.2017, 01:04

Dobrý den,
již nějakou dobu se mi velmi často dělají menší trhlinky mezi poševním vchodem a řitním otvorem. Od gynekologa jsem dostala předepsáno triamcinolon S na mazáni po dobu jednoho měsíce. Po přečtení příbalového letáku jsem se dočetla, že mast by se měla používat maximálně týden.
Chtěla bych se zeptat na Váš názor, jestli mám postupovat tak jak mi bylo řečeno, nerada bych si tímto ublížila. Děkuji za odpověd´.

Dobrý den, obecně se nedoporučuje užívání kortikoidů delší dobu, než je nutné. Zásadně ale užívání déle než týden nijak neublíží. Pokud budete mít pocit, že má léčba efekt, klidně můžete užívat i déle. Otázkou ale je, zda se potíže nevrátí. Kortikoidy většinou řeší a potlačují pouze příznaky, ale samotné onemocnění, které je původcem, nevyřeší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2017, 09:13

Bolest prsou

| Blablubla | 13.05.2017, 17:02

Dobrý den, obracím se na Vás ohledně bolesti až pálení prsních bradavek, menstruace má přijít za týden. Bolest prsou mám běžně jako premenstruační syndrom, ale tentokrát se bolest liší. Bradavky mě pálí, bolí, táhnou i v klidu, ne jen při pohybu, jak to mívám. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, pokud se jedná o symetrickou bolest obou prsou, nemělo by se jednat o nic závažného. Pokud bolesti nejsou doprovázeny zarudnutím či horečkami, nemělo by se jednat ani o zánět. Zřejmě se jedná jen o vliv hormonálních změn. Nemusí být každý měsíc vše stejné.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.05.2017, 15:58

Dobrý den,
potřebovala bych poradit. Už jsem bezradná. Při stěru na gynekologii mi byla zjištěna masivně bakterie streptokok agalacius (možná to mám špatně napsané, ale Vy asi víte, co myslím). Užívala jsem vaginální probiotika – před měsíčky, pak jsem měla menstruaci a pak jsem hned nasadila Naxyl, který mi dala doktorka a hned po něm opět probiotika. Jenže z kontroly se zjistilo, že je tam streptokok agalacius masivně pořád. Takže mi Naxyl asi vůbec nepomohl a to jsem dodržela opravdu všechno – žádnou tabletu jsem nezapomněla, pohlavní styk samozřejmě celou dobu nebyl. Lékařka mi řekla, že jsou teď dvě možnosti – buď budu léčit antibiotiky perorálními (napsala mi Augmentin 1g), a nebo se rozhodnu pro méně „drastickou“ variantu a zkusím pouze vaginální probiotika, aby případně po výše zmíněných antibiotikách nevznikla poševní mykóza (kterou už jsem dvakrát měla). Lékařka říkala, že tento steptokok se v pochvě přirozeně nachází a že je menší zlo než mykóza a že občas je lepší nechat pochvu, aby se s tím sama vypořádala, než tam pořád něco dávkovat. Ale přesto mi antibiotika napsala, kdyby náhodou.Tak nevím, samozřejmě bych chtěla vyléčit bakteriální infekci, abych už měla klid, ale zase nechci chytnout případnou mykozu z antibiotik. Co myslíte Vy? Je lepší použít antibiotika, a nebo raději léčit jen vaginálními probiotiky? Je velká pravděpodobnost, že mykozu můžu dostat? Nebo se to bez těch antibiotik nevyléčí a problém tam bude pořád? Nemám nějaké velké potíže, jen trošku výtok, ale člověk prostě ví, že to tam není ok.
Prosím poraďte, uvítám každou radu. :-) děkuji moc

Dobrý den, pokud nemáte téměř žádné potíže ve smyslu hojného výtoku, pálení a svědění, tak bych perorálně zatím nepřeléčovala. Jak říkala vaše lékařka, Streptokok skupiny B je patogen, které se běžně v pochvě vyskytuje a tudíž není nutné jej přeléčovat u bezpříznakových pacientek. Navíc výtok je běžná záležitost - sekreci z pochvy má každá žena.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.05.2017, 18:36

Dobrý den, 18.4. jsem byla na konizaci čípku a kyretáži hrdla. Od rána mě trochu bolí podbříšek jako při menstruaci a krvácím víc než předtím. Je možné, že bych už po dvouch týdnech po zákroku měla menstruaci?

Dobrý den, ano, je to možné, že se již jedná o menstruaci. Pokud jste již od zákroku 2 týdny, nemělo by krvácení se zákrokem souviset.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:33

Polyp a operace

| Andrea5M | 03.05.2017, 09:10

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Lékař mi našel polyp 1,5cmx0,5cm vysoký. Počkal pouze 1 menstruaci, jestli se vyloučí. A už mě posílá na hysteroskopii. Je ten zákrok tak brzy nutný, nemůže se ještě počkat? Slyšela jsem, že se může sám ztratit. Hrozně se bojím, ještě jsem na operaci nikdy nebyla, je mi 36 let. Děkuji Vám.

Dobrý den, pokud po menstruaci stále polyp v děloze přetrvává, pak se zřejmě již nevyplaví. Ale počkat klidně ještě pár měsíců můžete, pokud nemáte žádné potíže. To není nic proti ničemu, je to vaše rozhodnutí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:34

Výrůstek

| let | 23.04.2017, 09:33

Dobrý den. Mám dceru (8 let). Našla si na místě, kde je klitoris, mléčně bílý placatý výrůstek (trochu jako malé zrnko čočky). Můžete mi poradit o co se jedná? Děkuji.

Dobrý den, bez obrazové přílohy těžko soudit, o co se jedná. Může to být s velkou pravděpodobností ucpaná mazová žlázka, ale bude nejlepší ukázat nález alespoň vašemu pediatrovi, až budete mít cestu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:08

Výtok

| Janina288 | 22.04.2017, 15:38

Dobrý den, jmenuji se Jana a je mi 13 let. Menstruaci mám asi od jedenácti let pravidelnou. Teď mám ale asi rok problém s výtokem. Dřív jsem si myslela, že se jen potím, ale na židlích nechávám malé louže a mívám vlhké kalhotky a ta vlhkost vlastně prosákne až na tu židli. Ke gynekologovi se stydím jít, proto píši vám. Výtok nezapáchá, ani nemá žádnou barvu. Není něco, co by mi pomohlo se jej zbavit? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud je váš problém dlouhodobý, výtok nijak nezapáchá ani nesvědí, pak se zřejmě nebude jednat o akutní bakteriální infekci. Může se jednat o problém v poševní mikrofloře, změně pH a toto vše může způsobovat silnější sekreci z pochvy, která vás však nijak neohrožuje na zdraví. Pokud vás ale výtok obtěžuje v běžném životě, měla byste gynekologa navštívit, aby problém diagnostikoval a pomohl vám.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:11

Uzlina v podpaží

| Anyss | 20.04.2017, 09:21

Dobrý den, paní doktorko, včera jsem nahmatala útvar pod podpažím (ne v podpažní jamce), je to zduřené a v hloubce je to jakoby boulička. Celé místo mě bolí po dotyku nebo zmáčknutí. V rodině máme karcinom prsu. Může se jednat o zvětšenou uzlinu, nebo bych měla vzhledem k rodinné anamnéze navštivit co nejdříve lékaře? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, dle vašeho popisu se spíše jedná o zduřelou mazovou žlázku než zvětšenou uzlinu. Ta většinou není bolestivá. Za pár dní by se měl stav upravit, tak počkejte. Pokud by se stav zhoršoval, navštivte gynekologa, aby Vám raději napsal žádanku na ultrazvuk.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 18:37

Ucpaná mazová žláza

| NikNov | 19.04.2017, 13:29

Dobrý den, na vagíně se mi utvořit takový "pupínek" bez bílé čepičky. Normálně bych si ho nevšimla (bez doteku nebolí), ale všimla jsem si ho při holení, jelikož je to tvrdší. Na dotek (zmáčknutí) bolí jako běžný pupínek. Nejprve jsem si myslela, že je to pupínek, snažila jsem se to mačkat, poté se to mírně zvětšilo. Zarostlý chloupek to také není. Partner žádné problémy nemá a nechráněný styk jsme neměli. Mám starost, aby se nejednalo o něco vážného. Proto se chci informovat, zda na to je nějaká mastička či něco podobného, nebo je nutná návštěva lékaře?

Dobrý den, pravděpodobně se jedná o ucpanou mazovou žlázu. Většinou se tento problém sám vyřeší. Boulička se může zvětšit, zhnisat a většinou malý absces sám praskne a vyprázní se, ale někdy se bez zhnisání sama zmenší až úplně zmizí. Není to nic, kvůli čemu byste musela nyní navštěvovat lékaře. Návštěva by byla nutná, pokud by se nález zvětšoval, byl silně bolestivý nebo pokud byste měla teplotu. Jen pro vaši informaci - vagina je název pro pochvu, nejedná se o název pro zevní genitál.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:34

Bolest v děloze

| Deniska27 | 13.04.2017, 23:02

Dobrý den. Mám občas šílenou až štípavou bolest v děloze. Když třeba jen sedím nebo i při chůzi. Bolest trvá přibližně 10 vteřin a buď poté přestane nebo se stále opakuje někdy i 4x. Je to taková bolest, že mám nutkání lehnout si na zem a křičet. Nevím, čím by to mohlo být, byla jsem na gynekologi před měsícem a a vše bylo v pořádku. Mám celkem strach.

Dobrý den, pokud bylo vyšetření gynekologem včetně ultrazvuku v pořádku, pak je možné, že se vůbec nejedná o gynekologický problém. Bolesti se mohou projikovat do oblasti, kde je umístěna děloha, ale jádro problému může být jinde. Pokud by potíže přetrvávaly, poraďte se s praktickým lékařem, který Vás případně odešle na chirurgické vyšteření a eventuelně ultrazvuk celého břicha.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 06:11

Dobrý den, mám časté močení a pálení při močení. Začalo to včera a předevčírem večer jsem začala brát vaginální tablety Entizol. Může to být reakce na léčbu? Mám přestat tablety využívat?

Dobrý den, pálení a časté močení pravděpodobně není reakcí na užívání Entizolu. Spíše se může jednat o přidruženou močovou infekci. Tablety užívejte nadále a kupte si v lékárně urologický čaj, hodně pijte a udržujte se v teple. Pokud by se potíže zhoršily, navštivte lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:45

Dobrý den, prosím vás, která vaginální probiotika jsou nejlepší, resp. která si lidé nejvíce chválí? Měla jsem Idelyn beliema effect, ale asi bych raději vyzkoušela něco odvědčenějšího. Děkuji.

Dobrý den, vaginálních probiotik je celá řada a všechny na podobném principu. Nejlépe Vám ale poradí lékárníci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2017, 10:08

Streptokok v pochvě

| VeronikaNikaNika | 11.04.2017, 12:13

Dobrý den, byla mi zjištěna bakterie streptokok agalactiae (nejspíš, nepamatuji si stoprocentně, ale takhle nějak to bylo) v pochvě (bakteriální zánět, ne mykóza). MUDr. mi předepsala vagin. tabletky Naxyl.
1) Chtěla bych se zeptat, zda je nutné, aby se nějak přeléčil i partner – příp. jak? Existuje nějaká mastička, nebo léky pro něj?
2) Musím po dobrání léků na kontrolu?
Děkuji za informace, hezký den.

Dobrý den, partner se přeléčovat v případě této infekce nemusí - pravděpodobně se jedná i přemnožení patogena, který se běžně vyskytuje v pochvě a nenakazila jste se od partnera. Co se týče kontroly - jak jsem psala již předtím - na tomto dobré se domluvit  s lékařem, který vás léčí a ne se řídit radami jiného lékaře. Každý lékař má své postupy a je dobré je respektovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:47

Bakteriální infekce

| VeronikaNikaNika | 10.04.2017, 08:06

Dobrý den, byla mi zjištěna nějaká bakterie (bakteriální zánět, ne mykóza) při stěru z pochvy. Doktorka mi předepsala vaginální tablety Naxyl. Mám pár otázek – prosím o radu:
1) Je nutné, aby se v tomto případě léčil i partner? (U mykózy se léčil také, ale u bakteriální infekce nevím). příp. JAK?
2) Musí se po dobrání Naxylu na kontrolu?
3) Čeho se mám vyvarovat, aby se bakterie nevrátila/ infekce neopakovala?
4) Co jsem četla v příbalovém letáku, tak nežádoucí účinek můžež být mykóza. S kvasinkami jsem bojovala už dvakrát (během asi dvou let). Bojím se tedy, že když budu brát ten Naxyl, aby se mi mykóza nevrátila... Nebo mám po něm brát nějaká probiotika na doléčení?
Děkuji za odpovědi, hezký den. :)

Dobrý den, bohužel nevím, o jakou vaginální bakteriální infekci se konkrétně ve Vašem případě jedná, takže Vám nemohu validně poradit. Zda se musí léčit i partner - to záleží na druhu infekce (na konkrétním patogenu) - měl bý vám zodpovědět Váš gynekolog. Stejně tak by Vám gynekolog měl říci, zda se máte dostavit na kontrolu. Opět - záleží na původci infekce, projevech. Aůe obecně - pokud příznaky vymizí, tak kontrola při běžných bakteriálních infekcích nutná není. Pokud jste měla potíže s opakujícími se mykózami, pak bych doporučila preventivně probiotika. Bakteriální infekce jsou celkem běžná gynekologická onemocnění, kterým se nelze příliš vyvarovat. Dochází k nim nejčastěji při narušení poševní mikroflory, která může být narušena velmi lehce - nachlazení, stres, nedostatečná hygiena, změna stravy. Tyto patogeny, které infekci většinou způsobují, jsou běžně v pochvě přítomny a jen při porušení poševní rovnováhy se přemnoží. Občas trápí každého a po přeléčení se většinou narozdíl od kvasinek brzy neobjevuje.   

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.04.2017, 08:59

Silné ochlupení

| Val6 | 09.04.2017, 22:14

Dobrý den, trápím se už rok s holením.. Mé chloupky jednoduše prosvítají pod kůží, hlavně v podpaží a v podbřišku/tříslech.. A mám je tak silné, že když je večer oholím, ráno už tam nějaké mám. A když je oholím proti směru, tak tam mám hneď červené místa a pupínky. Nevím jestli mám hormony v pořádku ale depilační pásky mi pomáhají jen na třísla, a stejně nevezmou všechny, na podbřišek nebo podpaží vůbec.. Nevím co mám dělat, v létě se stydím jít se koupat, natož mít sex. :( Moc prosím o jakoukoliv radu, děkuji předem..

Dobrý den, domluvte se se svým gynekologem, aby vám vyšetřil hormonální profil. Možná máte přebytek testosteronu. Dle výsledků Vám lékař eventuelně navrhne léčbu. Někdy se nadměrné ochlupení řeší užíváním antikoncepce, která má většinou dobrý efekt. Existují ale i jiné preparáty.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:45

Bolest prsou po kyretáži

| kajuska17 | 04.04.2017, 09:00

Dobrý den, v prosinci mi byla dělaná kyretáž, od ní mě vůbec nebolí prsa před menstruací. Když jsem nebyla těhotná, tak mě před menstruací bolely stále. Proč to je teď tak, že nebolí? Je to nějaký problém? S manželem se snažím zase o miminko a už dva měsíce nic. :( Ten měsíc jsem ani neměla hustý výtok, jen vodnatý v období plodných dnů.

Dobrý den, to, zda Vás bolí či nebolí prsa před menstruací nemusí nic znamenat. Příznaky před menstruací se mohou věkem, různými událostmi či i těhotenstvím (ať už skočilo potratem či porodem) měnit. Nutně to nemusí znamenat, že neprobíhá ovulace. Takže se zbytečně předem nestresujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:45

Dobrý den.
Mám velké trápení a nevím si s tím rady. Je mi 36 let. Mám dvě zdravé děti. A rozhodně další neplánujeme. Problém je v tom, že se mi udělalo mléko a těhotná nejsem. A mléka mám opravdu hodně. Od posledního porodu uplynulo 10 let. Prsa mám nateklé a bradavky změnily barvu i tvar. Je to jak kdybych byla po porodu. Asi bych měla zajít na gynekologii, aby mi udělali nějaké hormonální testy. Nevím, co s tím mám dělat? Musím si to odstříkávat. Jinak by mi prsa praskla. Jsme z toho s partnerem dost vyděšení. Děkuji za odpověď. Těhotná nejsem. Beru silná antidepresiva.

Dobrý den, sekrece z prsou může být způsobená právě užíváním antidepresiv - u některých je toto popisováno jako vedlejší účinek. Zajděte určitě na gynekologii, aby Vás lékař vyšetřil. Pokud se 100% vyloučí těhotenství, pak budete muset zřejmě změnit  ve spolupráci s psychiatrem druh antidepresiv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 08:24

Dobrý den, mám 22 let a včeta jsem zpozorovala bolest jedné bradavky (na druhé jsem si nevšimla žádné změny). Po stlačení mi z ní vyjde malý hustá bílá kapka (samovolně nic nevytéká). Bradavka se mi zdá tvrdší a aji v ní cítím tlak, teplo. Prosím, o co by mohlo jít? Nejsem v městě svého bydliště a nejdřív ke svému gynekologovi můžu za týden. Děkuji.

Dobrý den, může se jednat o zánět v prsu. Pokud by se stav zhoršoval nebo jste měla horečky, pak navštivte lékaře ihned. Pokud se stav zhoršovat nebude, i tak navštivte raději svého gynekologa o týden později, aby Vás zkontroloval.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2017, 13:23

Polyp

| Andrea5M | 30.03.2017, 08:36

Dobrý den, paní doktorko, děkuji za odpověď. Chtěla jsem se ještě zeptat, zda se ten polyp vyplaví během menstruace sám, nebo mám kvůli tomu brát ty prášky? Ty tomu mají jako dopomoci, nebo jak, moc tomu nerozumím. Navíc jsem četla, že to jsou samé hormony, takže budu mít celé tělo rozhozené, navíc jsem se léčila se štítnou žlázou a mám všechny hormony zakázené, moc se mi do těch prášků nechce, nevím jestli mi mají jako pomoci. Jinak mi je 36 let, jak píšete a mám po jednom porodu, tak nevím, zda mám na tu hysterografii nebo hysterosterii chodit. Zda je to nutné nebo můžu vyčkat? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, polyp se menstruací vyplaví sám, pokud se tak má stát. Norethisteron tomu určitě pomoci nemá. Ten, jak jsem Vám psala, naopak brání menstruaci, dokud se zákrok neprovede. To je ovšem moje domněnka - proč vám váš gynekolog tyto léky napsal. Ovšem já nejsem Váš gynekolog a tudítž bude nejlepší, když se zeptáte jeho, proč Vám dané léky předepsal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.03.2017, 07:04

Polyp

| Andrea5M | 29.03.2017, 17:36

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, pan doktor mi našel polyp. Předepsal mi na 14 dní prášky s názvem Norethisteron Zentiva. A potom mám přijít a bude mi prý dělat Hysterografii. Chtěla jsem se zeptat, že ženy na té hysterografii byly jsem slyšela, ale že by musely brát nějaké prášky jsem ještě neslyšela!!! A na co vůbec mám ty prášky mít? Četla jsem, že mají zastavit krvácení. Ale já nekrvácím a vůbec mi ten polyp nedělá žádné potíže. Tak se chci zeptat, jestli je ten postup léčby správný, ty prášky, potom hysterografie a kdyby to nepomohlo, tak prý do nemocnice pod narkózu na zákrok. Teď nevím, jestli ty prášky mám brát, nebo ne. Asi by se mělo jen počkat, zda se to samo vstřebá nebo ne. Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, záleží, jak dlouho máte polyp zjištěný. Pokud se od zjištění po následujícím menstruačním krvácení polyp neodplaví s menstruační krví, pak zřejmě sám nezmizí a časem může způsobit potíže - nepravidelné krvácení či špinění, pobolívání v podbřišku...Co se týče zákroku - záleží také na tom, kolik vám je let a zda jste rodila. Pokud jste ještě nerodila, je lépe se invazivním zákrokům vyhnout a vyčkat, pokud nemáze žádné potíže. Hysterografie se v dnešní době příliš neprovádí, snad jen sonohysterografie (zobrazení dělohy pomocí ultrazvuku za pomocí látky aplikované do dělohy). Tak nevím, zda máte na mysli toto vyšetření. Pokud máte namysli hysteroskopii (zobrazení dutiny děložní za pomocí tenké kamery), pak vám lékař předepsal Norethisteron zřejmě z důvodu, abyste nezačala krvácet před plánovaným vyšetřením - pak je vše hůře přehledné. Jiný důvod mě nenapadl.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:28

Bílý výtok - jak léčit?

| Seraphs | 27.03.2017, 15:51

Dobrý den. Užívam hormonální antikoncepci, avšak poslednách pár dnú mám bílý výtok, je svetlý, řídký, nezapáchá ani to nesvědí. Může jít o příznak těhotenství? Minulý týden jsem měla několikrát pohlavní styk a teď se objevil tento výtok, celkem mě to vyděsilo, protože takový výtok jsem před tím ani neměla a i když jo, ale netrval několik dnů a tak intenzivně jako si toho všímám teď. Děkuji.

Dobrý den, výtok většinou nebývá příznakem těhotenství. Sekrece z pochvy, kterou popisujete, je vcelku normální, mění se v závislosti na hormonálních změnách atd. Pokud nesvědí a nezapáchá, nemusíte jej nijak léčit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.03.2017, 13:25

Nošení tang - rizika?

| NikaSy | 26.03.2017, 20:02

Dobrý den, dotaz se netýká ani tak přímo mě, jako spíše mé dcery. Je jí 15 let a v poslední době si oblíbila nošení tanga kalhotek. Já s tím příliš nesouhlasím a snažím se ji to rozmluvit. Není nošení těchto kalhotek (pokud se tak dá těm 3 šňůrkám vůbec říkat) škodlivé, zvláště v kombinaci s vyholováním pohlaví? Děkuji.

Dobrý den, u nošení tohoto typu prádla se žádná škodlivost nikdy neprokázala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.03.2017, 07:51

Tubular syndrom

| lulila_yang | 24.03.2017, 20:27

Dobrý den, zřejmě mám tubular syndrom prs. Na vyšetrení jsem zatím nebyla, co sa týká rozboru hormónů. Mám to tak už od 13 a strašne se za to stydím. Máma mi řekla, že měla stejné a že sa jí to upravilo, ale nevěřím tomu.Teď mám 17. Nedá sa to nějak napraviť? Hormóny anebo něčím jiným? Silikony nechci. Mohlo by jít o hormonální problém, když mám aji dost chlupaté bríško (nejenom ten pás, ale celé okolo, tmavé chĺoupky). Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tubular syndrom s hormonální hladinou nijak nesouvisí. Jedná se o dysgenezi prsní žlázy. Z možností terapie je nejčastější plastická uprava prsů, ale vzhledem k tomu, že se jedná jen o estetický problém, je to zcela na Vás.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.03.2017, 12:48

Mykóza a alergie

| kajuska17 | 22.03.2017, 14:17

Dobrý den, psala jsem Vám ohledně manžela (snažíme se o miminko), že měl jakoby příznaky mykózy. Nevím přesně, zda to byla mykóza nebo jen alergie (malý flíček na žaludu), tak jsme natírali canestenem, možná po 4-5 dnech natírání se mu žalud začal jakoby sloupávat. Je to normální? Je to následek toho natírání, že se to obnovuje? A nebo co to může být? Je potom ještě nutná ta tabletka Mykomax, nebo stačí jen mastička, kterou jsme natírali? Děkuji velmi moc za odpovědi.

Dobrý den, tak, jak jsem Vám již psala v předchozí odpovědi. Jako gynekolog a porodník Vám nedokážu na tyto otázky odpovědět. Ať manžel navštíví praktického lékaře či urologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.03.2017, 14:22

Mycomax a vliv na spermie

| kajuska17 | 21.03.2017, 19:57

Dobrý den, chci se zeptat, manžel má příznaky mykózy a snažíme se o miminko, 25.3. mi začínají plodné dny. Můžu mu koupit tabletku Mycomax? Neovlivní to nějaké naše snažení negativně, když mu ji dám zítra? Děkuji.

Dobrý den, mycomax by rozhodně neměl mít vliv na kvalitu spermií.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.03.2017, 07:55

Dobrý den, mám dotaz, jak si vypočítat plodné dny? Minulý měsíc jsem je měla 8. 2. a teď přišly 16. 3. U ovulačních testů se mi stávalo, že jsem si je dělala po skončení menstruace a vždy se objevily dvě čárky takhle asi týden. Takže už nevím, jak na to, tento měsíc jsem ještě nezkoušela test. Máte nějakou radu?

Dobrý den, nevím, zda těmi daty, které jste poskytla, myslíte menstruaci nebo něco jiného. Je to z Vašeho dotazu těžko srozumitelné. Co se týče plodných dnů, většinou se jedná o 13. a 14. den cyklu (počítáno od 1. dne menstruace). Můžete použít ovulační kalkulačku na stránkách http://www.babyonline.cz. Pokud máte menstruaci nepravidelnou, je možné, že ovulace neprobíhá přesně. Nejpřesněji lze toto zhodnotit na ultrazvuku u Vašeho gynekologa, ale s tím se musíte domluvit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:16

Nadměrné ochlupení

| dzulik33 | 16.03.2017, 13:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám PCOS a s ním související příznaky - aji nadměrné ochlupení, antikoncepci brát nechci, protože se snažím otěhotnět. Chtěla jsem teda vědět, zda existuje lék, který by snížil ochlupení, lékař mi předepsal siofor-metformin, upravuje tento lék hormonální nerovnováhu? Stále si někde najdu nové a nové chloupky a už mám z toho depky, chloupky mám opravdu všude po celé tváři - světlé, stehna až k zadku, zadek nejen okolo análu ale aji plošně po celém zadku. Sice nejsou tvrdé, ale dlouhé a některé tmavší, taktéž v oblasti plavek mám dost rozsáhlé ochlupení. Má toto více žen nebo jsem jediná? Asi to není běžné.

Dobrý den, lék Siofor určitě hormonální hladiny nemění. Tento lék se užívá především u pacientů s diabetem nebo u osob s poruchou glukózové tolerance, kterou má také spousta pacientek s PCO. Hladiny testosteronu snižují a ochlupení redukují hormonální přípravky typu hormonální antikoncepce. Pokud ji z důvodu chtěného těhotenství užívat nechcete, pak se poraďte s kožním lékařem, zda by bylo možné vyzkoušet jinou terapii. Zkušený dermatolog Vám jistě lépe poradí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:14

Dovolená po IVF

| JanaForterova | 11.03.2017, 16:51

Dobrý den,
měla bych jeden dotaz. Za 12 dní mě čeká první stimulace. A zapomněla jsem uplně, že jsme koupili leteckou dovolenou před měsícem k moři na Djerbu na konci května kvůli synovým častým nemocem. Vždy mu moře pomohlo, tak proto bychom chtěli i letos.
Kdyby vše vyšlo a já otěhotněla, myslíte, že by to byl problém odletět?
Děkuji za Váš nazor.

Dobrý den, letadlem jako těhotná letět můžete. Spousta žen lítá aniž by o svém těhotenství věděla. Spíše byste mohla poté řešit problémy na dovolené, které by Vás tam náhodou mohly potkat. Ale to už si musíte zvážit sama, to je vždycky risk.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2017, 09:35

Krvácení při masturbaci

| Aki56 | 11.03.2017, 10:13

Dobrý den, jednou jsem se prstila a teklo mi hodně krve, po chvilce to přestalo. Bojím se, že se mi stalo něco víc než, že jsem si protrhla panenskou blánu.

Dobrý den, pokud krvácení ustálo, pak to určitě nic vážného nebylo. Pokud se ale chcete nechat vyšetřit, navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2017, 07:31

Klínovitý defet

| luciesara | 06.03.2017, 09:30

Dobrý den, paní doktorko,
dne 27.2.2014 jsem měla podstoupit hysteroskopii kvůli sekundární amenorei a hematometre, ale při předoperačním vyšetření mi zjistili, že mám cystu na pravém ovariu a po CS v roce 2014 (hypotonie děložní, B-lynch, nyní ztenčelá jizva) srůsty pánevní pobřišnice a chronický zánět vejcovodů a vajecniků, takže mi k tomu ještě udělali laparoskopii. Zjistili mi také, že mám v místě jizvy po SC klínovitý defekt 5 mm, funkční myometrium 3-4 mm, ovarium vlevo při hraně děložní 23x12 mm s jedním foliklem 7,5 mm. Ovarium vpravo 32x25 mm spotřebováno jednokomorovou hypoechogenní cystou 22x18 mm...Po zákroku mi bylo řečeno, že si mám ještě nechat udělat chromopertubaci.....Moje otázka zní, nikdo mi přesně nevysvětlil, co to vše znamená. Chtěli bychom s manželem druhé dítě. Myslíte, že budu moci otěhotnět (pan doktor říkal něco o rizikovém těhotenství a o IVF). Je ten klínovitý defekt a ztenčelá děloha vážný problém? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pokud máte chronický zánět vejcovodů a srůsty, pak by mohl být problém s otěhotněním. Chromopertubací lze zjistit, zda jsou vejcovody průchodné. Nerozumím příliš tomu, proč Vám neudělali chromopertubaci zrovna při operaci. Jedná se totiž o nastříknutí dělohy barvivem a sledování v průbehu laparoskopie, zda barvivo prochází vzestupně přes vejcovody. Musela byste tudíž kvůli tomuto vyšetření opět podstoupit laparoskopii. Co se týče nálezu na děloze, tak vzhledem ke ztenčení v místě jizvy po předchozím císařském řezu a defektu je riziko prasknutí dělohy v průběhu těhotenstí nebo také možného uhnízdění oplozeného vajíčka v jizvě. Navíc pokud jste měla takto komplikovaný předchozí porod s velkou krevní ztrátou při hypotonii a zákrok na děloze, nelze vyloučit opakování problému. Je tedy na zvážení, zda všechna tato rizika podstupovat. Každopádně v případě tehotenství byste měla být sledována v ambulanci rizikového těhotenství v perinatologickém centru.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2017, 07:06

Vodnatý výtok

| kajuska17 | 01.03.2017, 09:32

Dobrý den, chci se poradit, s manželem plánujeme miminko. Včera jsem měla bolesti na levé straně, mám plodné dny, zřejmě to byla ovulace. Jenže včera začal vodnatý výtok, který zapáchá po rybách. Můžu si dát ještě tabletu Canesten? Je to ještě vhodné? Neuškodí mi to nějak? Ještě chci doplnit, že mě nic nepálí. Děkuji.

Dobrý den, pokud se jedná o vodnatý výtok, který zapáchá po rybách, pak se může jednat o trichomonádovou infekci a v tom případě by bylo vhodné navštívit gynekologa, který Vám napíše eventuelně léčbu, která je na tuto infekci učinná - Entizol.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.03.2017, 17:50

Cytologie

| Veri23 | 01.03.2017, 09:19

Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a nechala jsem si udělat kompletnější cytologické vyšetření. Po třech týdnech jsem si volala o výsledky. Chtěla bych se zeptat, které 3 prvky se zkoumají při tomto vyšetření. Zapamatovala jsem si, že ohledně rakoviny děložního čípku je vše v pořádku, ale ty zvýšené 2 jsem si nezapamatovala. Můžete mi je prosím napsat a potom bych Vám napsala, který jsem měla s nálezem, protože mi řekla sestřička, že se s tím nic neděla. Ale chtěla bych vědět, co mě bude dál čekat. Děkuji Vám za Vaši odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, bohužel vůbec nevím, co máte namysli "podrobnějším cytologickým vyšetřením". Cytologické vyšteření děložního čípku je vždy jen jedno a patolog na vzorku popisuje případné zánětlivé či dysplastické (předrakovinové) změny na děložním hrdle z buněk, které jsou ze stěru získány.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.03.2017, 17:51

AMH test

| Barka0222 | 27.02.2017, 00:06

Dobrý den, paní doktorko,
prosím o informaci, zda může užití pilulky Escapelle ovlivnit výsledek AMH testu, popř. jak dlouho po užití pilulky je vhodné na test jít.
Moc děkuji za odpověď, ať se Vám daří

Dobrý den, užití Escapelle by výsledek AMH ovlivnit nemělo. Hladina AMH se během menstruačního cyklu výrazně nemění a ovulací či případně absencí ovulace není ovlivněna.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.02.2017, 06:42

Bolesti v oblasti vaječníku

| Abrigar | 22.02.2017, 14:13

Dobrý den, prosím o radu... Minulý cyklus jsem byla u svého gynekologa na kontrol,e protože se snažíme už 8 měsíců o miminko (jedno dítě máme a početí bylo během tří měsíců), sdělil mi, že mi v ovulaci brání 4 cm cysta, dostala jsem injekci agolutin a po menstruaci na kontrolu. Byla jsem u něj 15. den cyklu a říkal, že cysta už tam není, ale vidí folikul a že šance je ten den a následující. Asi tři dny od kontroly mě začalo dost bolet v místě levého vaječníku až do podbřišku, bolí to při chůzi, dosedu, při styku a na wc, často i jen při čůrání... Je možné, že by folikul neprasknul a vytvořila se znovu cysta? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může se jednat o recidivu cysty, ale také nemusí. Pokud by se potíže zhoršovaly, pak zajděte na gynekologii ke kontrolnímu ultrazvuku. Bohužel Vám nedokáži takto po mailu blíže poradit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 14:09

Dobrý den, dnes jsem byla u gynekologa, protože mě píchá v levém vaječníku a mám tam cystu. Paní doktorka mě prohlédla ultrazvukem s tím, že je vše v pořádku, ale když jsem přijela domů, bolest se mi začala rozlévat jako do ledviny a do levé ruky a nohy. Ale ne už tak píchavá jako spíš palčivá. Celkově se cítím slabá a stále unavená. Musím podotknout, že se již více jak rok snažíme o mimčo. Podle všech vyšetření jsem naprosto v pořádku. Spermiogram vyšel na výtečnou. Můj dotaz je, jestli se nemůže jednat o něco závažnějšího a jak moc mi cysta může bránit v těhotenství? Navíc mi je 42 let. Děkuji.

Dobrý den, píšete, že máte na levém vaječníku cystu, ale lékařka Vám řekla, že je vše v pořádku. Tomu tedy příliš nerozumím. Každopádně cysta většinou bývá tzv. funkční, způsobená hormonálními změnami a časem zase vymizí a většinou nemá vliv na těhotenství.Spíš než cysta má spíš vliv na otěhotnění to, že je Vám 42 let. V tomto věku už je spousta vajíček nekvalitních a často ani nejsou menstruační cykly ovulační (vajíčko se při nich neuvolňuje).Takže i super spermiogram většinou nehraje roli, protože problém bývá spíše na straně vajíček.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:23

Dobrý den, jsem 4 roky po porodu, porod byl vyvolaný. Cca 3 roky mívám bolesti tam dole, jako by mě tam někdo nakopal. Bolesti se vrací buď před menstruací nebo během menstruace nebo po ní. Někdy to bolí aji během ovulace, někdy to bojí víc, někdy méně. Nepříjemně se mi pak i sedí, pobolívá to při nebo po sexu. U lékaře jsem byla s tím a ten to jen prohmatal, že stydká kost je ok, že mě tam nemá co bolet. Mně to normální už nepřijde a hledám si nového gynekologa. Nevíte, v čem by mohl být problém? Fakt to bolí, občas je to nepříjemné. Těhotná nejsem, mohlo se tam něco porušit při porodu? Kluk byl velký a nastřihli mě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,pokud Vás lékař pečlivě vyšetřil včetně ultrazvuku a nic na Vás neshledal, nic zásadního by to být nemělo. Samozřejmě tyto potíže mohou souviset s proběhlým porodem, během vaginálního porodu se mění poměry v malé pánvi, bývají někdy i porušeny nervy v oblasti malé pánve a může to být doprovázeno nepříjemnými pocity. Může se jednat i o pokles dělohy či pochvy, který někdy po porodu vznikne, ale to by Váš gynekolog při vyšetření viděl. Bohužel takto po mailu Vám těžko mohu poradit. 

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:36

Jak zjistím ovulaci?

| Opickova | 13.02.2017, 14:42

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jak můžu zjistit ovulaci aniž bych si stále musela kupovat ovulační testy? Menstruaci mám hodně rozházenou a nepravidelnou. Např. v lednu jsem od 31.12. do 4.1. špinila a moje gynekoložka mi 3.1. dělala ultrazvuk a říkala, že mám ovulaci. Menstruace pak přišla v lednu, a to 22.1. bylo jen lehké špinění a od 23.-26.1. byla menstruace. Dále ještě jak dlouho po dobrání působí hormony (utrogestan), které jsem brala v listopadu a v prosinci a celkem jsemměla max 15 prášků?
Děkuji moc.

Dobrý den, ovulaci lze jen velmi těžko odhadnout, pokud máte nepravidelnou menstruaci. Dá se odhadnout pomocí ovulačních testů (i když ani ty nejsou všemocné), bazální teploty, tažnosti hlenu, ale na žádnout z těchto metod nelze spoléhat, obzvlášt, pokud krvácíte nepravidelně. Nejpřesnější je zjištění dle ultrazvuku. Z toho tedy plyne, že nejrozumější je upravit menstruační cyklus. Co se týče Utrogestanu, poločas rozpadu je několik hodin, čili pokud jste užívala koncem minulého roku, rozhodně již nemá na nic vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 15:56

Dobrý den, paní doktorko, nejdřív bych Vám chtěla poděkovat, že jste mi odpověděla na dotaz - Hematom po císařském řezu. 3.2. jsem byla opět u pana doktora na vyšetření a tentokrát už mě poslal do nemocnice do indikační poradny. Tam mi sdělili, že mám Sek.amenorrhoei a Hematometru v.s. Nastupuji 27.2. do nemocnice, 28.2. mi budou dělat menší operaci a 29.2. mě zase pustí domů. Teď můj dotaz, když jem byla v poradně, tak se mě doktor zeptal, zda-li nejsem těhotná. Dělali mi milion ultrazvuků a nikdo nic neřekl. Můžu i přes toto otěhotnět? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pokud máte podezření na hematometru - tzn. nahrozmaděná krev v děloze a nemenstruujete, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:56

Kvasinky

| nicoletstag | 03.02.2017, 11:42

Dobrý den,
mám takový dotaz. Jsem s přítelem půl roku a od té doby mám problémy s kvasinkami. Nikdy předtím jsem je neměla. Po každém pohlavním styku s ním mi znovu začnou. Když spolu nespíme, tak je všechno v pořádku. Byla jsem na gynekologii a už jsem měla předepsané nějaké čípky atd. a pořád nic. Přítel byl na kožním a už používal asi 2 mastičky. Příteli se už nic neprojevuje, ale mě se to po sexu zase vrátí. Můžete mi nějak poradit, jak se toho nadobro zbavit? Děkuji.

Dobrý den, otázkou je, zda se vůbec jedná o kvasinky. Odebíral někdy gynekolog kultivaci z pochvy? Jinak obecně dlouhodobé recidivující kvasinkové záněty je většinou potřeba léčit komplexně - někdy pomůže i úprava jídleníčku (méně cukrů ve stravě, omezit plísňové sýry, atd. ) Někdy pomůže autovakcína vyrobená přesně na míru. Prodiskutujte tedy toto se svým gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.02.2017, 15:59

Nízká děložní sliznice

| LMisa | 03.02.2017, 06:42

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Už 7 měsíců se snažíme o miminko, zatím neúspěšně. Moje bývala paní gynekoložka mi řekla, že mám nízkou děložní sliznici, ale že se to srovná pravidelnou menstruaci. Teď naposledy jsem měla menstruaci 12.12. a od té doby nic, včera jsem byla u svého nového pana doktora a dostala jsem injekci, ale také mi řekl, že mám nízkou děložní sliznici. Mohu s tímto problémem vůbec otěhotnět? Četla jsem v různých diskuzich, že na to předepisují hormony. Děkuji za odpověď. Míša

Dobrý den, pokud máte nízkou děložní sliznici, pak se doporučuje léčba estrogeny v průběhu menstruačního cyklu - v první polovině nebo v průběhu celého cyklu. Nízká sliznice může souviset s problémem otěhotnět, nicméně většinou se jedná o opravdové extrémy, kdy je sliznice velmi nízká v době ovulace - např. 3 mm. Pokud má sliznice v polovině cyklu např. 5-6 mm, problém s otěhotněním nebývá. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.02.2017, 15:57

Dobrý den,
11/2016 jsem byla laparoskopicky operovaná kvůli 8 cm cystě na pravém vaječníku. Při operaci jsem přišla o celou pravou stranu a histologie potvrdila bohužel endometriózu. Lékaři mi při operaci dal na výběr, buď podstoupím doplňující hormonální léčbu, kterou by jsem byla půl roku jako kdyby v přechodě, a nebo se začneme snažit o miminko. Protože mám 29 roků není na co čekat a začali jsme pracovat na miminku. Zatím je to jen druhý měsíc, tak uvidíme. Ale při kontrole měsíc a půl po operaci mi lékař opět našel cystu - 4 cm, tentokrát na levé straně, ale prý se nejedná o endometriózu, ale že došlo ke krvácení do prasklého folikulu. Dá se to na sonu dobře rozlišit? Říkal, že při operaci jsem kromě toho vaječníku s vejcovodem jinde neměla ložiska. Jen jedno maličké kdesi vzadu za dělohou, které vypálil. Jinak prý levá strana OK, aji břicho, nikde nic neviděl. Myslíte, že mám šanci přirozeně otěhotnět?

Dobrý den, endometriální cysta od jiné lze na ultrazvuku větsinou dobře rozlišit. Pokud se tedy jedná o folikulární cystu, při laparoskopii jiná ložiska nalezena nebyla a vejcovod na zachovalé straně je průchodný, pak šance na spontánní otěhotnění určitě je. Navíc jste mladá, takže určitě zkoušejte zatím touto cestou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.02.2017, 19:23
Zavřít reklamu
Inzerce