Jsou margaríny nezdravé?

Čím a v jakém poměru mazat dětem pečivo? Používám nejvíce termizovaný sýr, občas tavený, často chce syn margaríny, dcera zase máslo. Prý margaríny nejsou zdravé, je to pravda?

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Obecně je v dětské výživě doporučován příjem tuků živočišných a rostlinných v poměru 1:2, resp. 1/3 živočišných a 2/3 kvalitních rostlinných tuků. Jde o poměr v celkovém množství tuků, který přijmeme za den. Z toho 1/3 - 1/2 je množství tuku, který přijmeme jako volný, včetně tuku, který použijeme na mazání. Doporučené denní množství volného tuku v batolecím období je cca 3 porce á 5 g a v předškolním období 2-3 porce á 10 g = tuk na mazání a přídavek do pokrmů. Tedy za vhodné na mazání kromě másla jsou především roztíratelné rostlinné tuky (margaríny). Kvalita souvisí s nutriční hodnotou (musí být uvedena na obale). Obsah tuku se může pohybovat od 10 - 90 % tuku. V současné době jsou tyto tuky rostlinného původu nebo případně kombinací mléčného tuku (dodává výroku máslovou chuť) a rostlinného tuku. Tedy margaríny jsou vhodné i v dětské výživě, vždy je nutné vybírat podle jejich nutriční hodnoty. Za pozitivní lze považovat obsah polynenasycených, mononenasycených mastných kyselin, který souvisí se zdrojem, který byl použit při výrobě. Vždy sledujte hodnotu nasycených mastných kyselin (NaMK) a trans-nenasycených mastných kyselin (TNeMK). Hodnota NaMK by měla být nižší než 30 % a TNeMK nižší než 1 %. Takový tuk je mnohem vhodnější než tavený sýr a s klidem ho dětem na pečivo namažte. Máslo pochopitelně také.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte článek
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Jsou margaríny nezdravé? - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce