Egypt / Tunisko / Turecko

Jedeme na dovolenou mimo Evropu – do Egypta / Tuniska / Turecka. Jaké očkování byste doporučil?

Pro mimoevropské destinace jako Egypt a Tunisko je u dospělých vhodnější očkování kombinovanou vakcínou proti hepatitidě A+B a při cestách „na vlastní pěst“ raději i očkování proti břišnímu tyfu. Jedna dávka poskytnuje imunitu až na tři roky. Nemoc se přenáší stejně jako hepatitida jídlem, vodou, špinavýma rukama apod. Pokud letíme na dovolenou v chladnějším období, je potřebné myslet i na očkování proti chřipce a pneumokokovým infekcím.

Na otázky o očkování odpověděl doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS  z Očkovacího centra. Specializuje se na obory epidemiologie, prevenci a kontrolu infekčních nemocí, cestovní i tropickou medicínu. Z tiskové zprávy 1. června 2010 společnosti Avenier.

Další informace o očkování na cesty jsou k dispozici na webových stránkách Očkovacího centra www.Ockovacicentrum.cz.

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Egypt / Tunisko / Turecko - diskuze

Poradna

Dobrý den, pane doktore,
dcera by měla být v těchto dnech očkována po 5 letech proti klíšťové encefalitidě, ale je v šestém měsíci těhotenství. Kdy může toto očkování podstoupit, aby jí nepropadlo a nemusela absolvovat očkování zase od začátku.
Děkuji za odpověď.
Zdeňka

Dobrý den,

přeočkovací dávka proti klíšťové encefalitidě má poměrně široký interval tolerance. V období těhotenství se proti klíšťové encefalitidě neočkuje, v období kojení je však vakcinace neživou dávkou možná. Doporučuji počkat do uplynutí šestinedělí a pokud nebudou poporodní komplikace, může se dcera očkovat. Pokud by to z nějakého důvodu možné nebylo, počká to ještě i několik dalších týdnů po porodu bez toho, aby se muselo začínat znovu první dávkou. V každém případě bude možné navázat na předchozí očkování a pokračovat jednou dávkou na dalších 5 let.

S pozdravem

Rastislav Maďar

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 05.04.2018, 09:37
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce