Potraviny obohacené vápníkem a vitamínem D
Jak se díváte na doplněný vápník a vitamín D v potravinách? Jsou zdravé?
Vzhledem ke skutečnosti, že evropská populace vykazuje kritické hodnoty v příjmu vápníku a vitamínu D se fortifikace (obohacení) zdá dobrou cestou pro navýšení obsahu těchto látek v potravinách, nebo se takto nahrazují ztráty vzniklé v průběhu zpracování původní suroviny. Zvláště významný je dostatečný přívod vápníku a vitamínu D v prvních dvou dekádách života. Uvádí se, že nízký výskyt osteoporózy v dospělosti je v přímé úměrnosti k dostatečnému příjmu vápníku, fosforu a vitamínu D v dětském věku. Jsou dvě možnosti, jak splnit doporučené množství těchto látek. A to konzumovat potraviny s vysokým obsahem konkrétní mikroživiny, nebo fortifikovat potraviny, které se konzumují ve velkém množství. Konzumace těchto potravin nenahrazuje doporučení pro pestrou a vyváženou stravu, ale mohou vyplnit mezeru v příjmu těchto problematických látek.
V jakých potravinách je nejčastěji vápník a vitamín D dodáván?
Nejčastěji jsou to mléko a mléčné výrobky, cereální snídaně, müsli, máslo, roztíratelné rostlinné tuky, ale třeba i pomerančová šťáva.
Jsou vhodné různé tvarohy s přidaným vápníkem a vitamínem D?
Zda zařadit do svého jídelníčku tvaroh s přidaným vápníkem a vitamínem D nebo raději ten s přirozeným obsahem, bude záležet na individuálním stravovacím režimu. Doporučenou potřebu pokryje konzum 2 hrnků (1 hrnek = 200 ml) mléka nebo odpovídající dávka mléčných výrobků denně. U dětí, které konzumují méně než 2 hrnky denně, nebo nejsou pravidelně vystaveny slunečnímu záření, hrozí jejich nedostatek. Tvorba vitamínu D v kůži není pro většinu evropské populace, zvláště rizikových skupin – dětí, dostačující. Navíc není slunění díky kancerogenním účinkům slunečního záření dermatology doporučováno. To je situace zvyšující význam potravinových zdrojů.
Od kdy je možno tyto potraviny dítěti dávat? Je nějaké věkové omezení?
Mléčné výrobky do jídelníčku začínáme zařazovat již v kojeneckém období, jedná se o bílý přírodní jogurt a tvaroh z pasterizovaného mléka, nikoliv však odtučněného. To má nadbytek bílkovin, které vedou k osmotické zátěži ledvin. Děti po nich neprospívají. Proto vždy jako první zařazujeme bílý jogurt (kolem 7. měsíce), později tvaroh. Při zařazení výrobků s přídavkem vápníku a vitamínu D je nutné zvážit celkové složení výrobku (příchuť, sacharóza, konzervanty, barviva aj.). Tyto mléčné výrobky lze zařadit do výživy dítěte nejdříve po 1. roce života, některé až od 3 let. Proto je důležité číst etikety a seznámit se podrobněji se složením konkrétního výrobku, není podstatný pouze obsah vápníku a vitamínu D.
Je možné těmito potravinami dítě předávkovat vápníkem nebo vitaminem D?
Při respektování výživových doporučení pro jednotlivá období dětského věku, týkající se jednotlivých potravinových skupin není pravděpodobné dítě předávkovat vápníkem a vitamínem D. Důvodem je i stanovení optimálního množství přidané látky, které musí být účinné, ale i bezpečné.
Co je vhodnější pro dětskou svačinku - jogurt, tvaroh, tvaroh s přidaným vápníkem a vitamínem D?
Mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku a vitamínu D v každém věku. Příjem vápníku by měl být rozdělen do několika porcí během dne, zvýší se tím jeho resorpce. Proto je nutné dbát na obsah vápníku v hlavních jídlech včetně večerního. Zařazením mléčných svačinek je vhodnou variantou k dosažení doporučeného příjmu vápníku a vitamínu D v dětském jídelníčku. Zda jogurt nebo tvaroh? Vhodné je volit všechny nabízené varianty. Každá z uvedených potravin má své výhody v individuálním jídelníčku. Probiotické jogurty obsahují probiotické kultury, které mají schopnost dostat se až do střev a zde pozitivně působit na organismus. Tvaroh obsahuje vyšší množství vápníku a bílkovin.
Předchozí článek:

Vitamíny v dětské stravě
Následující článek:

Je potřeba přidávat vitaminy a minerály?
Potraviny obohacené vápníkem a vitamínem D - diskuze
Kde například je vápník. opisuju z: Pravda o mléce...
kravské mléko má 100-118 mg Ca ve 100g.mořské řasy (dává se velikost poštovní známky, najemno nakrájí,takže není problém to sníst)hiziki 1400mg, wakame 1300, kombu 800mg.Petrželka 200mg, sušená ředkvička 400mg, listy bílé ředkve 180, listy tuřínu 130 mg, sójové boby cca 200 mg, sezamová semena 630- 1160 mg, mandle cca 250 mg, lískové oříšky cca 200 mg, semena slunečnice 120 - 140 mg. Pak také ryby s bílým masem, luštěniny, zelené zeleniny, zelené natě všech zelenin, tříletý čaj banča a kukiča.
Nelekejte se,že třeba některé věci neznáte nebo by vás nenapadlo je jíst. Chcete vápník nebo ne? Tak tady jsou příklady. Nechci být protivná, ale mamky, nepřehánějte to s mlíkem, informujte se. V těhotenství vám na pálení žáhy mléko trvale nepomůže, naopak při trávení vás víc okyselí a pro to mimčo v bříšku to taky není zdravý. Nehledě na to, že ty kravky, od kterých všechny ty mlíčný výrobky jsou, mají vemena k prasknutí,léky na zánět vemen (kojíte?představte si trvale žít s plnými napnutými prsy a bolestí). A vaše telátko, pro které to mlíčko bylo, by vám vzali,a dali na umělou výživu. tak to chodí ve velkých podnicích. Je mi líto,že reklamy lžou.
zdroj
Ahoj, tak u nás o tom je útlá ale výživná knížka Pravda o mléce jak ji potvrzuje věda od paní Průchové. Tahle paní se stravuje makrobioticky. Sice makrobiotika je třeba hodně náročná, ale není jen o stravě, ale i pochopení energií a co s tělem jaká potravina dělá (jin - jang). Ta knížka je plná odkazů, odkud ty info jsou, jaký výzkum to byl. Na youtube se dá taky leccos shlédnout o mléce a alergiích a ještě jsem tam koukala na dokument z USA (!) https://www.youtube.com/watch?v=owAR56l1xu8No tak takhle ode mě. Nic se nemá přehánět. Alergie na mléko u nás nejsou ale jogurtama a dvěma sklenicemi mléka denně cpát svoje děti nebudu,ať si doktoři doporučují co chtějí...
Mléko NENÍ vhodný zdroj vápníku a vitamínu D
Ta tvrzení, že mléčné výrobky jsou zdravé a dobré pro kosti, jsou reklamní tahy firem, uvědomujete si to??? přečetli jste si někdo literaturu o mléku, zajímali jste se někdo o výzkumy, o výsledky? Celá tahle pohádka, kterou do nás od mala společnost učí - o mléku, je jen OBCHOD a je to o penězích a ne o zdraví našich dětí. Zatínají se mi pěsti jak všude narážím na tuhle propagandu. Myslete si co chcete, ale než mi začnete tady nadávat a vnucovat svoje názory, tak si zjistěte FAKTA. a fakta nenajdete v reklamách...Mléko poškozuje orgány s příbuznou strukturou mléčným žlázám - což jsou prsa, děloha, vaječníky, prostata. Nepříznivé účinky se nejdřív projevují zahleněním a tukem okolo orgánů, pak se tvoří cysty...pak jsou postiženy i štítná žláza, nosní dutiny, zvukovod, průdušky...běžné jsou výtoky z pochvy, kožní choroby. Samozřejmě roli hrají také kombinace potravin - jako bílá mouka atd. a uznávám,že se nic nemá přehánět. Nechci to tady přehnat. Ale moc mě mrzí když i na těchto stránkách najdu takový článek. Vápník najdete v mnoha jiných potravinách a na rozdíl od toho v mléce ho i strávíte No tak děkuji za prostor a myslete si co libo, ale není všechno tak, jak vám to někdo naservíruje.
Poradna
Dobrý deň syn sa narodil s mierami 3400g a 47 cm, obvod hlavy 35cm.Teraz ma 6tyzdnov a 4730g a 60cm,obvod hlavy 39cm Nie je tých 39cm v 6 týždňoch veľa?
Dobrý den,
obvod hlavy je na horním limitu, doporučuji sledovat, pokud bude hlavička větší, konzultujte u pediatra.

Pro akci je nutné přihlášení
Obsah článku
- Jak se díváte na doplněný vápník a vitamín D v potravinách? Jsou zdravé?
- V jakých potravinách je nejčastěji vápník a vitamín D dodáván?
- Jsou vhodné různé tvarohy s přidaným vápníkem a vitamínem D?
- Od kdy je možno tyto potraviny dítěti dávat? Je nějaké věkové omezení?
- Je možné těmito potravinami dítě předávkovat vápníkem nebo vitaminem D?
- Co je vhodnější pro dětskou svačinku - jogurt, tvaroh, tvaroh s přidaným vápníkem a vitamínem D?
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Související recepty
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků