Pečení cukroví - máslo nebo tuk?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, co používat při pečení vánočního cukroví, zda klasické máslo nebo tuk typu Hera, aby bylo cukroví "zdravé"? Dříve se peklo výhradně z másla, ale nyní se vše nahrazuje tuky na pečení. Co považujete za přijatelnější?

Odpověď Mgr. Jany Eliášové, nutriční terapeutky:

Z pohledu tzv. zdravého pečení moučníků a cukroví se v současné době dostávají do popředí tuky rostlinné, např. Hera, popř. rostlinné tuky s obsahem tuku 60 % a více, např. Flora original, Rama máslová, Rama classic, na polevy lze použít 100% rostlinné tuky, případně rostlinné tuky s obsahem tuku 60 % a více, např. Flora original, Hera, Rama máslová, Rama classic.  Při pečení těst je důležité, aby byl tuk tepelně stabilní, výživově vhodný a aby dodal požadovanou texturu. Těmto požadavkům vyhovují nejvíce margaríny v kostkách (odborně tabletách), u nás např. právě Hera.
Máslo má své nezastupitelné místo při přípravě některých tradičních receptů vánoček, cukroví či jiných vánočních laskomin a jiným druhem tuku ho nejsme ochotni zaměnit. Máslová chuť je prostě nezaměnitelná. Obecně ve výživě je důležité využívat různé zdroje potravin. I během Vánoc má být naše strava vyvážená a přiměřeně energeticky hodnotná. Zamyslete se nad tím - jaké tuky (rostlinné, živočišné) používáte na mazání, při vaření atd. Proto všeho přiměřeně – přiměřeně.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

Pečení cukroví - máslo nebo tuk? - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce