Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jaký tuk použít při dušení?

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

Jaký tuk použít při dušení?

 

Inzerce

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

 

Inzerce

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

 

Inzerce
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Jaký tuk použít při dušení? - diskuze

  • Máslo je fajn, ale přepaluje se už při 120 stupních, takže pozor na teplotu. Já používám řepkový olej, dle testů vychází dobře.
    Aly   | 11.04.2015 13:57:03
    Reagovat | URL příspěvku
  • Juuu, maslo se radsi ani nezminuje
    Ja dusim zeleninu jedine na masle, aj houby.
    Maso jsem snad nikdy nedusila, no jo, zajic masovej amater.
    zajic   | 17.03.2011 13:22:33
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já používám parní hrnec...Jinak na olivovém oleji. Tak snad dobré 
    medox   | 17.03.2011 10:52:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tyyjo, to je zajimave - a to kdyz uz,tak jsem amso vzdycky predtim solila.
    Jinak pro me je i novinka to,ze od urcite teploty uz je to spatne.Snazim se ted nepredsmazovat vubec,ale dam si na to i do budoucna pozor
    janney   | 17.03.2011 07:14:43
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat ohledně stravování mé 5,5mesicni dcerky.
Od narození ji kojím, vše probíhalo v pořádku... jen se postupně zhorsovaly prdiky až na 4 měsíční kontrole dcerka nepribrala. Po dohodě a podezření na ABKM a hlenu ve stolici u malé jsem nasadila nemlecnou dietu za stálého plného kojení. Dcerka prikrmy v podobě nutrilonu allergy care a sunaru allergy care odmítala. Po 14 ti dnech došlo ke zlepšení a nárůstu váhy, takže jsme na doporučení začaly s prikrmy. Dcerka byla z počátku spokojená, ale postupně se u ní zhoršují stavy zácpy. Dny kdy má stolici je spokojená, dny kdy se nemůže vykakat nechce moc jist a je spavá a rozmrzela. Mám podezření na další alergie, takže jsem z jídelníčku postupně vysadila také soju, pšenici, kakao. Pokud sním jahody má vyrazku v obličeji. Prikrmy se snažím zavádět po jednom druhu zeleniny nebo ovoce a dávat vždy 3 dny stejný příkrm. Jediné co mi přijde bez problému byla snad jen dýně. Jinak je jeden den v pořádku a další probreci s bolestí bříška a zácpou . Také často ublinkava a špatně odrihava nebo občas škyta. Zkoušela jsem dávat i další tekutiny(voda, čaje), ale ty nechce. Dnes jsem ve stolici objevila opět trošku hlenu. Dcerka bývá často zahlenena jako by měla zadní rýmu. Myslíte, že by to mohlo být jen z rýmy nebo by jste doporučila nějaká vyšetření ohledně alergii či gastro kvůli možnosti refluxu nebo jiných potíží? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den. Přidejte dítěti lactobacil - probiotikum, často to tak u dětí bývá, mnohdy problém se zažíváním trvá do 1 roku. Po roce se doporučuje zařazení kravského mléka a všech potravin, pokud se problémy zhoršují, do poručuje se gastro vyšetření.

Ublinkávání je důsledkem nedostatečného odříhávání,to se dá špatně ovlivnit, pokládejte dítě po jídle do zvýšení polohy a na bok.

Lehké zahlenění je běžné a hleny ve stolici jsou pravděpodobně z napolykaných hlenů.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 06.04.2020, 10:03
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce