Proč očkovat žloutenku B?

Je pravda, že vakcína proti hepatitidě B chrání pouze 5 až 10 let? Nakolik je původce hepatitidy infekční?

Očkování proti žloutence typu B zanechává ve většině případů dlouhodobou až doživotní imunitu, tzn. někdy až na celý zbytek života. V populaci ale existují 3 % non-responderů a ti non-respondeři zareagují až na další očkování nebo vůbec. Takže větší část non-responderů by se měla očkovat 4. nebo 5. dávkou nebo dokonce až 6. a potom už se to neřeší. Pokud člověk chce mít jistotu, že není non-responder, že nespadá do těch 3 %, tak je dobré, když si nechá odebrat protilátky a zjistí, jak vysoká je jejich hladina. U nás v ordinacích krev na protilátky odebíráme a v praxi vidíme, jak výborně drží nad protektivní hranicí dlouhé období po očkování. Virus žloutenky typu B je 50násobně více infekční než HIV virus. Typ viru C je nebezpečnější v tom, že jednak proti němu zatím není očkování, a také po nákaze dlouho nejsou detekovatelné protilátky, a navíc nemají ochranný účinek, podobně jako u HIV. Na rozdíl od mnoha jiných nemocí přítomnost protilátek neznamená ochranu před infekcí, ale její možnou přítomnost. To komplikuje i vývoj vakcín proti oběma nemocem. Dokonce se stává, že infikovaný člověk je dlouho, možná měsíce až léta, bez příznaků. A když už se projeví, tak může být pozdě, játra jsou zničená. Buďme tedy rádi alespoň za možnost ochrany očkováním proti viru hepatitidy B.

Další fakta a mýty o očkování

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Proč očkovat žloutenku B? - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Boulička po očkování

| Sebi | 07.09.2018, 12:55

Dobrý den.
Byli jsme na přeočkování vakcínou Bexserem, sestřička syna píchla do levé nožičky a druhý den se mu ale na pravé straně udělala boulička a červený flíček, je skoro ve stejné výšce jako ten vpich po injekci. Třetí den už flíček nemá,ale bouličku ano. Má to k tomu souvislost, nebo mám raději letět k doktorce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 

je poměrně neobvyklé, aby to vzniklo ve stejné výšce, ale na opačné straně. Předpokládám, že to zduření popisované jakou boulička není většího rozsahu a nebolí a nejsou ani žádné celkové projevy typu bolesti svalů nebo horečka. Zkuste tomu nechat čas o víkendu, jestli to nezačne ustupovat samo. Pokud ne, zašel bych za paní doktorkou v pondělí, ať se podívá na spádové mízní uzliny a celkové nález. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

 
Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 07.09.2018, 13:19
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce