Jednoduché cukry

Přijde mně, že v poslední době se jednoduché cukry doslova kriminalizují. Jsou skutečně takovým zlem? Běžně se mně odpoledne stává, pracuji duševně, hodně duševně :-), že na ně tělo má chuť. Není normální, že mozek dostane chuť na jednoduchý cukr, který je pro něj snadno ke zpracování, pouze rozštěpí sacharózu na 2 glukózy?

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Souhlasím s vámi. Ano, jednoduché cukry jsou nedílnou součástí naší výživy. Mozek je na nedostatek glukózy nejcitlivější. Jejich absolutní vyřazení ze stravy je pochopitelně nesmysl. Ale! Velkým problémem je vysoký příjem tzv. přidaného (většinou řepného) cukru ve stravě naší populace. Doporučované množství za den přidaného cukru je 10 % z celkového energetického příjmu, což je cca 50 - 60 g (10-12 kostek cukru). Mně se zdá, že je to celkem dostačující množství :). Nezapomínejme, že je tím myšleno veškerý přidaný cukr ve stravě - ve všech potravinách, nápojích a různých laskominách. To je problém. Vysoký příjem cukru v naší populaci je prostě faktem. Podílí se na zvýšení hladin triglyceridů, snížení HDL (dobrý) cholesterolu a zvýšení LDL (zlý) cholesterolu, což je vedle vysokého příjmu nasycených tuků rizikovým faktorem vzniku srdečně-cevních onemocnění.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Jednoduché cukry - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce