Inzerce
Inzerce
Inzerce

Jaký tuk použít při dušení?

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

Jaký tuk použít při dušení?

 

Inzerce

Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.

 

Inzerce

Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.

 

Inzerce
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Jaký tuk použít při dušení? - diskuze

  • Máslo je fajn, ale přepaluje se už při 120 stupních, takže pozor na teplotu. Já používám řepkový olej, dle testů vychází dobře.
    Aly   | 11.04.2015 13:57:03
    Reagovat | URL příspěvku
  • Juuu, maslo se radsi ani nezminuje
    Ja dusim zeleninu jedine na masle, aj houby.
    Maso jsem snad nikdy nedusila, no jo, zajic masovej amater.
    zajic   | 17.03.2011 13:22:33
    Reagovat | URL příspěvku
  • Já používám parní hrnec...Jinak na olivovém oleji. Tak snad dobré 
    medox   | 17.03.2011 10:52:47
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tyyjo, to je zajimave - a to kdyz uz,tak jsem amso vzdycky predtim solila.
    Jinak pro me je i novinka to,ze od urcite teploty uz je to spatne.Snazim se ted nepredsmazovat vubec,ale dam si na to i do budoucna pozor
    janney   | 17.03.2011 07:14:43
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Příkrm

| Miskakode | 01.04.2021, 11:12

Dobrý den, mám 6měsíční holčičku, kojena byla pouze prvních 14 dní, poté jsme dali Sunar a zjistili jsme jí alergii na kravské mléko, ve 4. měsíci jsme začali s příkrmy, v 5. s přesnídávkami na svačinu. Když jí dám ovocnou přesnídávku, vždy začne zhruba v půli jídla jakoby chrochtat, chrčet, nebo jak to nazvat a občas se zakucká. Vždy jí dám napít čaje a chvíli po jídle jí to zase přestane. Dle naší dr. je to prý alergie na ovoce, ale zkoušela jsem jí dávat přesnídávku i s jogurtem, prý by to mohlo pomoci, ale bohužel, chrčela pořád. Zkusila jsem jí i uvařit jablka i rozmixovat banán s piškoty a stejně to dělá. Už nevím, co jí mám dávat na svačinu, nebo to nevadí, že chvíli “chrochtá”? Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, zkuste jiný druh jablek a hrušku, jogurt se doporučuje až od 8. měsíce.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 01.04.2021, 15:15
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce