Jaký tuk použít při dušení?
Dušení je tepelná úprava, kdy se potraviny upravují působením menšího množství tekutiny v uzavřené nádobě. Množství tekutiny je většinou do poloviny objemu potraviny nejvíce však do dvou třetin. Pokud potravinu před dušením neopékáme na tuku, je tato technologická úprava šetrná. Změny tuků při nižších teplotách (vaření, dušení) nejsou velké. Při dušení je tuk chráněn vodní parou, a proto k oxidaci tuků prakticky nedochází. Při pečení a smažení dochází k hlubšímu rozkladu, proto bychom měli dávat pozor na výši teploty (max. 200 °C), délku přípravy pokrmu a výběr vhodného tuku. V rámci doporučení pro přípravu zdravé stravy používáme tuky rostlinné k tomu určené, tzn. jednodruhové rostlinné oleje – olej řepkový, olivový, slunečnicový. Sádlo obsahuje vysoké množství cholesterolu, proto jeho časté používání nedoporučujeme.
Maso obvykle připravujeme na tzv. základech (tuk – osmahnutá přísada). Často používaný základ cibulový se připravuje při vysoké teplotě za vzniku dráždivých látek a s následkem snížení nutriční hodnoty potravin. Dále při vysoké teplotě vzniká ze soli a tuku látka s karcinogenním účinkem, proto bychom maso před opečením na tuku neměli solit, tato skutečnost byla zjištěna relativně nedávno.
Předchozí článek:

Máslo vs. rostlinné roztíratelné tuky
Následující článek:

Bramborové hranolky a lupínky v dětské stravě
Jaký tuk použít při dušení? - diskuze
Juuu, maslo se radsi ani nezminuje
Ja dusim zeleninu jedine na masle, aj houby.Maso jsem snad nikdy nedusila, no jo, zajic masovej amater.


Jinak pro me je i novinka to,ze od urcite teploty uz je to spatne.Snazim se ted nepredsmazovat vubec,ale dam si na to i do budoucna pozor
Poradna
Dobrý den, já sem Monika, maminka půlroční dcerky Petrušky, která má žaludeční sondu. Mám jenom stolní mixer Eta 0010. Mám dcerce papání mixovat úplně dohladka 5 až 10minut? Mám dcerce úplně dohladka mixovat i banánové mléko?

Dobrý den,
pokud připravujete stravu do sondy, měla by být připravena opravdu do hladka, resp. tak aby nedošlo k ucpání sondy. Jen tak na zkoušku, zda je vše správně, můžete použít sama "brčko" na ochutnání, pokud nedojde k ucpaní, je to ta správná konzistence.

Pro akci je nutné přihlášení
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Související recepty
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků