Hroznový kysel (2 porce)
150 ml hroznová šťáva (hrozny)
5 g bramborová moučka
Postup přípravy: Hroznovou šťávu přivedeme k varu, přidáme bramborovou moučku, povaříme 2 minuty.
Pyré ze sušených švestek (2 porce)
80 g sušených švestek
Voda
Pomerančová šťáva
Postup přípravy: Sušené švestky namočíme, podusíme a rozmixujeme. Nakonec zlepšíme kapkou pomerančové šťávy.
Jarní zeleninová kaše (2 porce)
80 g brambor
40 g hovězí svíčkové
Mletý kmín
40 g mladé kedlubny
40 g karotky
20 g pórku
10 g rostlinný jednodruhový olej
Petrželka
Postup přípravy: Omyté brambory uvaříme ve slupce. Očištěné maso udusíme společně s mletým kmínem. Očistíme a oloupeme karotku a kedlubnu a podusíme ve vývaru z masa, přidáme pórek. Z masa, zeleniny a trošky vývaru uděláme kaši. Oloupané brambory prolisujeme a smícháme společně a kaší. Nakonec zlepšíme rostlinným olejem a přidáme nasekanou petrželku.
Kuřecí polévka (2 porce)
? kuře na polévku
Svazek zelené natě
50 g brambor
30 g cibule
20 g mrkve
20 g mladé kedlubny
20 g brokolice
Postup přípravy: Kuře omyjeme, polévkovou zeleninu očistíme, přidáme oloupanou cibuli a zelenou nať. Vaříme 30 minut. Vývar scedíme. Maso obereme, společně se zeleninou nakrájíme na malé kousíčky. Ve vývaru uvaříme brambory na kostičky nakrájené. Před dovařením přidáme maso a zeleninu. Nakonec zlepšíme nasekanou zelenou natí. Při konzumaci dle potřeby lze ještě zeleninu rozmělnit.
Květákový nákyp (3 porce)
300 g květáku
100 g kukuřičné mouky
Muškátový květ
250 ml mléka (UMV)
50 ml smetany
70 g rajčatové pyré
60 g mozzarely
Olej na vymazání formy
Postup přípravy: Růžičky květáku omyjeme, dáme vařit do měkka. Kukuřičnou mouku vaříme v mléce s přidáním špetky muškátového květu 5 minut a pod pokličkou necháme dojít. Přidáme smetanu. Do předem vymazané formy dáme na dno kukuřičnou kaši, do kaše vkládáme růžičky květáku, mezi růžičky rozetřeme rajčatové pyré, poklademe proužky mozzarely. Zapékáme v troubě 20 minut na 160 °C.
Karotková placka s drůbežím masem (2 porce)
60 g krůtího masa
200 g karotky
1 lžíce mandlové moučky
1 lžička pomerančové šťávy
1 vejce
Petrželka
100 g smetanového bílého jogurtu
Olej na opečení
Postup přípravy: Omyté, očištěné maso pomeleme. Očištěnou, omytou karotku jemně nastrouháme. Maso, karotku smícháme s pomerančovou šťávou, mandlovou moučkou (jemně rozdrcené mandle) a vejcem. Z vytvořené hmoty uděláme placky a na teflonové pánvi opečeme po obou stranách. Přebytečný tuk z placek odsajeme papírovým ubrouskem. Opranou a nasekanou petrželku přidáme do jogurtu. Placky podáváme s petrželovým jogurtem. Jako přílohu lze podávat rozmačkané brambory.
Inzerce
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.