banner

1. Co to znamená jíst vyváženě?

Základními principy ve vyvážené stravě jsou – jíst:

  • Pestře

Zastoupení všech základních živin a dodržovat doporučený poměr 1g B : 1g T : 4g S, to lze zajistit dostatečnou pestrostí potravinových zdrojů a střídáním technologické úpravy, druhů pokrmů s využitím sezónních potravin s důrazem na individuální hledisko.

  • Střídmě

Množství přijaté stravy ovlivňuje energetickou hodnotu.

  • Upřednostnit rostlinné zdroje

Výběr vhodných potravin ve prospěch potravin rostlinného původu se zaměřením na bílkoviny a tuky, tzn. volit potraviny s nižším množstvím tuku v doporučeném množství.

2. Rámcový jídelní lístek


K plánování individuálního jídelníčku nám napomůže RÁMCOVÝ JÍDELNÍ LÍSTEK. Rámcový jídelní lístek nás navede na to, jak sestavit svůj stravovací režim, aby odpovídal zásadě pravidelnosti V MNOŽSTVÍ A ČASE a i vhodnému zastoupení všech skupin potravin. Strava rozdělená na více chodů za den nám zaručuje pravidelný přísun energie.

Čas jednotlivých chodů je uveden jako příklad. Konkrétní čas si určujeme individuálně s respektováním pravidelných pauz cca 3 hodin mezi jednotlivými chody.
•    Červeně – bílkovinná potravina
•    Zeleně – sacharidová potravina
•    Žlutě – tuky

SNÍDANĚ 7:00
Množství (g, ml)  
250 mlNÁPOJ
mléko (nízkotučné – polotučné do 2 % tuku) – kakao, bílá káva, čaj s mlékem,
čaj
50 - 80PEČIVO
chléb, celozrnné pečivo, knäckenbrot, (bílé pečivo), müsli (neslazené)
0 - 15ROSTLINNÝ ROSTÍRATELNÝ TUK
Rama, Flora, Perla…
50BÍLKOVINNÁ POTRAVINA
šunka, sýr (do  30% t.v s.), tvaroh, vejce, jogurt, pomazánka – sýrová, tvarohová, česneková, rybí…
50ZELENINA

 

PŘESNÍDÁVKA 10:00
Množství (g, ml) 
100OVOCE, ZELENINA
nebo
150jogurt + ovoce

 

OBĚD 13:00
Množství (g, ml) 
80
120
 
maso – vepř. kýta, hovězí zadní, telecí, kuřecí, krůtí, králičí
filé, pstruh, losos, tuńák…
nebo tvaroh, vejce, sýr
10OLEJ (ROSTLINNÝ ROSTÍRATELNÝ TUK)
olej řepkový, olivový, slunečnicový (Rama, Flora, Perla…)
5mouka, krupice, amarant, pohanka, jáhly …
(na zahuštění šťávy či polévky)
150   ZELENINA
Upřednostňujeme syrovou (saláty) nebo připravenou kratší tepelnou úpravou (např. vaření, dušení v páře).
Čistá hmotnost
100

70
100
80
příkrm
BRAMBORY – jsou příkrmem první volby
nebo např.
těstoviny, kuskus, rýže
luštěniny
pečivo  - tmavé, celozrnné

 

SVAČINA 16:00
Množství (g, ml)  
250 mlNÁPOJ – ZAKYSANÝ MLÉČNÝ VÝROBEK
kefír, podmáslí, jogurt
40PEČIVO
chléb, celozrnné pečivo, knäckenbrot, (bílé pečivo)

 

VEČEŘE viz oběd 19:00

Množství (g, ml)
 
 bílkovinná potravina
 tuk
 sacharidová potravina

3. Model rozděleného talíře

Autorka: Mgr. Jana Eliášová

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Hubneme s BOL 2011 - shrnutí

Následující článek:

Cvičení na balónu

Vyvážená strava - diskuze

polévka

můžu se zeptat jak je to s polévkami? nahradí polévka jedno jídlo (oběd/večeři?)
nebo si můžu dát polévku + maso a přílohu?

díky

díky za super článek, je srozumitelný a inspirativní, a jsem ráda že celkem jím vyváženě,i když chybky a malé hříšky v jídelníčku jsou ..

Odpověď pro Medox

Dobrý den,

dávku masa, kterou uvádím v rámcovém jídelním lístku je hmotnost za syrova. Během tepelné úpravy dochází ke ztrátám i hmotnosti. Záleží na druhu, jakosti a zvolené technologické úpravě, a to až 5 - 60%.

Jana Eliášová
Parádní! Dost mě překvapilo, že jíme taky docela vyváženě, jen tam máme občas nějakou tu buchtu domáci a místo rostliného tuku si mažeme na chlebík máslo

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40