Chorvatsko / Řecko

Jedeme na dovolenou do Řecka / Chorvatska, je do těchto běžných destinací doporučené nějaké očkování?

Do evropských destinací doporučujeme očkování proti hepatitidě A. Očkovat by se měli všichni, protože po návratu mohou tuto infekční nákazu přenést na svou rodinu nebo kolegy.

Rizikem je vedle samotného pobytu i cesta, protože na letišti a v letedle potkáme řadu lidí, saháme na kliky a následně rukou na jídlo v letadle atp.

Z jídel je třeba dávat pozor na syrovou zeleninu a nedostatečně tepelně upravené plody moře.

Na otázky o očkování odpověděl doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS  z Očkovacího centra. Specializuje se na obory epidemiologie, prevenci a kontrolu infekčních nemocí, cestovní i tropickou medicínu. Z tiskové zprávy 1. června 2010 společnosti Avenier.

Další informace o očkování na cesty jsou k dispozici na webových stránkách Očkovacího centra www.Ockovacicentrum.cz.

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Chorvatsko / Řecko - diskuze

  • očkování
    Dobrý den, já nechám děti očkovat. Pojedeme do chorvatska a navíc starší půjde do školy. U nás také není moc bezpečno  . Navíc teĎ VZP přispívá 750 Kč.H.
    Hannnaaa   | 21.07.2013 13:45:11
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Boulička po očkování

| Sebi | 07.09.2018, 12:55

Dobrý den.
Byli jsme na přeočkování vakcínou Bexserem, sestřička syna píchla do levé nožičky a druhý den se mu ale na pravé straně udělala boulička a červený flíček, je skoro ve stejné výšce jako ten vpich po injekci. Třetí den už flíček nemá,ale bouličku ano. Má to k tomu souvislost, nebo mám raději letět k doktorce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 

je poměrně neobvyklé, aby to vzniklo ve stejné výšce, ale na opačné straně. Předpokládám, že to zduření popisované jakou boulička není většího rozsahu a nebolí a nejsou ani žádné celkové projevy typu bolesti svalů nebo horečka. Zkuste tomu nechat čas o víkendu, jestli to nezačne ustupovat samo. Pokud ne, zašel bych za paní doktorkou v pondělí, ať se podívá na spádové mízní uzliny a celkové nález. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

 
Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 07.09.2018, 13:19
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce