Očkovat proti papilomavirům (HPV)?

Největší diskuzi dnes vyvolávají vakcíny proti HPV virům, které způsobují rakovinu děložního čípku a kondylomata. Délka účinnosti vakcín je údajně pod 10 let. Je to pravda? Nechal byste jimi svou dceru očkovat?

Dceru bych jednoznačně očkovat nechal, znáte u nás jinou infekční nemoc, která zabíjí každých 20 hodin jednu ženu? A zvážím to i u syna. Rakovina nosohltanu, penisu, konečníku nebo bradavice nejen na genitálu mohou postihovat i mužskou část populace. V USA se už kluci očkují poměrně ve velkém. Délka postvakcinační ochrany není přesně ještě známá, což je ale běžné u všech relativně nových vakcín s dlouhodobým účinkem. Já Vám vysvětlím, jaký je mechanismus nákazy. Do dvou let od zahájení pohlavního styku se potkává s HPV viry 60-80 % pohlavně aktivní populace. To jsou i teenageři, protože přenos se děje i pettingem, tzn. neinvazivním mazlením. Budoucí maminka se nakazí v mládí, v období hledání svého životního partnera, takže v těch prvních 10 letech od zahájení pohlavního styku, potom si najde manžela, vdá se, má dejme tomu dvě děti, a za dalších 5, 10, 15 let umírá na rakovinu, i když vlastně nikdy nic v životě špatného neudělala. Nakazila se v nejcitlivějším období, kdy člověk střídá pohlavní partnery, a potom už žila monogamně s jedním, který žil také monogamně. A najednou jsou z dětí polosiroty. V Anglii a v Austrálii, kde zavedli plošné očkování jako první, už v některých oblastech téměř vymizely návštěvy u zdravotníků s genitálními bradavicemi a počty rakoviny klesají, což je jasný důkaz účinnosti vakcín, navíc po miliónech aplikovaných dávek ve světě i u nás můžeme říci, že je to bezpečné očkování. Argument, že při pravidelných prohlídkách se na nádor přijde, se snažil oponovat předseda gynekologicko-porodnické společnosti, dr. Dvořák (také s ním máme rozhovor na stránkách – pozn. redakce), když potvrdil, že ani odběr vzorků na cytologické vyšetření nemusí nádor včas odhalit. Genitální bradavice jsou pro gynekology a urology noční můrou. Pořád recidivují. Maminka s touto diagnózou, pokud čeká dítě, se bojí, aby je nedostalo, protože z toho může mít dlouhodobé následky, tzv. papilomatózu. Mám kolegu, který kvůli tomu od svých 7 let věku absolvovat přes 40 operací a pořád ten problém není vyřešený, i když mu je už přes 30.

Další fakta a mýty o očkování

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Očkovat proti HPV? - diskuze

  • netusila jsem,ze lze ockovat i muze,dekuji za tuto informaci. Chlapci se ockuji zhruba ve stejnem veku jako divky? Rada synovi tuto vakcinaci zaplatim,do te doby uz nejspis bude mluvit i verejne o ockovani muzske populace.
    Liberte   | 29.03.2013 07:01:04 | Reakcí: 4, poslední: 29.03.2013 20:54:54
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Že jo, taky jsem si to hned řekla.
      medox   | 29.03.2013 07:39:28
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Ano, ve stejném věku, princip je stejný, před zahájením pohlavního života a setkáním se s papilomaviry.
      Baby on line   | 29.03.2013 11:13:58
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        dekuji za odpoved
        Liberte   | 29.03.2013 11:36:00
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          Ještě doplním odpověď pana docenta: Ideální věk je: 12-15 let.

          Vysvětlení: SPC mluví u chlapců o věku pro očkování 9-15 let, a i když víme, že vakcína je imunogenní a bezpečná u chlapců a mužů i ve vyšším věku, naše rady by se SPC měly držet. Věk 9 až 11 mi však přijde zbytečně moc brzy.
          Baby on line   | 29.03.2013 20:54:54
          Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Očkování - meningok B

| Lucie_nj | 16.05.2019, 22:33

Dobrý den,
nechala jsem dceru (1 rok 8 měsíců) naockovat na meningoka B.
Dle článků jsem myslela, že dcera dostane vakcínu Bexsero, ale dr. použil vakcínu Trumenba.
Nebyla to prosím chyba? Nemá se tato vakcína dávat az podstatně starším dětem?
Děkuji za odpověď.
Pěkný den.
LS

Dobrý den,   

pro děti daného věku se skutečně používá vakcína Besxero, nicméně předpokládám, že v dohledné době se rozšíří na základě testů věková indikační skupina pro nejmenší děti i u vakcíny Trumenba. V tomto případě se jedná o tzv. aplikaci off-label. Není to sice standard, podle mého názoru ale nemusíte mít obavy pokud jde o bezpečnost ani účinnost vakcíny. Očekává se, že v brzké době se bude Trumenba používat i u mladších dětí než 10 let. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 17.05.2019, 12:33
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce