Inzerce
Inzerce
Inzerce

Saláty nejenom pro děti

  1. Mrkvovo-kedlubnový salát
  2. Hlávkový salát s jahodami s jogurtem
  3. Ovocný salát z meruněk, broskví a malin s jemně mletými vlašskými ořechy

Sezóna čerstvé zeleniny a ovoce je v plném proudu. Stačí obhlídka zahrady, příp. trhu či obchodu a nápadů na přípravu salátu je nepočítaně. 

Do jídelníčku malých i velkých dětí patří hodně ovoce a zeleniny. Kdy začít s podáváním syrové zeleniny na chroupání a ovoce nelze jednoznačně určit. Souvisí to s celkovým vývojem dítěte. Je to jako když jedno dítě začne chodit před prvním rokem a druhé třeba až v 15ti měsících. Nebo jednomu vyroste první zub ve 4 měsících a druhému až v 11 měsících. Tak to bude i s podáváním syrové zeleniny a ovoce. Rozhodně to také souvisí s konkrétním způsobem zavádění nemléčných příkrmů, resp. co, kdy a v jaké konzistenci byl příkrm dítěti nabízen. To jen na úvod. Nemůžeme předpokládat, že si dítě jednoho dne řekne, že je ten pravý čas začít jíst zeleninu a ovoce. Obecně lze doporučit přípravu salátů tedy spíše salátků (množství sní opravdu malé) pro děti po 1. roce života. Postupně nabízejte různé druhy zeleniny a ovoce v různých úpravách. Jen se nelekněte prvních odmítnutí a vyzkoušejte různé kombinace. Nezapomínejte na to, že batolecí období (1-3 roky) je klíčové pro vytvoření stravovacích návyků. 

Naše tipy pro vás vznikly při jedné obhlídce zahrady a návštěvě sadu u sousedů. Zkuste to také.

Inzerce

Inzerce

1. Mrkvovo-kedlubnový salát

  • Mrkev
  • Kedlubna
  • Hlávkový salát
  • Zálivka: voda, citrón, cukr (med) – není potřeba
  • Olej řepkový

Pracovní postup: 

Omytou a očištěnou mrkev a kedlubnu nastrouhejte na jemno v poměru 2:1 (varianta 1) a dochuťte zálivkou z vody a pár kapek citrónové šťávy. Mrkev je dost sladká, proto není potřeba sladit. Rozhodně by neměla v žádném zeleninovém salátu chybět kapka kvalitního (řepkového, olivového…) oleje, který je důležitý pro využití vitamínů rozpustných v tucích. Podle schopností dítěte volte i způsob mechanické úpravy zeleniny – nastrouhaný nahrubo (varianta 2) nebo nakrájený na kousky (varianta 3) a vyzkoušejte, jak upravený salát bude vašemu dítěti vyhovovat. Tyto varianty salátů lze doplnit i nakrájeným hlávkovým salátem. Malina je bonusem na závěr.

Varianta 1.

Inzerce

Varianta 2.

Inzerce

Varianta 3.

2. Hlávkový salát s jahodami s jogurtem

  • Hlávkový salát 
  • Jahody
  • Zálivka: voda, citrón, cukr (med) – nemusí být
  • Olej řepkový
  • Bílý jogurt

Pracovní postup:

Salát rozdělíme na jednotlivé listy a důkladně omyjeme pod tekoucí vodou. Nakrájíme najemno a přidáme jahody (vyzrálé meruňky…). Pokapeme pár kapkami citrónu (jemně). Je-li ovoce dobře vyzrálé a sladké, nedoslazujte. Zakápněte olejem a přidejte vrchovatou lžíci bílého jogurtu (může být i smetanový). Důkladně promíchejte.

Pozn: Pokud vám váš miláček vyjí pouze jahůdky, nenuťte ho do salátu, ale nevzdávejte to a příště to zkuste zkombinovat se salátem znova :-).

3. Ovocný salát z meruněk, broskví a malin s jemně mletými vlašskými ořechy

  • Meruňky
  • Broskve
  • Maliny
  • Zálivka: voda, citrón
  • Vlašské ořechy – jemně mleté

Pracovní postup:

Zásadní pro výběr ovoce na salát je jeho vyzrálost. Je sladší a lépe chutná, ale také se dětem lépe kouše. Bobuloviny a peckoviny jsou z tohoto pohledu ideální. Meruňky a broskve vypeckujeme a nakrájíme na stejné kousky. Velikost (ne příliš velké) závisí na věku, resp. na velikosti úst dítěte. Přidáme maliny. Ovoce do salátu je dobré dávat v poměru 1:1:1, ale není to podmínkou. Méně oblíbené lze doplnit v menším množství. Za vhodné považuji nejvíce 3 druhy. Místo oleje doplníme jemně mletými (opravdu jemně mletými) vlašskými ořechy. Pozor při používání u velmi malých dětí. Pár kapek citrónu může salát osvěžit. Zamícháme. Mňam.

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Saláty nejenom pro děti - diskuze

  • kupovaná
    já si teda vždy míchal zálivku z octa, oliváče, soli a pepře.
    Pak jsem objevil fermato a už nepoužívám nic jiného. Vždy dojdu z práce jenom nakrájím zeleninu, zakápnu a mám hotovo. Hrozně jednoduché a moc mi to chutná
    vopeslik   | 17.10.2022 15:56:30
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Stolice

| Marber | 16.01.2023, 00:07

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, můj syn je plně na MM z části kojen někdy dokrmovan lahvičku.obcas dostane nutrilon profuturu, ale to spíš jako dokrm když jsem měla málo mléka ( kvůli uzdicce mu nešlo tahat z prsu)
Poslední cca dva týdny má hlenovitou stolici takovou dost hustou a má problém ji vytlačit. Jinak nevypadá že by měl nějaké další potíže. Mléčné výrobky jsem vypustila ( měl předtím hodně pěny ve stolici. Chvilku měl pěnu i poté a teď se to změnilo na hlen. Také jsem si všimla opruzeniny a seborey na hlavičce tak jsem nasadila laktobacily. Stolice stále hlen. Může to být stravou a mým horším pitný režimem nebi mám raději vyhledat lékaře? Dávám mu biogaiu, Vít D a kapky co-lactase když dokrmhji lahvičku. Když kojím tak ne. Musím mu pomáhat rourkou. Tady ve fotce je jen kousek ale toho hlenu mívá třeba 10x více opravdu se mu valí jen když mu pomůžu. Tady je hezky vidět že je fakt takové zvlastni konzistence. .a je to takove tmave oranzove. děkuji moc za odpověď...

Dobrý den, kontaktujte svého pediatra.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 16.01.2023, 17:07
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
×