Inzerce
Inzerce

Recepty při zácpě

Hroznový kysel (2 porce)

150 ml hroznová šťáva (hrozny)
5 g bramborová moučka

Postup přípravy: Hroznovou šťávu přivedeme k varu, přidáme bramborovou moučku, povaříme 2 minuty.

Pyré ze sušených švestek (2 porce)

80 g sušených švestek
Voda
Pomerančová šťáva

Postup přípravy: Sušené švestky namočíme, podusíme a rozmixujeme. Nakonec zlepšíme kapkou pomerančové šťávy.

Inzerce

Jarní zeleninová kaše (2 porce)

80 g brambor
40 g hovězí svíčkové
Mletý kmín
40 g mladé kedlubny
40 g karotky
20 g pórku
10 g rostlinný jednodruhový olej
Petrželka

Postup přípravy: Omyté brambory uvaříme ve slupce. Očištěné maso udusíme společně s mletým kmínem. Očistíme a oloupeme karotku a kedlubnu a podusíme ve vývaru z masa, přidáme pórek. Z masa, zeleniny a trošky vývaru uděláme kaši. Oloupané brambory prolisujeme a smícháme společně a kaší.  Nakonec zlepšíme rostlinným olejem a přidáme nasekanou petrželku.

Kuřecí polévka (2 porce)

? kuře na polévku
Svazek zelené natě
50 g brambor
30 g cibule
20 g mrkve
20 g mladé kedlubny
20 g brokolice

Postup přípravy: Kuře omyjeme, polévkovou zeleninu očistíme, přidáme oloupanou cibuli a zelenou nať. Vaříme 30 minut. Vývar scedíme. Maso obereme, společně se zeleninou nakrájíme na malé kousíčky. Ve vývaru uvaříme brambory na kostičky nakrájené. Před dovařením přidáme maso a zeleninu. Nakonec zlepšíme nasekanou zelenou natí. Při konzumaci dle potřeby lze ještě zeleninu rozmělnit.

Inzerce

Květákový nákyp (3 porce)

300 g květáku
100 g kukuřičné mouky
Muškátový květ
250 ml mléka (UMV)
50 ml smetany
70 g rajčatové pyré
60 g mozzarely
Olej na vymazání formy

Postup přípravy: Růžičky květáku omyjeme, dáme vařit do měkka. Kukuřičnou mouku vaříme v mléce s přidáním špetky muškátového květu 5 minut a pod pokličkou necháme dojít. Přidáme smetanu. Do předem vymazané formy dáme na dno kukuřičnou kaši, do kaše vkládáme růžičky květáku, mezi růžičky rozetřeme rajčatové pyré, poklademe proužky mozzarely. Zapékáme v troubě 20 minut na 160 °C.

Karotková placka s drůbežím masem (2 porce)

60 g krůtího masa
200 g karotky
1 lžíce mandlové moučky
1 lžička pomerančové šťávy
1 vejce
Petrželka
100 g smetanového bílého jogurtu
Olej na opečení

Postup přípravy: Omyté, očištěné maso pomeleme. Očištěnou, omytou karotku jemně nastrouháme. Maso, karotku smícháme s pomerančovou šťávou, mandlovou moučkou (jemně rozdrcené mandle) a vejcem. Z vytvořené hmoty uděláme placky a na teflonové pánvi opečeme po obou stranách. Přebytečný tuk z placek odsajeme papírovým ubrouskem. Opranou a nasekanou petrželku přidáme do jogurtu. Placky podáváme s petrželovým jogurtem. Jako přílohu lze podávat rozmačkané brambory.

Inzerce

Inzerce

 

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Recepty při zácpě - diskuze

Poradna

Oteklé a červené oko

| gnikol12 | 03.10.2022, 09:01

Dobry den,
Dcera (14denní) už má přes týden červené, oteklé očičko… dětský lékař nám předepsal kapičky Gentamicin WZF Polfa, kapat co nejčastěji a po zlepšení pozvolna během dne, plus masírovat kanálky. I po týdnu oko stále oteklé a červené, vytýká hnis.. je vidět, že ho lépe otevře, ale dělá mi to starost. Není to třeba spíše alergická reakce (po těle žádné flíčky nemá) než zánět spojivek? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Podle fotografie nelze spolehlivě posoudit, kontaktujte očního lékaře.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 04.10.2022, 09:18
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce
×