Celkem 17 příspěvků
- Vlákna
- Času
- Líbí se mi
Děkuji všem za recepty
Teda Sileenko, ty jsi chodící receptář, ne? To je tedy výběr. Kam na to chodíš? Díky vyzkouším.Cuketová pizza
Ingredience:Těsto:
250 g hladké mouky,
2 lžičky prášku do pečiva,
1 vejce,
5 dkg másla,
1 dcl mléka,
½ lžičky soli
1 větší cuketa,
2 rajčata,
4 plátky šunky,
provensálské koření,
Solčanka,
Mozarella,
1 cibule,
olivový olej,
kečup
Postup:
Nejdříve vypracujeme těsto, které dáme asi na 20 minut odpočinout do ledničky.
Pak těsto vyválíme na placku o průměru 30 cm, dáme na vymazaný plech, potřeme olivovým olejem a kečupem. Poklademe kolečky cibule, kolečky rajčat a posypeme provensálským kořením. Na celou plochu rozložíme plátky šunky a na to tenká kolečka cukety (klademe hustě přes sebe). Posypeme Solčankou a nastrouhanou Mozarellou. Pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě.
Cuketový guláš
Ingredience:1 kg cuket,
2 - 3 cibule,
3 lžíce tuku,
mletá sladká paprika,
gulášové koření,
3 - 4 lžíce hladké mouky,
2 rajčata,
1 kelímek bílého jogurtu nebo zakysané smetany,
sůl,
jemně pokrájená petrželka
Postup:
Nadrobno pokrájenou cibuli osmahneme na tuku. Přidáme papriku, gulášové koření a promícháme. Vsypeme na menší kostičky pokrájené cukety, zaprášíme moukou a za stálého míchání krátce opečeme. Mírně podlijeme vodou vodou a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Přidáme na menší kousky pokrájená rajčata a dusíme, až je cuketa měkká. Nakonec osolíme, vmícháme jogurt nebo smetanu a petrželku.
Cuketky v omáčce
Ingredience:2 menší cukety,
1 větší rajče,
1 zelená paprika,
1 stroužek česneku,
petrželka,
kopr,
2 lžíce mouky,
2 lžíce rozpuštěného másla,
0,5 l kysané smetany,
cukr,
sůl,
cibule
Postup:
Cuketu oloupeme, nakrájíme na nudličky a osolíme. Na tuku zpěníme pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme nudličky papriky, sekanou petrželku s koprem a dusíme. Přidáme mouku a znovu dusíme. Cukety promícháme se zeleninou, zalijeme kysanou smetanou a uvedeme do varu. Přidáme kousky oloupaného rajčete a ještě chvilku podusíme. Podle chuti přisladíme. Podáváme k masu.
Cuketová polévka se sýrem
Ingredience:40 dkg cuket,
5 dkg másla,
1 cibule,
2 dl masového vývaru,
2 vejce,
nastrouhaný parmezán,
1 svazek bazalky,
1 svazek petrželové natě,
sůl,
olej
Postup:
V hrnci rozpálíme máslo a olej. Vhodíme na malé kostičky nakrájenou cibuli a začneme ji smahnout. Osolíme, vsypeme nadrobno nasekanou bazalku a přidáme na kostičky nakrájenou cuketu. Podlijeme masovým vývarem a vodou. Polévku necháme 25 minut povařit.
Vajíčka rozmícháme s nadrobno nasekanou petrželovou natí. Osolíme, přidáme nastrouhaný parmezán a směs vmícháme do vroucí polévky. Krátce povaříme a můžeme podávat.
Cuketový koláč
Ingredience:400 g cukety,
200 g hrubé mouky,
1 prášek do pečiva,
150 g šunky,
150 g sýra,
3 vejce,
1 dcl oleje,
1 cibule,
3-5 stroužky česneku,
Solčanka
Postup:
Cuketu nastrouháme nahrubo, přidáme mouku, prášek do pečiva, šunku nastrouhanou nahrubo, sýr nastrouhaný najemno, vejce, olej nastrouhanou cibuli, prolisovaný česnek a Solčanku. Vše zamícháme a dáme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Těsto nesmí být vysoké - dávka je na jeden větší plech. Pečeme 25-30 minut v předehřáté troubě.
