Má smysl očkování proti rotavirům?

Má smysl děti očkovat proti rotavirům? Vakcína údajně chrání pouze 2 roky a rotavirový průjem dětem hrozí až do 5 let.

Toto očkování je bezproblémové, dává se dětem do pusinky a chutná jim. I syna jsme proti rotavirovým nákazám u praktické dětské lékařky nechali naočkovat, zdůrazňuji, u praktické dětské lékařky, kde proběhly i přes mou profesi všechna očkování, vyjma meningokoka, kdy byla lékařka v zahraničí, ale věděla o tom. Když je sezóna rotavirových epidemií, tak máte celé pediatrické oddělení v nemocnici plné dětí, které potřebují minimálně žilní terapii. Úplně běžný mechanismus je ten, že starší dítě, které nebylo očkováno, rotaviry přinese ze školky, a mladší dítě, které mohli očkovat, ale neočkovali, to od něj dostane. Takže to má starší dítě, které to relativně zvládá dobře, i když má průjmy a dehydrataci, ale ústní terapií je schopno přijímat tekutiny, takže to není na hospitalizaci. Následně onemocní oba rodiče, protože virus je vysoce infekční, vyměňují pleny, utírají pokakané věci, uklízejí zvratky. A když už i oba rodiče musí běhat, je onemocnění nejmladšího dítěte katastrofou. Je dehydratováno tak, že není schopné přijímat nic pusou, má narušený stav vědomí a musí do nemocnice na infuze a maminka ani tatínek k němu nesmí, protože jsou infekční. A proč bych tomuto nezabránil, když můžu chránit dítě očkováním v období, kdy může být touto virózou nejvíc postižené? Faktem je, že se přesně neví, jak dlouho vakcíny chrání, protože jsou relativně nové. Ale to nejrizikovější období dítěte fungují a to je přece hlavní cíl prevence. U malých dětí hrozí i těžká dehydratace, vždy je to o velikosti organizmu a stavu imunitního systému versus infekční dávce. Takže ta stejná infekční dávka, která u 5letého dítěte způsobí nějaký průjem, který se dá zvládnout doma, u malinkatého miminka vyvolá stav na hospitalizaci, na infuze. Pediatři berou dehydratace dětí velmi vážně, protože u malých dětí to bez lékařského zásahu rychle končí špatně. Nedávno byl dokonce i případ úmrtí na rotaviry u 9-měsíčního dítěte na severní Moravě.

Lze dítě očkovat proti rotavirům očkovací látkou Rotarix ještě ve věku 19. měsíců? 

Poslední dávky (tj. druhou nebo třetí podle výrobce) u nás dostupných vakcín proti rotavirovým infekcím je nutné aplikovat do půl roku věku a následně je už bohužel nelze očkovat. Aplikují se kapátkem do pusy a účinkují přes jinou část imunity než injekční očkovací látky a proto je nejlepší začít s očkováním proti rotavirům už u prvních dávek injekčních vakcín např. hexavakcína a/nebo pneumokoková vakcína a aplikovat je ve stejný den. 

Doporučujete očkování proti Pneumokoku a Rotavirům? Četla jsem, že když se očkuje, je prý větší pravděpodobnost onemocnění, protože očkováním je narušená imunita a dítě pak není tolik odolné. 

Princip očkování je v tom, že za kontrolovaných podmínek vybízí imunitní systém k tvorbě protilátek a v některých případech i k aktivaci buněčné ochrany, které se následně hodí, když je organizmus napaden skutečnou infekcí. Očkováním připravený imunitní systém choroboplodné zárodky potlačí, než stihnou vyvolat nemoc a způsobit poškození. Očkování neoslabuje imunitní systém, pravidelná antigenní stimulace je dokonce pro správné fungování imunitního systému žádoucí. V žádném případě nezpůsobuje žádné očkování větší náchylnost k infekci, ale je tomu přesně naopak. Lékaři, kteří očkování a infekčním nemocem rozumí, své děti proti rotavirům a pneumokokům očkovat nechávají. Limitace u rotavirových vakcín je však dána věkem dokončení vakcinace, který je cca 6 měsíců. 

Další fakta a mýty o očkování

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Má smysl očkování proti rotavirům? - diskuze

Poradna

Očkování - meningok B

| Lucie_nj | 16.05.2019, 22:33

Dobrý den,
nechala jsem dceru (1 rok 8 měsíců) naockovat na meningoka B.
Dle článků jsem myslela, že dcera dostane vakcínu Bexsero, ale dr. použil vakcínu Trumenba.
Nebyla to prosím chyba? Nemá se tato vakcína dávat az podstatně starším dětem?
Děkuji za odpověď.
Pěkný den.
LS

Dobrý den,   

pro děti daného věku se skutečně používá vakcína Besxero, nicméně předpokládám, že v dohledné době se rozšíří na základě testů věková indikační skupina pro nejmenší děti i u vakcíny Trumenba. V tomto případě se jedná o tzv. aplikaci off-label. Není to sice standard, podle mého názoru ale nemusíte mít obavy pokud jde o bezpečnost ani účinnost vakcíny. Očekává se, že v brzké době se bude Trumenba používat i u mladších dětí než 10 let. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 17.05.2019, 12:33
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce