Jaký tuk použít při dušení?

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

Jaký tuk použít při dušení?

 

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

 

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

 

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Jaký tuk použít při dušení? - diskuze

  • Máslo je fajn, ale přepaluje se už při 120 stupních, takže pozor na teplotu. Já používám řepkový olej, dle testů vychází dobře.
    Aly   | 11.04.2015 13:57:03
    Reagovat | URL příspěvku
  • Juuu, maslo se radsi ani nezminuje
    Ja dusim zeleninu jedine na masle, aj houby.
    Maso jsem snad nikdy nedusila, no jo, zajic masovej amater.
    zajic   | 17.03.2011 13:22:33
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já používám parní hrnec...Jinak na olivovém oleji. Tak snad dobré 
    medox   | 17.03.2011 10:52:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tyyjo, to je zajimave - a to kdyz uz,tak jsem amso vzdycky predtim solila.
    Jinak pro me je i novinka to,ze od urcite teploty uz je to spatne.Snazim se ted nepredsmazovat vubec,ale dam si na to i do budoucna pozor
    janney   | 17.03.2011 07:14:43
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Zánět prsu

| Drnkla | 09.05.2018, 21:54

Dobrý den,
mám syna, kterému je 13m, kojím večer před spaním a v noci. První zánět prsu jsem měla v synových 10m a musela jej vyléčit antibiotiky. Nyní cítím, že se mi zánět dělá znova. Včera jsem hodně pila a prsa měla nalitá (vždy se mi zvýší laktace v závislosti na příjmu tekutin) a již v noci mě začalo prso bolet a tvořit se bulky. Nevím, zda se jedná o ucpaný mlékovod nebo zánět. Bulky se snažím rozmasírovat ve sprše a následně chladit tvarohem, ale bohužel to nemá zlepšení. Vím, že je vhodné z postiženého prsu kojit co nejvíce, ale to nechci - syn už je velký a přes den mléko nemá.
Mám pocit, že přesto, že už kojím málo, mám nadprodukci mléka a pak se tvoří zánět. Jak mohu laktaci snížit? Pomocí bylinek nebo třeba homeopatik? Jak si nyní mám poradit s počínajícím zánětem? Co dělat, aby se to neopakovalo? Kojit chci nadále.
Mockrát děkuji za Vaši odpověď a čas.
Klára

Podle vašeho popisu se nejedná o zánět prsu, ale jde o retenci mléka v mlékovodu. To co děláte (teplá voda, jemná masáž při kojení) je správné. Bulka se ale neztratí hned, pár dní to trvá. A ideální bude, aby chlapeček z tohoto prsu pil. Je mi moc sympatické, že chcete kojit a synkovi je teprve 13 měsíců a nevím, proč by přes den nemohl dostat prs a napít se mléka, zvláště když potřebujete mlékovod uvolnit. Podle doporučení se má plně kojit 6 měsíců a příkrmy podávat od začátku sedmého měsíce a kojit 2 roky a dále. Píšu to proto, že PŘÍkrmy se podávájí při stávající kojení, tj PŘÍkrmy PŘI kojení. 

PhDr. Miloslava Kameníková | Babyonline | 11.05.2018, 07:20
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Zavřít reklamu
Inzerce