Plněné cukety s celerovou omáčkou
Ingredience:15 dkg kuřecích prsíček,
4 cukety,
2 dl oleje,
1 cibule,
3 mrkve,
2 kořeny petržele,
1 celer,
10 dkg mouky,
6 dl mléka,
1 česnek,
10 dkg tvrdého sýra,
1 svazek petrželky
Postup:
Na pánvi rozpálíme olej a začneme na něm dusit mrkev nakrájenou na tenké nudličky. Přihodíme stejným způsobem nakrájený kořen petržele, na plátky nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka a vše dohomady důkladně podusíme. Zaprášíme moukou a podlijeme 4 dl mléka. Důkladně povaříme a nakonec posypeme nadrobno nasekanou petrželovou natí.
Cukety rozpůlíme a malou lžičkou vydlabeme vnitřky, potom je osolíme a naplníme masovou směsí. Položíme na plech, posypeme nastrouhaným sýrem a na 15 minut vložíme péct do předehřáté trouby při teplotě 180 °C.
Mezitím připravíme celerovou omáčku. Hlízu celeru nakrájíme na dílky, osmahneme na malém množství oleje a zaprášíme moukou. Necháme ještě několik minut dusit a potom celer podlijeme zbylým množstvím mléka. Omáčku osolíme. Můžeme přidat i petrželovou nať.
Omáčku rozmixujeme, aby byla hladká, a doplníme odpařenou vodu. Důkladně povaříme a do chvíle podávání ji udržujeme teplou. Plněné cukety před podáváním touto omáčkou zalijeme.
Dušené cukety s cibulí a rajčaty
Ingredience:25 dkg cibule,
25 dkg cuket,
25 dkg rajčat,
3 polévkové lžíce oleje,
sůl,
cukr,
sekané lístky zelených bylinek (dobromysl, bazalka)
Postup:
Cibuli a cukety oloupeme a nakrájíme na plátky, rajčata na osminky a cibuli osmahneme na oleji. Přidáme cukety asi 5 minut dusíme, přidáme rajčata, ochutíme solí a cukrem a dusíme doměkka. Nakonec posypeme nadrobno sekanými bylinkami a podáváme buď s pečivem nebo k masu.
Cuketa
Ingredience:1 větší cuketa,
3 nožky sojových párků,
1 cibule,
sůl,
grilovací koření,
kapka worcestrové omáčky,
kmín,
2 stroužky česneku,
kečup,
olej
Postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájenou cuketu, osolíme, přidáme worcestrovou omáčku, prolisovaný česnek, koření a kmín, podusíme doměkka. Přidáme nakrájený sojový párek na kolečka, kečup a prohřejeme. Podáváme s bramborem nebo s chlebem.
Krůtí maso, cuketa a rýže
Ingredience:350 g krůtího křehčeného masa,
3 stonky řapíkatého celeru,
1 menší cuketa,
olej,
½ l vody,
1 zeleninová kostka bez glutamanu,
kukuřičný škrob,
2 hrnky pestrobarevné rýže (složení: rýže natural, červená rýže a indiánská rýže)
Postup:
Na oleji zprudka osmahneme krůtí maso nakrájené na nudličky. Když zbělá, podlijeme ho půl litrem vroucí vody, v níž jsme rozpustili zeleninový bujon. Asi po 5 minutách k masu přidáme na kousky nakrájený řapíkatý celer a pod pokličkou vše dusíme doměkka. Asi 3 minuty před koncem vmícháme na jemné nudličky nastrouhanou neoloupanou cuketu. Nakonec směs zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Povaříme ještě asi 3 minuty.
Podáváme s pestrobarevnou rýží, ketrou jsme uvařili v dvojnásobném množství osolené vody.
Cuketa, květák a barevné těstoviny
Ingredience:½ malého květáku,
1 menší cuketa,
Solčanka,
olej,
instantní rýžová moučka,
zelená petrželka,
barevné těstoviny (např. turbánky),
sůl,
máslo
Postup:
Nejdřív rozebereme květák na menší růžičky. Osmahneme ho na oleji a podlijeme troškou vody. Pod pokličkou dusíme téměř doměkka. Přidáme na kousky nakrájenou cuketu, vše ochutíme Solčankou a zahustíme instantní rýžovou moučkou. Nakonec vmícháme pokrájenou zelenou petrželku a můžeme podávat.
Barevné těstoviny uvaříme zvlášť v osolené vodě, potom je promícháme s kouskem másla. Na talíři upravíme těstoviny po obvodu talíře a doprostřed dáme zeleninovou směs.
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků