Osteoporóza

Dobrý den, je mi 30 let a letos v dubnu se mi narodila dcerka Eliška. Od 7.měsíce jsem měla bolesti zad, ale každý si myslel, že je to důsledkem těhotenství. Bohužel jsem jednoho krásného dne ráno upadla a už tou bolestí nevstala. Magnetickou rezonancí zjistili, že mám pokročilou osteoporózu a osteopenii v kyčlích. Beru každý měsíc Bonvivu a denně vápník (šumivý) a Vigantol. Můžete mi poradit, jak bych měla kombinovat jídlo, abych měla denní dávku vápníku.

Odpověď Mgr. Jany Eliášové, nutriční terapeutky:

Základem nutriční intervence je vyvážená a pravidelná strava s dostatečným (ne nadměrným, ne více jak 90 g bílkovin na den) množstvím plnohodnotných bílkovin. Plnohodnotné bílkoviny jsou obsaženy v živočišných zdrojích – maso, mléko, mléčné výrobky, vejce. Při osteoporóze je doporučováno ve stravě zvýšit příjem vápníku na 1200-2000 mg/den. Největším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, dále luštěniny, lískové ořechy, kakao nebo mák. Využití vápníku v potravě závisí na vitamínu D (maso, ryby, fortifikované mléčné výrobky a cereálie). V našich podmínkách je slunění snad důležitější než potravinové zdroje. Negativně působí příjem štavelanů (špenát, rebarbora, angrešt, rybíz) a fytátů (pečivo z hrubě vymílané mouky). Vysoký příjem sodíku vyplavuje vápník. Proto pozor na nadměrné solení. Negativně dále působí konzumace alkoholu, kouření, redukční diety. Paradoxně vyšší tělesná hmotnost kosti obvykle prospívá. U žen souvisí resorpce vápníku i s hladinou estrogenů.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

Osteoporóza - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce