Zařazení ryb do jídelníčku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak často je vhodné do jídelníčku zařadit ryby a zda se jednotlivé druhy od sebe nějak významně odlišují, co se nutričních hodnot týká. Děkuji.

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Rybího masa (včetně rybích výrobků) se doporučuje jíst minimálně 2x týdně ve 200 g porci. Toto množství nám zaručuje příjem esenciálních mastných kyselin řady n-3. Množství n-3 nenasycených mastných kyselin souvisí s druhem ryby. Nejvíce jich obsahují mořské tučné ryby. Rybí tuk má jiné složení než tuk jatečného masa. Svou kvalitu mají i sladkovodní ryby. Obecně rybí maso obsahuje kvalitní bílkovinu, vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K, dále vitamíny skupiny B a z minerálních látek K, S, P, Mg, Ca, Zn atd. Mořské ryby jsou mimo jiné zdrojem jódu. Obecně se nutriční hodnoty mohou mírně lišit, bude to souviset s obsahem tuku a původem (odkud ryba pochází). Rybího tuku se bát rozhodně nemusíme, je velmi nutričně hodnotný. Problematická by mohla být snad špatná úprava ryby – uzení, grilování na přímém ohni, kdy vznikají zdraví škodlivé látky.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Zařazení ryb do jídelníčku - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce