Jaký tuk použít při dušení?

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

Jaký tuk použít při dušení?

 

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

 

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

 

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Jaký tuk použít při dušení? - diskuze

  • Máslo je fajn, ale přepaluje se už při 120 stupních, takže pozor na teplotu. Já používám řepkový olej, dle testů vychází dobře.
    Aly   | 11.04.2015 13:57:03
    Reagovat | URL příspěvku
  • Juuu, maslo se radsi ani nezminuje
    Ja dusim zeleninu jedine na masle, aj houby.
    Maso jsem snad nikdy nedusila, no jo, zajic masovej amater.
    zajic   | 17.03.2011 13:22:33
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já používám parní hrnec...Jinak na olivovém oleji. Tak snad dobré 
    medox   | 17.03.2011 10:52:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tyyjo, to je zajimave - a to kdyz uz,tak jsem amso vzdycky predtim solila.
    Jinak pro me je i novinka to,ze od urcite teploty uz je to spatne.Snazim se ted nepredsmazovat vubec,ale dam si na to i do budoucna pozor
    janney   | 17.03.2011 07:14:43
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den,
Máme doma pětitýdenní holčičku. V druhém týdnu nám na základě průjmu zjistili rotaviry a adenoviry. Pár dní poté začala malá odmítat při kojeni pít a ubrala na váze. Pediatr nám řekl,že do ní máme při každém kojeni dostat alespoň 50ml mléka (malá váží 4kg). Začali jsme ji vážit před a po kojení a zjistili,že průměrně vypije 30ml. Zkoušeli jsme do ní dostat těch 20ml odstrikaneho mleka pomocí strikacky,lžičky,cevky,různých druhů lahviček a nic nešlo. Kojeni tak trvalo s pláčem skoro 2 hodiny a pak jsem měla jít hned za chvíli kojit. Zoufalí jsme šli do nemocnice,že nevíme co dělat a paní doktorka nám řekla,že to opravdu není v pořádku a že by si nás tam nechala na pozorování,poté přišel pan primář a řekl,že pokud neubírá,tak není důvod nic řešit. Malá ale přibírá 10-15g denně a je to s vypětím všech sil,jelikož ji kojim každé dvě hodiny. Včera při výtěru ji viry už vyšly negativní,ale stolice je stále řídká a žádná míchaná vajíčka tam nejsou,pouze hlen.
Máme o miminko strach,jestli ji v těle funguje vše jak má a co se vlastně deje.
Děkuji za odpověď. Gabriela

Dobrý den. Doporučila bych kontrolní krevní vyšetření: krevní obraz, jaterní testy a pankreatickou amylasu, zkuste přikrmovat rýžovým odvarem - dá se uvařit dle návodu z našich jídelníčků, nebo můžete použít nemléčnou rýžovou kaši do kojenecké vody, lžičkou po nakojení, nebo jakmile si zažádá po kojení - tedy 1 - 2 hodiny. Přidejte probiotika - lactobacily k jejímu věku. Po rotavirové infekci trvá delší dobu, než se střevo dá do pořádku.

 
MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 16.10.2018, 16:57
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Zavřít reklamu
Inzerce