Antikoncepce po porodu

  1. Kdy začne po porodu menstruace? Mohu během kojení otěhotnět?
  2. Antikoncepce bez lékařského předpisu
  3. Nitroděložní tělísko
  4. Hormonální gestagenní antikoncepce:
  5. Hormonální estrogen-gestagenní antikoncepce
  6. Sterilizace
  7. Vaše dotazy

Doba zahájení pohlavního života po porodu je individuální záležitostí každého páru. Jakmile dojde k obnovení sexu a nechcete-li zatím znovu otěhotnět, je nutno pomýšlet o nějakém způsobu ochrany.

Kdy začne po porodu menstruace? Mohu během kojení otěhotnět?

První menstruační krvácení začíná zpravidla za 6 - 24 měsíců po porodu, pokud kojíte pravidelně, můžou se první měsíčky objevit až po zastavení kojení (pokud nekojíte vůbec, můžou se objevit po šestinedělí). To ale neznamená, že během této doby nemůžete otěhotnět. Kojení v jistém smyslu zamezuje uvolnění vajíčka (ovulaci), nelze ho ale považovat za spolehlivou metodu. Neriskujte tedy. Krátce po sobě následující těhotenství a případný operační způsob ukončení předchozího těhotenství představují pro Vás i pro další nenarozené dítě množství komplikací.

Poraďte se se svým gynekologem o možnostech antikoncepce. Zde je rozhodující zda kojíte či nikoliv. V době kojení je nutno pohlížet na ovlivnění mateřského mléka.

Antikoncepce bez lékařského předpisu

Nejschůdnější se zdá varianta nehormonálních metod – kondom, spermicidní gely, vaginální membrána, klobouček či vaginální hubky. Lze je pořídit v lékárně bez lékařského předpisu. Tyto metody jsou ale pouze přechodným řešením, jelikož jejich spolehlivost a obtížnější manipulace jsou jistou nevýhodou ve srovnání s jinými formami antikoncepce.

Nitroděložní tělísko

Další nehormonální možností antikoncepce je nitroděložní tělísko (IUD). Obsahuje většinou nějaký kov (měď, zlato, stříbro,…) a působí mechanicky v děloze, kde zabraňuje těhotenství, konkrétně uhnízdění vajíčka. Lze jej zavést po šestinedělí. Podmínkou je negativní výsledek onkologické cytologie (stěr z děložního hrdla zaměřený na zjištění změn buněk, které můžou vést k rakovině děložního čípku).  Zavedení tělíska se provádí ambulantně a zpravidla nepředstavuje horší prožitek než klasické gynekologické vyšetření. Doba ponechání v děloze, pokud žena nemá žádné potíže, je limitována na 5 let. Později se zvyšuje riziko zánětlivých onemocnění v malé pánvi, a proto je vhodné ho vyměnit za nové. V případě výrazných nežádoucích účinků lze tělísko odstranit kdykoli - opět ambulantně, vytažením za vlákno, které ční do pochvy. Tělísko neovlivňuje menstruační krvácení. Tato forma antikoncepce je vhodnou, pohodlnou a dlouhodobou antikoncepcí pro ženy, které rodily, netrpěly opakovanými zánětlivými nemocemi rodidel, mimoděložním těhotenstvím a nepravidelnostmi dělohy. Není při něm vhodné zavádění menstruačních tampónů, protože při manipulaci s nimi může dojít k nechtěnému vytažení tělíska. Váš gynekolog Vám tělísko poskytne ve svém zdravotnickém zařízení nebo Vám vystaví lékařský předpis. Cena tělíska se pohybuje mezi 700 – 1000 Kč.

Hormonální gestagenní antikoncepce

Při využití hormonálních metod antikoncepce jsme během kojení limitováni. Klasická hormonální antikoncepce obsahuje dva druhy hormonů – estrogeny a gestageny. Estrogeny procházejí ve větší míře do mateřského mléka a ovlivňují tak jeho množství i kvalitu. Nejsou proto vhodné. Využívá se tedy hormonální gestagenní antikoncepce, která obsahuje pouze druhou hormonální složku - gestageny. Její účinnost ale zůstává stejná. Gestageny procházejí do mateřského mléka jen minimálně a neovlivňují jeho kvalitu. Nemusíte mít tedy strach, že při výběru této antikoncepce ohrozíte své miminko. Existují různé formy užití – tablety, nitrosvalové injekce, nitroděložní tělísko s gestageny (Mirena).

Tablety

Co se týče tablet, na trhu jsou 2 preparáty – Cerazette a Azalia. Jejich hormonální složení i cena jsou stejné. Užívají se denně po dobu 28 dní a jedno balení navazuje na další. Není tam tedy žádná pauza v užívání. Jelikož při kojení většinou nemáte menstruaci, nemusíte s první užitím čekat na první den měsíčků, ale můžete tyto tablety začít užívat kdykoli. Pacientky obvykle nemají při užívání této antikoncepce měsíčky, je možné občasné špinění. Cena se pohybuje do 600 Kč na 3 měsíce.

Injekce

Jinou formou gestagenní antikoncepce jsou nitrosvalově aplikované injekce, na trhu je to Depo-Provera  a Sayana.  Cena je do 300 Kč. Aplikace injekce je jednou za 3 měsíce. Nevýhodou této antikoncepce je riziko nepravidelného krvácení a omezená schopnost otěhotnět po dobu jednoho roku od vysazení.  Při dlouhodobém užívání může vést k řídnutí kostí (osteoporóze).

Nitroděložní tělísko s gestageny

Poslední formou gestagenní antikoncepce je nitroděložní tělísko s gestageny – Mirena. Oproti „obyčejnému“ tělísku má výhody plynoucí z účinku gestagenů - slabá nebo žádná menstruace, nepřítomnost bolesti při krvácení, snížené riziko zánětů dělohy. Cena se pohybuje od 5000 – 6000 Kč. Rizikem je opět nepravidelné krvácení a s ním související možná finanční ztráta při nutnosti předčasného odstranění.

Hormonální estrogen-gestagenní antikoncepce

Pokud již své dítě nekojíte, pole výběru hormonální antikoncepce se zvětšuje o klasickou estrogen-gestagenní antikoncepci. Tu je vhodné vrátit se k preparátu, který jste užívala před těhotenstvím, a vyhovoval vám. Ale samozřejmě můžete zkusit úplně jiný přípravek.  Každý organizmus reaguje individuálně, to co vyhovuje Vašim kamarádkám, nemusí vyhovovat Vám. Vždy jde o individuální domluvu s Vaším gynekologem a zejména trpělivost při zavádění nové formy antikoncepce. Přibližně 3 měsíce od počátku užívání nového antikoncepčního přípravku se Váš organizmus na něj adaptuje, a proto mohou být v malé míře vyjádřeny nežádoucí účinky, které po 3 měsících spontánně ustoupí. Vždy je konzultujte se svým lékařem.

Sterilizace

Radikálním řešením zábrany početí je sterilizace. Tuto metodu lze využít za zákonem přesně stanovených podmínek. Je to metoda manželských párů, které si již splnily své populační poslání a nepřejí si mít další děti. Výkon je trvalý a proto je nutné ho pečlivě zvážit. Žádost o sterilizaci schvaluje komise na základě posouzení.

Principem sterilizace je přerušení vejcovodů, aniž se poškodí pohlavní žlázy - vaječníky. K uvolňování vajíčka (ovulaci) sice dochází, ale vajíčko se nemá jak dostat do dělohy a setkat se se spermií. Vstřebává se v břišní dutině, co ale není žádným problémem.
Sterilizace není výkon nijak obtížný, provádí se laparoskopicky (bez nutnosti otevření celého břicha) pod kontrolou kamery. Je hrazena pojišťovnou.

MUDr. Denisa Doubková

Vaše dotazy

Nepravidelné krácení při užívání hormonální antikoncepce

Dotaz, který jsme objevili v diskuzi:
Po porodu mi doktor předepsal antikoncepci Cerazette. Přestože plně kojím, tak krvácím a to někdy i víckrát do měsíce. Doktor mi na to řekl, že by při kojení žádné krvácení být nemělo, ale každé tělo se chová jinak a pokud budu krvácet mimo "cyklus", tak mám brát tablety 2, dokud krvácení nepřejde. To se mi ale nějak nezdá, přeci jenom ty hormony jdou mlíkem i Evičce a ještě k tomu dvojitá dávka...? Setkala jste se už některá s takovým dávkováním? Díky.

Odpověď: V případě antikoncepce při kojení máme pouze omezené možnosti. Nemůžeme použít antikoncepci, která obsahuje estrogenní složku. Přípravek by měl být opravdu čistě s gestageny. Na trhu jsou 2 přípravky, které jsou složením a funkcí velmi podobné - Cerazette a Azalea. Cerazette někomu zcela vyhovuje, ale řada žen u něj má nežádoucí účinky jako je bolest hlavy, nausea a často i nepravidelné krvácení nebo špinění v průběhu celého cyklu. Vždy doporučuji pacientkám vydržet 3 měsíce užívání a pokud by se situace neupravila, pak vymyslíme jinou formu antikoncepce a nebo pouze chráněný pohlavní styk. Sama jsem dávku Cerazette nezvyšovala a nepovažuji to za to nejlepší řešení. Pokud by Vám Cerazette nevyhovovalo, pak lze zvážit nitroděložní tělísko, lokální antikoncepci - Pharmatex - gel, vaginální globule a nebo aplikaci DepoProvery jednou za 3 měsíce. DepoProvera mívá však někdy podobné nežádoucí účinky jako Cerazette, tzn. nepravidelné krvácení. Nejjednodušším řešením je chráněný pohlavní styk. Jinak některé ženy při kojení opravdu nekrvácí, ale jiné ženy mají normální pravidelné měsíčky. Odpovídala: MUDr. Eva Račanská

Krvácení a špinění při užívání hormonální antikoncepce

Dobrý den, mám takový problém. Jsem 5 měsíců po porodu a po šestinedělí jsem začala užívat antikoncepci pro kojící matky, ale bohužel po dvou měsících jsem ji musela vysadit, protože jsem pořád krvácela anebo špinila. Když jsem ji vysadila, dostala jsem menstruaci, trvala sedm dní, pak jsem začala znovu špinit a
nejhorší je na tom, že ze mě jdou kusy sraženiny, mám docela strach. Měla jsem po šestinedělí špatnou cytologii, ale nemůžu se léčit, protože pořád špiním nebo mám ms. Můj lékař mi na to dal prášky - Ascorutin a nic, stále špiním nebo mám dvakrát do měsíce ms.
Je to normální? Po prvním porodu jsem tohle vůbec neměla vše bylo v pořádku. Proto mě to překvapuje po druhém porodu. Začalo to, když jsem začala brát tu antikoncepci. Děkuji

Odpověď MUDr. R. Gerychové: Pro kojící maminky je na výběr k antikoncepci  nitroděložní tělísko, ev.
hormonální (gestagenní) antikoncepce - tablety, injekce. Nevýhodou hormonální antikoncepce je, bohužel, nepravidelné krvácení. V tom případě je nutné ji vysadit a zvolit jinou antikoncepční metodu. Vysazením většinou dojde k úpravě krvácení, pokud ne, je nutné
zvážit další postup - kyretáž, hormonální zástava krvácení, ev. jiné.
Pokud jste měla "špatnou cytologii", bude nutné ověřit i tento nález, může se spolupodílet na nepravidelném krvácení.

Více o sexu po porodu se dočtete na: http://www.babyonline.cz/sestinedeli/sex-po-porodu

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Antikoncepce po porodu - diskuze

Vložit příspěvekVšechny diskuze
  • Vynechání HA v polovině plata
    Dobrý den, beru HA Belara a zhruba v půlce plata jsem na ně kvůli chřipce uplně zapomněla, nechápu jak jsem mohla..poslední jsem si vzala v neděli a dnes je to 3.den. Další si tedy vezmu zase v neděli.. ale můj dotaz se týká ochrany, jsem chráněná před otěhotněním, i když jsem takto v půlce vynechala? Děkuji za odpověď.
    Alena125   | 23.03.2016 11:21:17 | Reakcí: 1, poslední: 24.03.2016 08:05:00
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Vynechání HA v polovině plata
      Pokud vynecháte tabletku, je dobré se pár dní chránit ještě jinou metodou (to máte jistě napsáno v příbalovém letáku), ale pokud jste již následně více jak týden užívala HAK pravidelně, pak nyní byste chráněná měla být.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 24.03.2016 08:05:00
      Reagovat | URL příspěvku
  • Vynechani hormonální antikoncepce
    Dobrý den,
    chtěla bych se poradit ohledně antikoncepce. Beru hormonální antikoncepci softinelle mela jsem sedmidenní pauzu a včera (v utery) jsem si mela vzít první prasek z platička. Bohužel studuji a zapomněla jsem si je doma. Prášek si budu tedy moct vzít az ve čtvrtek nebo v patek. Tedy o dva az tri dny pozdeji nez obvykle, s 10-11 denní pauzou bez antikoncepce. Chtěla bych se zeptat jak je to s ochrannou během celého měsíce? Musím se chránit ještě jinou metodou celý měsíc, nebo jen týden. Dekuji
    Nikola.N   | 16.03.2016 13:25:33 | Reakcí: 3, poslední: 23.05.2016 22:27:07
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Vynechani hormonální antikoncepce
      Stačí jen jeden týden - chránit se ještě jiným druhem antikoncepce.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 17.03.2016 06:18:06
      Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: Vynechani hormonální antikoncepce
      Já už hormonalní antikoncepci vůbec nepoužívám právě proto že jsem měla spoustu vedlejších přiznaku od nevolnsoti, migreny až po totální nechuť na sex, Být tebou se poohlednu po nějaké alternativě. Ja jsem využivala cca 2 roky Pharmatex krem i globule a nikdy nebyl vůbec žadny problem.
      Adka.benc   | 22.03.2016 22:29:07
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: Vynechani hormonální antikoncepce
        Ahoj my jsme používali 3 roky Pharmatex globule a bez problému nikdy žádna nehoda. Po vysazení jsem otěhotněla hned cca do 1. měsíce takže taky supr.
        LukecJ   | 23.05.2016 22:27:07
        Reagovat | URL příspěvku
  • Antikoncepce po půl roce po porodu
    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat jaká by byla vhodná antikoncepce pokud ještě kojím dítě. Měla jsem už 2x MS a zatím žádnou antikoncepci. Mohu začít používat Azalii i když už mám MS cyklus nebo mám začít užívat normální HA kde se týden vynechává.
    Moc děkuji za radu a odpověď.
    Andyska   | 20.10.2015 13:55:23 | Reakcí: 1, poslední: 22.10.2015 08:24:48
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Antikoncepce po půl roce po porodu
      Pokud stále kojíte, pak je kombinovaná antikoncepce, která obsahuje i estrogeny, nevhodná. Estrogeny, které přechází do mateřského mléka mohou miminko ovlivňovat. Takže určitě zůstaňte po dobu laktace u Azalie, která obsahuje jen gestageny.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 22.10.2015 08:24:48
      Reagovat | URL příspěvku
  • menstruační cyklus
    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nějaká možnost jak změnit průběh menstruačního cyklu, lépe řečeno jej posunout o pár dní později. Beru antikoncepci Minerva s tím, že vždycky v neděli si beru poslední prášek, pak od pondělí na týden vynechávám a poté v pondělí nasazuji další platíčko, jenže vzhledem k tomu, že se s přítelem vídáme pouze o víkendech a díky tomuto cyklu mi menstruace vychází pokaždé na víkend, bych si cyklus ráda o pár dní posunula, abych nemenstruovala během víkendu ale během týdne. Mockrát děkuji za radu a pomoc.
    duškaduška   | 12.10.2015 18:30:34
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dobry den jsem 3mesice po porodu a plně kojím.Po 6ti nedelce jsem mela normalne jeste jeden mesic 7dni menstruaci,ale tenhle mesic uz ne,delala jsem si radeji test a je negativni(pri sexu jsme pouzivaly ochranu).Mam doma antikoncepci Cerazzete ,ale nevim zda mohu zacit uzivat kdyz menstruace jeste neni.Děkuji za odpoved
    AmalieLaura   | 23.08.2015 15:31:15 | Reakcí: 1, poslední: 24.08.2015 08:47:37
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Dobrý den, menstruace po porodu může být velmi nepravidelná, právě proto, že kojíte. Antikoncepci Cerazette můžete začít užívat kdykoliv, i pokud nemáte nyní menstruaci, jen prvních 7 dní je nutné užívat i jinou antikoncepční metodu, protože účinek ještě není maximální (vše je napsáno v příbalovém letáku).
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 24.08.2015 08:47:37
      Reagovat | URL příspěvku
  • Antikoncepce v puli roce ditete?
    Dobrý den, chtela bych se zeptat, po porodu jsem uzivala Azalii, ale menstruovala jsem nekolikrat do mesice, na kontrole mi dr. rekla, ze od puli roka ditete, i kdyz kojim stale, muzu uz uzivat jakoukoli antikoncepci. Napsala mi myslim, ze Marvelon. Je to opravdu neskodne? Dekuji za info.
    luciceks   | 06.08.2015 14:45:09 | Reakcí: 1, poslední: 11.08.2015 09:18:13
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: Antikoncepce v puli roce ditete?
      Dobrý den, pokud stále plně kojíte, tak pořád platí, že kombinovaná antikoncepce (obsahující gestageny i estrogeny) není vhodná, Estrogeny procházejí ve větší míře do mateřského mléka a ovlivňují tak jeho množství i kvalitu. Proto se při kojení doporučují antikoncepční přípravky obsahující pouze gestageny - tj. Azalia, Cerazzete atd. Gestageny procházejí do mateřského mléka jen minimálně a neovlivňují jeho kvalitu. Pokud Vám Azalia nevyhovovala, doporučovala bych změnu na jinou hormonální gestagenní antikoncepci či máte ještě v záloze nitroděložní tělísko.
      MUDr. Veronika Ťápalová
      Baby on line   | 11.08.2015 09:18:13
      Reagovat | URL příspěvku
  • Takže jelikož od porodu v podstatě nekojím (nejdřív částečně a pak začal úplně odmítat), museli jsme antikoncepci řešit brzy.
    Od doktorky mi byla jedna doporučena a bylo mi řečeno, jak na to moje tělo může zareagovat - samozřejmě si zvolilo tu nejhorší variantu a já v podstatě stále krámovala. Tudíž jsme se vrátili ke klasickým osvědčeným :oD kondomům.
    Ale říkám si, že když nekojím, mohla bych se vrátit ke své původní HA. Na druhou stranu, chceme druhé dítě a to do dvou let toho prvního. A když si vezmu, že půl roku trvalo, než přestala působit HA (tak nějak mi to bylo řečeno od doktorky) a Márovi je šest měsíců. Takže bych v podstatě řešila nějaké tři měsíce. Tudíž kondomy ... mno kdo by neměl rád banánové, kiwi, pomerančové, jahodové??!! :oD
    Buik   | 26.09.2012 21:19:42
    Reagovat | URL příspěvku
  • Dobrý den,
    beru antikoncepci a až budu chtít otěhotnět musím dobrat všechny platíčka? Stačí když doberu plata a sama jí přestanu brát nebo budu muset jít k svému gynekologovi a s ním to ukončení probrat nebo jak to vlastně je? Děkuji za odpověd
    Terreza   | 26.09.2012 20:59:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • taky je zatim jeste brzy,ale az bude cas,tak budu asi premyslet o necem jinem,nez jsou prasky.uvidime.
    Andrea81   | 18.09.2011 23:19:58
    Reagovat | URL příspěvku
  • Kojení prý sice není antikoncepce, ale u nás fungovala výborně a jsem ráda, že jsem zbytečně nedala peníze za antikoncepci      
    Marie.K   | 18.09.2011 13:19:59 | Reakcí: 5, poslední: 18.09.2011 23:51:05
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Ale samozřejmě, kdyby to nezafungovalo, asi bych mluvila jinak. Ale chtěli jsme děti co nejdříve po sobě, takže by to nevadilo      
      Marie.K   | 18.09.2011 13:21:21
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        no nevím, já bych teda po šestinedělí zapadnout hned nechtěla       ono totiž je ovulace dřív než MS, takže abychom se nedivily      
        kacato   | 18.09.2011 18:41:50
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE:
      tak to jste celkem dost riskovali teda,ja bych se bala spolehat jen na to
      Andrea81   | 18.09.2011 23:19:24
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE:
        To jo, ale chtěli jsme děcka co nejdříve po sobě, tak jsme to moc neřešili. Teď po druhém nějakou antikoncepci zvolíme. Holky tu psaly o tom nitroděložním tělísku, to se mi docela zamlouvá a hlavně ta cena, vyjde to mnohem levněji než prášky  
        Marie.K   | 18.09.2011 23:39:02
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE:
          tyjo jak vsechny ted uvazujem o tom telisku.jsem zvedava,jeslti fakt do toho pujdou. 
          Andrea81   | 18.09.2011 23:51:05
          Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekVšechny diskuze

Poradna

Šestinedělí

| Evita1234 | 16.11.2016, 05:09
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jsem 3 týdny po porodu, rodila jsem přirozenou cestou bez komplikací, a teď co se čistím, tak mi přijde, že ta krev (očistky) zapáchá, horečku ani jiné obtíže nemám. Je to normální, když očistky zapáchají?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zapáchající očistky mohou značit počínající zánět, ale nemusí. Pokud nemáte žádné další potíže (horečka, bolesti břicha), asi bych zatím nepanikařila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.11.2016, 17:53
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce