banner

Celkem 17 příspěvků

Zobrazit příspěvky podle:

mňam

taky je děláme je to fakt lepší než z brambor. Neni to tolik mastné.

Děkuji všem za recepty

Teda Sileenko, ty jsi chodící receptář, ne? To je tedy výběr. Kam na to chodíš? Díky vyzkouším.

Cuketová pizza

Ingredience:
Těsto:
250 g hladké mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
1 vejce,
5 dkg másla,
1 dcl mléka,
½ lžičky soli



1 větší cuketa,
2 rajčata,
4 plátky šunky,
provensálské koření,
Solčanka,
Mozarella,
1 cibule,
olivový olej,
kečup

Postup:
Nejdříve vypracujeme těsto, které dáme asi na 20 minut odpočinout do ledničky.
Pak těsto vyválíme na placku o průměru 30 cm, dáme na vymazaný plech, potřeme olivovým olejem a kečupem. Poklademe kolečky cibule, kolečky rajčat a posypeme provensálským kořením. Na celou plochu rozložíme plátky šunky a na to tenká kolečka cukety (klademe hustě přes sebe). Posypeme Solčankou a nastrouhanou Mozarellou. Pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě.

Cuketový guláš

Ingredience:
1 kg cuket,
2 - 3 cibule,
3 lžíce tuku,
mletá sladká paprika,
gulášové koření,
3 - 4 lžíce hladké mouky,
2 rajčata,
1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany,
sůl,
jemně pokrájená petrželka

Postup:

Nadrobno pokrájenou cibuli osmahneme na tuku. Přidáme papriku, gulášové koření a promícháme. Vsypeme na menší kostičky pokrájené cukety, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce opečeme. Mírně podlijeme vodou vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Přidáme na menší kousky pokrájená rajčata a dusíme, až je cuketa měkká. Nakonec osolíme, vmícháme jogurt nebo smetanu a petrželku.

Cuketky v omáčce

Ingredience:
2 menší cukety,
1 větší rajče,
1 zelená paprika,
1 stroužek česneku,
petrželka,
kopr,
2 lžíce mouky,
2 lžíce rozpuštěného másla,
0,5 l kysané smetany,
cukr,
sůl,
cibule

Postup:
Cuketu oloupeme, nakrájíme na nudličky a osolíme. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme nudličky papriky, sekanou petrželku s koprem a dusíme. Přidáme mouku a znovu dusíme. Cukety promícháme se zeleninou, zalijeme kysanou smetanou a uvedeme do varu. Přidáme kousky oloupaného rajčete a ještě chvilku podusíme. Podle chuti přisladíme. Podáváme k masu.

Cuketová polévka se sýrem

Ingredience:
40 dkg cuket,
5 dkg másla,
1 cibule,
2 dl masového vývaru,
2 vejce,
nastrouhaný parmezán,
1 svazek bazalky,
1 svazek petrželové natě,
sůl,
olej

Postup:
V hrnci rozpálíme máslo a olej. Vhodíme na malé kostičky nakrájenou cibuli a začneme ji smahnout. Osolíme, vsypeme nadrobno nasekanou bazalku a přidáme na kostičky nakrájenou cuketu. Podlijeme masovým vývarem a vodou. Polévku necháme 25 minut povařit.
Vajíčka rozmícháme s nadrobno nasekanou petrželovou natí. Osolíme, přidáme nastrouhaný parmezán a směs vmícháme do vroucí polévky. Krátce povaříme a můžeme podávat.

Cuketový koláč

Ingredience:
400 g cukety,
200 g hrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
150 g šunky,
150 g sýra,
3 vejce,
1 dcl oleje,
1 cibule,
3-5 stroužky česneku,
Solčanka

Postup:
Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme mouku, prášek do pečiva, šunku nastrouhanou nahrubo, sýr nastrouhaný najemno, vejce, olej nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek a Solčanku. Vše zamícháme a dáme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Těsto nesmí být vysoké - dávka je na jeden větší plech. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě.

Plněné cukety s celerovou omáčkou

Ingredience:
15 dkg kuřecích prsíček,
4 cukety,
2 dl oleje,
1 cibule,
3 mrkve,
2 kořeny petržele,
1 celer,
10 dkg mouky,
6 dl mléka,
1 česnek,
10 dkg tvrdého sýra,
1 svazek petrželky

Postup:
Na pánvi rozpálíme olej a začneme na něm dusit mrkev nakrájenou na tenké nudličky. Přihodíme stejným způsobem nakrájený kořen petržele, na plátky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a vše dohomady důkladně podusíme. Zaprášíme moukou a podlijeme 4 dl mléka. Důkladně povaříme a nakonec posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.
Cukety rozpůlíme a malou lžičkou vydlabeme vnitřky, potom je osolíme a naplníme masovou směsí. Položíme na plech, posypeme nastrouhaným sýrem a na 15 minut vložíme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 °C.
Mezitím připravíme celerovou omáčku. Hlízu celeru nakrájíme na dílky, osmahneme na malém množství oleje a zaprášíme moukou. Necháme ještě několik minut dusit a potom celer podlijeme zbylým množstvím mléka. Omáčku osolíme. Můžeme přidat i petrželovou nať.
Omáčku rozmixujeme, aby byla hladká, a doplníme odpařenou vodu. Důkladně povaříme a do chvíle podávání ji udržujeme teplou. Plněné cukety před podáváním touto omáčkou zalijeme.

Dušené cukety s cibulí a rajčaty

Ingredience:
25 dkg cibule,
25 dkg cuket,
25 dkg rajčat,
3 polévkové lžíce oleje,
sůl,
cukr,
sekané lístky zelených bylinek (dobromysl, bazalka)

Postup:
Cibuli a cukety oloupeme a nakrájíme na plátky, rajčata na osminky a cibuli osmahneme na oleji. Přidáme cukety asi 5 minut dusíme, přidáme rajčata, ochutíme solí a cukrem a dusíme doměkka. Nakonec posypeme nadrobno sekanými bylinkami a podáváme buď s pečivem nebo k masu.

Cuketa

Ingredience:
1 větší cuketa,
3 nožky sojových párků,
1 cibule,
sůl,
grilovací koření,
kapka worcestrové omáčky,
kmín,
2 stroužky česneku,
kečup,
olej

Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu, osolíme, přidáme worcestrovou omáčku, prolisovaný česnek, koření a kmín, podusíme doměkka. Přidáme nakrájený sojový párek na kolečka, kečup a prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.

Krůtí maso, cuketa a rýže

Ingredience:
350 g krůtího křehčeného masa,
3 stonky řapíkatého celeru,
1 menší cuketa,
olej,
½ l vody,
1 zeleninová kostka bez glutamanu,
kukuřičný škrob,
2 hrnky pestrobarevné rýže (složení: rýže natural, červená rýže a indiánská rýže)

Postup:
Na oleji zprudka osmahneme krůtí maso nakrájené na nudličky. Když zbělá, podlijeme ho půl litrem vroucí vody, v níž jsme rozpustili zeleninový bujon. Asi po 5 minutách k masu přidáme na kousky nakrájený řapíkatý celer a pod pokličkou vše dusíme doměkka. Asi 3 minuty před koncem vmícháme na jemné nudličky nastrouhanou neoloupanou cuketu. Nakonec směs zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Povaříme ještě asi 3 minuty.
Podáváme s pestrobarevnou rýží, ketrou jsme uvařili v dvojnásobném množství osolené vody.

Cuketa, květák a barevné těstoviny

Ingredience:
½ malého květáku,
1 menší cuketa,
Solčanka,
olej,
instantní rýžová moučka,
zelená petrželka,
barevné těstoviny (např. turbánky),
sůl,
máslo

Postup:
Nejdřív rozebereme květák na menší růžičky. Osmahneme ho na oleji a podlijeme troškou vody. Pod pokličkou dusíme téměř doměkka. Přidáme na kousky nakrájenou cuketu, vše ochutíme Solčankou a zahustíme instantní rýžovou moučkou. Nakonec vmícháme pokrájenou zelenou petrželku a můžeme podávat.
Barevné těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě, potom je promícháme s kouskem másla. Na talíři upravíme těstoviny po obvodu talíře a doprostřed dáme zeleninovou směs.

Cuketová pomazánka

Ingredience:
1-2 mladé cukety,
2 stroužky česneku,
2 rajčata,
sůl,
bílý jogurt,
tvrdý strouhaný sýr

Postup:
Cukety nastrouháme najemno a smícháme s nadrobno pokrájenými oloupanými rajčaty. Směs ochutíme prolisovaným česnekem a solí. Přimícháme nastrouhaný tvrdý sýr a tolik jogurtu, aby celková směs byla tak akorát, neměla by byýt moc řídká, aby se dala dobře mazat na pečivo.

Krůtí maso s bramborem a cuketou na smetaně

Ingredience:
500 g krůtího masa,
gulášové koření,
Solčanka,
olej,
400 g brambor,
1 menší cuketa,
bylinková sůl,
200 ml sladké smetany

Postup:
Nejdříve si na oleji zprudka osmahneme na nudličky nakrájené krůtí maso, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Pak plamen zmírníme a maso podlijeme troškou vody a přikryjeme pokličkou, aby se podusilo doměkka. Maso ochutíme gulášovým kořením a Solčankou.
Syrové brambory nakrájíme na kolečka a poklademe jimi dno pekáčku. Na ně rozložíme nahrubo nastrouhanou cuketu a vše posypeme bylinkovou solí. Další vrstvu bude tvořit podušené maso a navrch rozložíme opět syrové nakrájené brambory, které ještě posypeme bylinkovou solí. Vše zalijeme sladkou smetanou a dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Pečeme asi 40 minut, do změknutí brambor.

Cuketa s bramborem

Ingredience:
2 malé cukety,
asi 500 g brambor,
1 šlehačka,
grilovací koření bez GS,
sůl,
tvrdý sýr dle chuti

Postup:
Neoloupané cukety nakrájíme na plátky. Vložíme do zapékací misky, přidáme na malé kousky nakrájené brambory, posypeme kořením, osolíme a zalijeme šlehačkou. Celé to posypeme strouhaným sýremem. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut.

Cuketa na zázvoru

Ingredience:
600 g cukety,
1 lžíce mletého zázvoru,
2 lžíce rozinek,
2 lžíce citronové šťávy,
1 sklenička jablečného moštu,
2 lžíce másla

Postup:
Cuketu nakrájíme na malé kostky nebo hranolky, přidáme zázvor, citronovou šťávu a podusíme doměkka. Když se šťáva téměř vydusí, přidáme máslo, rozinky a jablečný mošt nebo 100% džus a dodusíme. Podáváme s bramborem.
1/2 kg cukety, 15 dkg měkkého salámu, 15 dkg tvr. sýra, 2 dcl krupice, 2 lžíce pol. mouky, 1 dcl oleje, 1 cibule, česnek, petrželku, sůl, pepř, kmín, majoránka, 2 vejce a 1/2 prášku do peč.
Cuketu, salám a sýr nastrouháš a ostatní věci přimícháš, vzniklé těsto vyliješ na vymazaný plech a můžeš i vysypat strouhankou a dáš do vyhřáté trouby.Pekla jsem to v horkovzdušné cca na 200st. Já do toho píchnu špejlkou jestli se to lepí. Je to móóóc dobrý.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40