Inzerce
Inzerce

Očkovat proti planým neštovicím?

Jak se díváte na očkování proti planým neštovicím, není skutečně toto zbytečné? Nebo i zde mohou nastat komplikace, které převýší rizika očkování?

O nesmyslnosti úmyslné nákazy jsme hovořili v předchozích dnech. Reakce po tomto očkování v naší praxi nevídáme. Velké studie ukazují na o něco vyšší výskyt horečnatých reakcí po kombinované vakcíně neštovic se spalničkami, zarděnkami a příušnicemi v porovnání se samostatnou vakcínou proti neštovicím. Svého syna jsem však tou kombinovanou vakcínou očkovat nechal a neměl vůbec žádnou reakci, tak jako u dalších vakcín. V porovnání s těžším průběhem neštovic u 15 % případů onemocnění je to ale banalitou, nemluvě o možných komplikacích infekce. Navíc skutečná nemoc imunitní systém nejednou vyčerpá. Tohoto tématu se týká ještě druhá otázka Je lepší očkovat nebo onemocnět?

Další fakta a mýty o očkování

Inzerce
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Očkovat proti planým neštovicím? - diskuze

  • to je zase dotaz,jako kdybych se ptala,jestli ma smysl se preockovavat proti tetanu,kdyz jsem ho jeste nikdy nemela a snad ani uraz ,kde bych k nemu mohla prijit..       
    Liberte   | 27.03.2013 14:19:42
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobry den,
moje dcera (8let) ma byt ted ockovana druhou davkou Bexero. Prvni davku mela v listopadu 2019. Chtela bych se zeptat, zda neni ockovani ted v dobe pandemie riziko a take jaky je maximalni casovy odstup mezi prvni a druhou davkou, pokud bych se rozhodla ockovani odlozit ? Informaci o maximalni hranici mezi obema davkami jsem bohuzel nikde nenasla.
Dekuji

Dobrý den,

očkování v období koronavirové pandemie možné je a druhou dávku Bexsera bych už kvůli navození dlouhodobé protekce dál neodkládal. Žádné oficiální doporučení ohledně přesahu intervalu není k dispozici, platí však, že se má dodržet co nejpřesněji. Přesah, který nastal ve Vašem případě u dcery v praxi našich center stále akceptujeme. Zatím není nutné začínat znovu první dávkou, ale lze doočkovat tu druhou. 

S pozdravem

Rastislav Maďar

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 20.03.2020, 07:45
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce