Chorvatsko / Řecko

Jedeme na dovolenou do Řecka / Chorvatska, je do těchto běžných destinací doporučené nějaké očkování?

Do evropských destinací doporučujeme očkování proti hepatitidě A. Očkovat by se měli všichni, protože po návratu mohou tuto infekční nákazu přenést na svou rodinu nebo kolegy.

Rizikem je vedle samotného pobytu i cesta, protože na letišti a v letedle potkáme řadu lidí, saháme na kliky a následně rukou na jídlo v letadle atp.

Z jídel je třeba dávat pozor na syrovou zeleninu a nedostatečně tepelně upravené plody moře.

Na otázky o očkování odpověděl doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS  z Očkovacího centra. Specializuje se na obory epidemiologie, prevenci a kontrolu infekčních nemocí, cestovní i tropickou medicínu. Z tiskové zprávy 1. června 2010 společnosti Avenier.

Další informace o očkování na cesty jsou k dispozici na webových stránkách Očkovacího centra www.Ockovacicentrum.cz.

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Chorvatsko / Řecko - diskuze

  • očkování
    Dobrý den, já nechám děti očkovat. Pojedeme do chorvatska a navíc starší půjde do školy. U nás také není moc bezpečno  . Navíc teĎ VZP přispívá 750 Kč.H.
    Hannnaaa   | 21.07.2013 13:45:11
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Nimenrix a Hexacima

| Nela H. | 15.11.2018, 13:50

Dobrý den, pane doktore,
můj syn (4,5 měsíce) byl dnes na druhé dávce Hexacimy. Jsou to přesně 3 týdny od první dávky Nimenrixu. Včera večer jsem si studovala nějaké detaily ohledně očkování na internetu (jsem silně proočkovací typ a občas moc čtu, což je zároveň i můj problém) a na příbalovém letáku Nimenrixu jsem se dočetla, že by Nimenrix měl být podán společně s vakcínou proti tetanu nebo alespoň měsíc před (s tím, že po Nimenrixu byla zjištěna vyšší koncentrace protilátek proti tetanu). Ptala jsem se na to doktorky, ale ta řekla, že odstup min. 14 dní je v pořádku a tohle jsou už tři týdny. Své doktorce samozřejmě důvěřuji, ale zároveň bych ještě ráda znala jeden názor. Je to takto v pořádku? Nemůže pouze třítýdenní rozestup vadit? A proč to tak vůbec je?
Můj syn má již ve 4,5 měsících kromě povinného očkování také Prevenar, Rotateq, Bexsero i Nimenrix. Není to pro něj velká zátěž? Očkovala jsem vše, co nám naše doktorka doporučila,ale mám strach, abych syna a jeho imunitu naopak nezatěžovala. Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, 

oceňuji Váš aktivní přístup v ochraně svého dítěte. Můžete být skutečně vzorem mnoha jiným. Počet antigenů, které Váš syn získal očkováním a na které si vytvořil ochranné protilátky je jen symbolický v porovnání s tím, kolik antigenů potkal za tu dobu z jiných zdrojů vnějšího prostředí. Imunitu by neporovnatelně více zatížila nemoc, kterou už díky Vám nedostane. Paní doktorka uvedené možnosti prevence doporučila velmi správně, pro své dítě jste v tomto ohledu udělala maximum. Všechny uvedené vakcíny jsou neživé a Rotateq funguje přes jinou složku imunity než ty ostatní, jelikož to není injekční vakcína. Nemusíte mít obavu. 

Pokud jde o Nimenrix, když se mohou obě vakcíny očkovat v jeden den, mohou se nepochybně podat i s odstupem 3 týdnů. Nevidím v tom problém, z hlediska příbalové informace půjde jen o preventivní opatrnost z hlediska snahy o snížení počtu lokálních reakcí v místě vpichu, které jsou ale klinicky nevýznamné.   

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | dnes, 06:55
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce