Activia + termix, fit směs 370 g (rýže maso zelenina (2770 kJ)
hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1900 kJ)
hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1400 kJ)
Termix, 400 g jablek (1500 kJ)
31.3.
chléb šumava 90 g, 10 g Pribina, 30 g šunka, 120 g rajčátka (1200 kJ)
hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1900 kJ)
2x Milko tvaroh (1300 kJ)
vepřový plátek na zeleném pepři 100 g s rýži (2000? kJ)
Fit fazole 400 g (1040 kJ)
1. 4.
1 dcl kafe s mlékem, 2 ks cer. kaiserka, gervais 130 g rajčátka (1500 kJ)
višňová plundra (600 - 900? kJ)
vepřový plátek na zeleném pepři 100 g s rýži (2000 kJ)
Milko tvaroh, polovina cer. Kamerky (900 kJ)
200 g bramborová placka pečená bez oleje v troubě + 2,5 dcl acid.mléka (1700 kJ)
2. 4
1 dcl kafe s mlékem, Müsli 40 g + 100 g banán, 2,5 dcl mléka (1700 kJ)
ovocná páj s tvarohem 1000 kJ
bramborová polévka 400 ml (1000 kJ) ?
špenát 130 g FF, placka bez oleje 100 g ff, maso vepřové 80 g dušené (1550 kJ)
80g bramborová placka ff pečená bez oleje v troubě + 2,5 dcl acid.mléka (1000 kJ)
3.4.
chléb Šumava 90 g, 30 g Perla, 30 g šunka, 100 g rajčátka (1650 kJ)
květáková polévka 300 ml (700 kJ)? 30 g bábovka
2 ks špekáček, 100 g chleb konzumní, 100 g hořčice (2400 kJ)
100 g chléb, 100 g cherry rajčátka (1100 kJ)
Parenice (1100 kJ
Pitný režim
2litry neslazeného ovocného čaje
Prohřešky
čokoláda Lindt (1800 kJ) ve středu, v sobotu dort s příbuznými
Pohyb
8 km chůze, nově přidávám ab perfekt cviky na břicho
S čím mám největší problém
Problém mi dělá velikost porcí.
Nevím si rady, potřebuji poradit
Jak říci ne příbuzným? Nechci, aby věděli, že hubnu, je to překvapení. :-)
Doporučení nutriční terapeutky
Milá Mária,
tentokrát je změna vidět na první pohled. Nesnižujte příjem jídla s cílem pouze hubnout. Bylo by to krátkozraké. Změnou pomalejší docílíte stavu trvalejšího. Stravu se snažíte rozdělit do více dávek. Přesto dodržujte doporučený energetický příjem v jednotlivých chodech jídla. Pokuste se při skladbě stravy využít rámcového jídelního lístku (rámcový jídelní lístek). Jde o to, aby strava obsahovala všechny potřebné živiny. S tímto cílem je sestaven. Příklad: večeře – parenica obsahuje 26 g bílkovin a 20 g tuků, chybí sacharidy, resp. složené sacharidy – pečivo ( obiloviny, brambory…) a případně zelenina (méně ovoce), které napomůžou lepšímu a trvalejšímu sytícímu efektu stravy. Uvádíte, že máte problém s velikostí porce? Je jídla málo? Nebo hodně? Nebo spíše s technickou stránkou přípravy?
Inzerce
Pustila jste se sama do hodnocení stravy z pohledu přijaté energie. Chválím. Pomůže Vám to v orientaci z pohledu vhodnosti a nevhodnosti zařazených potravin. POZOR ale na chybné počty.
Pro zhodnocení jsem si vybrala den 30.3. (viz níže). Jak jste dospěla k hodnotám kJ? Např. hovězí vývar o objemu 400 ml nemůže mít 1900 kJ a po 3 hodinách o 300 kJ méně :-). Průměrný obsah energie odhaduji na 700 kJ na porci. To by znamenalo, že se Váš denní příjem sníží o cca 2000 kJ. To je hodně.
Inzerce
den
08:00
11:00
14:00
17:00
20:00
100 %
energ.příjmu 7500 kJ
Snídaně
20 %
Přesnídávka
5 - 10 %
Oběd
35 %
Svačina
5-10 %
Večeře
30 %
Příklad špatně složeného jídelního lístku: Celkový příjem energie je nadhodnocen špatnou hodnotou (kJ) polévek. Pozor na rozložení během dne. Pokud nebudete mít dopolední svačinu, rozdělte příjem stravy (energie) na přibližně stejné třetiny. Snídaně vcelku v pořádku, dávku bílkovinné potraviny můžete zvýšit na 5 0g. Nerozumím jídlu (oběd?) v 11 hod. Kolik masa, rýže a zelenina 370 g? A tomu ještě jogurt a termix. Doporučuji zařadit dopolední svačinu = jogurt, termix, ovoce a oběd si dejte kolem 14 hod. Vaše oblíbená hovězí polévka je super, ale rozhodně Vám nemůže stačit. Doplňte dalším pokrmem – např. rizoto, těstoviny, brambory zapečené s masem a zeleninou atd. Pokud chcete mít na odpolední svačinu polévku, doplňte ji pečivem. Večeři skládejte podle návodu. Termix, pečivo 80 g , jablko 100 g (cca 1900 kJ), Vaše varianta je nevyvážená, složené sacharidy (pečivo, mlýnské a pekárenské výrobky obsahují škrob a vlákninu) navodí lépe pocit nasycení. To rozhodně nelze říct o jednorázové konzumaci 400 g jablek. Ty obsahují jednoduché cukry (fruktózu). Ovoce, zeleninu, mléčné výrobky jezte současně s pečivem (obilovinou..).
Máte ve stravě velké množství bílkovin, které sebou nesou riziko příjmu skrytých tuků. Musíte změnit poměr živin ve prospěch sacharidů – složených.
Mám pocit, že vaření není vaše hobby? Je to tak?
Upravila jsem Váš jídelníček s použitím stejných potravin, které jste daný den snědla.
30.3.
9270 kJ podle Márie
1 dcl kafe, 2 ks cer. kaiserka, 30 g tvaroh Almette, 120 g rajčátka (1700 kJ)
Activia + termix, fit směs 370g (rýže maso zelenina (2770 kJ)
hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1900 kJ)
hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1400 kJ)
Termix, 400 g jablek (1500 kJ)
cca 7300 kJ můj návrh Máriina jídelníčku
1 dcl kafe + mléko, 2 ks cer. kaiserka, 50 g tvaroh Almette, 100 g rajčátka
Activia 150 g, rohlík 40 g, (jablko)
hovězí vývar s masem a nudlemi
fit směs 370g
rýže maso (?)
zelenina
hovězí vývar s masem a nudlemi,(pečivo)
Termix, pečivo 80 g, jablko 100 g
Poznámky k jídelníčku:
OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI.
1. Doplňte jídelníček polysacharidovými potravinami (pečivo, těstoviny, obiloviny, luštěniny….)
2. K jogurtu, termixu, ovoci aj. jezte pečivo.
3. Doplňte jídelníček větším množstvím zeleniny.
4. Snídaně jste vylepšila. Výborně.
5. Dodržujte doporučení ohledně energetické hodnoty jednotlivých chodů.
6. Jezte pestře.
Úkol:
1. DORŽUJTE DOPORUČENÍ k dosažení vyvážené stravy.
2. Hodnoťte svou stravu nejenom z pohledu energie.
3. Vydržte!
Držíme Ti i nadále palce!
Inzerce
Tým Hubneme
Milá Mária,
tentokrát je změna vidět na první pohled. Nesnižujte příjem jídla s cílem pouze hubnout. Bylo by to krátkozraké. Změnou pomalejší docílíte stavu trvalejšího. Stravu se snažíte rozdělit do více dávek. Přesto dodržujte doporučený energetický příjem v jednotlivých chodech jídla. Pokuste se při skladbě stravy využít rámcového jídelního lístku (rámcový jídelní lístek odkaz). Jde o to, aby strava obsahovala všechny potřebné živiny. S tímto cílem je sestaven. Příklad: večeře – parenica obsahuje 26 g bílkovin a 20 g tuků, chybí sacharidy, resp. složené sacharidy – pečivo ( obiloviny, brambory…) a případně zelenina (méně ovoce), které napomůžou lepšímu a trvalejšímu sytícímu efektu stravy. Uvádíte, že máte problém s velikostí porce? Je jídla málo? Nebo hodně? Nebo spíše s technickou stránkou přípravy?
Pustila jste se sama do hodnocení stravy z pohledu přijaté energie. Chválím. Pomůže Vám to v orientaci z pohledu vhodnosti a nevhodnosti zařazených potravin. POZOR ale na chybné počty.
Pro zhodnocení jsem si vybrala den 30.3. (viz níže). Jak jste dospěla k hodnotám kJ? Např. hovězí vývar o objemu 400 ml nemůže mít 1900 kJ a po 3 hodinách o 300 kJ méně ?. Průměrný obsah energie odhaduji na 700 kJ na porci. To by znamenalo, že se Váš denní příjem sníží o cca 2000 kJ. To je hodně.
den 08:00 11:00 14:00 17:00 20:00
100 %
energ.příjmu 7500 kJ Snídaně
20 % Přesnídávka
5 - 10 % Oběd
35 %
Svačina
5-10 % Večeře
30 %
Příklad špatně složeného jídelního lístku: Celkový příjem energie je nadhodnocen špatnou hodnotou (kJ) polévek. Pozor na rozložení během dne. Pokud nebudete mít dopolední svačinu, rozdělte příjem stravy (energie) na přibližně stejné třetiny. Snídaně vcelku v pořádku, dávku bílkovinné potraviny můžete zvýšit na 5 0g. Nerozumím jídlu (oběd?) v 11 hod. Kolik masa, rýže a zelenina 370 g? A tomu ještě jogurt a termix. Doporučuji zařadit dopolední svačinu = jogurt, termix, ovoce a oběd si dejte kolem 14 hod. Vaše oblíbená hovězí polévka je super, ale rozhodně Vám nemůže stačit. Doplňte dalším pokrmem – např. rizoto, těstoviny, brambory zapečené s masem a zeleninou atd. Pokud chcete mít na odpolední svačinu polévku, doplňte ji pečivem. Večeři skládejte podle návodu. Termix, pečivo 80 g , jablko 100 g (cca 1900 kJ), Vaše varianta je nevyvážená, složené sacharidy (pečivo, mlýnské a pekárenské výrobky obsahují škrob a vlákninu) navodí lépe pocit nasycení. To rozhodně nelze říct o jednorázové konzumaci 400 g jablek. Ty obsahují jednoduché cukry (fruktózu). Ovoce, zeleninu, mléčné výrobky jezte současně s pečivem (obilovinou..).
Máte ve stravě velké množství bílkovin, které sebou nesou riziko příjmu skrytých tuků. Musíte změnit poměr živin ve prospěch sacharidů – složených.
Mám pocit, že vaření není vaše hobby? Je to tak?
Upravila jsem Váš jídelníček s použitím stejných potravin, které jste daný den snědla.
30.3.
9270 kJ
podle Márie 1 dcl kafe, 2 ks cer. kaiserka, 30 g tvaroh Almette, 120 g rajčátka (1700 kJ) Activia + termix, fit směs 370g (rýže maso zelenina (2770 kJ) hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1900 kJ)
hovězí vývar s masem a nudlemi 400 ml (1400 kJ)
Termix, 400 g jablek (1500 kJ)
cca 7300 kJ
můj návrh Máriina jídelníčku 1 dcl kafe + mléko, 2 ks cer. kaiserka, 50 g tvaroh Almette, 100 g rajčátka
Activia 150 g, rohlík 40 g, (jablko)
hovězí vývar s masem a nudlemi, fit směs 370 g, rýže, maso (?), zelenina hovězí vývar s masem a nudlemi,(pečivo) Termix, pečivo 80 g,jablko 100 g
Poznámky k jídelníčku:
OPAKOVÁNÍ JE MATKOU MOUDROSTI.
1. Doplňte jídelníček polysacharidovými potravinami (pečivo, těstoviny, obiloviny, luštěniny….)
2. K jogurtu, termixu,ovoci aj. jezte pečivo.
3. Doplňte jídelníček větším množstvím zeleniny.
4. Snídaně jste vylepšila. Výborně.
5. Dodržujte doporučení ohledně energetické hodnoty jednotlivých chodů.
6. Jezte pestře.
Úkol:
1. DORŽUJTE DOPORUČENÍ k dosažení vyvážené stravy.
2. Hodnoťte svou stravu nejenom z pohledu energie.
3. Vydržte!
po dětech jsem zhubla, aniž bych držela nějakou dietu a vážím méně, než jsem kdy vážila a to jsem vždy byla celkem hubená. Chtěla bych pár kilo (tak pět) nějak zdravým způsobem přibrat. Jím pořád stejně, pohybu mám celkem dost, snažím se víc spát, i když to se mi moc nedaří. Co byste mi doporučila? Děkuji
Dobrý den,
základním pravidlem pro zvýšení TH je, že váš energetický příjem musí být vyšší než výdej. Postup je takový, že nejdříve je nutné stanovit vaši energetickou potřebu a cíl jehož chcete dosáhnout., rozbor vašeho jídelníčku aj. Samozřejmě to lze i tzv. zdravě. Přece jenom jde o delší proces, který nelze shrnout bez potřebných informací do stručné odpovědi. Doporučuji vám se obrátit na odborníka, který vás tímto procesem provede, nejlépe nutričního terapeuta. Takové investice do sebe jistě nebudete litovat.
Jana Eliášová
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Ucelená vzdělávací sada knížek pro děti a náctileté zaměřená na zdravý životní styl. Psána odborníky. Testována na vlastních dětech :-)!
Knihy pro dospělé: Zdravé těhotenství a Žena po 40
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze
návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádkuDalší informace
Související články
Včielka: Proč chce zhubnout? Co na to odbornice?
Průběh hubnutí: 1. týden
Průběh hubnutí: 1. měsíc
Včielka ukončila svoji účast v seriálu Hubneme s BOL!